!

..."ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ"... !
ΟΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ !!!! Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ !!!! ΠΑΡΟΧΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

Αναγνώστες

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ 2/12/2012 ΓΙΑ ΤΟ ΒΣΣ - ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ


Σήμερα 2/12/2012 αντιπροσωπεία του Σωματείου Αττικής παραβρέθηκε στη Βουλή προκειμένου να παρακολουθήσει την εισήγηση του κ. Πρωτόπαπα για το βσσ. Στη πορεία κατατέθηκαν υπομνήματα-ψηφίσματα και στις υπόλοιπες κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων. Αντλήσαμε αισιόδοξα μηνύματα και ελπίζουμε ότι στις 7 Δεκέμβρη στην απεργία του ΒΣΣ θα είναι ξεκάθαρο το τοπίο για το μέλλον των εργαζομένων. Σας παραθέτουμε τα πρακτικά της Βουλής και καλή αντάμωση σ' όλους τους συναδέλφους μας στις 7 Δεκεμβρίου στο Σύνταγμα ώστε να εξασφαλίσουμε επιτέλους και επίσημα όσα λέγονται μέχρι στιγμής

Συζήτηση στην Βουλή στις 2/12/2011 για το μέλλον του προγράμματος «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ».


Ο κ. Πρωτόπαπας έχει το λόγο για δύο λεπτά για να αναπτύξει την ερώτησή του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑΣ: Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, είναι πάρα πολύ γνωστή η προσφορά του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και δεν θα κουράσω να επιχειρηματολογήσω για την αξία της και την τεράστια κοινωνική προσφορά της αυτή τη δεκαετία.
Φθάσαμε νομίζω, όμως,  σε ένα οριακό σημείο. Τα ερωτήματα έχουν ευθύ χαρακτήρα. Έχουν εξευρεθεί οι πόροι; Είναι έτοιμη η Κυβέρνηση να εγγυηθεί ότι αυτό το μείζον για την κοινωνική συνοχή πρόγραμμα θα συνεχιστεί και για τα επόμενα χρόνια; Περιμένουμε μια απάντηση σ' αυτό.
Δεύτερον, υπάρχουν τέσσερις χιλιάδες εργαζόμενοι στο Πρόγραμμα αυτό περίπου μια δεκαετία με ανανεούμενες συμβάσεις. Είναι γνωστό ότι είναι ένα Πρόγραμμα που ξεκίνησε με κοινοτικά κονδύλια και τώρα θα πρέπει να συνεχιστεί με εθνικούς πόρους.
Αυτοί οι εργαζόμενοι έχουν προσφέρει πάρα πολλά. Έχουν δώσει τη ζωή τους, για να υπάρχει αυτή η τεράστια κοινωνική προσφορά που ο ομιλών, αν θέλετε, έχει και ιδιαίτερη ευαισθησία, γιατί ήμουνα ανάμεσα σε εκείνη την ομάδα, η οποία το ξεκίνησε διϋπουργικά στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας.
Το ερώτημα που υπάρχει, λοιπόν, είναι τι θα γίνει με αυτούς τους ανθρώπους. Θα είναι οι άνθρωποι αυτοί εκείνοι που θα συνεχίσουν να υπηρετούν το πρόγραμμα; Και το ρωτώ διότι υπάρχει κατ΄ αρχήν ζήτημα σε σχέση με τους νόμους για το ΑΣΕΠ και τις προσλήψεις  συμβασιούχων και δεύτερον, γιατί αυτοί οι άνθρωποι σε τελική ανάλυση κάποια στιγμή πρέπει να μονιμοποιηθούν. Και γνωρίζουμε όλοι ότι δημιουργούνται δυσκολίες  από την τρόικα και από τη συμφωνία που υπάρχει για την αναλογία των προσλήψεων το περίφημο 1/10.
Θα κάνουμε, λοιπόν, μία ειδική συζήτηση για να εξαιρεθούν αυτοί οι άνθρωποι από τις σχετικές διατάξεις; Θα συνεχιστεί το πρόγραμμα; Θα διασφαλιστεί η απασχόλησή τους; Θα είμαστε συνεπείς απέναντι σε ανθρώπους που έχουν δεκαετή συνεχή και αναγνωρισμένη προσφορά προς την κοινωνία μας; Περιμένουμε τις απαντήσεις σας και θέλω να πιστεύω ότι αυτές οι απαντήσεις θα είναι ιδιαίτερα θετικές.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Ιωάννης Κουτσούκος, έχει το λόγο για να απαντήσει στην ερώτηση του κυρίου Πρωτόπαπα.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, με τον ίδιο ευθύ τρόπο που θέσατε τα ερωτήματα, με τον ίδιο ευθύ τρόπο νομίζω ότι πρέπει να δοθούν και οι απαντήσεις, γιατί όπως εύστοχα παρατηρήσατε είναι ένα θέμα που αφορά χιλιάδες συμπολίτες μας, οι οποίοι απολαμβάνουν των υπηρεσιών του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι»,  παράλληλα όμως αφορά και χιλιάδες εργαζόμενους, οι οποίοι βρίσκονται σε καθεστώς ανασφάλειας. Και επειδή γνωρίζω και την προσωπική σας ευαισθησία και την ιδιαίτερη συμβολή σας στις αρχές της δεκαετίας το 2000 όταν ξεκίνησε αυτό το πρόγραμμα, πρέπει να σας πω με την ίδια ευαισθησία το είχε αντιμετωπίσει και η Κυβέρνηση. Και αφού πρώτα διασφάλισε την υλοποίηση του Προγράμματος για το 2001 με περίπου 60 εκατομμύρια, δούλεψε συστηματικά για να εξασφαλίσει τη συνέχειά του το 2012, αλλά και να διαμορφώσει σύμφωνα με τη συμφωνία της Υπουργού Εργασίας και του Ευρωπαίου Επιτρόπου ένα μόνιμο σταθερό και βιώσιμο σύστημα για τα επόμενα χρόνια, γιατί αυτή ήταν προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση για το 2011.
Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, έχουμε την υλοποίηση του προγράμματος το οποίο έχει μία μικρή καθυστέρηση σε ό,τι αφορά την εκταμίευση των πληρωμών προς τους εργαζόμενους. Με την ευκαιρία που το συζητάμε θέλω να επαναλάβω τη δέσμευση του αρμόδιου Υφυπουργού εδώ στην Βουλή πριν δύο ημέρες, του κ. Κουκουλόπουλου, ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έχει τρέξει όλες τις διαδικασίες ώστε να πάνε τα λεφτά στους φορείς και να πληρωθούν οι εργαζόμενοι.
Το δεύτερο είναι ότι για το 2012, με τη ρύθμιση του ν. 424/2011 εξασφαλίσαμε τα 35 εκατομμύρια από τον περιορισμό των συντάξεων, για να ξέρει και ο ελληνικός λαός ότι αυτές οι οικονομίες πιάνουν τόπο και πάνε σε άλλες κοινωνικές παροχές. Ταυτόχρονα, σε συνεργασία των δύο Υπουργείων έχουν δεσμευθεί και οι δημόσιοι πόροι ώστε να συνεχιστεί το πρόγραμμα και το 2012. Αυτή τη στιγμή επεξεργάζεται η σχετική κοινή Υπουργική απόφαση για όλες τις λεπτομέρειες της εκτέλεσης του προγράμματος το 2012 το οποίο θα είναι ένα έτος γέφυρα, ένα έτος μεταβατικό για τη συνέχιση του προγράμματος τα επόμενα χρόνια.
Έρχομαι στο τρίτο ερώτημα και απαντώ ευθέως. Οι εργαζόμενοι έχουν μία διαρκή προσφορά υπερδεκαετή και είναι εργαζόμενοι οι οποίοι έχουν επιλεγεί με αντικειμενικά κριτήρια, με τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ. Οφείλουμε να τους τιμήσουμε για την προσφορά τους, να τους σεβαστούμε και να διασφαλίσουμε τη συνέχεια της εργασίας τους υπερβαίνοντας τυπικού χαρακτήρα διατάξεις που αυτή τη στιγμή την εμποδίζουν.
Θέλω να διαβεβαιώσω το Σώμα και μέσω της ερώτησής σας και τους ενδιαφερόμενους ότι είτε με τον έναν τρόπο είτε με τον άλλο θα συνεχιστεί η εργασία τους και θα έχουμε το χρόνο, όπως πολύ καλά παρατηρήσατε, μια και έχουν ενδιαφερθεί όλα τα Κόμματα, έχουμε απαντήσει και σε άλλες ερωτήσεις συναδέλφων, για να λύσουμε με τον τρόπο που εσείς επισημάνατε, μέσα από ένα διάλογο τη μόνιμη απασχόληση.
Επαναλαμβάνω, είτε με τη συγκατάθεση του ΑΣΕΠ είτε με τη μορφή της συγχρηματοδότησης του προγράμματος, μια και υπάρχει κανονισμός που μας επιτρέπει για μία πενταετία να απασχολήσουμε τους ίδιους ανθρώπους, αυτοί οι εργαζόμενοι θα απασχοληθούν. Θέλω να στείλω ένα μήνυμα για να μην ανησυχούν και θα έχουμε το χρόνο να βρούμε και τη μόνιμη λύση.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Ο κ. Χρήστος Πρωτόπαππας, έχει το λόγο για τρία λεπτά.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κατ’ αρχήν θέλω να σημειώσω με ιδιαίτερη ικανοποίηση, τις σαφείς και καθοριστικές, κατά τη γνώμη μου, για τη συνέχιση του προγράμματος και τη διασφάλιση της απασχόλησης των εργαζομένων, απαντήσεις που έδωσε ο κύριος Υφυπουργός. Αυτό, κύριε Υφυπουργέ, δείχνει και συνέπεια και ευθύνη από μέρους σας και σας τιμά.
Βεβαίως, θέλω να επιμείνω στο τελευταίο στάδιο που και εσείς τοποθετηθήκατε. Οι άνθρωποι αυτοί κάποια στιγμή πρέπει να έχουν μόνιμη απασχόληση. Έχουν επιλεγεί με διαφανή κριτήρια και δεν είναι δυνατόν μετά από δέκα χρόνια συνεχούς προσφοράς, να συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται. Επομένως, σημειώνω ότι θα γίνει αυτός ο διάλογος που είπατε, το τονίζω όμως γιατί νομίζω ότι καλό θα είναι μέσα στους επόμενους μήνες και στη διάρκεια της θητείας αυτής της Κυβέρνησης και της δικής σας βεβαίως, με την ευθύνη που δείχνετε, να δοθεί η οριστική λύση στο πρόβλημά τους, που δεν είναι μόνο δικό τους. Κατά τη γνώμη μου είναι και πρόβλημα και των πολλών δεκάδων χιλιάδων συμπολιτών μας, οι οποίοι είναι οι χρήστες του προγράμματος, για τους οποίους νομίζω ότι όλοι ενδιαφερόμαστε.
Με την ευκαιρία αυτή και δεδομένου ότι η απάντηση ήταν σαφής και δεν χρειάζεται να επανέλθω περαιτέρω, επιτρέψτε μου να θέσω ένα άλλο θέμα του Υπουργείου σας που είναι ιδιαίτερα επίκαιρο και με αυτή την έννοια θα παρακαλέσω για μία μικρή ανοχή του Προεδρείου.
Σήμερα είμαστε όλοι υπέρ του εξορθολογισμού των κοινωνικών επιδομάτων. Κανείς δεν θέλει στην κοινωνία μας να υπάρχουν επιδόματα μαϊμού. Νομίζω ότι σε αυτό το σημείο ορθώς έχετε εξαγγείλει εξυγίανση και ορθώς την προχωρείτε. Υπάρχει όμως ένα θέμα. Στο όνομα αυτής της ορθολογικοποίησης και της εξυγίανσης δεν είναι δυνατόν να βλέπουμε στοιχεία σαν και αυτά που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», στην οποία αναφέρεται ότι θα περικοπούν παροχές και η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε μία σειρά κατηγορίες ανθρώπων ασθενών, ανθρώπων αναπήρων, συμπολιτών μας οι οποίοι έχουν ανάγκη τη βοήθεια του κράτους και ομιλούμε εδώ για θαλασσαιμικούς, ομιλούμε για ανθρώπους που πάσχουν από ΑIDS, ομιλούμε για ανθρώπους οι οποίοι έχουν αυτισμό. Διαβάζουμε ότι θα υπάρχουν περικοπές επιδομάτων, ότι θα υπάρχει άρση της δωρεάν ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης σε μία σειρά από αυτούς ή ότι θα χορηγείται αυτή μόνο στο τελικό στάδιο, δηλαδή λίγο πριν πεθάνουν. Έ, δεν είναι δυνατόν αυτό!
Όσο και να υπάρχουν οικονομικά προβλήματα, όσο και να πρέπει να γίνει μία ορθολογικοποίηση, δεν είναι δυνατόν να βλέπουμε τέτοια δημοσιεύματα και μάλιστα να πληροφορούμαστε από τον ίδιο τον κ. Βαρδακαστάνη τον Πρόεδρο της ΕΣΑΜΕΑ ότι δεν έχει γίνει διάλογος, ότι ισχύουν αυτά τα πράγματα και ότι ο διάλογος ο οποίος έγινε με τους αρμόδιους παράγοντες του Υπουργείου δεν ήταν επαρκής. Κάθε άλλο μάλιστα, αιφνιδιάστηκαν οι ενδιαφερόμενοι. Πρέπει να έχουμε και ανθρωπιά και νομίζω την έχετε. Γι’ αυτό δώστε λύση. Πρέπει να αλλάξουν αυτά τα πράγματα, πρέπει να αποκατασταθεί ένας δίκαιος κανονισμός παροχών όπου κάποιοι οι οποίοι δεν το δικαιούνται να μην το πάρουν, όπου όσοι είναι ανάπηροι –μαϊμού να καταδικαστούν, αλλά και όσοι πραγματικά έχουν ανάγκη της βοήθειας του κράτους να την έχουν πραγματικά και την ώρα και με τον τρόπο που πρέπει. Είναι δείγμα στοιχειώδους ανθρωπιάς, ενότητας και συνοχής της κοινωνίας μας.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Ιωάννης Κουτσούκος, έχει το λόγο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, νομίζω είμαστε απόλυτα συνεννοημένοι σε ό,τι αφορά το θέμα της επίκαιρης ερώτησης. Θέλω να επαναλάβω το στοιχείο που αφορά τους εργαζόμενους ότι είτε με την σύμφωνη γνώμη του ΑΣΕΠ, είτε με τη διάταξη του ευρωπαϊκού Κανονισμού που επιτρέπει τη συνέχιση της εργασίας για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, αυτοί οι εργαζόμενοι θα απασχοληθούν και το 2012 και δεν πρέπει να ανησυχούν.
Οι παρατηρήσεις σας ήταν ιδιαίτερα εύστοχες σε ό,τι αφορά πρώτον, το χρόνο της προϋπηρεσίας, δεύτερον, τη χρησιμότητά τους και τρίτον, τη σχέση που έχουν αποκτήσει με τους εξυπηρετούμενους, γιατί πρέπει να είναι και αυτό μία διάσταση που πρέπει να την έχουμε υπόψη μας, όταν αφορά άτομα που έχουν ανάγκη και πώς τους αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι. Οι εργαζόμενοι έχουν δείξει ιδιαίτερη ευαισθησία και έχουν καταξιωθεί για την προσφορά τους. Η τρίτη παράμετρος που θέσατε είναι ότι είμαστε σε μία φάση περιορισμού των προσλήψεων, αναγκαστικά λόγω της δημοσιονομικής κρίσης.
 Όλα αυτά συνθέτουν ένα πάζλ το οποίο είμαστε υποχρεωμένοι να το αντιμετωπίσουμε με μία μόνιμη λύση. Επαναλαμβάνω ότι επειδή έχω δει τις θέσεις των Κομμάτων και των συναδέλφων, αυτό μας επιτρέπει να αναζητήσουμε αυτή τη λύση με άνεση χρόνου, όχι εις το διηνεκές, αλλά το αμέσως επόμενο διάστημα.
Κλείνοντας με αυτό την απάντησή μου στην επίκαιρη ερώτησή σας, θέλω και εγώ με την ανοχή του Προεδρείου κύριε συνάδελφε, να απαντήσω στα ερωτήματα που θέσατε για σημερινά δημοσιεύματα τα οποία έχουν να κάνουν με ένα πραγματικό πρόβλημα. Όπως εύστοχα είπατε πρέπει να περιορίσουμε τις δαπάνες, αντιμετωπίζοντάς τες όμως με αίσθημα δικαιοσύνης. Και γίνεται μια τεράστια προσπάθεια να ελεγχθούν με σωστό τρόπο όλοι αυτοί που δικαιούνται παροχές, ώστε να πάνε οι παροχές στοχευμένα σε αυτούς που τις έχουν ανάγκη και όχι σε αυτούς που νέμονται χωρίς να δικαιούνται. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να οδηγηθούμε σε ακρότητες, ότι πρέπει να αδικήσουμε κόσμο.
Αυτός ο κανονισμός, λοιπόν, που δημοσιεύτηκε μετά από επεξεργασία επιστημονικής επιτροπής, θέλω να το σημειώσετε κύριε συνάδελφε, από επιστήμονες κύρους, υπάκουε και σε μία ανάγκη να είμαστε εντάξει στα χρονικά όρια των δεσμεύσεων που είχαμε αναλάβει. Ο κ. Κουτρουμάνης είχε αναλάβει την ευθύνη απέναντι  στην Συνομοσπονδία των ατόμων με αναπηρία και στον κ. Βαρδακαστάνη προσωπικά να γίνει διάλογος με μία-μία τις οργανώσεις ξεχωριστά. Αυτός ο διάλογος έγινε την εβδομάδα που τρέχει με την κα Δρέτα και με κάθε οργάνωση ξεχωριστά. Εντοπίστηκαν τα προβλήματα που εσείς θέσατε με την εύστοχη παρατήρησή σας.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ο Υπουργός και η πολιτική ηγεσία συνολικά του Υπουργείου θα κάνει τις απαραίτητες αλλαγές στο αμέσως επόμενο διάστημα ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα, διότι θέλω να σημειώσω κύριε συνάδελφε, ότι έχουμε μία υποχρέωση απέναντι σε αυτή την κοινωνική ομάδα να τους παρέχουμε ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης και μία ποιότητα ζωής που δεν θα προσβάλει την κοινωνία μας.
Κατά συνέπεια, με βάση αυτά τα δεδομένα πιστεύω ότι και με τη συζήτηση που έγινε, με τις παρατηρήσεις που έχουν υποβάλει οι οργανώσεις των οροθετικών, των πασχόντων από μεσογειακή αναιμία και από άλλες ασθένειες, θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που θέσατε.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.