!

..."ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ"... !
ΟΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ !!!! Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ !!!! ΠΑΡΟΧΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

Αναγνώστες

Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΔΗΜΟΥ ΔΩΔΩΝΗΣ


ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ                           Αγία Κυριακή:  21/12/2012
ΔΗΜΟΥ ΔΩΔΩΝΗΣ                                            Αρ. πρωτ: 270
ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΘΕΡΙΑΚΗΣΙΟΥ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»
ΤΗΛ: 2654360144


Προς:

ΙΚΑ-Δ/νση Προγράμματος «Κατ’ οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων»
Υπ. Εσωτερικών κ. Στυλιανίδη Ε.
Δ.Σ. ΚΕΔΕ & Πρόεδρο κ. Ασκούνη Κ.
Πρόεδρο Κοινωνικής Πολιτικής κ. Δανιηλίδη Σ. & Μέλη
Υφ. Εργασίας κ. Παναγιωτόπουλο Ν.

Κοινοποίηση:

Υπ. Εργασίας κ. Βρούτση Γ.
Υπ. Υγείας κ. Λυκουρέντζου Α.
Τμηματάρχη Προσωπικού ΟΤΑ, Υπ. Εσωτερικών κ. Μεντζέλο Α.
Γενική Γραμματεία Πρόνοιας
Σωματείο Εργαζομένων Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» ν. Αττικής.


  Θέμα: Αποστολή υπομνήματος που αφορά το νέο νομοθετικό πλαίσιο του νέου Προγράμματος «Κατ’ Οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων».




Ο Πρόεδρος της Επιχείρησης,



Ντάσιος Χρήστος
ΥΠΟΜΝΗΜΑ
22/11/2012
ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
ΔΗΜΟΥ ΔΩΔΩΝΗΣ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»
ΑΓ. ΚΥΡΙΑΚΗ ΘΕΡΙΑΚΗΣΙΟΥ
Τ.Κ.: 45500
Ο Δήμος Δωδώνης και η Κοινωφελής Επιχείρηση αφού μελέτησαν και συζήτησαν το ΦΕΚ με Αρ. Φύλ. 2717/8-10-2012, καθώς και την ανακοίνωση-πρόσκληση από το Ι.Κ.Α-Ε.Τ.Α.Μ. με Αρ. Γ99/6/1-10-2012 σχετικά με τις προϋποθέσεις-κριτήρια επιλογής των δικαιούχων (ωφελουμένων) στο νέο Πρόγραμμα «Κατ’ οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων» που θα αντικαταστήσει, όπως αναφέρεται το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» επισημαίνουν τα εξής:
Το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» του Δήμου μας λειτουργεί από το 2000 έχοντας προσφέρει πολύτιμη φροντίδα σε πάνω από 1.000 ηλικιωμένους, καθώς και ΑΜΕΑ. Τα κριτήρια ένταξης των ωφελούμενων στο Πρόγραμμα δεν είναι περιοριστικά, καθώς υπάγονται σε αυτό όλα τα άτομα 65 ετών και άνω και όλα τα ΑΜΕΑ ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα της κατάστασής τους, μιας και όλοι έχουν δικαίωμα στην παροχή φροντίδας. Απασχολεί εξειδικευμένο προσωπικό που έχει προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ και μέσω των υπηρεσιών που προσφέρει έχει ενσωματωθεί στην καθημερινότητα των παραπάνω ωφελουμένων, γεγονός που το καθιστά απαραίτητο για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.
Το νέο Πρόγραμμα του ΙΚΑ «Κατ’ οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων» που βάσει των λεγομένων του Υφ. Εργασίας κ. Παναγιωτόπουλου προορίζεται ως μια ομαλή μετάβαση από το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» έτσι όπως έχει αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του ΙΚΑ  θεωρούμε ότι δεν ανταποκρίνεται στο σκοπό και τους στόχους του ήδη ισχύοντος Προγράμματος  «Βοήθεια στο Σπίτι».
1.      Σε πρώτη φάση του «Κατ’ οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων» τα κριτήριο ένταξης των ωφελουμένων είναι: να έχουν κριθεί ανάπηροι με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω πιστοποιημένο από αρμόδιο φορέα, το ατομικό τους εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 7.715.65, να διαβιούν μόνοι τους ή με σύζυγο ή άλλο πρόσωπο που επίσης έχει ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% και το συνολικό ετήσιο οικογενειακό τους εισόδημα να μην  υπερβαίνει τα 15.431.30 ευρώ. Η κατάσταση της υγείας τους να καθιστά αδύνατη την αυτοεξυπηρέτηση τους, να μην λαμβάνουν  επίδομα απολύτου αναπηρίας ή εξωϊδρυματικό ή οποιοδήποτε άλλο επίδομα συμπαράστασης από τον ασφαλιστικό τους φορέα και να μην διαβιούν σε μονάδες κλειστής φροντίδας κάθε νομικής μορφής ή σε νοσηλευτικές μονάδες του ΕΣΥ ή του ιδιωτικού τομέα. Έπειτα από 12 χρόνια λειτουργίας του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» διαπιστώνουμε ότι τα παραπάνω κριτήρια είναι ανέφικτο να πληρούνται από μεγάλο αριθμό εν δυνάμει ωφελουμένων.  Το υποχρεωτικό  67% επιπλέον περιορίζει τους δικαιούχους αφού αφήνει απ’ έξω άλλες κατηγορίες ΑΜΕΑ με λιγότερο ποσοστό που ενώ έχουν ανάγκες, δε δικαιούνται φροντίδας.
2.      Σε δεύτερη φάση στα κριτήρια επιλογής των ηλικιωμένων ωφελούμενων διαπιστώνουμε ότι  για την ένταξη αυτών είναι η συμπλήρωση του 78ου έτους. Πράγμα που σημαίνει ότι και εδώ περιορίζεται δραστικά ο αριθμός αυτών που μπορούν να ενταχθούν, δεδομένου ότι ο μέσος χρόνος ζωής στη χώρα μας είναι για τους άντρες το 75ο έτος και για τις γυναίκες το 82ο  .
Όσον αφορά την πρόσκληση για τους παρόχους διαπιστώνουμε ότι δικαίωμα συμμετοχής στην πρόσκληση έχουν Δημοτικές Δομές και Ιδιώτες. Αυτό συνεπάγεται ότι σε περίπτωση κοινής αίτησης στο δήμο μας θα επιλεχτεί αυτός με τη μεγαλύτερη προσφορά κάτι το οποίο ενδεχομένως θέτει σε απειλή τη συνέχιση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και του ήδη υπάρχοντος προσωπικού και κατ΄ επέκταση την πολύχρονη και σταθερή σχέση εμπιστοσύνης που έχει αναπτυχθεί και εγκαθιδρυθεί ανάμεσα στο προσωπικό και τους ωφελούμενους.
Εν κατακλείδι, θα λέγαμε ότι το Πρόγραμμα «Κατ’ οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων» δεν εκπληρώνει το σκοπό του, δηλαδή, την ομαλή μετάβαση σε ένα νέο πρόγραμμα που υποτίθεται ότι θα παγιώσει την βοήθεια και την φροντίδα προς τους ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ στη χώρα μας, γιατί απλά δεν τους καλύπτει. Για αυτό, κατά κύριο λόγο πρέπει να τροποποιηθούν τα κριτήρια υπαγωγής των ωφελουμένων στο νέο πρόγραμμα και στη συνέχεια να διασφαλιστεί το ήδη υπάρχον προσωπικό στις Δημοτικές Δομές της χώρας.
Συμπερασματικά καταλήγουμε ότι:
  • Μετά από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 28/09/2012 στο Υπουργείο Εσωτερικών, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος ανακοίνωσαν μέσα από δελτίο τύπου την παράταση του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» μέχρι τις 31 Μαρτίου 2013 αξιοποιώντας το έμπειρο υπάρχον προσωπικό, αλλά και εξυπηρετώντας τους χιλιάδες αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας της Τρίτης Ηλικίας που το έχουν ανάγκη και δήλωσαν ότι: «Το πρόγραμμα – διάδοχος του «Βοήθεια στο Σπίτι» θα στηρίζεται στις ευχέρειες των νέων εργαλείων της κοινωνικής οικονομίας, προκειμένου να ενσωματώσει στη δομή του τους φορείς που το υλοποιούν μέχρι σήμερα, κυρίως όσον αφορά εργαζομένους και δήμους». Μετά το πέρας της συνάντησης ο Υπουργός Εσωτερικών δήλωσε: «Το Υπουργείο Εσωτερικών επιδίωξε και πέτυχε την παράταση του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 31 Μαρτίου 2013. Θεωρούμε σημαντική τη συνέχιση του Προγράμματος από το Υπουργείο Εργασίας μετά το Μάρτιο με την αξιοποίηση των έμπειρων εργαζομένων και την κατά το δυνατό μεγαλύτερη κάλυψη των δικαιούχων. Οι υποδομές των δήμων και η εμπειρία των προηγούμενων ετών τίθενται στη διάθεση του Υπουργείου Εργασίας για την επιτυχή συνέχιση του Προγράμματος με την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων που διατίθενται».Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωσε: «Το Υπουργείο Εργασίας έπραξε το καθήκον του και προχώρησε στη διασφάλιση χρηματοδότησης και σχεδιασμού του νέου Προγράμματος «Κατ’ οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων», το οποίο θα διαδεχθεί το «Βοήθεια στο Σπίτι» με μια απόλυτα ομαλή μετάβαση προς το συμφέρον των εργαζομένων και των δικαιούχων».
  • Από το 2010 έως και σήμερα έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των ωφελουμένων, σύμφωνα με τα εκάστοτε κριτήρια υπαγωγής  που ορίζονται κάθε φορά  στο πρόγραμμα ένταξης. Αυτή η τάση μείωσης απειλεί τη σταθερή και βιώσιμη παροχή κοινωνικής φροντίδας και εναντιώνεται στη διατήρηση ενός θεσμικού πλαισίου που προϋποθέτει την παροχή φροντίδας στους συνανθρώπους μας ανεξαρτήτως κριτηρίων (οικονομικά, κοινωνικά και υγειονομικά) και χωρίς αποκλεισμούς.
Σύμφωνα με τα παραπάνω για να παραμείνει βιώσιμο το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και το κυριότερο να εξασφαλιστεί το ήδη υπάρχον προσωπικό προτείνουμε:
  • Λαμβάνοντας υπ’ όψιν μας τις δηλώσεις του κ. Ν. Παναγιωτόπουλου, Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας στις 26/07/2012 στα ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ ΙΕ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ  ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ  Η΄ ότι: «Είναι λογικό και εύλογο να συνεχίσει να απασχολείται στην επόμενη μορφή εκπόνησης αυτού του προγράμματος το ήδη υπάρχον στελεχιακό δυναμικό. Άλλωστε αποτελείται από κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, που όπως είπα συνδράμουν τους ηλικιωμένους. Μάλλον από ότι φαίνεται στη συντριπτική του πλειοψηφία ο κύριος πάροχος αυτής της συγκεκριμένης υπηρεσίας θα είναι οι δήμοι που θα προστρέξουν να ενταχθούν, οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξει αυτό το καθεστώς.»,
Προκειμένου να διασφαλιστεί αυτή η ομαλή μετάβαση από το ένα πρόγραμμα στο άλλο, η νομοθετική ρύθμιση που διασφαλίζει τους ήδη εργαζομένους που έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του «Βοήθεια στο σπίτι» και την παροχή των υπηρεσιών τους προς τους ωφελούμενους να ψηφιστεί άμεσα και πριν την λήξη του Προγράμματος στις 31/03/2013. 
  • Να δημιουργηθούν κοινωνικές υπηρεσίες στους δήμους και να ενταχθούν εκεί όλοι οι εργαζόμενοι.
  • Ότι κρίνεται απαραίτητη η ανάπτυξη και εφαρμογή ενός βιώσιμου συστήματος παροχής κατ’ οίκον φροντίδας ανεξαρτήτου από τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέσα από την δημιουργία ενός προγράμματος με δική του αυτόνομη χρηματοδότηση.
  • Λόγω των απομακρυσμένων και δύσβατων χωριών που υπάρχουν στο Δήμο μας  και των μεγάλων χιλιομετρικών αποστάσεων που πρέπει να διανύσουμε, οι τουλάχιστον 2 κατ’ οίκον  επισκέψεις σε εβδομαδιαία βάση είναι ανέφικτο να πραγματοποιηθούν. Ανάλογα με τον τελικό αριθμό ωφελουμένων να προσαρμοστεί η συχνότητα των επισκέψεων με σταθερή χρηματοδότηση η οποία ούτως άλλως είναι  ελάχιστη.
  • Το όριο ηλικίας των 78 ετών και άνω να μειωθεί στα 67 έτη, έτσι ώστε να διευρυνθεί  η παροχή φροντίδας σε μεγαλύτερη ομάδα στόχου του προγράμματος, καθώς και να αυξηθεί το ατομικό και οικογενειακό εισόδημα.  
  • Να παρέχεται φροντίδα σε όλες τις κατηγορίες ΑΜΕΑ ανεξαρτήτου ποσοστού, είτε λαμβάνουν είτε όχι κάποιο σχετικό επίδομα, να μην αποτελεί βασική προϋπόθεση ένταξης το να διαβιούν με κάποιο άλλο πρόσωπο που επίσης έχει αναπηρία καθώς και να αυξηθεί το συνολικό ετήσιο ατομικό και οικογενειακό εισόδημα.
Εν κατακλείδι,  αν δεν αλλάξουν όσα επισημάναμε και δεν εξασφαλιστούν τα όσα προείπαμε, απλά το νέο Πρόγραμμα του ΙΚΑ θα καταστεί ανεφάρμοστο. Η φύση του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» αντίθετα, είναι τόσο ανθρωποκεντρική με ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς μεταξύ εργαζομένων και ωφελούμενων όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας του, που η λήξη του πραγματικά θα αφήσει στην μοίρα τους άτομα που μας έχουν απόλυτη ανάγκη για να επιβιώσουν.
    Ο Πρόεδρος                 Ο Αντιπρόεδρος             Ο Δήμαρχος
της επιχείρησης                της επιχείρησης
Ντάσιος Χρήστος              Τζίμας Πέτρος          Κατσανάκης Κων/νος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.