!

..."ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ"... !
ΟΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ !!!! Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ !!!! ΠΑΡΟΧΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

Αναγνώστες

Κυριακή 3 Απριλίου 2011

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ "ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ"


ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΣΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ








 ΥΠΟΜΝΗΜΑ

κ. Υπουργέ
οι εργαζόμενοι στα κοινωνικά προγράμματα Βοήθεια στο Σπίτι, με αφορμή την πρόσκληση του υπουργείου Απασχόλησης και της ΕΕΤΑΑ, για τον τρόπο συνέχισης μας για το 2011 και τα προβλήματα που δημιουργεί θέλουν να επισημάνουν τα εξής:

  • Τα μοναχικά ηλικιωμένα άτομα και ΑμεΑ αποκλείονται και άρα δεν εξυπηρετούνται πλέον, αλλοιώνοντας παντελώς το χαρακτήρα του Βοήθεια στο Σπίτι.
  • Με δεδομένο ότι μέχρι τώρα εξυπηρετούμε ως επί των πλείστον τέτοια άτομα, δημιουργείται μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα σε όλα τα μέρη της χώρας, αφού αυτά τα άτομα τα εξυπηρετούμε χρόνια και είναι πολύ δύσκολο και για εμάς τους εργαζόμενους και για τους ηλικιωμένους ξαφνικά να μην τους φροντίζουμε.
  • Για να συνεχίσει μια Δομή (με τρεις εργαζόμενους) και να χρηματοδοτηθεί πλήρως, θα πρέπει να βρει για φροντίδα ηλικιωμένους που έχουν κάποιο συγγενή άνεργο ή να μετέχει σε κάποιο πρόγραμμα τύπου Stage, ΟΑΕΔ ή ασφαλισμένο του ΟΓΑ με εισόδημα έως 5.000 ευρώ. Χρειάζεται δηλαδή περίπου τριάντα συγγενείς. Αλήθεια, αυτό πόσο εύκολο είναι σε Νησιώτικες και Ορεινές, Δυσπρόσιτες περιοχές και γενικότερα στην Επαρχία; Από μια πρώτη διερεύνησή μας, διαπιστώθηκε ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο. Είναι σίγουρο ότι το σύνολο σχεδόν των Δομών, δε θα μπορέσει να συμπληρώσει τον απαιτούμενο αριθμό συγγενών. Για την πιστοποίηση δε των παραπάνω, απαιτείται από εμάς να ζητήσουμε ένα σωρό προσωπικά στοιχεία από τους συγγενείς που κι αυτό καθόλου εύκολο δεν είναι. Ποιος δίνει σήμερα εύκολα αυτά τα στοιχεία, σε ένα πρόγραμμα που δεν είναι υπηρεσία; 
  • Όμως μόνο τέτοιες περιπτώσεις χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και την πρόσκληση.
  • Την όποια προσπάθεια των εργαζομένων οι οποίοι δεν επαναπαύονται, την εμποδίζει επιπλέον η παντελής έλλειψη συνεργασίας και συντονισμός με τους νέους Δήμους. Οι Δήμοι δεν πήραν καμία οδηγία από πουθενά ώστε να κινηθούν αποτελεσματικά.
  • Αυτή τη στιγμή, πολλές Δημοτικές, Αναπτυξιακές εταιρίες των Δήμων βρίσκονται στη φάση της μετατροπής ή συγχώνευσης, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει στην ουσία φορέας να βάλει τις απαραίτητες υπογραφές, τις εγγυητικές και ότι άλλο χρειάζεται για να σταλεί ο φάκελος ένταξης.
  • Από την άλλη, τα χρήματα που προβλέπονται για τη χρηματοδότηση δεν φτάνουν αφού οι πιστώσεις είναι ανεπαρκείς. Με δεδομένο ότι η πολιτεία ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει από που θα πληρωθούμε για το διάστημα 1/1/2011 και μετά, αυτά τα χρήματα αν είναι για όλο το χρόνο πώς θα φτάσουν; Δηλαδή, αν υποθέσουμε ότι ξεπερνάμε όλα τα εμπόδια με τους συγγενείς, ανέργους κλπ. και συμπληρώσουμε τον απαιτούμενο αριθμό συγγενών που χρειάζεται για να χρηματοδοτηθούν πλήρως οι Δομές και καταφέρουμε να πάρουμε όλα τα χαρτιά για πιστοποίηση, από πού θα πληρωθούμε αφού τα χρήματα δεν φτάνουν για όλους αν είναι για ένα χρόνο; 
Γίνεται αντιληπτό ότι η πολιτεία αν δε λάβει σοβαρά υπόψη τα παραπάνω, τότε δείχνει στους ηλικιωμένους και τους εργαζόμενους την πόρτα και τους κοροϊδεύει διότι ενώ πριν την έγκριση του ΕΣΠΑ ζητούσε έστω και 1% Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για τη συνέχιση των υπηρεσιών και των εργαζομένων λέγοντας ότι τα υπόλοιπα χρήματα θα καλυφθούν από εθνικούς πόρους, τώρα φαίνεται πως κάνει πίσω αφήνοντας ξεκρέμαστους εμάς και τους ηλικιωμένους. Ως προς αυτό ζητάμε λοιπόν:
  • Να καλυφθούν από εθνικούς πόρους ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΝΑ που θα προκύψουν από τα κριτήρια του ΕΣΠΑ ώστε και οι μοναχικοί ανήμποροι ηλικιωμένοι να εξυπηρετηθούν και όλοι οι εργαζόμενοι να συνεχίσουν να εργάζονται.
  • Να υπάρξει κοινοποίηση αυτού και οδηγία προς όλους τους Δήμους σε συνεργασία με την ΚΕΔΚΕ που να τους κατευθύνει δεσμευτικά στην κατάθεση πρότασης για ένταξη ώστε καμία Δομή και κανένας εργαζόμενος να μη χαθεί.
κ. Υπουργέ
τον Αύγουστο του 2010, η πολιτεία προχώρησε στη σύσταση διυπουργικής επιτροπής (Υπ. Εσωτερικών, Οικονομίας, Υγείας, Απασχόλησης, ΚΕΔΚΕ), με σκοπό να κατατεθούν προτάσεις για τη μόνιμη βιωσιμότητα των υπηρεσιών Βοήθεια στο Σπίτι και την κατοχύρωση των εργαζομένων για το 2012 και μετά χωρίς Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση πλέον.
Η διαδικασία αυτή έγινε όχι μόνο λόγω της υποχρέωσης της χώρας μας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση (συμφωνία της χώρας μας για ένταξη των υπηρεσιών στους Δήμους και στο εθνικό σύστημα) αλλά και γιατί οι εργαζόμενοι έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ, καλύπτουν πάγιες και διαρκρίς ανάγκες.
Φαίνεται όμως ότι και εδώ η πολιτεία εμπαίζει τους ηλικιωμένους και τους εργαζόμενους αφού το Υπ. Απασχόλησης καταθέτει (είναι ήδη προς διαβούλευση), Νομοσχέδιο που προβλέπει την σύσταση (από εργαζόμενους, φυσικά πρόσωπα κ.ά.) Κοινωνικών Εταιρειών οι οποίες θα μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες αλλοιώνοντας τούτη φορά το χαρακτήρα του κράτους που θα πρέπει να είναι ο παροχέας και ο εγγυητής της πρόνοιας στους ηλικιωμένους και ΑμεΑ. Πότε ο ιδιωτικός τομέας έδωσε χωρίς να πάρει; 
Πότε ο πολίτης είναι διασφαλισμένος για τα γεράματά του;
Όταν ξέρει ότι λειτουργεί κοινωνική εταιρία ή όταν γνωρίζει ότι η πολιτεία ότι και να γίνει είναι θεσμικά υποχρεωμένη να του παρέχει φροντίδα;
  • Γιατί κύριε υπουργέ οδηγούμαστε σε μία τέτοια λύση τη στιγμή που ξέρουμε ότι το Βοήθεια στο Σπίτι είναι ένα πρόγραμμα με δέσμευση να γίνει υπηρεσία στους Δήμους όπως προέβλεπε και η συμφωνία;
  • Γιατί ενώ το Υπ. Οικονομικών σε συνάντησή μας, ξεκαθάρισε ότι τα χρήματα γι αυτήν την υπηρεσία υπάρχουν, δεν εξασφαλίζετε τη σταθερή και μόνιμη χρηματοδότηση όλων των Δομών από εθνικούς πόρους; 
  • Γιατί ενώ η ΚΕΔΚΕ καταθέτει πρόταση, για χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους δεν εισακούεται;
Ως προς αυτό ζητάμε:
  • Η πολιτεία και η ΚΕΔΚΕ να συμφωνήσουν για σταθερή και μόνιμη χρηματοδότηση όλων των Δομών και να εντάξουν όλους τους εργαζόμενους που ήδη απασχολούνται, στις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων, ώστε το 2012, το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι να γίνει επιτέλους υπηρεσία της πολιτείας και όχι κοινωνική εταιρία του ιδιωτικού κανιβαλισμού όπως προωθείτε να γίνει.

ΑΣ ΓΙΝΕΙ Η "ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ" ΤΟ ΘΕΜΕΛΙΟ. 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ !!!!


Σύλλογοι και Σωματεία εργαζομένων Βοήθεια στο Σπίτι

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.