!

..."ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ"... !
ΟΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ !!!! Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ !!!! ΠΑΡΟΧΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

Αναγνώστες

Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

ΒΟΥΛΗ - 26/7/2012 ΓΙΑ ΒΣΣ



ΣΗΜΕΙΩΣΗ:  Το παρακάτω Πρακτικό δεν αποτελεί το τελικό κείμενο, διότι εκκρεμούν ορθογραφικές, συντακτικές και νομοτεχνικές διορθώσεις.
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΕ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ  Η΄
Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012
Αθήνα, σήμερα στις 26 Ιουλίου 2012, ημέρα Πέμπτη και ώρα 09.36΄ συνήλθε στην αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε Ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Β’ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΝΑΚΟΥ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
………..Εισερχόμαστε τώρα στη με αριθμό 25/23-7-2012 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Βασιλείου Κεγκέρογλου προς τους Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Εσωτερικών, σχετικά με την παράταση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».
Κύριε συνάδελφε, έχετε το λόγο για δυο λεπτά, προκειμένου να αναπτύξετε την ερώτησή σας.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
 Είναι γνωστή η προσφορά του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» στους αδύναμους και ασθενέστερους ανθρώπους, σε εκείνους που δεν έχουν τη δυνατότητα να αυτοεξυπηρετηθούν. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που έχει πάρει τη σφραγίδα της έγκρισης της κοινωνίας.
Ιδιαίτερα την περίοδο που διανύουμε, όπου πλήττονται περισσότερο τα αδύναμα οικονομικά στρώματα, αλλά και οι άνθρωποι που έχουν τα χαρακτηριστικά της σωματικής αδυναμίας θα πρέπει να ενισχυθεί αυτή η δομή και να ενισχυθούν συνολικά οι δομές της κοινωνικής αλληλεγγύης και στήριξης.
Με αυτήν την έννοια, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» όπως λειτούργησε μέχρι πρόσφατα είχε αυτή τη μεγάλη προσφορά. Μετά από άρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συνεχιστεί η χρηματοδότηση υπάρχει ένα μεταβατικό στάδιο, όπου ουσιαστικά το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους. Έχει ψηφιστεί ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, προκειμένου να λειτουργήσει το πρόγραμμα με νέο τρόπο με αυτοχρηματοδότηση από τους ασφαλιστικούς φορείς και από το Λογαριασμό Αλληλεγγύης των Γενεών.
Αυτό το οποίο ερωτάω είναι: Η παράταση που έχει δοθεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου είναι αρκετή, ούτως ώστε να υπάρχει μια καλά οργανωμένη μετάβαση στο νέο σύστημα; Οι εργαζόμενοι στις σημερινές δομές θα συνεχίσουν να εργάζονται και στις επόμενες; Βέβαια, το μεγάλο θέμα, είναι εκείνο της πληρωμής των δεδουλευμένων, γιατί για πολλούς μήνες είναι απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Με τη δημοσιοποίηση, όμως, που έκανα στο Νομό μου απευθύνθηκαν σε εμένα και οι εργαζόμενοι στα ΚΗΦΗ, οι οποίοι και αυτοί είναι απλήρωτοι, αφού από το 2011 μέχρι σήμερα, όπου έχουν περάσει περίπου δέκα οχτώ μήνες, οι φορείς υλοποίησης έχουν λάβει μόνο το 30% της χρηματοδότησης, ποσό που δεν αρκεί για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
 ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος):  Κι εγώ σας ευχαριστώ.
Στην ερώτηση του συναδέλφου θα απαντήσει ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος.
Κύριε Υφυπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
 Κύριε συνάδελφε, ευχαριστώ για την ερώτηση που μου απευθύνετε. Αν μπορούσα να απαντήσω με δυο λέξεις σε όλα όσα ρωτάτε, θα σας έλεγα «Ναι» και «Ναι». Ο θεσμός πρέπει να ενισχυθεί, να συνεχιστεί και να βελτιωθεί.
 Η κοινωνική χρησιμότητα του προγράμματος είναι διαπιστωμένη. Δεν είναι μόνο ότι καλύπτει μια βασική ανάγκη μιας ευπαθούς ομάδας, όπως τους ηλικιωμένους, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν σε κοινωνικές δραστηριότητες και να μπορούν να εξασφαλίσουν την κάλυψη των βασικών αναγκών τους ως προς την αξιοπρεπή διαβίωση, αλλά έχει και μια ακόμη πρόσθετη και μεγάλη χρησιμότητα: Βοηθάει στην πράξη την κάλυψη, την απάλειψη του χάσματος των γενεών. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, είναι πολύ εύλογο ότι ο κύριος φορέας χρηματοδότησής του προγράμματος είναι το ΑΚΑΓΕ, το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών.
Από εκεί και πέρα, όμως, οι συγκεκριμένες απαντήσεις στα επί μέρους θέματα που ρωτάτε έχουν να κάνουν με την έγκαιρη και γρηγορότερη τακτοποίηση κάποιων εκκρεμοτήτων που υπάρχουν και έχουν να κάνουν, βέβαια, με τεχνικά ζητήματα λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης που άλλωστε τα γνωρίζετε πολύ καλά.
ΡΕ
(1AS)
Ειδικότερα, ξέρετε ότι η παράταση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» εξασφαλίζεται με τη θεσμοθέτηση του νέου θεσμού της κατ’ οίκον φροντίδας συνταξιούχων. Έχει ψηφισθεί ο σχετικός νόμος, ο ν. 4052/2012, έχει προσδιορισθεί ο σκοπός του προγράμματος και η έναρξη ισχύος του από την 1η  Οκτωβρίου 2012.
Έγιναν οι σχετικές διοικητικές ενέργειες και κυρίως η σύσταση στη Γενική Διεύθυνση Ασφαλιστικών Υπηρεσιών ΙΚΑ-ΕΤΑΜ της Διεύθυνσης Κατ’ Οίκον Φροντίδας Συνταξιούχων. Προσδιορίστηκαν οι ωφελούμενοι δικαιούχοι του προγράμματος. Δημιουργήθηκε –είναι πολύ βασικό αυτό- το μητρώο παρόχων, που προσδιορίζει τους φορείς εκείνους που θα παρέχουν τελικά αυτές τις υπηρεσίες και βέβαια καθορίστηκαν και οι πόροι χρηματοδότησης του προγράμματος, όπως περιγράψατε, αφενός μεταφερόμενοι από το ΑΚΑΓΕ  και αφετέρου με θεσμοθετούμενη ειδική εισφορά επί των συνολικών εσόδων από εισφορές κυρίως για υγειονομική περίθαλψη των φορέων κοινωνικής ασφάλισης.
Έχουν ήδη εκδοθεί ή προωθείται άμεσα η υπογραφή συγκεκριμένων διοικητικών πράξεων από τις δημόσιες υπηρεσίες για την έναρξη του προγράμματος την 1/10/2012, αλλά και για την έγκριση της συγχρηματοδότησης, συνολικού ύψους περίπου 60 εκατομμυρίων ευρώ, που καλύπτει και το 2011.
Ποιες είναι οι εκκρεμότητες; Εδώ είναι και το βασικό, με το οποίο θα κλείσω την πρωτολογία μου. Είναι πρώτον, ο κανονισμός οικονομικής οργάνωσης και λογιστικής λειτουργίας του ΑΚΑΓΕ που είναι στο Υπουργείο Οικονομικών για υπογραφή και δεύτερον, η έκδοση της ΚΥΑ για την απόδοση ειδικής εισφοράς από 1.5.2012 επί των συνολικών ετησίων εσόδων από εισφορές φορέων κοινωνικής ασφάλισης.
Από το Υπουργείο Εργασίας έχει υπογραφεί η ΚΥΑ σχετικά με τον καθορισμό όρων και προϋποθέσεων συμμετοχής ύψους χρηματοδότησης ανά ωφελούμενο κ.λπ., που θα «τρέξουν» στην ουσία αυτό το πρόγραμμα. Έχουμε και μια σχετική καθυστέρηση, όπως και να το κάνουμε, που προκλήθηκε από τις αλλεπάλληλες εκλογές που είχε η χώρα. Τα ξέρουμε όλοι αυτά.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξης του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού)
Ξέρετε ότι ως προς το Υπουργείο Εσωτερικών…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αθανάσιος Νάκος): Υπάρχει και δευτερολογία, κύριε Υπουργέ.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Ολοκληρώνω την πρότασή μου, κύριε Πρόεδρε, και σας ευχαριστώ.
Η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης, η οποία είναι απαραίτητο να γίνει για να εκπονηθεί αυτό το πρόγραμμα, έπρεπε να είχε ήδη ολοκληρωθεί από τον Απρίλιο του 2012, πλην όμως υπογράφηκε εντελώς προσφάτως, στις 16 Ιουλίου -κατά τον τρέχοντα μήνα δηλαδή- του 2012. Εκτιμούμε ότι θα καλυφθούν αυτές οι καθυστερήσεις. Είναι θέμα ταχύτητας, ρυθμών, εάν θέλετε, της δημόσιας διοίκησης και πολύ σύντομα αυτό το πρόγραμμα, του οποίου αναγνωρίζουμε τη χρησιμότητα και την κοινωνική ωφελιμότητα, θα «τρέξει» με τους ρυθμούς που «έτρεχε» και στο παρελθόν, έχοντας όμως εξασφαλίσει πλέον και την οικονομική του αυτονομία και βιωσιμότητα.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αθανάσιος Νάκος): Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής κ. Βασίλειος Κεγκέρογλου για τρία λεπτά.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Κύριε Υπουργέ, θέλω να σας ευχηθώ επιτυχία στο έργο σας, γιατί αυτή η επιτυχία θα είναι προς όφελος όλων αυτών που περιμένουν τη στήριξη του Υπουργείου.
Ως προς το θέμα των εκκρεμοτήτων, θα ήθελα να συγκεκριμενοποιήσουμε ότι υπάρχει στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», όπως λειτουργεί μέχρι σήμερα, εκκρεμότητα πληρωμής των εργαζομένων. Αυτά τα οποία προβλέπεται ότι θα καταβληθούν στους φορείς υλοποίησης δεν έχουν δοθεί, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να είναι απλήρωτοι σε πολλές περιπτώσεις μέχρι εννέα και δέκα μήνες.
Εκτός από το «Βοήθεια στο Σπίτι», παραμένουν απλήρωτοι και στο ΚΗΦΗ. Δεν το είχα συμπεριλάβει στην ερώτηση, γιατί προέκυψε μετά. Το ΚΗΦΗ είναι στο ΕΣΠΑ. Έχει καταβληθεί μόνο το 30% των δικαιούμενων χρημάτων και αυτό δεν αρκεί, με αποτέλεσμα να είναι απλήρωτοι. Αυτά τα δύο θέματα θα ήθελα να σας παρακαλέσω να τα δούμε και αφορούν τη λειτουργία μέχρι τώρα.
Σε σχέση με το νέο πρόγραμμα, η εκτίμησή μου είναι ότι μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2012 δεν θα έχετε προλάβει να οργανώσετε την ομαλή μετάβαση. Και αυτό γιατί; Προχθές υπογράφηκε, όπως είπατε, η Κοινή Υπουργική Απόφαση που αφορά τους παρόχους, δηλαδή το ποιοι θα είναι οι πάροχοι. Μέσα στους παρόχους υπάρχουν και εν δυνάμει συνεργατικές ομάδες, υπάρχουν και νέοι δήμοι που πιθανόν να κληθούν να δώσουν προσφορά για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Άρα, το διάστημα αυτό δεν βλέπω να αρκεί.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα παρακαλούσα να εκδοθεί η απόφαση που αφορά τη μεταφορά των χρημάτων από τους ασφαλιστικούς φορείς στον φορέα υλοποίησης που είναι το ΙΚΑ –αυτοί οι πόροι παρακρατούνται, όπως είπατε, από τον Απρίλιο τουλάχιστον και μετά- και βέβαια η υπουργική απόφαση για τη μεταφορά των 35 εκατομμύριων από το δημόσιο κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών στο φορέα αυτό προκειμένου να έχει τη χρηματοδότηση.
Εγώ εκτιμώ ότι θα χρειαστεί παράταση της σημερινής δομής με χρηματοδότηση πιθανότατα από τους πόρους στους οποίους αναφερθήκατε και εσείς, σε κάθε περίπτωση, όμως, χρειάζεται άμεση ενέργεια προκειμένου να μην υπάρχουν κενά στην παροχή υπηρεσιών, στην παροχή στήριξης στους αδύναμους, στους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.
Τέλος, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι εργαζόμενοι των σημερινών προγραμμάτων των δήμων θα συνεχίσουν να εργάζονται και με το νέο πρόγραμμα. Και για να γίνει αυτό, επειδή η ανανέωση των συμβάσεων επιτρέπεται μόνο για συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει να γίνει νομοθετική ρύθμιση. Εάν δεν κάνουν τη νομοθετική ρύθμιση, τότε θα βρεθούμε στο εξής πρόβλημα, που δεν είναι άλλο από το εργαζόμενοι για πολλά χρόνια στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, να μην μπορούν να εργαστούν με τη νέα μορφή.
Θα ζητούσα, λοιπόν, να μεριμνήσετε πριν να ανακύψουν αυτά τα προβλήματα, προκειμένου να έχουμε μια ομαλή μετάβαση, να έχουμε διασφάλιση των εργαζομένων και διασφάλιση της παροχής υπηρεσιών προς τους ωφελούμενους τους έχοντες ανάγκη.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): Ευχαριστούμε, κύριε συνάδελφε.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Ευχαριστώ και εγώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): Το λόγο  έχει ο κύριος Υφυπουργός για τρία λεπτά.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας): Έλαβα υπόψη τα σχόλιά σας, κύριε συνάδελφε, είναι όντως πολύ σωστά και ξεκινάω από το τελευταίο.
Είναι λογικό και εύλογο να συνεχίσει να απασχολείται στην επόμενη μορφή εκπόνησης αυτού του προγράμματος, το ήδη υπάρχον στελεχιακό δυναμικό, άλλωστε αποτελείται από κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, που όπως είπα συνδράμουν τους ηλικιωμένους. Μάλλον, από ότι φαίνεται στη συντριπτική του πλειοψηφία ο κύριος πάροχος αυτής της συγκεκριμένης υπηρεσίας θα είναι οι δήμοι που θα προστρέξουν να ενταχθούν, οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξει αυτό το καθεστώς.
Από εκεί και πέρα, όπως ξέρετε το βασικό πρόβλημα από την αρχή που θεσπίστηκε αυτό το χρησιμότατο -όπως όλοι παραδεχόμαστε- πρόγραμμα, ήταν το χρηματοδοτικό. Όταν τα συμφώνησε η τότε αρμόδια Υπουργός η κυρία Κατσέλη με τον Αρμόδιο Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προέκυψε σαφώς ότι το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι, όπως λεγόταν τότε, είχε μεταβατικό και χρονικά πεπερασμένο χαρακτήρα, είχε δηλαδή ημερομηνία λήξης και συγκεκριμένα αφορούσε την περίοδο από 1-1-2011 έως 31-12-2011 και βέβαια είχε ως απαραίτητη προϋπόθεση την ανάπτυξη και εφαρμογή ενός βιώσιμου συστήματος παροχής κατοίκων φροντίδας, ανεξαρτήτου από τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Άρα, το τελικό ζητούμενο θα ήταν να αναπτύξει η χώρα ένα πρόγραμμα με δική της αυτόνομη χρηματοδότηση. Αυτό δηλαδή στο οποίο περνάμε τώρα με αυτά τα προβλήματα τοκετού, εάν θέλετε, που κάθε καινούργιος θεσμός αντιμετωπίζει στη γέννησή του σε αυτή τη χώρα, ιδίως σε αυτή την περίοδο της οξύτατης οικονομικής κρίσης, όπου για να σας εξομολογηθώ και εγώ τις εμπειρίες μου, από τότε που ήρθα στο Υπουργείο Απασχόλησης αντιμετωπίζω καθημερινά μικρές ιστορίες τρόμου κάλυψης κατεπειγόντων αναγκών μισθών ή κάλυψης επιδομάτων, για ό,τι έχει να κάνει με την πρόνοια και την κοινωνική φροντίδα στο συνολικό της φάσμα στη χώρα μας. Ελπίζω τα πράγματα να πάνε καλύτερα,  οπωσδήποτε, όμως, η κρίση και η κατάσταση δεν βοηθάει γενικότερα.
Επομένως, το ζητούμενο είναι η αυτόνομη χρηματοδότηση αυτού του προγράμματος. Το μοντέλο εκπονήθηκε, οι πόροι βρέθηκαν, οι μηχανισμοί στήθηκαν, από εδώ και πέρα, όπως σας είπα, πρέπει να καλυφθούν οι καθυστερήσεις και έχει και συγκεκριμένο ρόλο να παίξει και το Υπουργείο Εξωτερικών, γιατί όπως και να το κάνουμε το Υπουργείο Εξωτερικών θα ξεκλειδώσει τις δομές μέσα από τις οποίες θα λειτουργήσει αυτό το πρόγραμμα στην ουσία.
(EP)
(RG)
Επομένως, ξέρετε ότι το πρόγραμμα αυτό είναι διφυές. Υπάρχουν ασφαλισμένοι στο Υπουργείο Απασχόλησης και μη ασφαλισμένοι στο Υπουργείο Εξωτερικών. Πρέπει να υπάρξει μια συνέργια και μια ταχύτητα στις ενέργειες, ώστε να προχωρήσει γρήγορα. Αυτό είναι το ζητούμενο, αυτή είναι και η πρόθεσή μας.
Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.