!

..."ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ"... !
ΟΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ !!!! Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ !!!! ΠΑΡΟΧΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

Αναγνώστες

Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

ΑΙΤΗΜΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΒΣΣ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΕΔΕ


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ
 ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ 
«ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» 
                                                                                                                    25/06/2012

ΠΡΟΣ: 

1) Υπ. Εσωτερικών, κ. Ε Στυλιανίδη . 

2) Υπ. Εργασίας κ. Γ. Βρούτση 

3) Πρόεδρο ΚΕΔΕ :κ. Κ. Ασκούνη 

Θέμα: οι Δημοτικές Δομές «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» και οι εργαζόμενοι σε αυτές. 
Απρόσκοπτη συνέχιση και θεσμοθέτηση. Αίτημα συνάντησης. 

Κύριε Υπουργέ, 
οι Δημοτικές Δομές «Βοήθεια στο Σπίτι» και οι 3800 εργαζόμενοι, συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους 130.000 ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ της χώρας, μετά από Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου από την Υπηρεσιακή Κυβέρνηση. Η συνεργασία των Υπουργών Εσωτερικών και Εργασίας, απέδωσε μια μικρή παράταση έως την 30/9/2012. Η Πράξη κρίθηκε αναγκαία και επιβεβλημένη, δεδομένου της πολιτικής αστάθειας που υπήρχε αλλά και του περιορισμένου χρόνου , ώστε να παρθεί εγκαίρως η απόφαση για την απρόσκοπτη συνέχιση μας και να μην τεθεί σε κίνδυνο, η φροντίδα χιλιάδων ηλικιωμένων και ΑΜΕΑ, αλλά και η συνέχιση της εργασίας 3800 εργαζομένων, γυναίκες στη συντριπτική πλειοψηφία. 

Από την άλλη, η χώρα μας καλείται, στα πλαίσια δέσμευσης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή,(λόγω συγχρηματοδότησης πολλών εκατομμυρίων από το ΕΣΠΑ, που μόνο στο 2ο εξάμηνο του 2011, ανέρχονται στα 60 εκατ.), να εγκαταστήσει και να βάλει σε εφαρμογή ένα βιώσιμο σύστημα, ανεξάρτητα από κοινοτική χρηματοδότηση. Στα πλαίσια αυτά, προετοιμάστηκε ένα θεσμικό πλαίσιο, χωρίς όμως να είναι ώριμο ακόμα για εφαρμογή. Η έναρξή του αναμένεται 1/10/2012 και εγείρονται σοβαρά επιχειρήματα ότι αυτό δεν θα λειτουργήσει., καθώς η έναρξη αυτή, θα βρει τις Δημοτικές Δομές, χωρίς στελέχωση εφόσον δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο για αυτό. Επίσης, τα κριτήρια επιλογής και ένταξης των δικαιούχων που ανακοινώθηκαν(ΦΕΚ 1240), αποκλείει τη συντριπτική πλειοψηφία ηλικιωμένων στα πλαίσια ισότοπης γεωγραφικής κάλυψης, αφού βάζει ως όρο ένταξης, τη συμπλήρωση του 78ου έτους της ηλικίας τους ενώ δημιουργεί θέμα και με τα ΑΜΕΑ. Απ’ ότι καταλαβαίνετε, καθιστά ανεφάρμοστο το σύστημα αυτό για το σύνολο της χώρας, ενώ καταστρατηγεί την αρχή της ίσης μεταχείρισης ηλικιωμένων και ΑΜΕΑ. 

Μέχρι τώρα έχουν θεσπιστεί τα εξής: 
Ø Ν. 4024/27-10-2011, όπου προβλέπονται μέχρι 30 εκ. από το ΑΚΑΓΕ. 
Ø Ν. 4052 όπου προβλέπεται ασφαλιστική εισφορά 0,2% . 
Ø ΦΕΚ 1240/ 11-4-2012 , Κριτήρια δικαιούχων 

Πλήθος νόμων και εγκυκλίων από το Υπ. Ανάπτυξης, Εσωτερικών, και Εργασίας, που δεν έδωσαν λύση, ακριβώς επειδή δεν υπήρξε συστηματικός διάλογος ανάμεσα στους εμπλεκόμενους τόσο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο και του κεντρικού κράτους και των εργαζομένων. Είναι στη διακριτική σας ευχέρεια πλέον να γίνει σωστά, μια διαδικασία που έτσι και αλλιώς, πρέπει να δώσει λύση. Λόγω αυτής ακριβώς της πολυπλοκότητας και των πολλών εμπλεκομένων φορέων, σας καλούμε να συσταθεί Επιτροπή Διαλόγου με τη συμμετοχή της ΚΕΔΕ, εργαζομένων ΒσΣ, Υπ. Εσωτερικών, Υπ. Εργασίας, Υγείας, (ενδεχομένως και άλλων), ώστε να υπάρξει άμεση και ουσιαστική συζήτηση η οποία θα βοηθήσει να ξεπεραστούν τυχόν παρερμηνείες και ασάφειες ενώ θα προάγει ταχύτερα και αποτελεσματικά την διαδικασία. 

 Κύριε υπουργέ, 
δεδομένου ότι ο χρόνος είναι περιορισμένος, ενώ το θέμα του ΒσΣ, αρκετά περίπλοκο, σας ζητάμε να υπάρξει άμεσα (μέσα στο επόμενο 10 ήμερο) συνάντηση μας, ώστε να γίνει μια ενημέρωση και αρχή Αυτά, σε μια κατεύθυνση ολοκληρωμένης επίλυσης ώστε να απαντούν σαφώς στο ερώτημα: Θέλουμε Κοινωνική Πολιτική στη χώρα μας; Αν ναι, πως τη διασφαλίζουμε; Τι κάνουμε με τις Δημοτικές Δομές και τους εργαζόμενους σε αυτές δεδομένου ότι το βιώσιμο (κατ οίκον φροντίδα συνταξιούχων) είναι κάτι άλλο και δεν καλύπτει σύμφωνα και με τα κριτήρια που θέτει, την ολοκληρωμένη και ισότιμη φροντίδα αλλά και τις ανάγκες της χώρας για την ύπαρξη κοινωνικού διχτύου που θα ανακουφίσει τον κόσμο από τις επιπτώσεις της δημοσιονομικής πολιτικής; Αυτά, θα πρέπει στη συνάντηση μας, να έχουν σκιαγραφηθεί, ώστε να μπορέσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά, να προχωρήσουμε και να βρούμε τη πρέπουσα λύση.

 Έως τις 30/6/2012, η χρηματοδότησή μας έγινε από εθνικούς πόρους (ΚΑΠ) , ενώ για το τρίμηνο από 1/7/2012 έως 30/9/2012 με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, άνοιξε ο δρόμος καθώς προβλέπονται χρήματα και από το ταμείο του Υπ. Εργασίας. 

Επίσης, ο κ. Κουτρουμάνης, μετά από αλλεπάλληλες ερωτήσεις στη Βουλή από όλα τα κόμματα,(κατά τη διάρκεια ψήφισης του Εφαρμοστικού Νόμου), και την πίεση που δέχτηκε, αναγκάστηκε να διαχωρίσει (και σωστά) τις Δημοτικές Δομές από το καινούργιο βιώσιμο (Πρακτικά της Βουλής), λέγοντας ότι δεν πειράζει τις Δημοτικές Δομές που είναι άλλο πρόγραμμα.

 Ένα άλλο σοβαρότατο θέμα αφορά τις πληρωμές μας, καθώς, δεν έχουμε πληρωθεί για όλο το εξάμηνο της παράτασής μας, αφού καθυστερούσε η έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Δηλαδή, το εξάμηνο τελείωσε, οι εργαζόμενοι όμως παραμένουμε απλήρωτοι ενώ ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία από το Υπουργείο Εσωτερικών και την Ε.Ε.Τ.Α.Α. Τίθεται θέμα, απλούστευσης όλων των διαδικασιών ώστε να πληρωθούμε άμεσα. 

Ας γίνει το ΒΣΣ το θεμέλιο για το σεβασμό στον άνθρωπο, στη χώρα μας. 

Με εκτίμηση
Η Συντονιστική ομάδα των Σωματείων:
Σοφία Κολιζέρα 6948183161 (Ν. Αττικής)
Λουκία Παπαϊωάννου 6975710418 (Βοιωτία)
Τόνια Γεωργάκη 6945755227 (Ήπειρος)
Ειρήνη Μπακέρη 6947758664 (Κρήτη )
Zωή Ιωακειμίδου 6944835205 (Κ. Μακεδονία)
Γεωργέλης Στράτος 6976762345 (Λέσβος)
Ιωάννης Αθανασίου 6979217354 (Λευκάδα)
Βούλα Καμπανά 6948625713 (Αν. Μακεδονίας κ’ Θράκης)
Παναγιώτης Σακελλαρίου 6945369635 (Καρδίτσα)
Αγγελική Μαντέλου 6937631112 (Δ. Ελλάδας κ¨ Πελοποννήσου )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.