!

..."ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ"... !
ΟΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ !!!! Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ !!!! ΠΑΡΟΧΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

Αναγνώστες

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

«Αβοήθητοι στο σπίτι» 150.000 ηλικιωμένοι

Στον αέρα κινδυνεύει να μείνει στα μέσα του καλοκαιριού το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», αφήνοντας χωρίς φροντίδα 150.000 ανήμπορους ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες.

Την ίδια ώρα και οι 4.000 εργαζόμενοι στο πρόγραμμα κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους, καθώς τα κονδύλια που διασφαλίστηκαν για τη συνέχιση του προγράμματος από πόρους των δήμων φτάνουν μέχρι τις 30 Ιουνίου 2012. Οι δήμαρχοι υποστηρίζουν ότι το πρόγραμμα πρέπει πάση θυσία να συνεχιστεί, καθώς καλύπτει ανάγκες μιας ευαίσθητης κοινωνικής ομάδας, αλλά όχι από τα ήδη ψαλιδισμένα κονδύλια που προορίζονται για την τοπική αυτοδιοίκηση.
Το πρόγραμμα θα τρέχει μέχρι τα τέλη Ιουνίου χάρη στην παράταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου που έδωσε το υπουργείο Εσωτερικών. Από κει και μετά ορατός είναι ο κίνδυνος να παγώσει, καθώς δεν έχει αποσαφηνιστεί από πού θα βρεθούν τα χρήματα για το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Οι εργαζόμενοι, εξάλλου, έχουν πληροφορηθεί από τα υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας ότι λόγω του μνημονίου δεν προβλέπεται η ανανέωση των συμβάσεων εργασίας τους. Οι ίδιοι εκφράζουν φόβους μήπως το πρόγραμμα συνεχιστεί αφού όμως προηγουμένως ανατεθεί σε ιδιωτικές εταιρείες, χωρίς το υφιστάμενο εξειδικευμένο προσωπικό που παρέχει υπηρεσίες κατ’ οίκον εδώ και δέκα χρόνια. Ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης παραδέχεται ότι υπάρχει κίνδυνος διακοπής του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι», καθώς στο παρά πέντε, όπως είπε, δηλαδή στα τέλη του 2011 πήρε παράταση μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2012. «Το πρόγραμμα παρατάθηκε με κονδύλια που δεσμεύτηκαν από τους δήμους και για αυτόν τον λόγο παρατάθηκαν και οι συμβάσεις των εργαζομένων. Αν όμως το κράτος αποφασίσει να το συνεχίσει, χρηματοδοτώντας το από άλλες πηγές, τότε πιθανόν να αλλάξει και το εργασιακό καθεστώς για τους υπαλλήλους», ανέφερε.

«Επικαλούνται το μνημόνιο για να μας διώξουν»

Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» υλοποιείται από το 2002 μέσω των δήμων όλης της χώρας και εξυπηρετεί κατ’ οίκον περίπου 150.000 ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες. Σύμφωνα με την πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων στο πρόγραμμα στην Κεντρική Μακεδονία Ζωή Ιωακειμίδου, αυτήν τη στιγμή οι εργαζόμενοι γνωρίζουν ότι θα έχουν δουλειά μέχρι τις 30 Ιουνίου 2012 και κανείς δεν τους έχει διευκρινίσει τι θα γίνει από τον Ιούλιο. «Είμαστε 4.000 άνθρωποι που δουλεύουμε εδώ και δέκα χρόνια στο πρόγραμμα και τα αρμόδια υπουργεία το μόνο που μας είπαν είναι ότι οι συμβάσεις μας δεν θα ανανεωθούν επειδή κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από το μνημόνιο», ανέφερε η κ. Ιωακειμίδου.
Η ίδια έκανε λόγο για πολιτικό τέχνασμα της κυβέρνησης, προκειμένου, όπως είπε, το πρόγραμμα να συνεχιστεί το επόμενο διάστημα με άλλο προσωπικό ή να περάσει σε χέρια ιδιωτών με στόχο να μειωθεί το κόστος. «Το προσωπικό σε αυτή τη δουλειά έχει εξειδικευτεί όλα αυτά τα χρόνια, υπάρχει σχέση εμπιστοσύνης με τους χρήστες και δεν είναι εύκολο να αλλάξει», τόνισε η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων. Συνολικά στην Κεντρική Μακεδονία οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» είναι 650 άτομα, εκ των οποίων 150-170 είναι στον νομό Θεσσαλονίκης.
Το επόμενο διάστημα οι εργαζόμενοι από όλη τη χώρα προγραμματίζουν γενική συνέλευση, κατά την οποία θα ζητήσουν να υπάρξει ειδική νομοθετική ρύθμιση από τα υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας για τη συνέχιση του προγράμματος με χρηματοδότηση από τους δήμους και τις 13 αιρετές περιφέρειας της χώρας.
Της Φανής Σοβιτσλή
 
ΠΗΓΗ: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.