!

..."ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ"... !
ΟΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ !!!! Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ !!!! ΠΑΡΟΧΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

Αναγνώστες

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Παρέμβαση Κεγκέρογλου στη Βουλή για την ανάγκη διατήρησης και ενίσχυσης του κράτους πρόνοιας 01/11/2013



Ο υφυπουργός Εργασίας Κοινωνικής ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, σε παρέμβαση του σήμερα στη Βουλή αναφέρθηκε στην ανάγκη διατήρησης και ενίσχυσης του κράτους πρόνοιας, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την κρίση στους αδύναμους, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις προκειμένου να προστατευτούν  οι πραγματικοί δικαιούχοι. Στο πλαίσιο αυτό ανέλυσε τις δράσεις που έχουν πραγματοποιηθεί για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στα ΚΕ.Π.Α. και παρουσίασε τις δύο τελευταίες αποφάσεις:

Με την  πρώτη απόφαση του υπουργού Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση καθορίζονται 43 μη αναστρέψιμες παθήσεις για τις οποίες θα χορηγείται πλέον Γνωμάτευση ΚΕΠΑ αορίστου διάρκειας.
Αυτό σημαίνει σημαντική αποσυμφόρηση αιτημάτων στις επιτροπές ως δραστική μείωση της ταλαιπωρίας των αναπήρων και των χρόνια πάσχοντων.
Με τη δεύτερη Κοινή Υπουργική Απόφαση,  Εργασίας και Οικονομικών λύνεται τα πρόβλημα που ταλαιπωρούσε  τους ανάπηρους και αφορά τη διαδικασία ταξινόμησης αναπηρικών αυτοκινήτων χωρίς τέλος ταξινόμησης.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο σχεδιασμό για τη βελτίωση όλων των ποσοτικών και ποιοτικών, χαρακτηριστικών των ΚΕ.Π.Α.
Οι στόχοι είναι :
Πρώτος: Το Μάρτιο του 2014 θα μηδενιστούν οι παλαιές
εκκρεμείς αιτήσεις και έκτοτε κάθε αίτημα θα εξετάζεται εντός
διμήνου.
Δεύτερος: Εξάλειψη των πολλαπλών διαδρομών για τους
ανάπηρους και χρόνια  πάσχοντες.
Τρίτος: Αντιμετώπιση των αδικιών με κριτήρια διαφανή και απόλυτα επιστημονικά.
Οι στόχοι αυτοί θα επιτευχθούν με συγκεκριμένες θεσμικές παρεμβάσεις και δράσεις που ξεκινήσαμε και προχωρούμε:

1. Ανθρώπινο δυναμικό
α) Ένταξη στο σύστημα επιπλέον γιατρών με κάλυψη των απαραίτητων ειδικοτήτων και στόχευση στις περιοχές με μεγάλη συσσώρευση αιτημάτων.
β) Άμεση ένταξη 156 Γιατρών (61 ψυχιάτρων, 43 νευρολόγων, 52 καρδιολόγων) που έχουν ήδη επιλεγεί και ενεργοποίηση του ν. 3863 για την ένταξη γιατρών του ΕΣΥ με νομοθετική διάταξη που καταθέτουμε άμεσα.
γ)  Πολλαπλασιασμός των Επιτροπών Πιστοποίησης Αναπηρίας για τα νησιά.
δ) Ενίσχυση γραμματειακής υποστήριξης ΚΕ.Π.Α. μέσω της προκήρυξης διετούς απόσπασης και της ένταξης των εργαζομένων 8Κ και 9Κ στο ΙΚΑ.

2. Ολοκλήρωση Πληροφοριακού συστήματος ΚΕΠΑ μέσω της πρόσφατης έγκρισης του ΥΔΜΗΔ .
Πρώτο βήμα η Ηλεκτρονική παροχή της Γνωμάτευσης.
Από 11 Νοεμβρίου σ’ όλους τους αρμόδιους φορείς, Ασφαλιστικά Ταμεία, Πρόνοια, Δήμους, Υπ. Οικονομικών κλπ. θα παρέχεται απ’ ευθείας ηλεκτρονικά η Γνωμάτευση των ΚΕ.Π.Α.

3. Τυποποίηση διαδικασίας υποβολής και εξέτασης του αιτήματος.
α) Θεσμοθέτηση της συμπλήρωσης από το θεράποντα ιατρό του αιτούντα του «Εισηγητικού Φακέλου Παροχών Αναπηρίας» για τον χαρακτηρισμό κάθε περιστατικού ανάλογα με την κύρια πάθησή του και τον έλεγχο των σχετικών ιατρικών στοιχείων και δικαιολογητικών, καταργούμενης της χρονοβόρας διαδικασίας του ιατρικού προελέγχου από ιατρούς των μονάδων υγείας Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (άρθρο 76 παρ.3 ν.4144/2013, ΦΕΚ 88 Α).

β) Ειδικά για τα Προνοιακά που αποτελούν το 60% των αιτημάτων.
Τυποποιημένη αίτηση που κατατίθεται στο Δήμο και συνοδεύεται από τη λίστα του συνόλου των προγραμμάτων που μπορούν να αξιοποιηθούν ώστε ο εν δυνάμει δικαιούχος να αιτείται για συγκεκριμένο ή συγκεκριμένα προγράμματα.
Πρότυπο Παραπεμπτικό, το οποίο θα συμπληρώνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου και θα αποστέλλουν, μαζί με την αίτηση και τον «Εισηγητικό Φάκελο Παροχών Αναπηρίας», στα ΚΕ.Π.Α.

4. Επανεξέταση και συμπλήρωση διατάξεων του Ενιαίου Κώδικα Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπήρων (ΕΚΠΠΑ) ύστερα από την κρίση της ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής.
Σ’ αυτό το πλαίσιο θα αντιμετωπιστούν τα διαπιστωμένα προβλήματα όπως αυτό των οροθετικών αλλά και αυτό, των νέων ή σπάνιων ασθενειών.
Ο υφυπουργός είπε επίσης ότι «Είμαστε ανοικτοί σε προτάσεις και διαπιστώσεις προβλημάτων. Ακόμη και για νέες κατηγορίες αναπηρίας ή χρονίων παθήσεων που μπορούν να χαρακτηριστούν με αδιάβλητα επιστημονικά κριτήρια ως μη αναστρέψιμες, όπως οι 43 που ήδη αποφασίσαμε. Θέλουμε όμως και τις προτάσεις της αντιπολίτευσης. Συνολικές αλλά και για επιμέρους θέματα. Το υπουργείο αξιολογεί και αυτοαξιολογείται διαρκώς και παίρνει πρωτοβουλίες.
Με την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων που ήδη σας ανέφερα μέχρι το Μάρτιο, πρέπει να προχωρήσουμε και σε συνολική, εξωτερική αξιολόγηση».

kegeroglou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.