!

..."ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ"... !
ΟΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ !!!! Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ !!!! ΠΑΡΟΧΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

Αναγνώστες

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΟΜΩΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ Περαίας, Ν. Επιβατών, Αγ. Τριάδας)


Βοήθεια στο Σπίτι.
«Οι κόρες μας. Τα κορίτσια μας. Μας χαρίζουν το χαμόγελο. Αν δεν είχαμε και αυτές δεν ξέρω τι θα κάναμε. Μας δίνουν κουράγιο. Είναι εδώ για μας», είναι μόλις κάποιες από τις εκφράσεις που ακούσαμε για τα «κορίτσια» του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».
Η Τερέζα, η Εύη, η Πηγή, η Αναστασία, η Ελένη, η Ελευθερία, η Δέσποινα, η Ελένη, η Αργυρώ, η Ξένια, η Σόνια, η Κική, η Ρούλα, η Μαρία, η Χρυσούλα, η Ελένη, η Γεωργία και η Κατερίνα είναι τα κορίτσια του που υλοποιούν το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» εδώ και 9 χρόνια. Σχεδόν 350 οικογένειες-άτομα λαμβάνουν τις υπηρεσίες του προγράμματος στο Δ. Θερμαϊκού. Πάνω από 11000 επισκέψεις ετησίως πραγματοποιούνται  σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου μας.
Το 1999 η Μηχανιώνα ήταν,  ένας από τους πρώτους δήμους που λειτούργησε πιλοτικά το πρόγραμμα  «Μονάδα Κοινωνικής Μέριμνας» το οποίο ήταν και ο προπομπός του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».  Οι συντονίστριες του προγράμματος είναι κοινωνικοί λειτουργοί ή ψυχολόγοι ενώ το πρόγραμμα απαρτίζεται από νοσηλεύτριες  και οικογενειακές βοηθούς.
«Σκοπός του προγράμματος είναι η προσφορά υπηρεσιών στο σπίτι και η κοινωνική στήριξη ηλικιωμένων ατόμων ή ατόμων με αναπηρίες. Το πρόγραμμα μέσα από το καταρτισμένο προσωπικό του, μπορεί να προσφέρει μια πληθώρα υπηρεσιών. Κοινωνική στήριξη όπως ατομική ή οικογενειακή,  νοσηλευτική φροντίδα όπως, μετρήσεις και λήψεις ζωτικών σημείων  καθώς και οικιακές εργασίες, όπως οικιακή και ατομική καθαριότητα» μας ενημερώνει η συντονίστρια του «Βοήθεια στο Σπίτι» για τα δημοτικά διαμερίσματα Περαίας, Ν. Επιβατών και Αγ. Τριάδας,  κα. Τερέζα Γκαούσι.
«Αυτή τη στιγμή στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών,  άτομα μη αυτοεξυπηρετούμενα ή μερικώς αυτοεξυπηρετούμενα. Κύρια κριτήρια επιλογής και προτεραιότητα δίνεται  σε άτομα με χαμηλό εισόδημα, την κατάσταση της υγείας του ωφελούμενου και την οικογενειακή του κατάσταση.  Όλες οι υπηρεσίες παρέχονται εντελώς δωρεάν», μας τονίζει η Ελευθερία Μανδρανή συντονίστρια του προγράμματος της κοινωνικής μέριμνας στη Μηχανιώνα.
Αιμοληψία, ενεσοθεραπείες, μέτρηση σακχάρου, μέτρηση πίεσης, επίσκεψη στο γιατρό για συνταγογράφηση και προμήθεια των φαρμάκων, καταγραφή αναγκών, μετρήσεις ζωτικών οργάνων, πρώτες βοήθειες, κατάκλιση, παρακολούθηση για την τήρηση φαρμακευτικής αγωγής,  διαμεσολαβήσεις σε δημόσιες υπηρεσίες και ασφαλιστικούς οργανισμούς είναι κάποιες από τις υπηρεσίες που προσφέρονται στους ωφελούμενους από τις νοσηλεύτριες του προγράμματος.
«Υπάρχουν άνθρωποι που τους παρέχουμε την βοήθειά μας από την πρώτη μέρα έναρξης του προγράμματος.  Όταν φροντίζεις κάποιον εδώ και 11 χρόνια γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού σου. Είναι πλέον μέρος της οικογένειάς μας», δηλώνει η κα Ξένια Χατζησαββίδου, οικογενειακή βοηθός στο πρόγραμμα μέριμνας της Μηχανιώνας.
Σιδέρωμα, πλύσιμο, καθάρισμα, μαγείρεμα, ψώνια, προετοιμασία για ένα ασφαλή μπάνιο, εξόφληση λογαριασμών, συντροφιά  καθώς και ότι περιλαμβάνει η οικιακή καθαριότητα και η ατομική προσωπική καθημερινή φροντίδα περιλαμβάνει το πρόγραμμα των οικογενειακών βοηθών του προγράμματος «Β.Σ.Σ.» .
«Υπάρχουν άνθρωποι που στην ιδέα και μόνο πως κάποιες στιγμές της εβδομάδας τους  κρατάμε συντροφιά ή είμαστε εκεί για να τους φροντίσουμε είναι χαρούμενοι.  Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανταμοιβή από το να μας αντιμετωπίζουν ως μέλη της οικογένειάς τους», δηλώνει η κα. Αναστασία Περπερίδου, οικογενειακή βοηθός του προγ/τος «Β.Σ.Σ.».
Οι κυρίες Αμβρακίδου Σόνια (Μηχανιώνα, Κερασιά, Αγγελοχώρι), Τσάπα Χρυσούλα (Επανομή, Μεσημέρι)και Μανδρανή Ελευθερία (Μηχανιώνα, Κερασιά, Αγγελοχώρι) και Γκαούσι Τερέζα (Περαία, Ν. Επιβάτες, Αγ. Τριάδα) έχουν τόσο την εποπτεία και το συντονισμό του προγράμματος Β.Σ.Σ. όσο και την παροχή υπηρεσιών που προκύπτουν μέσα από αυτό, ως κοινωνικοί λειτουργοί-ψυχολόγοι.
«Στη διάθεσή μας έχουμε 4 νοσοκομειακά κρεβάτια, μπαστούνια, περπατούρες (τα γνωστά Π) τα οποία και δανείζουμε. Βλέπετε το κόστος αγοράς  είναι πολύ μεγάλο, έτσι με τον τρόπο αυτό βοηθάμε όσο μπορούμε. Παλιότερα κάναμε διαλέξεις με διάφορα ιατρικά θέματα. Μετά τις οικονομικές περικοπές που έγιναν στο πρόγραμμα, δυστυχώς, τις κόψαμε», μας δηλώνει η κα. Κατερίνα Γιοβανούδη, οικογενειακή βοηθός του προγ/τος «Β.Σ.Σ.».
Η «Π» παρακολούθησε ένα πρωινό την ομάδα του «Β.Σ.Σ» (που είναι υπεύθυνο για τα Δ.Δ. Περαίας, Ν. Επιβατών, Αγ. Τριάδας) στις επισκέψεις του και συνομίλησε με ωφελούμενους. Η κα. Μαρία και ο κ. Γιώργος Γιοκαρίνης είναι μια από τις οικογένειες που απολαμβάνουν τις υπηρεσίες του προγράμματος από το 2005. «Μόνο που ανοίγουν την πόρτα μου, εμένα μου φτάνει. Ξέρω πως ανά πάσα ώρα και στιγμή έχω κοντά μου ανθρώπους, τα κορίτσια μου. Είναι ανώτερες από κόρες μου. Είναι πολύ δύσκολο να μην μπορείς να κάνεις τίποτα»  μας περιγράφει με μάτια συγκινημένα η κα. Μαρία, ενώ ταυτόχρονα η Εύη και η Αναστασία μετρούσαν το ζάχαρο στο κ. Γιώργο.  «Μόνο το χαμόγελο που παίρνω μου φτάνει. Είναι πρόθυμες για όλα. Με βοηθάνε πάρα πολύ. Βλέπετε ο γιος μου είναι στρατιωτικός στον Έβρο και δεν έχω κανέναν κοντά μου να με βοηθάει» μας λέει η κα. Καλυψώ Παπανικολάου και δίνει στην Ελένη τη λίστα για τα ψώνια του σπιτιού καθώς και έναν λογαριασμό για εξόφληση. Την κα. Καλυψώ σύστησε στο πρόγραμμα μια άλλη φίλης της επίσης ωφελούμενη από το πρόγραμμα, το 2009. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.