!

..."ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ"... !
ΟΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ !!!! Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ !!!! ΠΑΡΟΧΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

Αναγνώστες

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ 19/09/2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΝΤΟΛΙΟΥ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΛΟΓΙΑ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ
Κύριε συνάδελφε, έχετε το λόγο για δύο λεπτά να αναπτύξετε την ερώτησή σας.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΤΟΛΙΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κατ’ αρχήν, θα ήθελα να εξηγήσω γιατί απηύθυνα τη συγκεκριμένη ερώτηση στο Υπουργείο Εργασίας και όχι -όπως όλη η κοινωνία θα περίμενε- στο Υπουργείο Εσωτερικών: Την τελευταία περίοδο η χρηματοδότηση είναι από πηγές του Υπουργείου Εργασίας. Ελάχιστα συμβάλλει το Υπουργείο Εσωτερικών, συνήθως κάνει τις ανακοινώσεις.

Βεβαίως, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι πάντα ταυτισμένο με την τοπική αυτοδιοίκηση και η ανησυχία η δική μου ή αν θέλετε το ότι κατέθεσα αυτήν την ώρα την ερώτηση και μάλιστα ως επίκαιρη προέκυψε από σειρά επαφών που έχουν μαζί μου οι δήμαρχοι τις χώρας, οι οποίοι ανησυχούν ιδιαίτερα.

(PS)


(MA)

Κύριε Υπουργέ, σας είναι γνωστό ότι το πρόγραμμα τελειώνει στις 30 Σεπτεμβρίου. Θα έπρεπε ήδη να είχαμε διασφαλίσει τη συνέχειά του καταρχήν σε νομικό επίπεδο. Βεβαίως, από άποψη χρηματοδότησης μας είναι εντελώς άγνωστο που θα βρεθούν χρήματα για να συνεχιστεί το πρόγραμμα. Θα έπρεπε να είχε εξασφαλιστεί το νομικό πλαίσιο απασχόλησης των εργαζόμενων, το οποίο είναι μια περιπέτεια η οποία κρατάει αρκετά χρόνια. Θα πρέπει, επιτέλους, να απαντήσουμε με έναν θετικό τρόπο έστω για την προσωρινή απασχόλησή τους, γιατί δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί το πρόγραμμα από εδώ και πέρα.

Εκείνο που έχω να πω, κλείνοντας την πρώτη μου τοποθέτηση για την ερώτηση, είναι ότι αυτήν την εποχή που η κρίση είναι στο απόγειο της, που υπάρχουν πενόμενες κοινωνικές ομάδες που κυριολεκτικά δεν έχουν να φάνε η συνέχιση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να υπάρξει ως επιλογή, γιατί οι ωφελούμενοι από το πρόγραμμα θα έχουν πρόβλημα επιβίωσης πλέον, οι οικογένειές τους θα έχουν πρόβλημα λειτουργίας, δεν θα μπορούν να πάνε στη δουλειά τους εάν αφήσουν απροστάτευτο και χωρίς φροντίδα τον παππού ή τη γιαγιά στο σπίτι. Βεβαίως, αυτήν την εποχή, μετά την εμπειρία μάλιστα των παιδικών σταθμών όπου συνέρευσαν από τους ιδιωτικούς σταθμούς στους δημοτικούς σταθμούς πάρα πολλά παιδιά, θα πρέπει να σκεφτούμε και την πιθανότητα επέκτασης του προγράμματος.

Κλείνω, κάνοντας μια αναφορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Επειδή γίνεται πολλή και αβασάνιστη κριτική για τις λειτουργίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θέλω να πω ότι, εάν υπάρχει ένας θεσμός στην Ελλάδα που παίρνει άριστα σε έναν τομέα, στις προνοιακού χαρακτήρα δραστηριότητες, είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτό θα πρέπει και να το αναδεικνύουμε και να αξιοποιούμε αυτήν την εμπειρία την οποία έχει.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Ευχαριστούμε.

Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε συνάδελφε, η ερώτησή σας είναι παραπάνω από επίκαιρη ακριβώς για το λόγο που αναφέρατε της λήξης της παράτασης που είχε δοθεί, αλλά και λόγω της ανάγκης στήριξης των αδύναμων της κοινωνίας μας, αυτών δηλαδή που βιώνουν περισσότερο επώδυνα τις συνέπειες της οικονομικής συγκυρίας.

Να πούμε ότι το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» πράγματι στα δώδεκα χρόνια της λειτουργίας του έχει προσφέρει πάρα πολλά στην κοινωνία. Είναι το πρόγραμμα που έχει αξιολογηθεί ως σημαντικότερο για τους ωφελούμενους. Είναι το πρόγραμμα που έχει αξιολογηθεί πρώτο ως προς την προσφορά στην κοινωνία.

Γι’ αυτό μέσα στα πλαίσια μιας συνεχώς διατηρούμενης κρίσης στην κοινωνία με αυξημένες ανάγκες και αυξημένο αριθμό πλέον ανθρώπων που χρήζουν κατ’ οίκον στήριξης η απόφαση είναι να συνεχιστεί το πρόγραμμα και βεβαίως να μετεξελιχθεί. Θα έχω την ευκαιρία και στην πρωτολογία μου και στην δευτερολογία μου να αναπτύξω πώς.

Να πούμε, όμως, ότι τον τελευταίο χρόνο είχαν δοθεί δύο παρατάσεις. Δεν υπήρξε, όμως, ταυτόχρονα η συνέπεια από την πλευρά της Κυβέρνησης για την ολοκλήρωση των διαδικασιών πληρωμής των εργαζομένων, γεγονός που έχει φέρει αρνητικά αποτελέσματα.

(OR)

(1PS)

Θα πρέπει να πω ότι σε προηγούμενο νομοσχέδιο την προηγούμενη εβδομάδα ψηφίστηκε διάταξη που θα δίνει το δικαίωμα στο Υπουργείο Εσωτερικών να καταβάλει ένα ποσό για το πρώτο τρίμηνο του 2013.

Βεβαίως, αναμένουμε την έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο με βάση τον προσυμβατικό έλεγχο της προγραμματικής σύμβασης που έχουμε καταθέσει από το Υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να ολοκληρωθεί και η διαδικασία πληρωμής για το επόμενο εξάμηνο, δηλαδή μέχρι 30/9/2013.

Κύριε συνάδελφε, η ανάγκη, ακριβώς όπως το τοποθετήσατε, για την στήριξη των αδύναμων της κοινωνίας μάς οδήγησε στην απόφαση να αναζητήσουμε πόρους, αλλά και μέσα από τη θεσμική μετεξέλιξη του προγράμματος να δούμε πώς αυτό θα γίνει αποτελεσματικότερο. Έτσι λοιπόν έχουμε συνεργασία με τον Υπουργό Εσωτερικό, τον Υπουργό Υγείας και βεβαίως με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, προκειμένου να διασφαλιστούν οι πόροι.

Το θέμα της μετεξέλιξης του προγράμματος προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες αφορά το τι αντιμετωπίζουμε. Έχουμε τους συνταξιούχους όλων των ταμείων, που πραγματικά έχουν ανάγκη από τη στήριξη, όπως προσδιορίζονται από τους κανόνες του προγράμματος της κατ’ οίκον φροντίδας των συνταξιούχων, του οποίου την ευθύνη έχει το ΙΚΑ. Έχουμε τους ανασφάλιστους υπερήλικες και ΑΜΕΑ που δεν έχουν την κάλυψη αυτή από τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και από το πρόγραμμα της κατ’ οίκον φροντίδας των συνταξιούχων, για τους οποίους δημιουργούμε ένα νέο πρόγραμμα, το «Κατ’ οίκον κοινωνική φροντίδα».

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Μπορείτε να συνεχίσετε στη δευτερολογία σας, κύριε Υφυπουργέ.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας): Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε.

Τέλος, έχουμε τη βούληση μέσα από το πρόγραμμα «Κατ’ οίκον νοσηλεία» με τη συνεργασία του Υπουργείου Υγείας να προσφέρουμε υπηρεσίες μετανοσοκομειακής στήριξης σε ανθρώπους οι οποίοι σήμερα συνεχίζουν να παραμένουν στο νοσοκομείο ή είναι απομονωμένοι στα σπίτια τους και δεν τους παρέχει κανείς αυτή την μετανοσοκομειακή στήριξη και τη βοήθεια που χρειάζονται στη φάση της ανάρρωσης.

Έτσι λοιπόν το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» μετεξελίσσεται, προκειμένου να καλύψει όλες αυτές τις κοινωνικές ανάγκες, εξυπηρετώντας τους ωφελούμενους τριών επιμέρους προγραμμάτων.

Ολοκληρωμένα θα σας το παρουσιάσω στη δευτερομιλία μου.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Το λόγο έχει ο κ. Ντόλιος για τρία λεπτά.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΤΟΛΙΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Επειδή αναφερθήκατε στο Υπουργείο Εσωτερικών, θέλω να πω ότι η όποια χρηματοδότηση -η μικρή- υπάρχει από το Υπουργείο Εσωτερικών είναι χρήματα των ΚΑΠ. Αναφέρεται στο άρθρο 259. Ό,τι καταβάλλει το Υπουργείο Εσωτερικών για το πρόγραμμα είναι χρήματα των δήμων, της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε σε αυτή την Αίθουσα, για να μας είναι γνωστό.

Κύριε Υπουργέ, κρατάω τη θετική σας δήλωση ότι το πρόγραμμα θα συνεχιστεί. Ωστόσο, θέλω να πω ότι έμειναν δέκα ημέρες, μέσα στις οποίες θα πρέπει να λυθούν τα νομικά προβλήματα, η παράταση και οι πηγές χρηματοδότησης.

Φαντάζομαι ότι θα υπάρξουν πηγές διαφοροποιημένες, ότι δηλαδή θα υπάρχει και κρατικός προϋπολογισμός, παραδείγματος χάριν τα χρήματα του Υπουργείου Εσωτερικών, καθώς και προγράμματα, όπως η «Κατ’ οίκον φροντίδα» του Υπουργείου Υγείας. Μια και μπήκε στην Αίθουσα ο Υπουργός Υγείας, θα ήθελα να πω ότι αυτό ήταν ένα πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, το οποίο σε ένα τμήμα του Νομού μας τουλάχιστον, στο Νοσοκομείο του Διδυμοτείχου, είχε εκτελεστεί με πολύ μεγάλη επιτυχία.

Είναι πολύ σημαντικό αυτό που λέτε ότι στόχος σας είναι όλα αυτά τα προγράμματα να συμμαζευτούν σε ένα πρόγραμμα, έτσι ώστε να είναι και πιο ελέγξιμο με την έννοια της καλής εποπτείας και της καλύτερης απόδοσης.

Θα επαναλάβω, όμως, ότι υπάρχει πρόβλημα χρόνου. Σε δέκα ημέρες δεν ξέρω αν υπάρχει η δυνατότητα να υπάρξει η απαραίτητη νομική προετοιμασία και η απαραίτητη γραφειοκρατική διεκπεραίωση, έτσι ώστε να εξασφαλιστούν τα από διάφορες πηγές χρήματα, όταν διαπιστώνουμε ότι η Κυβέρνηση δεν έχει λύσει ακόμη το θέμα της πληρωμής των εργαζόμενων του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» για τους πρώτους τρεις μήνες. Τώρα είπατε ότι έγινε μια ρύθμιση η οποία δίνει τη δυνατότητα στο Υπουργείο Εσωτερικών να καταβάλει τα δεδουλευμένα των τριών πρώτων μηνών.

Θα ήθελα όμως να σας πω, κύριε Υπουργέ, κάτι που αφορά και το δικό σας Υπουργείο, ότι δεν δικαιολογείται για την μετά τους τρεις μήνες περίοδο μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου να μην έχουν πληρωθεί ακόμη οι εργαζόμενοι.

(GA)

(OR)

Εάν, όπως πληροφορούμαι, δεν έχει υπάρξει ακόμη έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, υποθέτω -και θέλω να μας το πείτε και είμαι βέβαιος γι’ αυτό- ότι με πολύ μεγάλη καθυστέρηση ζητήθηκε η έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Εν πάση περιπτώσει, υπάρχει μια ολιγωρία στο συγκεκριμένο θέμα. Χωρίς αμφιβολία όμως, κύριε Υπουργέ, έχω τη γνώμη ότι αυτού του είδους τα ζητήματα, τα προνοιακού χαρακτήρα, αντιμετωπίζονται ως δευτερεύοντα, όταν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως πρώτη προτεραιότητα, από τη στιγμή μάλιστα που αυτού του προνοιακού χαρακτήρα ανάγκες θα έλεγα ότι συμβάλλουν στη δημιουργία ενός υποστρώματος για την ανάπτυξη ή τη λειτουργία συμμοριών –πρόσφατα είναι τα παραδείγματα- στη βάση μιας δήθεν αλληλεγγύης, στη βάση μιας πολιτικής πρωτοβουλίας ή με την επίκληση συμπαράστασης για μεμονωμένα ή για γενικότερα περιστατικά.



ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ 
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας): Κύριε συνάδελφε, πραγματικά το θέμα το οποίο θέτετε και με το πλαίσιο το οποίο το αναπτύξατε αναδεικνύει ένα μεγάλο ζήτημα που είναι η στήριξη των αδύναμων, των ανθρώπων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χωριό.

Πραγματικά, υπάρχει ένα διπλό πρόσωπο από κάποιους. Από τη μια μεριά δείχνουν να ενδιαφέρονται για τον ανήμπορο συνταξιούχο –και απάντησα σε μια ερώτηση τις προηγούμενες μέρες για το συνταξιούχο που δεν μπορούσε να πάρει τη σύνταξη- και την ίδια ώρα ακολουθούν μια πολιτική βίας για τα εγγόνια των συνταξιούχων, για όλους όσους δεν συμφωνούν μαζί τους.

Ερχόμαστε να δούμε ευρύτερα τα θέματα. Η εντολή η οποία έχω είναι να ενισχυθεί με κάθε τρόπο, στο πλαίσιο του δημοσιονομικού προγράμματος, η κοινωνική προστασία και η πρόνοια. Στο πλαίσιο αυτής της εντολής, ως έχων την αρμοδιότητα για την πρόνοια, προετοιμάζουμε με άμεσες ενέργειες και θεσμικές παρεμβάσεις τη συνεργασία σε κάθε δήμο όλων των φορέων που με κάθε τρόπο δουλεύουν, δρουν, εργάζονται στο πλαίσιο της κοινωνικής αλληλεγγύης και της στήριξης των αδυνάμων.

Η κοινωνική σύμπραξη όλων αυτών των φορέων, με υπεύθυνο το δήμο σε κάθε δήμο, θα μεγιστοποιήσει το αποτέλεσμα, θα δώσει απάντηση σε όλα τα ερωτήματα που αφορούν πώς το κράτος, μαζί με την τοπική αυτοδιοίκηση –ένα πράγμα είναι- στηρίζει σε αυτή τη δύσκολη περίοδο τους αδύναμους της κοινωνίας μας.

Με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», όπως αυτό θα μετεξελιχθεί, το κοινωνικό κράτος θα έχει εντονότερη παρουσία, σε κάθε χωριό, σε κάθε γειτονιά. Τι έχουμε κάνει μέχρι τώρα; Αναφέρθηκα σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, ούτως ώστε το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» να προσφέρει υπηρεσίες συμβουλευτικής και συναισθηματικής στήριξης, ιατρικής φροντίδας, νοσηλευτικής μέριμνας και φυσικοθεραπείας, βοήθεια για μικροαγορές, πληρωμή λογαριασμών, συνοδεία των ανήμπορων, όταν χρειάζεται, ακόμα και σε υπηρεσίες ή οπουδήποτε χρειαστεί να μεταβούν.

Αυτές οι υπηρεσίες θα παρέχονται σε δικαιούχους τριών επιμέρους προγραμμάτων: του «Κατ’ οίκον φροντίδα συνταξιούχων», το οποίο είναι θεσμοθετημένο και διαχειρίζεται το ΙΚΑ, του «Κατ’ οίκον κοινωνική φροντίδα», το οποίο θεσμοθετούμε για πρώτη φορά, την ευθύνη του οποίου θα έχει η Κοινωνική Πρόνοια, και του «Κατ’ οίκον Νοσηλεία».

Με νομοθετική διάταξη θα έχουμε εξουσιοδότηση στον Υπουργό Εργασίας και Υγείας προκειμένου να προδιαγράψουν τις προδιαγραφές και τον τρόπο που θα παρέχονται οι υπηρεσίες, ούτως ώστε να καλύψουμε την αυξημένη ανάγκη που υπάρχει για κατ’ οίκον στήριξη ανθρώπων που έχουν διαφορετικές ανάγκες, αλλά ουσιαστικά ένας πρέπει να είναι ο μηχανισμός στήριξής τους.

Έτσι λοιπόν, έχουμε επεξεργαστεί νομοθετική διάταξη η οποία θα κατατεθεί τις επόμενες ώρες στη Βουλή των Ελλήνων.


(XS)

(GA)

Ζητώ τη στήριξη όχι μόνο του κόμματός σας, αλλά όλης της Βουλής προκειμένου αυτή η νομοθετική ρύθμιση να ενταχθεί στο νομοσχέδιο που θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα, ούτως ώστε να έχουμε το νέο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» στη διάθεση των ανήμπορων, αυτών που το έχουν ανάγκη.

Για την πληρωμή των εργαζομένων μέχρι 30 Σεπτεμβρίου, είναι ακριβώς έτσι όπως το είπαμε. Δηλαδή, το Υπουργείο Εσωτερικών προέβη στην απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση και θα πληρωθούν για το πρώτο τρίμηνο. Το Υπουργείο Εργασίας, εγώ προσωπικά, έστειλα μέσω της υπηρεσίας στο Ελεγκτικό Συνέδριο, προκειμένου να γίνει προσυμβατικός έλεγχος και αναμένουμε την απάντηση. Εκτός από τη γραφειοκρατία των Υπουργείων, υπάρχει και η γραφειοκρατία των ελεγκτικών μηχανισμών. Εκτιμώ ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνει δυνατή η πληρωμή τους.

Με τη νομοθετική ρύθμιση προβλέπουμε ένα χρόνο, μέσα στον οποίο εκτός από την ανανέωση των συμβάσεων θα υπάρξει όλη η μετεξέλιξη, λειτουργία ενιαίου ηλεκτρονικού μητρώου για τους ωφελούμενους του κάθε επιμέρους προγράμματος που σας ανέφερα, δυνατότητα μετά τη λήξη του χρόνου ο κάθε δήμος να κάνει απευθείας προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο και τα συνεργαζόμενα Υπουργεία.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Θα τα αναπτύξετε όταν συζητηθεί το σχέδιο νόμου. Είπατε πώς κατατίθεται. Δώσατε τώρα μια ικανοποιητική απάντηση στο συνάδελφο. Βλέπω πως τον ικανοποιεί. Αν θέλετε συντομεύετε γιατί έχετε ξεπεράσει το χρόνο και κοντεύετε τα έξι λεπτά.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας): Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε.

Θα έχουν λοιπόν τη δυνατότητα μετά τη λήξη του χρόνου οι δήμοι, να συνάπτουν απευθείας προγραμματικές συμβάσεις ,προκειμένου να υλοποιούν το νέο μετεξελιγμένο και αναβαθμισμένο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

Ευχαριστώ πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.