!

..."ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ"... !
ΟΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ !!!! Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ !!!! ΠΑΡΟΧΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

Αναγνώστες

Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Επιστολή των σωματείων του ΒΣΣ στον πρωθυπουργό



Κύριε Πρωθυπουργέ,
Ζητάμε άμεσα την παρέμβασή σας.
Το «Βοήθεια στο Σπίτι» που λειτουργεί εδώ και δέκα χρόνια μέσα από συγχρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτή τη στιγμή, έχει πάρει παράταση βάσει του νόμου 2190 του ΑΣΕΠ με χρηματοδότηση από τους ΚΑΠ με περίοδος ισχύος από 1/1/2012 έως 30/6/2012.
Είναι λοιπόν, επιτακτική ανάγκη να διασφαλιστεί έγκαιρα η απρόσκοπτη συνέχισή του, αφού έχουν μείνει λίγες μέρες μόνο μέχρι την λήξη του, και να ληφθεί μέριμνα από εσάς ως υπηρεσιακή κυβέρνηση, διότι σε διαφορετικά 130.000 ηλικιωμένοι και ΑΜΕΑ κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς υπηρεσίες πρωτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας, και 3800 εργαζόμενοι, στη συντριπτική πλειοψηφία γυναίκες- μητέρες και οι οικογένειές τους, χωρίς εργασία. Επίσης, παραμένει μετέωρη η υποχρέωση της χώρας μας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παγιωμένες δομές ΒσΣ.
Το πρόβλημα όπως καταλαβαίνεται είναι μείζον, δεδομένου και της πολιτικής αστάθειας που επικρατεί στη χώρα μας. Στις 17/6/2012 έχουμε εκλογές, και κανένας και τίποτα δεν μπορεί να μας διασφαλίσει ότι αμέσως μετά, θα έχουμε κυβέρνηση άμεσα, που θα αναλάβει και θα διεκπεραιώσει τις όποιες εκκρεμότητες. Όπως και να έχει άλλωστε, ο χρόνος που απομένει είναι πολύ λίγος.
Γίνετε εύκολα αντιληπτό ότι, πρέπει να διασφαλιστεί έγκαιρα η απρόσκοπτη συνέχισή του ΒσΣ γιατί σε διαφορετική περίπτωση η κοινωνική κρίση που έτσι και αλλιώς βιώνει ο τόπος μας, θα επιδεινωθεί. Άλλωστε σε τέτοιες περιπτώσεις κοινωνικής αστάθειας και ανάγκης, αν μη τι άλλο, έχετε κάθε λόγο και υποχρέωση να παρέμβετε για την εξασφάλιση στοιχειωδώς ως χώρα μέριμνα, για τις ευπαθείς ομάδες.
Οι εργαζόμενοι μέσω των Σωματείων τους, με συναντήσεις που κάναμε, έχουμε ενημερώσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (ΚΕΔΕ, Υπ. Εσωτερικών, Υπ. Απασχόλησης), ενώ παράλληλα έχουμε ενημερώσει όλα τα κόμματα και τους προέδρους τους και όλοι συμφωνούν και συναινούν ότι πρέπει να παρθεί απόφαση τώρα.
 κ. Πρωθυπουργέ,
με βάση αυτά αλλά και με βάση το γεγονός ότι το ΒσΣ αποτελεί ένα κοινωνικό δίχτυ απέναντι στις ευπαθείς ομάδες της χώρας μας, ειδικά αυτές τις δύσκολες ώρες που περνάει, σας ζητάμε να παρέμβετε άμεσα ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνέχιση αυτής της μοναδικής και τόσο πολύτιμης υπηρεσίας.

Με εκτίμηση ,
Τα Σωματεία
- Αττικής- Α. Μακεδονίας κ’ Θράκης- Κ. Μακεδονίας- Κέρκυρας-
- Ηπείρου- Τρικάλων- Καρδίτσας- Μαγνησίας- Φωκίδας- Ευρυτανίας
- Φθιώτιδας- Βοιωτίας- Φωκίδας-Λευκάδος- Πελοποννήσου- Κρήτης-
- Κυκλάδων- Λέσβου- Σάμου- Χίου- Εύβοιας

Η Συντονιστική ομάδα των  Σωματείων:
Σοφία Κολιζέρα              6948183161 (Ν. Αττικής)                            
Λουκία   Παπαϊωάννου       6975710418  (Βοιωτία)
Τόνια Γεωργάκη                    6945755227        (Ήπειρος)   
Ειρήνη Μπακέρη              6947758664        (Κρήτη )
Zωή Ιωακειμίδου              6944835205 (Κ. Μακεδονία)       
Γεωργέλης Στράτος            6976762345        (Λέσβος)
 Ιωάννης Αθανασίου              6979217354       (Λευκάδα)       
Βούλα Καμπανά              6948625713 (Αν. Μακεδονίας κ’ Θράκης)
 Παναγιώτης Σακελλαρίου   6945369635      (Καρδίτσα)       
Αγγελική Μαντέλου           6937631112 (Δ. Ελλάδας κ¨ Πελοποννήσου )

Σάββατο 26 Μαΐου 2012

ΔΗΜΑΡΧΟΙ: Η ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ...

Η οικονομική κρίση δεν έχει φέρει «ντόμινο» λουκέτων μόνο στις επιχειρήσεις. Όλα δείχνουν πως αρχίζει να ενσκήπτει και στους δήμους της χώρας εξαιτίας των μεγάλων περικοπών στους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης λόγω μνημονίων. Άλλωστε, δεν είναι τυχαία η -πλειστάκις, είναι γεγονός- κραυγή απόγνωσης της ΚΕΔΕ στα «ώτα μη ακουόντων» υπουργών της προηγούμενης κυβέρνησης, ότι οι περικοπές οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε μη αναστρέψιμες καταστάσεις, στο να κατεβάσουν τα «ρολά» οι πρωτοβάθμιοι ΟΤΑ και να αρχίσουν να λειτουργούν στον... αυτόματο πιλότο, καθώς: δεν θα μπορούν να πληρώσουν τις στοιχειώδεις λειτουργικές τους δαπάνες (χαρτί, ΔΕΗ κτλ.), τους υπαλλήλους, τους προμηθευτές, δε θα μπορούν να λειτουργήσουν τις κοινωνικές τους δομές, ενώ η ανάπτυξη θα κινείται «στη χώρα της φαντασίας».

Σ' όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η ακυβερνησία που δημιουργεί ασφυκτικό κλίμα για τους δήμους, καθώς βάζει εμπόδια στη στοιχειώδη λειτουργία τους και τους δημιουργεί προβλήματα στο  να μαζέψουν χρήματα. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα ο φόβος που εκφράζεται στις συζητήσεις μεταξύ των δημάρχων είναι ότι «η στάση πληρωμών και άρα η χρεοκοπία της χώρας θα ξεκινήσει -αν δεν έχει ήδη ξεκινήσει- από τους δήμους».  Και η αλήθεια είναι πώς ήδη το «φιτίλι» έχει ανάψει στους δήμους Έδεσσας και Περάματος, όπως αποκάλυψε πρόσφατα η aftodioikisi.gr.
Μάλιστα, οι δήμαρχοι, κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα με τον υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών Αντώνη Μανιτάκη, εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις πληροφορίες από σχετικά δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για «κούρεμα» της μηνιαίας επιχορήγησης προς τους δήμους από 149,5 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα σε 105 εκατ. ευρώ. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης υπογράμμισε ότι κάτι τέτοιο θα συνιστούσε μερική στάση πληρωμών στους δήμους, ζήτησε να παραμείνει η επιχορήγηση στα ίδια επίπεδα των 149,5 εκ. ευρώ, σημειώνοντας ότι ήδη πολλοί δήμοι βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο και σε αδυναμία πληρωμής μισθών
Ενδεικτικές του κλίματος ανησυχίας που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στους δημάρχους είναι οι φήμες που κυκλοφόρησαν χθες ότι η ΔΕΗ δεν πρόκειται να καταβάλει μέχρι τέλος Μαΐου τα οφειλόμενα από τα δημοτικά τέλη, με αποτέλεσμα οι δήμοι να μην μπορούν να λειτουργήσουν. Ωστόσο, κάτι τέτοιο διέψευσε με δηλώσεις του στην aftodioikisi.gr ο υπεύθυνος Επικοινωνίας της επιχείρησης Κίμων Στεριώτης.
Δ. Αρχανών-Αστερουσίων: Δεν μπορούν πια να εκτελεστούν
αυτονόητες υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών στους δημότες
«Αν συνυπολογίσουμε τη σημαντικότατη μείωση πόρων από τους κατ' επίφαση θεσμοθετημένους, αλλά και την δυσκολία είσπραξης των τελών από τους δημότες γίνεται εύκολα κατανοητό ότι ακόμα και οι απλές, αυτονόητες υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών που αφορούν αυτό που συνηθίσαμε αφαιρετικά να περιγράφουμε ως καθημερινότητα, δεν μπορούν πλέον να εκτελεστούν. Για πρώτη φορά, ως δήμαρχος, δεν έχω τη δυνατότητα να εγγυηθώ ότι τον επόμενο μήνα θα έχουν δυνατότητα ύδρευσης όλοι οι κάτοικοι του δήμου που υπηρετώ, ούτε ότι θα μπορώ να πληρώσω τα καύσιμα για την μεταφορά των μαθητών στα σχολεία». Αυτή η «κραυγή απόγνωσης» ανήκει στο δήμαρχο Αρχανών-Αστερουσίων Ρούσσο Κυπριωτάκη, ο οποίος με επιστολή του στα κόμματα και τους βουλευτές Ηρακλείου υπογραμμίζει την κακή οικονομική κατάσταση των δήμων.
«Στις σημερινές συνθήκες που υποτίθεται ότι εμείς ως Αυτοδιοίκηση θα αναλαμβάναμε στρατηγικής σημασίας ευθύνες για την ανάπτυξη (αυτός ήταν ο λόγος που στηρίξαμε την υποτιθέμενη μεταρρύθμιση) όπου νέες αρμοδιότητες θα μεταφερόταν πιο κοντά στον πολίτη, διαψευστήκαμε απόλυτα», συμπληρώνει ο δήμαρχος για να καταλήξει: «Η αποκέντρωση λειτουργιών του αποδεδειγμένα αναποτελεσματικού κράτους θα προσέφερε σύγχρονες και αποτελεσματικές υπηρεσίες στους πολίτες. Οδηγηθήκαμε δυστυχώς σε διαφορετικό αποτέλεσμα: να μην μπορούμε να διασφαλίσουμε ούτε τα εντελώς απαραίτητα για τις βασικές ανάγκες των ανθρώπων που υπηρετούμε».
Δ. Γόρτυνας: Επανεξέταση των κριτηρίων καταβολής ΚΑΠ
Αν κάποιος θα μπορούσε να περιγράψει με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση στους δήμους, αυτός σίγουρα είναι ο δήμαρχος Γόρτυνας Νίκος Σχοιναράκης, ο οποίος έχει δηλώσει ότι -έτσι όπως πάνε τα πράγματα- ο δήμος θα πάει... μαζί με τα πράγματα: θα κλείσει. Μάλιστα, εδώ και περίπου ένα χρόνο ούτε ο ίδιος αλλά ούτε και οι αντιδήμαρχοί του έχουν πάρει τις αντιμισθίες που δικαιούνται.
Ο δήμαρχος Γόρτυνας έχει ήδη ζητήσει να τεθεί σε νέα βάση το καθεστώς καταβολής των ΚΑΠ. Μάλιστα, έχει καταθέσει μια πρόταση, ζητώντας να επανεξεταστούν τα κριτήρια με τα οποία γίνεται η κατανομή των ΚΕΠ, προκειμένου να είναι πιο δίκαιο και να μην υπάρχει το φαινόμενο δήμοι ίδιο πληθυσμό και έκταση να έχουν μεγάλες αποκλίσεις στους πόρους που παίρνουν.
Δ. Θέρμης: Άδειο το δημοτικό ταμείο
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κακής οικονομικής κατάστασης των ΟΤΑ είναι ο Δήμος Θέρμης. Με 15 εκατ. στο λογαριασμό του πλέον δεν έχει... τίποτε. Το 2011, προμηθευτές και ιδιώτες δέσμευσαν και κατέσχεσαν 6 εκατ. ευρώ για χρέη των καποδιστριακών δήμων που συνενώθηκαν με το νέο δήμο (και ακόμα δεν «έχει κάνει ταμείο» για το τρέχον έτος), ενώ τα υπόλοιπα 9 εκατ. ευρώ δόθηκαν σε προμηθευτές για έργα του δήμου.
Όπως σημειώνει, σε συνέντευξή του στην aftodioikisi.gr, ο δήμαρχος Θέρμης Θόδωρος Παπαδόπουλος, «δεν έχουμε να πληρώσουμε το προσωπικό. Προσπαθούμε να αντεπεξέλθουμε. Τους δώσαμε (σ.σ.: στους εργαζομένους) έναντι και περιμένουμε τους ΚΑΠ, που ούτως ή άλλως είναι πλέον μειωμένοι κατά 55% για όλη την Αυτοδιοίκηση».
Δ. Καλυμνίων: Μέχρι τέλος Ιούλιου το «ρεύστο»
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δήμαρχος Καλυμνίων Δημήτρης Διακομιχάλης, ο οποίος μιλώντας στην ιστοσελίδα σημειώνει ότι «πληρώνει προς το παρόν μόνο πετρέλαιο για τα απορριμματοφόρα, και από Ιούλιο και μετά δε θα υπάρχουν χρήματα στο ταμείο, μετά... STOP!» Μάλιστα, επιτίθεται κατά της κεντρικής κυβέρνησης για τους πόρους που δεν έχει δώσει ακόμη στην Αυτοδιοίκηση, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Ενδιαφέρονται για τις καρέκλες τους, θέλουν να μας κλείσουν. Έχουν φέρει τη χώρα σε αυτήν την κατάσταση και δεν έχουν βάλει μυαλό».
Δ. Μεσσήνης: «Ακόμα κρατάμε, αλλά μέχρι πότε;»
Λίγο καλύτερη, προς το παρόν, είναι η κατάσταση στο Δήμο Μεσσήνης, που έχει τεράστιο πρόβλημα προσωπικό. «Ακόμη μπορούμε και πληρώνουμε το προσωπικό. Προς το παρόν τα οικονομικά μας είναι ισχνά, λόγω της μείωσης της ΣΑΤΑ, των ΚΑΠ... Ακόμα ψάχνουμε τα παρακρατηθέντα, "κουνιέται φύλλο"... Κρατάμε ακόμα, λοιπόν, αλλά δεν ξέρω μέχρι πότε με όλη αυτήν την κατάσταση στα μειωμένα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης», δηλώνει ο δήμαρχος Μεσσήνης στην ιστοσελίδα Ευστάθιος Αναστασόπουλος. «Θα περάσουμε δύσκολες ημέρες», συμπληρώνει.
Τι χρωστά η κεντρική κυβέρνηση στους δήμους το 2012
Σύμφωνα και με τα όσα αναφέρθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του δ.σ. της ΚΕΔΕ, για να λειτουργήσουν οι δήμοι θα πρέπει άμεσα το κράτος να εξοφλήσει τους λογαριασμούς του έναντι των δήμων, οι οποίοι για το 2012 είναι:
 
 
Αναρτήθηκε από aftodioikisi.gr

Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΒΣΣ


Συνάντηση πραγματοποίησαν σήμερα 25/5/2012 το Πανελλήνιο συντονιστικό των Σωματείων ΒΣΣ με τον Υπουργό Εργασίας κ. Ρουπακιώτη όπου του έθεσαν το πρόβλημα που υπάρχει στην παρούσα φάση με το ΒΣΣ. Ο κ. Ρουπακιώτης διαβεβαίωσε ότι θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών για να δοθεί κάποια λύση προσωρινή και στα πλαίσια της υπηρεσιακής Κυβέρνησης ωστόσο ανάφερε ότι μεγάλο πρόβλημα για την παράταση είναι το οικονομικό, παρ' ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση με νόμο μιλούσε για εξασφαλισμένα χρήματα από το ΑΚΑΓΕ. Οι εργαζόμενοι επισήμαναν ότι στην παρούσα φάση θα μπορούσε να γίνει πράξη νομοθετικού περιεχομένου όπως το πρώτο εξάμηνο του 2012.Στη πορεία έγινε συνάντηση με εκπροσώπους του Υπουργείο Εσωτερικών όπου τέθηκαν τα ίδια πράγματα από πλευράς εργαζομένων, επίσης  και από το Υπουργείο Εσωτερικών επισημάνθηκε το οικονομικό πρόβλημα, προσπαθούν  να βρούν λύση ενώ  αναφέρθηκε ότι θα πρέπει να έχουν την συνέναιση των πολιτικών  κομμάτων για την πράξη νομοθετικού περιεχομένου επειδή αυτή είναι υπηρεσιακή Κυβέρνηση.Ακολούθησε συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ.Ασκούνη όπου μας ενημέρωσαν ότι επιδιώκουν άμεσα λύση για παράταση του Προγράμματος και ήδη  το έχουν θέσει σε συνάντηση που είχαν με τον Υπουργό Εσωτερικών. Τέλος έγιναν σε πρώτη φάση συναντήσεις με εκπροσώπους των κομμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, Νέας Δημοκρατείας, Ανεξάρτητοι Έλληνες οι οποίοι δεσμεύτηκαν ότι θα εισηγηθούν άμεσα για τη λύση του προβλήματος. Προσεχώς θα γίνουν συναντήσεις και με τα υπόλοιπα κόμματα, ενώ θα είμαστε σε άμεση επαφή και επικοινωνία με τα αρμόδια Υπουργεία.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΒΣΣ


 Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ με εργαζόμενους στο «Βοήθεια στο σπίτι»

  • 7
     



Aντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ από τους Δημήτρη Στρατούλη, βουλευτή Β΄ Αθήνας, Σπύρο Τζόκα, Θοδωρή Γκοτσόπουλο και Νίκο Σακούτη, μέλη του Τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Μάρκο Μπασιούκα και Γιώργο Χαρίση από το εργατικό του ΣΥΡΙΖΑ και Φώτη Χρυσικό από το Τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, συναντήθηκαν με πανελλαδική αντιπροσωπεία των εργαζομένων στο πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι».
Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την αλληλεγγύη και την στήριξή της στον αγώνα των 4000 εργαζομένων στο πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι» για τη διασφάλιση της εργασίας τους και μετά τις 30/6/2012 που τελειώνει αυτό το πρόγραμμα και οι συμβάσεις τους και κινδυνεύουν να χάσουν την απασχόλησή τους καθώς και την κοινωνική στήριξη 130.000 ηλικιωμένοι και ΑΜΕΑ, που υπάγονται σ’ αυτό το πρόγραμμα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει η Υπηρεσιακή κυβέρνηση στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της για ομαλή πορεία προς τις εκλογές να αξιοποιήσει τα πολιτικά και νομικά εργαλεία που διαθέτει, ώστε να δώσει παράταση στο πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι» και στις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων σ’ αυτά.
Παράλληλα η κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να δώσει εντολή για την πληρωμή των εργαζομένων που καθυστερεί για 6 μήνες για λόγους γραφειοκρατίας αλλά και κρατικής αδιαφορίας.
Τα δύο αυτά προβλήματα πρέπει να λυθούν άμεσα για να μην έχουμε και νέα κατάρρευση τμημάτων του κοινωνικού κράτους και της απασχόλησης. Οριστικά θα λυθούν με την ανατροπή των εφαρμοζόμενων βάρβαρων και αντικοινωνικών μνημονιακών πολιτικών και με μια άλλη πολιτική από κυβέρνηση της Αριστεράς, που θα δίνει προτεραιότητα στην αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους και στην πλήρη και σταθερή απασχόληση.
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τρίτη 22 Μαΐου 2012

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΒΣΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Την Παρασκευή 25/5/2012 θα συνεδριάσει στην Αθήνα  το Πανελλήνιο Συντονιστικό των Σωματείων ΒΣΣ προκειμένου να αποφασίσει για τις  άμεσες δράσεις που θα πραγματοποιήσουν τα Σωματεία. Μέχρι στιγμής έχουν σταλεί έγγραφα προς όλους τους αρμόδιους φορείς για άμεση επίλυση της κατάστασης, δεδομένου ότι στενεύουν τα χρονικά περιθώρια. Η κατεύθυνση προς το παρόν είναι να πάρουμε παράταση με πράξη νομοθετικού περιεχομένου όπως έγινε για το πρώτο εξάμηνο του 2012 και προβλέπεται από το ΑΣΕΠ. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η ΚΕΔΕ με την οποία είμαστε σε συνεχή συνεργασία και αναμένεται από βδομάδα ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Ασκούνης να κάνει συνάντηση με τον υπηρεσιακό Υπουργό Εσωτερικών και να ζητήσει διασφάλιση του προγράμματος με το υφιστάμενο προσωπικό. Επίσης έχει γίνει εκ νέου ενημέρωση στα κόμματα για την φάση που έχει περιέλθει το ΒΣΣ και στις 25/5/2012 θα γίνουν και συναντήσεις του Παν.Συντ. ΒΣΣ με εκπροσώπους κομμάτων. Την ίδια μέρα θα πραγματοποιήσουμε και συνάντηση με την ΚΕΔΕ και ευελπιστούμε να έχουμε κάποιο αποτέλεσμα.

Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Δικαίωση εργαζομένων




Σε περιπέτειες μπαίνει όπως όλα δείχνουν το Κέντρο Ανάπτυξης Καλαμπάκας - Πύλης (ΚΕΝΑΚΑΠ Α.Ε.). Χθεσινή δικαστική απόφαση δικαιώνει τέσσερις απλήρωτους εργαζόμενους στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», που υλοποιεί η αναπτυξιακή εταιρεία, κατάσχοντας λογαριασμό 65.000 ευρώ.
Οι εργαζόμενοι είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη ζητώντας τα δεδουλευμένα τους και δικαιώθηκαν με εντολή κατάσχεσης του ποσού που τους αναλογεί.
Μετά από όλες αυτές τις εξελίξεις αναμένεται να υπάρξει σήμερα συνάντηση του δημάρχου Καλαμπάκας κ. Δημ. Σακελλαρίου με τον διευθυντή του ΚΕΝΑΚΑΠ Α.Ε κ. Παν. Πάτρα.
Πηγή: thessalianews.gr

Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

ΚΕΔΕ: Κίνδυνος κατάρρευσης των ΟΤΑ


Συνάντηση με τον υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών ζητεί επειγόντως η ΚΕΔΕ, σημειώνοντας ότι... «ο συνδυασμός της κατάρρευσης του κεντρικού μηχανισμού του κράτους και της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου έχει καταστήσει εκρηκτικά τα ήδη μεγιστοποιημένα και πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι».

«Τα οξυμένα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησηςκαι η παράταση της ακυβερνησίας έχουν επιπτώσεις στη λειτουργία των δήμων και μας φέρνουν σε δύσκολη θέση απέναντι στις ανάγκες των συμπολιτών μας», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης.

Τα επείγοντα θέματα που ζητά η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας να αντιμετωπιστούν αφορούν στα εξής:

- Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, οι εγκρίσεις και οι αδειοδοτήσεις από τους κρατικούς φορείς, ώστε να προχωρήσουν απρόσκοπτα και γρήγορα τα έργα του ΕΣΠΑ, γεγονός που θα διασφαλίσει θέσεις εργασίας και στήριξη της πραγματικής οικονομίας.

- Να ξεκινήσει άμεσα η υλοποίηση του προγράμματος αυτεπιστασίας στους δήμους, και τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.

- Να γίνει πράξη ό,τι προβλέπει ο νόμος 2190/1994 (άρθρο 14 παρ. 1) για την άρση της απαγόρευσης- λόγω της προκήρυξης εκλογών -των δίμηνων εποχιακών συμβάσεων απασχόλησης στους δήμους προκειμένου να αντιμετωπιστούν ιδιαιτέρως επείγουσες και σοβαρές ανάγκες και ειδικότερα για προσωπικό καθαριότητας, πυρασφάλειας, ναυαγοσώστες, προσωπικό για τις παιδικές κατασκηνώσεις, υδρονομείς άρδευσης, προσωπικό για τους παιδικούς σταθμούς και καθαρίστριες σχολικών μονάδων για το έτος 2012-2013.

- Να δοθούν άμεσα τα 23 εκ. ευρώ για την πυροπροστασία, τα οποία επίσης προέρχονται από ίδιους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ειδικότερα από τη ΣΑΤΑ.

Σε ό,τι αφορά στις οικονομικές εκκρεμότητες του πρώτου τετραμήνου η ΚΕΔΕ ζητά να δοθούν άμεσα η δόση Μαΐου από τους ΚΑΠ τα προνοιακά επιδόματα Μαρτίου –Απριλίου, η δόση των παρακρατηθέντων του 2012 και να ξεκινήσει η κατανομή των αναδρομικών όπως έχει συμφωνηθεί.

Σε ό,τι αφορά τον προγραμματισμό για τη μεταφορά των μαθητών κατά τη σχολική χρονιά 2012-2013, η ΚΕΔΕ σημειώνει ότι οι δήμοι δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει τις σχετικές διαδικασίες, ότι πολλοί διαγωνισμοί έχουν κηρυχθεί άγονοι, δεν έχει εκδοθεί η τροποποιημένη ΚΥΑ για να προχωρήσουν οι διαδικασίες, ενώ το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν εγκρίνει πολλές συμβάσεις δήμων για τη μεταφορά μαθητών, με το σκεπτικό ότι αυτές δεν έχουν εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά – όπως ο νόμος ορίζει – από την αρμόδια Οικονομική Επιτροπή.

Σε ό,τι αφορά τα κοινωνικά προγράμματα που υλοποιούν οι δήμοι η ΚΕΔΕ ζητά:

1. Να δημοσιοποιηθεί εγκαίρως η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (2012-2013) για τη Δομή Φύλαξης Παιδιών με τουλάχιστον τον ίδιο προϋπολογισμό, 175 εκ. ευρώ.
2. Να υπάρξει δέσμευση για συνέχιση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και για τη συνέχιση της απασχόλησης του υφιστάμενου προσωπικού μετά τις 30/6/2012 καθώς και να διασφαλιστεί χρηματοδότηση μέρους του προϋπολογισμού.
3. Να διευκρινιστεί άμεσα και μετά από σύμφωνη γνώμη της ΚΕΔΕ το πλαίσιο εφαρμογής του νέου προγράμματος «Κατ' οίκον φροντίδας συνταξιούχων».
newpost.gr

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ - ΒΣΣ ΤΗΝΟΥ

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

προς
τους εξυπηρετούμενους του προγράμματος «βοήθεια στο σπίτι» Δήμου Τήνου και την τοπική κοινωνία του νησιού.

Αγαπητοί μας ηλικιωμένοι και Άτομα Με Ειδικές Ανάγκες, αισθανόμαστε την ανάγκη στην παρούσα δύσκολη φάση τόσο για την χώρα όσο και για τον καθένα από εμάς να επικοινωνήσουμε μαζί σας μέσω αυτής της επιστολής ωθούμενοι από την επαγγελματική και ανθρώπινη συνείδηση μας, βασιζόμενοι στη καρποφόρα συνεργασία μας των 10 χρόνων παρουσίας του προγράμματος στη Τήνο.

Γνωρίζουμε όλοι ότι ο αριθμός των ηλικιωμένων ατόμων και ο μέσος όρος ηλικίας έχει γενικά αυξηθεί. Στην Τήνο ιδιαίτερα, ο αριθμός των ηλικιωμένων στα διάφορα χωριά που διαβιούν μόνοι είναι αρκετά μεγάλος, ενώ ταυτόχρονα ξέρουμε καλά ότι επιθυμία των περισσοτέρων είναι η παραμονή στο σπίτι τους ώστε να προξενηθεί η μικρότερη δυνατή «επιβάρυνση» στα παιδιά ή άλλους συγγενείς και φίλους. Τα προγράμματα «βοήθεια στο σπίτι» δημιουργήθηκαν με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου οργανωμένα και με επιστημονικό τρόπο να απαντήσουν ολοκληρωμένα και πολύπλευρα σε αυτές τις ανάγκες των ηλικιωμένων συνανθρώπων μας αλλά και, στο μέτρο του δυνατού, στις ανάγκες των ατόμων που αντιμετωπίζουν κάποια αναπηρία. Θυμίζουμε ότι για τη σωστή λειτουργία ενός προγράμματος είναι βασικές και απαραίτητες τρις ειδικότητες εργαζομένων: i) κοινωνικός λειτουργός, ii) νοσηλευτής, iii) οικογενειακός βοηθός.

Η διαπροσωπική επαφή που έχουμε, μας προστάζει ηθικά να ζητήσουμε ΣΥΓΝΩΜΗ, από κάθε μια και κάθε έναν από εσάς, τους εξυπηρετούμενους του προγράμματος μας και το συγγενικό ή φιλικό περιβάλλον σας, που ταλαιπωρηθήκατε και συνεχίζετε να ταλαιπωρείστε το τελευταίο διάστημα λόγω της απευκταίας αλλά ταυτόχρονα ύστατης αναγκαίας για τη βιωσιμότητα του προγράμματος κινητοποίησης μας.
Ήδη βρισκόμαστε για τρίτη εβδομάδα σε Επίσχεσης Εργασίας διεκδικώντας εκτός των άλλων ποσά που αντιστοιχούν σε μισθούς επτά μηνών. Σημειώνουμε εδώ ότι, παρά τα όποια προβλήματα και την αβεβαιότητα που υπήρξε και στο παρελθόν (όχι βέβαια σε τέτοιο βαθμό όπως σήμερα) εργαστήκαμε με όλες μας τις δυνάμεις και χωρίς διακοπή όλα τα προηγούμενα χρόνια. Η κακή οργάνωση των Ελληνικών δημόσιων υπηρεσιών και η γραφειοκρατία ήταν πάντα ένα σοβαρό εμπόδιο για εμάς. Παρά όμως τα όποια προβλήματα όλες οι έρευνες που έχουν γίνει ως τώρα διακρίνουν το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι» ως το πιο παραγωγικό, ανταποδοτικό και αποδεκτό από τη κοινωνία πρόγραμμα που λειτούργησε ποτέ στην Ελλάδα.

Στην παρούσα φάση το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι» τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και σε θεσμικό βρίσκεται «στον αέρα». Ελπίζουμε ότι οι διαμαρτυρίες (γενικά) των εργαζομένων και συγκεκριμένα στην Τήνο που μας αφορά, θα είναι μια αφορμή να κινητοποιηθεί η τοπική μας κοινωνία ώστε να μην ακυρωθούν και υποβαθμιστούν ακόμα περισσότερο οι ελάχιστες παροχές υγείας και πρόνοιας που υπάρχουν στο νησί μας.
Επικαλούμαστε την απογοήτευση και την αγανάκτηση όλων όσων δεν μπορούν να υψώσουν φωνή για τη καταπάτηση των δικαιωμάτων τους. Ελπίζουμε στην άμεση αξιολόγησης και ιεράρχηση των αναγκών της Τήνου ώστε οι όποιοι επιπλέον πόροι των φορέων του νησιού μας να κατευθύνονται με σύνεση, πρώτα για το καλό των συνανθρώπων μας που βρίσκονται σε ανάγκη και δευτερευόντως σε άλλους ίσως λιγότερο αναγκαίους σκοπούς.

Οι εργαζόμενοι είμαστε στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου, ατόμου ή φορέα για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία της κατάστασης ή για συνεργασία.

ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ
ΜΑΛΛΙΑΡΗ ΜΑΡΙΑ – ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ ΕΛΕΝΗ – ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ
ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΝΟΥ

Και τώρα τι έχετε να μας πείτε???...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ




Με αφορμή του δελτίου  τύπου που εξέδωσε προεκλογικά  το Υπουργείο Εργασίας ως ανταπάντηση  στην καταγγελία των Σωματείων Βοήθεια  στο Σπίτι, έχουμε να πούμε τα εξής:
Λίγες μέρες μετά την διεξαγωγή  των εκλογών, επιβεβαιώνεται και  επίσημα από το Υπουργείο Εργασίας  η «κοροϊδία» που παίχτηκε επί μήνες σε βάρος των εργαζομένων,  αφού σύμφωνα με την  Γεν. Γραμματέα Διαχείρισης κοινοτικών και άλλων πόρων, δεν υπάρχει συγχρηματοδότηση ούτε προβλέπεται για τη συνέχιση του προγράμματος.
Αυτό επιβεβαιώθηκε στην  προγραμματισμένη συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι της Κοινωνικής πολιτικής της ΚΕΔΕ με τους αρμόδιους του Υπουργείου. Να σημειωθεί δε ότι και η ΚΕΔΕ είχε επίσης εφησυχαστεί στις διαβεβαιώσεις του κ. Κουτρουμάνη για εξασφάλιση της συγχρηματοδότησης, είχαν μάλιστα ενημερώσει και τους εκπροσώπους των εργαζομένων,  αλλά απ’ ότι φαίνεται κι αυτοί εξαπατήθηκαν!
Τα Σωματεία λοιπόν, δικαίως  και αγανακτισμένα μίλησαν για εξόντωση 4.000 εργαζομένων μετά από δέκα χρόνια συνεχούς εργασίας οι οποίοι μάλιστα έχουν προσληφθεί  όλοι με ΑΣΕΠ,  και εξακολουθούν να δουλεύουν  επί σειρά μηνών απλήρωτοι.  Δικαίως   αντέδρασαν  για την «ταφόπλακα» που βάζει το Υπουργείο Εργασίας σε 130.000 ωφελούμενους μέχρι σήμερα (ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ), αφού με το φεκ .για τα κριτήρια ωφελουμένων  που  εξέδωσε εκ νέου το Υπουργείο μετά την έντονη αντίδραση που υπήρξε, η μοναδική αλλαγή είναι για τα ΑΜΕΑ (και μόνο  γι αυτούς με 67% αναπηρία και άνω), όπου δεν τίθεται θέμα ηλικίας.
Είναι φανερό πλέον ποιοι  παραπληροφορούσαν σκόπιμα τόσο καιρό τους εκπροσώπους των εργαζομένων, και ποιοι εξυπηρετούσαν προεκλογικές σκοπιμότητες.
Οι εργαζόμενοι,  εδώ και χρόνια φωνάζουμε  ότι η μόνη σωστή και δίκαιη λύση είναι το ΒΣΣ να γίνει υπηρεσία στους Δήμους όπως προβλέπεται κι απ’ τον Καλλικράτη, διότι η άσκηση  κοινωνικής  πολιτικής σε ευπαθείς ομάδες,  είναι πάνω απ’ όλα υποχρέωση και μέριμνα κάθε πολιτισμένου κράτους. 
Στη  δύσκολη συγκυρία που διανύει η χώρα, είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει ένα δίκτυ προστασίας για τους ανήμπορους συμπολίτες μας. Εκτός των άλλων επανειλημμένα έχουμε αναφερθεί για την εξοικονόμηση πολλών χρημάτων για τη χώρα, με την αποφυγή της ιδρυματικής και νοσοκομειακής περίθαλψης που πετυχαίνεται με τη ΒΣΣ.
Τη δεδομένη στιγμή 30 Ιουνίου 2012 λήγουν οι συμβάσεις 4000 εργαζομένων ενώ το νέο ΒΣΣ  «ταφόπλακα» το οποίο προώθησε το Υπουργείο Εργασίας, λόγω των πολιτικών εξελίξεων, άγνωστο πότε θα τεθεί σε εφαρμογή!  Επιτέλους οι αρμόδιοι ας δώσουν λύση!!!!!!! «Το Βοήθεια είναι εδώ»!!!!!!!!!!!!

Τα Σωματεία
- Αττικής- Α. Μακεδονίας κ’ Θράκης- Κ. Μακεδονίας- Κέρκυρας-
- Ηπείρου- Τρικάλων- Καρδίτσας- Μαγνησίας- Φωκίδας- Ευρυτανίας
- Φθιώτιδας- Βοιωτίας- Φωκίδας-Λευκάδος- Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κ’ Πελοποννήσου- Κρήτης- Κυκλάδων- Λέσβου- Σάμου- Χίου- Εύβοιας

Τρίτη 15 Μαΐου 2012

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ (ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ) ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, ΚΑΛΕΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΣΕ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΜΑΪΟΥ ΣΤΙΣ 10.30ΠΜ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.
Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΑΣ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ.
(ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΟΠΩΣ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ)


ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ


     Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                            Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΟΥ ΖΩΗ                   ΣΙΣΙΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΒΣΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΛΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ 23/5/2012 ΗΜΕΡΑ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ (Γ΄ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 48 Β) ΚΑΙ ΩΡΑ 16:00-18:30 Μ.Μ.
ΘΑ ΓΙΝΕΙ  ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΤΟΥ ΒΣΣ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΘΕΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ.
ΣΤΗ ΠΟΡΕΙΑ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ Η ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΛΑΧΝΩΝ.
ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΩΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΟΠΩΣ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΣΤΕ!!!

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ


      Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                      Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

     Σοφία Κολιζέρα                               Νίκος Παππάς

Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΤΡΙΚ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗ Η ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΣΣ

ΑΝΑΚΟΊΝΩΣΗ - ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΌΤΗΣΗ

Το Σωματείο ΒΣΣ Ν. Αττικής κατόπιν επικοινωνίας με την ΚΕΔΕ επιβεβαιώνει και επισήμως ότι συγχρηματοδότηση για το ΒΣΣ δεν υπάρχει ούτε προβλέπεται! 
Η συνάντηση που είχε σήμερα ο  Πρόεδρος της Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ με την  κ. Δελλαπόρτα  Γεν. Γραμ. Διαχείρισης Κοιν.και άλλων Πόρων, επιβεβαιώνει  και επισήμως την  κοροϊδία του κ.Κουτρουμάνη  απέναντι στους εργαζόμενους εδώ και μήνες, και αποδεικνύει  ότι το Δελτίο τύπου από το Υπουργείο Εργασίας που βγήκε ως απάντηση στο Δελτίο τύπου των Σωματείων  που μιλούσε  για την εξόντωση του ΒΣΣ, εκτός του ότι ήταν ψευδές , παράλληλα κατηγορούσε και τα Σωματεία  ΒΣΣ ότι κινούν  πολιτικές σκοπιμότητες, ότι παρέχουν κακές υπηρεσίες αφού παραπληροφορούν τους πολίτες ,
( εν ολίγοις είμαστε "χαζοί" και δεν έχουμε καταλάβει), γίνεται αντιληπτό  πλέον, ότι ήταν  ένα προεκλογικό τρικ του Κουτρουμάνη!
 Έντονη ήταν και η αντίδραση της ΚΕΔΕ σχετικά με το Δελτίο τύπου του Υπουργείου, οι οποίοι κι αυτοί είχαν πιστέψει το παραμύθι του Κουτρουμάνη. Εν τω μεταξύ ο πρώην Υπουργός Εργασίας  και οι Σύμβουλοί του άφαντοι!
 Τόσο η ΚΕΔΕ όσο και τα Σωματεία θα επιδιώξουν άμεσα διαβούλευση με το Υπουργείο Εσωτερικών το οποίο είναι πλέον το μόνο αρμόδιο Υπουργείο για το μέλλον των εργαζομένων,  σε πρώτη φάση  να παραταθούν οι συμβάσεις των εργαζομένων για άλλο ένα εξάμηνο, αφού υπάρχει  το έγγραφο του ΑΣΕΠ στο οποίο προβλέπεται  η παράταση μέχρι την εφαρμογή του βιώσιμου σχεδίου, που μάλλον θα τρέξει από Οκτώβρη!   

Σάββατο 12 Μαΐου 2012

ΦΕΚ - ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΤ' ΟΙΚΟΝ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ
ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ
ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦ/ΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ
& ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ
ΤΜΗΜΑ Α
Ταχ. Δ/νση : Σταδίου 29
Ταχ. Κώδικας : 101 10
Πληροφορίες : Α. Καραμπλιάνη
Τηλέφωνο:210-33.68.164
ΦΑΞ : 210-33.68.186
Αθήνα, 11/4/2012
Αριθ. Πρωτ: Φ.80000/8786/1078
ΠΡΟΣ : Εθνικό Τυπογραφείο
(για δημοσίευση)
ΚΟΙΝ : IKA-ETAM
Γραφείο κ. Διοικητή
Αγ. Κων/νου 8
102 41 Αθήνα
ΘΕΜΑ: Κριτήρια και διαδικασία επιλογής ωφελούμενων για την
υλοποίηση προγράμματος κατ’ οίκον φροντίδας συνταξιούχων
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Έχοντας υπόψη :
1. Τις διατάξεις της παρ. Β, υποπαραγράφου 4, του άρθρου 138 του ν.4052/2012
(Α,41) «Νόμος αρμοδιότητας Υπουργείων Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης …
και άλλες διατάξεις»,
2. Τις διατάξεις του άρθρου 90 του π.δ/τος 63/2005(Α, 98) «Κώδικα Νομοθεσίας
για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα»,
3. Τις διατάξεις του π.δ/τος 110/2011 (Α΄, 243) «Διορισμός Αντιπροέδρων της
Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών»,
4. Την προτεραιότητα ενίσχυσης των ηλικιωμένων και ανάπηρων συνταξιούχων για
την κάλυψη αναγκών κατ’ οίκον φροντίδας και την αποφυγή του κοινωνικού
αποκλεισμού,
5. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της απόφασης αυτής δεν προκαλείται επιπλέον
επιβάρυνση του Κρατικού Προϋπολογισμού ούτε του Προϋπολογισμού του ΙΚΑ-
ΕΤΑΜ.
αποφασίζει
Για την υλοποίηση του Προγράμματος «κατ’ οίκον φροντίδας Συνταξιούχων», κατ’
εφαρμογή του Άρθρου 138, παρ. Β του Ν. 4052/2012 ορίζει με την παρούσα τα
κριτήρια και τη διαδικασία υπαγωγής ωφελουμένων στο πρόγραμμα, σκοπός του
οποίου είναι η κατοχύρωση συνθηκών αξιοπρεπούς και αυτόνομης διαβίωσης των
ηλικιωμένων και των αναπήρων συνταξιούχων στην κατοικία τους, ώστε να
προληφθούν καταστάσεις κοινωνικού αποκλεισμού και να αποφευχθεί η παραπομπή
τους σε δομές κλειστής φροντίδας. Το Πρόγραμμα υλοποιείται από δομές / επιχειρήσεις
ΑΔΑ: Β491Λ-ΜΤΙ
Κοινωνικής Φροντίδας, εφεξής «Πάροχοι», όπως ορίζονται στο Άρθρο 138, παρ. Β,
υποπαράγραφος 7 του ν. 4052/2012.
Άρθρο 1
Κριτήρια υπαγωγής στο Πρόγραμμα
Κατ’ Οίκον φροντίδας συνταξιούχων
Δικαιούχοι είναι συνταξιούχοι λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου φορέων
κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης,
του ΝΑΤ, του Δημοσίου καθώς και συνταξιούχοι ανασφάλιστοι υπερήλικες του ΟΓΑ, οι
οποίοι αντιμετωπίζουν πρόσκαιρα ή μόνιμα προβλήματα υγείας ή αναπηρίας και
πληρούν σωρευτικά τα κάτωθι αναφερόμενα κριτήρια επιλογής.
Κριτήρια επιλογής ωφελούμενων:
α) Να έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον το 78ο έτος της ηλικίας τους ή να έχουν κριθεί
ανάπηροι με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας,
β) Να διαβιούν μόνοι τους ή με σύζυγο ή άλλο πρόσωπο που πληροί τις λοιπές
προϋποθέσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα,
γ) Το συνολικό ετήσιο ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει αυτό της
χαμηλότερης εισοδηματικής κλίμακας που προβλέπεται, κάθε φορά, για την παροχή
του ΕΚΑΣ,
δ) Η κατάσταση της υγείας τους, λόγω ασθένειας (χρόνιας ή πρόσκαιρης), να καθιστά
αδύνατη την αυτοεξυπηρέτησή τους ή δυσχερή την κάλυψη των καθημερινών τους
αναγκών,
ε) Δεν λαμβάνουν επίδομα απολύτου αναπηρίας, ή εξωϊδρυματικό επίδομα ή
οποιοδήποτε άλλο επίδομα συμπαράστασης από τον ασφαλιστικό τους φορέα.
Τα ανωτέρω κριτήρια επιλογής ωφελουμένων στο πρόγραμμα αναθεωρούνται
σύμφωνα με τους περιορισμούς του προϋπολογισμού του και με στόχο την
αποτελεσματικότερη κάλυψη των αναγκών των συνταξιούχων.
Δεν εντάσσονται στο πρόγραμμα συνταξιούχοι που πληρούν τα κριτήρια
επιλογής αλλά διαβιούν σε μονάδες κλειστής φροντίδας του δημόσιου, ιδιωτικού ή
εθελοντικού τομέα ή νοσηλεύονται σε νοσηλευτικές μονάδες του Εθνικού Συστήματος
Υγείας ή του ιδιωτικού τομέα.
Άρθρο 2
Διαδικασία υπαγωγής ωφελούμενων στο πρόγραμμα
1. Ο ωφελούμενος υποβάλλει αίτηση η οποία συνοδεύεται από τα ακόλουθα
δικαιολογητικά:
- Φωτοαντίγραφο ταυτότητας,
- Εκκαθαριστικό σημείωμα δήλωσης εισοδήματος του προηγούμενου οικονομικού έτους
ή υπεύθυνη δήλωση, σε περίπτωση μη υποχρέωσης υποβολής δήλωσης εισοδήματος,
από την οποία να προκύπτει το εισόδημα του ωφελούμενου,
- Βιβλιάριο Υγείας του οικείου ασφαλιστικού φορέα,
- Απόφαση συνταξιοδότησης ή εκκαθαριστικό πληρωμής Συντάξεων,
- Πιστοποιητικό αναπηρίας σε ισχύ,
- Υπεύθυνη δήλωση του ν.1599/85 στην οποία αναφέρει ότι διαβιοί μόνος του ή με
σύζυγο ή άλλο πρόσωπο που πληροί τις λοιπές προϋποθέσεις υπαγωγής στο
πρόγραμμα.
2
ΑΔΑ: Β491Λ-ΜΤΙ
Η αρμόδια υπηρεσία του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ ελέγχει την πληρότητα του φακέλου και εφόσον
πληρούνται σωρευτικά τα ανωτέρω κριτήρια, εκδίδει απόφαση ένταξης στο
πρόγραμμα, η οποία γνωστοποιείται στον ωφελούμενο. Επίσης στον ωφελούμενο
γνωστοποιούνται με κάθε πρόσφορο τρόπο, οι συμβεβλημένοι με το ΙΚΑ –ΕΤΑΜ
πάροχοι, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του.
2. Οι εγκριτικές αποφάσεις καταχωρούνται σε ηλεκτρονικό αρχείο που τηρεί η
υπηρεσία του Ιδρύματος και περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστο τα ακόλουθα στοιχεία:
- ονοματεπώνυμο και το πατρώνυμο του ωφελουμένου
- Α.Φ.Μ.
- τον αριθμό μητρώου κοινωνικής ασφάλισης του ωφελούμενου
- φορέα συνταξιοδότησης και αριθμό μητρώου του συνταξιούχου
3. Ο ωφελούμενος επιλέγει πάροχο με τον οποίο το ΙΚΑ –ΕΤΑΜ έχει συνάψει ειδική
σύμβαση κατ’ εφαρμογή της υποπαραγράφου 7 της παρ. Β του άρθρου 138 του
ν.4052/2012(Α,41) στον οποίο προσκομίζει την εγκριτική απόφαση ένταξής του στο
Πρόγραμμα. Ο πιστοποιημένος από το ΙΚΑ –ΕΤΑΜ πάροχος υποχρεούται να εγγράφει
στο πρόγραμμα τον ωφελούμενο και να ενημερώνει άμεσα την υπηρεσία του ΙΚΑ-
ΕΤΑΜ. Σε περίπτωση αποχώρησης του ωφελούμενου από το πρόγραμμα, για
οποιοδήποτε λόγο, ο πάροχος υποχρεούται να ενημερώσει άμεσα το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και να
γνωστοποιήσει το λόγο αποχώρησης.
4. Οι συμβεβλημένοι πάροχοι υποβάλλουν, ηλεκτρονικά, ανά τρίμηνο τα στοιχεία
των ωφελούμενων του προγράμματος, στους οποίους παρείχαν υπηρεσίες. Οι
αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μετά τον έλεγχο των
απαιτούμενων δικαιολογητικών και την εκκαθάριση των σχετικών δαπανών
προβαίνουν στην πληρωμή των παρόχων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Άρθρο 3
Διάρκεια του προγράμματος
Ο ωφελούμενος υποχρεούται στην αρχή κάθε έτους να προσκομίζει στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ τα
απαραίτητα δικαιολογητικά από τα οποία προκύπτει ότι συνεχίζει να πληροί τις
προϋποθέσεις και παραμένει δικαιούχος του προγράμματος.
Σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια του έτους ο ωφελούμενος παύει να πληροί τα
απαιτούμενα κριτήρια, οφείλει να το κοινοποιήσει στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για να διακοπεί η
συμμετοχή του στο πρόγραμμα.
Σε περίπτωση θανάτου του ωφελούμενου, η διακοπή γίνεται αυτοδίκαια.
Σε περίπτωση που ο πάροχος δεν τηρεί τους όρους της σύμβασής, ο κάθε ωφελούμενος
έχει δικαίωμα να το καταγγείλει στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, προκειμένου το Ίδρυμα, μετά από
σχετικό έλεγχο, να προβαίνει στη διακοπή της σύμβασης με τον πάροχο. Η διαδικασία
αυτή θα εξειδικευτεί στην Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικής
Ασφάλισης και Οικονομικών της υποπαραγράφου 8 της παρ. Β του Άρθρου 138 του ν.
4052/2012(Α,41).
Άρθρο 4
Έναρξη εφαρμογής του προγράμματος
Η αρμόδια υπηρεσία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ υποχρεούται να ενημερώνει, με κάθε πρόσφορο
μέσο, για τη νέα εφαρμογή του ολοκληρωμένου προγράμματος κατ’ οίκον φροντίδας
συνταξιούχων, ήτοι υποστηρικτικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών, να γνωστοποιεί τα
κριτήρια επιλογής και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και να προσδιορίσει την υπηρεσία
υποβολής των αιτήσεων, τον τρόπο και την διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων και
επιλογής των ωφελούμενων, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την
εφαρμογή του προγράμματος.
3
ΑΔΑ: Β491Λ-ΜΤΙ
Άρθρο 5
Μεταβατικές διατάξεις
Κατά την αρχική εφαρμογή του προγράμματος, ωφελούμενοι είναι μόνο όσοι έχουν
αναπηρία ποσοστού 67% και άνω, και πληρούν σωρευτικά τα υπόλοιπα κριτήρια του
άρθρου 1 της παρούσης.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ
Εσωτερική Διανομή
1) Γραφείο κ. Υπουργού
2) Γραφείο κ. Γενικού Γραμματέα
3) Γραφείο κ. Γενικής Διευθύντριας Κ.Α.
4) Όλες τις Δ/νσεις της Γ.Γ.Κ.Α.
4
ΑΔΑ: Β491Λ-ΜΤΙ

Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

ΣΤΗ ΚΟΨΗ ΤΟΥ ΞΥΡΑΦΙΟΥ ΤΟ ΒΣΣ


Και ενώ λίγες μέρες πριν τις εκλογές πανικόβλητο το Υπουργείο Εργασίας σε καταγγελία των Σωματείων για την εξόντωση του προγράμματος ΒΣΣ έσπευσε να απαντήσει άμεσα και να μας κατηγορήσει κιόλας για ψευδείς δηλώσεις και πολιτικές σκοπιμότητες σε όλα τα ΜΜΕ, σήμερα νέες πληροφορίες μας κρούουν το καμπανάκι λέγοντας ότι δεν "παίζει" καμιά  συγχρηματοδότηση για το ΒΣΣ το παλιό και νέο όπως ανάφεραν προεκλογικά!
 Για άλλη μια φορά έπαιξαν με τους εργαζόμενους προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους σκοπούς τους αλλά δεν τους βγήκε. Ωστόσο τα πράγματα είναι έκρυθμα και λόγο των πολιτικών εξελίξεων έχουμε καθυστερήσεις. Τα Σωματεία είναι σε ετοιμότητα και επικοινωνία καθημερινά με αρμόδιους φορείς κυρίως τώρα προς το Υπουργείο Εσωτερικών για εξασφάλιση παράτασης  των Συμβάσεων σε πρώτη φάση όπως αυτό έχει κατοχυρωθεί από το ΑΣΕΠ μέχρι την εφαρμογή του  Βιώσιμου σχεδίου, μέχρι να αναλάβει η Νέα Κυβέρνηση που θα προκύψει! Παρέμβαση αναμένεται να κάνει και η ΚΕΔΕ. Επίσης απ' ότι ενημερωθήκαμε πήραν πίσω το Φεκ. για τα κριτήρια των ωφελουμένων αφού είδαν και οι ίδιοι τις μ@......ς που έγραφαν και θα το επανεκδοθεί διορθωμένο!