!

..."ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ"... !
ΟΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ !!!! Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ !!!! ΠΑΡΟΧΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

Αναγνώστες

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Ημερίδα ΕΕΤΑΑ: Ναι στην αξιολόγηση δομών και υπηρεσιών -Όχι σε τυφλές απολύσεις


imerida eetaa

Στην  ανάγκη αξιολόγησης των δομών των δημοτικών δομών με στόχο τη βελτίωση του τρόπου λειτουργίας των υπηρεσιών τους, συμφώνησαν οι αιρετοί που συμμετείχαν στην ημερίδα που οργανώθηκε σήμερα το πρωί στα γραφεία της ΕΕΤΑΑ (Μυλλέρου 73-77). Οι αιρετοί πρώτου βαθμού εκφράζουν ταυτόχρονα την αντίθεσή τους σε τυφλές απολύσεις και ζητούν να θεσμοθετηθεί η πρόταση τους για επίσπευση των μετατάξεων. Πρόταση η οποία αν γίνει δεκτή θα μπορούν να τεθούν άμεσα σε κινητικότητα πάνω από 3.000 υπάλληλοι.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Καλλιθέας Κώστας Ασκούνης κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του αναφέρθηκε στην αξιολόγηση που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη για τους 12 πρώτους δήμους και υπογράμμισε ότι η ίδια η αυτοδιοίκηση έχει λάβει με δική της πρωτοβουλία την απόφαση να προχωρήσει η αξιολόγηση στο σύνολο των δήμων. Ταυτόχρονα σημείωσε ότι οι προδιαγραφές για την αξιολόγηση δόθηκαν στους δήμους από το υπουργείο Εσωτερικών μόλις το Μάιο, ενώ σε επίσημο επίπεδο δε ζητήθηκε ουδέποτε από την κυβέρνηση να προχωρήσουν οι δήμοι σε αξιολόγηση. Αντίθετα η κυβέρνηση κάτω από την πίεση να λάβει αποφάσεις για απολύσεις και αποχωρήσεις προσωπικού έλαβε την απόφαση να καταργήσει τη Δημοτική Αστυνομία και τους σχολικούς φύλακες. «Για άλλη μια φορά την πλήρωσε το εύκολο θύμα» σημείωσε ο Κ. Ασκούνης και συμπλήρωσε ότι η ΚΕΔΕ έχει καταθέσει πρόταση για την απλούστευση των διαδικασιών ενδοδημοτικής και διαδημοτικής κινητικότητας των υπαλλήλων. «Πρόκειται για μια πρωτοποριακή πρόταση η οποία μπορεί να δώσει λύσεις».
Εν τω μεταξύ στην εισήγηση του ο Απόστολος Κοιμήσης γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμφιλοχίας αναφέρθηκε στην «αξιολόγηση των δήμων ως εργαλείο εκσυγχρονισμού δομών και υπηρεσιών». Όπως υπογράμμισε η αυτοδιοίκηση από τα μέσα του 2012 έχει θέσει το θέμα του εκσυγχρονισμού των δομών, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια να πειστούν οι αρμόδιοι ότι η αξιολόγηση δεν εξαντλείται μόνο σε ένα επίπεδο. Ο Α. Κοιμήσης πρόσθεσε ότι στη παρούσα φάση προτάσσονται οι αριθμοί και όχι το ανθρώπινο δυναμικό. «Αν δεν αντιστραφεί η λογική αυτή είναι βέβαιο ότι οδηγούμαστε σε σίγουρη αποτυχία» συμπλήρωσε, ενώ έκανε αναφορά και στο γενικότερο κλίμα που επικρατεί στο θέμα των απολύσεων και της διαθεσιμότητας. Στη περίπτωση που η τύχη του προσωπικού είναι απροσδιόριστη ποιος άραγε θα δώσει πλεονάζον προσωπικό; Για το λόγο αυτό η ΚΕΔΕ έχει κάνει μια πρόταση για νομοθετική ρύθμιση που θα επισπεύδει τις διαδικασίες μετάταξης δημοτικών υπαλλήλων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Α. Κοιμήση αν ενεργοποιηθεί αυτή η πρόταση θα μπορεί μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και αφού μπει κάποιος για 15 ημέρες σε διαθεσιμότητα να μεταταχθεί σε άλλη υπηρεσία του δήμου ή σε άλλο δήμο.  Σύμφωνα με την εκτίμηση του γ.γ.  της ΚΕΔΕ τουλάχιστον 3.000 υπάλληλοι θα μπορούσαν να κάνουν χρήση μιας τέτοιας ρύθμισης.
Ο Α. Κοιμήσης αναφέρθηκε και στο ζήτημα των πιλοτικών αξιολογήσεων που γίνονται και αφορούν τους 12 δήμους, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να περιοριστεί μια αξιολόγηση μόνο σε πληθυσμιακά κριτήρια. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά «είναι αδιανόητο το κοστούμι που θα προκύψει σε ένα δήμο 20.000 κατοίκων, ν να το «φορέσεις» σ’ ένα άλλο δήμο του ίδιου πληθυσμού». Τέλος τόνισε ότι η λύση για να βγει από τη κρίση η χώρα είναι να γίνει ακόμα μεγαλύτερη αποκέντρωση, ενώ σε σχέση με τα εργασιακά επισήμανε  την ανάγκη να επαναπροσδιοριστεί ο τρόπος απασχόλησης για τις εποχικές και περιοδικές ανάγκες της αυτοδιοίκησης.
Ο διευθυντής Ανάπτυξης και Οικονομικών  Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ΕΕΤΑΑ Γιάννης Γούπιος ανέλυσε το θέμα: «Μεθοδολογικά βήμα και προδιαγραφές των ομάδων της αξιολόγησης των Δήμων». Στην παρουσίαση του αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα μέσα στα οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης, ενώ σημείωσε την ανάγκη να ακολουθηθούν συγκεκριμένα βήματα προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.  Οι δήμοι θα πρέπει μέχρι τέλος του έτους έχουν ολοκληρώσει την αξιολόγηση, να εξετάσουν  και να αποτυπώσουν την υπάρχουσα κατάσταση και να μελετήσουν τις αρμοδιότητες, τις υπηρεσίες και τα νομικά πρόσωπα που επιθυμούν να έχουν. Επιπλέον οι δήμοι θα πρέπει να λάβουν υπόψη τις κτιριακές εγκαταστάσεις, την οικονομική κατάσταση του δήμου και τις συνεργασίες με άλλους οργανισμούς.
Την περίπτωση της αξιολόγησης του δήμου Αθηναίων παρουσιάσει ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αθηναίων Θ. Λιβάνιος, ο οποίος αναφέρθηκε στη μεθοδολογία που αναπτύχθηκε για να μειωθούν οι δομές και να καταρτιστεί το τελικό σχέδιο.   Το υπουργείο Εσωτερικών εκπροσώπησε ο καθηγητής Δημήτρης Ραπακούλιας ο οποίος έχει αναλάβει το συντονισμό για την αξιολόγηση των δομών και την παρακολούθηση διαφόρων δεικτών που αφορούν στην αυτοδιοίκηση. Όπως σημείωσε έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση σε τέσσερις δήμους (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Πλαστήρα), ενώ αναμένεται να αξιολόγηση και για τους υπόλοιπους 8 που συμμετέχουν στην πρώτη φάση.  Ο καθηγητής αναφέρθηκε στην ύπαρξη ενός οδικού χάρτη και ζήτησε οι δήμοι σύντομα και πριν το Δεκέμβρη να έχουν ολοκληρώσει την αξιολόγηση.

 localit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.