!

..."ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ"... !
ΟΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ !!!! Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ !!!! ΠΑΡΟΧΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

Αναγνώστες

Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Δείτε το συνέδριο της ΚΕΔΕ live


Με βασικά θέματα τις καταργήσεις των νομικών προσώπων των δήμων, τις εκλογές, την κατανομή των ΚΑΠ αλλά και γενικότερα τα οικονομικά ξεκίνησε στις 10 το πρωί στα Γιάννενα οι εργασίες του τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ με κεντρικό θέμα «Η ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση πρωταγωνιστής στην ανασυγκρότηση της χώρας» ( Δείτε το συνέδριο live).
Κατά τη διάρκεια των διήμερων εργασιών στις οποίες θα είναι για μια ακόμη φορά παρούσα  η aftodioikisi.gr, μεταφέροντας το προσκήνιο και το παρασκήνιο, οι αιρετοί όλης της χώρας αναμένεται να αποφασίσουν τους τρόπους αντίδρασής τους σε όσα προετοιμάζει η κυβέρνηση για την Αυτοδιοίκηση.
«Εάν η Κυβέρνηση προχωρήσει στην κατάργηση των νομικών προσώπων και δημοτικών επιχειρήσεων και στην απόλυση του προσωπικού τους,θα καταρρεύσει ότι έχει παραμείνει όρθιο», τόνισε προσερχόμενος στο συνέδριο ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης. Επίσης ανέφερε ότι ένα από τα πιο βασικά ζητήματα του Συνεδρίου θα είναι η υποχρηματοδότηση της Τ.Α., αφού την τελευταία 3ετία,οι πόροι έχουν μειωθεί σε ποσοστό 60%.
Ασκούνης: Θα υπερασπιστούμε με κάθε μέσο τις κοινωνικές δομές
Στην ομιλία του ο Κ. Ασκούνης κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει ξεκάθαρη πολιτική απόφαση, εάν επιθυμεί τη συνέχιση της λειτουργίας των κοινωνικών υπηρεσιών και δομών των Δήμων που υλοποιούνται σε μεγάλο βαθμό από τα Ν.Π.Δ.Δ. και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις.
«Η δική μας θέση είναι ότι οι κοινωνικές υπηρεσίες και δομές των Δήμων όχι μόνο δεν πρέπει να αποδυναμωθούν, αλλά αντίθετα πρέπει να ενισχυθούν για να «πιάνουν τόπο» οι κοινωνικές δαπάνες. Πρέπει να γνωρίζουμε, εν όψει και των Δημοτικών Εκλογών, ποια Αυτοδιοίκηση θέλει η Κυβέρνηση, ποιο ρόλο επιθυμεί να της επιφυλάξει. Εμείς τονίζουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε κατάργηση των κοινωνικών δομών και υπηρεσιών των Δήμων, οι οποίες αποτελούν και την τελευταία νησίδα κοινωνικής πολιτικής του Κράτους», ανέφερε ο πρόεδρος.
Και υπογράμμισε: «Πέραν του γεγονότος ότι το Σύνταγμα κατοχυρώνει την  αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης και η Κυβέρνηση δε μπορεί να προχωρήσει σε καταργήσεις Νομικών Προσώπων χωρίς τη συγκατάθεσή τους, για εμάς τους αιρετούς το ζήτημα είναι κατ’ εξοχήν πολιτικό και κοινωνικό. Αφορά σε εκατοντάδες χιλιάδες ωφελούμενους συμπολίτες μας, τις πλέον ευαίσθητες και φτωχές ομάδες της κοινωνίας μας. Οι Δήμοι, ως ο πλησιέστερος φορέας εξουσίας, θα υπερασπιστούμε με κάθε μέσο τις κοινωνικές δομές που τους αφορούν. Φτάνει πια«.
«Τα καθημερινά δημοσιεύματα κύριε υπουργέ δημιουργούν εκρηκτικό κλίμα στην αυτοδιοίκηση. Άραγε γνωρίζουν αυτοί που τα διαρρέουν ότι με νόμο απαγορεύεται κάθε επιχορήγηση στις μονομετοχικές επιχειρήσεις της Αυτοδιοίκησης;», συνεχισε ο κ. Ασκούνης και υπενθύμισε ότι «οι Κοινωφελείς επιχειρήσεις υποστηρίζουν όλες τις κοινωνικές δομές. Με ποια επιχειρησιακά εργαλεία θα συμβάλουμε στην αντιμετώπιση της κρίσης;».
Παράλληλα ο κ. Ασκούνης δήλωσε την αντίθεση της ΚΕΔΕ με «τον εκφυλισμό της ανθρώπινης προσωπικότητας»: » Διαφωνούμε με το όσοι απολυθούν να αντικατασταθούν με αντίστοιχο αριθμό νέων υπαλλήλων», είπε προσθέτοντας ότι αυτό που συζητούν οι δήμαρχοι είναι η κινητικότητα.
Ασκουνης: «Αδιανόητο ν’ ανοίγει θέμα εκλογικού συστήματος»
Διαβάστε ολοκληρη την ομίλια του προεδρου της ΚΕΔΕ Κώστα Ασκούνη εδώ
Μιλώντας στο συνέδριο, ο  Υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο «δεν υιοθετεί οριζόντιες περικοπές και μαζικές απολύσεις, που δημιουργούν πρόβλημα στις κοινωνικές δομές» (περισσότερα εδώ)

Εξι προτάσεις απο τον δήμαρχο Ιωαννίνων
Από την πλευρά του ο «οικοδεσπότης» δήμαρχος Ιωαννίνων, Φίλιππος Φίλιος στην ομιλία του κατέθεσε έξι προτάσεις:

  •  Στο θέμα κατανομής πόρων το 80% πρέπει να γίνεται με κριτήρια μόνιμου πληθυσμού όπως προκύπτει από την απογραφή και το 20% με ειδικά κριτήρια –νησιά, ορεινές περιοχές, παροχή υπηρεσιών, Νομικά Πρόσωπα κλπ-. Αναδρομική καταβολή από τον Ιούνιο του 2012, όπως προβλέπει το Σύνταγμα για την ισχύ της απογραφής.
  •   Καθολική και αμετακίνητη αντίθεση σε κάθε ενδεχόμενο κατάργησης των Νομικών Προσώπων και των Κοινωφελών Επιχειρήσεων. Στήριξη των κοινωνικών δομών, Παιδικοί Σταθμοί, ΚΔΑΠ, ΚΗΦΗ, Βοήθεια στο Σπίτι, με ξεκάθαρο πλαίσιο και χωρίς συνεχή αφαίμαξη πόρων.
  • Δικαίωμα πρόσληψης ειδικών συνεργατών και ορισμού αντιδημάρχων με βάση τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής.
  • Με την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οι Δήμοι με τα μεγάλα χρέη θα απολέσουν τεράστια ποσά από τους παρακρατηθέντες πόρους. Υποχρέωση της κεντρικής κυβέρνησης είναι αν εξεύρει συμπληρωματικές πιστώσεις γιατί διαφορετικά θα δημιουργηθεί πρόβλημα μισθοδοσίας.
  • Άμεση έναρξη προγράμματος κοινωφελούς εργασίας.
  • Μείωση γραφειοκρατίας και δημιουργία ενός ελεγκτικού κέντρου ανά Περιφερειακή Ενότητα.

Καχριμάνης: Ωρα για μεταρρυθμίσεις
Ο  Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, απευθυνόμενος στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Ευρ. Στυλιανίδη αφού ανέφερε ότι «την  δύσκολη αυτη ώρα  πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις»,  τόνισε ότι «αν το πνεύμα του Καλλικράτη, που έλεγε αποκέντρωση, υπάρχει ακόμα, δεν μπορεί οι δομές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να μην έχουν σχέση με τους αιρετούς, δεν μπορεί τα προγράμματα ανεργίας να περνάνε μέσα από ΚΕΚ. Πρέπει να γίνουν θέσεις εργασίας τρίχρονες, που θα περνάνε από την Πρωτοβάθμια και από την Δευτεροβάθμια Αυτοδιοίκηση. Μόνο έτσι θα αλλάξουμε την κατάσταση. Τομές εδώ και τώρα«.
O πρόεδρος της Περιφερειακής  Ένωσης Δήμων Ηπείρου,  και Δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης  χαιρετίζοντας τις εργασίες  του  τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ, τόνισε ότι «το κύμα υποχρεωτικών μετατάξεων και απολύσεων δημιουργεί διαπιστωμένα κενά στις δημοτικές υπηρεσίες, οι μισθοί συμπιέζονται, ενώ οι σχεδιαζόμενες καταργήσεις – συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) θα περιορίσουν σημαντικά τον αριθμό των δομών που αφορούν σε κρίσιμα κοινωνικά και προνοιακά προγράμματα, όπως είναι το «Βοήθεια στο σπίτι», Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών ( ΚΔΑΠ ), Παιδικοί Σταθμοί και άλλα». Συμπλήρωσε δε ότι «μια τέτοια πιθανή εξέλιξη, θα «ακρωτηριάσει» τα  νομικά πρόσωπα και θα διαλύσει βασικές κοινωνικές δομές που παρέχουν υψηλές υπηρεσίες στους πολίτες, είτε δωρεάν, είτε με χαμηλό κόστος»
Κατά την έναρξη των εργασιών χαιρετισμούς απηύθυναν, οι Αντώνης Μπέζας της Ν.Δ., Σοφία Σακοράφα του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Αναγνωστάκης από τη ΔΗΜΑΡ, Γιώργος Νταβρής από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, Νίκος Σοφιανός από το ΚΚΕ, ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.
Ο Αντώνης Μπέζας στην ομιλία του υπογράμμισε ότι οι ΟΤΑ  της χώρας συνεισέφεραν με περικοπές που προσεγγίζουν το 60% των δημόσιων δαπανών τους και αναδεικνύονται, «όπως πολύ χαρακτηριστικά λέτε στο σύνθημα του Συνεδρίου σας, πρωταγωνιστές σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια ανασυγκρότησης που γίνεται από την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, και αυτό όταν είναι οι λιγότερο χρεωμένοι Δήμοι στη Ευρωζώνη, μιας και το χρέος τους δεν ξεπερνά το 1% του ΑΕΠ«. Πρόσθεσε δε  ότι υπάρχει βέβαια δρόμος μπροστά μας πολύς και δρόμος ανηφορικός, αλλά «το σημαντικό είναι ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο και καλύτερη απόδειξη για αυτό δεν υπάρχει από το γεγονός ότι παρά τη μείωση των κρατικών χρηματοδοτήσεων, το ισοζύγιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο πρώτο τετράμηνο του έτους, ήταν θετικό«.
Από την πλευρά της η Σοφία Σακοράφα τόνισε ότι Τ.Α.  είναι «από τα μεγαλύτερα θύματα της μνημονιακής βαρβαρότητας» και συμπλήρωσε ότι «μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα κρατήσει όρθια την Αυτοδιοίκηση από την αναμενόμενη κατάρρευσή της, θα λάβει μέτρα για την πιστή τήρηση των  θεσμοθετημένων πόρων, ενω θα μεριμνήσει για  να διασφαλίσει την ουσιαστική συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αναπτυξιακή διαδικασία».
Αγοραστός: να κάνουμε δυναμική επανεκκίνηση
«Πρέπει να κάνουμε μια δυναμική επανεκκίνηση» τόνισε , ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ως εκπρόσωπος της Ένωσης  Περιφερειών  Ελλάδας (ΕΝ.ΠΕ) επισημαίνοντας ότι η κρίση αυτή είναι  και κρίση εμπιστοσύνης που αγγίζει υπαρξιακά προβλήματα για το ρόλο της πολιτικής και για τους θεσμούς, η οποία πρέπει να ανατραπεί. .
Ο κ. Αγοραστός  σημείωσε την ανάγκη ύπαρξης αγαστής συνεργασίας με την Κεντρική Διοίκηση, για την επιτυχία των τιθέμενων  στόχων ενώ αναφέρθηκε στις γκρίζες ζώνες στα  διάφορα επίπεδα της διακυβέρνησης και στα προβλήματα που δημιουργούν
Γ.Παπαλέξης (ΠΕΔ Ηπείρου) ‘Όχι σε απολύσεις προσωπικού
Την εκτίμηση ότι πιθανές καταργήσεις οργανισμών και απολύσεις προσωπικού  θα οδηγήσουν στον ακρωτηριασμό των ΟΤΑ και θα διαλύσουν βασικές κοινωνικές δομές επεσήμανε  μεταξύ άλλων,ο  πρόεδρος της Περιφερειακής  Ένωσης Δήμων Ηπείρου,  και Δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης  χαιρετίζοντας τις εργασίες  του  τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ.
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου, αναφέρθηκε στην όλο και πιο έντονα διαφαινόμενη τάση στοχοποίησης και απαξίωσης  των δομών της Αυτοδιοίκησης  και των αιρετών που την υπηρετούν καθώς και στην ενοχοποίηση του προσωπικού των Δήμων.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΠΟΠ-ΟΤΑ Μάρκος Δαρδαμάνης, προσθέτοντας ότι η ΤΑ είναι ο μοναδικός φορέας του Δημοσίου που έχει προχωρήσει σε συγχωνεύσεις και αναδιαρθρώσεις των δομών και των υπηρεσιών.
Σημείωσε   ότι «η συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κλονίζεται, όπως και η συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτονομία των αιρετών Οργάνων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.