!

..."ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ"... !
ΟΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ !!!! Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ !!!! ΠΑΡΟΧΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

Αναγνώστες

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Δ.Σ. ΚΑΒΑΛΑΣ - ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ 9ΜΗΝΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΣΣ


Πιέσεις για την 9μηνη παράτασή του – Συζήτηση για το «Βοήθεια στο σπίτι» στο Δ/Σ
Εργαζόμενοι του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» και εκπρόσωποι των συνταξιουχικών σωματείων της Καβάλας βρέθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας. Δεν υπάρχει ούτε ένας δήμαρχος που να μην επιθυμεί τη συνέχιση του προγράμματος, κάτι που έχει εκφραστεί και μέσω της ΚΕΔΕ, ωστόσο θα πρέπει να εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι, δήλωσε ο Δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής. Ο οποίος ενημέρωσε το σώμα ότι την Τρίτη πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο γραφείο του Υπουργού Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη και με παρόντα και τον καβαλιώτη Υφυπουργό Εργασίας Νίκο Παναγιωτόπουλο, από όπου διαφάνηκε ότι το πρόγραμμα θα συνεχιστεί επιπλέον έξι μήνες. Οι δήμαρχοι πιέζουν για 9μηνη παράταση, αλλά κατόπιν σοβαρής συζητήσεως σχετικά με τον τρόπο συνέχισης υλοποιήσεως του έργου. Περισσότερες ανακοινώσεις αναμένονται σύντομα από την κυβέρνηση.
Η εκπρόσωπος των εργαζομένων Δέσποινα Κοκοτζή αλλά κι εκπρόσωπος των 530 ευεργετούμενων του προγράμματος αναφέρθηκε στις συνέπειες που θα υπάρξουν εάν παύσει το έργο. Το μοντέλο κατ’ οίκων φροντίδας που προωθεί η κυβέρνηση θα ρίξει στον Καιάδα τους εξυπηρετούμενους, επεσήμανε η κ. Κοκοτζή, αφού οι περισσότεροι δε θα πληρούν τις προϋποθέσεις. Η εκπρόσωπος των εργαζομένων ρώτησε τον Δήμαρχο Κωστή Σιμιτσή εάν προτίθεται να συνεχίσει την υλοποίηση του προγράμματος από πόρους του δήμου, εάν τελικά η κυβέρνηση αποφασίσει την παύση του.
Ο Πέτρος Ταχματζίδης που εκπροσώπησε τα συνταξιουχικά σωματεία κατήγγειλε το σχεδιασμό της κυβέρνησης για την κατάργηση του προγράμματος, διευρύνοντας τα επικριτικά σχόλια εις βάρος της τρικομματικής κυβέρνησης. Οι συνταξιούχοι είναι κάθετα αντίθετοι στην κατάργηση, σημείωσε ο κ. Ταχματζίδης, χαρακτηρίζοντας την έκδοση ενός ψηφίσματος εκ μέρους του σώματος ως υποκριτική πράξη. Η παύση του «Βοήθεια στο σπίτι» θα στείλει τον χάρο στους 130.000 ηλικιωμένους ευεργετούμενους ανά την Ελλάδα. Ο κ. Ταχματζίδης πρότεινε στον Δήμαρχο να οργανώσει αναλόγως το σύνολο των δήμων της περιφέρειας μέσω ΠΕΔ ώστε η αντίδραση να είναι δυναμικότερη.

ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΑΠΡΟΣΚΟΠΤΑ
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θόδωρος Καλλιοντζής χαρακτήρισε το πρόγραμμα ως μία από τις κορυφαίες κοινωνικές και προνοιακές δομές, που ουσιαστικά αποτελεί μια ευαίσθητη «κόκκινη γραμμή». Ήδη το πετυχημένο και ωφέλιμο πρόγραμμα έχει λάβει αρκετές παρατάσεις αλλά η συνέχισή του πρέπει να είναι ανυποχώρητη διεκδίκηση και πρώτη προτεραιότητα. Σε όποιες ενέργειες αποφασίσει να προχωρήσει η διοίκηση του δήμου Καβάλας και η ΠΕΔ όπως και η ΚΕΔΕ, θα υπάρξει στήριξη, συμπλήρωσε ο κ. Καλλιοντζής. Ο οποίος όμως ξεκαθάρισε ότι εάν παύσει το πρόγραμμα από την κυβέρνηση δε θα καταφέρει ο δήμος να χρηματοδοτήσει στο σύνολό της τη συγκεκριμένη προνοιακή δομή.
Ο επικεφαλής της ΑΚΕΠ Στάθης Εριφυλλίδης εξέφρασε τη μέγιστη ευαισθησία του για το θέμα, αφού ο δήμος επί διοικήσεώς του ήταν ο πρώτος σε πανελλήνιο επίπεδο που εφάρμοσε το πρόγραμμα το 1999. Μάλιστα η διοίκηση είχε εφαρμόσει ένα ιδιαίτερα πρωτότυπο πρόγραμμα, γι’ αυτό και η παράταξη επιμένει στην απρόσκοπτη συνέχισή του. Κατά τον κ. Εριφυλλίδη η ΚΕΔΕ πρέπει να πιέσει προκειμένου η δομή να συνεχιστεί από εθνικούς πόρους, ειδικά εξαιτίας των δυσχερών οικονομικών συνθηκών. Πάντως η συνέχιση του προγράμματος με τη μορφή του κοινωνικού συνεταιρισμού, όπως προτείνεται, θα είναι αποτυχημένος παρατήρησε ο κ. Εριφυλλίδης. Ο δήμος μπορεί κι έχει τις δυνατότητες να συνεχίσει αυτόνομα την υλοποίηση του προγράμματος, αν και αυτό θα είναι εξαιρετικά δύσκολο. Σε οποιαδήποτε αγωνιστική αντίδραση για τη συνέχιση του προγράμματος ως έχει, η ΑΚΕΠ θα σταθεί αλληλέγγυα κι επιπλέον το ψήφισμα θα πρέπει να είναι γραμμένο σε σκληρή γλώσσα.
Ο Άρης Βέρρος θύμισε ότι μεταξύ των προεκλογικών εξαγγελιών της Συμπαράταξης Πολιτών συμπεριλαμβανόταν και το πρόγραμμα που σήμερα βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού. Διαφοροποίηση των νέων κι αυστηρότερων κριτηρίων ζήτησε ο κ. Βέρρος, συμπεραίνοντας ότι η παράταση θα δημιουργήσει ανασφάλεια στους εργαζόμενους και τους ωφελούμενους. Ακόμη κι αν το κράτος γυρίσει την πλάτη του στους ωφελούμενους, ο κ. Βέρρος ζήτησε από τη διοίκηση του δήμου να συνεχίσει πάση θυσία την απρόσκοπτη υλοποίηση του προγράμματος.

ΠΩΣ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΠΟΡΟΙ;
Βεβαίως και είμαστε υπέρ του προγράμματος, βεβαίως και πιέζουμε την κυβέρνηση για τη συνέχιση του προγράμματος ως έχει, τόνισε ο κ. Σιμιτσής. Ο Δήμαρχος δεν μπορεί να γνωρίζει εάν το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και μετά την παράταση, ενώ η διοίκηση δεν είναι σε θέση να δεσμευθεί για την συνέχιση του «Βοήθεια στο σπίτι». Εξάλλου, διαφορετικές ήταν οι προεκλογικές συνθήκες και εντελώς διαφορετικές είναι οι σημερινές συνθήκες. Πάντως, το προσωπικό του προγράμματος πληρώνεται κανονικά σε αντίθεση με άλλους δήμους που αναμένουν τις εκταμιεύσεις των κρατικών πόρων.
380.000 ευρώ θα απαιτηθούν από το ταμείο του δήμου για τη συνέχιση του προγράμματος, εάν η κυβέρνηση αποφασίσει την παύση του, κάτι εξαιρετικά δύσκολο. Οκτώ μόνιμοι υπάλληλοι απασχολούνται στο πρόγραμμα αφού μόνο οι συγκεκριμένοι πληρούσαν τις προϋποθέσεις. Για επιχειρηματική πνοή που θα πρέπει να λάβει η δραστηριότητα έκανε λόγο ο κ. Σιμιτσής, συμπληρώνοντας ότι η πίεση προς την κυβέρνηση θα συνεχιστεί. Ολοκληρώνοντας εγκρίθηκε και η έκδοση του ακόλουθου προτεινόμενου ψηφίσματος:

Ενόψει της απειλούμενης οριστικής κατάργησης του προγράμματος «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» στις 31-03-2013 και της αντικατάστασής του από ένα νέο πρόγραμμα «κατ’ οίκον φροντίδας», δηλώνουμε ρητά ότι:
1) Απαιτούμε την συνέχιση του προγράμματος μέσω των δημοτικών δομών και την αντίστοιχη συνέχιση της χρηματοδότησής του από την Πολιτεία, με ή χωρίς συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ ή και άλλα συναφή ευρωπαϊκά προγράμματα.
2) Απαιτούμε την αντίστοιχη παράταση των συμβάσεων ιδιωτικού δικαίου εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου όλων των εργαζομένων στο πρόγραμμα, μολονότι θεωρούμε πως καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Η ώθηση στην ανεργία μερικών χιλιάδων ακόμη εργαζομένων θα αποτελέσει πλήγμα τόσο για τους ίδιους όσο και για τις τοπικές κοινωνίες.
3) Απαιτούμε την συνέχιση της διατήρησης των εν λόγω δημοτικών δομών, ώστε να μπορούμε να στηρίξουμε τον κοινωνικό ιστό του Δήμου μας και να είμαστε σε θέση να προσφέρουμε αξιοπρεπείς υπηρεσίες σε ανθρώπους ανήμπορους και μοναχικούς και που έχουν ανάγκη όσο ποτέ την ελληνική πολιτεία.
Αυτήν την χρονική στιγμή, είναι ξεκάθαρο ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι ώριμη για να αντιμετωπίσει το σοβαρότατο αυτό κοινωνικό θέμα με συνεταιριστικές επιχειρήσεις. Δεν δαιμονοποιούμε καμία ιδιωτική πρωτοβουλία, αλλά είναι πάγια θέση μας ότι η διατήρηση του κοινωνικού ιστού πρέπει να παραμείνει στα χέρια των Δήμων. Πολλώ δε μάλλον από την στιγμή που το νέο πρόγραμμα δεν ξεκαθαρίζει ρητά το ύψος της χρηματοδότησης, τα κριτήρια δικαιούχων και παρόχων και μειώνει σε εξευτελιστικό βαθμό τον αριθμό των ηλικιωμένων και ανήμπορων ή μοναχικών ανθρώπων που μπορούν να ενταχθούν σ’ αυτό.
Το πρόγραμμα «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» ήταν και παραμένει μία εξαιρετική πρωτοβουλία της Πολιτείας και το πιο σημαντικό κοινωνικό πρόγραμμα στην ελληνική επικράτεια. Ας κάνουμε ό,τι πρέπει και ό,τι μπορούμε για να το διατηρήσουμε.

 proininews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.