!

..."ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ"... !
ΟΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ !!!! Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ !!!! ΠΑΡΟΧΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

Αναγνώστες

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

1Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΒΣΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2012


Στις 27 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της πανελλήνιας  συντονιστικής ομάδας των σωματείων ΒΣΣ στην Αθήνα, όπως ήταν δρομολογημένο. Τα Σωματεία που συμμετείχαν ήταν: Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Βοιωτίας, Μαγνησίας, Κρήτης, Λευκάδας, Λέσβου, Καρδίτσας, Φωκίδας ενώ αντιπροσωπεία του Σωματείου Αν. Μακεδονίας και Θράκης παραβρέθηκε στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ κατόπιν συνεννοήσεως. Δυστυχώς παρά τις επίμονες προσπάθειες των Σωματείων για συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας κ. Κουτρουμάνη δεν κατέστη δυνατόν λόγο τρόικας. Στο Υπουργείο Εσωτερικών έγινε συνάντηση με αρμόδιους οι οποίοι  δεν είχαν κάτι καινούργιο δεδομένου ότι αναμένουν τα αποτελέσματα από το Υπουργείο Εργασίας. Ωστόσο επιβεβαιώθηκε ότι για τους ήδη εργαζόμενους των ΒΣΣ δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη για το τι μέλει γενέσθαι εκτός αν εξασφαλιστεί η συγχρηματοδότηση που διαπραγματεύεται το Υπ. Εργασίας. Ε ν ολίγοις είμαστε στον αέρα. Το μόνο βέβαιο είναι οι κοινωνικές επιχειρήσεις. Επειδή επί της ουσίας δεν είχαμε κάποια εξέλιξη τα Σωματεία αποφάσισαν να συνεδριάσουν εκ νέου εντός το πολύ δέκα ημερών ενώ συζήτησαν για δράσεις που θα εφαρμόσουν  αφού προηγηθούν οι συναντήσεις με τον Υπουργό εργασίας και του Εσωτερικών. Επίσης επιδίωξη μας είναι και άμεση συνάντηση με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και της Κοιν. Πολιτικής της ΚΕΔΕ καθώς και ένα άνοιγμα στο Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας .
Παρά ταύτα αυτό που έχουμε να επισημάνουμε για άλλη μια φορά είναι ότι η κατάσταση είναι πολλή δύσκολη, είναι απαραίτητη η συμμετοχή και  δραστηριοποίηση όλων των εργαζομένων αν θέλουμε να έχουμε κάποιο αποτέλεσμα! 

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

ΠΕΡΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΒΣΣ


Σε άτυπη συνάντηση που έγινε τη Δευτέρα κάποιων Σωματείων ΒΣΣ με υπηρεσιακό υπάλληλο σχετικά με το βιώσιμο σχέδιο του υπουργείο εργασίας ειπωθηκαν τα εξής:
θα γίνει ένας επαναπροσδιορισμός  για το" τι είναι το ΒΣΣ " σε πρώτη φάση καθώς και διεύρυνση των ευπαθών ομάδων στους οποίους θα απευθύνεται το ΒΣΣ. Τα κριτήρια των δικαιούχων των παροχών ΒΣΣ θα γίνουν πιο αυστηρά. (χαμηλό εισόδημα, μοναχικά άτομα ,ΑΜΕΑ κλπ) Τη διαχείρηση θα την έχει  το ΙΚΑ και θα απευθύνεται μόνο στους ασφαλισμένους όλων των ταμείων φυσικά. Θα δημιουργηθεί ένα ταμείο αποκλειστικά για το ΒΣΣ το οποίο τα έσοδα θα είναι από  εισφορές των εργαζομένων. Πρόκειται για το 35 εκατομμύρια που ήδη έχει ψηφιστεί ο νόμος και προέρχονται από το Υπουργειο Εργασίας. Στη συνέχεια θα πηγαίνουν οι δικαιούχοι στο ΙΚΑ και θα κάνουν αίτηση για ΒΣΣ. Ο έλεγχος για το αν πληρούν τα κριτήρια θα γίνεται ηλεκτρονικά χωρίς να καταθέτουν δικαιολογητικά εφορίας, από ένα πρόγραμμα του Υπουργείου Οικ. όπου θα φαίνεται το  εισόδημα και μετά θα ειδοποιούνται ότι εγκρίθηκε ή απορρίπτηκε η αιτησή τους.Σε όσους εγκρίνεται θα τους δίνεται η δυνατότητα να κάνουν επιλογή της κοινωνικής επιχείρησης του ΒΣΣ  που οι ίδιοι θέλουν. Σύμφωνα με την υπάλληλο το βιόσιμο θα αρχίσει να τρέχει δειλά - δειλά από τον Μάιο- Ιούνιο και θα μπει σε πλήρη εφαρμογή το 2014-15. Το μεσοδιάστημα θεωρείται μεταβατικό. Όπως γίνεται αντιληπτό οι κοινωνικές επιχειρήσεις είναι δρομολογημένες εξάλλου έχει ψηφιστεί η κοινωνική οικονομία και τίποτα δεν τους σταματά. Ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον πολυεθνικές. Τώρα σχετικά με το κομάτι των ανασφάλιστων πολιτών οι οποίοι όπως επισημάναμε λόγω των συνθηκών που επικρατούν θα αυξάνονται όλο και περισσότερο, ειπώθηκε ότι θα το αναλλάβουν οι Δήμοι. Ωστόσο δεν έχει γίνει ακόμα κάποιος σχεδιασμός. Σχετικά τώρα με τους εργαζόμενουν στις Δομές ΒΣΣ επίσης δεν έχει γίνει καμιά απολύτως πρόβληψη. Τη βδομάδα που διανύουμε η αρμόδια υπάλληλος που μας ενημέρωσε για το βιώσιμο σχέδιο θα μεταβεί στις Βρυξέλλες όπου ένα από τα θέματα που θα παρουσίαζε είναι και το ΒΣΣ.  Εν ολοίγις γτα άλλη μια φορά είμαστε στον αέρα. Στις 27 και 28 Ιανουρίου 2012  το Συντονιστικό του ΒΣΣ  θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εργασίας και στη συνέχεια με αρμόδιους του Υπουργείου Εσωτερικών. Στη πορεία θα συνεδριάσει προκειμένου να αποφασίσει για νέες δράσεις που θα πρέπει να γίνουν. Έχουμε πολύ αγώνα μπροστά μας απ' ότι φαίνεται. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

ΕΓΚΥΚΛΕΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ



ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ – ΝΑ ΣΤΑΛΕΙ ΚΑΙ ΜΕ FAX
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αθήνα, 3 Ιανουαρίου 2012
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Αριθ.Πρωτ.: οικ.505
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΠΡΟΣ:
Δ/ΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΟΤΑ
Αποκεντρωμένες Διοικήσεις του Κράτους
ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΟΤΑ
Έδρες
Ταχ.Δ/νση
: Σταδίου 27

Τ.Κ.
: 10183 Αθήνα

Πληροφορίες
: Α. Παπαδάτου

Τηλέφωνο
: 213-1364379

FAX
: 213-1364383






ΘΕΜΑ:
Συνέχιση προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι.


Σας γνωρίζουμε ότι στο ΦΕΚ 268/Α΄/31-12-2011 δημοσιεύθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Ρυθμίσεις κατεπειγόντων θεμάτων εφαρμογής του ν.4024/2011…….που αφορούν την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015», στην οποία συμπεριλαμβάνεται διάταξη για τη συνέχιση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» έως τις 30.6.2012, με ισόχρονη παράταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου του απασχολούμενου προσωπικού από τους ΟΤΑ και τα νομικά τους πρόσωπα. Της πρόκλησης της σχετικής ρύθμισης προηγήθηκε συνεργασία με το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού.

Ειδικότερα, στην παρ. 6 του άρθρου 2 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ορίζεται ότι:
«α. Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» που, κατά τη δημοσίευση του παρόντος, υλοποιείται με την Πράξη «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής μέσω παροχής κατ’ οίκον υπηρεσιών φροντίδας σε εξαρτώμενα μέλη των οικογενειών ανέργων και αναγνωρισμένα επαπειλούμενων με ανεργία εργαζομένων που ωφελούνται από ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης» στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς για την Προγραμματική Περίοδο 2007-2013» σύμφωνα με την υπ’ αριθμ.1.605/οικ.3.85/14-1-2011 (Β΄/17) κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, συνεχίζεται έως την 30.6.2012.
β. Για τη συνέχιση του προγράμματος παρατείνονται οι συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου του προσωπικού των ΟΤΑ και νομικών τους προσώπων, που απασχολούνται στην υλοποίηση της παραπάνω Πράξης έως την 30.6.2012. Οι παραπάνω συμβάσεις σε καμία περίπτωση δεν μετατρέπονται σε αορίστου χρόνου, κατά τη διάταξη της παρ.3 του άρθρου 21 του ν.2190/1994.»
Αντικείμενο της ανωτέρω Κοινής Υπουργικής Απόφασης αποτελεί η παροχή υπηρεσιών κατ’ οίκον φροντίδας σε ηλικιωμένα και λοιπά άτομα μη δυνάμενα να αυτοεξυπηρετηθούν απόλυτα, τα οποία εξαρτώνται από οικογένειες ανέργων και αναγνωρισμένα επαπειλούμενων με ανεργία εργαζομένων (ωφελούμενοι). Οι εν λόγω υπηρεσίες παρέχονται μέσω «Μονάδων Βοήθεια στο Σπίτι» και «Μονάδων Κοινωνικής Μέριμνας» των ΟΤΑ ή των νομικών τους προσώπων (νπδδ ή επιχειρήσεις).
Εκτός των ωφελούμενων του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους του προγράμματος, οι ΟΤΑ, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου αυτών και οι επιχειρήσεις τους, που υλοποιούν «Μονάδες Βοήθεια στο Σπίτι» και «Μονάδες Κοινωνικής Μέριμνας», εξυπηρετούν και μη επιλέξιμους ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ που χρήζουν κατ’ οίκον βοηθείας, με κάλυψη της δαπάνης από εθνικούς πόρους.
Με τη διάταξη του άρθρου 2 παρ.6 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου συνεχίζεται η λειτουργία των μονάδων αυτών πέραν της 31ης.12.2011 και έως τις 30.6.2012, με παράταση των συμβάσεων ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου του προσωπικού που απασχολείται στις μονάδες αυτές, έως 30.6.2012, χωρίς τούτο να επιφέρει τη μετατροπή της σχέσης εργασίας τους σε αορίστου χρόνου.
Για την παράταση των συμβάσεων δεν απαιτείται η έγκριση της ΠΥΣ 33/2006, όπως ισχύει.
Για τα ανωτέρω να ενημερώσετε άμεσα τους ΟΤΑ της αρμοδιότητάς σας.


Το παρόν μπορείτε να αναζητήσετε και στο δικτυακό τόπο του Υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr, στη διαδρομή: Αποκεντρωμένη Διοίκηση-Αυτοδιοίκηση/Εγκύκλιοι-Αποφάσεις-Συχνές Ερωτήσεις-ΟΤΑ α΄ βαθμού/Κοινωνικές Δομές/Εγκύκλιοι.
Η ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ



ΦΩΤΕΙΝΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ




ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
1. ΑΣΕΠ
2. Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης
3. Ελεγκτικό Συνέδριο
4. Υπουργείο Εργασίας &
Κοινωνικής Ασφάλισης
Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού και Παρακολούθησης Δράσεων ΕΚΤ
Κοραή 4, Τ.Κ. 10564 ΑΘΗΝΑ
5. ΚΕΔΚΕ
6. ΠΟΕ- ΟΤΑ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΝΟΜΗ
- Γραφείο Αναπληρώτριας Υπουργού
- Γραφείο Γενικού Γραμματέα
- Γραφείο Γεν. Δ/ντή Τοπ. Αυτ/σης
- Δ/νση Οικονομικών ΟΤΑ
- Δ/νση μας (3)