!

..."ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ"... !
ΟΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ !!!! Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ !!!! ΠΑΡΟΧΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

Αναγνώστες

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Η "ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ" ΠΑΡΑΔΙΔΕΤΑΙ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ - "ΚΟΡΑΚΙΑ" !



altΝΕΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΣΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ! ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ 4.000 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ! ΠΑΝΩ ΑΠΟ 120 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΕ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΥΠΕΡΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ!
ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ
Την Παρασκευή (24/2) κατετέθη στον απαράδεκτο Εφαρμοστικό Νόμο των Υπουργείων Υγείας και Εργασίας (ν)τροπολογία – εξπρές (που στην ουσία αποτελεί ένα ολόκληρο πολυνομοσχέδιο), το οποίο έχει ως πυρήνα την παράδοση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» στα πιο τυφλά ιδιωτικά συμφέροντα.



Αυτή η (ν)τροπολογία, που πρόκειται να συζητηθεί άρον – άρον την Τετάρτη στην Ολομέλεια της Βουλής, παραβιάζει, με τις διαδικασίες που επελέγησαν, πλήρως τον Κανονισμό της Βουλής και κάθε έννοια Συνταγματικής τάξης! 
Συγκεκριμένα, με την (ν)τροπολογία, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», παραδίδεται στην ουσία πλήρως στα ιδιωτικά συμφέροντα και συγκεκριμένα σε ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες θα συνάπτουν συμβάσεις με το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ.
Με τον τρόπο αυτό, οι ηλικιωμένοι/ες παραδίδονται στην πιο ανελέητη κερδοσκοπία και εκμετάλλευση, αφού τέτοιου είδους εταιρείες μπορεί να συγκροτούνται «στο σωρό» και να λειτουργούν με εργασιακές σχέσεις «δουλεμπορίου».
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, το κρίσιμης κοινωνικής σημασίας πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», αντί να αναβαθμιστεί και να ανασυγκροτηθεί, ως στρατηγική δημόσια και δημοτική υπηρεσία, στην ουσία εξατμίζεται και αποδιαρθρώνεται, εγκαταλελειμμένο στην ιδιωτική κερδοσκοπία.
Κι αυτό διότι οι «άσχετες» και «χωρίς προϋποθέσεις» ιδιωτικές εταιρείες που θα αναλαμβάνουν τις σχετικές υπηρεσίες θα τις κοστολογούν μάλλον ακριβότερα, ενώ θα προσπαθούν να αντλούν κέρδη, βγάζοντας «και από τη μύγα ξύγκι», σε βάρος των ηλικιωμένων, τους οποίους θα τυλίγουν σε μια «κόλλα χαρτί».
Είναι προφανές ότι με αυτές τις αναθέσεις, τέσσερις χιλιάδες, περίπου, εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι» με τις οικογένειες τους, αφού ξεζουμίστηκαν μέχρι και 10 χρόνια από το Πρόγραμμα, τώρα θα πεταχτούν, χωρίς έλεος, στο δρόμο, προσδοκώντας, ματαίως, μήπως τους πάρει «δουλοπάροικους» κάποια ιδιωτική εταιρεία.
Εξίσου προφανές είναι ότι το «Πρόγραμμα κατ’ οίκον φροντίδας Συνταξιούχων», όπως προτείνεται να μετονομαστεί το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», όχι μόνο οδεύει σε πλήρη υποβάθμιση, αλλά και περίπου σε εξαφάνιση!
Την ίδια ώρα, το νέο Πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί, όπως προβλέπει η (ν)τροπολογία, με ένα νέο χαράτσι που θα πληρώνουν από το Σεπτέμβρη όλοι οι ασφαλισμένοι και το ύψος του οποίου θα καθορίζει ο εκάστοτε Υπουργός!
Ανοίγει, έτσι, ο δρόμος για μια νέα καταλήστευση των εργαζόμενων, στο όνομα της βοήθειας των ηλικιωμένων συνταξιούχων που έχουν ανάγκη!
Πως, πόσοι και ποιοι θα βοηθούνται από το Πρόγραμμα, πάλι θα το καθορίζει, μονομερώς και αυθαίρετα, με αποφάσεις του ο εκάστοτε Υπουργός!
Στο μεταξύ και μέχρι τη συγκέντρωση πόρων από το χαράτσι στους ασφαλισμένους, το νέο πρόγραμμα θα χρηματοδοτείται, κατά απαράδεκτο τρόπο, από το Λογαριασμό της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων που τηρείται στο ΑΚΑΓΕ, που κατά τα άλλα οφείλει να στηρίζει τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Τέτοιο έκτρωμα εμπορευματοποίησης, διάλυσης και ληστρικής αξιοποίησης κοινωνικών υπηρεσιών, σαν αυτή την (ν)τροπολογία, προφανώς δεν έχει ξαναγίνει!
Η άμεση απόσυρση της είναι το ελάχιστο που πρέπει να γίνει!
Ένας μεγάλος ενωτικός αγώνας πρέπει να ξεκινήσει!
Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012
11:45
Στη συνέχεια, παραθέτουμε ρεπορτάζ του Ριζοσπάστη (25/2/2012) σχετικά με το παραπάνω θέμα:
ΣΤΑ ΝΥΧΙΑ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΩΝ
ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΙΣΦΟΡΑ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ!
Στους ιδιώτες επιχειρηματίες παραδίδεται το «Βοήθεια στο Σπίτι» και την ίδια στιγμή το κόστος των υπηρεσιών που προσφέρει μετακυλίεται στο σύνολο των εργαζομένων, μέσα από την επιβολή ασφαλιστικής εισφοράς για το σκοπό αυτό.
Τα παραπάνω, που προβλέπονται σε τροπολογία η οποία κατατέθηκε χθες στον έναν από τους δύο εφαρμοστικούς νόμους, ουσιαστικά ολοκληρώνουν ό,τι ξεκίνησε πριν 15 χρόνια από τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου: την ιδιωτικοποίηση μιας υπηρεσίας κοινωνικού χαρακτήρα, όπως είναι η φροντίδα ηλικιωμένων.
Το «Βοήθεια στο Σπίτι» μέχρι σήμερα είναι συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα (κονδύλια από την ΕΕ και τον κρατικό προϋπολογισμό) που παρέχεται μέσα από τους δήμους. Οι χιλιάδες εργαζόμενοι σε αυτό δουλεύουν επί χρόνια με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, σε καθεστώς εργασιακής και πολιτικής ομηρίας.
Στο εξής, η παράδοσή του στους ιδιώτες σημαίνει χειροτέρευση των ήδη άθλιων συνθηκών εργασίας αλλά και των ίδιων των υπηρεσιών που προσφέρουν οι εργαζόμενοι καθώς βασικό κριτήριο θα είναι το κέρδος και όχι η ανάγκη των ηλικιωμένων.
Συγκεκριμένα, στην τροπολογία προβλέπεται:
  • «Τα ασφαλιστικά ταμεία κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης καλύπτουν τις ανάγκες κατ' οίκον φροντίδας συνταξιούχων». Το πρόγραμμα αυτό που πλέον θα ονομάζεται «Πρόγραμμα κατ' οίκον φροντίδας Συνταξιούχων», «έρχεται να αντικαταστήσει το σχετικό συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα».
  • Θα χρηματοδοτείται από το 2015 από τις ασφαλιστικές εισφορές που επιβάλλονται για αυτό το λόγο και η παρακράτησή τους θα ξεκινήσει από το Σεπτέμβρη του 2012. «Από 1.9.2012 θεσμοθετείται ειδική εισφορά ασφαλισμένων σε φορείς κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας (...) για τη χρηματοδότηση της παροχής κατ' οίκον φροντίδας των ασφαλισμένων που θα συνταξιοδοτηθούν μετά την 1.1.2015 και πληρούν τις προϋποθέσεις λήψης των σχετικών παροχών».
  • Μέχρι τότε και μετά την ψήφιση του νόμου το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από το Λογαριασμό της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, δηλαδή και πάλι από λεφτά των εργατών και των λαϊκών στρωμάτων.
  • Το πρόγραμμα παραδίδεται στα νύχια των ιδιωτών επιχειρηματιών αφού το ΙΚΑ θα «συνάπτει ειδικές συμβάσεις με παρόχους». Μεταξύ αυτών θα είναι «αμιγώς ιδιωτικές επιχειρήσεις» αλλά και άλλες συγκαλυμμένες μορφές επιχειρηματικής δράσης.
Πηγή: Ριζοσπάστης

altΠαραθέτουμε δελτίο τύπου της Αυτόνομης Συνδικαλιστικής Κίνησης Εργαζόμενων στους ΟΤΑ (ΑΣΚ – ΟΤΑ):

Στους ιδιώτες και η «Βοήθεια στο Σπίτι» !
Με τροπολογία στον εφαρμοστικό νόμο ο «υπουργός ανεργίας» κ. Κουτρουμάνης καταργεί το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι και δημιουργεί νέα δομή στο όνομα της εξασφάλισης της «μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του προγράμματος» !
Με την τροπολογία συνιστάται πλέον στη Γενική Διεύθυνση Ασφαλιστικών Υπηρεσιών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Διεύθυνση με τίτλο «Διεύθυνση κατ’ οίκον Φροντίδας Συνταξιούχων».
Το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ θα συνάπτει ειδικές συμβάσεις με παρόχους με τις οποίες αυτοί θα αναλαμβάνουν, έναντι καθορισμένης αμοιβής ανά ωφελούμενο, να παρέχουν υπηρεσίες κατ’ οίκον βοήθειας στους λήπτες του «επιδόματος αυξημένης κατ’ οίκον φροντίδας». Οι πάροχοι αυτοί θα δύνανται να είναι ή να ανήκουν σε:
Επιχειρήσεις Δήμων ή επιχειρήσεις Περιφερειών ή σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου τα οποία όμως λόγω της μείωσης του προσωπικού και της απαγόρευσης των προσλήψεων, είναι σίγουρο πως θα αδυνατούν να αναλάβουν το πρόγραμμα.
Σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου κερδοσκοπικού ή μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με σκοπό κοινωνικής φροντίδας ή υγείας !
Σε αμιγώς ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν στο σκοπό τους την κοινωνική ανάπτυξη και την πρόνοια.
Σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις Κοινωνικής Φροντίδας .
Ταυτόχρονα επιβάλουν από το Σεπτέμβρη του 2012 εισφορά – χαράτσι στους ασφαλισμένους για να χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα.
Αντί να ενισχύσουν θεσμικά –οικονομικά και τεχνικά τους Δήμους να αναπτύξουν το πρόγραμμα της βοήθειας στο σπίτι, αντί να μετατραπούν οι συμβάσεις των συναδέλφων που εργάζονται στο πρόγραμμα πολλά χρόνια σε αορίστου χρόνου, η κυβέρνηση δίνει το πρόγραμμα στους ιδιώτες.
Η ΚΕΔΕ έχει μεγάλη ευθύνη γιατί ενώ λέει ότι συντάσσεται στο πλευρό των εργαζομένων τόσα χρόνια δεν έχει πιέσει για την παγίωση αυτών των δομών και την εξασφάλιση των ήδη εργαζομένων οι οποίοι έχουν προσληφθεί όλοι με διαδικασίες ΑΣΕΠ και εργάζονται εδώ και δέκα χρόνια με ετήσιες διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου, κάτω από αντίξοες συνθήκες μένοντας απλήρωτοι για μήνες.
Στη δεδομένη στιγμή οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να είναι απλήρωτοι στη πλειοψηφία τουλάχιστον 5 μήνες.
Η υποβάθμιση των υπηρεσιών είναι αποκλειστικά δική τους ευθύνη αφού οι εργαζόμενοι δεν έχουν πλέον ούτε τα απαραίτητα υλικά για να εργαστούν, όπως νοσηλευτικό υλικό. αναλώσιμο υλικό, ανασφάλιστα αυτοκίνητα του βσσ , χωρίς βενζίνη κ.λπ .
Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει τεράστια ευθύνη για την εργασιακή ανασφάλεια των εργαζομένων , αφού αρνείται να κάνει την νομοθετική ρύθμιση που ζητάνε για δημιουργία δ/νσεων κοινωνικών υπηρεσιών και ένταξη των  ήδη εργαζομένων  σε αυτές όπως προβλέπεται και από τον Καλλικράτη και προωθεί ανακύκλωση της εργασίας με πεντάμηνες συμβάσεις που θα τρέξουν στους Δήμους από Ιούνιο.
Το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι είναι υπόθεση όλων των εργαζομένων και των εργαζομένων στους ΟΤΑ ειδικότερα.
Η ΑΣΚ ΟΤΑ καλεί την ομοσπονδία να αναλάβει πρωτοβουλίες για τον   συντονισμό των προσπαθειών για την αποτροπή της απαράδεκτης τροπολογίας Κουτρουμάνη.
Αυτό το έγκλημα δεν πρέπει να περάσει.

Σάββατο 25-2-2012
Α.Σ.Κ.- Ο.Τ.Α.

ΠΗΓΗ  iskra

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.