!

..."ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ"... !
ΟΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ !!!! Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ !!!! ΠΑΡΟΧΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

Αναγνώστες

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΚΕΔΕ

 Με αίτημα να μπει φρένο στη διάλυση των Δήμων, διαδήλωσαν σήμερα στο κέντρο της Αθήνας οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης, αιρετοί καθώς και εργαζόμενοι. Η διαδήλωση ήταν δυναμική, και οι εργαζόμενοι στους Δήμους έδωσαν βροντερό παρών.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση στο… και πέντε, προσπαθεί με τεχνάσματα να “χρυσώσει” το χάπι της οικονομικής ασφυξίας και της χρεοκοπίας που έχει προκαλέσει ουσιαστικά στους Δήμους όλης της χώρας.
Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι η κυβερνητική θέση ότι οι Δήμοι θα πάρουν μέρος των χρημάτων που τους οφείλονται από το κράτος τον… Οκτώβριο όταν και αν πάρει την περιβόητη δόση των 31 δις ευρώ.

Και απεργοσπάστες Δήμαρχοι!!!
Πάντως μέσα σε όλα, δεν έλειψαν και οι… απεργοσπάστες Δήμαρχοι. Μεταξύ αυτών ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηγάκης (ΝΔ), ο Δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος (ΠΑΣΟΚ) και ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Βασίλης Ζορμπάς (ΝΔ).

 Ανακοίνωση γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού:
O Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς δέχτηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου τo Προεδρείο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.
Κατά τη συνάντηση ο Πρωθυπουργός άκουσε τις προτάσεις και τα αιτήματα που υπέβαλαν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Ασκούνης και οι άλλοι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι :
• Η Κυβέρνηση πιστεύει στην ΤΑ και στο σημαντικό ρόλο που αυτή καλείται να διαδραματίσει στην σημερινή κρίσιμη εθνική συγκύρια.
• Αναγνωρίζει τη συμβολή της στην αντιμετώπιση της κρίσης και τις περικοπές 61%, που υφίσταται τα τελευταία χρόνια, αναλαμβάνοντας όπως όλοι μας, τα βάρη που της αντιστοιχούν για την αντιμετώπιση της οικονομικής κατάστασης.
• Η Κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα σε μια πολιτική «Κοινωνικής Ασπίδας» που βασίζεται στα κοινωνικά δίκτυα των Δήμων, τα οποία θεωρούμε ότι είναι τα πλέον συγκροτημένα και αποτελεσματικά εργαλεία στον «Πόλεμο κατά της Φτώχειας». Παρά την ένδεια πόρων λοιπών, προτάσσουμε τη στήριξη αυτών των δικτύων και αυτών των πολιτικών, για να κρατήσουμε «όρθια» την κοινωνία.
• Κάθε θεσμική ή διοικητική παρέμβασή μας επιδιώκει όχι μόνο τον εξορθολογισμό των οικονομικών με στόχο την οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ, αλλά και την μεταφορά κάθε ευρώ που διασφαλίζεται, σε πολιτικές που στηρίζουν τη δοκιμαζόμενη κοινωνία. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι: η επίλυση του θέματος μεταφοράς μαθητών, η αντιμετώπιση του ζητήματος των βρεφονηπιακών σταθμών, η συντήρηση των σχολείων, η φροντίδα των αναξιοπαθούντων, η στήριξη των αδυνάμων με κοινωνικά παντοπωλεία, ιατρεία, με το πρόγραμμα Βοήθεια στο σπίτι και άλλα σύγχρονα προγράμματα κοινωνικής οικονομίας.
• Κάθε μεταρρύθμιση στο πλαίσιο συνεργασίας με την Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα (Task Force) που προωθούμε, επιδιώκει να ενισχύσει με νέα σύγχρονα οικονομικά εργαλεία την οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ, να αυξήσει την αποτελεσματικότητά τους για τον πολίτη και να ισχυροποιήσει το θεσμικό και κοινωνικό τους ρόλο.
• Ειδικότερα για το ζήτημα του κλασικού χρηματοδοτικού εργαλείου των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) και της διάθεσή τους από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε:
1. Οι πιστώσεις που είχαν εγγραφεί για τους ΚΑΠ στον προϋπολογισμό του 2012 ανέρχονται στο ύψος των 2,34 δισ. ευρώ (εκ των οποίων 192 εκατ. ευρώ για υποχρεώσεις του 2011). Το εν λόγω ποσό προέκυψε, αφού ελήφθησαν υπόψη οι τελικές εκτιμήσεις εσόδων, η μείωση των αποδόσεων υπέρ τρίτων του Γενικού Προϋπολογισμού του κράτους, η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, οι παρεμβάσεις του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής και τα μέτρα του Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους.
2. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, σύμφωνα πάντα με τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού, αποδίδει συστηματικά και έγκαιρα τους προβλεπόμενους πόρους. Για το πρώτο οκτάμηνο του έτους έχει αποδώσει το 65,5% του συνολικού ύψους των προβλεπόμενων πιστώσεων (1,59 δισ. ευρώ). Το ποσό που απομένει προς απόδοση μέχρι το τέλος του έτους ανέρχεται σε 750 εκατ. ευρώ, το οποίο μεταφράζεται σε 4 δόσεις των 188 εκατ. ευρώ. Χθες (28/8) υπεγράφη μία από αυτές τις προκαταβολές και σήμερα γίνεται η εκταμίευση.
3. Στους Δήμους, πλέον των ΚΑΠ, θα αποδοθεί το ποσό των 214 εκατ. ευρώ που αφορά την 4η δόση από τις 8 δόσεις της ρύθμισης των οφειλόμενων προς αυτούς και το ποσό των 349 εκατ. ευρώ που αφορά το σύνολο των επενδυτικών δαπανών των Δήμων (τα 299 εκατ. ευρώ αφορούν τη μεταφορά της ΣΑΤΑ του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στον Τακτικό Προϋπολογισμό, διαδικασία η οποία ολοκληρώθηκε με πρόσφατη Κοινή Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών [ΦΕΚ 2168 Β’/19-7-2012]).
• Επιπρόσθετα, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους Δημάρχους ότι οι δυο συναρμόδιοι Υπουργοί Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας και Εσωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης συνεργάζονται συστηματικά, προκειμένου να ολοκληρώσουν με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα πολιτικές που αφορούν τη στήριξη των ΟΤΑ.
Ειδικότερα, στην τρέχουσα δυσμενή οικονομική και χρηματοδοτική συγκύρια προωθείται νομοθετική πρωτοβουλία με στόχο την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων των ΟΤΑ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και εν τέλει τη διευκόλυνσή τους μέσω της μείωσης των τοκοχρεολυτικών δόσεων των ΟΤΑ.
O Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Κ. Σαμαράς υπογράμμισε:
«Γνωρίζω τις θυσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τις συνεχείς μειώσεις των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, όμως, η κρίση μάς αφορά Όλους. Η Εθνική προσπάθεια που γίνεται από εμένα και τους συνεργάτες μου, για να κρατήσουμε την Ελλάδα στον σκληρό Ευρωπαϊκό Πυρήνα, πρέπει να στηριχθεί από όλους και κυρίως από εσάς που μοιράζεστε τις ίδιες αγωνίες. Στο πλαίσιο των πραγματικών οικονομικών δυνατοτήτων μας, να γνωρίζετε ότι θα είστε πάντα στην πρώτη γραμμή προτεραιότητας, χωρίς, όμως, μεγάλα λόγια και ψεύτικες υποσχέσεις. Σας μιλώ με σεβασμό και ειλικρίνεια, γιατί σας θεωρώ γνήσιους συμμαχητές σε αυτόν τον εθνικό και κοινωνικό αγώνα».


Ανακοίνωση ΚΕΔΕ
Η καθορισμένη συνάντηση της ΚΕΔΕ με τον Πρωθυπουργό και την κυβερνητική αντιπροσωπεία πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 12 το μεσημέρι στο μέγαρο Μαξίμου.
Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό κράτησε τρεις ώρες, κατά τη διάρκεια της οποίας τέθηκαν από την αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ όλες οι εναλλακτικές δυνατότητες ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα της ταμειακής ρευστότητας για τους δήμους, έως ότου οριστικοποιηθούν οι εξελίξεις με την καταβολή της δεύτερης δόσης από τον μηχανισμό στήριξης προς τη χώρα, διαφορετικά οι δήμοι θα οδηγηθούν σε αδυναμία πληρωμής μισθών.
Ο Πρωθυπουργός έδειξε κατανόηση για το μείζον θέμα της οικονομικής κατάστασης των δήμων, ωστόσο δεν δεσμεύτηκε για την αντιμετώπισή του.
Μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης δήλωσε:
«Δεν έχουμε οριστική απάντηση πάνω στα οικονομικά ζητήματα που θέσαμε στον Πρωθυπουργό. Πιστεύουμε μέχρι αύριο να βρεθεί λύση, την οποία θα μας ανακοινώσει ο υπουργός Εσωτερικών κ. Στυλιανίδης στο συνέδριο της ΚΕΔΕ έτσι ώστε να μη βρεθούν οι δήμοι σε αδιέξοδο, δηλαδή σε αδυναμία πληρωμής μισθών από τον Σεπτέμβριο».
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε πως αν δεν βρεθεί άμεσα λύση τουλάχιστον 40 δήμοι της χώρας τον Σεπτέμβριο δε θα μπορέσουν να πληρώσουν μισθούς και ανελαστικές λειτουργικές δαπάνες, με αποτέλεσμα κρίσιμες υπηρεσίες όπως είναι η αποκομιδή των απορριμμάτων, να μη λειτουργούν.
Αναφερόμενος δε στα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας τόνισε ότι η Αυτοδιοίκηση είναι αντίθετη με οποιαδήποτε κινητοποίηση ακραίας μορφής και δεν την επικροτεί, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η κατάσταση σε πάρα πολλούς δήμους είναι κρίσιμη.
Αμέσως μετά συνεδρίασε το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και αποφάσισε ότι αμέσως μετά την τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη στο έκτακτο συνέδριο της Αυτοδιοίκησης θα συνέλθει εκ νέου το Διοικητικό Συμβούλιο και αναλόγως με τις ανακοινώσεις του υπουργού, θα επανεκτιμήσει την κατάσταση και θα καταλήξει σε συγκεκριμένη πρόταση προς τους συνέδρους για τον τρόπο αντίδρασης της Αυτοδιοίκησης.

Από zonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.