!

..."ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ"... !
ΟΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ !!!! Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ !!!! ΠΑΡΟΧΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

Αναγνώστες

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΒΣΣ 29/11/11 ΚΑΙ VIDEO

 

 

 

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΣΣ


ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Γ΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΛΗ΄
Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011
Ακολουθεί η με αριθμό 123/4-10-2011 ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κυρίου Αθανασίου Δαβάκη προς τον Υπουργό Εσωτερικών, σχετικά με τη συνέχιση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».
Στην ερώτηση του κυρίου Δαβάκη θα απαντήσει ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Παρασκευάς Κουκουλόπουλος.
Παρακαλείται ο Βουλευτής Λακωνίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Αθανάσιος Δαβάκης να διατυπώσει την ερώτησή του.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΑΒΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, σε μία περίοδο έντονης οικονομικής κρίσης και –θα έλεγα- διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής του λαού μας κάποιοι θεσμοί, οι οποίοι «εφευρέθηκαν» προκειμένου να καλύπτουν συγκεκριμένες ανάγκες ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, φαίνεται ότι κλυδωνίζονται και αυτοί και βλέπω ότι κλυδωνίζονται με την αβελτηρία και τη βασική αδιαφορία, αδυναμία, αδράνεια της σημερινής πολιτείας.
Ένας από αυτούς τους θεσμούς είναι και το «Βοήθεια στο Σπίτι». Είναι ένας πετυχημένος θεσμός, ένας θεσμός, ο οποίος έχει πετύχει τα εύσημα και από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, ούτως ώστε όλοι μας να πρέπει να θέλουμε να τον στηρίξουμε και να βρισκόμαστε σε μία στάση θετική απέναντί του.
Οι εκατό και πλέον χιλιάδες άνθρωποι –μπορεί και περισσότεροι- οι οποίοι εξυπηρετούνται από αυτούς τους εργαζομένους στο «Βοήθεια στο Σπίτι» με αγωνία μας κοιτούν, με αγωνία κοιτούν την ελληνική πολιτεία, το Υπουργείο σας, κύριε Υπουργέ, προκειμένου να δοθεί λύση στο «σιδηρούν βραχίονα» του προγράμματος, που είναι αυτοί καθ’ εαυτοί οι εργαζόμενοί του.
Αυτοί οι εργαζόμενοι, κύριε Πρόεδρε, έχουν προσληφθεί με διαδικασίες ΑΣΕΠ, είναι ακόμη συμβασιούχοι -είναι, δηλαδή, παγκόσμια πρωτοτυπία- με συνεχώς ανανεούμενες συμβάσεις. Δυστυχώς, αυτοί οι άνθρωποι και απλήρωτοι παραμένουν –πληρώνονται περίπου δύο φορές το χρόνο- και είναι τελείως αμφίβολο το εργασιακό τους μέλλον, δεδομένου ότι χρόνο με το χρόνο δεν έχει διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του προγράμματος, με αποτέλεσμα σήμερα αυτοί οι άνθρωποι –όπως προείπα- να βρίσκονται σε μία πλήρη αγωνία και να βρίσκεται σε μία πλήρη –θα έλεγα- εκκρεμότητα το ζήτημά τους, με ότι αυτό συνεπάγεται, μετακυλιόμενο και σε αυτούς τους οποίους φροντίζουν.
Η επίκαιρη ερώτησή μου, λοιπόν, αποκτά περισσότερη επικαιρότητα, δεδομένου ότι σε ένα περίπου μήνα, σε λίγες μέρες, λήγει η ενέργεια αυτού του προγράμματος και θα ήθελα να είχα την επίσημη απάντηση της Κυβερνήσεως και για το μέλλον των εργαζομένων, αλλά κυρίως για το μέλλον της φροντίδας αυτών για τους οποίους οι εργαζόμενοι εργάζονται.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Παρασκευάς Κουκουλόπουλος έχει το λόγο.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Επειδή τα πράγματα έχουν έτσι ακριβώς όπως τα είπατε, αγαπητέ συνάδελφε -δηλαδή είναι ένα πρόγραμμα, με το οποίο συνδέομαι και έντονα προσωπικά, γιατί έτυχε να είμαι πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος όταν το 2000 περίπου ξεκινούσε αυτό το πρόγραμμα και καθ’ όλη τη διάρκεια που προστέθηκαν φάσεις του το έζησα από την πρώτη στιγμή στην πρώτη γραμμή- ξέρω ότι η ερώτησή σας έχει προκαλέσει ένα γενικότερο ενδιαφέρον.
Υποψιάζομαι –για να μη  πω ότι είμαι βέβαιος- ότι μας παρακολουθούν κιόλας αυτήν τη στιγμή από το κανάλι της Βουλής πάρα πολλοί ενδιαφερόμενοι και από τους εξυπηρετούμενους και από τους εργαζόμενους. Πρέπει να πω, μάλιστα, ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον σε υψηλό επίπεδο κοινοβουλευτικά από όλα σχεδόν τα κόμματα. Και ο παριστάμενος γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας ζήτησε ενημέρωση και ο ομόλογός του από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ. Οι εργαζόμενοι προχθές ήταν στο Υπουργείο.
Έτσι, λοιπόν, κύριε Πρόεδρε,  δεν θέλω να δώσω μία απάντηση τυπική κατά τα ειωθότα για πάρα πολλούς λόγους.
(ML)
(AM)
Πρώτα απ' όλα, γιατί πιστεύω ότι η εποχή μας δεν επιτρέπει άγονες αντιπαραθέσεις που δεν οδηγούν πουθενά. Είμαι σε θέση, ακριβώς για τους λόγους που είπα, να πω πάρα πολλά, πότε θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν ερωτήματα, προβλήματα, πώς και γιατί δεν αντιμετωπίστηκαν και πώς φτάσαμε εδώ. Θέλω όμως πρώτα απ' όλα ακριβώς γιατί δεν έχει δικαίωμα κανένας να παίζει είτε με εργαζόμενους που δουλεύουν και τους οφείλονται δεδουλευμένα πολύ δε περισσότερο με αυτούς που εξυπηρετούνται από τα προγράμματα, θα δώσω στην πρώτη φάση πολύ καθαρές απαντήσεις.
Πρώτον λοιπόν, το πρόγραμμα θα συνεχιστεί. Έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι στο σύνολό τους –θα κάνω στη συνέχεια αναφορά- από τα δύο συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Έτσι λοιπόν το πρόγραμμα θα συνεχιστεί. Θα κάνω όμως μία αναφορά από πού είναι αυτοί οι πόροι, γιατί είναι καλό να  το ξέρουμε και να πάψουμε να πανηγυρίζουμε στο όνομα κάποιων άλλων, εμείς που κατέχουμε προσωρινά, για λίγο διάστημα, κυβερνητικούς θώκους.
Δεύτερον, οι εργαζόμενοι πραγματικά με μεγάλη καθυστέρηση θα πληρωθούν. Θέλω να πιστεύω ότι θα προλάβουμε τα Χριστούγεννα. Σήμερα πήραμε την υπογραφή από το αρμόδιο Υπουργείο και έχει ξεκινήσει από το πρωί ένας αγώνας δρόμου για να μεταφερθούν οι πιστώσεις την άλλη εβδομάδα στους δήμους, προκειμένου να προβούν στην πληρωμή των εργαζομένων. Θέλω να πιστεύω ότι τα Χριστούγεννα θα τα προλάβουμε για την πλειονότητα των εργαζομένων γιατί σε κάποιους δήμους μπορεί να υπάρχουν προβλήματα με δικαιολογητικά ή άλλου τύπου παραστατικά που χρειάζονται για να διενεργηθεί η πληρωμή.
Όσον αφορά το τρίτο θέμα που θέτει η ερώτησή σας, με τους ίδιους τους εργαζόμενους, πρέπει να σας πω ότι έχουμε ξεκινήσει δύο διαδικασίες οι οποίες θα ολοκληρωθούν αρκετά σύντομα, εντός του έτους, μέσα από τις οποίες η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων που εργάζεται σήμερα θα μπορέσει να συνεχίσει εκτός απροόπτου. Δεν μπορώ να δεσμευθώ γι’ αυτό, όμως οι δύο λύσεις που έχουμε βάλει μπροστά εδώ και λίγες μέρες θα επιτρέψουν στους εργαζόμενους να μπορέσουν να συνεχίσουν να εργάζονται, που πραγματικά αρκετοί από αυτούς έχουν και υπερδεκαετή παρουσία στα προγράμματα -και πραγματικά είναι παραλογισμός να μην συνεχίσουν- και να παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες  που παρέχουν γιατί έχουν και τη σχετική εμπειρία.
Είναι μία πρωτοβουλία που έχουμε πάρει προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να συνδράμει με ελάχιστα χρήματα έτσι ώστε να κρατήσει τον συγχρηματοδοτούμενο χαρακτήρα το πρόγραμμα, γεγονός που θα μας επιτρέψει να συνεχίσουν οι εργαζόμενοι και να μην έχουμε και διακοπή των δομών βέβαια και από την άλλη έχουμε μία εσωτερική διαδικασία με το ΑΣΕΠ και το συναρμόδιο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεδομένου ότι ο Ευρωπαϊκός  Κανονισμός από τον οποίο διέπεται η διαχείριση του Ε.Σ.Π.Α. και συνακόλουθα και του Κοινωνικού Ταμείου, σε συνδυασμό με το ν.2190 με τον οποίο έχουν προσληφθεί οι εργαζόμενοι επιτρέπει, κατά τη δική μας γνώμη, να συνεχίσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Άρα να μην έχουμε και παλινωδίες με τη διακοπή των δομών έτσι ώστε να δούμε έναν τρόπο που θα πάμε πλέον σε συμβάσεις αορίστου χρόνου μέσα από έναν τακτικό διαγωνισμό με μία μοριοδότηση που θα είναι ανάλογη αυτής που υπήρξε με τα ΚΕΠ.
Αυτή είναι η θέση μας και για τους εργαζομένους, για να απαντήσω και στα τρία σκέλη. Στη δευτερολογία μου θα σας πω κάποιες ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες που έχουν σχέση με όλα αυτά που είπα στην πρώτη φάση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Παρακαλείται ο ερωτών Βουλευτής, κ. Αθανάσιος Δαβάκης, να αναπτύξει την ερώτησή του.
Ορίστε, κύριε  Δαβάκη, έχετε το λόγο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΑΒΑΚΗΣ: Κύριε  Πρόεδρε, το αυτοδιοικητικό παρελθόν του παρισταμένου Υφυπουργού πράγματι αποτελεί μία εγγύηση για το ανύστακτο ενδιαφέρον που οφείλει να έχει ο κάθε ένας ο οποίος διοικεί το συγκεκριμένο Υπουργείο το οποίο έχει σχέση με το «Βοήθεια στο Σπίτι», σχετικά με την τύχη αυτού του προγράμματος.
(IK)
(1ML)
Φυσικά, γεννά αισιόδοξη προοπτική και περνάει ευοίωνα μηνύματα η απάντησή σας, κύριε Υπουργέ, τόσο για τη συνέχιση του προγράμματος όσο και για την πληρωμή σε τέτοιους δυσχείμερους καιρούς αυτών των ανθρώπων που αποτελούν την ψυχή του προγράμματος, των εργαζόμενών του, αλλά και για αυτές τις δύο λύσεις που είπατε –και είμαι βέβαιος ότι θα αναφερθείτε λίγο διεξοδικότερα στη δευτερολογία σας- οι οποίες θέλω να πιστεύω ότι δεν θα αποτελέσουν μπούμερανγκ για αυτούς καθ’ εαυτούς τους εργαζόμενους μέσω της μοριοδότησης.
Διότι μπορεί να έρθει ένας «εξωτικός» κατά τη νομική έννοια και να υπερκεράσει έναν εργαζόμενο επί μία δεκαετία με συνεχείς και αδιάλειπτες συμβάσεις –κάτι που σημαίνει ότι είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, αλλά και απαραίτητης απασχόλησης αυτός ο άνθρωπος- με μία συγκεκριμένη προϋπηρεσία και να δούμε να μπαίνουν σε αυτό το πρόγραμμα άνθρωποι που δεν έχουν καμμία σχέση με αυτό καθ’ εαυτό το πρόγραμμα και καμμία εμπειρία και προϋπηρεσία.
Για να τακτοποιούμε λίγο τα πράγματα, για να τα κοιτάμε λίγο νοικοκυρεμένα και απλά, νομίζω ότι πετυχημένοι θεσμοί σε ώρες κρίσης πρέπει να διαφυλάσσονται ως κόρη οφθαλμού. Ένας τέτοιος θεσμός είναι και το «Βοήθεια στο Σπίτι». Δεν χρειάζεται να σας το πω εγώ. Επαναλαμβάνω ότι λέγοντας αυτό παραβιάζω ανοικτές θύρες λόγω της αυτοδιοικητικής σας ιστορίας.
Αυτό το οποίο προέχει, λοιπόν, είναι να υπάρξει μία συγκεκριμένη, σταθερή, μόνιμη λύση για αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι αποτελούν και τους επιτελείς και τα στελέχη αυτού του προγράμματος, προκειμένου να προχωρήσει. Νομίζω ότι διαφυλάττοντας αυτήν καθ’ εαυτήν την πορεία του προγράμματος πρέπει να διαφυλαχθεί -στο πνεύμα που μου απαντήσατε- και η πορεία και η ιστορία συνέχισης αυτών των ανθρώπων. Γιατί επαναλαμβάνω ότι σε ώρες κρίσης, σε ώρες δύσκολες ο λαός μας δεν πρέπει να αποστερείται ή να διακυβεύεται αυτή καθ’ εαυτή η ποιότητα της ζωής του , η ασφάλεια της ζωής του.
 Λέγοντας αυτό, μου έρχεται στο μυαλό, κύριε Πρόεδρε -στο λίγο χρόνο που μου απομένει παρενθετικά θα το πω- η ασφάλεια της ζωής του όταν πλήττονται και οι υγειονομικές μονάδες της περιφέρειας. Και σας απευθύνομαι αυτήν τη στιγμή όχι ως καθ’ ύλην αρμόδιο, αλλά ως άνθρωπο και ως πολιτικό της ελληνικής περιφέρειας. Δεν μπορεί σήμερα το Νοσοκομείο Μολάων να πλήττεται και να γίνεται στόχος κατ’ εξακολούθηση για ζητήματα τα οποία αφορούν σοβαρές κλινικές τους, όπως είναι η Ορθοπεδική Κλινική και άλλες κλινικές, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα αναστάτωσης και ψυχολογικά προβλήματα στους κατοίκους της περιοχής. Το δεξί πόδι της Πελοποννήσου είναι αρμοδιότητος του νοσοκομείου αυτού, κύριε Υπουργέ. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, τι γίνεται όταν υπάρχουν προτάσεις και έγγραφα περί κλεισίματος κλινικών. Κλείνει η παρένθεση. Θα ασχοληθούμε αργότερα με αυτό το θέμα.
Εν πάση περιπτώσει, κλείνοντας, δεν μπορώ παρά να καταθέσω την αισιοδοξία μου –έστω συγκρατημένη αισιοδοξία, γιατί φοβάμαι ότι όλοι μας διεπόμεθα από τον κακό εαυτό της δημόσιας διοίκησης, αλλά επαναλαμβάνω ότι καταθέτω την αισιοδοξία μου- για την απάντησή σας και πιστεύω ότι θα υπάρξει μία εργώδης προσπάθεια, προκειμένου να βρεθεί λύση στο χρονίζον πρόβλημα αυτών των ανθρώπων.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ο κ. Παρασκευάς Κουκουλόπουλος, Υφυπουργός Εσωτερικών, έχει το λόγο για τη δευτερολογία του.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών): Θα ήθελα να δώσω, κύριε συνάδελφε και κύριε Πρόεδρε, αναλυτικότερα για αυτά που είπα μερικές ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες που πιστεύω ότι καθένας πρέπει να τις γνωρίζει, γιατί ο Πρωθυπουργός κ. Παπαδήμος, αλλά και ο κ. Παπανδρέου που ήταν μέχρι πριν δυο βδομάδες Πρωθυπουργός, με αφορμή και λόγω της τεράστιας κρίσης που διέρχεται η πατρίδα μας, έχουν τονίσει επανειλημμένα και κοντά σε αυτούς και εμείς –πολλοί από εμάς- ότι μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.
Θέλω, λοιπόν, να σας πω ότι η συνέχιση του προγράμματος έχει διασφαλιστεί βασικά από δύο πηγές. Η μία πηγή είναι τα 35 εκατομμύρια συν 10 του Υπουργείου Εργασίας. Είναι και από το αρμόδιο Υπουργείο εδώ ο συνάδελφος κ. Κουτσούκος. Αυτά –προσέξτε- είναι τα 35 από τα 100 εκατομμύρια περίπου της επώδυνης μείωσης των συντάξεων που έχουν δημιουργήσει το Λογαριασμό Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Μεσοσταθμικά περίπου κατά 10% η περικοπή των συντάξεων έχει οδηγήσει στη δημιουργία ενός Λογαριασμού Κοινωνικής Αλληλεγγύης κοντά στα 100 εκατομμύρια. Τα 65 εκατομμύρια θα πάνε σε άλλους σκοπούς. Τα 35 εκατομμύρια θα πάνε στο «Βοήθεια στο Σπίτι». Από τους ίδιους που εξυπηρετούμε τα παίρνουμε δηλαδή.
Τα υπόλοιπα λεφτά που θα βάλει το Υπουργείο Εσωτερικών –γι’ αυτό είπα ότι δεν χρειάζεται να πανηγυρίζουμε εμείς που πρόσκαιρα καταλαμβάνουμε κάποιους θώκους- θα τα πάρουμε κατ’ αρχήν από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους, ιεραρχώντας φυσικά ως απόλυτης προτεραιότητας το πρόγραμμα, δηλαδή από τους δήμους, από αυτά που προβλέπει ο προϋπολογισμός για τους δήμους.
(AD)
(1IK)
Δεν υπάρχουν, λοιπόν, μαγικές λύσεις. Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια, αλλά αισθάνομαι πάρα πολύ δυσάρεστα γιατί είπατε ότι δεν δείξαμε τον απαραίτητο ρεαλισμό. Τέτοιες προτάσεις είχαμε κάνει και παλαιότερα από την πλευρά της αυτοδιοίκησης, όταν ήμουν στην άλλη πλευρά των θεσμών, την αυτοδιοικητική και δεν είχαμε βρει ευήκοον ους διαχρονικά στις κυβερνήσεις, και του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας.
Επαναλαμβάνω, λοιπόν, για τρίτη φορά ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Λέμε να πληρώσει ο Κρατικός Προϋπολογισμός. Μα, ο Προϋπολογισμός είναι κάτι που συναποτελείται από τα έσοδα που όλοι μαζί συνθέτουμε και συγκροτούμε μέσα από τη φοροδοτική μας ικανότητα, μικρή ή μεγάλη.
Νομίζω, λοιπόν, ότι πρέπει να αρχίσουμε να αλλάζουμε οπτική. Σίγουρα πρέπει να αναγνωρίσει κανείς ότι η Κυβέρνηση ιεράρχησε ως υψηλής προτεραιότητας το πρόγραμμα και ακριβώς γι’ αυτό και αντλεί πόρους απ’ αυτούς τους δύο λογαριασμούς που λέω, για να μπορέσει να συνεχιστεί το πρόγραμμα.
Όσον αφορά το δεύτερο στοιχείο που έχει σχέση με τις πληρωμές, είπα ήδη ότι γίνεται ένας αγώνας δρόμου. Όμως, θα ήθελα και εδώ να κάνω ένα σχόλιο. Προς Θεού! Δεν θέλω να έρθω σε αντιπαράθεση για τις κινητοποιήσεις που υπήρξαν πρόσφατα, καθώς και για όλη τη θύελλα των εξελίξεων. Απλώς θέλω να πω ότι στη ζωή δεν υπάρχει τίποτα που να μην έχει το τίμημά του. Το γεγονός ότι είχαμε δύο, τρεις εβδομάδες κατάληψη στα συναρμόδια Υπουργεία, στη συνέχεια τη θύελλα των εξελίξεων για δύο εβδομάδες με όλα όσα ζήσαμε όλοι μας και στη συνέχεια μία, δύο εβδομάδες αρρυθμία προκειμένου να έρθουν ξανά τα δικαιώματα υπογραφής σε συναρμόδιους Υπουργούς και Υφυπουργούς, μας έφθασε να τρέχουμε σε λίγο, Χριστουγεννιάτικα, για να μπορέσουμε να εξοφλήσουμε ανθρώπους στους οποίους χρωστάμε δεδουλευμένα τουλάχιστον έξι μηνών.
Προς Θεού! Δεν λέω ότι φταίνε οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων ή όλα όσα έγιναν! Όμως, καλό θα είναι να έχουμε στο μυαλό μας όλοι μας ότι όλα έχουν το τίμημά τους και να το λέμε στους Έλληνες πολίτες.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έξι μήνες τα ακούμε αυτά!
ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών): Έτσι είναι, κύριε Οικονόμου! Όλα έχουν το τίμημά τους! Εμείς στο Υπουργείο μας, για τρεις εβδομάδες εξαιτίας των καταλήψεων και για δύο εβδομάδες εξαιτίας της δικής μας απουσίας με τη θύελλα των πολιτικών εξελίξεων, το είχαμε σε αδράνεια! Πέντε εβδομάδες συνολικά!
Κύριε συνάδελφε, αν ρωτήσουμε έναν πρωτοετή φοιτητή της Νομικής, θα μας πει ότι εφ’ όσον χάσαμε τις πέντε εβδομάδες από τις πενήντα δύο, είχαμε 10% μειωμένη παραγωγικότητα το 2011! Αυτό λέει η σκληρή γλώσσα της επιστήμης, της οικονομίας και των αριθμών! Δεν υπαινίσσομαι κάτι ούτε φέρνω σε αντιπαράθεση τις κινητοποιήσεις με τη μη πληρωμή εργαζομένων! Προς Θεού! Δεν θέλω να παρεξηγηθώ ούτε, βέβαια, θέλω να δικαιολογηθώ από την πλευρά του Υπουργείου!
Τέλος, σε ό,τι αφορά τους εργαζομένους που είναι ένα πολύ κρίσιμο θέμα, κύριε συνάδελφε, δεν έχω να πω κάτι περισσότερο. Είναι δύο λύσεις, μέσω των οποίων εγώ προσωπικά αισιοδοξώ ότι θα έχουμε θετική εξέλιξη και από τις δύο πλευρές. Πρέπει να έχουμε την πολυτέλεια τουλάχιστον να επιλέξουμε όλοι μαζί τη λύση που πρέπει και με τους δήμους και με τους εργαζομένους, έτσι ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή συνέχεια.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της μοριοδότησης, πρέπει να σας πω κάτι για τη μοριοδότηση που έχει γίνει στα ΚΕΠ. Επειδή μας ακούν και άνεργοι και εκπλήσσονται, πρέπει να πω ότι εγώ δεν συμφωνώ απόλυτα μαζί σας ότι ένας που δούλευε στο Δημόσιο πρέπει να μοριοδοτείται. Γι’ αυτό, όπως ξέρετε, καταργήθηκε η εσωτερική μοριοδότηση και εξισώθηκε –και ορθά- με την προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα.
Η προϋπηρεσία σε ένα δήμο δεν καθιστά κάποιον προνομιούχο να καταλάβει μία θέση έναντι ενός άλλου που έχει προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα. Νομίζω ότι αυτό είναι πολύ σωστό. Εδώ, όμως, έχουμε μία ιδιαιτερότητα. Αυτοί, δηλαδή, που δουλεύουν στο πρόγραμμα προσελήφθησαν με διαδικασίες ΑΣΕΠ. Δεν μεσολάβησε κανείς. Άρα, λοιπόν, πρέπει να δούμε το θέμα της μοριοδότησης.

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Ακροβατεί το «Βοήθεια στο Σπίτι»

Επί ξυρού ακμής ακροβατεί το «Βοήθεια στο Σπίτι»

Ορατός ο κίνδυνος περίπου 80.000 επωφελούμενοι και 4.500 εργαζόμενοι να βρεθούν «αβοήθητοι …στα σπίτια τους»  
Ένα από τα πλέον πετυχημένα κοινωνικά προγράμματα, το «Βοήθεια στο Σπίτι», που εφαρμόζουν εδώ και χρόνια οι δήμοι της χώρας, κινδυνεύει να περάσει στην ιστορία ως μια από τις  πιο ανάλγητες περικοπές κοινωνικών υπηρεσιών στα δύσκολα χρόνια της κρίσης.

Οι εμπλεκόμενοι φορείς αναζητούν εναγωνίως φόρμουλα για να συνεχιστεί το πρόγραμμα. Βασικός στόχος να εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι ευρωπαϊκοί πόροι, να χαρακτηριστεί το πρόγραμμα  συγχρηματοδοτούμενο και να συνεχίσει τη λειτουργία του  ως έχει μέχρι σήμερα.

Τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά καθώς στις 31 Δεκεμβρίου 2011 λήγει η χρηματοδότησή του από το ΕΣΠΑ, με συνέπεια να είναι ορατός ο κίνδυνος περίπου 80.000 επωφελούμενοι και 4.500 εργαζόμενοι να βρεθούν «αβοήθητοι …στα σπίτια τους».

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις οι επωφελούμενοι του προγράμματος διατρέχουν λιγότερες πιθανότητες να χάσουν την κοινωνική μέριμνα που τους παρέχεται, δεδομένου ότι αναμένεται να διατεθούν εθνικοί πόροι, που όμως δεν καλύπτουν όλο το κόστος του προγράμματος.

Όσον αφορά τους εργαζόμενους, σε περίπτωση που δεν εξασφαλιστούν και ευρωπαϊκοί πόροι για τη συνέχιση του προγράμματος, θα βρεθούν μετέωροι. Μόνο αν  χαρακτηριστεί ως συγχρηματοδοτούμενο το πρόγραμμα, οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να απασχολούνται σ’ αυτό χωρίς ουσιαστικά προβλήματα.

Αν όχι, αν δηλαδή το πρόγραμμα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά του μόνο από εθνικούς πόρους, τότε θα γίνει προκήρυξη των απαιτούμενων θέσεων και έγκρισή τους από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ). Ακόμη όμως και σε αυτήν την περίπτωση, ακόμη και αν δηλαδή οι 4.500 σημερινοί εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι» λάβουν ενισχυμένη μοριοδότηση και επιλεγούν, δε διασφαλίζεται πρώτον, ότι η τρόικα θα εγκρίνει το 100% των προσλήψεων, και δεύτερον ότι, οι απαιτούμενες διαδικασίες θα υλοποιηθούν με τέτοια ταχύτητα ώστε από την 1η Γενάρη 2012 να καταστεί δυνατή η συνέχιση λειτουργίας  του προγράμματος.     
Αναζητείται φόρμουλα για χρηματοδότηση 70 εκ. ευρώ

Προκειμένου, λοιπόν, να μπορέσει να συνεχιστεί ένα από τα πλέον επιτυχημένα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας θα πρέπει να εξασφαλιστούν  70 εκ. ευρώ. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα έχει διασφαλιστεί το 50% του κόστους, ενώ αναζητούνται φόρμουλες να καλυφθεί και το υπόλοιπο 50%. Τα πρώτα 35 εκατομμύρια ευρώ έχουν βρεθεί  μέσω του Λογαριασμού της Εισφοράς Αλληλεγγύης που τηρείται στο Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών. Η καταβολή του επίμαχου ποσού θεωρείται, ως δεδομένη καθώς έχει υπάρξει σχετική πρόβλεψη  στο Ν.4024/2011. Συγκεκριμένα στο άρθρο 2, παράγραφος 9 προβλέπεται ότι η χρηματοδότηση του προγράμματος θα γίνει από το Λογαριασμό Εισφοράς Αλληλεγγύης. Ο αρχικός σχεδιασμός, που προέβλεπε τα υπόλοιπα 35 εκατομμύρια ευρώ να εξασφαλιστούν από ευρωπαϊκούς πόρους δεν φαίνεται, με βάση τις μέχρι τώρα ενδείξεις να επιτυγχάνεται. Στο πλαίσιο αυτό διερευνάται η δυνατότητα εξασφάλισης μέχρι 10 εκατομμυρίων από ευρωπαϊκούς πόρους, ενώ  θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα αποδοθούν περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ από την Αγροτική και Εργατική Εστία. Το υπόλοιπο ποσό αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από ίδιους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που θα «αντληθούν, είτε από τη  ΣΑΤΑ, είτε από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους. 
Η πρόταση της ΚΕΔΕ

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος έχει καταθέσει πρόταση σύμφωνα με την οποία με  νομοθετική ρύθμιση να καθιερωθεί τριμερής χρηματοδότηση του «Βοήθεια στο Σπίτι» από πόρους της κεντρικής διοίκησης, των ασφαλιστικών οργανισμών και της ίδιας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η πρόταση έχει κατατεθεί στην αρμόδια υποεπιτροπή της Βουλής, όπου και αντιμετωπίστηκε θετικά.

Επίσης η  ΚΕΔΕ έχει επισημάνει την ανάγκη  νομοθετικής ρύθμισης ώστε να διασφαλιστεί η εργασιακή σχέση των 4.500 εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Οι εργαζόμενοι αυτοί έχουν μέχρι τώρα συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Με νομοθετική ρύθμιση μπορεί να εξασφαλιστεί η εφαρμογή ενός συστήματος ενισχυμένης μοριοδότησης.

Πάντως για να μπορέσει να λειτουργήσει απρόσκοπτα το πρόγραμμα από την αρχή του 2012 έχουν αυξηθεί οι φωνές που υποστηρίζουν ότι είναι αναγκαία η λήψη πολιτικής απόφασης από το Κοινοβούλιο, μέσω της οποίας κατ’ εξαίρεση θα παραταθούν οι συμβάσεις των εργαζομένων για άλλο ένα έτος.

Οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι», ζητούν την άμεση προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για την κατοχύρωση όλων των θέσεων εργασίας και την μετατροπή των συμβάσεων τους σε Αορίστου Χρόνου, καθώς παρέχουν έργο  μόνιμο και αναγκαίο για την κοινωνία.  Τη δημιουργία μόνιμων δομών «Βοήθεια στο Σπίτι» και Κοινωνικών Υπηρεσιών στους Ο.Τ.Α. με την στελέχωση των υπηρεσιών αυτών από το έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό που υπηρετεί πάνω από οκτώ (8) χρόνια προκειμένου να υπάρξει η διασφάλιση της συνέχισης λειτουργίας τους. Και την εξασφάλιση του κόστους μισθοδοσίας όλων των εργαζομένων στις Προνοιακές Δομές με σχετική πρόβλεψη στον κρατικό προϋπολογισμό και άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζομένους στο πρόγραμμα που παραμένουν απλήρωτοι για περισσότερο από τέσσερις (4) μήνες.

Αναρτήθηκε από Localit.gr

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΑΠΕΡΓΕΙ!

ΕΛΕΓΧΟΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΒΣΣ ΚΑΙ ΙΑΚ



ΕΛΕΓΧΟΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ "ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ" ΚΑΙ ΙΑΚ
  • ΑΔΑ457ΞΦ-ΥΜ1
  • Αριθμός Πρωτοκόλλου51009/ΕΥΣ 5360/ 24.11.2011
  • ΘέμαΕΛΕΓΧΟΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ "ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ" ΚΑΙ ΙΑΚ
  • Τελικός ΥπογράφωνΕιδικός Γραμματέας - ΓΕΩΡΓΙΑ ΖΕΜΠΙΛΙΑΔΟΥ -
  • Ημερομηνία Απόφασης25/11/2011
  • Ημερομηνία Ανάρτησης25/11/2011 10:55:20
  • Είδος ΑπόφασηςΕΓΚΥΚΛΙΟΣ
  • ΦορέαςΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ (π.ρ ΥΠΟΙΑΝ)
  • ΜονάδαΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΣΠΑ
  • Θεματική
    • Κοινωνικές δομές από ΝΠΔΔ και επιχειρήσεις ΟΤΑ
  • ΑρχείοΛήψη ΑρχείουSHA-256: b02fe06082c85d94b6ba8960268f37d8e6460d344c26ea4553e1e22fb51f252b

ΝΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ;;;




Ρυθμιση, ρύθμιση νομοθετική
ζητάει το βοήθεια
για λύση οριστική έι...
ρύθμιση ,ρύθμιση νομοθετική
ζητάει το βοήθεια
για να δικαιωθεί!

Άστρο φωτεινό
με το βοήθεια εδώ
για να σας φωτίσει
να γίνει το σωστό!
Πάρη και Γιανίτση
ακούστε το καλά
μπορείτε άμα θέλετε
να κάνετε πολλά!


Ρύθμιση, ρύθμιση νομοθετική
ζητάει το βοήθεια
για λύση οριστική έι...
ρύθμιση, ρύθμιση νομοθετική
ζητάει το βοήθεια
για να δικαιωθεί!

(Ο Ρυθμός θα είναι όπως στα τρίγωνα κάλαντα!)


Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Ανοιχτή επιστολή απόγνωσης για το μέλλον των δομών Βοήθεια στο Σπίτι – Βρείτε επιτέλους μια λύση!


Γράφει ο Χρήστος Αλεξόπουλος
Κοινωνιολόγος
 
Σημείωση: Η παρακάτω επιστολή απηχεί προσωπικές απόψεις αποκλειστικά και μόνο του γράφοντος και κανενός άλλου. 
 
Μενίδι Αιτωλοακαρνανίας, Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011
 
Από 1/1/2012, πάνω από 4.500 εργαζόμενοι στην ανεργία. Πάνω από μισό εκατομμύριο συνάνθρωποί μας που είχαν (και θα συνεχίσουν να έχουν) ανάγκη τη φροντίδα μας, στην απόλυτη ανέχεια και εξαθλίωση. Εργαζόμενοι που: Κατά τουλάχιστον 90% είναι γυναίκες, μητέρες με τις δικές τους...
οικογένειες, με εξίσου μεγάλο ποσοστό από αυτές να έχουν άνεργους συζύγους, απολυμένους από τις “Πειραϊκές-Πατραϊκές”, τους “Παπαστράτους” και τις εταιρίες κλωστοϋφαντουργίας που μια ωραία πρωία οι ιδιοκτήτες τους τις έκλεισαν για να πάρουν μέρος στο βαλκανικό “Ελ-Ντοράντο” – κοινώς πλιάτσικο! Πολλές μάλιστα από αυτές τις εργαζόμενες μητέρες είναι κοντά σε ηλικία συνταξιοδότησης: που θα βρουν δουλειά με τέτοια κρίση, σε μια τόσο προχωρημένη εργασιακά ηλικία;…. 2. ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ είχαν όλα αυτά τα χρόνια το μεγάλο προνόμιο να πληρώνονται το πολύ δύο φορές το…χρόνο(!!!). Σε πολλές δε περιπτώσεις, όπως στην περίπτωση της Ηγουμενίτσας, έχουν να τους πληρώσουν 28(!!!) μήνες! Ναι 2 ολόκληρα χρόνια και 4 μήνες! Οι συνάδελφοι στις Δομές της Ημαθίας, πρέπει να αισθάνονται…προνομιούχοι, αφού τους οφείλονται “μόνο” 15-18 μήνες… 3. Παρ’ όλες αυτές τις τεράστιες δυσκολίες, ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ, ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή του καθήκοντος! Από νωρίς το πρωί, με χιόνια, με βροχές, με λιοπύρια, με τα ρούχα τους να στάζουν από το αγιάζι ή τον ιδρώτα, έδιναν πάντα ΤΟ ΠΑΡΟΝ! Δίπλα στον παππού και τη γιαγιά, τον άνθρωπο με αναπηρία ή ψυχολογικό πρόβλημα. Να τον περιποιηθούν, να του πάνε φάρμακα, τρόφιμα, λογαριασμούς ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ (σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις πληρωμένους από τους ίδιους τους εργαζόμενους, από τα λεφτά που δεν τους περίσσευαν, απλήρωτοι όντες τόσους μήνες). Να τους χτυπήσουν φιλικά στην πλάτη, να τους πουν ένα λόγο παρηγοριάς κι ελπίδας! Ως επιβράβευση, μια αγκαλιά ανοιχτή (“αχ παιδάκι μ’ είναι σαν να αγκαλιάζω τ’ν κόρη μ’, το παιδί μ’”, μας έλεγαν πολλές γιαγιάδες). Για πολλούς απ’ αυτούς είμαστε η μόνη τους επαφή με τον “έξω κόσμο” (“Εμάς εδώ επάν’ ακόμα κι ου χάρους ξέχασε να ρθεί να μας μαζέψ’, κι έρχεστε σεις κι μας θ’μάστε εμμάς τα σαράβαλα)… 4. ΟΛΟΙ ΜΑΣ έχουμε διοριστεί με τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ, δηλαδή ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΑ, δεν μας διόρισε κανένα πράσινο ή γαλάζιο κομματόσκυλο, ούτε φιλήσαμε κατουρημένες ποδιές! Επίσης, δεν είμαστε “αραχτοί και λάιτ” σε κάποιο γραφείο, να βαράμε μύγες ή να παίζουμε πασιέντζα στον υπολογιστή. Από τα άγρια χαράματα είμαστε στο δρόμο, κάτω από τις πιο αντίξοες καιρικές συνθήκες, όπως ανέφερα και πιο πάνω. Για όλα αυτά ποια είναι η απάντηση της επίσημης πολιτείας, της τοπικής αυτοδιοίκησης; «Δεν μπορούμε να σας κρατήσουμε όλους», «δεν υπάρχουν πιστώσεις» (όλες πάνε για να πληρώσουμε τους δανειστές μας, βλέπετε), μας έλεγε ο κύριος Καστανίδης. Όσο για τους δημάρχους: αυτοί στη μεγάλη τους πλειοψηφία σφυρίζουν αδιάφορα, στην καλύτερη δε των περιπτώσεων μας παραπέμπουν στην ανακοίνωση των πορισμάτων κάποιων “μελετών βιωσιμότητας” (λες και είμαστε κάποιο σπάνιο είδος χλωρίδας ή πανίδας που απειλείται με εξαφάνιση! – αλλά μήπως τελικά είναι έτσι;) που έχουν αναλάβει να κάνουν από κοινού η ΚΕΔΕ με την κυβέρνηση. Πότε θα ανακοινωθούν τα πορίσματα των μελετών αυτών κύριοι; Όταν θα είναι πολύ αργά για να γίνει οτιδήποτε; Λες και είμαστε κανένα κοστοβόρο πρόγραμμα, που είναι δυσβάστακτο για τον φορολογούμενο πολίτη. Αντίθετα κύριοι: Μέσω των προγραμμάτων “Βοήθεια στο Σπίτι” εξοικονομούνται σημαντικοί πόροι από τα ασφαλιστικά ταμεία και τις υπηρεσίες πρόνοιας (κόστος επισκέψεων σε γιατρούς ή εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων, έξοδα μεταφοράς και νοσηλείας κλπ). Το κόστος λειτουργίας των δομών είναι πολύ χαμηλό, οι αμοιβές του προσωπικού από 600-1000 ευρώ (κι αυτές πριν το λεγόμενο φόρο αλληλεγγύης που θα κρατούταν από 1/7/2011, το ύψος των οποίων δεν ξέρουμε γιατί απλά δεν…πληρωθήκαμε!)…Για να αναφερθώ στη δομή στην οποία εργάζομαι, το ΒΣΣ Δ.Ε. Μενιδίου του Δήμου Αμφιλοχίας (προσωπικό 4 άτομα), το ετήσιο κόστος για τη λειτουργία της (αμοιβές προσωπικού συν κόστος μετακίνησης συν δαπάνες φαρμακείου), δεν ξεπερνά τις 57-60.000 € ΕΤΗΣΙΩΣ! Το ίδιο συμβαίνει και με όλες τις δομές και στο δήμο Αμφιλοχίας, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα! Πάνω από 100.000.000 € ετησίως ΔΕΝ απαιτούνται για τη λειτουργία του προγράμματος πανελλαδικά. Αν υπολογίσουμε και τους πόρους που εξοικονομούνται από τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως προανέφερα, το κόστος είναι πραγματικά ΑΣΗΜΑΝΤΟ! Και καθιστά το πρόγραμμα ΔΥΝΑΜΕΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ, καθώς με την φροντίδα των ηλικιωμένων από τις δομές ΒΣΣ, δίνεται η δυνατότητα στους άμεσα ή έμμεσα συνδεδεμένους με τη φροντίδα αυτών των ανθρώπων (συγγενείς κλπ) να αναζητήσουν εργασία ή, στην περιφέρεια ειδικότερα, να απασχοληθούν απρόσκοπτα με τις αγροτικές εργασίες τους. Αυτά οι τοπικοί μας άρχοντες τα γνωρίζουν. Γιατί όμως μένουν με τα χέρια σταυρωμένα; Γιατί σφυρίζουν αδιάφορα σε πολλές περιπτώσεις; Γιατί, σε μερικές ακόμα περιπτώσεις φτάνουν στο σημείο ακόμα και να απειλούν τη ζωή(!) εργαζομένων που έχουν το…θράσος να απαιτήσουν την καταβολή των δεδουλευμένων τους; Ας δούμε όμως και τις επιπτώσεις για τους συνανθρώπους μας που εξυπηρετούμε στα πλαίσια του προγράμματος: Με μια πρόταση μόνο: απειλούνται με απόλυτη περιθωριοποίηση και εξαθλίωση! Γνωρίζουν άραγε οι “υπεύθυνοι” ότι: o Για πολλές από αυτές τις ψυχές, οι δομές ΒΣΣ είναι η μόνη τους επαφή με τον έξω κόσμο: περίθαλψη κατ’ οίκον, φάρμακα, ψώνια, πλύσιμο και ξύρισμα γι αυτούς που είναι κατάκοιτοι (στη δική μας δομή μόνο υπάρχουν τουλάχιστον 10 τέτοιες περιπτώσεις, οι μισές χωρίς κανέναν άλλο να τους φροντίσει!). Ποιος θα φροντίσει αυτούς τους ανθρώπους από 1/1/2012 και μετά; o Με την αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των ασφαλισμένων στο κόστος πληρωμής των φαρμάκων, πολλοί από τους συνανθρώπους μας που φροντίζουμε απλά δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν με την πενιχρή σύνταξή τους (για τη συντριπτική πλειοψηφία συντάξεις ΟΓΑ των 350 ευρώ, που κι αυτές θέλουν να τις πετσοκόψουν για να πληρωθούν λέει οι “δανειστές” μας). Τι είναι πιο σημαντικό κύριοι; Μια ακόμα δόση-θηλιά στο λαιμό του λαού μας (κι αυτή για να πληρώσουμε τους τοκογλύφους), ή μια δόση-ανάσα ζωής από ένα φάρμακο που τους είναι απόλυτα απαραίτητο (ένεση ινσουλίνης, αντιυπερτασικά χάπια κλπ). Διαλέγετε και παίρνετε! Και κρίνεστε γι αυτή την επιλογή σας! o Η παροχή των υπηρεσιών των δομών ΒΣΣ είναι ΔΩΡΕΑΝ. Αν αυτές πάψουν να λειτουργούν υπολογίστε το κόστος μεταφοράς, ιατρικής εξέτασης και νοσηλείας αυτών των ψυχών: Ελάχιστοι από αυτούς μπορούν να καλύψουν αυτό το κόστος! Με τους υπόλοιπους τι γίνεται; Απλά και ωμά: ΣΤΟΝ ΚΑΙΑΔΑ! Από την άλλη, δεν θα επιβαρυνθούν σημαντικά με πρόσθετες δαπάνες τα ασφαλιστικά ταμεία, που τόσο κόπτονται κάποιοι για την εξυγίανσή τους; o Ήδη από τα τέλη του 2010 υπήρχαν πολλοί από τους εξυπηρετούμενους που βρισκόταν σε δεινή θέση, λόγω αύξησης του κόστους απόκτησης των φαρμάκων (αύξησης του ποσοστού συμμετοχής στο κόστος), αλλά και επιδείνωσης του γενικού επιπέδου διαβίωσης εξαιτίας των «σωτήριων» μέτρων του μνημονίου, που καθήλωναν στην καλύτερη περίπτωση τις συντάξεις τους. Στη δική μας τουλάχιστον περίπτωση υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις συνανθρώπων μας που απειλούνται πλέον ανοιχτά με υποσιτισμό! Πολλοί ήδη μαγειρεύουν το φαγητό τους στη φωτιά του τζακιού, επειδή δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν μια φιάλη υγραερίου! Θεωρείτε υπερβολικές τις εκτιμήσεις μου αυτές; Προκαλώ ανοιχτά τον ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ, να πάμε μαζί να επισκεφτούμε αυτές τις ψυχές στα σπίτια τους, για να δουν ιδίοις όμμασι τι συμβαίνει! Έστω κι αυτή την ύστατη ώρα, καλώ τους αρμόδιους φορείς να βρουν μια λύση! Να μην πεταχτούν 4.500 χιλιάδες εργαζόμενοι στον εφιάλτη της ανεργίας. Να μην πεταχτούν 500.000 ηλικιωμένοι στον ΚΑΙΑΔΑ! Κάνω επίκληση στα στοιχειώδη αισθήματα ανθρωπισμού κι αλληλεγγύης που πρέπει να έχει ο καθένας απέναντι σε μια γενιά ανθρώπων που σήκωσαν στις πλάτες τους την πατρίδα μας στις δύσκολες και ζοφερές πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες! Δώστε λύση! Διατηρήστε τις θέσεις εργασίας 4.500 αργαζομένων, που σε τελική ανάλυση τους έχετε τόσο αδικήσει με το να τους πληρώνετε τις γλοίσχρες αποδοχές τους στη χάση και στη φέξη. Εργαζόμενους που προσλήφθηκαν με αξιοκρατικές διαδικασίες και παρ’ όλες τις αντιξοότητες είναι πάντα στην πρώτη γραμμή του καθήκοντος! Δώστε λύση! Τώρα!
Χρήστος Αλεξόπουλος Κοινωνιολόγος Υπεύθυνος δομής «Βοήθεια στο Σπίτι» Δ.Ε. Μενιδίου Δήμου Αμφιλοχίας Τηλ.: 2681-3-01330, 694 5555368
olympia.gr

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ- ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ "ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ" ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ


Oι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ μετά τις κινητοποιήσεις που έκαναν στη Βέροια βρίσκονται σήμερα στην Αλεξάνδρεια, μπροστά από το Πνευματικό Κέντρο και μοιράζουν ενημερωτικό υλικό στους πολίτες.
Τα αιτήματά τους είναι να μην τους μεταχειριστεί το...

 κράτος και η Κυβέρνηση ως ανακυκλώσιμους εργαζόμενους όταν έχουν ήδη δέκα χρόνια στο πρόγραμμα αφού η απόφαση του Υπουργείου είναι να συνεχίσει το πρόγραμμα κουτσουρεμένο με νέους εργαζόμενους. Γεγονός που σημαίνει ότι οι νυν εργαζόμενοι θα βρεθούν χωρίς δουλειά οι περισσότεροι και αυτό είναι κατ΄ αρχήν άδικο.
Χτες αντιπροσωπεία των εργαζομένων επισκέφθηκε τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Τ. Σιδηρόπουλο που του εξέθεσε το πλαίσιο διεκδίκησης και τον άκουσαν να τους λέει ότι η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει την συνέχιση του προγράμματος και γίνεται προσπάθεια να δουλέψουν ορισμένοι εκ των νυν εργαζομένων γεγονός που σημαίνει ότι ένα ποσοστό θα απολυθεί.
Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι δηλώνουν στα ΧΡΟΝΙΚΑ ότι η απόφασή τους είναι να μην επιτρέψουν τη διάσπαση και συνεπώς την υποβάθμιση του προγράμματος αφού λιγότεροι εργαζόμενοι σημαίνει και μικρότερες δυνατότητες και ισχνές υπηρεσίες στους δικαιούχους του προγράμματος.



Αναρτήθηκε από ΧΡΟΝΙΚΑ Αλεξάνρεια.




ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ "ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ" ΔΗΛΩΣΕ ΣΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ Τ. ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

Σε συνέχεια των επαφών τους με τοπικούς φορείς οι εργαζόμενοι της Ημαθίας στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» έκαναν χθες συμβολική κατάληψη στο Δημαρχείο Βέροιας και επισκέφθηκαν το γραφείο του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Αγγ. Τόλκα καθώς και τα γραφεία των κυβερνητικών βουλευτών Τάσου Σιδηρόπουλου και Θανάση Γικόνογλου.

Και στους τρεις κατέθεσαν το ψήφισμα με τα αιτήματά τους και ζήτησαν τις υποστηρικτικές υπογραφές των βουλευτών.

Εκ των τριών, συναντήθηκαν μόνο με τον Τάσο Σιδηρόπουλο που βρισκόταν στο γραφείο του και τους δέχτηκε προσωπικά ακούγοντας το πρόβλημα και τα αιτήματά τους (έχουν δημοσιευτεί σε προηγούμενο φύλλο).

Ο Ημαθιώτης βουλευτής δήλωσε σύμφωνος με τις θέσεις των εργαζομένων τονίζοντας ότι «πρέπει να διεκδικήσουμε να παραμείνει ζωντανό το πρόγραμμα γιατί έχει μεγάλη κοινωνική προσφορά και σίγουρα ο στόχος μας είναι να αξιοποιηθεί το υπάρχον δυναμικό, που ήδη εργάζεται και έχει την εμπειρία να συνεχίσει αυτή την προνοιακή δομή».

Και οι δύο πλευρές, όπως είπε, θα βρίσκονται σε αναμονή της Υπουργικής πρότασης και επ’ αυτής θα τοποθετηθούν, τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι βουλευτές.

Σήμερα πάντως οι εργαζόμενοι μεταφέρουν τις κινητοποιήσεις τους στην Αλεξάνδρεια.
 
Από την εφημερίδα Λαός Βέροια Ημαθίας

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ 2/11/11

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ "ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ" ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΗΜΑΘΙΑΣ ΠΡΟΧΩΡΗΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ. ΣΕ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΛΗΓΟΥΝ ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΣΙΩΠΗ....ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ (;)... ΚΑΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ.. ΚΑΜΙΑ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ...
Η ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΑΝΕΡΓΩΝ, Η ΠΟΣΟΣΤΩΣΗ, Η ΜΕΙΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ, ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΙΟ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ..... 
...... ΤΟ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ-ΣΥΝΕΧΙΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ, ΑΠΟ ΤΗΝ  ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΚ ΠΡΟΜΕΛΕΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ  ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΩΝ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΑΝΗΜΠΟΡΩΝ ΜΟΝΑΧΙΚΩΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑμεΑ... 

"ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΟΥΜΕ ΑΝ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΩΘΟΥΜΕ"




ΠΟΡΕΙΑ ΕΛΗΑ - ΠΛΑΤΕΙΑ ΩΡΟΛΟΓΙΟΥ ΒΕΡΟΙΑ 1/11/11 VIDEO

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΗΡΎΞΕΙ Η ΕΠΥΒ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.
ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΛΕΥΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥΣ.
ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΕΙ Ο ΠΙΟ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟΣ ΘΕΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Η ΜΟΝΗ ΠΡΟΝΟΙΑΚΗ ΔΟΜΗ ΓΙΑ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑμεΑ
ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΤΟΥΝ ΕΤΣΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ
ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ.

ΖΗΤΗΣΑΝ "ΒΟΗΘΕΙΑ" ΧΘΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι" της Ημαθίας και χθες μετά την πορεία τους από το πάρκο της Εληάς μέχρι την πλατεία Ωρολογίου, επισκέφθηκαν το γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη και του επέδωσαν ψήφισμα, ζητώντας τη συμπαράστασή του.
Ο κ. Καραπαναγιωτίδης δήλωσε απόλυτα αλληλέγγυος στα προβλήματα των εργαζομένων και στο ευαίσθητο αντικείμενο της δουλειάς τους που έχει να κάνει με τη φροντίδα ηλικιωμένων.

Ωστόσο ο Αντιπεριφερειάρχης δεν φάνηκε αισιόδοξος αφού όπως είπε η χώρα βιώνει μία περίοδο όπου δεν υπάρχει λογική, όπου χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα και ότι είναι το πιο άπονο κράτος που έχει δει ποτέ. Ο Αντιπεριφερειάρχης υποστήριξε ότι ότι το πρόγραμμα πρέπει να συνεχιστεί και μάλιστα με τους ίδιους εργαζόμενους που έχουν ήδη δεθεί και συναισθηματικά με τους ηλικιωμένους τους οποίους φροντίζουν τόσα χρόνια και υποσχέθηκε στους εργαζόμενους ότι σε συνεργασία με την Περιφέρεια θα προωθήσουν και θα διεκδικήσουν τα αιτήματα των εργαζομένων παρά τις δύσκολες πολιτικές και οικονομικές συγκυρίες. Οι εργαζόμενοι επανέλαβαν ότι το θέμα δεν είναι οικονομικό, αφού έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις ότι τα "χρήματα υπάρχουν" αλλά το θέμα είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι τους οποίους θέλουν να διώξουν και να κάνουν νέες πεντάμηνες προσλήψεις...

"Σε πέντε μήνες οι ηλικιωμένοι δε θα προλάβουν ούτε να γνωριστούν με τους νέους..." σχολίασε ο αντιπεριφερειάρχης υπογραμμίζοντας το πόσο σημαντικό είναι το θέμα της σχέσης που έχει αναπτυχθεί τόσα χρόνια μεταξύ των ηλικιωμένων και των ανθρώπων που τους φροντίζουν τόσα χρόνια.
Χαρακτηριστική είναι η φράση ενός κοινωνικού λειτουργού που είπε ότι...."δεν χρειάζεται πλέον ούτε το κουδούνι να χτυπήσουμε, αφού μας περιμένουν με ανοιχτή την πόρτα τους...." και μεις θα συμπληρώσουμε... και με ανοιχτή την καρδιά τους κι αυτό είναι το πιο σημαντικό!
Να σημειώσουμε τέλος ότι οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και θα συνεχίσουν να φωνάζουν μέχρι να τους ακούσει κάποιος άνωθεν.



Από την εφημερίδα Λαός Βέροια Ημαθίας.

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

ΜΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ


Λευκές χάρτινες μάσκες που συμβολίζουν τη σιωπή και μηνύματα από πρόσωπα ανέκφραστα και βουβά, που.... φωνάζουν ωστόσο την απόγνωσή τους στα γραμμένα χάρτινα συνθήματα των εργαζομένων στο "Βοήθεια στο Σπίτι":
Σιωπώ γιατί η βαρβαρότητα με αφήνει άφωνο
Σιωπώ γιατί τα λόγια δεν μπορούν να εκφράσουν την οργή μου
Σιωπώ για να με ακούσεις
Σιωπώ για να ακουστεί η αδικία κατά των ηλικιωμένων
Χθες με τη λευκή σιωπή, σήμερα με πορεία και αύριο τί....;
Τί μέλλει γενέσθαι άραγε για ένα κοινωνικό πρόγραμμα που πάνω του στηρίζουν ακόμα και μία ανθρώπινη καλημέρα εκατοντάδες ηλικιωμένοι, ίσως μόνοι και ανήμποροι; Ας το σκεφτούν καλά αυτοί που υπογράφουν και προσυπογράφουν τα νέα "κοινωνικά συμβόλαια" κι ας μην ξεχνούν την παροιμία...εκεί που είσαι ήμουνα κι εδώ που είμαι θα ΄ρθεις....

Από την εφημερίδα Λαός Βέροια Ημαθίας.