!

..."ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ"... !
ΟΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ !!!! Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ !!!! ΠΑΡΟΧΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

Αναγνώστες

Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ"

Kοινωνική ένταξη - Άρθρο στην "Καθημερινή της Κυριακής" (12/05/2013)
Η δραματική για πάρα πολλούς συμπολίτες μας κοινωνικοοικονομική συγκυρία συμπίπτει με τη συμπλήρωση τριών ετών από την πρώτη νομοθετική ρύθμιση μετά την ένταξη της χώρας στον Μηχανισμό Δημοσιονομικής Σταθερότητας (Νόμος 3845/2010) και καθιστά επίκαιρη όσο ποτέ τη διερεύνηση νέων μηχανισμών παρέμβασης του Κοινωνικού Κράτους για την προστασία των φτωχών ατόμων και οικογενειών.
Η προσεκτική ανάλυση της διεθνούς εμπειρίας αναδεικνύει τα προβλήματα που επιφέρουν καθυστερήσεις ή στρεβλώσεις ορθολογικής κάλυψης των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού σε περιόδους οικονομικής ύφεσης. Η ύφεση ανέδειξε με εμφατικό τρόπο τις συνέπειες απουσίας ενός ολοκληρωμένου θεσμικού και επιχειρησιακού πλαισίου πρόληψης και καταπολέμησης του αποκλεισμού στην Ελλάδα, που πλέον πλήττει με ιδιαίτερη ένταση και νέες κατηγορίες του πληθυσμού. Παράλληλα, έφερε στην επιφάνεια τις διαχρονικές αδυναμίες ορθολογικής διαχείρισης των κοινωνικών επιπτώσεων της κρίσης, που κορυφώθηκαν με την αδικαιολόγητη κατάργηση το 2010 του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής, που είχε συσταθεί με τον Νόμο 3631/2008.

Τα δημόσια συστήματα κοινωνικής ένταξης διαδραματίζουν διεθνώς κυρίαρχο ρόλο στην καταπολέμηση τις φτώχειας και του αποκλεισμού μέσω της εξασφάλισης ευκαιριών ισότιμης συμμετοχής των πολιτών στην οικονομική και κοινωνική ζωή.

Ουσιαστικά δεν έχει εφαρμοσθεί μία ολοκληρωμένη Εθνική Στρατηγική Κοινωνικής Ενταξης με συγκεκριμένες στρατηγικές προτεραιότητες και συγκεκριμένους οριζόντιους στόχους που θα αντιστοιχούσαν σε βασικές πολιτικές αρχές (ενεργοποίηση των ευπαθών ομάδων, στόχευση των πόρων, διαφάνεια των κοινωνικών δαπανών), ενώ δεν έχει συσταθεί ακόμα ένα επιτελικό όργανο οριζόντιου συντονισμού.

Επιπλέον δεν έχει θεσμοθετηθεί ένα Γενικό Σύστημα Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που να εξασφαλίζει με ισότιμους όρους ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για κάθε άτομο που βρίσκεται σε κατάσταση ανάγκης και αδυνατεί να την αντιμετωπίσει με ίδια μέσα.

Τέλος, δεν αξιοποιούνται νέες πηγές χρηματοδότησης των υπηρεσιών φροντίδας, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται καθυστερήσεις στην αποτελεσματική κάλυψη της ζήτησης για υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας των παιδιών, των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρίες, που αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες δεκαετίες εξαιτίας δημογραφικών (αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης, μείωση των γεννήσεων) και κοινωνικοοικονομικών (συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας, αποδυνάμωση των οικογενειακών δικτύων) παραγόντων.

Υπό το πρίσμα αυτό, καθίσταται άμεσα αναγκαία η ανάπτυξη ενός νέου μοντέλου κοινωνικής αλληλεγγύης με βάση τις θεμελιώδεις αξίες του κοινωνικού φιλελευθερισμού (ελευθερία, ευθύνη, αξιοκρατία, δημοκρατία)1, που θα συγκεντρώσει μεσοπρόθεσμα τη συναίνεση του πολιτικού κόσμου, των κοινωνικών εταίρων και της ίδιας της κοινωνίας των πολιτών.

Το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας στο πλαίσιο προώθησης των κοινωνικών προτεραιοτήτων της κυβέρνησης την ανάπτυξη μιας οριζόντιας Εθνικής Στρατηγικής Κοινωνικής Ενταξης2, που θα στηριχθεί σε τέσσερις πυλώνες:

(α) Εκπονείται για πρώτη φορά «Η Πράσινη Βίβλος για την Εθνική Στρατηγική Κοινωνικής Ενταξης», στοχεύοντας στην οριοθέτηση και τεκμηρίωση των στρατηγικών επιλογών για την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης πολιτικής πρόληψης και καταπολέμησης του εργασιακού και κοινωνικού αποκλεισμού ευπαθών ομάδων του πληθυσμού που διαβιούν στην Ελλάδα.

(β) Προωθείται η διαδικασία ωρίμανσης της πιλοτικής εφαρμογής ενός Γενικού Συστήματος Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος από 1.1.2014.

(γ) Προωθείται αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου της Ε.Ε. για την υποστήριξη των περισσότερο αποκλεισμένων ατόμων, ώστε να ξεκινήσουν οι σχετικές δράσεις από 1.1.2014.

(δ) Προωθείται η δέσμευση πόρων του ΕΣΠΑ 2014-2020 για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας, αξιοποιώντας τη ρήτρα του Συμβουλίου ότι ένα ελάχιστο ποσοστό 20% του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου θα είναι αφιερωμένο σε δράσεις κοινωνικής ένταξης και καινοτομίας.

Στην ώρα της μεγάλης ανάγκης η πολιτεία σπεύδει να δώσει το στίγμα των προθέσεών της με έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό κοινωνικής παρέμβασης στη βάση συγκροτημένων πολιτικών. Στο δίπτυχο «μεγαλύτερες (και κατεπείγουσες) ανάγκες - λιγότεροι πόροι» αντιπαρατάσσουμε το τετράπτυχο «συνολικό σχέδιο - κοινωνικές συμμαχίες - διοικητικές συνέργειες - καλύτερη διαχείριση πόρων».

Ο στόχος είναι ξεκάθαρος: Υπό το πρίσμα της τεράστιας προσπάθειας που καταβάλλει ο ελληνικός λαός, δεν πρέπει στον βωμό της δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας να θυσιαστεί η κοινωνική συνοχή της. Κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με επιτυχή επισκευή της μηχανής του καραβιού, πλην όμως με ταυτόχρονη απώλεια πληρώματος και επιβατών. Εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο, το ναυάγιο θα επερχόταν με μαθηματική βεβαιότητα.

Με πλήρη επίγνωση των λεπτών ισορροπιών και της κρίσιμης συγκυρίας, καθήκον μας είναι να αποτρέψουμε το ναυάγιο και να οδηγήσουμε το καράβι σε ήρεμα και ασφαλή νερά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.