!

..."ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ"... !
ΟΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ !!!! Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ !!!! ΠΑΡΟΧΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

Αναγνώστες

Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Λ.Κατσέλη: Διευκρινήσεις για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»


Η υπουργός αναφέρει επίσης ότι «κατόπιν σχετικής συνεργασίας με το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, έχει εξασφαλιστεί η κάλυψη για το 2011 από εθνικούς πόρους του κόστους παροχής υπηρεσιών σε εξυπηρετούμενους που τυχόν δεν θα καλυφθούν από το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος


Το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, ως υποστηρικτικό μέτρο σε ανέργους ή επαπειλούμενους από ανεργία, προκειμένου με την κατ' οίκον παροχή βοήθειας στους μη αυτοεξυπηρετούμενους οικείους τους, να αποδεσμευτούν από τη φροντίδα τους και να μπορέσουν να επωφεληθούν από άλλα ενεργητικά μέτρα απασχόλησης (συμβουλευτική, κατάρτιση, προώθηση στην απασχόληση).

Τα παραπάνω διευκρινίζει με έγγραφο της το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη με αφορμή σχετική ερώτηση από τον βουλευτή της ΝΔ Μιχάλη Γιαννάκη.

Όπως τονίζει η υπουργός Εργασίας, λόγω των συγκεκριμένων κοινοτικών περιορισμών, δεν προβλέπονται ως «επιλέξιμες» για πληρωμή από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο οι περιπτώσεις παροχής των υπηρεσιών φροντίδας σε άτομα (εξυπηρετούμενους) που δεν πληρούν την προαναφερθείσα βασική προϋπόθεση (π.χ. τα μοναχικά άτομα ή τα άτομα που στον οικογενειακό τους περίγυρο δεν υπάρχουν πρόσωπα-ωφελούμενοι που να είναι άνεργοι ή επαπειλούμενοι από ανεργία και να συμμετέχουν σε ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης).

Η υπουργός χαρακτηρίζει απαραίτητο, οι φορείς υλοποίησης του προγράμματος, οι οποίοι στην πλειονότητα τους είναι επιχειρήσεις της Αυτοδιοίκησης:

- Να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο Πρόγραμμα βάσει της σχετικής προκήρυξης
- Να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να εξεύρουν τον μεγαλύτερο αριθμό εξυπηρετούμενων οι οποίοι να ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές του θεσμικού και κανονιστικού πλαισίου της συγχρηματοδότησης και
- Οι ωφελούμενοι οικείοι τους θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στη σχετική πρόσκληση.

«Η ένταξη του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού εξυπηρετούμενων στο συγχρηματοδοτούμενο σκέλος της πράξης αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση τόσο για την κάλυψη του μισθοδοτικού κόστους των εργαζομένων για το 2011, όσο και για την εξοικονόμηση εθνικών πόρων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων», αναφέρει η υπουργός Εργασίας.

Οι ωφελούμενοι του προγράμματος- άνεργοι ή επαπειλούμενοι οικείοι- θα λάβουν τον τίτλο δικαιώματος (voucher) ύψους 2.000 ευρώ. Με βάση τους ισχύοντες κανονισμούς, προβλέπεται ότι η προκαταβολή προς τις δομές, έναντι του αριθμού των επιλέξιμων εξυπηρετούμενων, θα καταβληθεί εντός του τελευταίου τριμήνου του τρέχοντος έτους.
Η υπουργός αναφέρει επίσης ότι «κατόπιν σχετικής συνεργασίας με το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, έχει εξασφαλιστεί η κάλυψη για το 2011 από εθνικούς πόρους του κόστους παροχής υπηρεσιών σε εξυπηρετούμενους που τυχόν δεν θα καλυφθούν από το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος, καθώς και η κάλυψη των ίδιων δομών για τους πρώτους μήνες του 2012.

Ο βουλευτής της ΝΔ Μιχάλης Γιαννάκης έχει επισημάνει ότι η κοινωνική δομή «Βοήθεια στο σπίτι» οφείλει να αφορά κυρίως όσους δεν έχουν οικογένεια ή έχουν εγκαταλειφθεί από αυτήν. Έχει επίσης ζητήσει από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης να ανακαλέσει την κοινή υπουργική απόφαση που εξαιρεί χιλιάδες ηλικιωμένους και ΑμΕΑ από το πρόγραμμα και να προστατέψει τους ανθρώπους που στερούνται οικογένειας και έχουν ανάγκες τις υπηρεσίες του συγκεκριμένου προγράμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.