!

..."ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ"... !
ΟΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ !!!! Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ !!!! ΠΑΡΟΧΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

Αναγνώστες

Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΡΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ



ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ
ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
                                                                                                                13/5/2013         
ΥΠΟΜΝΗΜΑ

κ. κ. Δήμαρχοι, αιρετοί και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης,
Το Βοήθεια στο σπίτι και οι εργαζόμενοι, εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον, προσφέρουν πολυτιμότατες υπηρεσίες σε όλη τη χώρα. Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, σε κάθε μεγάλο ή μικρό Δήμο, συμπαραστέκονται στα πολλά προβλήματα των ηλικιωμένων, ανήμπορων πολιτών αλλά και ΑΜΕΑ.
Δεν υπάρχει Δήμος στη χώρα μας που να μην υλοποιεί το ΒσΣ. Δεν υπάρχει γεωγραφική περιοχή, δημοτικό διαμέρισμα, που οι ανήμποροι πολίτες του, να μην εξυπηρετούνται από τους εργαζόμενους του ΒσΣ με 879 δομές πανελλαδικά.  Η εγκατάλειψη, η μοναξιά,  τα προβλήματα υγείας, τα γηρατειά και πολλά άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν συμπολίτες μας, βρίσκουν επίλυση μέσα από τη φροντίδα που παρέχει το ΒΣΣ, το οποίο λειτουργεί ως αρωγός αλλά και ως πρωτοπόρα δράση, ελλείψει μόνιμων θεσμοθετημένων υπηρεσιών  του κράτους πρόνοιας ! Για αυτό, και όχι άδικα έχει χαρακτηριστεί από θεσμικούς  φορείς (Εθνική σχολή δημόσιας υγείας, πανεπιστήμιο Πελοποννήσου), ως η δομή με την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα που υλοποιείτε σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης.
Με τη λειτουργία του ΒΣΣ, αποφεύγουμε τον εγκλεισμό των «γονιών μας». Αποφεύγουμε την ιδρυματοποίηση τους. Αποφεύγουμε το μαρασμό αυτών και των τοπικών περιοχών. Γιατί πέρα από τη διατήρηση των ηλικιωμένων και ΑΜΕΑ στο φυσικό περιβάλλον τους, στο ΒσΣ, απασχολούνται και 3500 περίπου εργαζόμενοι οι οποίοι όλοι μαζί  κρατούν «ζωντανές» τις τοπικές κοινωνίες.
Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, με τη λειτουργία των δομών ΒΣΣ εξοικονομούνται  πάνω από ένα δις ευρώ το χρόνο, καθώς δεν επιβαρύνονται τα ασφαλιστικά ταμεία αφού αποφεύγεται η ιδρυματοποίηση, περιορίζεται η αλόγιστη συνταγογράφηση, καθώς τα νοσήλια και οι έκτακτες διακομιδές   με την αγωγή και προαγωγή υγείας που εφαρμόζεται, και την πρόληψη μέσω της συστηματοποίησης των εξετάσεων.
Και όλα αυτά, κάτω  από την  ομπρέλα νομιμότητας, διαφάνειας και φερεγγυότητας  που εξασφαλίζει η τοπική αυτοδιοίκηση ως φορέας υλοποίησης,  αφού αποτρέπονται «ύποπτες» συναλλαγές και δοσοληψίες που θα μπορούσαν να λάβουν χώρα όπως συμβαίνει σε τομείς υγείας και φαρμακολογίας.
Και όμως, ένα τόσο σημαντικό πρόγραμμα, παραπαίει εδώ και τόσα χρόνια, φορτώνοντας με αγωνία, ανασφάλεια  και αβεβαιότητα, τόσο τους 3500 περίπου εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ, όσο και την τοπική αυτοδιοίκηση που κάθε φορά καλείτε να αναπληρώσει  τα κενά που δημιουργεί ο τρόπος υλοποίησης του ΒσΣ.
Δέκα χρόνια τώρα, οι εργαζόμενοι μέσω των σωματείων τους δίνουν συνεχώς μάχες και διεκδικούν ένα ΒσΣ, που θα αποτελεί το θεμέλιο για τον σεβασμό στον άνθρωπο για τη χώρα μας. Που με τη μόνιμη και θεσμική λειτουργία του μέσα από τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων, θα μπορεί να αναβαθμιστεί και να χρησιμοποιηθεί στο έπακρο η μοναδικότητα του ΒσΣ: να πηγαίνει στα σπίτια των πολιτών και  να τους φροντίζει ΔΩΡΕΑΝ.
Οι τελευταίες εξελίξεις,  έχουν αναγκάσει τη χώρα μας σε δημοσιονομική προσαρμογή άνευ προηγουμένου.
Η φτώχεια καλπάζει, η ανεργία το ίδιο, οι νεόπτωχοι πληθαίνουν παντού, οι αυτοκτονίες συνεχώς αυξάνονται για πρώτη φορά στη χώρα μας! Το βλέπουμε και το ζούμε μέρα με τη μέρα. Η ελληνική κοινωνία είναι σε ελεύθερη πτώση, και δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα τίποτα για να τη συγκρατήσει. Τόσα χρόνια δε φροντίσαμε ως κράτος  να εξασφαλίσουμε ένα στοιχειώδες κοινωνικό δίχτυ που θα λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας  για τους συμπολίτες μας, για  τις ευάλωτες ομάδες. Γιατί αυτές πλήττονται πρωτίστως.
 Το μόνο που υπάρχει είναι τα κοινωνικά προγράμματα που υλοποιούνται μέσα από τους Δήμους όπως το ΒΣΣ, τα ΚΗΦΗ, τα ΚΔΑΠ κ.λπ.  τα οποία όμως παραπαίουν λόγω έλλειψης κεντρικής στρατηγικής, σε ένα πλαίσιο που θα εξασφαλίζει μόνιμα την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία τους, ώστε οι Δήμοι να μπορούν να προσφέρουν ουσιαστικά και συνάμα ποιοτικά  στις τοπικές ανάγκες που υπάρχουν και συνεχώς προκύπτουν.
Θα περίμενε λοιπόν κανείς, ειδικά  στη σημερινή ελληνική πραγματικότητα  που ο πολίτης στη χώρα μας είναι αντιμέτωπος με τη φτώχεια και ότι αυτό συνεπάγεται για τη ζωή του αλλά και κατ’ επέκταση για την κοινωνία ολόκληρη, οι δομές αυτές πρόνοιας όχι απλά να θεσμοθετηθούν αλλά να διευρυνθούν και να αναβαθμιστούν, να συμπεριλάβουν και άλλες πληθυσμιακές ομάδες που νοσούν ή προκύπτουν! Απεναντίας όμως, βλέπουμε να συνεχίζουν να είναι αίολες  στη τύχη τους με πρόσφατα παραδείγματα το θέμα με τα ΚΔΑΠ, τα ΚΗΦΗ και το ΒσΣ.
Και όταν κάποια στιγμή, εξασφαλίστηκαν με Νόμο, χρήματα για την λειτουργία του ΒΣΣ,  η πολιτεία, αντί  να το θεσμοθετήσει ως όφειλε, ψήφισε με νόμο το νέο Πρόγραμμα «Κατ’ οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων», που «υποτίθεται» ότι, θα παγιώσει την βοήθεια και την φροντίδα προς τους ηλικιωμένους και τα ΑΜΕΑ, διότι  έτσι όπως έχει σχεδιαστεί και με τα κριτήρια που αυτό θέτει, βγάζει  εκτός, την πλειοψηφία των εν δυνάμει ωφελουμένων (130000 ηλικιωμένοι – ΑΜΕΑ πανελλαδικά ), και δεν ανταποκρίνεται στο σκοπό και τους στόχους του ήδη ισχύοντος Προγράμματος ΒΣΣ!
Και σαν να μην έφτανε αυτό, το κράτος, με το πρόσχημα ότι δεν μπορεί να ανανεώσει τις συμβάσεις των  εργαζομένων, σε αυτό το καινούργιο πλαίσιο του κατ οίκον φροντίδα συνταξιούχων, προτρέπει τους εργαζόμενους να συστήσουν Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, ρίχνοντας την φροντίδα των ευπαθών ομάδων, στον καιάδα του ιδιωτικού επιχειρείν. Στη ζυγαριά του κέρδους , αφού έτσι, απουσιάζει η συμμετοχή της πολιτείας και άρα η εγγύηση που προσφέρει στις συνειδήσεις των πολιτών, η πεποίθηση, ότι  το κράτος, μέσω των Δήμων, είναι αρωγός στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει. 
Έτσι λοιπόν, πρόσφατα,  εργαζόμενοι και Δήμοι, προσβάλαμε αυτή την πρόθεση της πολιτείας και καταφέραμε για άλλη μια φορά να πάρουμε μια παράταση έως τέλος του Σεπτεμβρίου 2013. Ο χρόνος όμως είναι αμείλικτος και περνάει γρήγορα.
Ποια είναι λοιπόν η πρόταση;
 Σύσταση  κοινωνικών υπηρεσιών στους Δήμους και ένταξη όλων των εργαζομένων του ΒΣΣ σε αυτές όπως προβλέπεται και απ’ τον Καλλικράτη, αφού τηρούν όλες τις προϋποθέσεις (είναι εργαζόμενοι μέσα από διαδικασίες  ΑΣΕΠ και επί δεκαετίας καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες)!
Και αν στη συγκεκριμένη συγκυρία που διανύουμε ως χώρα αυτό  δεν είναι εφικτό,  τότε, η πρόταση της ΚΕΔΕ  για  συγχρηματοδότηση  από την Ε.Ε. , με την οποία  θα ξεπεραστεί ο σκόπελος της ανανέωσης των συμβάσεων των εργαζομένων, και θα δώσει τη δυνατότητα στους Δήμους, κρατώντας το υπάρχον πολύπειρο προσωπικό, να συνεχίσουν να ασκούν κοινωνική πολιτική και να φροντίζουν τους ανήμπορους συμπολίτεςμας, πρέπει να διεκδικηθεί από εσάς, άμεσα. Άλλωστε, στο επερχόμενο «ΕΣΠΑ» προβλέπονται αρκετά κονδύλια  για κοινωνικές δράσεις.
κ.. κ. Δήμαρχοι,  αιρετοί και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης,
λαμβάνοντας υπόψη τις ομόφωνες αποφάσεις της ΚΕΔΕ, καθώς και τις τελευταίες ανακοινώσεις της, αλλά  και τις διαβεβαιώσεις των αρμόδιων υπηρεσιών ότι η συγχρηματοδότηση είναι εφικτή, 
ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΝΑ ΑΠΟΡΡΙΨΟΥΜΕ  ΜΑΖΙ ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ H OΠΟΙΑ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΠΡΟΚΥΨΕΙ, ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΩΣ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΙ ΔΟΜΕΣ ΑΥΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΜΟΝΙΜΑ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.