!

..."ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ"... !
ΟΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ !!!! Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ !!!! ΠΑΡΟΧΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

Αναγνώστες

Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

«Υλοποίηση Προγραμμάτων κατ΄ οίκον παροχής βοήθειας» 05/04/2011


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                               ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ                              ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ
    ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ                                   ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ


                                                                  Αθήνα, 05.04.2011
                                                                                        
                                                                  Αριθ. Πρωτ.:

                                                
ΠΡΟΣ: ΩΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ



Θέμα: «Υλοποίηση Προγραμμάτων κατ΄ οίκον παροχής βοήθειας»



Σχετ.: 1. Έγγραφο σας με ΑΠ 413/24.02.2011,
            2. Υπ. αρ. 451/28.02.2011 Απόφαση Δ.Σ της ΚΕΔΚΕ



Σε απάντηση των παραπάνω σχετικών θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα εξής:


Όπως γνωρίζετε ύστερα από διαπραγμάτευση σε επίπεδο Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και αρμόδιου Επιτρόπου καθώς και μετά από συνεχείς τεχνικές συναντήσεις με στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιτεύχθηκε μετά από δύο έτη διακοπής και ως εκ τούτου επιβάρυνσης των εθνικών πόρων η εκ νέου συγχρηματοδότηση των δράσεων κατ΄οίκον βοήθειας (Βοήθεια στο Σπίτι, Μονάδες Κοινωνικής Μέριμνας) από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, βασισμένη στην τεκμηρίωση της ενίσχυσης της απασχολησιμότητας των εμμέσως ωφελουμένων ατόμων. Η συγχρηματοδότηση αυτή διασφαλίστηκε για το τρέχον έτος και υπό τον όρο της διαμόρφωσης ενός νέου βιώσιμου συστήματος για το 2012.
Με βάση τα παραπάνω, εκπονήθηκαν αποκλειστικά και μόνο για το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του προγράμματος, που εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, αλλά και η προκήρυξη που δημοσιοποιήθηκε στις 21 Μαρτίου 2011. Οι ωφελούμενοι - άνεργοι ή επαπειλούμενοι οικείοι θα λάβουν τίτλο δικαιώματος (voucher) ύψους 2000 ευρώ. Με βάση τους ισχύοντες κανονισμούς προβλέπεται ότι η προκαταβολή προς τις δομές, έναντι του αριθμού επιλέξιμων εξυπηρετούμενων, θα καταβληθεί εντός του τελευταίου
τριμήνου του τρέχοντος έτους.
Παράλληλα, κατόπιν σχετικής συνεργασίας των Υπουργείων μας με το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, έχει εξασφαλιστεί η κάλυψη για το 2011 από εθνικούς πόρους του κόστους παροχής υπηρεσιών σε εξυπηρετούμενους που τυχόν δεν θα καλυφθούν από το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος, καθώς και η κάλυψη των ίδιων των δομών για τους πρώτους μήνες του 2011.

Διασαφηνίσεις για την κάλυψη από το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος

Η αποκλειστική ενίσχυση της απασχόλησης αποτελεί υποχρεωτικό όρο από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έγκριση της συγχρηματοδότησης των Προγραμμάτων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, δεδομένου ότι το εν λόγω διαρθρωτικό Ταμείο, βάσει των σχετικών ευρωπαϊκών Κανονισμών, χορηγεί τις ενισχύσεις του μόνο σε δράσεις, οι οποίες αποσκοπούν στην προώθηση της απασχόλησης και δεν χρηματοδοτεί προνοιακές δράσεις.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται λοιπόν ως υποστηρικτικό μέτρο σε ανέργους ή επαπειλούμενους από ανεργία προκειμένου με την κατ΄ οίκον παροχή βοήθειας στους μη αυτοεξυπηρετούμενους οικείους τους να αποδεσμευτούν από την φροντίδα τους και να μπορέσουν να επωφεληθούν από άλλα ενεργητικά μέτρα απασχόλησης (συμβουλευτική, κατάρτιση , προώθηση στην απασχόληση).

Λόγω των συγκεκριμένων κοινοτικών περιορισμών δεν προβλέπονται ως «επιλέξιμες» για πληρωμή από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο οι περιπτώσεις παροχής των υπηρεσιών φροντίδας σε άτομα (εξυπηρετούμενους) που δεν πληρούν την προαναφερθείσα βασική προϋπόθεση (π.χ. τα μοναχικά άτομα, ή τα άτομα που στον οικογενειακό τους περίγυρο δεν υπάρχουν πρόσωπα – ωφελούμενοι που να είναι άνεργοι ή επαπειλούμενοι από ανεργία και να συμμετέχουν σε ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης).


Απαιτούμενες ενέργειες

Στο πλαίσιο αυτό και προς την κατεύθυνση της εξασφάλισης της βιωσιμότητας των Μονάδων κρίνεται απαραίτητο, οι φορείς υλοποίησης (δομές), οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι επιχειρήσεις της Αυτοδιοίκησης α) να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα βάση της προκήρυξης, (β) να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να εξεύρουν τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό εξυπηρετουμένων οι οποίοι να ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές που θεσπίζει το θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο της συγχρηματοδότησης και γ) οι ωφελούμενοι οικείοι τους θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στη σχετική πρόσκληση, που έχει ήδη αναρτήσει η ΕΕΤΑΑ (δικαιούχος έργου http://www.eetaa.gr), στις αρχές Μαΐου του τρέχοντος έτους.
Η ένταξη του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού εξυπηρετουμένων στο συγχρηματοδοτούμενο σκέλος της πράξης αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση τόσο για την κάλυψη του μισθοδοτικού κόστους των εργαζομένων για το 2011 όσο και για την εξοικονόμηση εθνικών πόρων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Για τους λόγους αυτούς, επισημαίνουμε και πάλι την ανάγκη όπως η ΚΕΔΚΕ συνδράμει τα μέγιστα τους φορείς υλοποίησης ως προς την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος για την τήρηση των όρων και προϋποθέσεων που έχουν τεθεί.

Υπενθυμίζουμε, ότι η εκπόνηση ενός βιώσιμου συστήματος για τα Προγράμματα αυτά από το 2012 και μετά αποτελεί βασικό όρο συγχρηματοδότησης, στα πλαίσια της συμφωνίας με την Ε.Ε. Για το σκοπό αυτό εκπονείται από το Υπουργείο Εργασίας μελέτη προσδιορισμού εναλλακτικών μορφών χρηματοδότησης/βιωσιμότητας του προγράμματος, τα συμπεράσματα της οποίας θα κοινοποιηθούν για διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς εντός του Απριλίου.


Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε πρόσθετη διευκρίνιση και συνεργασία.



ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ                                    ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ
ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ         ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ



ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΤΟΛΙΟΣ                                                  ΛΟΥΚΑ Τ. ΚΑΤΣΕΛΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.