!

..."ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ"... !
ΟΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ !!!! Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ !!!! ΠΑΡΟΧΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

Αναγνώστες

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Ξεσηκώνονται οι εργαζόμενοι του «Βοήθεια στο Σπίτι» υπό το φόβο της ανεργίας

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΣΤΙΣ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ ΤΟΥ 2013


01.03.2013
Αναμένεται να πάρει μικρή παράταση και να αντικατασταθεί από το διάδοχο πρόγραμμα «Κατ’ οίκον φροντίδα συνταξιούχων»

Αιφνίδια επίσκεψη στο πολιτικό γραφείο του Ε. Στυλιανίδη στην Κομοτηνή, πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι του προγράμματος στην Αν. Μακεδονία και Θράκη ζητώντας συνάντηση με τον υπουργό

Απλήρωτοι και υπό το φόβο της ανεργίας οι εργαζόμενοι του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» διεκδικούν τη συνέχιση του προγράμματος
Σε μικρή παράταση του προγράμματος του «Βοήθεια στο Σπίτι» που λήγει στις 31 Μαρτίου και αντικαθίσταται από το «Κατ’ οίκον φροντίδα συνταξιούχων» προσανατολίζεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες το υπουργείο Εσωτερικών, καθώς οι δήμοι δεν έχουν προλάβει ακόμα να συστήσουν Κοινωνικές Επιχειρήσεις, είτε με απολυμένους εργαζόμενους, είτε με ιδιώτες, που θα αναλάβουν τέτοια προγράμματα. Το θέμα αυτό συζητήθηκε, σύμφωνα με τις πληροφορίες της aftodioikisi.gr, στη συνάντηση Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και του υπουργού Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, από τον οποίο και ζητήθηκε να δοθεί ολόκληρο το ποσό που προβλέπεται για τις Κοινωνικές Επιχειρήσεις που θα συσταθούν από δήμους, εργαζομένους, πρώην εργαζομένους και ιδιώτες. Όπως αναφέρθηκε από τους εκπροσώπους της ΚΕΔΕ, σε επικοινωνία τους με το γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη από τα 90 εκατ. ευρώ – ευρωπαϊκό «κουμπαρά» για τη χρηματοδότηση των κοινωνικών επιχειρήσεων, τους είπε πως τελικά θα φτάσουν στην… κοινωνική οικονομία μόλις τα 67 εκατ. ευρώ, καθώς λόγω του χαρακτηρισμού τους ως «επιχειρήσεις» υπόκεινται σε ΦΠΑ 23%. Στο ζήτημα αυτό, ζητήθηκε η παρέμβαση του υπουργού προκειμένου τα χρήματα να πάνε όλα στην κοινωνική επιχειρηματικότητα – οικονομία. Πέραν αυτό, αποφασίστηκε να συσταθεί μια τριμελής επιτροπή, ΚΕΔΕ, ΥΠΕ, υπ. Οικονομικών / ΓΛΚ, προκειμένου να εξετάσει ένα προς ένα θεσμικά και οικονομικά προβλήματα.

ΖΗΤΗΣΑΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, με τον υπουργό Εσωτερικών επεδίωξαν να συναντηθούν οι εργαζόμενοι του «Βοήθεια στο Σπίτι» στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Το σωματείο των εργαζομένων, συγκεντρώθηκε έξω από το πολιτικό γραφείο του υπουργού στην Κομοτηνή το μεσημέρι της Πέμπτης, ενώ ο ίδιος απουσίαζε και ζήτησαν να οριστεί συνάντηση ώστε να συζητηθεί το φλέγον εργασιακό τους πρόβλημα. Σε συνομιλία που είχαν με τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του υπουργού στη Ροδόπη Παναγιώτη Χαλβατζή, εξέφρασαν τα παράπονα τους και ζήτησαν άμεση συνάντηση με τον κ. Στυλιανίδη. Όπως είπαν το πρόγραμμα ολοκληρώνεται το Μάρτιο και οι ίδιοι αγνοούν ποιο θα είναι το εργασιακό τους μέλλον.  «Έχουμε ζητήσει συνάντηση εδώ και καιρό και καθυστερεί», είπε η Κυριακή Αλατζά πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων «Βοήθεια στο Σπίτι» ΑΜΘ. Η ίδια ωστόσο μετέχοντας στο πανελλαδικό συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων του προγράμματος είχε έρθει σε επαφή προ ημερών με τον κ. Στυλιανίδη, όπως τουλάχιστον διαβεβαίωσε το γραφείο του. «Μας είπε ότι από τον Ιανουάριο ο κ. Στυλιανίδης έχει έρθει μία φορά στην Κομοτηνή και δεν κατέστη δυνατό να μας συναντήσει γιατί έχει και άλλες υποχρεώσεις, Το δεχόμαστε αυτό αλλά έπρεπε με κάποιο τρόπο να μας δει, να δει τους εργαζόμενους του τόπου του», τόνισε η κ. Αλατζά. 
ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 

Η απόφαση για την αιφνίδια επίσκεψη στο πολιτικό γραφείο του κ. Στυλιανίδη ελήφθη σε συνάντηση που είχαν σε ξενοδοχείο της πόλης μας, οι εργαζόμενοι του προγράμματος στην ΑΜΘ, ώστε να συντονίσουν τη δράση τους ενόψει της ολοκλήρωσης του. 
«Οι συμβάσεις μας στις 31 Μαρτίου λήγουν και από ό,τι μας λένε εκτός του ότι λήγουν δεν πρόκειται να ανανεωθούν. Μας προτείνουν μία λύση-ομαλή μετάβαση όπως την ονομάζει ο κ. Στυλιανίδης –σύμφωνα με την οποία πρέπει εμείς να ιδρύσουμε Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς για να μπορούμε να κρατήσουμε τη δουλειά μας».  

ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΧΕΡΙΑ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Σύμφωνα με όσα γνωρίζουν οι εργαζόμενοι το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», περνά σε ιδιώτες, όπως και άλλα  δημοτικά προνοιακά προγράμματα που μέχρι πρότινος λειτουργούσαν με ευθύνη της τοπικής αυτοδιοίκησης και χρηματοδοτούνταν από ευρωπαϊκά κονδύλια. 

Η μετάβαση στο νέο καθεστώς, προβλέπει στο εξής αρμόδιοι φορείς υλοποίησης των προγραμμάτων να είναι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, ιδιωτικές εταιρείες καθώς και ΜΚΟ, οι οποίες θα χρηματοδοτούνται από το ΙΚΑ για να παρέχουν κοινωνική φροντίδα σε ηλικιωμένους, αναπήρους κ.λπ.  Ειδικά για το «Κατ' Οίκον φροντίδα συνταξιούχων», διάδοχη μορφή του «Βοήθεια στο σπίτι», πρόκειται να εκταμιευτεί ποσό 60 εκατ. ευρώ από το ΙΚΑ, από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, αρχής γενομένης από 1ης Απριλίου 2013. 

Η ετήσια επιδότηση ανά ωφελούμενο δικαιούχο ασφαλισμένο θα κυμανθεί στα 1.200 ευρώ, όταν με την ευρωπαϊκή επιδότηση ήταν 2.000. Κάθε δήμος έχει τη δυνατότητα να συνάπτει προγραμματική σύμβαση με Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς που μπορούν να συστήσουν κατά περιοχές και ομάδες οι σημερινοί εργαζόμενοι του «Βοήθεια στο σπίτι». Όμως μια τέτοια διαδικασία απαιτεί διάστημα μηνών για να τελεσφορήσει, οπότε τίθεται το ερώτημα τι θα γίνει όταν σε ένα μήνα το πρόγραμμα τελειώσει. Αυτός ο σχεδιασμός δεν μπορεί να εφαρμοστεί σχολίασε από την πλευρά της η κ. Αλατζά, σημειώνοντας ότι, «οι Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί στη δεδομένη χρονική στιγμή και οικονομική κατάσταση είναι μη εφαρμόσιμοι. Δεν μπορούν να γίνουν». 

ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΜΗΝΕΣ 

Πέρα από την εργασιακή ανασφάλεια που βιώνουν οι εργαζόμενοι στο νομό Ροδόπης παραμένουν απλήρωτοι επί μήνες. Όπως υποστήριξαν ο δήμος Ιάσμου έχει απλήρωτους τους τελευταίους 10 μήνες τους εργαζόμενους του «Βοήθεια στο Σπίτι», ο δήμος Μαρώνειας Σαπών 8 μήνες, ο δήμος Αρριανών 5 μήνες και περίπου 4 μήνες ο δήμος της Κομοτηνής. 
Οι εργαζόμενοι του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» έχουν προσληφθεί με διαδικασία ΑΣΕΠ και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες τα τελευταία δέκα χρόνια. Σήμερα διεκδικούν νομοθετική ρύθμιση που θα εξασφαλίζει τη συνέχιση της εργασίας τους στις δημοτικές κοινωνικές δομές. Δικαιούχοι του προγράμματος μέχρι τώρα είναι όλοι οι συνταξιούχοι πάνω από 65 χρόνων και με αναπηρία μεγαλύτερη από 67%. Συνολικά εξυπηρετούνται περίπου 80.000 ηλικιωμένοι και άτομα με αναπηρία. 

Όλγα Τσιούλφα 
 http://xronos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.