!

..."ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ"... !
ΟΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ !!!! Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ !!!! ΠΑΡΟΧΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

Αναγνώστες

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ: Εντός του Οκτωβρίου τα πρώτα λεφτά από τα 10 μηνιάτικα που τους χρωστάνε!



Γ.Σ χθες στο δημαρχείο Πύργου των  εργαζομένων της Ηλείας στο πρόγραμμα  ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
Άλυτα ακόμα πολλά από τα προβλήματά τους- Χωρίς αυτοκίνητα, καύσιμα και αναλώσιμα
Τα προβλήματα της καθημερινότητας που αντιμετωπίζουν στην δουλειά τους, όπως το ότι πολλοί πάνε στη δουλειά τους με τα πόδια γιατί δεν υπάρχουν αυτοκίνητα ή δεν έχουν λεφτά για καύσιμα,  η αποπληρωμή των οφειλών τους που φτάνει τα 10 μηνιάτικα για κάθε εργαζόμενο, αλλά και ένα καλό νέο, η παράταση του προγράμματος για έναν ακόμα χρόνο, απασχόλησαν χθες τους εργαζόμενους της Ηλείας στο πρόγραμμα «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ», στην Γενική τους Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου. Αυτή τη στιγμή στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» σε όλη την Ηλεία και στους 7 δήμους απασχολούνται συνολικά  82  άτομα που εξυπηρετούν 1900 ανθρώπους, προσφέροντας διάφορες υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα όπως κατ’ οίκον φροντίδα συνταξιούχων, κατ’ οίκον Κοινωνική φροντίδα ηλικιωμένων και μοναχικών ατόμων και κατ’ οίκον νοσηλεία. Ειδικότερα οι υπηρεσίες αυτές αφορούν συμβουλευτική και συναισθηματική στήριξη, ιατρική φροντίδα, νοσηλευτική μέριμνα και εργοθεραπεία, πληρωμή λογαριασμών και μικροεξυπηρετήσεων  καθώς και οικιακή βοήθεια. Και βεβαίως το βασικό, ότι άνθρωποι που ζουν μονάχοι και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν για να την φροντίδα τους, έχουν κάποιες γυναίκες που περνάνε με χαμόγελο το κατώφλι τους.  Όπως αναφέρθηκε χθες και στην Γ.Σ των εργαζομένων της Ηλείας, η Πολιτεία αναγνώρισε αυτές τους τις υπηρεσίες και τον κοινωνικό τους χαρακτήρα και ψήφισε πρόσφατα τροπολογία βάση της οποίας το πρόγραμμα που επρόκειτο να διακοπεί στις 30-9-2013, πήρε παράταση για ένα χρόνο, προκαλώντας αισθήματα ανακούφισης και στους εργαζόμενους αλλά και σε όλους εκείνους που απολαμβάνουν των υπηρεσιών των εργαζομένων στο «Βοήθεια στο σπίτι».
Ελπίδες ότι θα πληρωθούν σε λίγες μέρες
Την ενημέρωση για την τροπολογία που διασφαλίζει την παράταση του προγράμματος αλλά και για την πληρωμή των οφειλών τους, έκανε χθες στους εργαζόμενους η εκπρόσωπος των εργαζομένων του «Βοήθεια στο σπίτι» και εργαζόμενη η ίδια στο πρόγραμμα του Πύργου, κ. Διονυσία Παπαγιαννακοπούλου. Όπως τόνισε, η ενημέρωση που είχαν αλλά και η διαβεβαίωση από τον κ. Β. Κικέρογλου, είναι ότι εντός του Οκτωβρίου θα τους καταβληθούν κάποια χρήματα οφειλόμενα από το β’ και γ’ τρίμηνο του 2013, αλλά όχι και από το α’ τρίμηνο όπου εκεί υπάρχει ένα γραφειοκρατικό μπλέξιμο μεταξύ των υπουργείων, ενώ φημολογείται ότι την αποπληρωμή εκείνων των χρημάτων μπορεί να αναλάβουν οι δήμοι.  «Έχουμε 10 μήνες να πληρωθούμε, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις οικογένειές μας και ελπίζουμε τώρα να πάρουμε κάποια από τα οφειλόμενα μέχρι τις 15 Οκτωβρίου για το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο, γιατί για το πρώτο τρίμηνο τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα και δεν ξέρουμε πότε θα καταβληθεί στους εργαζόμενους.»
Όσον αφορά τα προβλήματά που αντιμετωπίζουν τόνισε ότι « κάποιοι συνάδελφοι δεν έχουν μεταφορικά μέσα να πάνε στη δουλειά τους, ορισμένοι εργαζόμενοι έχουν παραιτηθεί και δεν αντικαταστάθηκαν όπως οι οικογενειακοί, βοηθοί, ορισμένοι δεν έχουν ούτε καν καύσιμα ή αναλώσιμα. Για τα καύσιμα υπεύθυνοι είναι οι κοινωφελείς επιχειρήσεις. Για παράδειγμα σε κάποιος δήμους εξυπηρετούνται με ένα μέσον δύο προγράμματα, ενώ σε κάποιες περιοχές το μέσον μεταφοράς είναι τα… πόδια τους ή αν βρούνε κάποιον στο δρόμο να τους μεταφέρει και να τους εξυπηρετήσει. Και στο δήμο Πύργου έχουμε  ένα αυτοκίνητο  που πρέπει να εξυπηρετηθούν δύο προγράμματα, ο Πύργος και ο Ιάρδανος , ενώ  στην Τ.Ε.  Βώλακος είναι δύο εργαζόμενοι και δεν έχουν κανένα μέσον μεταφοράς.  Αυτά είναι σοβαρά προβλήματα. Άλλες φορές πάνε με τα πόδια ή με το λεωφορείο. Δηλαδή και απλήρωτοι και με τα… πόδια!»  
Τέλος, αναφορικά με την παράταση του προγράμματος  τόνισε ότι « το καλό είναι ότι στις δύσκολες μέρες που περνάμε κι είμαστε άνεργοι καθημερινά πήραμε ένα χρόνο παράταση με την ψήφιση της τροπολογίας  και  μετά την 30-9-2014 θα δούμε. Μιλάμε για αναβάθμιση του προγράμματος, δεν ξέρουμε αν θα είναι το ίδιο προσωπικό, αν θα ρίξουνε το μπαλάκι στους δήμους κ.λ.π  Αυτή τη στγιμή πληρωνόμαστε το 9μηνο από το εσωτερικών και εργασίας, από πόρους του δημοσίου.»
Οι λεπτομέρειες της τροπολογίας
Όσον αφορά τις λεπτομέρειες της τροπολογίας που ψηφίστηκε, να σημειώσουμε ότι  το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί για το διάστημα μέχρι 30-09-2014 με προγραμματική σύμβαση μεταξύ των υπουργείων Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Εσω­τερικών, του ΙΚΑ-ETAM και της ΕΕΤΑΑ.
Στη διάρκεια του χρονικού διαστήματος από 1-10-2013 έως 31-03-2014 θα γίνει πλή­ρης καταγραφή των ωφελούμενων ανά κατηγορία που εξυπηρετούνται σε κάθε δήμο, σε ενιαίο ηλεκτρονικό μητρώο στο οποίο, εκτός των άλλων, θα εμφαίνεται η ιδιότητα με την οποία μετέχει στο πρόγραμμα ο ωφελούμενος π.χ. ωφελούμενος του «Κατ’ οί­κον Φροντίδα Συνταξιούχων» ή του «Κατ’ οίκον Κοινωνική Φροντίδα» ή του «Κατ’ οίκον Νοσηλεία» κ.λ.π. Η διαδικασία καταγραφής, η τήρηση και η επικαιρο­ποίηση του μητρώου θα περιγράφονται στην προγραμματική σύμβαση.


 eproini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.