!

..."ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ"... !
ΟΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ !!!! Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ !!!! ΠΑΡΟΧΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

Αναγνώστες

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Αγώνας να μην κλείσει το «Βοήθεια στο Σπίτι» στην Ημαθία


Εκτύπωση E-mail
24-09-2011-22Εντελώς αβέβαιο είναι το μέλλον του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» από τη νέα χρονιά, καθώς στις 31 Δεκεμβρίου λήγει οριστικά η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και μαζί της και οι συμβάσεις των εργαζομένων. Τρεις μήνες πριν, η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη κάποιο σχετικό σχεδιασμό, δεν έχει καταθέσει πρόταση βιωσιμότητας, δεν έχει αποφασίσει τι θα γίνει με το πρόγραμμα και τους εργαζόμενους τη νέα χρονιά, οδηγώντας έτσι στην ουσία σε διάλυση έναν πολύ σημαντικό θεσμό. 
Έτσι, είναι ορατό το ενδεχόμενο οι μεν εργαζόμενοι (4.000 πανελλαδικά) να βρεθούν στο δρόμο, οι δε 100.000 περίπου εξυπηρετούμενοι του προγράμματος, ηλικιωμένοι και άτομα με αναπηρίες, να μείνουν χωρίς την πολύτιμη βοήθεια των εργαζομένων. 
Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε το τελευταίο 6μηνο μέσω του ΕΣΠΑ. Σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών κ. Χάρης Καστανίδης δηλώνει, σε συναντήσεις με εκπροσώπους των εργαζομένων στο πρόγραμμα, ότι η κυβέρνηση, παρότι αναγνωρίζει το έργο τους και έχει την πολιτική βούληση, δεν μπορεί να ανανεώσει τις συμβάσεις τους για το 2012 και δεν έχει προς το παρόν σχέδιο γι αυτούς.
«Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει καμία ενημέρωση αυτή τη στιγμή, ούτε κάποιος σχεδιασμός», τονίζει ο εργαζόμενος στο πρόγραμμα στην Ημαθία κ. Στέλιος Ροφίτης.  Η πρόταση του υπουργού κάποιοι εκ των εργαζομένων να συνεχίσουν μέσω των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας (για 5 μήνες με αποδοχές 625 ευρώ), δεν έγινε αποδεκτή από τα σωματεία των εργαζομένων.
Οι εργαζόμενοι προχωρούν σε κινητοποιήσεις για να αναδείξουν το θέμα, αγωνιώντας τόσο για τις θέσεις εργασίας τους όσο και για τους ηλικιωμένους που εξυπηρετούν και ζητώντας συνέχιση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι». 
24-09-2011-2Να μείνουν ανοιχτά τα «Βοήθεια»
Εργαζόμενοι του προγράμματος στην Ημαθία – συνολικά στους τρεις δήμους του νομού είναι 56 άτομα - πραγματοποίησαν κινητοποίηση την Παρασκευή στη Βέροια, στο πλαίσιο της 4ωρης στάσης εργασίας τους. Από τη Βέροια, την Αλεξάνδρεια, τη Νάουσα και άλλες περιοχές του νομού συγκεντρώθηκαν το πρωί στο πάρκο της Εληάς και μοίρασαν ενημερωτικά έντυπα στους διερχόμενους πολίτες. Στη συνέχεια πήγαν με πορεία, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, στο Δημαρχείο Βέροιας, όπου η Συντονιστική Ομάδα Ν. Ημαθίας των εργαζομένων συναντήθηκε με τη Δήμαρχο Βέροιας κ. Χαρ. Ουσουλτζόγλου. Η Συντονιστική Ομάδα, αποτελούμενη από τους εργαζόμενους κ. Θεοπίστη Φανάρα, κ. Στέλιο Ροφίτη και κ. Κανέλλα Τσαλκιτζή, επέδωσε στη Δήμαρχο υπόμνημα-πρόταση με τα αιτήματα των εργαζομένων, ζητώντας να το υπογράψει. Η κ. Ουσουλτζόγλου εξέφρασε την συμπαράστασή της στα αιτήματα των εργαζομένων και υπέγραψε το κείμενο.
Και ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας κ. Φώτης Δημητριάδης εξέφρασε στήριξη στα αιτήματα των εργαζομένων και  υπέγραψε το υπόμνημα, ενώ και στον Δήμαρχο Νάουσας πρόκειται να επιδοθεί ένα υπόμνημα προς υπογραφή.
Τα υπομνήματα στήριξης, που θα συγκεντρώσουν οι εργαζόμενοι από τους δημάρχους πανελλαδικά - οι περισσότεροι δήμαρχοι ανταποκρίνονται, μας είπαν οι εργαζόμενοι - σκοπεύουν να τα επιδώσουν στον υπουργό κ. Καστανίδη, την ερχόμενη Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που έχει προκηρυχθεί από τα σωματεία των εργαζομένων.
Επιπλέον, οι εργαζόμενοι θα επιδιώξουν συναντήσεις με τους βουλευτές της Ημαθίας, ώστε να τους ενημερώσουν και να ζητήσουν τη διαμεσολάβησή τους στην κυβέρνηση για να βρεθεί κάποια λύση στο αδιέξοδο.
Το «Βοήθεια» εξοικονομεί χρήματα στο κράτος 
Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε δέσμευση (μεταξύ των χώρας μας και της Ε.Ε.) να εξελιχθεί σε υπηρεσία, ότι με τη λειτουργία του εξοικονομεί χρήματα στο κράτος (λόγω του περιορισμού της αλόγιστης συνταγογράφησης φαρμάκων, των άσκοπων διακομιδών στα νοσοκομεία, της αποφυγής εγκλεισμού των ηλικιωμένων σε ιδρύματα) και εξασφαλίζει αξιοπρεπή διαβίωση στους ηλικιωμένους και στα άτομα με αναπηρίες που εξυπηρετεί. Ακόμη ότι, σύμφωνα με έρευνες, το «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι η πλέον καινοτόμα, αποτελεσματική, αποδεκτή και δημοφιλής υπηρεσία της δημοτικής αυτοδιοίκησης. Επίσης, τονίζουν ότι έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Και καταθέτουν στον υπουργό την πρόταση-αίτημά τους:
- Να εξασφαλιστεί η σταθερή και μόνιμη χρηματοδότηση των δομών «Βοήθεια στο Σπίτι», ώστε οι εργαζόμενοι να πληρώνονται επιτέλους κάθε μήνα και οι δαπάνες να είναι εξασφαλισμένες.
- Να δημιουργηθούν Διευθύνσεις Κοινωνικών Υπηρεσιών σε κάθε Δήμο με τμήματα Πρόνοιας και Δημόσιας Υγείας (προβλέπεται από τον Καλλικράτη) και νομοθετική ρύθμιση για την στελέχωση των υπηρεσιών αυτών με όλο το έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό που ήδη εργάζεται και χωρίς επαναπροκήρυξη.
Επιπλέον, οι εργαζόμενοι αναμένουν και τη στήριξη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) όταν αυτή συγκροτηθεί. 
Σημειώνεται ότι οι 56 εργαζόμενοι του «Βοήθεια στο Σπίτι» στην Ημαθία εξυπηρετούν περίπου 2.000 άτομα στους τρεις δήμους του νομού μας. Εξυπηρετούν, δηλαδή, όχι μόνο όσους εντάχθηκαν στο πρόγραμμα με τις νέες προϋποθέσεις, αλλά εξακολουθούν να προσφέρουν υπηρεσίες και σε όσους ήταν ενταγμένοι παλιότερα.
Πέρα από το γεγονός ότι η εργασία τους είναι αβέβαιη από τη νέα χρονιά, μαζί με την τύχη του προγράμματος, είναι και απλήρωτοι για διάστημα από 3 έως 8-9 μήνες, όπως μας είπαν οι ίδιοι κατά τη διάρκεια της χθεσινής κινητοποίησής τους. 

Αναρτήθηκε από: maknews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.