!

..."ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ"... !
ΟΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ !!!! Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ !!!! ΠΑΡΟΧΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

Αναγνώστες

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Ερώτηση 41 Βουλευτών Ν.Δ. για Κέντρα Πρόληψης προς Υπουργό Υγείας: Να χρηματοδοτηθούν οι δομές σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην Προγραμματική Σύμβαση για 2012 & 2013 και να καταβληθούν οι οφειλές ΟΚΑΝΑ βάσει προϋπολογισμών


.
Δημοσίευση της κοινοβουλευτικής ερώτησης προς τον Υπουργό Υγείας, την οποία κατέθεσαν 41 Βουλευτές της ΝΔ - δηλαδή το 1/3 της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος.
..
Κατατέθηκε σήμερα (Τετάρτη, 3 Οκτώβρη) και θα την έχουμε σύντομα σκαναρισμένη. 
.
Οι ερωτώντες Βουλευτές είναι -με αλφαβητική σειρά- οι εξής:
.
Αναστασιάδης Σάββας
Ανδριανός Ιωάννης
Αντωνίου Μαρία
Αραμπατζή Φωτεινή
Ασημακοπούλου Άννα-Μισέλ
Βεσυρόπουλος Απόστολος
Βλαχογιάννης Ηλίας
ΒογιατζήςΠαύλος
Γεωργαντάς Γεώργιος
Δερμεντζόπουλος Αλέξανδρος
Δήμας Χρίστος
Καραμανλή Άννα
Καράμπελας Ιωάννης
Καρανάσιος Ευθύμιος
Κασαπίδης Γεώργιος
Κατσαφάδος Κωνσταντίνος
Κέλλας Χρήστος
Κεφαλογιάννης Ιωάννης
Κλειτσιώτης Κωνσταντίνος
Κοντογιάννης Γεώργιος
Κουκοδήμος Κωνσταντίνος
Κοψαχείλης Τιμολέων
Κυριαζίδης Δημήτριος
Κωνσταντινίδης Ευστάθιος
Λεονταρίδης Θεόφιλος
Μακρή Ελένη
Μαρκογιαννάκης Χρήστος
Μιχελάκης Ιωάννης
Μπατσαρά Γεωργία
Νεράντζης Αναστάσιος
Νταβλούρος Αθανάσιος
Ντινόπουλος Αργύρης
Σαμπαζιώτης Δημήτρης
Σενετάκης Μάξιμος
Σκόνδρα Ασημίνα
Σκρέκας Κωνσταντίνος
Σταμενίτης Διονύσιος
Ταγαράς Νικόλαος
Ταμήλος Μιχαήλ
Τσουμάνης Δημήτριος
Χριστογιάννης Δημήτριος



.

Το δημοσίευμα:
.
.

Μπατσαρά για τα Κέντρα Πρόληψης: 'Να χρηματοδοτηθούν αλλιώς θα κλείσουν...'


.
Η άμεση καταβολή των οφειλών προς τα ‘Κέντρα Πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών’ με στόχο την ομαλή λειτουργία τους προς όφελος του κοινωνικού συνόλου είναι το αντικείμενο ερώτησης που κατάθεσε στον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο η Βουλευτής Γεωργία Μπατσαρά, με 40 ακόμη συναδέλφους της.
.
Η κ. Μπατσαρά εστιάζει με τους συναδέλφους της στο υψηλό έργο που επιτελούν τα Κέντρα Πρόληψης ειδικά την επαρχία (όπως η ‘Πρόσβαση’ στην Ημαθία), ελλείψει άλλων δομών ψυχοκοινωνικής υγείας, αλλά και στη μείωση της χρηματοδότησής τους που τα οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο.
.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης είναι το εξής:
.
«Τα Κέντρα Πρόληψης της χώρας μας είναι αποκεντρωμένες δομές πρωτογενούς πρόληψης, που καλούνται εν μέσω κοινωνικής κρίσης να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ιδιαίτερα αυξημένο αριθμό ατόμων και ομάδων, με ιδιαίτερα έντονα προβλήματα. Στην επαρχία μάλιστα, ελλείψει άλλων δομών ψυχοκοινωνικής υγείας, τείνουν να μετατραπούν σε κέντρα παροχής κάθε σχετικής υπηρεσίας. Στα αυξημένα αιτήματα που δέχονται οι δομές και καλούνται να καλύψουν, ανταποκρίνονται οι εργαζόμενο στο μέτρο του ανθρωπίνως δυνατού, ωστόσο δεν ανταποκρίνονται η υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των δομών.
.
Η κεντρική χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης προβλέπεται στην ‘Προγραμματική Σύμβαση για τη Λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης’ και, σύμφωνα με αυτήν, προέρχεται κατά 50% από το ΥΠΕΣ και κατά 50% από το ΥΥΚΑ.
.
Ωστόσο, πρόσφατα ανακοινώθηκε στους εκπροσώπους των εργαζομένων ότι για το 2012 το Υπουργείο Εσωτερικών έχει παράτυπα προβλέψει 4.000.000 ευρώ για τα 71 Κέντρα Πρόληψης, ενώ στην Προγραμματική Σύμβαση προβλέπεται ποσό 10.686.334 ευρώ (μείωση της τάξης του 62,5% περίπου). Αλλά και εξ αυτών ακόμη των 4.000.000 ευρώ έχουν αποδοθεί στις δομές μονάχα τα 1.500.000 ευρώ, τρεις μήνες πριν εκπνεύσει το 2012.
.
Από πλευράς Υπουργείου Υγείας η -εξίσου αυθαίρετη- περικοπή για το 2012 ανέρχεται σε ύψος 48,5% περίπου (εγγράφηκαν στον ΚΑΕ 2555 του ΥΥΚΑ 5.500.000 ευρώ αντί των 10.6868.334 ευρώ που προβλέπονται από την ως άνω Προγραμματική Σύμβαση. Αν και τα -περικομμένα έστω- χρήματα του Υπουργείου Υγείας καταβάλλονται ανά μήνα στον ΟΚΑΝΑ με τελικούς αποδέκτες τα Κέντρα Πρόληψης, ωστόσο εκείθεν δεν κατανέμονται ολόκληρα τα ποσά, με αποτέλεσμα να έχουν συσσωρευτεί αδιάθετοι πόροι με αποδέκτες τα Κέντρα Πρόληψης. Η απόδοση αυτών των χρημάτων θα προσέφερε μια ανακούφιση στις δομές, εκ των οποίων άλλες έχουν μηδενικό τραπεζικό λογαριασμό, ενώ άλλες φτάνουν στο σημείο αυτό εντός του επόμενου διμήνου. Η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ επικαλείται διάφορες δικαιολογίες γι’ αυτό, εκμεταλλευόμενη το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης, ωστόσο το γεγονός είναι ότι υπάρχουν ήδη σήμερα απλήρωτοι εργαζόμενοι.
.
Θεωρούμε ότι τα Κέντρα Πρόληψης μπορούν να είναι βιώσιμα και μάλιστα να αναπτυχθούν, αρκεί να τηρούνται ταυτόχρονα δύο προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα, να χρηματοδοτηθούν με τα ποσά των 21.372.668 ευρώ για το 2012 και των 23.054.481 ευρώ για το 2013, που προβλέπονται από την Προγραμματική Σύμβαση και να επιλυθεί το θεσμικό πρόβλημά τους, αρχής δεδομένης με τη χρηματοδότηση του ΥΥΚΑ χωρίς τη διαμεσολάβηση του ΟΚΑΝΑ και βάσει των προϋπολογισμών των Κέντρων Πρόληψης.
.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
.
- Θα καταβάλετε στον ΚΑΕ 2555 του Υπουργείου Υγείας όλα τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα Προγραμματική Σύμβαση ποσά για το 2012 και το 2013, δηλαδή 10.686.334 ευρώ και 11.527.240 αντιστοίχως;
.
- Θα φροντίσετε αρμοδίως ώστε άμεσα να καταβάλει τις οφειλές του ο ΟΚΑΝΑ και θα προχωρήσετε σε χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης βάσει των προϋπολογισμών τους από πλευράς ΥΥΚΑ ή θα αφήσετε τα Κέντρα Πρόληψης να κλείσουν;»

.

Αναδημοσίευση από το:
http://www.epea.com.gr/nea/mpatsara-gia-ta-kentra-prolipsis--na-xrimatodotithoun-allios-tha-kleisoun....htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.