!

..."ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ"... !
ΟΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ !!!! Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ !!!! ΠΑΡΟΧΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

Αναγνώστες

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΚΛΕ ΓΙΑ ΒΣΣ



Ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος με έγγραφο του προς την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής με αφορμή την κατάθεση τροπολογίας για την τακτοποίηση του προσωπικού των Δομών Βοήθεια στο Σπίτι από το ΣΥΡΙΖΑ, παρεμβαίνει και υπενθυμίζει την πάγια θέση του να δοθεί μία λύση στο πρόβλημα της λειτουργίας και της χρηματοδότησης των Δομών Βοήθεια στο Σπίτι με τρόπο σταθερό και βιώσιμο που θα εξασφαλίζει την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους ωφελούμενους τους και την ένταξη τους στη Δομή των υπό σύσταση Διευθύνσεων Κοινωνικών Υπηρεσιών των Δήμων όπου λειτουργούν με ταυτόχρονη τακτοποίηση των εργαζόμενων σε αυτές. Διαβάστε όλη την παρέμβαση του ΣΚΛΕ ακολούθως: 

 
Αθήνα 3/ 10 / 2012
 
Αρ.πρωτ. 10102
Προς: Βουλή των Ελλήνων / Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων
 
Θέμα: «Δομές Βοήθεια στο Σπίτι»
 
Ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος είναι το επιστημονικό και επαγγελματικό σωματείο των 5.000 Κοινωνικών Λειτουργών της Ελλάδος και αριθμεί 30 Περιφερειακά και Τοπικά Τμήματα σε ολόκληρη τη χώρα από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη. Οι Κοινωνικοί Λειτουργοί της χώρας μας πάντοτε βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την παροχή υπηρεσιών στους πολίτες σε τοπικό επίπεδο σύμφωνα με τις αρχές του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της διαφάνειας, της ισοτιμίας και της κοινωνικής αλληλεγγύης. Στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης ο Σ. Κ. Λ. Ε. και τα μέλη του με την καθημερινή επαγγελματική τους δράση έχουν συμβάλλει αποφασιστικά στη δημιουργία, ανάπτυξη και καθιέρωση πολύ σημαντικών Κοινωνικών Προγραμμάτων – Δομών που σήμερα θεωρούνται υψηλής προτεραιότητας σε κάθε Δήμο.
Όλα αυτά τα χρόνια η δράση Βοήθεια στο Σπίτι έχει καταξιωθεί στην ελληνική κοινωνία ως ολοκληρωμένο πρόγραμμα παροχής οργανωμένης και συστηματικής πρωτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας, από ειδικούς επιστήμονες και καταρτισμένα στελέχη όπως και από εθελοντές και φορείς κοινωνικής αλληλεγγύης της κοινότητας, σε μη αυτοεξυπηρετούμενους πολίτες, ηλικιωμένους, άτομα με αναπηρίες, με προτεραιότητα σε αυτούς που διαβιούν μόνοι τους και το εισόδημά τους δεν τους επιτρέπει να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες υπηρεσίες εξυπηρέτησης.
Σήμερα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα και τους πολίτες, η παροχή υπηρεσιών Βοήθειας στο Σπίτι αποτελεί για τα τους ηλικιωμένους και τα Άτομα με Αναπηρία, ανάγκη επιβίωσης και όχι επιπλέον παροχή που μπορεί να περικοπεί.
Θεωρούμε ότι έπειτα από 14 χρόνια λειτουργίας έχει φτάσει ο καιρός να δοθεί μία λύση στο πρόβλημα της λειτουργίας και της χρηματοδότησης των Δομών Βοήθεια στο Σπίτι με τρόπο σταθερό και βιώσιμο που θα εξασφαλίζει την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους ωφελούμενους τους. Μία τέτοια λύση θα πρέπει να περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
· Να απελευθερωθούν οι Δομές Βοήθεια στο Σπίτι από το γραφειοκρατικό, σύνθετο και δαιδαλώδες Σύστημα Διαχείρισης, Χρηματοδότησης και λειτουργίας τους. Το σύστημα αυτό τις κρατά εγκλωβισμένες σε μία διοικητική διαδικασία τήρησης στοιχείων και συλλογής υπογραφών βάζοντας στο περιθώριο την παροχή υπηρεσιών. Η δράση Βοήθεια στο Σπίτι έχει καταξιωθεί στην ελληνική κοινωνία ως ολοκληρωμένο και δυναμικό πρόγραμμα παροχής επείγουσας και συστηματικής πρωτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας, από ειδικούς επιστήμονες και καταρτισμένα στελέχη σε μη αυτοεξυπηρετούμενους πολίτες, ηλικιωμένους, άτομα με αναπηρίες. Κατά συνέπεια η παροχή υπηρεσιών θα πρέπει να μπορεί να παρέχεται άμεσα χωρίς κανένα περιορισμό από κλειστές καταστάσεις εξυπηρετούμενων που ευτελίζουν το θεσμό της πρωτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας. Κατά συνέπεια θα πρέπει άμεσα να απελευθερωθεί η παροχή υπηρεσιών από οποιαδήποτε διοικητικό περιορισμό. Οι δομές / δράσεις / προγράμματα Βοήθεια στο Σπίτι και Κοινωνική Μέριμνα θα πρέπει να συνεχίσουν να υλοποιούνται και να εξυπηρετούν όλους τους ηλικιωμένους καθώς και μη ηλικιωμένους (ΑμεΑ, κ.λπ.) που χρήζουν υποστηρικτικών κατ΄οίκον υπηρεσιών οποιαδήποτε στιγμή αυτό κριθεί αναγκαίο.
· Οι δομές Βοήθεια στο Σπίτι θα πρέπει να συνεχίσουν να υλοποιούνται και να εξυπηρετούν όλους τους ηλικιωμένους καθώς και μη ηλικιωμένους (ΑμεΑ, κ.λπ.) που χρήζουν υποστηρικτικών κατ΄οίκον υπηρεσιών.
· Βασικός σκοπός της δράσης θα πρέπει να συνεχίσει να είναι η παραμονή όσων χρήζουν βοήθειας στο οικείο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, η διατήρηση της συνοχής της οικογένειας των ηλικιωμένων, η αποφυγή χρήσης ιδρυματικής φροντίδας και καταστάσεων κοινωνικού αποκλεισμού, καθώς και η εξασφάλιση αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης με συνέπεια τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.
· Η βιωσιμότητα των Δομών μπορεί να εξασφαλιστεί με την αξιοποίηση των κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων. Έτσι, η παροχή υπηρεσιών σε εξυπηρετούμενους που έχουν συγγενική σχέση με ανέργους ή επαπειλούμενους από ανεργία και η παροχή υπηρεσιών σε ψυχικά ασθενείς και η απασχόληση στις δομές νέων εργαζόμενων μπορούν να συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, ενώ η παροχή υπηρεσιών σε συνταξιούχους μπορεί να χρηματοδοτείται από το ΙΚΑ μέσω του νέου προγράμματος Παροχής κατ΄οίκον βοήθειας σε συνταξιούχους ή τον ΕΟΠΠΥ.
Οι δομές Βοήθεια στο Σπίτι εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας που στο μέλλον μάλιστα αναμένεται να ενταθούν. Η αρμοδιότητα για την κάλυψη των αναγκών αυτών ανήκει στους Δήμους και τα ΝΠΔΔ τους. Κατά συνέπεια θα πρέπει με νομοθετική ρύθμιση να ενταχθούν οργανικά στη Δομή των υπό σύσταση Διευθύνσεων Κοινωνικών Υπηρεσιών των Δήμων όπου λειτουργούν. Οι ήδη εργαζόμενοι σε αυτές που προσλήφθηκαν με διαδικασίες ΑΣΕΠ και διαθέτουν εξειδικευμένη εμπειρία 8 – 10 ετών θα πρέπει να ενταχθούν σε κενές οργανικές ή συνιστώσες προσωποπαγείς θέσεις των Οργανισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας των υπό σύσταση Διευθύνσεων Κοινωνικών Υπηρεσιών των Δήμων. Στο σημείο αυτό σας υπενθυμίζουμε ότι στην πρόταση μας για τη Δομή της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής που προβλέπεται να δημιουργηθεί στους Δήμους στο πλαίσιο του Προγράμματος Καλλικράτης έχουμε συμπεριλάβει τη σχετική πρόβλεψη.
Είμαστε πάντα στη διάθεση σας για κάθε περαιτέρω διασαφήνιση και συνεργασία.
Κοινοποίηση:
1. Γραφείο Πρωθυπουργού
2. ΝΔ
3. ΠΑΣΟΚ
4. ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ
5. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
6. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
7. ΚΚΕ
8.   ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
9. ΚΕΔΕ
 
 
Τηλέφωνα Επικοινωνίας:
Ευαγγελία Χαλβατζά, Πρόεδρος ΔΣ ΣΚΛΕ: 6944221060
Αθανασίου Φυλλιώ, Αντιπρόεδρος ΔΣ ΣΚΛΕ: 6972825478
Γεώργιος Λουκάς, Γ. Γραμματέας ΔΣ ΣΚΛΕ: 6974645081

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.