!

..."ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ"... !
ΟΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ !!!! Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ !!!! ΠΑΡΟΧΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

Αναγνώστες

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΒΣΣ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ κ.ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗ 22/3/2012

30 Μαρτίου η οριστική απάντηση για τη συνέχιση του ΒΣΣ σύμφωνα με τα όσα είπε ο Υπουργός Εργασίας κ. Κουτρουμάνης στα Προεδρία των Σωματείων στη συνάντηση που έγινε σήμερα 22/3/2012 . Αναλυτικότερα, στις 30 του μήνα έρχεται στην Ελλάδα ο πρόεδρος της κοινοτικής επιτροπής o κ.Ador  με τον οποίο είχε συναντηθεί την προηγούμενη βδομάδα ο υπουργός στις Βρυξέλλες, και του παρουσίασε το βιώσιμο σχέδιο. Αναμένεται λοιπόν σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη η οριστική  απάντηση της Ευρωπαικής επιτροπής για την συγχρηματοδότηση, την ερχόμενη Παρασκευή από τον κ. Ador. Προσωπική εκτίμηση του Υπουργού εξακολουθεί να είναι ότι η απάντηση θα είναι θετική. Σε διαφορετική περίπτωση θα έχουμε πρόβλημα αφού δεν προβλέπεται κάτι άλλο! Στη πορεία έγιναν συναντήσεις των Σωματείων με εκπροσώπους κομμάτων όπως της Δημοκρατικής Αριστεράς στη Βουλή, και με τον κ. Μειμαράκη από τη Ν.Δ στη Ρηγγίλης. Έτσι, σήμερα ολοκληρώθηκε ο κύκλος των επαφών με όλα τα κόμματα. Στη πορεία είχαμε συνάντηση με εκπρόσωπο του Υπουργείου Εσωτερικών όπου μας ενημέρωσε ότι η εγκύκλιος για το βσσ για το εξάμηνο που διανύουμε θα καθυστερήσει επειδή εκκρεμεί  η έγκριση της προγραμματικής σύμβασης από το ελεγκτικό συνέδριο. Αυτό συνεπάγεται καθυστέρηση των πληρωμών για το εξάμηνο που διανύουμε. Η κ. Γεννηματά αποχωρεί και αναλαμβάνει καθήκοντα  ως εκπρόσωπος τύπου του Πασόκ. Κατά πάσα πιθανότητα οι αρμοδιοτητες για το βσσ επειδή είναι λίγο το χρονικό διάστημα θα οριστούν στον ήδη  υπουργό Εσωτερικών  κ. Γιανίτση.

Λόγω λοιπόν των εξελίξεων και δεδομένου ότι σήμερα πληροφορηθήκαμε τελεσίδικα ότι εκλογές θα γίνουν 29 Απριλίου ή το αργότερο   6 Μαίου, αυτό έχει ως συνέπεια η Βουλή να κλείσει 3 ή 4 Απριλίου περίπου. Έτσι προς το παρόν, κατόπιν ομόφωνης απόφασης των Σωματείων αναβάλλεται  η απεργία που  προγραμματιζόταν να γίνει αρχές Απριλίου.

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

ΕΕΤΑΑ: ΚΑΙ «ΝΟΝΟΙ» ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΕΣ


Την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης & Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ A.E.), της εταιρείας του ΥΠΕΣ, που τα τελευταία χρόνια λειτουργεί σε καθεστώς αδιαφάνειας, αποκαλύπτει σήμερα η aftodioikisi.gr. Έτσι,  μετά τα «golden boys»*, μία -ανατριχιαστική αυτήν τη φορά- υπόθεση με τους ίδιους πρωταγωνιστές, οι οποίοι, σύμφωνα με την αγωγή που έχει κατατεθεί εναντίον τους, φέρεται να συμπεριφέρονται ως άλλοι «νονοί», καταδεικνύει τα «σημεία και τέρατα» που συμβαίνουν στην «αμαρτωλή» Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης & Αυτοδιοίκησης.
Πρόκειται για την απίστευτη ιστορία που περιγράφει στην αγωγή** που έχει καταθέσει η πρώην προϊσταμένη Λογιστηρίου κατά της ΕΕΤΑΑ, όπου και καταγγέλλει απειλές από τον συνταξιούχο πρώην, νυν (και αεί) οικονομικό διευθυντή Π. Μάμαλη, πως θα της πάρουν το υιοθετημένο παιδί (!!!), κάλυψη των πράξεών του από το διευθύνοντα σύμβουλο Ρ. Γκέκα (διορισμένο επί υπουργίας Γ. Ραγκούση), υπεξαίρεση χρημάτων κτλ.
Συνταξιοτήθηκε τη μία, επανα-προσελήφθη την επομένη
Συγκεκριμένα, η κυρία Ασήμω (Μίνα) Χαλευτήρα, που εργάζεται στην εταιρεία από το 2003 και μέχρι το 2011 κατείχε τη θέση της προϊσταμένης Λογιστηρίου,  εκδιώχθηκε από τη θέση αυτή με ύβρεις και απειλές, όταν -όπως λέει και στην αγωγή της κατά της ΕΕΤΑΑ- τόλμησε (;) μετά τη συνταξιοδότηση του Π. Μάμαλη να διεκδικήσει τη θέση του οικονομικού διευθυντή. Κι αυτό, γιατί ο (τότε και νυν) διευθύνων σύμβουλος Ρ. Γκέκας είχε κάνει ήδη την επιλογή του:
Μία ημέρα μετά τη συνταξιοδότηση του Π. Μάμαλη, στις 31.5.2010, και αφού έχει πάρει εφάπαξ 120.000 ευρώ (!!!!) προσλαμβάνεται ξανά στην εταιρεία στη θέση του οικονομικού διευθυντή, ως εξωτερικός συνεργάτης αυτήν τη φορά, προκειμένου -προφανώς- να προσθέσει στη σύνταξη των 2.500 ευρώ μηναίως τα 3.500 ευρώ της ΕΕΤΑΑ.
Ήδη στην εταιρεία έχουν αρχίσει να γίνονται έντονες συζητήσεις για το πως ένας εξωτερικός συνεργάτης χειρίζεται τα οικονομικά της, τη στιγμή που υπάρχουν εργαζόμενοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας και τα κατάλληλα προσόντα να αναλάβουν τη θέση αυτή. Έτσι η κ. Χαλευτήρα κάνει το... λάθος να διεκδικήσει τη θέση τον Απρίλιο του 2011, δηλαδή λίγο πριν λήξει η ετήσια σύμβαση του κ. Μάμαλη.
Σεξουαλικές σχέσεις με τον υπουργό...
Τι απαντάει η εταιρεία διά του κ. Ράλλη; Ανανεώνει τη σύμβαση του κ. Μάμαλη και προχωρά σε δυσμενή μετάθεση της κυρίας Χαλευτήρα. Κι αυτή είναι μόνο η αρχή.
Διαβάστε πώς περιγράφει το πώς αντιμετωπίστηκε από τον κ. Μάμαλη όταν αυτός έμαθε για την επιστολή της στο δ.σ. της ΕΕΤΑΑ με την οποία διεκδίκησε τη θέση: «Ο ανωτέρω (Π. Μάμαλης) μόλις έλαβε γνώση της επιστολής μου αυτής προέβη σε μια σειρά από απαξιωτικές και προσβλητικές φράσεις εναντίον μου.

»Συγκεκριμένα, ο ανωτέρω απρόκλητα με εξύβρισε ενώπιον των υφισταμένων μου με ακατανόμαστες φράσεις, όπως "τρελλή, ηλίθια", πράγμα το οποίο έπραξε και στο παρελθόν ενώπιον των υφισταμένων μου, όταν με αποκάλεσε "ηλίθια" και "κομπλεξική", "ότι δεν έχω ιδιαίτερη προϋπηρεσία και ότι προτού μάλιστα εργασθώ σε αυτήν την εταιρεία εργαζόμουν σε μία κωλοεταιρεία και ότι ο Υπουργός του Κυβερνώντος κόμματος με είχε τοποθετήσει στη θέση αυτή υπονοώντας ότι είχα σεξουαλικές σχέσεις μαζί του!!!!!».

Απειλές ότι θα της πάρουν το υιοθετημένο παιδί της!!!
Μάλιστα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην αγωγή της,  στις 22/6/11 συνέβη ένα περιστατικό, όπου και «κάλεσα και το σύζυγό μου, αφού ο ανωτέρω (ο Π. Μάμαλης) εκτός των άλλων φώναξε ενώπιον των υφισταμένων μου να καλέσουν την Πρόνοια για να διαπιστώσουν "σε ποια τρελλή έδωσαν παιδί να υιοθετήσει" και να μου το πάρουν και αφού ζητήσαμε να δούμε και οι δύο και να παρουσιασθούμε στο ΔΣ της εταιρείας, μου κοινοποιήθηκε στις 27-6-11 απόφαση της μετάθεσής μου ως απλής πλέον υπαλλήλου στη Διεύθυνση για ζητήματα διαχείρισης αποβλήτων, αντικείμενο με το οποίο ουδεμία σχέση έχει με τις αρμοδιότητές μου ως Προϊσταμένης Λογιστηρίου».
Μία υπεξαίρεση από τα...παλιά
Η σχέση, όμως, της κυρίας Χαλευτήρα με το συνταξιούχο οικονομικό διευθυντή δεν είναι τωρινή. Ξεκινάει από το 2004, όταν, όπως λέει στην αγωγή της, απέδειξε ότι η υπηρεσία της ήταν ευδόκιμη και αποδοτική:
«Εγώ ήμουν αυτή, η οποία προάσπισα τα συμφέροντα της εταιρείας, συγκεκριμένα από το 2004 ανεκάλυψα μεγάλο έλλειμμα στο ταμείο της (μετετέθη δε απ' αυτή από εκδίκηση ήδη συνταξιοδοτήθεντος διευθυντή -σ.σ. του Π. Μάμαλη-, ο οποίος υποκινούσε από καιρό τη δυσμενή μου μετάθεση)», αναφέρει και προσθέτει:

«Το έλλειμμα αυτό δημιουργήθηκε κατά το χρονικό διάστημα των ετών 2002 έως 2004 (όταν δηλαδή "άρχων» των οικονομικών ήταν όντας... κανονικός υπάλληλος και όχι συνταξιούχος ο Π. Μάμαλης) και αφορούσε κατ' εξακολούθησιν αφαιρέσεις χρηματικών ποσών από το ταμείο της εταιρείας.
»Ομολόγησαν ότι το διέπραξαν δύο εργαζόμενοι στο Λογιστήριο, οι οποίοι επέστρεψαν τα ποσά τα οποία υπεξαίρεσαν και υπέβαλαν οικειοθελή παραίτηση».
Αρνούνται να συζητήσουν το πόρισμα της επιτροπής
Να σημειωθεί ότι για την υπόθεση Χαλευτήρα το δ.σ.. ύστερα από πιέσεις που άσκησαν μέλη του, με πρωταγωνίστρια την γραμματέα του δ.σ., κυρία Ζέφη Δημαδάμα (είναι μέλος του Ε.Σ. και γραμματέας του τομέα Γυναικών του ΠΑΣΟΚ), πήρε τον περασμένο Ιανουάριο την απόφαση να συστήσει μία επιτροπή, η οποία θα εξέταζε αν και με ποιον τρόπο θα αποκαθιστούσε την εργαζόμενη στην εταιρεία.
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η Επιτροπή έχει ολοκληρώσει εδώ και αρκετές εβδομάδες το έργο της, η διοίκηση της εταιρείας (ο πρόεδρος της Νίκος Βαφειάδης και ο διευθύνων σύμβουλος Ράλλης Γκέκας) αρνείται να συζητηθεί το εν λόγω πόρισμα στο διοικητικό συμβούλιο.
Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Δημαδαμά -σε πρόσφατη επιστολή της προς το δ.σ. και τη διοίκηση της ΕΕΤΑΑ- ζητεί αφενός την άμεση συζήτησή του στην επόμενη συνεδρίαση και αφετέρου θέτει γενικότερο θέμα λειτουργίας της εταιρείας και αποκατάστασης της κυρίας Μίνας Χαλευτήρα, υπενθυμίζοντας ότι έχει στραφεί δικαστικά κατά της ΕΕΤΑΑ, ζητώντας μεγάλου ύψους αποζημίωση**.
Μάλιστα, με αφορμή και το δημοσίευμα της aftodioikisi.gr για τα «golden boys», αναρωτιέται πώς είναι δυνατόν η οικονομική διαχείριση της εταιρείας να γίνεται από ένα συνταξιούχο.

* ΕΔΩ
** Η κυρία Χαλευτήρα, στην αγωγή της, που συζητείται στις 22/5/2014, ζητεί την επαναπρόσληψή της στην εταιρεία και μάλιστα στη θέση στη οποία είχε υπογράψει σύμβαση, δηλ. ως «Προϊσταμένη Λογιστηρίου», καθώς επίσης και να της καταβάλλει η ΕΕΤΑΑ 150.000 ευρώ «ως χρηματική ικανοποίηση για την αποκατάσταση της ηθικής μου βλάβης λόγω της προσβολής της προσωπικότητάς μου από την εις βάρος μου δυσμενή, απαξιωτική και βλαπτική μετάθεση, η οποία θίγει την επαγγελματική αξία και υπόληψή μου».

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα - αυτοδιοίκηση.gr

Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΒΣΣ -ΚΗΦΗ ΣΕ ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ



ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ
ΕΥΠΑΘΩΝ ΟΜΑΔΩΝ (Σ.Ε.Κ.Φ.Ε.Ο.)
Πληροφορίες: ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
ΤΗΛ.:6942694078                                          

 Προς : Κοινωφελείς εταιρίες και εργαζομένους σε αυτές.

Οι όροι αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων που απασχολούνται στα προγράμματα Βοήθεια στο Σπίτι και Κέντρα Ημερησίας Φροντίδας (ΚΗΦΗ) και υπάγονται σε κοινωφελείς εταιρίες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εντάσσονται στην κοινή Υπουργική απόφαση 49524/2362&2365/2008(ΦΕΚ 1414/Β/17-7-2008: καθορισμός των όρων αμοιβής και εργασίας για το προσωπικό που απασχολείται στα πάσης φύσεως Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα).

Σε απάντηση της ερώτησης που έκανε με σχετική αίτησή του (Α.Π.:33163/2895/23-11-2009) ο σύλλογός μας στο Υπουργείο Εργασίας, οι εργαζόμενοι στα ΒΟΗΘΕΙΑ στο ΣΠΙΤΙ και ΚΗΦΗ εντάσσονται σε αυτή την κοινή Υπουργική Απόφαση. 
 Βάση αυτής:
ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΛΟΓΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
1. Επίδομα θέσεως υπευθύνου-Προϊσταμένου σε ποσοστό 15% υπολογιζόμενο επί του βασικού μισθού, χορηγείται σε όσους εγγράφως τους έχουν ανατεθεί καθήκοντα Προϊσταμένου ή οι αρμοδιότητες αυτές καθορίζονται από το καταστατικό λειτουργίας της Δομής.(αυτό συμψηφίζεται με το επίδομα θέσεως-Προϊσταμένου νοσηλευτικού προσωπικού όταν το πρόσωπο αυτό είναι νοσηλευτής)
2. Επίδομα επαρκούς γνώσης ξένης γλώσσας σε Κοινωνικούς Λειτουργούς, σε ποσοστό 10% επί του βασικού (που αποδεικνύεται με την προσκόμιση profociency ή αντίστοιχου τίτλου ξένης γλώσσας).
3. Επίδομα γνώσης ξένης γλώσσας σε νοσηλευτές, διοικητικούς, λογιστές, τεχνικούς, ψυχολόγους, φυσιοθεραπευτές κ.ά., σε ποσοστό 5% επί του βασικού (που αποδεικνύεται με την προσκόμιση LOWER ή αντίστοιχου τίτλου ξένης γλώσσας)εφόσον ο εργαζόμενος γνωρίζει και χρησιμοποιεί ξένη γλώσσα κατά την άσκηση των καθηκόντων του.
4. Νοσοκομειακό επίδομα δικαιούται όλο το νοσηλευτικό προσωπικό σε ποσοστό 20% το οποίο υπολογίζεται επί του βασικού μισθού προσαυξημένου με το επίδομα τριετιών.
5. Επίδομα Σπουδών 5% για κάθε έτος σπουδών μέχρι 5 έτη στους κατόχους πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (νοσηλευτές κ.ά.) και για το νοσηλευτικό προσωπικό με δίπλωμα ΣΒΙΕ ή ομότιμων σχολών ιδιωτικής ή δημόσιας εκπαίδευσης 5% για κάθε έτος και μέχρι 10 % συνολικά και εφόσον έχει νόμιμη άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.
6. Επίδομα συνθηκών λόγω ανθυγιεινής, επικίνδυνης εργασίας ή ειδικών συνθηκών χορηγείται:
Σε ποσοστό 10% επί του βασικού σε όλο το προσωπικό κουζίνας, τους καθαριστές-τριες, τους εργάτες ακάθαρτου ιματισμού και τους πλύντες.
Σε ποσοστό 12% (α) ανθυγιεινής εργασίας επί του βασικού συν τριετίες σε όλο το νοσηλευτικό προσωπικό και (β) ειδικών συνθηκών σε φυσιοθεραπευτές επί του βασικού.
7. Επίδομα τριετιών
8. Επίδομα οικογενειακών βαρών
9. Αναγνώριση υπηρεσίας και προϋπηρεσίας
ΑΝΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΑ ΕΞΗΣ:
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ
 Βασικός μισθός Έτη υπηρεσίας :0-1 823,65
1-3 906,11
3-6 988,07
6-9 1013,08
9-12 1046,77
12-15 1071,39
Επίδομα ξένης γλώσσας 10%: proficiency
Επίδομα μεταπτυχιακών σπουδών 5% (MASTER)
10% :DOCTORA
Επίδομα γάμου 10%
Επίδομα παιδιών 5% για κάθε παιδί (μέχρι τρία)
Από τον βασικό μισθό αφαιρούμε 7% και μετά 3% αναδρομικά από την 1/1/2011.Τα επιδόματα όμως τα υπολογίζουμε επί του βασικού πριν τις μειώσεις.
ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
(6η κατηγορία)
 Βασικός μισθός 668,38
Νοσοκομειακό επίδομα 20% επί του (βασικού + τριετίες)
Επίδομα εκπαίδευσης/ σπουδών 5% ανά έτος εκπαιδ., επί του (βασικού + τριετίες)(μέχρι 5 έτη)
Επίδομα ανά τριετίες προϋπηρεσίας 10% για κάθε τριετία έως την 3η τριετία,
5% για κάθε τριετία έως την 8η
Επίδομα πολυετούς προϋπηρεσίας. 7% επί του βασικού μισθού + το επίδομα τριετιών μετά την συμπλήρωση 18ετούς προϋπηρεσίας
 Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας
12% επί του (βασικού + τριετίες)
Επίδομα γάμου 10%
Επίδομα παιδιών 5% ανά παιδί (μέχρι τρία)
Επίδομα ξένης γλώσσας 5% :LOWER(όταν το χρησιμοποιεί)
Από τον βασικό μισθό αφαιρούμε 7% και μετά 3% αναδρομικά από την 1/1/2011.Τα επιδόματα όμως τα υπολογίζουμε επί του βασικού πριν τις μειώσεις. Επίσης μειώνονται και το νοσοκομειακό και το επίδομα σπουδών, αναδρομικά από 1/1/2011, 7% και μετά 3%.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ ( ΚΗΦΗ )
(Κατηγορία 8η ομάδα Γ)
 Βασικός μισθός 786,95
Επίδομα εκπαίδευσης/ σπουδών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης 5% ανά έτος εκπαιδ. (έως 5 έτη) επί του βασικού μισθού , -7% -3% αναδρομικά από 1/1/2011
Επίδομα ανά τριετίες προϋπηρεσίας. 10% 1η και 2η τριετία
5% επόμενες 6 τριετίες
Επίδομα γάμου 10%
Επίδομα παιδιών 5% για κάθε παιδί (μέχρι τρία)
 Από τον βασικό μισθό αφαιρούμε 7% και μετά 3% αναδρομικά από την 1/1/2011.Τα επιδόματα όμως τα υπολογίζουμε επί του βασικού πριν τις μειώσεις.

ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΒΟΗΘΟΙ
(Κατηγορία 8η ομάδα Β)
 Βασικός μισθός 759,03
Επίδομα ανά τριετίες προϋπηρεσίας. 10% 1η και 2η τριετία
5% επόμενες 6 τριετίες
Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας 10% επί του βασικού
Επίδομα γάμου 10%
Επίδομα παιδιών 5% ανά παιδί (μέχρι τρία)
 Από τον βασικό μισθό αφαιρούμε 7% και μετά 3% αναδρομικά από την 1/1/2011.Τα επιδόματα όμως τα υπολογίζουμε επί του βασικού πριν τις μειώσεις.

ΟΔΗΓΟΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Κατηγορία 7η
 Βασικός μισθός 845,64
Επίδομα ανά τριετίες προϋπηρεσίας. 5% έως 11 τριετίες
Επίδομα γάμου 10%
Επίδομα παιδιών 5% ανά παιδί (μέχρι τρία)
 Από τον βασικό μισθό αφαιρούμε 7% και μετά 3% αναδρομικά από την 1/1/2011.Τα επιδόματα όμως τα υπολογίζουμε επί του βασικού πριν τις μειώσεις.

Το προσωπικό δικαιούται δυο στολές εργασίας το χρόνο (μια χειμερινή και μια καλοκαιρινή) που ανήκουν στην κυριότητα του εργοδότη.
Άδεια αιμοδοσίας:1 ημέρα με αποδοχές.
 Αναγνωρίζονται κάθε υπηρεσία ή προϋπηρεσία που διανύθηκε με σχέση εξαρτημένης εργασίας στην ειδικότητα που κατέχει ο εργαζόμενος καθώς και από συναφής και ομότιμη προς αυτή οποιονδήποτε εργοδότη, αρκεί να βεβαιώνεται με βεβαίωση προϋπηρεσίας ή από το βιβλιάριο ενσήμων του ΙΚΑ εφόσον τούτο είναι ευκρινές. Ειδικά για τις ειδικότητες που περιλαμβάνονται στην Β΄ ομάδα της 8ης κατηγορίας με εξαίρεση τους βοηθούς μαγείρους, συνοδούς και θαλαμηπόλους, ως προϋπηρεσία αναγνωρίζεται και προσμετράτε κάθε είδους απασχόληση με οποιαδήποτε ειδικότητα και οποιονδήποτε εργοδότη.
Κάθε άλλη σύμβαση που υπάρχει ανάμεσα σε εργαζόμενους και εργοδότες παύει να ισχύει από την ημέρα υπογραφής σύμβασης στην εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
Όλα τα παραπάνω τα δικαιούται ο εργαζόμενος αναδρομικά από την ημέρα που έχει υπογράψει σύμβαση με την κοινωφελή επιχείρηση(ακόμη και εάν έχει υπογράψει διαφορετική σύμβαση ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ).
 ΣΤΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΤΟ ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΠΡΟΣΘΕΤΟΝΤΑΣ ΣΤΟΝ ΒΑΣΙΚΟ ΜΙΣΘΟ (ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΚΑΤΑ 7% ΚΑΙ 3%) ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ,ΠΡΟ ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΩΝ.
Τέλος αφαιρούμε τις κρατήσεις του ΙΚΑ ,1% για τον ΟΑΕΔ και τον φόρο που αναλογεί σε κάθε περίπτωση και έτσι βρίσκουμε το καθαρό ποσό που πρέπει να παίρνουμε.
ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΕ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΡΑΤΑΝΕ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΠΟΛΛΑ ΛΑΘΗ.ΥΠΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ. ΟΣΟΙ ΕΙΧΑΝ ΒΑΡΕΑ ΝΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΟΥΝ ΕΩΣ ΚΑΙ 31/06/2011

Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΒΣΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ 9/12/2012


Κατά τη χθεσινή συνάντηση ( 9/2/2012) του Πανελλήνιου Συντονιστικού των Σωματείων ΒΣΣ  έγιναν τα εξής:
Συνάντηση με την Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ όπου ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Δανιηλίδης  μας ενημέρωσε ότι πριν λίγες μέρες είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας κ. Κουτρουμάνη,  και εν ολοίγις τον διαβεβαίωσε ότι  είναι σίγουρη η συγχρηματοδότηση απλά περιμένουν  και επίσημα την έγκριση.  Σε περίπτωση μη εξασφάλισης συγχρηματοδότησης συντάσσονται με το πλευρό των εργαζομένων και έχουν πρόταση για νομοθετική ρύθμιση που θα  εξασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας των ήδη εργαζομένων. Δεσμεύτηκαν ότι σε επόμενη συνάντηση με τα συναρμόδια Υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών θα κληθούν και οι εκπρόσωποι των Σωματείων ΒΣΣ για συμμετοχή, αίτημα βέβαια που το έχουν ζητήσει και τα Σωματεία εγγράφως προς τα Υπουργεία. Ανέφεραν πως σε κάθε περίπτωση θα είναι δίπλα μας να μας στηρίξουν και ότι ούτως ή άλλως πάντα είχαμε τη στήριξή τους.  
Στη συνέχεια τα Σωματεία παραβρέθηκαν στη Βουλή όπου συναντήθηκαν με εκπροσώπους κομμάτων του ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ οι οποίοι για άλλη μια φορά εκδήλωσαν την συμπαράστασή τους και ανέφεραν ότι θα προβούν σε νέες επερωτήσεις στη Βουλή. Παρά τις προσπάθειες μας για συνάντηση με τον κ. Κουτρουμάνη ο οποίος βρισκόταν στο χώρο της Βουλής δεν κατορθώσαμε να τον βρούμε. Η εγκύκλιος τώρα που αφορά το εξάμηνο που διανύουμε σύμφωνα με εκπρόσωπο του Υπουργείο Εσωτερικών σύντομα θα είναι έτοιμη, ωστόσο όσον αφορά το οικονομικό σκέλος θα καθυστερήσει όπως συνήθως. Ωστόσο ανέφεραν ότι για το κλείσιμο του έργου από ΕΕΤΑΑ  τρίτη και τέταρτη δόση δεν είναι απαραίτητο να έχει γίνει ο ισοσκελισμός με την Περιφέρεια, και ότι η ΕΕΤΑΑ μόλις πάρει τα χρήματα θα τα διανέμει στους φορείς. Στην πορεία αν διαπιστωθεί ότι οι φορείς θα χρειαστεί να επιστρέψουν χρήματα θα τους δίνεται ένα χρονικό περιθώριο για την επιστροφή των χρημάτων. 
Το γενικό συμπέρασμα που προέκυψε απ' όλα αυτά είναι ότι:
Εξακολουθούμε να είμαστε στον ίδιο παρονομαστή δεδομένου ότι δεν έχουμε τη ρητή διαβεβαίωση για την εξασφάλιση της συγχρηματοδότησης, ενώ δεν διαφαίνεται ότι υπάρχει πρόθεση για νομοθετική ρύθμιση στη δεδομένη στιγμή. Για το λόγο αυτό τα Σωματεία αποφάσισαν πανελλαδική απεργία προς τα  
τέλη Μαρτίου (εκτός αν στο μεσοδιάστημα έχουμε κάποια εξέλιξη), παράλληλα θα συνεχίσουμε την πίεση προς κάθε κατεύθυνση όλο αυτό το διάστημα με παρεμβάσεις μας στα αρμόδια Υπουργεία και  εκ νέου πίεση των Βουλευτών οι οποίοι ψήφισαν την τροπολογία παρά το ότι είχαν δηλώσει την συμπαράσταση στους εργαζόμενους !

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Στο πλευρό των εργαζομένων στο Πρόγραμμα 'ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ' η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας , η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αμανατίδου και ο πρόεδρος του ΕΚΘ κ. Τσαραμπουλίδης.




Τη συμπαράσταση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στον αγώνα του Σωματείου Εργαζομένων στο Πρόγραμμα «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» Κεντρικής Μακεδονίας εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Π.Κ.Μ. και εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος σε θέματα Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Θεοχάρης Αποστολίδης, ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη του Σωματείου Εργαζομένων το Σάββατο 3 Μαρτίου 2012 στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Παρών στη σύσκεψη ήταν και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης.
            Στο πλαίσιο της σύσκεψης,  ο εκπρόσωπος της Π.Κ.Μ. ζήτησε και ενημερώθηκε από το προεδρείο του Σωματείου Εργαζομένων «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» σχετικά με τα αιτήματα και τις εξελίξεις στο σοβαρό πρόβλημα που έχει ανακύψει με την επικείμενη διακοπή της χρηματοδότησης του Προγράμματος «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» από την Ευρωπαϊκή Ένωση από τις 30/06/2012 και τη μετάβαση των αρμοδιοτήτων υλοποίησης του προγράμματος σε ιδιωτικές εταιρείες που προωθεί η Κυβέρνηση, με την οποία  απειλούνται οι θέσεις εργασίας 4.000 έμπειρων και εξειδικευμένων εργαζομένων.
            Η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» Κεντρικής Μακεδονίας Ζ. Ιωακειμίδου αφού ευχαρίστησε θερμά τον κ. Π. Ψωμιάδη και τους αρμόδιους παράγοντες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τη συμπαράστασή τους στον αγώνα τους, ζήτησε την παρέμβασή τους στο αίτημά του σωματείου ώστε να υπάρξει ειδική νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Εργασίας για τη συνέχιση του προγράμματος μέσα από χρηματοδότηση από τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας.
            Από την πλευρά του ο κ. Θ. Αποστολίδης ως εκπρόσωπος της ΠΚΜ εξέφρασε την πρόθεση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να στηρίξει και να προωθήσει το αίτημά των εργαζομένων, με κάθε δυνατότητα παρέμβασης που διαθέτει,  παρόλο που η ευθύνη της οικονομικής χρηματοδότησης και της υλοποίησης του Προγράμματος ανήκει αποκλειστικά στην κεντρική εξουσία.


ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΕΔΕ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗ ΚΑΙ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΟΙΝ. ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΕΔΕ ΜΕ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΒΣΣ


Κατόπιν αιτήματος των Σωματείων ΒΣΣ προς ΚΕΔΕ για συνάντηση με την Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, τα Σωματεία κλήθηκαν να συμμετέχουν στην συνεδρίαση της Επιτροπής  που θα γίνει την Παρασκευή 9/3/2012 και ώρα 10:00 π.μ στα γραφεία της ΚΕΔΕ  που είναι Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, Αθήνα. Επίσης στην ιστοσελίδα της ΚΕΔΕ είναι αναρτημένη η επιστολή διαμαρτυρίας του προέδρου της ΚΕΔΕ κ.Ασκούνη πρός τον Υπουργό Εργασίας κ. Κουτρουμάνη για το ΒΣΣ.

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

«Αβοήθητοι στο σπίτι» 150.000 ηλικιωμένοι

Στον αέρα κινδυνεύει να μείνει στα μέσα του καλοκαιριού το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», αφήνοντας χωρίς φροντίδα 150.000 ανήμπορους ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες.

Την ίδια ώρα και οι 4.000 εργαζόμενοι στο πρόγραμμα κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους, καθώς τα κονδύλια που διασφαλίστηκαν για τη συνέχιση του προγράμματος από πόρους των δήμων φτάνουν μέχρι τις 30 Ιουνίου 2012. Οι δήμαρχοι υποστηρίζουν ότι το πρόγραμμα πρέπει πάση θυσία να συνεχιστεί, καθώς καλύπτει ανάγκες μιας ευαίσθητης κοινωνικής ομάδας, αλλά όχι από τα ήδη ψαλιδισμένα κονδύλια που προορίζονται για την τοπική αυτοδιοίκηση.
Το πρόγραμμα θα τρέχει μέχρι τα τέλη Ιουνίου χάρη στην παράταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου που έδωσε το υπουργείο Εσωτερικών. Από κει και μετά ορατός είναι ο κίνδυνος να παγώσει, καθώς δεν έχει αποσαφηνιστεί από πού θα βρεθούν τα χρήματα για το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Οι εργαζόμενοι, εξάλλου, έχουν πληροφορηθεί από τα υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας ότι λόγω του μνημονίου δεν προβλέπεται η ανανέωση των συμβάσεων εργασίας τους. Οι ίδιοι εκφράζουν φόβους μήπως το πρόγραμμα συνεχιστεί αφού όμως προηγουμένως ανατεθεί σε ιδιωτικές εταιρείες, χωρίς το υφιστάμενο εξειδικευμένο προσωπικό που παρέχει υπηρεσίες κατ’ οίκον εδώ και δέκα χρόνια. Ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης παραδέχεται ότι υπάρχει κίνδυνος διακοπής του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι», καθώς στο παρά πέντε, όπως είπε, δηλαδή στα τέλη του 2011 πήρε παράταση μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2012. «Το πρόγραμμα παρατάθηκε με κονδύλια που δεσμεύτηκαν από τους δήμους και για αυτόν τον λόγο παρατάθηκαν και οι συμβάσεις των εργαζομένων. Αν όμως το κράτος αποφασίσει να το συνεχίσει, χρηματοδοτώντας το από άλλες πηγές, τότε πιθανόν να αλλάξει και το εργασιακό καθεστώς για τους υπαλλήλους», ανέφερε.

«Επικαλούνται το μνημόνιο για να μας διώξουν»

Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» υλοποιείται από το 2002 μέσω των δήμων όλης της χώρας και εξυπηρετεί κατ’ οίκον περίπου 150.000 ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες. Σύμφωνα με την πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων στο πρόγραμμα στην Κεντρική Μακεδονία Ζωή Ιωακειμίδου, αυτήν τη στιγμή οι εργαζόμενοι γνωρίζουν ότι θα έχουν δουλειά μέχρι τις 30 Ιουνίου 2012 και κανείς δεν τους έχει διευκρινίσει τι θα γίνει από τον Ιούλιο. «Είμαστε 4.000 άνθρωποι που δουλεύουμε εδώ και δέκα χρόνια στο πρόγραμμα και τα αρμόδια υπουργεία το μόνο που μας είπαν είναι ότι οι συμβάσεις μας δεν θα ανανεωθούν επειδή κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από το μνημόνιο», ανέφερε η κ. Ιωακειμίδου.
Η ίδια έκανε λόγο για πολιτικό τέχνασμα της κυβέρνησης, προκειμένου, όπως είπε, το πρόγραμμα να συνεχιστεί το επόμενο διάστημα με άλλο προσωπικό ή να περάσει σε χέρια ιδιωτών με στόχο να μειωθεί το κόστος. «Το προσωπικό σε αυτή τη δουλειά έχει εξειδικευτεί όλα αυτά τα χρόνια, υπάρχει σχέση εμπιστοσύνης με τους χρήστες και δεν είναι εύκολο να αλλάξει», τόνισε η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων. Συνολικά στην Κεντρική Μακεδονία οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» είναι 650 άτομα, εκ των οποίων 150-170 είναι στον νομό Θεσσαλονίκης.
Το επόμενο διάστημα οι εργαζόμενοι από όλη τη χώρα προγραμματίζουν γενική συνέλευση, κατά την οποία θα ζητήσουν να υπάρξει ειδική νομοθετική ρύθμιση από τα υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας για τη συνέχιση του προγράμματος με χρηματοδότηση από τους δήμους και τις 13 αιρετές περιφέρειας της χώρας.
Της Φανής Σοβιτσλή
 
ΠΗΓΗ: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ "ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ" - ΤΑ ΒΑΡΒΑΡΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ

Την Τετάρτη 29 Φλεβάρη ψηφίστηκε στη Βουλή (μαζί με το νέο μνημόνιο) και τροπολογία που αφορά στην "κατ΄οίκον φροντίδα των ηλικιωμένων". Η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑΟΣ) αποφάσισε (εκτός των υπολοίπων επιθέσεων στους εργαζόμενους) να διαλύσει τις υπάρχουσες δομές ΒσΣ και να δώσει και αυτή την υπηρεσία στους ιδιώτες. 
Στη συζήτηση στη Βουλή ο Κουτρουμάνης έδωσε ρεσιτάλ υποκρισίας, λέγοντας ότι είναι η μόνη λύση, ότι δεν απολύουν τους εργαζόμενους κι ότι είναι καλύτερο το νέο σύστημα αφού θα είναι για όλους τους ηλικιωμένους. Γιατί δεν ψηφίστηκε λοιπόν η ρύθμιση που ζητούν εδώ και χρόνια τα σωματεία μας για τη συνέχιση και σταθερή δουλειά; Ποιος είχε βάλει τα κριτήρια του συγγενούς - άνεργου και είχε πετάξει έξω από το πρόγραμμα τους ηλικιωμένους; Και ποιος είχε αγωνιστεί για να συνεχίσουμε να παρέχουμε φροντίδα και στα μοναχικά άτομα;
Ποιες δομές λοιπόν θα παρέχουν υπηρεσίες στους ηλικιωμένους; Σύμφωνα με το νέο νόμο όποιος θέλει. Μπορούν και οι Δήμοι, οι ΜΚΟ, οι επιχειρήσεις "κοινωνικής οικονομίας" και οι ΙΔΙΩΤΕΣ. Είναι προφανές ότι οι ελάχιστοι Δήμοι μπορούν να πληρώσουν προγράμματα και το μεγαλύτερο μέρος θα το πάρουν οι ιδιώτες.
Άλλος ένας κρίσιμος τομέας παραδίνεται στους καρχαρίες της αγοράς που το μόνο που "φροντίζουν" είναι τα κέρδη τους -  και όχι οι ηλικιωμένοι.
Ακόμα δυο συνέπειες του νέου νόμου είναι ότι περιορίζονται οι υπηρεσίες στα θέματα υγείας (χάνονται έτσι οι άλλες ειδικότητες) και ότι προβλέπεται νέα εισφορά (χαράτσι) από τους εργαζόμενους για να πληρωθεί το (μικρό) κομμάτι της κρατικής χρηματοδότησης. Για μια ακόμη φορά τα βάρη στους εργαζόμενους - και τα κέρδη στους επιχειρηματίες. 
Συνάδελφοι, τίποτα δεν εξασφαλίζει τη συνέχιση της εργασίας μας. Στις συναντήσεις στα υπουργεία μας έλεγαν ότι "η προοπτική είναι οι κοινωνικές επιχειρήσεις". Δηλαδή, απολύεστε και φτιάξτε επιχείρηση! Είναι ένα τεράστιο χτύπημα για μας και τους ωφελούμενους.
Η κυβέρνηση και η Τρόικα δε σταματούν πουθενά. Τσακίζουν τους μισθούς μας, πετάνε δεκάδες, χιλιάδες στην ανεργία, διαλύουν οργανισμούς και υπηρεσίες που είναι χρήσιμες στην κοινωνία. Το μόνο που ενδιαφέρονται είναι πως θα πάρουν τα λεφτά οι τραπεζίτες, οι επιχειρηματίες και οι άλλοι κερδοσκόποι. Γι αυτό και θα τους ανατρέψουμε με τους αγώνες μας. 
Πάρτε πίσω τα μέτρα σας: με ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ, ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ, ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΠΑΛΕΥΟΥΝ. Έτσι νίκησαν στον ΟΕΚ και ΟΕΕ και κατάφεραν να κρατήσουν τις δουλειές τους και τους παιδικούς σταθμούς ανοιχτούς. Έτσι θα τα καταφέρουν στην Χαλυβουργία, στον ALTER, στην Ελευθεροτυπία. Έτσι θα τα καταφέρουμε κι εμείς. Να πάρουμε απόφαση στις συνελεύσεις για απεργία διαρκείας με καλή οργάνωση, συντονιστικές επιτροπές και συνεχείς δράσεις. Να ζητήσουμε τη συμπαράσταση της ΠΟΕ-ΟΤΑ, των χιλιάδων συναδέλφων μας στους Δήμους, να δώσουμε μαζί αυτή τη μάχη και να απαιτήσουμε:
ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΒΣΣ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ
ΤΑΚΤΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

Η ΣΚΟΥΠΙΔΙΑΡΑ

Κοινοποίηση μισθολογικών ρυθμίσεων



Στις 29 Φλεβάρη 2012, με αρ.πρωτ.: οικ./2/17589/002, εκδόθηκε εγκύκλιος με θέμα: "Κοινοποίηση μισθολογικών διατάξεων",  με την οποία ρυθμίζονται οι διαφορές που προέκυψαν από την καθυστερημένη εφαρμογή του μισθολογίου .
Ολόκληρη η εγκύκλιος: ΕΔΩ





ΠΗΓΗ: ΑΣΚ-Ο.Τ.Α.

Αμοιβές προσωπικού με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου



«Καθορισμός αποδοχών του προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου που απασχολείται στο Δημόσιο, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α. και των αναπληρωτών εκπαιδευτικών».ΚΥΑ οικ. 2/13917/0022/17.02.2012 (ΦΕΚ 414/23.02.2012 τεύχος Β')
ΚΟΙΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις του άρθρου 22 παρ. 2 και 4 του Ν. 4024/2011 «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο - βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015» (ΦΕΚ 226 Α').
2.Τις διατάξεις του άρθρου 90 του Π.Δ. 63/2005 (ΦΕΚ 98 Α').
3.Τις διατάξεις του π.δ. 185/2009 (ΦΕΚ 213 Α') και τις διατάξεις του π.δ. 65/2011 (ΦΕΚ 147 Α').
4.Τις διατάξεις του π.δ. 110/2011 (ΦΕΚ 243 Α').
5.Την αριθμ. Υ25/6-12-2011 Απόφαση του Πρωθυπουργού «Καθορισμός αρμοδιοτήτων των Αναπληρωτών Υπουργών Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη και Παντελή Οικονόμου» (ΦΕΚ 2792 Β').
6.Την αριθμ. 23564/25-11-2011 Απόφαση του Πρωθυπουργού «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στους Υφυπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνο Ρόβλια και Παντελή Τζωρτζάκη» (ΦΕΚ 2741 Β').
7.Το γεγονός ότι, από τις διατάξεις αυτής της απόφασης προκαλείται δαπάνη, το ύψος της οποίας δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί.
αποφασίζουμε:
1.Το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α. καθώς και οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί λαμβάνουν το βασικό μισθό που αντιστοιχεί στον εισαγωγικό βαθμό της κατηγορίας τους, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 12 και 13 του ν. 4024/2011 (ΦΕΚ 226Α).
2.Για τη μισθολογική εξέλιξη του ανωτέρω προσωπικού στα Μ.Κ. του άρθρου 12 του ανωτέρω νόμου, λαμβάνεται υπόψη χρόνος προϋπηρεσίας μέχρι επτά (7) έτη, σύμφωνα με τις διατάξεις των παρ. 1, 3 και 4 του άρθρου 6 του ίδιου νόμου.
3.Πέραν του βασικού μισθού, οι ανωτέρω δικαιούνται τα επιδόματα και τις παροχές, που προβλέπονται από τις διατάξεις των άρθρων 15, 16, 17 και 20, του Ν. 4024/2011 (ΦΕΚ 226Α), εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις χορήγησής τους. Για τυχόν περικοπή των αποδοχών των ανωτέρω εφαρμογή έχουν οι διατάξεις του άρθρου 23 του ανωτέρω νόμου. Για το προσωπικό που υπηρετεί κατά την έναρξη ισχύος του νέου μισθολογίου (1-11-2011), εφαρμογή έχουν και οι διατάξεις του άρθρου 29 παρ.2 του ίδιου νόμου
4.Η παρούσα απόφαση ισχύει από 1-11-2011 και από την ημερομηνία αυτή παύουν να ισχύουν οι αριθμ. 2/5916/0022/2-2-2004 (ΦΕΚ 214 Β') και 2/7093/0022/5-2-2004 (ΦΕΚ 215 Β') Κ.Υ.Α., καθώς και κάθε άλλη ρύθμιση (υπουργική απόφαση κ.λ.π.) που καθορίζει αποδοχές του με οποιαδήποτε ιδιότητα προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ή διάρκεια του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. και των Ο.Τ.Α.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ                                                                                                            Παραδείγματα και πίνακες: ΕΔΩ 

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΚΩΝΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΟΒΛΙΑΣ
Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ

ΠΗΓΗ: ΑΣΚ-Ο.Τ.Α.

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΑΠΟ ΕΕΤΑΑ


Σχετικά με την αποπληρωμή του ΒΣΣ (τρίτη- τέταρτη δόση) σας ενημερώνουμε ότι: Από τις 8/2/2012 η αρμόδια υπάλληλος του  Υπουργείου Εργασίας έστειλε αίτημα χρηματοδότησης στην Δ/νση Διοικητικής Υποστήριξης  του Υπουργείου Εργασίας  για υπογραφή από τον Δ/ντή που λόγω προσωπικών δεδομένων δεν μπορούμε να αναφέρουμε το όνομά του.... και ακόμα δεν το έχει υπογράψει λόγω φόρτου εργασίας....... και διαβάστε τώρα την διαδρομή της πληρωμής μας: Μόλις υπογραφεί το αίτημα, επιστρέφει πάλι στην αρμόδια Δ/νση διοικητικού που έκανε το αίτημα, και μετά συντάσσεται σχετικό αίτημα στο ταμείο ΕΣΠΑ. Στη πορεία στέλνεται στο Υπουργείο Ανάπτυξης για έγκριση και μετά γίνεται η κατανομή πίστωσης από ΕΕΤΑΑ! Τι πάθατε? Ζαλιστήκατε? Βοήθεια μας ! Το Σωματείο Αττικής καθημερινά προσπαθεί να έρθει σε επικοινωνία με τον κ. Δ/ντή αλλά είναι αδύνατον. Άρα θα εισβάλλει  απότομα στο γραφείο του και ας ελπίσουμε ότι θα τον βρούμε!  

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΒΣΣ



                    ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ
ΟΧΙ ΣΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ «ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
ΟΧΙ ΣΤΗ ΜΕΤΑΚΥΛΙΣΗ ΤΟΥ «ΚΟΣΤΟΥΣ» ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
ΣΤΑΘΕΡΗ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
Στους ιδιώτες επιχειρηματίες παραδίδει η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου το «Βοήθεια στο Σπίτι» και ταυτόχρονα μετακυλύει «το κόστος» των υπηρεσιών, που προσφέρει στο σύνολο των εργαζομένων, μέσα από την επιβολή νέας ασφαλιστικής εισφοράς για το σκοπό αυτό. Τα παραπάνω προβλέπονται σε τροπολογία, που περιέχεται στον εφαρμοστικό νόμο και ουσιαστικά σημαίνουν ότι η συγκυβέρνηση  ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και των στηριγμάτων της, ολοκληρώνει το σχεδιασμό που ξεκίνησε πριν 15 χρόνια από τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου.
Με αυτή την τροπολογία στοχεύουν: να εμπορευματοποιήσουν και να ιδιωτικοποιήσουν πλήρως μια υπηρεσία κοινωνικού χαρακτήρα, όπως είναι η φροντίδα ηλικιωμένων και μάλιστα να βάλουν τους εργαζόμενους να πληρώνουν τους επιχειρηματίες. Να ρίξουν στα νύχια των επιχειρηματιών, τους χιλιάδες εργαζόμενους που επί χρόνια δουλεύουν στις υπηρεσίες αυτές με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, σε καθεστώς εργασιακής και πολιτικής ομηρίας.
Έτσι μετά τον Ιούνη του 2012, το ξεκίνημα του «προγράμματος» με τη νέα του μορφή θα σημάνει  χειροτέρευση των ήδη άθλιων συνθηκών εργασίας, αλλά και των ίδιων των προσφερόμενων υπηρεσιών καθώς βασικό κριτήριό του θα είναι το κέρδος και όχι οι ανάγκες των ηλικιωμένων.
Το ξεπέρασμα της κρίσης προς όφελος της πλουτοκρατίας απαιτεί να ξεθεμελιωθούν και οι ελάχιστες κοινωνικές δομές που υπάρχουν, απαιτεί φτηνούς εργαζόμενους, χωρίς δικαιώματα, χωρίς μόνιμη δουλειά. Βέβαια και προ κρίσης η κατάσταση δεν ήταν καλύτερη. Κάθε Δεκέμβρη οι κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαετίας και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έκαναν δηλώσεις για την αναγκαιότητα συνέχισης του προγράμματος και μοίραζαν υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα για μονιμοποίηση των εργαζομένων.
Οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους και έχουν κατανοήσει τις ψεύτικες  υποσχέσεις που τους μοίραζαν κάθε χρόνο κυβέρνηση και δήμαρχοι, όλοι οι υπέρμαχοι του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, που εμπορευματοποιεί τομείς και ενισχύει  την ανταποδοτικότητα. Έχουν κατανοήσει ότι το σημαντικό έργο της κοινωνικής πολιτικής δεν μπορεί να αφήνεται στα περιστασιακά ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά ούτε και σε χέρια εθελοντών και εμπόρων. Και μάλιστα σήμερα που τα βάρβαρα μέτρα της κυβέρνησης (ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ) - πλουτοκρατίας – Ε.Ε. αφήνουν πίσω τους τεράστια φτώχεια και εξαθλίωση.

Οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι» πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους
               Να απαιτήσουν την μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με την ένταξη των υπηρεσιών του Βοήθεια στο σπίτι», σε ένα πλαίσιο αποκλειστικά δημόσιων, δωρεάν και υψηλής ποιότητας παροχών Υγείας – Πρόνοιας, που θα είναι 100% χρηματοδοτούμενες από τον κρατικό προϋπολογισμό και θα υπάγονται στο υπουργείο Υγείας.
Πλαίσιο πάλης, που αν αγκαλιαστεί από όλους τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα μπορεί να δώσει διέξοδο.
            Όμως κανένας αγώνας δεν μπορεί να δώσει μόνιμη λύση αν ταυτόχρονα δεν στοχεύει και στην ανατροπή αυτής της κυβέρνησης και όλων των κομμάτων που την υπηρετούν.

                                             Ξεσηκωμός παντού, όλοι στον αγώνα
ü      Να φύγει τώρα η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου. Έξω τώρα η τρόικα. Να τιμωρηθούν σκληρά ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ. Εκλογές τώρα.                           
ü      Να ανατρέψουμε στην πράξη το μνημόνιο και τις συμφωνίες, που καταστρέφουν τις ζωές μας.
Αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μονομερής διαγραφή του χρέους, με την εξουσία στα χέρια του λαού.-                                                                                    

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΒΣΣ 29/2/2012



ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Τελειώνω αμέσως, κυρία Πρόεδρε.
Αφήνετε στο δρόμο τέσσερις χιλιάδες εργαζόμενους που δουλεύουν δέκα χρόνια, κυρίες και κύριοι, στο «Βοήθεια στο Σπίτι» και έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ. Ίσως και γι’ αυτό τους αφήνετε και στο δρόμο. Αυτό κάνετε, γιατί μην μου πείτε ότι οι ιδιωτικές εταιρείες θα πάνε να προσλάβουν αυτούς. Δουλεμπόριο θα κάνουν. Δουλεμπόριο! Αυτό το οποίο κάνετε, λοιπόν, να το αποσύρετε αμέσως. Δεν έχετε δικαίωμα με τροπολογία να εισάγετε χαράτσια! Κανένα δικαίωμα δεν έχετε!
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ)
Τελειώνω με μία κουβέντα. Δεν συζητάω για τα ιδιωτικά γραφεία ενοικίασης. Δεν ξέρω αν θέλετε να έχετε τα παιδιά των Ελλήνων πλέον να επινοικιάζονται από γραφεία ενοικίασης εργαζομένων και να πουλιούνται από εδώ και από εκεί με 200 και 300 ευρώ.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει παρατεταμένα το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Κύριε Λαφαζάνη, τελειώνετε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Αν είναι αυτό το μέλλον που επιφυλάσσετε, δεν θα υπάρχουν εδώ πέρα τέτοια παιδιά για να τα βρείτε. Θα ξενιτευτούν όλα. Θα χάσετε τη νεολαία εντελώς. Για πρώτη φορά θα υπάρχει μία χώρα χωρίς νεολαία. Όλοι σκεφτόμαστε πλέον –και επιτρέψτε μου τον πληθυντικό- πώς να απαντήσουμε στα παιδιά μας που μας ρωτούν όταν μας βλέπουν «να μείνουμε εδώ ή να φύγουμε;». Πώς τους απαντάτε εσείς; Πέστε μου ποια είναι η απάντηση που δίνετε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Κύριε Λαφαζάνη, τελειώνετε. Από τα τρία λεπτά έχετε φθάσει στα εννιά.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Τέλειωσα.
Όσον αφορά τα επικουρικά ταμεία, επίσης, λέτε συνένωση των επικουρικών ταμείων. Οδηγείτε στη φτώχεια, στην εξαθλίωση και στο κόψιμο των επικουρικών συντάξεων. Και χθες είχαμε μέτρο με το οποίο κόβετε τις επικουρικές συντάξεις. Το μέλλον είναι να μην υπάρχει επικούρηση. Αυτό είναι το μέλλον, όπως και το να μην υπάρχουν ασφαλιστικά ταμεία.
Δεν έχω χρόνο. Καταλαβαίνετε τι κάνετε. Νομίζω ότι δεν βάζετε κανένα εμπόδιο σε αυτόν το δρόμο που έχετε πάρει. Επικαλείστε την τρόικα, αλλά νομίζω ότι είναι και κυβερνητική επιλογή.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Ευχαριστούμε τον κ. Λαφαζάνη.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Κύριε Πρόεδρε, μπορώ να έχω το λόγο;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Το λόγο έχει ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γεώργιος Κουτρουμάνης.
Θα κάνετε παρέμβαση, κύριε Υπουργέ;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Όχι, κύριε Πρόεδρε. Θα κάνω μετά μία παρέμβαση. Τώρα θα ήθελα για μισό λεπτό μόνο να πω ότι για το «Βοήθεια στο Σπίτι» έχω μιλήσει και στην Επιτροπή και στην Ολομέλεια πάρα πολλές φορές.
Επιτέλους, διαβάστε τι λέει το νέο σχέδιο και ποιο είναι το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» που είχαμε μέχρι σήμερα! Δεν το πειράζουμε αυτό το πρόγραμμα που έχει το Υπουργείο Εσωτερικών! Δημιουργούμε νέο πρόγραμμα, για να βοηθήσουμε και τα δύο!
Διαβάστε, σας λέω και πάλι, γιατί δημιουργείτε στους εργαζόμενους μία ανησυχία για την επόμενη μέρα, ενώ θα έπρεπε να κάνουμε ακριβώς το αντίθετο! Πρέπει να διασφαλίσουμε και εκείνους, αλλά και το Πρόγραμμα! Εκτός από τους εργαζόμενους, πρέπει καμιά φορά να μιλάμε και για τους ωφελούμενους, δηλαδή τους συνταξιούχους και τους ανάπηρους που περιμένουν να έχουν ένα διευρυμένο πρόγραμμα! Αυτό κάνουμε!
Θα επανέλθω, κύριε Πρόεδρε και μετά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.

ΕΛΕΝΗ ΤΣΙΑΟΥΣΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Στον ελάχιστο χρόνο, λοιπόν, που έχω στη διάθεσή μου, θα ξεκινήσω και εγώ από το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», κύριε Υπουργέ. Είναι ένα πρόγραμμα που μέχρι τώρα ήταν συγχρηματοδοτούμενο και είχε σαν στόχο τη διασφάλιση των συνθηκών αυτόνομης διαβίωσης των ηλικιωμένων και των συνταξιούχων ανάπηρων. Δεν πρέπει, μάλιστα, να ξεχνάμε πόσο βοήθησε αυτό το Πρόγραμμα και τα παιδιά αυτών των συνταξιούχων, ώστε να ασχολούνται απερίσπαστα με τις εργασίες τους, με άλλες οικογενειακές ή κοινωνικές υποχρεώσεις τους.
Με τη σημερινή τροπολογία, θεωρώ ότι το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» εντάσσεται στην εθνική κοινωνική πολιτική και μπαίνουν οι προϋποθέσεις για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του. Αναμφίβολα πρόκειται για μία εξόχως σημαντική νομοθετική παρέμβαση του Υπουργείου Εργασίας που αποτελεί τομή για το πολύπαθο τον τελευταίο καιρό σύστημα κοινωνικών παροχών.
Θα αναφερθώ, όμως και εγώ στο προσωπικό, σ’ αυτά τα στελέχη που υπηρετούν για πάνω από δέκα χρόνια! Είναι αυτά τα στελέχη που καταξίωσαν στη συνείδηση κάθε Έλληνα πολίτη αυτό το Πρόγραμμα. Θα πρέπει, λοιπόν, εφ’ όσον έχουν βρεθεί οι πόροι, εφ’ όσον διασφαλίζεται η συνέχεια, να διασφαλιστεί και με κάποιον τρόπο και η συνέχεια της εργασίας αυτών των ανθρώπων, αυτών των έμπειρων στελεχών.
Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι αυτής της τροπολογίας αφορά στις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, στις οποίες παρέχεται η δυνατότητα να εντάσσονται –ακόμα και κατά την έναρξη λειτουργίας τους- σε συγχρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα. Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να κινηθούν λίγο πιο γρήγορα τόσο για την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη δημιουργία του Κοινωνικού Ταμείου, όσο και για την επιμόρφωση των στελεχών, αλλά και αυτών που θέλουν να συστήσουν κοινωνικές επιχειρήσεις, καθώς και για άλλα τέτοια πρακτικά ζητήματα.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το προειδοποιητικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Τελευταία θα σταθώ στο νομοσχέδιο και συγκεκριμένα στο άρθρο 9, σύμφωνα με το οποίο μεταφέρεται η Γενική Γραμματεία Πρόνοιας, μαζί με τη Γενική Διεύθυνση Πρόνοιας, το προσωπικό, κλπ. Ως επαγγελματίας του χώρου, επικροτώ τη μεταρρύθμιση, γιατί η πρόνοια πάντα θεωρούνταν το παραπαίδι της υγείας. Ως Βουλευτής, δεν μπορώ να μην επισημάνω ότι για πάνω από ένα χρόνο δεν είχαμε Υφυπουργό Υγείας, πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, σε μία περίοδο μάλιστα που όλα τα απόνερα της σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής έφταναν σε όλους τους φορείς πρόνοιας.
Παρά τις φιλότιμες και αξιέπαινες προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα, όταν από τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ του Προϋπολογισμού, μόνο τα 800 εκατομμύρια ευρώ καταλήγουν στις προνοιακές δομές, τότε όλοι αντιλαμβανόμαστε για ποιου επιπέδου κοινωνική πολιτική μιλάμε.
Αγαπητοί συνάδελφοι, κύριοι Υπουργοί, η πρόνοια εκτός από εξαιρετικό και ευαισθητοποιημένο προσωπικό, εκτός από τις ευθύνες για ένα σημαντικό έργο, έχει και μία εξίσου σημαντική προίκα. Έχει κινητή και ακίνητη περιουσία, για την οποία δεν γίνεται συγκεκριμένη μνεία στο νομοσχέδιο.
Αγαπητοί συνάδελφοι, αν θέλουμε να μιλήσουμε για την αναδιοργάνωση της πρόνοιας, για στοχευμένη κοινωνική πολιτική, τότε πρέπει να βρούμε και εκείνον τον πρακτικό τρόπο να αξιοποιήσουμε τους διαθέσιμους πόρους, τους διαθέσιμους κρατικούς μηχανισμούς, λειτουργώντας επιτέλους τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας, ώστε σ’ αυτήν την τραγική οικονομική συγκυρία να κάνουμε το καλύτερο δυνατό γι’ αυτούς τους πολίτες που το έχουν ανάγκη.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)
 ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Εμείς ευχαριστούμε την κα Ελένη Τσιαούση.
Το λόγο έχει η κα Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Μιλάμε για θέματα υγείας που τα έχετε διαλύσει. Θα αναφερθώ μόνο στο τι ακριβώς πάτε να κάνετε. Προχθές, ο ΕΟΠΥΥ, Περιφερειακό Γραφείο Θεσσαλονίκης, έστειλε πρόσκληση προς τους γιατρούς του Νομού Θεσσαλονίκης για να στελεχώσουν το Κοινωνικό Ιατρείο ως εθελοντές! Εκεί έχετε φθάσει την υγεία στη χώρα μας!
Κύριοι Υπουργοί Υγείας και Εργασίας, καταθέσατε μία τροπολογία αργά το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής. Είναι μία τροπολογία-σαλάτα, πρόχειρα συναρμολογημένη και με έντονο προεκλογικό χαρακτήρα. Πρώτον, σ’ αυτήν την τροπολογία λέτε να προχωρήσετε στην ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου προγράμματος με τίτλο «Πρόγραμμα Κατ’ Οίκον Φροντίδας Συνταξιούχων».
Κύριε Υπουργέ Εργασίας, είπατε στην ομιλία σας ότι εξασφαλίστηκε συγχρηματοδότηση και ότι οι εργαζόμενοι δεν κινδυνεύουν και ότι θα συνεχίσουν. Προς το παρόν δεν κινδυνεύουν, αλλά για ψηφίστε αυτήν την τροπολογία που ιδιωτικοποιεί την κατ’ οίκον φροντίδα!
Ρωτώ το εξής: Γιατί να κινδυνεύσουν οι εργαζόμενοι, κύριε Υπουργέ; Γιατί; Πρώτον, έχετε στα χέρια σας εσείς και το Υπουργείο Εσωτερικών εξασφαλισμένα χρήματα για την απρόσκοπτη λειτουργία κάθε χρόνο όλων των μονάδων «Βοήθεια στο Σπίτι» από εθνικούς και ιδιωτικούς πόρους, ναι ή όχι;
Δεύτερον, υπάρχει συμφωνία και υποχρέωση της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δώσει μόνιμα χαρακτηριστικά στο «Βοήθεια στο Σπίτι» και στην κατ’ οίκον φροντίδα ηλικιωμένων, ναι ή όχι;
Τρίτον, έχουμε εργαζόμενους από το ΑΣΕΠ εδώ και δέκα χρόνια που δεν ζητούν καν μονιμότητα –εμείς λέμε «ναι, είναι μόνιμοι»- ενώ έχουν όλες τις προδιαγραφές, παρά ζητούν μόνο σταθερή εργασία, ναι ή όχι;
Γιατί δεν κάνετε μία νομοθετική ρύθμιση για όλα αυτά τώρα, ώστε να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι στις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων, όπως προβλέπει και ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ και να λυθεί, επιτέλους, το θέμα αυτών των εργαζομένων και οι δήμοι –άρα και το ίδιο το κράτος- να ασκούν κοινωνική πολιτική;
Αντ’ αυτών, τρέξατε να κατεβάσετε ένα ολόκληρο σχέδιο νόμου ως τροπολογία που δίνει τα προγράμματα στους ιδιώτες, στην αβεβαιότητα του ιδιωτικού κανιβαλισμού, αφήνοντας αυτούς τους εργαζόμενους στο πουθενά! Τι θα πείτε στους εργαζόμενους, όταν αυτοί θα βρεθούν στο δρόμο; Δεν το συζητώ και γι’ αυτούς που στηρίζουν οι εργαζόμενοι! Όμως, αν μιλάμε για τους εργαζόμενους, θα τους πείτε «έπρεπε να ανοίξουμε τις ίσες ευκαιρίες για όλους, χωρίς πρώτα να κατοχυρώσουμε τα αυτονόητα για σας, αλλά και για την πολιτεία»; Θα τους πείτε «ενώ είχαμε όλες τις προϋποθέσεις, δηλαδή χρήματα, εργαζομένους, την υποχρέωση για νομοθετική ρύθμιση, προτιμήσαμε να μην την κάνουμε και να σας αφήσουμε στο πουθενά»;
Άρα, με όλα αυτά που προείπα, χρειάζεται άμεση νομοθετική ρύθμιση, κύριε Υπουργέ, εδώ και τώρα!
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Θέλω να δώσω, κύριοι συνάδελφοι, κάποιες απαντήσεις και κάποιες διευκρινίσεις σε κάποια ερωτήματα που έχετε θέσει.
Έχουν αναφερθεί πολλοί συνάδελφοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Έδωσα μια απάντηση.
Να δώσω επιπλέον ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες σε σχέση με το πρόγραμμα. Για να μπορέσουν, αγαπητοί συνάδελφοι, οι 3800 εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι» να συνεχίσουν την εργασία τους υπάρχει μια βασική προϋπόθεση: Να είναι συγχρηματοδοτούμενο το πρόγραμμα, γι’ αυτό παραμένουν στην εργασία τους μέχρι τον Ιούνιο-Ιούλιο. Με το νέο πρόγραμμα που θα είναι συγχρηματοδοτούμενο θα διασφαλιστεί και η δική τους εργασία, αλλά ταυτόχρονα και το πρόγραμμα για το σύνολο των ωφελουμένων μέχρι σήμερα και για ακόμα 40.000 ωφελούμενους.
Για να γίνει συγχρηματοδοτούμενο το πρόγραμμα απαιτείται να έχει σταθερή χρηματοδότηση. Αυτή η χρηματοδότηση πρέπει να προέρχεται και από ασφαλιστική κάλυψη των ασφαλιστικών ταμείων. Αυτό λέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και έχει δίκιο γιατί σε όλες τις χώρες καλύπτεται ο ασφαλιστικός κίνδυνος της εξάρτησης. Έτσι, λοιπόν, λειτουργούν όλες οι χώρες, έτσι πρέπει να  λειτουργήσουμε και εμείς, ούτως ώστε να έχουμε ένα βιώσιμο σύστημα.
Αν γινόταν μια συζήτηση σε άλλο χρόνο θα σας έλεγα, όπως εξασφαλίσαμε τα 35 εκατομμύρια από το ΑΚΑΓΕ, ότι θα μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε επιπλέον χρήματα και από τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας, ή από τον Οργανισμό Αγροτικής Εστίας για να κάνουμε ένα πολύ καλύτερο πρόγραμμα. Θα το κάνουμε αυτό το πρόγραμμα. Κάνουμε τα πρώτα βήματα. Θα υλοποιήσουμε αυτά τα δύο προγράμματα.
Δεν είναι αλήθεια ότι δίνουμε σε ιδιώτες το πρόγραμμα. Και δεν καταλαβαίνω γιατί επιμένουμε σε κάποια πράγματα που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Δίνουμε τη δυνατότητα στις δημοτικές επιχειρήσεις, δίνουμε τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις της περιφέρειας, δίνουμε τη δυνατότητα στις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων, δίνουμε τη δυνατότητα στις συνεταιριστικές επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας και δίνουμε τη δυνατότητα τελικά οι ωφελούμενοι να κρίνουν μόνοι τους ποια είναι η δομή που τους εξυπηρετεί.
Αυτό δεν σημαίνει ότι παραγνωρίζουμε σε καμία περίπτωση, τις επιχειρήσεις εκείνες των δήμων και τις κοινωνικές υπηρεσίες που προσφέρουν σημαντικό έργο. Μπορεί το Ταμείο, το ΙΚΑ δηλαδή στη προκειμένη περίπτωση, να κάνει σύμβαση για να εξυπηρετούνται οι συνταξιούχοι ή τα άτομα με αναπηρία και γενικότερα οι ωφελούμενοι απ’ αυτό το πρόγραμμα.
Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα για να κάνουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα. Όμως θα το κάνουμε γιατί είναι αναγκαιότητα και όχι μόνο για την κάλυψη της φροντίδας των ηλικιωμένων, αλλά ένα ευρύτερο πρόγραμμα το οποίο θα είναι παρόμοιο με εκείνο που έχουν εφαρμόσει άλλες χώρες εδώ και χρόνια.
Δεν θα υπάρχει νέα εισφορά. Το είπα και το πρωί. Δεν παρακολουθήσατε. Δεν θα υπάρξει νέα επιβάρυνση ...
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Μα, εδώ τι λέτε, κύριε Κουτρουμάνη; Ειδική εισφορά.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Κύριε Λαφαζάνη, επιμένετε πάλι. Επιμένετε μέχρι το τέλος.
Λέω ότι θεσμοθετείται εισφορά. Δεν λέει πουθενά νέα εισφορά. Τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν αρκετές ασφαλιστικές εισφορές. Με 0,1% ή με 0,2% από τους πόρους που υπάρχουν ήδη μπορεί να δημιουργηθεί ένα πολύ καλό διευρυμένο πρόγραμμα για το «Βοήθεια στο σπίτι», όπως το περιέγραψα.