!

..."ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ"... !
ΟΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ !!!! Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ !!!! ΠΑΡΟΧΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

Αναγνώστες

Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Αγωνία για το μέλλον του "Βοήθεια στο Σπίτι" - ΚΡΗΤΗ


29/03/11
Τους φόβους τους για το εργασιακό τους μέλλον αλλά και το μέλλον του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» εξέφρασαν χθες οι εργαζόμενοι στο Πρόγραμμα με τη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν στο Ρέθυμνο.
Οι εργαζόμενοι του Προγράμματος από το Ρέθυμνο και τα Χανιά προχώρησαν σε κοινή κινητοποίηση όπως έκαναν συνάδελφοί τους από την υπόλοιπη Κρήτη στο Ηράκλειο με αφορμή τα νέα δεδομένα που φέρνει η νέα προκήρυξη.
Το «Βοήθεια στο Σπίτι» περνάει πλέον στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εργασίας και σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάθε ηλικιωμένος πρέπει να έχει στην οικογένειά του έναν άνεργο, ο οποίος θα έχει κάρτα ανεργίας και βάσει αυτής θα εξυπηρετείται από τα πρόγραμμα. Αυτός είναι ο άξονας βάσει του οποίου μπαίνει στο ΕΣΠΑ το Πρόγραμμα. Έτσι αυτόματα αποκλείονται χιλιάδες ηλικιωμένοι από το πρόγραμμα και έρχονται αντιμέτωποι με την ανεργία πολλοί εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα.
Οι εργαζόμενοι συναντήθηκαν με τον δήμαρχο Γιώργο Μαρινάκη ζητώντας τους τη στήριξη του ιδίου και όλων των δημάρχων σε ένα πρόγραμμα που εξυπηρετεί και στηρίζει τους ηλικιωμένους κυρίως στην ύπαιθρο και του επέδωσαν σχετικό ψήφισμα.
«Έχει αλλάξει τελείως η μορφή του προγράμματος. Δεν μπορούμε να λειτουργούμε με την έννοια ότι ωφελούμενοι είναι τα άνεργα άτομα. Προσφέρουμε υπηρεσίες σε άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας, μοναχικούς ανθρώπους. Η καινούρια πρόταση της Ε.Ε.Τ.Α.Α. αλλάζει τελείως τη μορφή και οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιδράσουν», δήλωσε η Αναστασία Πανούση, γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων «Βοήθεια στο Σπίτι».
«Αν η πολιτεία θέλει να κάνει κοινωνική πολιτική να μην μας χρησιμοποιεί. Να βρει μόνιμη λύση ούτως ώστε να αισθανόμαστε κι εμείς ασφαλείς. Η δουλειά μας δεν είναι να διεκδικούμε κάθε λίγο ανανέωση της σύμβασης και την καταβολή των δεδουλευμένων μας, αφού πολλές φορές περιμένουμε πέντε κι έξι μήνες. Δουλειά μας είναι να εξυπηρετούμε τους ηλικιωμένους και προσφέρουμε σημαντικό έργο αρκεί να μας εξασφαλίσει τις συνθήκες η πολιτεία», είπε χαρακτηριστικά η αντιπρόεδρος Εμμανουέλα Μαθιουδάκη, αντιπρόεδρος στο Δ.Σ. του Παγκρήτιου Συλλόγου και εκπροσωπεί τα ΚΗΦΗ.
Αντιρρήσεις για την αλλαγή προσανατολισμού του προγράμματος
Τη σημασία του προγράμματος αναγνωρίζει ο δήμαρχος Γιώργος Μαρινάκης, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως έχει αντιρρήσεις με τη εξέλιξη του λόγω αλλαγής προσανατολισμού του.

«Το «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα που πραγματικά υποστηρίζει τους ηλικιωμένους και μάλιστα τους μοναχικούς ηλικιωμένους στην ύπαιθρο αλλά και στην πόλη και θέλουμε να το στηρίξουμε. Δεν είμαστε ευχαριστημένοι με την εξέλιξη που έχει πάρει η νέα προκήρυξη του προγράμματος που περνά μέσα από το υπουργείο απασχόλησης, διότι στην ουσία αλλάζει ο προσανατολισμός του προγράμματος και από ένα πρόγραμμα κοινωνικής μέριμνας που αναφέρεται σε όλους τους ηλικιωμένους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, προσδιορίζεται μόνο σε εκείνους που τους συντηρεί πρόσωπο το οποίο είναι άνεργο και μάλιστα του στενού του οικογενειακού του κύκλου.
Για αυτό στη διαβούλευση που έγινε εγείραμε τις αντιρρήσεις μας και πιστεύουμε ότι μέσα από την επεξεργασία του προγράμματος θα μπορέσουμε να λύσουμε τα τεχνικά αυτά ζητήματα τα οποία είναι και ουσιαστικά», δήλωσε.
Νωρίτερα ο κ. Μαρινάκης τόνισε στη διάρκεια συζήτησης με τους εργαζόμενους ότι το Πρόγραμμα έχασε τον χαρακτήρα του και εντάχθηκε στο υπουργείο Εργασίας για να μη χαθούν οι θέσεις εργασίας των ήδη εργαζόμενων σε αυτό. Απαντώντας σε παρατηρήσεις εργαζόμενων είπε πως αν συνέχιζε σαν πρόγραμμα κοινωνικής μέριμνας και εξαρτιόταν από εθνικούς πόρους ήθελε συνταγματική μεταρρύθμιση για να μην απολυθούν, είπε χαρακτηριστικά, εφόσον οι συμβάσεις έχουν ορισμένο χρόνο.
Ο αγώνας κατά τον ίδιο θα πρέπει να είναι για να μείνουν τα προγράμματα στους δήμους, με άνοδο των ΚΑΠ των δήμων βέβαια, χωρίς να εμπλέκονται τα υπουργεία και με μια σχετική συγχρηματοδότηση με ελάχιστο ποσοστό την Ευρώπη.
Ωστόσο τη δεδομένη χρονική στιγμή το πρόγραμμα βυθιζόταν και το «σωσίβιο» ήταν το υπουργείο εργασίας.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του προγράμματος, ο κ. Μαρινάκης στις έγγραφες παρατηρήσεις του προς το υπουργείο Εργασίας μεταξύ άλλων σημειώνει:
«Είναι σφοδρή η αντίρρησή μας στον νέο προσανατολισμό του προγράμματος ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με αυτόν που είχε στο παρελθόν να εξυπηρετεί μοναχικούς ανθρώπους που διαβιούν στην πόλη και την ύπαιθρο. Θα μπορούσαμε να αντιληφθούμε τη συγκεκριμένη ρύθμιση ως προσπάθεια διάσωσης των προγραμμάτων αλλά θα πρέπει να δείξετε ελαστικότητα και να βρεθούν τρόποι για να καλυφθούν και οι μοναχικοί δημότες που έχουν ανάγκη τη στήριξη από το πρόγραμμα».
Οι εργαζόμενοι μετά τη συνάντηση με τον δήμαρχο, πορεύτηκαν με πλακάτ διαμαρτυρίας μέχρι τα γραφεία της αντιπεριφέρειας και παρέδωσαν το σχετικό ψήφισμα στους υπεύθυνους του γραφείου της κ. Μαίρης Λιονή καθώς εκείνη απουσίαζε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.