!

..."ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ"... !
ΟΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ !!!! Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ !!!! ΠΑΡΟΧΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

Αναγνώστες

Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ


Τετάρτη 24/04/2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΡΓΑΤΟΛΟΓΩΝ

Αθήνα 24 Απριλίου 2013

ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΜΕ ΝΟΜΟ Ο ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΟΙΚΗΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΝΟΜΟ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΘΗΚΕ ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΡΕΙΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ!

Νέα γραμμή του, προερχομένου από τον χώρο της αριστεράς, Συνταγματολόγου Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης: Επειδή οι νόμοι που εισηγείται στην Βουλή, βάζοντας στους Βουλευτές το μαχαίρι στο λαιμό, πέφτουν στα Δικαστήρια, καταργεί τις ήδη εκδοθείσες δικαστικές αποφάσεις! Αυτό έπαθε λ.χ. με την διαθεσιμότητα ο κ. Υπουργός, όταν διαπίστωσε ότι δεν υπήρξε δικαστήριο το οποίο να θεώρησε συνταγματικό τον νόμο του. Ζήλωσε λοιπόν την δόξα πολλών άλλων νομοθετών που αποπειράθηκαν τις τελευταίες δύο δεκαετίες να καταργήσουν ή να περιορίσουν το συνταγματικό δικαίωμα για προσωρινή δικαστική προστασία. Όλες οι διατάξεις αυτές έχουν εν τω μεταξύ κριθεί αντισυνταγματικές από την Ελληνική Δικαιοσύνη. Ασφαλώς, η νέα πρόταση νόμου –αν ψηφισθεί– θα κριθεί με την σειρά της αντισυνταγματική. Όμως θα την έχουν πληρώσει εν τω μεταξύ και πάλι οι αδύναμοι, τους οποίους θα διώξει ο κ. Υπουργός παρ’ όλο που η δικαιοσύνη τους δικαίωσε.
Από το πραξικοπηματικό αυτό νομοσχέδιο επισημαίνουμε την εξής διάταξη :
«Από την έναρξη ισχύος της παρούσας παύουν να ισχύουν για το μέλλον αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων που έχουν ήδη εκδοθεί και ρυθμίζουν προσωρινά διαρκείς έννομες σχέσεις, εκτός αν έχει ήδη συζητηθεί η κύρια αγωγή στο πλαίσιο της οποία εκδόθηκε η απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων και αναμένεται η έκδοση αποφάσεως» (παρ. 4 άρθρου 692 ΚΠολΔ).Αυτό με απλάλόγια σημαίνει ότι ο ίδιος ο νομοθέτης, παρά τη ρητή Συνταγματικά κατοχυρωμένη δικαστική προστασία του πολίτη και παρά τα όσα έχουν επανειλημμένως κριθεί από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την προσωρινή δικαστική προστασία του πολίτη, οδηγεί  στην έξοδο καταργώντας με νόμο τις δικαστικές αποφάσεις δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους, για τους οποίους η δικαιοσύνη ήδη έχει αποφασίσει ότι έχουν αποτελέσει θύματα της καταχρηστικής συμπεριφοράς του εργοδότη τους (στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα).   
Ο τραγέλαφος της όλης ιστορίας είναι ότι με την πρόταση νόμου καταργείται αντίθετη διάταξη που προ τριών εβδομάδων είχε ψηφίσει ΟΜΟΦΩΝΑ η Βουλή! Την αιτιολογική έκθεση του νόμου αυτού την είχε υπογράψει φαρδιά-πλατιά ο ίδιος ο κ. Μανιτάκης! Με την διάταξη αυτή είχε επιτραπεί ρητά να διαταχθεί με ασφαλιστικά μέτρα η προσωρινή απασχόληση του εργαζόμενου, όπως ισχύει σε όλη την Ευρώπη. Τρεις εβδομάδες μετά η διάταξη αυτή ο ίδιος ο κ. Μανιτάκης πήρε πίσω την υπογραφή του και εισηγείται την κατάργηση της διατάξεως! Και όχι μόνο αυτό, στο εξής το δικαστήριο δεν θα μπορεί να επιδικάζει προσωρινά πάνω από τις μισές αποδοχές του εργαζόμενου, όπως μπορούσε από την εισαγωγή του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Από την «διοικητική μεταρρύθμιση» του κ. Μανιτάκη ευνοούνται λοιπόν όλοι οι εργοδότες σε βάρος των εργαζομένων. Ο εργαζόμενος στην Μανωλάδα στο εξής όταν ζητά με  ασφαλιστικά μέτρα τα δεδουλευμένα του, ο δικαστής θα του απαντά: με ασφαλιστικά μέτρα μπορώ να σου επιδικάσω μόνο τα μισά. Για τα υπόλοιπα, υπομονή! Θα δικαιωθείς σε δύο με πέντε χρόνια, ανάλογα με την πορεία των ενδίκων μέσων επί της τακτικής αγωγής  σου.
Ούτε λίγο – ούτε πολύ καταργούνται με νόμο όλες οι ήδη εκδοθείσες προσωρινές διαταγές Δικαστηρίων ή ακόμη και οι ήδη εκδοθείσες αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων, εκτός εάν μέχρι την ημερομηνία ψήφισης του νόμου έχει συζητηθεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ή η αγωγή αντίστοιχα και αναμένεται η έκδοση απόφασης. Στο εξής οι προσωρινές διαταγές για την ρύθμιση πραγματικής κατάστασης θα απαγορεύονται. Τα ασφαλιστικά μέτρα θα ισχύουν μόνο αν δικασθούν εντός εννέα μηνών από τότε που υποβλήθηκε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων.
Από πότε υπεύθυνος για το πότε θα δικασθεί μια υπόθεση είναι ο πολίτης; Από πού κι ως που επιτρέπεται ένας υπουργός να υπεισέρχεται στην ουσία της κρίσης του δικαστή, ισχυριζόμενος στην αιτιολογική έκθεση ότι τα δικαστήρια υποκαθιστούν μέσω αυτής την έγκαιρη έκδοση οριστικής απόφασης επί της αιτήσεως ασφαλιστικών μέτρων ή ότι είναι τάχα δύσκολο να κρίνουν αν η απόλυση είναι καταχρηστική; Η αλήθεια είναι ότι στον κ. Υπουργό δεν αρέσει η κρίση των δικαστών, γι’ αυτό και τους καταργεί.
Απαράδεκτη τέλος είναι και η μονομέρεια της εισηγητικής εκθέσεως. Συστήνουμε στον συντάκτη της αλλά κυρίως στους Βουλευτές να διαβάσουν την πρόσφατη μελέτη του Επικ. Καθ. της πολιτικής δικονομίας  Κωνσταντίνου Πολυζωγόπουλου, Η αρχή της μη ικανοποίησης του δικαιώματος (άρθρο 692 § 4 ΚΠολΔ) ή το «πικρόν ποτήριον» του δικαστού, Αθήνα – Θεσσαλονίκη 2013, που παρουσιάζει τελείως διαφορετική εικόνα. Πώς μπορεί να αποσιωπάται παντελώς η άποψη του προσφάτως εκλιπόντος ακαδημαϊκού Γεωργίου Μητσόπουλου. Από πού κι ως που είναι επιστημονικά θεμιτό να παρατίθενται στην αιτιολογική έκθεση ορισμένες αποφάσεις Μονομελών Πρωτοδικείων και όχι οι εκατοντάδες αντίθετες που έχουν εκδοθεί σχετικά;
Θέτουμε τους Βουλευτές προ των ευθυνών τους. Ευελπιστούμε ότι δεν θα αυτοαναιρεθούν με το να θεσπίσουν τον αντίθετο νόμο από εκείνον που ομόφωνα εψήφισαν προ τριών εβδομάδων. Η διοικητική μεταρρύθμιση μπορεί να προχωρήσει αν εκείνος που την προωθεί έχει σχέδιο. Η Δικαιοσύνη ποτέ δεν θα σταθεί εμπόδιο σ’ αυτό.
Η συρρίκνωση της προσωρινής δικαστικής προστασίας των εργαζομένων δεν είναι απλά αντισυνταγματική αλλά συνιστά θεσμική εκτροπή ειδικά όταν καταργεί όλες τις δικαστικές αποφάσεις που προστατεύουν χιλιάδες εργαζόμενους.

Για το Δ.Σ
 
Ο πρόεδρος                                               Ο Γενικός Γραμματέας
                               Χρήστος Νικολουτσόπουλος               Γιώργος Λουκάς

Τηλ επικοινωνίας : 6944 38 57 52

 ergatiko.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.