!

..."ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ"... !
ΟΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ !!!! Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ !!!! ΠΑΡΟΧΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

Αναγνώστες

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

ΕΠΕΙΓΟΝ ΠΡΟΣ ΕΕΤΑΑ

                                                                                                      Αθήνα, 22/03/2013
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ
ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
"ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ"


ΠΡΟΣ
1. ΕΕΤΑΑ κ. Χρυσοστομίδη
2. Υφυπουργό Εργασίας κ. Παναγιωτόπουλο

Κοινοποίηση
Γραφείο Υφυπουργού
κ. Ρέμο

    Το πανελλήνιο συντονιστικό όργανο διαμαρτύρεται έντονα για την απαίτηση της ΕΕΤΑΑ να προσκομίσουν οι υυπεύθυνοι των προγραμμάτων του "Βοήθεια στο Σπίτι" προσωπικά δεδομένα που αφορούν τους ωφελούμενους των δομών και μάλιστα θέτει την προσκόμισή τους ως προϋπόθεση για την καταβολή της μισθοδοσίας τους! 
Σας ενημερώνουμε λοιπόν ότι:
    Σύμφωνα με την παράγραφο 5 του Π.Δ.23/1992 (ΦΕΚ 6 τεύχος Α), που αφορά στην άσκηση επαγγέλματος του Κοινωνικού Λειτουργού, ο Κοινωνικός Λειτουργός οφείλει να συλλέγει και να χρησιμοποιεί πληροφορίες ή δεδομένα που αφορούν τον εξυπηρετούμενο, μόνο εφόσον σχετίζονται με τις ανάγκες ή τα προβλήματα για τα οποία απευθύνθηκε και εφόσον κρίνονται απαραίτητα για το διαγνωστικό έργο όσο και για τη λήψη αναγκαίων για τον εξυπηρετούμενο μέτρων.
Επιπλέον σύμφωνα με την παράγραφο 5 του ίδιου Π.Δ. ο Κοινωνικός Λειτουργός οφείλει να τηρεί αυστηρά, εχεμύθεια σε ιδιωτικά απόρρητα και να επαγρυπνεί για την μυστικότητα των εγγράφων στοιχείων που τηρούνται στην υπηρεσία του.
    Σύμφωνα με το νόμο 2472/1997 περί "Προστασίας του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα ", στο άρθρο 5 ορίζεται ως προϋπόθεση για την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων η συγκατάθεση των υποκειμένων.
    Το 1999, η γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου με αρ. 9, αναγνωρίζει ότι θεσπίζεται ειδικό επαγγελματικό απόρρητο υπέρ των Κοινωνικών Λειτουργών και προβλέπει ότι σε περίπτωση σύγκρουσης καθηκόντων διαφυλακτέο είναι το σπουδαιότερο που καθορίζεται μετά από στάθμιση με ηθικά κριτήρια.
Τέλος σύμφωνα με το σχέδιο περιγραφής της δράσης "Βοήθεια στο Σπίτι" ορίζεται ότι τα τηρούμενα προσωπικά στοιχεία των εξυπηρετουμένων φυλάσσονται σε ασφαλισμένο μέρος με ευθύνη του Κοινωνικού Επιστήμονα της δομής, είναι απόρρητα και αποκλειστική πρόσβαση έχουν μόνο τα στελέχη της δομής που δεσμεύονται για την τήρηση του απορρήτου (μέσω των αδειών άσκησης του επαγγέλματός τους) και οι Εισαγγελικές Αρχές! 
    Κατόπιν αυτών σας ενημερώνουμε ότι αδυνατούμε να προσκομίσουμε τα αναλυτικά στοιχεία που μας ζητάτε για τους λόγους που εκθέσαμε και παρακαλούμε για την άμεση απόσυρση του προαναφερόμενου παραρτήματος. Εξάλλου από το προηγούμενο χρονικό διάστημα η ΕΕΤΑΑ έχει στη διάθεσή της τις αιτήσεις των ωφελουμένων με όλα αυτά τα στοιχεία που μας ζητούνται (από το πρόγραμμα Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής... Πολιτικές Απασχόλησης). 

Τα Σωματεία
- Αττικής- Α. Μακεδονίας και Θράκης - Κ. Μακεδονίας - Κέρκυρας - Ηπείρου - Τρικάλων - Καρδίτσας - Μαγνησίας - Φωκίδας - Ευρυτανίας - Φθιώτιδας - Βοιωτίας - Λευκάδος - Δ. Ελλάδας και Πελοποννήσου - Κρήτης - Κυκλάδων - Λέσβου - Σάμου - Χίου - Εύβοιας.           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.