!

..."ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ"... !
ΟΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ !!!! Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ !!!! ΠΑΡΟΧΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

Αναγνώστες

Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

"Βοήθεια στο Σπίτι": Σημαντική δομή για ηλικιωμένους και ΑμεΑ



Μια σημαντική δομή λειτουργεί στο δήμο Ρεθύμνου, το «Βοήθεια στο Σπίτι οικισμών», το οποίο παρέχει υπηρεσίες κατ’ οικόν φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία στις εξής περιοχές του Δήμου Ρεθύμνου: Χρωμοναστήρι, Αγ. Ειρήνη, Ρουσσοσπίτι, Καπεδιανά, Μικρά Ανώγεια, Γάλλου, Όρος, Γουλεδιανά, Αμπελάκι, Σωματάς, Καρέ, Αρμένους, Γενί, Σελί, Μύρθιος, Πρασσές, Ξηρό Χωριό, Τσεσμές, Μαρουλάς, Πλατανιάς, Αρμένους, Αγ. Γεώργιος,  Κούμοι, Κάστελλο, Φωτεινού.
Επί πολλά χρόνια οι περιοχές αυτές δεν εξυπηρετούνταν από το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», μέχρι που ο δήμος και η ΚΕΔΗΡ αποφάσισαν να οργανώσουν τη νέα αυτή δομή η οποία ξεκίνησε να λειτουργεί τον Ιούλιο του 2010. Το έτος 2011, αποτελεί το πρώτο ολοκληρωμένο χρόνο λειτουργίας της δομής. Το γεγονός αυτό  παρέχει τη δυνατότητα εξαγωγής κάποιων στοιχείων  για τις παρεχόμενες υπηρεσίες ενός έτους της δομής.
Στο παραπάνω γράφημα παρουσιάζεται ο συνολικός αριθμός των εξυπηρετούμενων από τη δομή ανά μήνα. Πρέπει να διευκρινιστεί ότι για τους πρώτους έξι μήνες τα στοιχεία αυτά δεν ανταποκρίνονται ακριβώς στην πραγματικότητα, εφόσον για τους πρώτους έξι μήνες εξυπηρετούνταν, κατά προσέγγιση, 25 επιπλέον άτομα, που όμως δεν υπάρχουν στα αρχεία, εφόσον λόγω της ένταξης του προγράμματος στην ΕΕΤΑΑ, η λίστα των εξυπηρετούμενων τροποποιήθηκε. Από το Μάιο και μετά, παρουσιάζεται ουσιαστικά ο πραγματικός αριθμός των εξυπηρετουμένων, εφόσον ολοκληρώθηκε η διαδικασία της ένταξης στο νέο πρόγραμμα. Επίσης η αύξηση των εξυπηρετουμένων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αναδεικνύει την ανάγκη των ατόμων να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Παρόλο που δεν υπήρχε η υποχρέωση να ενταχθούν εφόσον η τυπική διαδικασία είχε λήξει, λόγω της σοβαρότητας των περιστατικών αποφασίστηκε να ενταχθούν επιπλέον άτομα και να εξυπηρετούνται βάσει των αναγκών τους. Το σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών ανά ειδικότητα παρουσιάζεται στο παρακάτω γράφημα.
Ενώ στο γράφημα που ακολουθεί παρουσιάζεται το είδος των παρεχόμενων υπηρεσιών. Από το μηνιαίο μέσο όρο παρατηρούμε την υπεροχή της νοσηλευτικής φροντίδας, στοιχείο που αναδεικνύει τη σημαντικότητα των συγκεκριμένων υπηρεσιών που αποτελούν και παροχή αναγκαία για την ομάδα στόχο του προγράμματος. Ενώ αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι παρόλο που η δομή έχει μια οικογενειακή βοηθό, πραγματοποιεί 50 οικιακές καθαριότητες το μήνα.
Στα παρακάτω γραφήματα παρουσιάζονται οι κυριότερες υπηρεσίες που παρέχονται ανά ειδικότητα.
Έτσι στο γράφημα 4, αναδεικνύεται σαφέστατα ότι μεγάλος φόρτος εργασίας του κοινωνικού λειτουργού είναι η οργάνωση, ο συντονισμός και η επίλυση προβλημάτων που αφορούν την υπηρεσία, και σχετίζονται με την επίλυση θεμάτων του δρομολογίου, την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και των αναγκών των εξυπηρετούμενων και τη διευθέτηση κάθε είδους προβλήματος που ανακύπτει. Εν συνεχεία, προκύπτει αυξημένη ανάγκη των εξυπηρετούμενων για ατομική στήριξη σε διάφορα θέματα που αντιμετωπίζουν και αφορούν την αντιμετώπιση δυσχερειών που αντιμετωπίζουν στην κάλυψη βασικών αναγκών.
Όπως είναι φυσικό η κυριότερη υπηρεσία που παρέχεται από τις νοσηλεύτριες είναι η νοσηλευτική φροντίδα, η οποία εμπεριέχει εκτός από τη 15/νθήμερη ή εβδομαδιαία παρακολούθηση των ζωτικών σημείων των εξυπηρετούμενων, τις αιμοληψίες, την αλλαγή καθετήρα, την ενεσοθεραπεία, εκτίμηση κλινικής εικόνας και περιποίηση κατακλίσεων. Ενώ η δεύτερη παρεχόμενη υπηρεσία είναι ατομική φροντίδα και τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής των εξυπηρετούμενων.
Επίσης, η υποστήριξη των εξυπηρετούμενων, άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, έχουν αυξημένες ανάγκες όσον αφορά την καθαριότητα της οικίας τους. Γεγονός που αναδεικνύεται από το υψηλό ποσοστό εμφάνισης της υπηρεσίας της οικιακής καθαριότητας, παρά την ύπαρξη ενός οικογενειακού βοηθού. Η συμμετοχή της οικογενειακού βοηθού στη ατομική φροντίδα των εξυπηρετούμενων είναι καθοριστική όπως αναδεικνύεται από το παρόν γράφημα.

Κλείνοντας, με τις παρεχόμενες υπηρεσίες του οδηγού  εκτός από τη βασικότερη που είναι η μετακίνηση του προσωπικού, συμμετέχει και στην ατομική φροντίδα εξυπηρετουμένων με αυξημένες κινητικές δυσκολίες και αδυναμία. Η απουσία του οδηγού θα καθυστερούσε τόσο την παροχή όλων των παραπάνω υπηρεσιών, όπως και θα ήταν αδύνατο η παροχή της ατομικής φροντίδας στους ανθρώπους αυτούς, εφόσον δεν υπάρχουν τα τεχνικά εξαρτήματα (γερανάκι κ.λ.π.) που θα καθιστούσαν εφικτή τη μετακίνηση τους και την εξυπηρέτησή τους.
Συμπερασματικά, η παρούσα έκθεση αναδεικνύει τις ανάγκες που εμφανίζονται στη περιφέρεια του Δήμου. Ενώ πρέπει να επισημανθεί ότι παρά το σύντομο χρονικό διάστημα της λειτουργίας της δομής, έχουν εξυπηρετηθεί και καλυφθεί βασικές ανάγκες των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρία, που έχουν δυσχέρεια στη προσβασιμότητα των υπηρεσιών και τη φροντίδα τους. Οι ανάγκες είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αυξηθούν, εφόσον με το πέρασμα του χρόνου και οι ίδιοι οι ηλικιωμένοι θα εμπιστευτούν τη μονάδα και το προσωπικό της.  

Από ΡΕΘΥΜΝΟ GOODnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.