!

..."ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ"... !
ΟΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ !!!! Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ !!!! ΠΑΡΟΧΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

Αναγνώστες

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

ΥΠΟΜΝΗΜΑ - Διαπεριφερειακός Σύλλογος Εργαζομένων ΒΣΣ Περ/ών Δ.Ελλάδος & Πελοποννήσου


ΠΡΟΣ:

1. Υπουργό Εργασίας , Κοινωνικής

Ασφάλισης & Πρόνοιας
κ.Βρούτση
2. Υπουργό Εσωτερικών
κ.Στυλιανίδη
3. Υφυπουργό Εργασίας
κ.Ν.Παναγιωτόπουλο

ΥΠΟΜΝΗΜΑ


Αξιότιμοι κύριοι,

Κάνοντας αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν και λαμβάνοντας υπόψη μας συγκεκριμένα στοιχεία που αφορούν αφενός τις παροχές υπηρεσιών μέσω του ΄΄Βοήθεια στο Σπίτι΄΄ προς τις ομάδες στόχου που απευθύνεται ( ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες) κι αφετέρου οικονομικά στοιχεία που αφορούν λειτουργικά έξοδα των Δομών ΄΄Βοήθεια στο Σπίτι΄΄ (μισθοδοσίες προσωπικού, ΙΚΑ κ.α.) , διαπιστώνουμε τα εξής:

Στο παρελθόν…..

• Κατά το οικονομικό έτος 2010, όταν υλοποιήθηκε το έργο ΄΄ Ενέργειες ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής και βελτίωσης της ποιότητας ζωής ηλικιωμένων και ατόμων που χρήζουν κατ΄οίκον βοηθείας ΄΄ μέσω των Διευθύνσεων Σχεδιασμού και Ανάπτυξης (ΔΙΣΑ) των κατά τόπων Περιφερειών, τα κριτήρια υπαγωγής ενός ωφελούμενου ( ηλικιωμένου ή αμεα) στο πρόγραμμα ήταν τέτοια που επέτρεψαν την υπαγωγή όλων των αιτούντων που πληρούσαν τα οικονομικά –κοινωνικά και υγειονομικά κριτήρια, σύμφωνα πάντα με την μοριοδότηση που περιγράφονταν στην προκήρυξη και τον σχεδιασμό του φορέα υλοποίησης (κοινωφελείς επιχειρήσεις, αναπτυξιακές εταιρίες, κτλ). Το δε κόστος λειτουργίας των Δομών καλύφθηκε στο 100% και σε πολλές περιπτώσεις καλέστηκαν οι πάροχοι να επιστρέψουν στις Διαχειριστικές Αρχές τα ποσά που έλαβαν και δεν χρησιμοποιήθηκαν για το έργο (αναζητήστε στοιχεία από τις Διαχειριστικές Αρχές των Περιφερειών )
• Τον Μάρτιο του 2011, όταν την υλοποίηση του έργου ανέλαβε η ΕΕΤΑΑ - ΄΄Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής μέσω παροχής κατ΄οίκον υπηρεσιών φροντίδας σε εξαρτώμενα μέλη των οικογενειών ανέργων και αναγνωρισμένα επαπειλούμενων με ανεργία εργαζομένων που ωφελούνται από ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης ΄΄ - τα κριτήρια υπαγωγής των εξυπηρετούμενων στο πρόγραμμα ( κάρτα ανεργίας του ωφελούμενου, οικονομικά, κοινωνικά και υγειονομικά κριτήρια ) μείωσαν τον αριθμό των εξυπηρετούμενων κατά 60% έως 80%. Επειδή ο αριθμός των ωφελούμενων είχε άμεση σχέση με την χρηματοδότηση των Δομών , αυτό είχε ως αποτέλεσμα και τη μείωση της χρηματοδότησης προς τους παρόχους.

Προέκυψαν λοιπόν τότε δύο βασικά θέματα:

1. Η μειωμένη χρηματοδότηση των παρόχων με αποτέλεσμα να μην καλύπτεται το λειτουργικό κόστος των Δομών
2. Μεγάλο ποσοστό των εξυπηρετούμενων του ΄΄Βοήθεια στο Σπίτι΄΄ όπως οι μοναχικοί, επειδή δεν είχαν συγγενικό τους πρόσωπο με κάρτα ανεργίας, να μένουν εκτός των παροχών.
Για οικονομικούς και κοινωνικούς λοιπόν λόγους τα συναρμόδια υπουργεία προχώρησαν σε εγκυκλί-
ους που αφενός επέβαλλαν την παροχή υπηρεσιών και σε όσους εξυπηρετούμενους έμεναν εκτός βάσει
των κριτηρίων της ΕΕΤΑΑ , κι αφετέρου , στην περαιτέρω χρηματοδότηση των παρόχων από Εθνι-
κούς πόρους ώστε να καλυφθούν τα λειτουργικά έξοδα των Δομών.

Σήμερα ….

1/10/2012 ξεκινά η υλοποίηση του βιώσιμου σχεδίου του ΄΄Βοήθεια στο Σπίτι΄΄ με φορέα υλοποίησης το ΙΚΑ.
Ξεκινά η ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ του ΄΄Βοήθεια στο Σπίτι΄΄ με την υπηρεσία ΄΄Κατ’ οίκον φροντίδα Συνταξιούχων΄΄.

Τα δεδομένα κατ΄εμάς έχουν ως εξής :

• Τα κριτήρια υπαγωγής στη νέα υπηρεσία μειώνουν τον αριθμό των εξυπηρετούμενων κατά 80% στον ήδη μειωμένο αριθμό αυτών που εξυπηρετούμε εμείς έως σήμερα. Σε μία περίοδο λοιπόν που το κράτος οφείλει – χρωστάει να δείξει αν μη τι άλλο την κοινωνική του ευαισθησία και να αναλάβει την υποχρέωσή του απέναντι σε δύο ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες που έχουν πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη, όπως είναι οι ηλικιωμένοι και τα αμεα, χρησιμοποιεί κριτήρια τα οποία έχουν ως στόχο την κατακρεούργηση του αριθμού των εξυπηρετούμενων με απώτερο σκοπό την μείωση του οικονομικού κόστους
• Η αντικατάσταση του ΄΄Βοήθεια στο Σπίτι΄΄ από την νέα υπηρεσία – ως αντικατάσταση την αναφέρει και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ σε έγγραφό του προς όλους τους Δημάρχους – σημαίνει αντικατάσταση και των 4.000 εργαζομένων αυτών των Δομών σε ολόκληρη τη χώρα. Κι όχι με αντικατάσταση από άλλους 4.000 ανέργους , αλλά με έναν πολύ μικρότερο αριθμό εργαζομένων.

Κύριοι,

λαμβάνοντας υπόψη σας τις διαπιστώσεις μας αλλά και τα δεδομένα σας παρακαλούμε να μας απαντήσετε στα ερωτήματα που προκύπτουν και σας τα παραθέτουμε:

1. Οι επιχειρήσεις των Δήμων και τα Νομικά τους πρόσωπα που μέχρι σήμερα υλοποιούν τα ΄΄Βοήθεια στο Σπίτι΄΄ θα πρέπει να υποβάλλουν αίτημα προς το ΙΚΑ ώστε να γίνουν πάροχοι του ΄΄Κατ’ οίκον φροντίδα Συνταξιούχων΄΄;

2. Ποιο προσωπικό θα δηλώσουν στο αίτημά τους , όπως περιγράφεται στην προκήρυξη ; Μπορούν να δηλώσουν το προσωπικό που εργάζεται ήδη στο ΄΄Βοήθεια στο Σπίτι΄΄; Είναι αυτό νόμιμο;
Κατά την εκτίμησή μας δεν μπορεί να δηλωθεί το ίδιο προσωπικό διότι πρόκειται για δύο διαφορετικές υπηρεσίες.

Ακόμη όμως κι αν λαμβάναμε υπόψη την θετική σας πολιτική βούληση για όποια Νομοθετική ρύθμιση θα επέτρεπε στους Δήμους να ανανεώσουν τις συμβάσεις του υπάρχοντος προσωπικού και μετά την 31 Μαρτίου του 2013 και την μετάταξή τους στο ΄΄Κατ΄οίκον φροντίδα Συνταξιούχων΄΄..

3. Με ποιόν τρόπο θα καλυφθούν τα λειτουργικά έξοδα των Δομών καθώς όπως σας προαναφέραμε θεω-
ρούμε δεδομένη την μείωση του αριθμού των εξυπηρετούμενων , άρα μειωμένη και τη χρηματοδότηση
από το ΙΚΑ;
4. Για ποιό λόγο λοιπόν ένας Δήμος να αναλάβει ένα έργο για το οποίο εκ των προτέρων γνωρίζει ότι δεν
αρκεί η χρηματοδότηση ούτε για την κάλυψη των λειτουργικών του εξόδων;

Τέλος, έχοντας πλήρη ανθρώπινη και εργασιακή συνείδηση , απευθύνουμε σε εσάς και το ερώτημα που καθημερινά μας θέτουν οι εξυπηρετούμενοί μας:

5. ΄΄Να πάμε στο ΙΚΑ να κάνουμε αίτηση για το ΄΄Κατ’οίκον φροντίδα Συνταξιούχων΄΄ ;
Παρακαλούμε όπως μας πληροφορήσετε εσείς για το τι πρέπει να τους απαντήσουμε.

Με εκτίμηση

Για το Διαπεριφερειακό Σύλλογο
           Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                   Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΑΝΤΕΛΟΥ                                               ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΑΓΚΛΑΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.