!

..."ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ"... !
ΟΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ !!!! Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ !!!! ΠΑΡΟΧΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

Αναγνώστες

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Π.Ε.Δ. με θέμα: "Πρόγραμμα ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ και ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤ΄ΟΙΚΟΝ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ"

Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας
26ης Οκτωβρίου 43
54627 Θεσσαλονίκη
τηλ. 2310502172 - fax 2310502170 e-mail: ped-km@otenet.gr
                                                                              Θεσσαλονίκη 30/10/12
                                                                              Αριθμ. Πρωτ. 1924/17/ΤΠ

                                                                                              ΠΡΟΣ
                                                                                 
                                                                               ΠΙΝΑΚΑ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ





ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Σας προσκαλούμε την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012 και ώρα 15:00 στα γραφεία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (26ης Οκτωβρίου 43, 50ς όροφος) σε ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ με θέμα:

"Πρόγραμμα ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ και ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤ΄ΟΙΚΟΝ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ" 

Η ενημέρωση όλων μας, η ανταλλαγή απόψεων αλλά και η διατύπωση αιτημάτων αποτελούν κρίσιμη προϋπόθεση προκειμένου να αντιμετωπίσουμε και να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά στα προβλήματα των πολιτών της ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ στους ΔΗΜΟΥΣ ΜΑΣ.

                                                                   Ο Πρόεδρος 
                                                   της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων
                                                           Κεντρικής Μακεδονίας
                                                           ΣΙΜΟΣ ΔΑΝΙΗΛΙΔΗΣ
                                                      Δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών
                                                          Πρόεδρος της Επιτροπής
                                                            Κοινωνικής Πολιτικής
                                                     Αλληλεγγύης και Απασχόλησης
                                                                      της ΚΕΔΕ
                                                                                           


ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ

  1. Δήμαρχοι Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
  2. Αντιδήμαρχοι Κοινωνικής Πολιτικής - Δήμοι Κ. Μακεδονίας
  3. Πρόεδροι Νομικών Προσώπων που ασχολούνται με την τρίτη ηλικία - Δήμοι Κ. Μακεδονίας
  4. Πρόεδροι Δημοτικών Επιχειρήσεων
  5. Κοινωνικοί Λειτουργοί που είναι υπεύθυνοι για το Πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι"
  6. Μέλη Δ.Σ. Π.Ε.Δ.  Κ. Μακεδονίας

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΒΣΣ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σήμερα 31/12/2012 οι εργαζόμενοι του ΒΣΣ Δήμου Λέσβου έχουν προβεί στην κατάληψη της αίθουσας Συνεδριάσεων του Δήμου Λέσβου σύμφωνα με πληροφορίες του προέδρου του Σωματείου ΒΣΣ  κ. Στρατή Γεωργέλη, ζητώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους.
 Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 7 μήνες τη στιγμή που στην υπόλοιπη Ελλάδα η πλειοψηφία των εργαζομένων είναι οικονομικά τακτοποιημένοι και γίνονται επιπλέον δαπάνες που απαιτούνται  για την λειτουργία των δομών.
Μετά από μια σειρά διαπραγματεύσεων των αρμοδίων  του Νομικού Προσώπου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης  του Δήμου, αλλά και με όλη τη Δημοτική Αρχή, δεν βρέθηκε εν τέλει μία αξιοπρεπή λύση για τους εργαζόμενους.
Παρ' ότι η πρόεδρος με ανακοίνωση της παρουσιάζει με μελανά χρώματα την κατάσταση των εργαζομένων και τη λειτουργία του προγράμματος ,δεν κάνει  το προσδόκιμο για τη διευθέτηση του προβλήματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες του κ. Γεωργέλη οι εργαζόμενοι θα παραμείνουν στην αίθουσα που τελεί υπό κατάληψη  μέχρι να βρεθεί λύση που να ικανοποιεί τα αιτήματα τους.

Απαιτείται «παρανομία» για την πληρωμή τους


30 Οκτωβρίου 2012
Εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ
Στο χτένι έχει φτάσει ο κόμπος με την κατάσταση των εργαζομένων στο πολύπαθο «Βοήθεια στο Σπίτι», αφού είναι απλήρωτοι για 7 μήνες και έχουν λάβει για το 2012 ελάχιστες αποδοχές, που μετά βίας αντιστοιχούν σε 2 - 3 μήνες.
Την Παρασκευή οι εργαζόμενοι έχοντας εξαντλήσει τα περιθώρια της υπομονής τους, παρέστησαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου, προκειμένου να ζητήσουν εκτός ημερήσιας διάταξης, να συζητηθεί το θέμα της πληρωμής τους.
Απλήρωτοι 7 μήνες οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι»
Απλήρωτοι 7 μήνες οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι»
Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε αρκετά υψηλούς τόνους, με τις συνήθεις αντιπαραθέσεις μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης. Έντονο εκνευρισμό, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επέδειξε ο Δήμαρχος Δημήτρης Βουνάτσος, ο οποίος ενοχλήθηκε ιδιαίτερα από τις αναφορές των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης, για τη χρήση των δημοτικών οχημάτων από τους αντιδημάρχους για προσωπικές τους υποθέσεις.

«ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ» ΑΛΗΘΕΙΕΣ
Ξέσπασε, όταν η δημοτική σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ντίνα Κοτζαδημητρίου αναφέρθηκε στο θέμα, φωνάζοντας «κυρία μου είστε επικίνδυνη ». Σε υψηλούς τόνους ανταπάντησε και η δημοτική σύμβουλος, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να τη χαρακτηρίζει επικίνδυνη επειδή λέει την αλήθεια.
Στην αρχή της συζήτησης το λόγο πήρε η πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Αναστασία Αντωνέλλη, περιγράφοντας την κατάσταση με μελανά χρώματα:
«Το πρόγραμμα υπολειτουργεί και έχω πει επανειλημμένα ότι το απαξιώνει η ίδια η κυβέρνηση, με απώτερο στόχο να δοθεί στους ιδιώτες.
Δυστυχώς, με τον τρόπο που λειτουργεί το δημόσιο λογιστικό δεν μπορούμε να κάνουμε δαπάνες για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Δεν είναι πρόβλημα μόνο οι εργαζόμενοι που είναι απλήρωτοι, αλλά και οι 1.000 περίπου εξυπηρετούμενοι, άτομα μοναχικά και ηλικιωμένα, που δεν λαμβάνουν τις ωφέλειες του προγράμματος όπως θα έπρεπε. Για παράδειγμα, δεν έχουμε χρήματα να αγοράσουμε ταινίες μέτρησης ζαχάρου κ.α».

ΥΠΟΛΟΙΠΟ 285 χιλ.
Η Αν. Αντωνέλλη αναφέρθηκε στη συνέχεια, στο υπόλοιπο που υπάρχει στο ταμείο του προγράμματος περίπου 285.000 ευρώ, από τη χρήση του 2011.
«Εγώ από την πρώτη στιγμή ανέφερα ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ποσό. Οι εργαζόμενοι επιμένουν ότι γίνεται. Σε αλληλογραφία που είχα με το Υπουργείο Εσωτερικών για το ζήτημα, πήρα την απάντηση ότι αν υπάρξει αδιάθετο ποσό από το προηγούμενο έτος που το «Βοήθεια στο Σπίτι» εκτελούνταν μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος, το νομικό πρόσωπο οφείλει να το επιστρέψει σε ειδικό λογαριασμό της ΤτΕ. Σε περίπτωση που δεν επιστραφούν τα χρήματα, οι διευθύνσεις των Περιφερειών θα πρέπει να κινήσουν τη διαδικασία περί αχρεωστήτως καταβληθέντων. Ήδη η Περιφέρεια έχει αποστείλει τα σχετικά έγγραφα και ο έλεγχος είναι σε εξέλιξη. Δεν ξέρω αν κάποιοι πρόεδροι στην υπόλοιπη Ελλάδα, δεν τηρούν τα νόμιμα και δεν έχουν πρόβλημα να πάνε φυλακή, εγώ προσωπικά δεν το επιθυμώ. Από τη στιγμή που η νομοθεσία ορίζει αυτά, είμαι υποχρεωμένη να τα τηρήσω. Απ την άλλη πλευρά πάλι, ακόμη και σε περίπτωση που αποφάσιζα να παρανομήσω και να μην επιστρέψω τα χρήματα, υπάρχουν οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία για τους εργαζόμενους περίπου 219.000 ευρώ, τα οποία επείγουν να καταβληθούν.
Ως νομικό πρόσωπο, πάντως, θα μπορούσε να με επιχορηγήσει ο Δήμος με το απαραίτητο ποσό, αν υπάρχει δυνατότητα και όταν εμείς πληρωθούμε θα επιστρέψουμε τα χρήματα».

ΤΑΜΕΙΑΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ
Παίρνοντας το λόγο ο Δήμαρχος, ανέφερε ότι ακόμη και αν υπήρχαν χρήματα στο Δήμο, νομικά δεν υπάρχει τρόπος να δοθούν στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Τόνισε, όμως, ότι δεν υπάρχουν χρήματα, αφού μετά τις τελευταίες περικοπές, ο Δήμος με το ζόρι καλύπτει τη μισθοδοσία των εργαζομένων.
Τους ισχυρισμούς του Δημάρχου, περί ταμειακής ανεπάρκειας, επιβεβαίωσε και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Νίκος Κατράνης, ο οποίος εξήγησε στους δημοτικούς συμβούλους ότι κάθε μήνα ο Δήμος βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη, για να συμπληρώσει τους μισθούς των εργαζομένων. Επομένως δεν υπάρχει δυνατότητα να καλύψει τα δεδουλευμένα των υπαλλήλων του Β.σ.Σ.:
«Θεωρώ ότι το Βοήθεια στο Σπίτι είναι το πιο επιτυχημένο και καταξιωμένο πρόγραμμα που έχει εφαρμοσθεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Επειδή, όμως, στα οικονομικά πρέπει να μιλούμε με αριθμούς και όχι με λόγια, θ αναφέρω την αναμόρφωση - μείωση του προϋπολογισμού που κάναμε πρόσφατα. Κάθε μήνα συμπληρώνουμε για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων περισσότερες από 400 χιλιάδες ευρώ, κάτι το οποίο θα μας οδηγήσει άμεσα στο να μην υπάρχουν ταμειακά αποθέματα για περαιτέρω κάλυψη. Δυστυχώς, στην παρούσα φάση ο Δήμος Λέσβου αδυνατεί να βοηθήσει στην κάλυψη των οφειλομένων στους εργαζόμενους του Προγράμματος».
Ακολούθησε η ξεκάθαρη δήλωση του ταμία του Δήμου Στρ. Γεωργαντή: «Δεν υπάρχουν χρήματα στο ταμείο του Δήμου. Και αν ακόμη ληφθεί πολιτική απόφαση πληρωμής από το Δημοτικό Συμβούλιο, δεν μπορώ να την εκτελέσω γιατί απλά, δεν υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα».
Στη συζήτηση παρενέβη και ο Απ. Πατέστος, ο οποίος επιβεβαίωσε το γεγονός ότι δεν γίνεται να δανείσει ο Δήμος το Νομικό Πρόσωπο, για να κάνει πληρωμές ή να πάρει χρήματα από κωδικούς έργων κ.λπ. Αυτό που γίνεται, όμως, επισήμανε, είναι το να επιχορηγήσει ο Δήμος το Νομικό Πρόσωπο. Αυτό, αν υπάρχουν χρήματα και βούληση, φυσικά, είναι κάτι που είναι εφικτό να γίνει.

ΑΝΑΜΕΝΟΥΝ ΛΥΣΗ
Σκληρή κριτική στη στάση που τηρεί η Δημοτική Αρχή και το Νομικό Πρόσωπο άσκησε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Αρ. Χατζηκομνηνός, ο οποίος μεταξύ άλλων, τόνισε ότι θα πρέπει ο Δήμος να φροντίζει, όπως κάποιοι άλλοι Δήμοι στη χώρα, να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του απέναντι στους εργαζόμενους, ακόμη και περικόπτοντας τα επιπλέον έξοδα των αντιδημάρχων.
«Σήμερα οι άνθρωποι αυτοί ήρθαν εδώ, για να ακούσουν κάποια λύση στο πρόβλημά τους. Έχω κουραστεί να ακούω από τη Δημοτική Αρχή άλλοθι και δικαιολογίες για τα πάντα. Δημοτική Αρχή γίνατε με μεγάλη πλειοψηφία, για να δίνετε λύσεις και όχι για να τις αποφεύγετε. Ας περιοριστούν κάποια επιπλέον έξοδα, όπως επιχορηγήσεις στους συλλόγους που επιθυμούμε, εκδόσεις βιβλίων, μετακινήσεις αντιδημάρχων. Δεν θέλω να παρεξηγηθώ, αυτό δεν ισχύει για όλους, όμως υπάρχουν αντιδήμαρχοι που μονίμως είναι μέσα σε ένα αυτοκίνητο και κάνουν βόλτες».

ΠΑΡΑΤΥΠΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ
Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του Π. Πατερέλλη: «Τα πολιτικά πρόσωπα πρέπει να «παρατυπούν», προκειμένου να εξυπηρετήσουν το δημόσιο συμφέρον», τόνισε.
«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τουλάχιστον 30 Δήμοι στην Ελλάδα, που έχουν πληρώσει του εργαζόμενους στο ΒσΣ και μάλιστα υπάρχουν και Δήμοι νησιωτικοί με αντίστοιχα προβλήματα, που, όμως, βρήκαν τρόπο μέσω επιχορήγησης να πληρωθούν οι υπάλληλοι. Δεν μπορούμε να παίζουμε με τα προβλήματα των ανθρώπων αυτών.
Υπάρχουν δείγματα συμπεριφοράς σας, που δείχνουν ότι στο θέμα των πληρωμών και στο θέμα υπάρχουν - δεν υπάρχουν χρήματα, λειτουργείτε με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Χρειάζεται πολιτική βούληση και διάθεση, για να λυθεί το πρόβλημα. Ας πάρουμε σήμερα μία απόφαση έστω και παράτυπη».
«Δεν πρόκειται να υπογράψω καμία παράνομη απόφαση, γιατί τέτοια θα είναι αυτή που θα λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο», διευκρίνισε εν κατακλείδι ο Δ. Βουνάτσος.
«Η κυβέρνηση έχει σοβαρές πολιτικές ευθύνες απέναντι στους εργαζόμενους αυτούς, που παραμένουν απλήρωτοι εδώ και πολλούς μήνες», τόνισε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Βαγγέλης Παλαιολόγος και πρόσθεσε: «Πρέπει να μιλήσουμε για την ουσία του προβλήματος, που είναι ότι το Βοήθεια στο Σπίτι συνεχίζεται μέχρι το Μάρτιο, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου και από κει και πέρα δρομολογούν άλλες καταστάσεις επιλεκτικής αντιμετώπισης του προβλήματος για τους ηλικιωμένους, μέσα από ιδιωτικοποίηση, επιχορηγήσεις κ.λπ. Μπαίνουν δύο σοβαρά ζητήματα, το ένα αφορά την προσφορά στους ηλικιωμένους ανθρώπους και το δεύτερο το δικαίωμα των εργαζομένων να ζουν με αξιοπρέπεια από το μισθό τους. Οι Δήμοι έχουν καταρρεύσει, αυτή είναι η πραγματικότητα. Κατά την άποψή μου, ας βρεθεί ένας τρόπος να δοθούν νόμιμα ή παράνομα τα 280 χιλιάρικα στους εργαζόμενους και αν γίνεται να συμπληρώσει ο Δήμος, για να πάρουν κάποια χρήματα ακόμη. Προτείνω, ακόμη, να κλείσει ο Δήμος και σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ, να διεκδικήσουμε τις πληρωμές των οφειλών».
Την άποψη για δυναμικές κινητοποιήσεις και αντίδραση, εξέφρασε και ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Πάλλης, επικεφαλής της παράταξης «Αλλαγή Πορείας». Τελικά μετά από αρκετή ώρα συζήτηση και αντιπαραθέσεις, το συμβούλιο χωρίς να πάρει απόφαση, παρέπεμψε το θέμα σε ειδική σύσκεψη μεταξύ εργαζομένων, δημοτικής αρχής και αρχηγών παρατάξεων.
 

1 μισθός έναντι 3
Το σίριαλ εξεύρεσης λύσης στο πρόβλημά τους, για να εισπράξουν μέρος των δεδουλευμένων τους, οι εργαζόμενοι του «Βοήθεια στο Σπίτι», συνεχίστηκε και χθες.
Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, όπως άλλωστε ήταν προγραμματισμένο, στα γραφεία του Δήμου, με τη συμμετοχή της προέδρου του Νομικού Προσώπου, του Δημάρχου και των επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Η σύσκεψη αυτή ήταν ουσιαστικά άτυπη, συνέχεια της θυελλώδους συζήτησης που ξεκίνησε την Παρασκευή στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.
Οι εργαζόμενοι του «Βοήθεια στο Σπίτι» επέμεναν να πληρωθούν από τα 285.000 ευρώ που υπάρχουν από το περσινό πρόγραμμα ως περίσσευμα, όμως η Αν. Αντωνέλλη με κανέναν τρόπο δεν δεχόταν, αφού όπως επανέλαβε σε όλους τους τόνους, είναι πράξη παράνομη και η ίδια θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη δικαιοσύνη.
Η συζήτηση διήρκησε αρκετές ώρες και οι αρχηγοί των παρατάξεων επανέλαβαν όσα είχαν πει και στο Συμβούλιο, ζητώντας από τη Δημοτική Αρχή να αναλάβει πολιτική ευθύνη και να πληρώσει τους εργαζομένους.
Η Δημοτική Αρχή πρότεινε να τους δώσει ένα μισθό, με ειδική επιχορήγηση προς το Νομικό Πρόσωπο, με την προϋπόθεση φυσικά όταν έρθουν οι δόσεις του προγράμματος, τα χρήματα να παρακρατηθούν από εκεί. Οι εργαζόμενοι επέμεναν να τους δοθούν τουλάχιστον δύο μισθοί, αν όχι τρεις, για να μπορέσουν να ανακάμψουν οικονομικά οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, που έχουν περιέλθει σε δυσμενή θέση.

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ
Μετά το τέλος της σύσκεψης, το Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων Β.σ.Σ. είχε συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Χ. Αθανασίου, ο οποίος βρίσκεται στη Λέσβο το τελευταίο τριήμερο. Ανέφεραν στον Υπουργό το πρόβλημα που έχει προκύψει με τις πληρωμές τους και με τα αδιάθετα χρήματα, που, όμως, λόγω γραφειοκρατικών λειτουργιών, δεν μπορούν να τα εισπράξουν. Ζήτησαν από τον ίδιο να εξετάσει το θέμα και αν υπάρχει τρόπος, να λυθούν τα χέρια της Αν. Αντωνέλλη, ώστε να μπορέσει να πληρώσει. Ο ίδιος τους ζήτησε λίγο χρόνο, για να δει τι μπορεί να κάνει και να τους ενημερώσει τηλεφωνικώς τις επόμενες ημέρες.

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ «ΚΛΕΙΔΙ»
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Στρατής Γεωργέλλης, σε δηλώσεις του στο «Δ», δεν έκρυψε την αγανάκτηση και την απόγνωση τόσο του ίδιου, όσο και των συναδέλφων του, για την τραγική θέση στην οποία βρίσκονται.
«Είμαστε απλήρωτοι σχεδόν 8 μήνες και τώρα ο Δήμος θέλει να μας δώσει ένα μισθό, με τη μορφή της επιχορήγησης στο Νομικό Πρόσωπο. Εμείς θέλουμε τουλάχιστον να πληρωθούμε 2-3 μήνες, για να μπορέσουμε να πάρουμε ανάσα. Εξηγήσαμε στο Χ. Αθανασίου το πρόβλημα με τα αδιάθετα χρήματα και έδειξε κατανόηση. Ελπίζω να βρεθεί λύση το συντομότερο δυνατόν».
Νέα συνάντηση για το Β.σ.Σ. θα πραγματοποιηθεί και σήμερα στο Δήμο, ενώ ο σύλλογος περιμένει και την απάντηση του Υπουργού. «Σε περίπτωση που δούμε ότι το θέμα δεν προχωρά, είμαστε αποφασισμένοι να προβούμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε άλλο αυτή την εξαθλίωση».
Εντωμεταξύ, το Σαββατοκύριακο ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Β.σ.Σ. εκπροσωπώντας και το συλλογικό πανελλαδικό όργανο του Προγράμματος, μετέβη στην Αγία Παρασκευή και παρέδωσε υπόμνημα με τα αιτήματα των εργαζομένων, για συνέχιση του προγράμματος και μετά το Μάρτιο του 2013. Όπως είπε ο Σ. Γεωργέλλης, ο Υπουργός είναι το πρόσωπο κλειδί στην υπόθεση της συνέχισης του προγράμματος, αφού αυτή τη στιγμή είναι στη δική του αρμοδιότητα και επιπλέον ως άριστος γνώστης του νόμου, μπορεί να αναζητήσει τρόπους επίλυσης του προβλήματος.

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ - ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΒΣΣ

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ, ΟΠΟΥ ΟΙ ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΠΡΟΤΡΕΠΟΥΝ ΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΤΟ "ΚΑΤ ΟΙΚΟΝ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ", ΝΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΞΗΓΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ, ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΟ "ΚΑΤ ΟΙΚΟΝ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ" ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ, ΕΝΩ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΝΑ ΖΗΤΑΤΕ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΝΑ ΠΡΟΒΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΜΝΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΚΕΔΕ, ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ Κ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΣΕ ΑΥΤΑ ΟΤΙ: 
1. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΘΕΙ ΤΟ ΥΠΑΡΧΟΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΦΟΥ ΑΠΟ 01/04/2013 ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ. 
2. ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΥΤΑ ΤΟΥ ΚΑΤ ΟΙΚΟΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ, ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΦΑΡΜΟΣΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΜΟΥΝ ΤΗΝ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΜΕΑ. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ Η ΦΘΙΩΤΙΔΑ, ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΗΔΗ Ο ΒΟΛΟΣ, Η ΛΕΣΒΟΣ, Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΚΑΙ Η ΧΙΟΣ, ΜΕ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΜΑΣ, ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ. ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ, ΚΑΙ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ ΠΡΟΕΒΗΣΑΝ ΣΕ ΨΗΦΙΣΜΑ. ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΛΟΙΠΟΝ, ΟΙ ΚΕΝΤΡΙΚΟΙ ΔΗΜΟΙ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΙΔΙΟ.

Αποδοχές του προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                                              


                                                                      Αθήνα, 12/10/2012  
                                                                      Αριθ.Πρωτ.:2/56253/0022         
                                                                      Σχετ. 2/57084/0022, 2/59608/0022                                       


                                                                                   
         

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ                                        
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜ. ΔΗΜ/ΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ                            
ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ  Δ/ΝΣΗ ΜΙΣΘΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: 22η ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟΥ
ΤΜΗΜΑ: Δ΄
Ταχ. Δ/νση:
Πανεπιστημίου 37
101 65 – ΑΘΗΝΑ
Πληροφορίες:
Α. Ζέρβας
Τηλέφωνο:
210 33 38207

Fax:         
210 33 38 208 
              ΠΡΟΣ:
ΚΟΙΝ.:
1)  Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Χίου, Χαλκείος Χίος.
2)  Σωματείο Εργαζομένων «Βοήθεια στο Σπίτι» Νομού ΑττικήςSophia.kolizera@hotmail.comFax 2102580872.
1)  Υπουργείο Εσωτερικών, Γεν. Δ/νση Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Δ/νση Οργάνωσης και Λειτουργίας Ο.Τ.Α., Τμήμα Προσωπικού Ο.Τ.Α., Σταδίου 27, 101 83 Αθήνα.
2)    Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. Καρόλου 24, 104 37 Αθήνα.




ΘΕΜΑ: «Παρέχονται πληροφορίες»
ΣΧΕΤ:   Τα με αρ. πρωτ. 802/19.7.2012, 56/25-7-2012 και 1003/7-8-2012 έγγραφά σας.

Σε απάντηση των ανωτέρω σχετικών εγγράφων σας, αναφορικά με τα διαλαμβανόμενα σε αυτά, σας πληροφορούμε τα εξής:
1)    Σύμφωνα με το άρθρο 22 παρ. 2 του Ν. 4024/2012 οι αποδοχές του προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α.  καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Κατ’ εξουσιοδότηση της διάταξης αυτής εκδόθηκε η αριθ. οικ. 2/13917/0022/17-2-2012 Κ.Υ.Α. (ΦΕΚ Β΄ 414/2012), με την οποία καθορίστηκαν οι αποδοχές όλων των ανωτέρω. Επισημαίνεται ότι η υπαγωγή του προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου των Ν.Π.Ι.Δ. στις ανωτέρω διατάξεις    δεν είναι δυνατή χωρίς την ύπαρξη ρητής νομοθετικής πρόβλεψης. Συνεπώς, οι αποδοχές του προσωπικού με σχέση εργασίας Ι.Δ.Ο.Χ. και Ι.Δ.Α.Χ. του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α. δεν εφαρμόζονται στο προσωπικό των Ν.Π.Ι.Δ..
2)    Οι αποδοχές του προσωπικού με σχέση εργασίας Ι.Δ.Α.Χ. και Ι.Δ.Ο.Χ. των Ν.Π.Ι.Δ. ρυθμίζονται από τις διατάξεις του άρθρου 31 του ν. 4024/2011. Οι εν λόγω διατάξεις προβλέπουν την εφαρμογή ορισμένων περιορισμών στη μισθοδοσία του προσωπικού των ανωτέρω Ν.Π.Ι.Δ.. Επισημαίνεται ότι οι προβλεπόμενοι από τις ανωτέρω διατάξεις περιορισμοί μπορεί να πληρούνται ήδη από τις ισχύουσες αποδοχές, μετά τις περικοπές που επήλθαν με τις διατάξεις των νόμων 3833/2010, 3845/2010 και 3899/2010. Σε διαφορετική περίπτωση το μισθολογικό καθεστώς των εργαζομένων στα ανωτέρω νομικά πρόσωπα θα πρέπει να διέπεται από τα όρια της παρ. 3 του άρθρου 31 του ν. 4024/2012. Σε περίπτωση που πρέπει να γίνουν περικοπές λόγω υψηλού μέσου μισθολογικού κόστους, εφαρμόζονται οι αριθ. ΕΓΔΕΚΟ 2073/18-11-2011 και ΕΓΔΕΚΟ 2091/24-11-2011 εγκύκλιοι (ΑΔΑ: 4576Η-9ΜΜ και 457ΚΗ-6Η6 αντίστοιχα).
3)    Περαιτέρω, το άρθρο 258 του Κ.Δ.Κ. (ν. 3463/2010) δεν περιλαμβάνει καμία ρύθμιση που να υπάγει το προσωπικό των κοινωφελών επιχειρήσεων των Ο.Τ.Α. στο μισθολογικό καθεστώς του ιδιωτικού δικαίου προσωπικού των Ο.Τ.Α..
Κατόπιν των παραπάνω, είναι προφανές ότι τα Ν.Π.Ι.Δ. δεν έχουν την υποχρέωση να εφαρμόζουν ευθέως τις διατάξεις του ν. 4024/2011 για την μισθοδοσία του προσωπικού τους, υπαγόμενα μόνο στους περιορισμούς του αρ. 31 του ίδιου νόμου. Το Ε.Σ. με την αριθ. 15/2012 Πράξη του Κλιμακίου προληπτικού ελέγχου δαπανών στο Ι Τμήμα (Γ΄ Διακοπών) υιοθέτησε αντίστοιχη ερμηνεία των σχετικών διατάξεων.
Οι αποδέκτες προς κοινοποίηση παρακαλούνται να διανείμουν το παρόν στα Ν.Π.Ι.Δ. της αρμοδιότητάς τους τα οποία εμπίπτουν στις διατάξεις του αρ. 31 του ν. 4024/2011, καθώς και στα Ν.Π.Δ.Δ. αρμοδιότητάς τους που εποπτεύουν τέτοια Ν.Π.Ι.Δ..
Εσωτ.Διαν.: Δ22-Δ
Ο Γεν. Διευθυντής
Σπ. Ντάνος


Ακριβές αντίγραφο.
Ο προϊστάμενος διεκπεραίωσης α.α.

Μόνο 16 από τους 2000 στο ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ στην Φθιώτιδα.(video)









 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ταφόπλακα βάζει το ΙΚΑ στο ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ αφού τα κριτήρια όπως έγιναν γνωστά μέσα από την προκήρυξη του νέου προγράμματος στέλνουν στον Καιάδα ένα σημαντικό αριθμό ηλικιωμένων και αναπήρων. Ο πρόεδρος της εταιρίας Παρέμβαση στην Φθιώτιδα Δημήτρης Τελώνης περιγράφει μια απελπιστική κατάσταση αφού από τους 2000 περίπου ωφελούμενους σήμερα μετά τις 31 Μαρτίου θα μείνουν εντός, μόνο 16.

Το πρόγραμμα πήρε παράταση μέχρι τις 31 Μαρτίου ωστόσο είναι η τελευταία αφού ήδη το ΙΚΑ ΕΤΑΜ έχει ξεκινήσει τη διαδικασία των αιτήσεων για ένταξη στο νέο πρόγραμμα το λεγόμενο "κατ' οίκον φροντίδα συνταξιούχων¨.
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο ζευγάρια με 67% αναπηρία και που κανείς από τους δύο δεν εισπράττει οικογενειακό επίδομα. Ηλικιωμένοι άνω των 78 ετών που το εισόδημά τους δεν υπερβαίνει τα 7.700 ευρώ.
Το ΔΣ της Παρέμβασης μαζί με τους εργαζόμενους προχώρησαν στην έκδοση ψηφίσματος το οποίο θα ζητηθεί να επικυρώσουν όλα τα δημοτικά συμβούλια στο νομό Φθιώτιδας. Ζητούν αναθεώρηση των κριτηρίων που κλείνει την πόρτα στο σύνολο σχεδόν των ωφελούμενων από το ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ.



Δείτε το video στο webtv.lamiastar.gr
 http://webtv.lamiastar.gr/index.php?view=videos&video_id=1351618919&id=4

lamiastar.gr

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΒσΣ ΛΕΣΒΟΥ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
                                                                                            
Το Σωματείο εργαζομένων ΒσΣ Λέσβου και μέλος του Συντονιστικού των Βοήθεια, στα πλαίσια της προσπάθειας μας να πιέσουμε για την εξασφάλιση της εργασίας μας, πραγματοποίησε συνάντηση την Κυριακή, με τον Υφυπουργό Εσωτερικών  κ. Αθανασίου στη Λέσβο.
Στη συνάντηση, ο Πρόεδρος του Σωματείου κ. Γεωργέλης  Στράτος μαζί με δυο μέλη του Δ.Σ., ενημέρωσαν τον Υφυπουργό  σχετικά με την κατάσταση μας. Τέθηκε το θέμα του να παραμείνει το ΒσΣ ως έχει μαζί με τους εργαζόμενους και την με κάθε τρόπο εξασφάλιση  αυτών σε οποιαδήποτε εξέλιξη. Επίσης τονίστηκε το γεγονός των άστοχων κριτηρίων του κατ οίκον φροντίδα και το αδιέξοδο που αυτά οδηγούν.
Ο Υφυπουργός κ. Αθανασίου δεσμεύτηκε από τη μεριά του ότι θα συζητήσει για το θέμα με τον Υπ. Εσωτερικών και θα μας ενημερώσει σχετικά. 

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΒσΣ: Ένα "αποκούμπι" για τους ηλικιωμένους.....

Τρίτη Ηλικία ή αλλιώς "οι άνθρωποι του Φθινοπώρου που με τη σοφία τους μας χαρίζουν την Άνοιξη!


Η Βοήθεια στο Σπίτι και οι εργαζόμενοι σε αυτή, εδώ και 10 και πλέον χρόνια, πασχίζουν και προσφέρουν καθημερινά σε όλους αυτούς τους ανθρώπους απλόχερα και χωρίς διακρίσεις, τα απαραίτητα εφόδια για την αντιμετώπιση της μοναξιάς, της δυστυχίας, της ανημποριάς, της φτώχειας...... 
Η μοναδική έκφραση ελπίδας και παρηγοριάς, σημαντική βοήθεια για όλους τους ανήμπορους, μοναχικούς ηλικιωμένους ανθρώπους και ΑμεΑ.... 
Η συνέχιση της παροχής αυτής της σημαντικής βοήθειας, αυτόν το δύσκολο καιρό της Κρίσης αποτελεί ΧΡΈΟΣ όλων μας απέναντι στους ανθρώπους που μας γέννησαν, μας μεγάλωσαν, που δούλεψαν σκληρά για να προχωρήσει η Κοινωνία και η ζωή μας.
Οι άνθρωποι της λεγόμενης Τρίτης Ηλικίας είναι το δικό μας παρελθόν και το δικό μας μέλλον.
Είναι εκείνοι με τους οποίους μοιραζόμαστε τις ίδιες αγωνίες και τις ίδιες χαρές. Που μας δίνουν απλόχερα όσα έμαθαν από τη ζωή, όσα διδάχτηκαν στο μεγάλο σχολείο της εμπειρίας.
Η κούραση, ο κόπος και ο μόχθος των νεανικών τους χρόνων είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο στηρίζεται η σημερινή κοινωνία, αφού με θυσίες, υπομονή και επιμονή μέσα από πολέμους, ανέχεια και δύσκολες συνθήκες, οικοδόμησαν μια Πατρίδα δυνατή και περισσότερο ευημερούσα.
Τα γηρατειά είναι η εποχή που ο άνθρωπος έχοντας τη σοφία της ζωής, μπορεί να δει τον κόσμο με άλλα μάτια, να χαρεί και να δώσει σημασία σε απλά πράγματα που οι νέοι παραβλέπουν και που δεν έχουν ακόμη την ωριμότητα που χρειάζεται για να τα εκτιμήσουν.
Οι άνθρωποι που αισθάνονται ότι η περασμένη ζωή τους άξιζε και δεν σπαταλήθηκε, νιώθουν εσωτερική πληρότητα, αποδέχονται το γεγονός ότι γέρασαν και αντιδρούν θετικά. Αντιλαμβάνονται όλες αυτές τις δυνατότητες που έχουν και απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα που έχει να τους προσφέρει αυτό το στάδιο της ζωής τους.
Δυστυχώς οι περισσότεροι από αυτούς μένουν μόνοι τους, αφού συνήθως τα παιδιά τους δεν βρίσκουν χρόνο να αφιερώσουν σε αυτούς, είτε γιατί τους απασχολούν προβλήματα κυρίως επιβίωσης, είτε γιατί κυνηγούν προσωπικές φιλοδοξίες.
Έτσι μπορούν να χαρούν την πολύτιμη γι αυτούς παροχή φροντίδας, αγάπης, ζεστασιάς που τους προσφέρουν τα "δικά τους παιδιά"... οι εργαζόμενοι της Βοήθειας στο Σπίτι... που με την παρουσία και τη θετική αύρα που τα άτομα αυτά εκπέμπουν, δίνουν αποδεδειγμένα ζωή στους μεγαλύτερους ανθρώπους.
Με τη συνεχή παρουσία μας τους δείχνουμε ότι δεν τους ξεχνάμε και τους χρειαζόμαστε. Είμαστε το ¨αποκούμπι" τους, η παρηγοριά τους. Περιμένουν με ανυπομονησία τη στιγμή που θα πάμε κοντά τους, να τους χαρίσουμε έστω και μία ώρα από τον πολύτιμο χρόνο μας, που γι αυτούς είναι πηγή ελπίδας, παρηγοριάς και απεριόριστης χαράς.
Οι άνθρωποι αυτοί είναι συναγωνιστές μας στη ζωή με πολυδιάστατη συμμετοχή και αποτελούν πηγή εμπειρίας και γνώσης.
Για μας τους εργαζόμενους της βοήθεια στο Σπίτι αποτελεί ΧΡΈΟΣ  να τους ευγνωμονούμε, να τους τιμούμε και να εργαζόμαστε για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους.
Γι αυτούς τους ανθρώπους λοιπόν, όλοι εμείς οι εργαζόμενοι στη Βοήθεια στο Σπίτι, θα αγωνιστούμε, θα παλέψουμε να τους κρατήσουμε με νύχια και με δόντια, ενάντια στα απαράδεκτα σχέδια της Πολιτείας η οποία σχεδιάζει το ΤΈΛΟΣ ΤΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΟ ΣΠΊΤΙ και σύμφωνα με το "νέο" πρόγραμμα ¨κατ΄οικον φροντίδα συνταξιούχων" που ήδη ξεκίνησε να εφαρμόζει από 1 Οκτωβρίου 2012, πετάει τους μοναχικούς, ανήμπορους, ηλικιωμένους και ΑμεΑ κυριολεκτικά στο δρόμο, έρμαια της μοίρας τους, ευχαριστώντας τους με αυτό τον τρόπο για τα όσα μας πρόσφεραν και μας προσφέρουν..........

"ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ"

Επιστολή για το πρόγραμμα κατ’ οίκον φροντίδας συνταξιούχων


Ο Δήμαρχος Πλατανια Μαλανδράκης Ιωάννης , αφού έλαβε γνώση του ΦΕΚ με Αρ.Φυλ. 2717/8-10-2012 καθώς και την ανακοίνωση-πρόσκληση από το Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. με Αρ.πρωτ. Γ99/6/1-10-2012, σχετικά με τις προϋποθέσεις-κριτήρια επιλογής των δικαιούχων (ωφελουμένων) στο νέο πρόγραμμα «Κατ’ οίκον φροντίδας συνταξιούχων» που θα αντικαταστήσει το πρόγραμμα «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ», απέστειλε επιστολή με υπ αριθμ.23644/25-10-12 προς τον Υπουργό Εσωτερικών και τον Αναπληρωτή Υπουργό , Γ.Γ. του Υπουργείου και αποδέκτες τον Πρόεδρο και τα Δ.Σ., της ΚΕΔΕ & της ΠΕΔ Κρήτης , στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει

«…Όσο αφορά τα κριτήρια επιλογής δικαιούχων και συγκεκριμένα το όριο ηλικίας που πρέπει να υπερβαίνει το 78ο έτος, πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι ο μέσος όρος προσδόκιμου ζωής στην Ελλάδα για τους άνδρες είναι το 75ο έτος και για τις γυναίκες το 82ο. Έτσι αυτόματα αποκλείεται ένας μεγάλος αριθμός τω ήδη εξυπηρετουμένων που βρίσκονται σε άλλη ηλικιακή κατηγορία αν και υπερήλικες , γνωρίζεται ότι χρήζουν βοήθειας και μάλιστα αυτό το κριτήριο μπαίνει στην Β΄Φάση υλοποίησης του Προγράμματος

Το δε κριτήριο που αφορά το αναγκαίο ποσοστό αναπηρίας που πρέπει να υπερβαίνει το 67% ;, στην άμεση και πρώτη εφαρμογή του προγράμματος εξαιρεί ένα μεγάλο ποσοστό ωφελουμένων εκτός υπηρεσιών του προγράμματος, οι οποίοι ενώ μεν έχουν σοβαρές ανάγκες (κοινωνικός αποκλεισμός, ψυχοσωματικά προβλήματα υγείας, αδυναμία εκπλήρωσης υποχρεώσεων κ.λ.π.), δεν μπορούν να υποστηριχτούν από το πρόγραμμα, εξαιτίας του μη διαπιστωμένου αναγκαίου ποσοστού αναπηρίας 67% που τίθεται ως αναγκαία προϋπόθεση..
Αλλά και η κατηγορία των δικαιούχων εκείνων, που αν και υπερβαίνουν το 67% και δικαιούνται το επίδομα αναπηρίας, εξαιρούνται από τους μελλοντικούς ωφελούμενους, αφού θεωρούνται προνομιούχοι αδιαφορώντας αν καλύπτονται με επάρκεια οι αυξημένες ανάγκες τους…»

Ο κ. Μαλανδράκης καταλήγοντας στην επιστολή τονίζει την ανάγκη τροποποίησης του νόμου και της εγκυκλίου του Ι.Κ.Α. Ε.Τ.Α.Μ. ,προκειμένου να συνεχίσει το κοινωνικά αποδεκτό και αναγκαίο πρόγραμμα με το υπάρχον εξειδικευμένο και επιστημονικά καταρτισμένο προσωπικό, σαν ελάχιστη κοινωνική προσφορά που είναι υποχρέωση όλων μας.
 
Flashnews.gr

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Αλλαγές στο επίδομα θέρμανσης





Νέα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης

Περίπου 500.000 νέους δικαιούχους αφορά το επίδομα  θέρμανσης, βάσει κάποιων αλλαγών στα κριτήρια. Μέχρι την προσεχή Τετάρτη ή, Πέμπτη αναμένεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα επιδότησης πετρελαίου θέρμανσης.

Δείτε τις κάρτες από το πρωινό του Antenna:






enikos.gr

Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 2ος ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΤΟΥ ΦΟΥΧΤΕΛ ΚΑΙ ΤΗΣ TASK FORCE


Αθήνα, 29 Οκτωβρίου 2012

                                                                             Αριθμ. Πρωτ.: 1282


      



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Με πρόσφατη ανακοίνωσή της (αριθμ. πρωτ.: 1258/22-10-2012) η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. δημοσιοποίησε ορισμένα ονόματα αιρετών που βρίσκονται σε επικοινωνία με τον Γερμανό Υφυπουργό Εργασίας, απεσταλμένο της Καγκελαρίας στην Ελλάδα, κ. Χανς-Γιοαχιμ Φούχτελ ή συμμετέχουν στην Ελληνογερμανική Συμμαχία των Δημάρχων.

          Τους αποκάλυψε άλλωστε ο κ. Φούχτελ, όπως και το αντικείμενο των συνομιλιών τους. Δεν είναι άλλο από το ξεπούλημα των βασικών αρμοδιοτήτων των Δήμων, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, σε ιδιώτες εγχώριους και μη. Ο κ. Φούχτελ και η Γερμανίδα Καγκελάριος κ. Άγκελα Μέρκελ επιβεβαίωσαν την Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. ως προς τη σπουδή της κυβέρνησης και των αιρετών να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών των Δήμων.

          Απ’ ότι φαίνεται όμως, ο κατάλογος με τους αιρετούς που παίζουν το παιχνίδι της συγκυβέρνησης, των μνημονίων, της τρόικας και των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων είναι μακρύς. Πέραν λοιπόν των αιρετών που αναφέραμε στην προηγούμενη ανακοίνωση, συναντήσεις με τον κ. Φούχτελ και τους εκπροσώπους της TASK FORCE έχουν κάνει και οι:
κ. Φάμελος Σωκράτης, εκπρόσωπος του Δήμου Θέρμης, κ. Αντώνογλου-Κασαβέτης Γεώργιος, Δήμαρχος Ζαγοράς-Μουρεσίου, κα Μπότση Σταυρούλα, Δήμαρχος Σουλίου, κα Βρυζίδου Παρασκευή, Δήμαρχος Εορδαίας, κ. Δανιηλίδης Σίμος, Δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, κ. Γεράνης Μιχάλης, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, κ. Καργιώτης Τζανής, Γενικός Γραμματέας του Δήμου Τρικάλων, κ. Λαμπάκης Ευάγγελος, Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, κ. Μουζάς Δημήτρης, Δήμαρχος Ορεστιάδας, κ. Σαραμάντος Δημήτρης, Δήμαρχος Ωραιόκαστρου, κ. Βαφειάδης Νίκος, Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων-Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. και φυσικά από μια τέτοια πρωτοβουλία δεν θα μπορούσε να λείψει ο prof. Βούγιας Σπυρίδων.



          Επίσης σας ενημερώνουμε πως καθορίστηκε η ημερομηνία διεξαγωγής της 3ης ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ των ΔΗΜΑΡΧΩΝ που θα πραγματοποιηθεί την ΠΕΜΠΤΗ 15 και ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012 με οικοδεσπότη το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη. Ο χώρος πραγματοποίησης της συνάντησης δεν έχει καθοριστεί ακόμα. Την πρώτη ημέρα οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις 9.00 το πρωί, γι΄ αυτό προετοιμάζουμε από τώρα τον κλάδο για το καλωσόρισμα των συμμετεχόντων και κυρίως των «εγχώριων συνεργατών» τους που ανυπομονούν να καταρτιστούν στο πως θα ξεπουλήσουν στους «νέους κατακτητές» τις υπηρεσίες των Ο.Τ.Α. αλλά και το σύνολο της Δημοτικής Περιουσίας.

          Η δημοσιοποίηση των ονομάτων των αιρετών που συνομιλούν με τον κ. Φούχτελ ή συνεργάζονται με την TASK FORCE δεν συνιστούν «προγραφές», όπως κάποιοι θεωρούν. Σκοπός είναι να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι ποιες είναι οι πραγματικές τους προθέσεις, γιατί ορισμένοι επιχειρούν να παίξουν σε «διπλό ταμπλό» και να προετοιμαστούν οι αντιδράσεις των εργαζομένων και της κοινωνίας σε οποιαδήποτε προσπάθεια εκχώρησης αρμοδιοτήτων των Δήμων, αλλά και το ξεπούλημα της Δημοτικής περιουσίας.

Υ.Γ.: Επισημαίνουμε ότι τα ονόματα και οι τίτλοι όσων προαναφέρονται προκύπτουν από την ιστοσελίδα του ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ «ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΔΗΜΟΙ, ΑΝΘΡΩΠΟΙ» (http://www.grde.eu).
         
Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

         Ο Πρόεδρος                                                   Ο Γεν. Γραμματέας


Θέμης Μπαλασόπουλος                                         Γιάννης Τσούνης

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: ΑΔΕΙΕΣ















 Κανονική ‘Αδεια
Χρήση αδείας δικαιούται κάθε εργαζόμενος που έχει συμπληρώσει 1 χρόνο εργασίας συνεχούς απασχόλησης στην ίδια επιχείρηση.
Το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο οφείλει ο εργοδότης να χορηγήσει την πρώτη άδεια στο μισθωτό, έχει ως σημείο εκκίνησης την πρώτη ημέρα απο τη συμπλήρωση, εκ μέρους του μισθωτού, προϋπηρεσίας ενός έτους στην επιχείρηση και ανώτερο χρονικό όριο χορήγησης την 31/12 του επόμενου, απο την πρόσληψή του, έτους.
Η επόμενη (δεύτερη) άδεια οφείλεται στο μισθωτό, με την προϋπόθεση φυσικά ότι εξακολουθεί να είναι απασχολούμενος στην ίδια επιχείρηση, απο τις 1/1 εως τις 31/12 του αμέσως επόμενου έτους απο τη χορήγηση της πρώτης άδειας.
Με τον ίδιο τρόπο και μέσα στα ίδια χρονικά πλαίσια (απο 1/1 εως 31/12) χορηγείται η τρίτη άδεια κλπ.
Πίνακας ημερών αδείας μισθωτών
Χρόνος εργασίας
στον ίδιο
εργοδότη
Ημέρες αδείας
με 5νθήμερη εργασία
Ημέρες αδείας
με 6ήμερη εργασία
1 έτος2024
2 έτη2125
3 εως 10 έτη2226
Πάνω απο 10 έτη2530
Οι εργαζόμενοι που έχουν συμληρώσει υπηρεσία δέκα (10) ετών στον ίδιο εργοδότη ή προϋπηρεσία δώδεκα (12) ετών σε οποιονδήποτε εργοδότη και με οποιαδήποτε σχέση εξαρτημένης εργασίας, δικαιούνται άδεια πέντε (5) εβδομάδων, δηλαδή τριάντα (30) εργάσιμων ημερών, αν εργάζονται 6ήμερο ή είκοσι πέντε (25) εργάσιμων ημερών, αν εργάζονται 5νθήμερο.
Ως ημέρες αδείας υπολογίζονται μόνο οι εργάσιμες ημέρες. Δεν συμπεριλαμβάνονται δηλαδή στις ημέρες οι Κυριακές και αργίες, καθώς και οποιαδήποτε άλλη μη εργάσιμη ημέρα του μισθωτού (π.χ. Σάββατο), οι οποίες εμπίπτουν στο χρονικό διάστημα στο οποίο ο μισθωτός κάνει χρήση της αδείας του.