!

..."ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ"... !
ΟΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ !!!! Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ !!!! ΠΑΡΟΧΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

Αναγνώστες

Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Σε πρόγραμμα εξυγίανσης υπερχρεωμένοι δήμοι


Σε «πρόγραμμα εξυγίανσης» κατά τα πρότυπα της Ελλάδας μπαίνουν και οι δήμοι που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Δεδομένου ότι μέχρις στιγμής δεν υπάρχουν τα πλήρη οικονομικά στοιχεία, δεν είναι ξεκάθαρο το ποιοι δήμοι θα ακολουθήσουν την «οδό της εξυγίανσης». Το σίγουρο είναι ότι όμως ότι το πρόγραμμα, για όσους ενταχθούν σε αυτό, σημαίνει μεταξύ άλλων μείωση των λειτουργικών δαπανών, «πάγωμα» προσλήψεων και μείωση προσωπικού.
Το πρόγραμμα εξυγίανσης, που έχει ανακοινώσει ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, θέτει δύο κριτήρια για την ένταξη τους ενός δήμου σε αυτό: αρχικά ότι δεν πρέπει να ξεπερνούν τα τοκοχρεολύσια του δήμου το 20% των τακτικών του εσόδων και ακόμη ότι το χρέος του δεν πρέπει να ξεπερνά ένα ποσοστό των τακτικών του εσόδων. Καθώς ο νόμος δεν ορίζει το δεύτερο ποσοστό, αυτό θα καθοριστεί από υπουργική απόφαση. Ανάλογα με τη βαρύτητα της οικονομικής κατάστασης του δήμου, θα ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα εντός του προγράμματος εξυγίανσης.
«Ο νόμος προβλέπει τη δημιουργία ενός προγράμματος εξυγίανσης, το οποίο θα είναι μέσα στη δημοτική περίοδο δηλαδή τα επόμενο 3 χρόνια. Σύμφωνα με το νόμο θα κοπούν οποιαδήποτε δυνατότητα πρόσληψης. Από κει και πέρα θα δουν κάποια κομμάτια επιχορηγήσεων που έχουν για επενδύσεις, ίσως κοπούν κατευθείαν και πάνε στη χρηματοδότηση των χρεών τους. Επίσης, ο νόμος έχει φτιάξει το λεγόμενο Ταμείο Αλληλοβοήθειας και Εξυγίανσης των δήμων, που θα χρηματοδοτήσει τα προγράμματα εξυγίανσης των δήμων που θα ενταχθούν σε αυτό. Το τι θα λέει αναλυτικά και το τι θα γίνει το αφήνει ο νομοθέτης σε υπουργικές αποφάσεις που δεν έχουν εκδοθεί ακόμη. Θα εκδοθούν μετά το Πάσχα, μόλις δηλαδή βγουν τα επίσημα στοιχεία από τη βάση δεδομένων», εξηγεί στο tvxs.gr o κ. Ράλλης Γκέκας, οικονομικός αναλυτής της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος (ΚΕΔΚΕ).
Κάνοντας λόγο για ένα «πρόγραμμα επιτήρησης ανάλογο με αυτό που μπήκε ο χώρα», ο κ. Γκέκας επισημαίνει πως «έτσι όπως είναι σχεδιασμένος ο νόμος δεν δίνει στο δήμο τη δυνατότητα να κάνει κάτι διαφορετικό. Του κόβει τη δυνατότητα του δανεισμού και παρακολουθεί σε καθημερινή βάση τα οικονομικά του... Το ερώτημα είναι ότι μην καλύψει το πρόγραμμα τους 25 δήμους και χάσει τους υπόλοιπους 300. Αυτό θεωρητικά ο νόμος το απαντά με τις προδιαγραφές που έχει θέσει, την έλλειψη δυνατότητας δανεισμού και ελέγχου των οικονομικών τους μέσω της βάσης δεδομένων δηλαδή».

Ποιοι δήμοι εντάσσονται στο «μνημόνιο»

Από τα οικονομικά στοιχεία που αποστέλλουν οι δήμοι στη βάση δεδομένων του υπουργείου Εσωτερικών προκύπτει ότι αρκετοί από αυτούς βρίσκονται τα όρια της κατάρρευσης. Πληροφορίες κάνουν λόγο για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τρίτους που αγγίζουν τα 400 εκατ. ευρώ και για χρέος προς τις τράπεζες ύψους 2 δισ. ευρώ. Ως προς τους δήμους που αναμένεται να ενταχθούν στο πρόγραμμα εξυγιάνσεων πιθανότεροι θεωρούνται οι δήμοι Πειραιώς (χρέη ύψους 131 εκατ. ευρώ), Αθηναίων (129 ΕΚΤ. ευρώ), Ρόδου (62 εκατ. ευρώ), Αχαρνών (55 εκατ. ευρώ), Αμαρουσίου (52 εκατ. ευρώ), Φυλής (47 ΕΚΤ. ευρώ), Θεσσαλονίκης (43 εκατ. ευρώ), Ασπρόπυργου (42 ΕΚΤ. ευρώ), Νίκαιας (40 εκατ. ευρώ), Ιωαννίνων (38 εκατ. ευρώ), Περιστερίου (38 εκατ. ευρώ), Κέρκυρας (31 εκατ. ευρώ), Ζωγράφου (26,5 εκατ. ευρώ) κ.λπ.
Σύμφωνα με τον κ. Γκέκα, ωστόσο, τα στοιχεία αυτά δεν είναι αξιόπιστα. «Από τους 325 δήμους, η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν κάποιοι δήμοι οι οποίοι είναι υπερχρεωμένοι. Το ποιοι είναι αυτοί δεν ξέρει κανένας. Όλα αυτά που γράφονται στις εφημερίδες δεν είναι σοβαρά στοιχεία. Θα ξέρουμε μετά το Πάσχα. Υπάρχουν ορισμένοι δήμοι που δια γυμνού οφθαλμού είναι υπερχρεωμένοι, όπως ο Πειραιάς. Αλλά ακόμη και για τη Θεσσαλονίκη, δεν είναι ακόμη σίγουρο. Αν δεν δούμε αναλυτικά τα στοιχεία, τα οποία δεν έχει βγάλει ακόμη γιατί ψάχνει να βρει τις υποχρεώσεις της. Ή λένε για το Μαρούσι, που μπορεί να έχει πάρα πολλές δανειακές υποχρεώσεις, αλλά μάλλον δεν θα είναι μέσα στο πρόγραμμα. Άρα όλα αυτά τα στοιχεία ου κυκλοφορούν δεν είναι αξιόπιστα», επισημαίνει.
Πάντως, ο οικονομικός αναλυτής της ΚΕΔΚΕ υπογραμμίζει ότι «υπάρχει μια πολιτική βούληση στο αν θέλουν μπει κάποιος δήμος στο πρόγραμμα εξυγίανσης ή όχι» και προσθέτει: «ακριβώς επειδή αυτό το θέμα δεν είναι τόσο πολιτικά ουδέτερο, σημειώνω ότι πρέπει τα στοιχεία με τα οποία θα κριθούν οι δήμοι να είναι τελείως αξιόπιστα και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αυτό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.