!

..."ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ"... !
ΟΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ !!!! Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ !!!! ΠΑΡΟΧΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

Αναγνώστες

Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

Βοήθεια στο σπίτι. Ένα πρόγραμμα με ημερομηνία λήξης;


Το πρόγραμμα  "Βοήθεια στο Σπίτι" είναι ένα πρόγραμμα κοινωνικής προστασίας που λειτουργεί και στο δήμο της Αίγινας από τον Οκτώβριο του 2010 (όπως σε όλη την Ελλάδα  όπου  υπάρχουν δομές που παρέχουν τις υπηρεσίες τους για πάνω από 10 χρόνια).

Έχει στόχο την παροχή οργανωμένης και συστηματικής φροντίδας σε ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες, δηλαδή άτομα με αισθησιοκινητικές αναπηρίες, ψυχική νόσο, νοητική υστέρηση.
Οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν στο σπίτι των πολιτών.

Στο πρόγραμμα απασχολούμαστε 3 εργαζόμενες με σύμβαση ορισμένου χρόνου ύστερα από διαγωνισμό που διεξήχθη μέσω ΑΣΕΠ. Η ομάδα αποτελείται από μία Κοινωνιολόγο, μία Επισκέπτρια  Υγείας και μία Οικογενειακή Βοηθό. Από τον Απρίλιο του 2012 έχουμε τη χαρά να μας βοηθάει στο έργο μας καθημερινά και μία δεύτερη Επισκέπτρια Υγείας η οποία κάνει την πρακτική της.

Από τον Οκτώβριο του 2010 έχουμε εξυπηρετήσει 89 άτομα. Αυτή τη στιγμή επισκεπτόμαστε σε τακτική βάση 37 συνανθρώπους μας. Ο λόγος της μείωσης είναι μία συνισταμένη παραγόντων (κάποιοι ηλικιωμένοι απεβίωσαν, άλλοι μετακόμισαν στην Αθήνα σε συγγενείς τους, άλλοι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της πρωτεύουσας, άλλοι απλά σταμάτησαν να ζητούν τις υπηρεσίες μας γιατί βελτιώθηκε η κατάσταση τους και τέλος κάποιοι ίσως να ήταν δυσαρεστημένοι).

Η αλήθεια είναι ότι δε θα σταθώ στα παράπονα που έχουμε και την πικρία που νιώσαμε κάποιες φορές όταν κάποιοι μας αντιμετώπισαν ως εργαζόμενες δεύτερης κατηγορίας και αδιαφόρησαν για τον αν υπάρχουμε ή αν πληρωνόμαστε.

Ο σκοπός του άρθρου αυτού είναι να γνωρίσουν οι συμπολίτες μας το τι κάνουμε. Δεν μοιράζουμε τρόφιμα όπως λανθασμένα έχει σχηματιστεί η εντύπωση . Για τη διανομή τροφίμων υπάρχουν άλλες υπηρεσίες.

Τα καθήκοντά μας είναι περιληπτικά τα παρακάτω:
Η Κοινωνιολόγος  έχει την εποπτεία των ωφελούμενων, παρέχοντας κοινωνική υποστήριξη, λαμβάνει το κοινωνικό ιστορικό των ωφελουμένων , συντονίζει τις εργαζόμενες, ενεργεί ως διαμεσολαβήτρια με δημόσιες υπηρεσίες και διεκπεραιώνει υποθέσεις προς ασφαλιστικά ταμεία (εντός και εκτός Αιγίνης αν κριθεί απαραίτητο). Συνοδεύει τους ωφελουμένους στο γιατρό, είναι υπεύθυνη για την οργάνωση δραστηριοτήτων κοινωνικής ένταξης και πολιτισμού και εκτελεί χρέη οδηγού.

Οι Επισκέπτριες Υγείας  προσφέρουν  υπηρεσίες που  αφορούν σε κατ οίκον επισκέψεις για την συνταγογράφηση φαρμάκων, την συνοδεία των ωφελούμενων σε νοσοκομεία για τις προγραμματισμένες Ιατρικές εξετάσεις, την μέτρηση ζωτικών σημείων ( μέτρηση σακχάρου, αρτηριακής πίεσης, οξυγόνου και σφύξεων ). Επίσης είναι υπεύθυνες για τη σωστή λήψη των φαρμάκων και τη διδασκαλία των ωφελουμένων σε θέματα  ατομικής υγιεινής . Είναι αρμόδιες για τη συμβουλευτική σε θέματα υγείας (όπως πχ σακχαρώδης διαβήτης, διατροφή κλπ).  Διενεργούν εμβολιασμούς και χορηγούν ενέσιμα φάρμακα όταν το απαιτεί η φαρμακευτική αγωγή που ακολουθεί ο κάθε ηλικιωμένος.

Παράλληλα η Οικογενειακή Βοηθός του προγράμματος αναλαμβάνει τη διεκπεραίωση εξωτερικών εργασιών, την προμήθεια των ηλικιωμένων με ήδη άμεσης ανάγκης, καθώς και την καθαριότητα του σπιτιού τους, την προετοιμασία του γεύματος τους όταν κρίνεται απαραίτητο. Εκτελεί  χρέη οδηγού, επισκέπτεται τους γιατρούς για συνταγογράφηση και συνοδεύει τους ωφελουμένους στο νοσοκομείο επίσης όταν παραστεί ανάγκη.

Οι υπηρεσίες παρέχονται με περιοδικές επισκέψεις του προσωπικού στο σπίτι των εξυπηρετουμένων ανάλογα με τις ανάγκες και ιδιαιτερότητές τους.

Το πρόγραμμα το έχουμε αγαπήσει, το έχουμε στήσει από την αρχή με προσωπικές προσπάθειες και πολύ κόπο, κυριολεκτικά από το μηδέν. Στο ξεκίνημα μας  είχαμε την αμέριστη συμπαράσταση της κυρίας Σοφίας Πετρίτη και όλων των μελών του τότε «ανθρώπινου κύκλου ζωής» νυν « Αίγινα εθελοντής». Δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε να αναφέρουμε το ότι μέχρι το τέλος του 2010 είχαμε στο πρόγραμμα και εθελοντή γιατρό τον κύριο Γαλάνη  ο οποίος επισκεπτόταν τα σπίτια μαζί μας και πρόσφερε πολύτιμες υπηρεσίες. Αίτημα μας ήταν να συνεχίσουμε να έχουμε εθελοντή γιατρό κάτι το οποίο δεν υλοποιήθηκε δυστυχώς.

Έχουμε δημιουργήσει φιλίες με τους ανθρώπους που εξυπηρετούμε, μας θεωρούν παιδιά τους, οι πλειοψηφία έχουν τις καλύτερες εντυπώσεις και αυτός είναι ο λόγος που δεν τα έχουμε παρατήσει όλο αυτό το διάστημα παρόλο που δεν πληρωνόμαστε κάθε μήνα όπως οι υπόλοιποι εργαζόμενοι του δήμου (αν και η σύμβαση μας αυτό προβλέπει ). Όταν φεύγει από κοντά μας κάποιος από τους ανθρώπους που εξυπηρετούμε είναι σα να χάνουμε ένα μέλος της οικογένειας μας ( ειδικά όταν πρόκειται για νέους ανθρώπους, αυτές οι περιπτώσεις μας έχουν σημαδέψει ).

Συνεργαζόμαστε άψογα με το προσωπικό και τους γιατρούς του Κέντρου Υγείας Αίγινας και του Νοσοκομείου Άγιος Διονύσιος τους οποίους ευχαριστούμε θερμά για την βοήθεια και τις συμβουλές που μας παρέχουν. Ένα μεγάλο ευχαριστώ θα θέλαμε να πούμε στον καρδιολόγο κύριο Μαυροθαλασσίτη, τον παθολόγο-διαβητολόγο κύριο Κανελλά και την πνευμονολόγο κυρία Ντούφλια. Σε δύσκολες περιπτώσεις (όταν χρειαζόμαστε εισαγγελική παρέμβαση) απευθυνόμαστε στην κοινωνική λειτουργό του ΚΥ κα Παναγιώτα Γκαρή την οποία ευχαριστούμε πολύ επίσης. Η υπηρεσία μας συνεργάζεται επίσης και με το ΙΚΑ Αίγινας για τυχόν περιπτώσεις που χρειάζονται διεκπεραίωση καθώς και με όλα τα φαρμακεία και τα μικροβιολογικά εργαστήρια  του νησιού.

Εκτιμούμε όσους μας βοήθησαν στην προσπάθεια μας και βρίσκονται στη σημερινή δημοτική αρχή οι οποίοι είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού. Καλούμε τον κύριο δήμαρχο να βοηθήσει την Κοινωφελή Επιχείρηση του δήμου, να ενδιαφερθεί και για το δικό μας έργο. Υπάρχουν πολλά προβλήματα και δυσκολίες που παρουσιάζονται κατά την υλοποίηση του προγράμματος τα οποία δεν μπορούν να λυθούν από μόνα τους ή με τη γνωστή στάση του στρουθοκαμηλισμού.

Το πρόγραμμα τελειώνει στις 30 Σεπτεμβρίου σε όλη την Ελληνική Επικράτεια. Η κυβέρνηση δεν μας έχει ενημερώσει ακόμα για το αν θα συνεχιστεί, με τι τρόπο, τι μορφή θα έχουν οι νέες δομές, αν οι εργαζόμενοι θα παραμείνουν ή όχι. Αυτή τη στιγμή οι εξυπηρετούμενοι - ηλικιωμένοι βρίσκονται στον αέρα.

Ενημερώνουμε τους συμπολίτες μας ότι μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου μπορούν να μας καλέσουν στο τηλέφωνο 2297022067 και να μας ενημερώσουν για τυχόν άτομα τα οποία θα χρειάζονταν τις παραπάνω υπηρεσίες που μόλις σας περιγράψαμε διότι υπάρχουν κενές θέσεις. Μπορούμε να εξυπηρετήσουμε ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες, με προτεραιότητα σ' αυτούς που:
• δεν εξυπηρετούνται πλήρως,
• χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα,
• διαβιούν μοναχικά ή είναι εγκαταλελειμμένοι και
• δεν έχουν επαρκείς οικονομικούς πόρους.

Στόχος των υπηρεσιών είναι να παραμείνουν μέσα στο κοινωνικό τους περιβάλλον και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τους.

Τέλος συνεργαζόμαστε με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης ( Ε.Κ.Κ.Α.) και σας ενημερώνουμε ότι μπορείτε να καλείτε την Εθνική Γραμμή Παιδικής Προστασίας (τηλ. 1107) με απλή αστική χρέωση ανά κληση, σε 24ωρη καθημερινή βάση ολόκληρο το χρόνο (παρέχει υπηρεσίες επείγουσας ψυχολογικής και κοινωνικής στήριξης σε παιδιά και εφήβους) . Μπορείτε να καλείτε επίσης τη Γραμμή Άμεσης Κοινωνικής Βοήθειας ( τηλ.197 ) για άτομα και οικογένειες που βρίσκονται σε συνθήκες έκτακτης κοινωνικής ανάγκης ή που αντιμετωπίζουν καταστάσεις κρίσης.

Το πρόγραμμα δεν είναι τέλειο αλλά σε πείσμα πολλών συνεχίζει να υπάρχει !

Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας

Κωνσταντίνα Χατζίνα
Κοινωνιολόγος του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» του δήμου Αίγινας, εκ μέρους των εργαζομένων που απασχολούνται εκεί.
Posted by

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.