!

..."ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ"... !
ΟΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ !!!! Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ !!!! ΠΑΡΟΧΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

Αναγνώστες

Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Η «απάτη» του βοήθεια στο σπίτι … (μέρος 2ο)

29.03.2011


Η «απάτη» του βοήθεια στο σπίτι … (μέρος 2ο)
Του Γιάννη
Καμπούρη

Είναι δεδομένο ότι η κυβέρνηση στο θέμα του «βοήθεια στο σπίτι» έχει πάρει την απόφασή της. Δεν είναι στις προθέσεις της η συνέχιση της προσφοράς υπηρεσιών κοινωνικής προστασίας προς ανήμπορα, μοναχικά και ηλικιωμένα άτομα.
Αν σήμερα επανέρχομαι στο θέμα αυτό, είναι γιατί ανανεώθηκε το συναίσθημα του θυμού που προήθλε από την κοινωνική αναλγησία της συγκεκριμένης απόφασης, αφού όσα στη συνέχεια συμβαίνουν δεν έχουν προηγούμενο. Είναι γιατί αντί να σιωπήσουν, θεωρώ ότι προκαλούν με το να μας θεωρούν πολίτες μειωμένης αντίληψης με όσα μεθοδεύουν.

Και ενώ το πρόγραμμα ακυρώθηκε ουσιαστικά όπως το γνωρίζαμε από το 1997 με την έκδοση του νέου διαχειριστικού του πλαισίου, που έχει τη μορφή ΚΥΑ (1), προχώρησαν στη συνέχεια μέσω της ΕΕΤΑΑ σε δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο προκήρυξης του νέου «βοήθεια στο σπίτι» ! Αν είναι δυνατόν. Πάνω σε τι να διαβουλευτούμε αν έχετε το θεό σας. Αν εννοείται να κάνουμε ένα είδος «νεκροψίας» του προγράμματος να το καταλάβω. 

Παράλληλα οι βουλευτές της συμπολίτευσης προχώρησαν στην κατάθεση επερώτησης γιατί κινδυνεύει να κλείσει το «Βοήθεια στο σπίτι», βλέπετε ότι ούτε οι ίδιοι δεν πιστεύουν ότι το πρόγραμμα θα συνεχιστεί. Μάλιστα έχετε δίκαιο θα κλείσει και τι σκοπεύετε να κάνετε στη συνέχεια ; Εξαντλήθηκε η υποχρέωσή σας με την κατάθεση της επερώτησης, θα δεχτείτε τη διαβεβαίωση της κυβέρνησης ότι τελικά δεν τρέχει τίποτα ; Μα εδώ η ίδια η κυβέρνηση έχει ως δεδομένο τη μείωση του αριθμού των ωφελουμένων, αφού προβλέπει τη διάθεση σημαντικά μικρότερων πιστώσεων για το πρόγραμμα, σε σχέση με τις αντίστοιχες περσινές πιστώσεις (2). Αυτό σημαίνει σε απλά ελληνικά, ότι η ίδια η κυβέρνηση εκτιμά ότι ένα αντίστοιχο ποσοστό –τουλάχιστον - μέχρι σήμερα ωφελουμένων, θα μείνει έξω από το πρόγραμμα.

Και για να καταλάβω αγαπητοί βουλευτές της συμπολίτευσης, όλα αυτά όταν ψηφίζετε την καταβολή των τοκοχρεωλυτικών δόσεων του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για την αποπληρωμή δανείου που αυτό έλαβε, ύψους 95.000.000 € (3) από το ελληνικό δημόσιο. Αναρωτιέμαι συπτωματικά πόσοι από εσάς πήγαν στο μέγαρο με την ευκαιρία της συμπλήρωσης είκοσι χρόνων λειτουργίας του. Πόσοι από εσάς συμμετείχαν στα πανυγήρια του μεγάρου και στους διθυράμβους για τον ιδρυτή του, που ακόμη δεν μας είπαν πόσα ακριβώς χρήματα έβαλε από την τσέπη του για να «χαρακτηριστεί» ιδρυτής του.

Ταυτόχρονα και για να επανέλθουμε στο «βοήθεια στο σπίτι» αναρωτιέμαι τι θα γίνουν οι μέχρι σήμερα εργαζόμενοι στο πρόγραμμα. ;  Πως στην ευχή θα καλυφθεί το συνολικό κόστος των εργαζομένων όταν οι διατιθέμενες πιστώσεις για το (όποιο) πρόγραμμα φέτος είναι σημαντικά μειωμένες ; Και επειδή πολλές φορές ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, πρέπει να συνεκτιμήσουμε το γεγονός ότι ο Δήμος Βέροιας σύμφωνα με τη σχετική προκήρυξη, τοποθετείται στον άξονα προτεραιότητας 8. Οι διατιθέμενες πιστώσεις για τον συγκεκριμένο άξονα είναι μόλις 24.372.000 €.

Φανταστείτε ότι στον άξονα αυτό είναι ακόμα οι περιφέρειες Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας και η Αττική. Για τον ενιαίο Δήμο Βέροιας το εκτιμώμενο κόστος του προγράμματος με τα σημερινά δεδομένα είναι περίπου στο 1.000.000 €. Πως μπορούμε να ελπίζουμε σε μια χρηματοδότηση ανάλογου ύψους, ώστε το πρόγραμμα να συνεχιστεί απρόσκοπτα, με δεδομένο ότι το ποσό του άξονα 8 θα πρέπει να επιμεριστεί σε όσους δήμους περιλαμβάνει ο συγκεκριμένος άξονας, και καλύπτει πληθυσμιακά σχεδόν όλη την Ελλάδα. Με ποια μαγικά κόλπα θα καλύψει ο Δήμος Βέροιας την αναπόφευκτη διαφορά που θα προκύψει από τη χρηματοδότηση που θα λάβει και του πραγματικού κόστους του προγράμματος. Πόση θα είναι αυτή, ίσως και 500.000 € και εύχομαι ολόψυχα να κάνω λάθος.

Μπορεί ο κ. Ραγκούσης να μας πει τι θα γίνουν όσοι εργαζόμενοι «περισσεύουν». Ποιος θα αποφασίσει ποιοι θα συνεχίσουν, για όσο συνεχίσουν και ποιοι θα αποχωρήσουν ;
Και εδώ να τονιστεί για μια ακόμη φορά η εφευρετικότητα των συντακτών του εν λόγω προγράμματος, που προσπαθούν με κάθε τρόπο να του περικόψουν πιστώσεις. Έτσι από το 2010 η πληρωμή γίνεται ανά περιστατικό και όχι όπως μέχρι τότε ίσχυε, δηλαδή ανά δομή. Και αν το 2010 πήραμε όλα τα χρήματα γιατί μπορέσαμε να εξαντλήσουμε τη δυναμικότητα των δομών, το 2011 κόβουν τις πιστώσεις προακαταβολικά. Μας λένε κοντολογίς, αν είστε τόσο ευαίσθητοι κοινωνικά, βάλτε όσα επιπλέον χρήματα απαιτηθούν από την τσέπη σας. Διαβάστε όμως και παρακάτω γιατί όλα μυρίζουν κάπως και γιατί πιστεύω ότι τελικά θα προσπαθήσουν να τα φορτώσουν όλα στις πλάτες των εργαζομένων.

Να ξεκινήσουμε από την ΚΕΔΚΕ. Αλήθεια πότε αντιλήφθηκε το πρόβλημα και πότε έκανε παρέμβαση. Γνώριζε άραγε το περιεχόμενο της ΚΥΑ πριν να εκδοθεί ως όφειλε ; Αν ναι τότε να υποθέσουμε ότι τη βόλευε και άφησε τα πράγματα να εξελιχθούν και τώρα σηκώνει σκόνη για τα μάτια του κόσμου, αν όχι τότε πρέπει να απολογηθεί για την αδράνειά της.

Μάλιστα ακούω από διάφορους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να προτρέπουν τους εργαζόμενους στα προγράμματα να «ξαμολυθούν» να βρουν συγγενείς των σημερινών ωφελουμένων που να είναι άνεργοι, για να μη μείνουν οι ηλικιωμένοι έξω από το πρόγραμμα και αυτοί χωρίς δουλειά ! Αν είναι δυνατόν να λέγονται τέτοια πράγματα. Δηλαδή οι εργαζόμενοι να γίνουν «ντετέκτιβ» και να ψάχνουν στο συγγενικό περιβάλλον των ωφελουμένων μπας και ανακαλύψουν κάποιο άνεργο ή επαπειλούμενο με ανεργία, για να μπορέσει ο ηλικιωμένος να παραμείνει ή να ενταχθεί στο πρόγραμμα ! Προφανώς αυτοί που «ανακάλυψαν» τη συγκεκριμένη λύση, έχουν εκτός των άλλων και μαύρα μεσάνυχτα από την κοινωνική πραγματικότητα. Εδώ δε θέλουν να γνωρίζουν ότι υπάρχουν οι ηλικιωμένοι γονείς τους τα ίδια τους τα παιδιά, θα βρεθούν συγγενείς που θα θελήσουν να δηλωθούν οι ηλικιωμένοι στο όνομά τους. Αφήστε που με το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα ζήσουμε τραγελαφικές σκηνές.

Θα κληθούν λχ οι εργαζόμενοι να υποστηρίζουν ένα ηλικιωμένο που θα συγκατοικεί  πιθανώς θα την άνεργη κόρη, ενώ στη διπλανή πόρτα μπορεί να υπάρχει ένας μοναχικός και ανήμπορος ηλικιωμένος που όμως δεν θα μπορεί να δέχεται αντίστοιχες υπηρεσίες !
Και για να επανέλθουμε στο προκείμενο. Όλα αυτά που λέγονται έχουν ένα σκοπό όπως το καταλαβαίνω τουλάχιστον εγώ. Να πούνε στους εργαζόμενους, παιδιά δεν κάνατε καλή δουλειά αφού δε μπορέσατε να εντάξετε στο πρόγραμμα τον αριθμό των ατόμων που θα κάλυπτε το κόστος του προγράμματος, άρα δε μπορούμε να εξασφαλίσουμε την απασχόλησή σας. Έτσι και η κυβέρνηση θα γλυτώσει από ένα οικονομικό βάρος και οι Δήμαρχοι θα έχουν δώσει πλάτη στην κυβέρνηση, ενώ δε θα έχουν «τύψεις» στο να πούνε στους εργαζόμενους ένα απλό ευχαριστούμε για τη μέχρι τώρα συνεργασία. Και οι ηλικιωμένοι, αυτούς ποιος τους λογαριάζει, άσε που στις επόμενες εκλογές μπορεί και να μη ψηφίσουν !!!

Και ας μη θεωρηθεί ως αστείο, το λέω πολύ σοβαρά. Να βάλουμε όσους έχουν χειριστεί πολιτικά το θέμα και βέβαια τους βουλευτές που θα δεχθούν αυτή την εξέλιξη, να πάνε σε κάποιους από τους ανήμπορους μοναχικούς ηλικιωμένους που θα μείνουν έξω από το πρόγραμμα, για να τους εξηγήσουν τους λόγους που τους αφήνουν από έξω.
Πραγματικά είναι δύσκολο να παρακολουθήσουμε τα όσα συμβαίνουν, όμως δεν πρέπει να μείνουμε απαθείς και προπάντων να είμαστε υποψιασμένοι για όσα μας λένε, όσο επίσημα και αν είναι τα χείλη που τα λένε. Κυρίως όμως με κάποιο τρόπο να τους δείξουμε ότι δεν είμαστε πολίτες μειωμένης αντίληψης.


(1) ΚΥΑ σημαίνει Κοινή Υπουργική Απόφαση και για την ιστορία τη συγκεκριμένη ΚΥΑ που ουσιαστικά καταργεί το «Βοήθεια στο σπίτι» υπογράφουν οι κ. Γεώργιος Ντόλιος, Παναγιώτης Ρήγας, η κ. Λουκία – Ταρσίτσα Κατσέλη και ο κ. Ανδρέας Λομβέρδος.
(2) Δυστυχώς δεν έχω διαθέσιμα τα στοιχεία από τα οποία να προκύπτει το ακριβές ποσοστό μείωσης της χρηματοδότησης παρόλο που προσπάθησα να τα βρω, όμως σε κάθε περίπτωση είναι ιδιαίτερα σημαντικό ίσως και πλέον της τάξης του 30%.


(3) «Για την εξυπηρέτηση του δανείου το οποίο έχει χορηγηθεί στον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (Ο.Μ.Μ.Α.) με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου δυνάμει της υπ’ αριθμ. 2/48243/0025/8-8-2007 αποφάσεως του Υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών (Β΄1587), το Ελληνικό Δημόσιο αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλει απευθείας και εμπροθέσμως στην δανείστρια Τράπεζα το ποσό της εκάστοτε οφειλής, σύμφωνα με τους όρους της δανειακής συμβάσεως, χωρίς δικαίωμα αναγωγής ή και συμψηφισμού κατά του Ο.Μ.Μ.Α., και χωρίς εν γένει να διατηρεί αξίωση έναντι του Ο.Μ.Μ.Α. για την αναζήτηση οιουδήποτε ποσού καταβάλλεται από το Ελληνικό Δημόσιο εξ αυτής της αιτίας». – Η επίμαχη διάταξη της ντροπής που περιλαμβάνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο. Και βέβαια για το Μέγαρο γενικά, πιστεύω ότι αξίζει το  κόπο να ξαναμιλήσουμε.



ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΛΑΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.