!

..."ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ"... !
ΟΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ !!!! Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ !!!! ΠΑΡΟΧΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

Αναγνώστες

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Προσκλητήριο ετοιμότητας για το πρόγραμμα των ΚΗΦΗ


Επιστολή στους δημάρχους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

"Αγαπητοί συνάδελφοι,
Σε συνέχεια της διαρκούς και συστηματικής ενημέρωσης που παρέχει η ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, σας ενημερώνουμε πως επίκειται προκήρυξη από την ΕΕΤΑΑ για τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της λειτουργίας των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ).Τα ΚΗΦΗ είναι δομές παροχής υπηρεσιών ημερήσιας φροντίδας σε ηλικιωμένα άτομα μη δυνάμενα να αυτοεξυπηρετηθούν απόλυτα (κινητικές δυσκολίες, άνοια, κλπ). Αποσκοπούν στην παραμονή των ατόμων 3ης και 4ης ηλικίας στο οικείο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, στη διατήρηση της συνοχής της οικογένειας, στην εναρμόνιση της οικογενειακής και εργασιακής ζωής των μελών της οικογένειας με ηλικιωμένο μέλος, στην αποφυγή της ιδρυματικής περίθαλψης και του κοινωνικού αποκλεισμού, στην εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων αλλά και των άλλων μελών της οικογένειας.Τα ΚΗΦΗ φροντίζουν:
  • Να διαβιούν οι ηλικιωμένοι σε αξιοπρεπείς συνθήκες στο οικείο φυσικό και κοινωνικό τους περιβάλλον
  • Να υποστηρίζονται ώστε να διατηρούν την αυτονομία, την κοινωνική συμμετοχή, την επικοινωνία και την αυτάρκειά τους
  • Να απολαμβάνουν υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας, που τους εξασφαλίζουν υγεία και ποιοτική διαβίωση
Τα ΚΗΦΗ διασυνδέονται σε λειτουργικό επίπεδο με ΚΑΠΗ και συνεργάζονται με τοπικούς φορείς που παρέχουν παρεμφερείς κοινωνικές υπηρεσίες καθώς και με μονάδες υγείας. Στα 64 δημοτικά ΚΗΦΗ που λειτουργούν σήμερα, απασχολούνται 241 εργαζόμενοι και εξυπηρετούν 1.444 ηλικιωμένους. Η λειτουργία τους χρηματοδοτήθηκε μέχρι 31/12/2012 από το ΕΠ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης (Θεματικός Άξονας Προτεραιότητας 4, κατηγορία Παρεμβάσεων 3 «Ενέργειες στήριξης ατόμων που χρήζουν βοήθειας»), με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ), σε συνέχεια της με αριθμ. 972/30-6-2011 πρόσκλησης της ΕΕΤΑΑ.Τα ΚΗΦΗ λειτουργούν και αδειοδοτούνται σύμφωνα με την Π1γ/ΑΓΠ/οικ.14963/9-10-01 απόφαση του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας (ΦΕΚ 1397/Β/2001) «Προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας ΚΗΦΗ από δημοτικές επιχειρήσεις του άρθρου 277 και επόμενα του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα, διαδημοτικές επιχειρήσεις και ενώσεις δημοτικών επιχειρήσεων και φορείς ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα», από τις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας των Περιφερειών.Επειδή στο πρόσφατο παρελθόν γίναμε αποδέκτες άδικων επιθέσεων για τα προγράμματα «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» που βασίζονταν στην άγνοια, σας ενημερώνουμε πως αυτού του τύπου τα προγράμματα δεν μοιράζονται με βάση πληθυσμιακά κριτήρια αλλά η ένταξη των δημοτικών, κοινωνικών φορέων ή ιδιωτικών δομών γίνεται με απολύτως ανταγωνιστικές διαδικασίες με αντικειμενικά κριτήρια και με απαραίτητη προϋπόθεση την ύπαρξη άδειας ίδρυσης και λειτουργίας. Η διαδικασία που απαιτείται για την αδειοδότηση είναι χρονοβόρα και είναι δύσκολο να τελεσφορήσει εντός του χρονικού πλαισίου που συνήθως θέτουν αντίστοιχες προσκλήσεις, όσοι Δήμοι ενδιαφέρονται για την ίδρυση νέων ΚΗΦΗ, θα πρέπει να κινηθούν άμεσα για την επιλογή ή την πιθανή ενοικίαση του κτιρίου, τη διαμόρφωσή του και την προμήθεια και εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού. Αντίστοιχα όσοι Δήμοι έχουν σε λειτουργία ΚΗΦΗ θα πρέπει να εντάξουν στον άμεσο προγραμματισμό τους την υποβολή αίτησης χρηματοδότησης. Σε αυτή την κατεύθυνση, στο πλαίσιο της αυτοδιοικητικής συνεργασίας, τα στελέχη της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Νεάπολης-Συκεών είναι στη διάθεσή σας για την υποστήριξή σας".

Ο Πρόεδροςτης Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας
ΣΙΜΟΣ ΔΑΝΙΗΛΙΔΗΣ
Δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.