!

..."ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ"... !
ΟΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ !!!! Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ !!!! ΠΑΡΟΧΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

Αναγνώστες

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

οι εργαζόμενοι του ΒΣΣ έστειλαν τον κυβερνητικό πλασιέ... στο σπίτι του

Σήμερα στην Άρτα οι εργαζόμενοι του "Βοήθεια στο Σπίτι" έστειλαν τον κυβερνητικό πλασιέ... στο σπίτι του!!!

- Οι ωφελούμενοι και οι (απλήρωτοι) εργαζόμενοι πετιούνται στα άχρηστα  
- Από τους 400 ωφελούμενους στο Νομό Άρτας, μόνο... 8 πληρούν τα νέα κριτήρια!!!


   «Όνειρα της μιας δραχμής» η δημιουργία κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων 
   Η κυβέρνηση έστειλε σήμερα το πρωί στη «Διώνη» τον σύμβουλο του υφυπουργού Εργασίας, για να πείσει τους εργαζόμενους του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», ότι η 31η Μαρτίου, ημερομηνία που το Πρόγραμμα σταματά και οι ωφελούμενοι με τους εργαζόμενους αφήνονται στην τύχη τους, δεν αποτελεί το τέλος, αλλά την απαρχή ενός λαμπρού επιχειρηματικού μέλλοντος! [...]
   Στάλθηκε με την εντολή να λειτουργήσει ως πλασιέ ψεύτικων ονείρων και της αυταπάτης μιας «ιδεώδους» επιχειρηματικότητας, αλλά οι εργαζόμενοι απ’ όλη την Ήπειρο, που είχαν συγκεντρωθεί, δεν αποτελούσαν το «ιδανικό ακροατήριο» και αποκάλυψαν με ερωτήσεις και τοποθετήσεις την πραγματικότητα:
   Ότι δηλαδή η συγκυβέρνηση με σκοπό των αποπροσανατολισμό των εργαζομένων και της κοινωνίας, με ένα ωραίο και «πιασάρικο» περιτύλιγμα, ονομασίας «Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις», προσπαθεί να αποτινάξει από πάνω της κάθε ευθύνη για την κοινωνική μέριμνα και φροντίδα των ανήμπορων ομάδων της κοινωνίας και να την παραδώσει στα χέρια ιδιωτικών ουσιαστικά εταιρειών.
   Επενδύοντας στην ανάγκη των εργαζόμενων για εργασία που τους αποφέρει ένα εισόδημα στους ίδιους και στις οικογένειές τους, εκβιαστικά η συγκυβέρνηση επιχειρεί να μετατρέψει τους εργαζόμενους σε συνεταιριστές μετόχους, χάνοντας τα εργασιακά τους δικαιώματα και μετατρέποντας το μισθό τους σε «μέρισμα» αμφιβόλου μεγέθους.
   Οι κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, παρά την «εύηχη» ονομασία τους δεν παύουν να αποτελούν κοινές ιδιωτικές επιχειρήσεις και θα διέπονται από το ίδιο νομικό και φορολογικό καθεστώς που ισχύει και στις επιχειρήσεις.
   Αποτελούν καταστροφική παγίδα για τις εργασιακές σχέσεις και το μέλλον των εργαζομένων ενώ θα καταστήσουν στις ευπαθείς και αδύναμες οικονομικά ομάδες απαγορευτική την πρόσβαση τους στις νέες θεσμοθετημένες παροχές που καμία σχέση με κοινωνική ωφέλεια δεν θα έχουν.
   Ενώ θα έπρεπε να αυξηθούν και να αναβαθμιστούν οι κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες στους πολίτες που έχουν ανάγκη σε αυτή τη βάρβαρη, αντιλαϊκή και αντεργατική εποχή των μνημονίων, η συγκυβέρνηση προτιμά να γυρίζει την πλάτη στους εκατοντάδες χιλιάδες ευπαθείς συνανθρώπους μας και στους εργαζόμενους.
   Στο Νομό της Άρτας, από τους 400 ωφελούμενους του Προγράμματος, μόνο 8 πληρούν τα ασφυκτικά κριτήρια που θέτει ο νέος νόμος, με αποτέλεσμα όλοι οι υπόλοιποι, οι ανήμποροι συνάνθρωποί μας και οι 17 εργαζόμενοι στο Πρόγραμμα, που παραμένουν απλήρωτοι από τον Σεπτέμβριο, να αφήνονται κυριολεκτικά στην τύχη τους.
   Η τρικομματική κυβέρνηση με τις τρέχουσες συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας, με τη φτώχεια και την ανεργία να παίρνει εφιαλτικές διαστάσεις, επιλέγει να δώσει 58.000.000 εκ. (ίσως και παραπάνω), εξασφαλισμένα χρήματα από τα ασφαλιστικά ταμεία για την φροντίδα των ηλικιωμένων και ΑΜΕΑ, στους ιδιώτες, στην αβεβαιότητα του ιδιωτικού κανιβαλισμού, αντί να συστήσει μια υπηρεσία της πολιτείας και των Δήμων με το υπάρχον προσωπικό, που, σε δύσκολους καιρούς για τη χώρα, δίνουν ανάσα και ελπίδα στον πολίτη.
   Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στέκεται από την πρώτη στιγμή αλληλέγγυα και υποστηρίζει ενεργά τον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων του προγράμματος «Βοήθεια Στο Σπίτι» και των άλλων κοινωνικών προγραμμάτων.
  • Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε μαζί με τους εργαζόμενους στις κοινωνικές δομές την πλήρη μετάβαση των προγραμμάτων στις οργανωμένες υπηρεσίες των Δήμων και την μονιμοποίηση των εργαζομένων που εδώ και δεκαετίες προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε πραγματικά δύσκολες συνθήκες.
  • Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων όλων των εργαζόμενων στα κοινωφελή προγράμματα που παραμένουν για μήνες απλήρωτοι.
  • Απαιτούμε οργανωμένες κοινωνικές υπηρεσίες με δημόσια και κοινωνικά αγαθά και παροχές για ΟΛΟΥΣ.

Άρτα, 28 Φλεβάρη 2013
Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Άρτας

σημ. Τηλεβόα: Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν πως όλοι, μα όλοι οι εργαζόμενοι ήταν ενήμεροι και πολύ καλά διαβασμένοι για το νέο θεσμικό πλαίσιο κι έτσι, μόλις ο σύμβουλος του υφυπουργού Εργασίας άρχισε να τους λέει την... "έκθεση ιδεών", τον τάπωσαν!!!
   Όσο κι αν προσπάθησε να τους παραπλανήσει, αναφερόμενος σε δεσμεύσεις για μελλοντικές τροποποιήσεις, οι εργαζόμενοι δεν "μάσησαν" και τελικά, μετά από 2μιση ώρες εξαντλητικού πρεσαρίσματος, τον ανάγκασαν να παραδεχτεί ότι μπορεί τώρα να μην είναι βιώσιμοι αυτοί οι κοινωνικοί συνεταιρισμοί, επειδή τα κριτήρια για τους ωφελούμενους είναι πολύ "κλειστά", άρα οι "πελάτες" πολύ λίγοι, αλλά κάποια στιγμή θα "ανοίξουν" και τότε θα έρθουν ιδιώτες για να καλύψουν το κενό!!! 
   Κάπου εκεί η παράσταση του συμβούλου που έκανε το marketing του νέου προγράμματος έλαβε τέλος και οι εργαζόμενοι έδωσαν ραντεβού για την άλλη εβδομάδα, όταν θα κατέβουν μαζικά απ' όλη την Ελλάδα στην Αθήνα...
  

Ψήφισμα του δήμου Πλατανιά για το "βοήθεια στο σπίτι"

Την αντίθεση σε ενδεχόμενη κατάργηση του προγράμματος "Βοήθεια στο σπίτι" εκφράζει με ψήφισμα  του το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Πλατανιά επισημαίνοντας πως κάτι τέτοιο θα σημάνει τον  "αποκλεισμό μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας που χρήζουν ανάγκης"
Το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος  αναφέρει:
«Το Δημοτικό Συμβούλιο Πλατανιά εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του και την κάθετη αντίθεσή του στην επιχειρούμενη κατάργηση του προγράμματος «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» και στην υλοποίηση του «Κατ’ οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων», η διαχείριση του οποίου θα ασκείται από το ΙΚΑ.
Δηλώνει την συμπαράστασή του στις αγωνίες των εργαζομένων αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας για την συνέχιση του Προγράμματος «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» σε μια περίοδο όπου η αναγκαιότητα για δράσεις αλληλεγγύης και υποστήριξης είναι μεγαλύτερες από ποτέ και αποτελούν αναγκαία προϋπόθεση για την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.
Στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων οι οποίοι με τις υπηρεσίες τους συμβάλλουν τα μέγιστα στη διάσωση του κοινωνικού προσώπου του κράτους που καθημερινά κατακρεουργείται στο βωμό της οικονομικής κρίση και καταδικάζει ως απαράδεκτα τα κριτήρια ένταξης στο σχεδιαζόμενο Πρόγραμμα «Κατ’ οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων» που οδηγούν στον αποκλεισμό μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας.
Τη σημερινή εποχή της κρίσης, η υλοποίηση τέτοιων δράσεων δεν είναι μόνο απαραίτητη, αλλά και αναγκαία για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συνανθρώπων μας που χρήζουν υποστηρικτικών υπηρεσιών με σκοπό την αναβάθμιση του επιπέδου διαβίωσής τους.
Με γνώμονα τη βέλτιστη συνέχιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στα πλαίσια υλοποίησης του ανωτέρω Προγράμματος προς όφελος των πολιτών και με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των ωφελουμένων, το Δημοτικό Συμβούλιο Πλατανιά ζητά τη συνέχιση της λειτουργίας του Προγράμματος «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» με τη μορφή που λειτουργεί έως σήμερα δεδομένου ότι αποτελεί την πλέον επιτυχημένη δράση κοινωνικής αλληλεγγύης και υποστήριξης ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.
Για όλα τα παραπάνω το Δημοτικό Συμβούλιο Πλατανιά εκφράζει την κάθετη αντίθεσή του στην επί της ουσίας κατάργηση του προγράμματος ''ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» και ζητά από την πολιτεία σταθερή και μόνιμη χρηματοδότηση εξασφαλίζοντας την απρόσκοπτη λειτουργία των δομών του εν λόγω προγράμματος και την διασφάλιση της συνέχισης της απασχόλησης των εργαζομένων του».

 flashnews.gr

Συνδικάτο ΟΤΑ: Η κυβέρνηση οδηγεί σε διάλυση το «Βοήθεια στο Σπίτι»



Την κυβέρνηση καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής, σχετικά με τους χειρισμούς της για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», υπογραμμίζοντας ότι το οδηγεί στη διάλυση.   «Απαιτούμε να μην σταματήσει την λειτουργία του το «Βοήθεια στο Σπίτι», Να ενταχθεί στο ενιαίο Εθνικό σύστημα υγείας, Να ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις των εργαζομένων, Να καταβληθούν άμεσα όλα τα δεδουλευμένα των εργαζομένων», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής .
Ολόκληρη η ανακοίνωση του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, έχει ως εξής:
«Οι εξελίξεις στο πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι είναι ραγδαίες. Αυτό διαφάνηκε και από την ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα από ειδικούς συμβούλους του Υπουργείου Εργασίας σε εργαζομένους του προγράμματος. Οι προθέσεις της κυβέρνησης ήταν και είναι καθαρές για το που θέλουν να οδηγήσουν το πρόγραμμα. Στο όνομα του λεγόμενου εξορθολογισμού του προγράμματος και για το μέλλον του, παρουσίασαν στους εργαζομένους ως μονόδρομο την λύση των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων. Με μεγάλο θράσος μάλιστα είπαν ότι μόνο έτσι θα διασφαλιστεί η εργασία τους και από τα κέρδη των επιχειρήσεων θα εξασφαλιστεί ο μισθός τους.
Το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ έκανε παρέμβαση μαζί και με τους εργαζόμενους του προγράμματος και  «χάλασαν» την παρουσίαση των κυβερνητικών εκπροσώπων. Αποκαλύφθηκε ο ρόλος τους και οι σκοποί τους. Ήρθαν σαν «σωτήρες» αυτοί που έχουν ισοπεδώσει ότι έχει απομείνει στις κοινωνικές παροχές.
Έχουν τεράστιες ευθύνες για την διάλυση του προγράμματος και την ως τώρα λειτουργία του, έχοντας τους εργαζομένους πάνω από 7 μήνες απλήρωτους. Η πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί στην διάλυση του προγράμματος. Έχουν συμφωνήσει με την Ε.Ε από το 2010 να μπει τέλος στο πρόγραμμα.
Το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ κάλεσε τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση της οργάνωσης του αγώνα στα χέρια τους. Να ανοίξουν πλατιά το πρόβλημα στην γειτονιά, στις οργανώσεις των συνταξιούχων, στις συντονιστικές επιτροπές ατόμων με αναπηρία, να συντονιστούν με μαζικούς φορείς της περιοχής.
Ταυτόχρονα κάλεσε τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα να μην πέσουν στην παγίδα που στήνει η κυβέρνηση με τις Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις που θα έχουν ως σκοπό το κέρδος, φορτώνοντας με νέα οικονομικά βάρη τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τους συνταξιούχους, τους απόρους και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
Έγινε καθαρό από την παρέμβαση του Συνδικάτου των ΟΤΑ αλλά και από τους εργαζόμενους ότι δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω:
Απαιτούμε να μην σταματήσει την λειτουργία του το» Βοήθεια στο Σπίτι».
Να ενταχθεί στο ενιαίο Εθνικό σύστημα υγείας.
Να ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις των εργαζομένων.
Να καταβληθούν άμεσα όλα τα δεδουλευμένα των εργαζομένων».

 aftodioikisi.gr

ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΙΔΟΧ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Αθήνα, 20/2/2013
ΓΕΝ. ΓΡΑΜ. ΔΗΜ/ΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ                                                        Αρ.Πρωτ. οικ. 2/19352/0022
ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΜΙΣΘΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : 22η Μισθολογίου

Ταχ.Δ/νση : Πανεπιστημίου 37
101 65 – Αθήνα
Τηλέφωνα :33 38 351, 388
Δ΄ ΤΜΗΜΑ
ΝΠΙΔ – ΔΕΚΟ
ΘΕΜΑ: «Κοινοποίηση κοινών υπουργικών αποφάσεων.».
Σας κοινοποιούμε για ενημέρωση και εφαρμογή τις παρακάτω κοινές υπουργικές αποφάσεις :
1. Την αριθμ. 2/844/0022/4-1-2013 (ΦΕΚ 43 Β΄) «Καθορισμός αποδοχών δικηγόρων που
παρέχουν υπηρεσίες με σχέση πάγιας και περιοδικής έμμισθης εντολής στους φορείς της περ. 12 της
υποπαραγράφου Γ1 της παραγράφου Γ του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 (222 Α΄)», η οποία έχει
αναρτηθεί στη «Διαύγεια» με ΑΔΑ : ΒΕΙΕΗ – 04Ρ. Επισημαίνεται ότι για τους ως άνω δικηγόρους των
ΝΠΙΔ και των ΔΕΚΟ του κεφ. Α΄ του ν. 3429/2005, θα εφαρμοστεί το ίδιο καθεστώς με αυτό των
δικηγόρων του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και ΟΤΑ. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδειχθεί στην κατάργηση
του χρονοεπιδόματος, σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. 9 της υποπαραγράφου Γ1 της παραγράφου Γ
του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012, που προβλεπόταν μέχρι τις 31-12-2012. Από 1-1-2013 δεν
υπολογίζεται χρονοεπίδομα στις αποδοχές των ανωτέρω. Κατόπιν αυτών, για τον υπολογισμό τυχόν
υπερβάλλουσας μείωσης, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 29 του ν. 4024/2011, θα
πρέπει να συγκριθούν οι αποδοχές που αυτοί ελάμβαναν κατά την 31-12-2012 με αυτές που
προβλέπονται κατά την 1-1-2013. Σε περίπτωση που η μείωση των αποδοχών είναι μεγαλύτερη του
25%, τότε το υπερβάλλον ποσό καταβάλλεται ως υπερβάλλουσα μείωση, η οποία θα περικόπτεται
ετησίως κατά το 1/3 από 1-1-2014 και εφεξής. Σχετική η αριθμ. 2/20433/0022/8-3-2012 (ΑΔΑ : Β44ΓΗ –
ΑΝΙ) εγκύκλιός μας.
2. Την αριθμ. 2/840/0022/4-1-2013 (ΦΕΚ 37 Β΄) «Καθορισμός αποδοχών του προσωπικού
με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου που απασχολείται στα ΝΠΙΔ και τις ΔΕΚΟ της
περ. 12 της υποπαραγράφου Γ1 της παραγράφου Γ του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 (222 Α΄)» η
οποία έχει αναρτηθεί στη «Διαύγεια» με ΑΔΑ : ΒΕΙΕ4 – ΣΓΘ. Επισημαίνεται ότι το ανωτέρω προσωπικό
δεν κατατάσσεται σε βαθμούς αλλά λαμβάνει το βασικό μισθό του μισθολογικού κλιμακίου που
αντιστοιχεί στο βαθμό κατάταξης που θα είχε εάν κατατασσόταν σε αυτούς. Η κατάταξη γίνεται
σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 12 και 13 του ν. 4024/2011 και όχι αυτές του άρθρου 28 του
ίδιου νόμου. Διευκρινίζεται ότι για την κατάταξη αναγνωρίζεται ο προβλεπόμενος χρόνος για την
κατοχή μεταπτυχιακού ή διδακτορικού διπλώματος καθώς και χρόνος προϋπηρεσίας μέχρι επτά (7)
έτη, που έχει παρασχεθεί σε Δημόσιο, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ ή ΝΠΙΔ και ΔΕΚΟ του κεφ. Α΄ του ν. 3429/2005.
ΑΔΑ: ΒΕΤΟΗ-35Ν
2
Κατόπιν των ανωτέρω το ως άνω προσωπικό θα καταταγεί στα Μ.Κ. των βαθμών του
Ν.4024/2011 ως εξής:
Όσοι κατέχουν απλό πανεπιστημιακό τίτλο θα καταταγούν μισθολογικά στον ΣΤ΄ βαθμό της ΠΕ
κατηγορίας.
Όσοι κατέχουν μεταπτυχιακό τίτλο θα καταταγούν μισθολογικά στον Ε΄ βαθμό της ΠΕ
κατηγορίας.
Όσοι κατέχουν διδακτορικό τίτλο θα καταταγούν μισθολογικά στον Δ΄ βαθμό της ΠΕ
κατηγορίας.
Επιπλέον, θα τους αναγνωριστεί και τυχόν προϋπηρεσία με ανώτατο όριο τα επτά (7) έτη. Σε
περίπτωση κατοχής και μεταπτυχιακού και διδακτορικού τίτλου, εφαρμόζεται η διάταξη του άρθρου 6
του Ν. 4024/2011 κατά την οποία «στην περίπτωση που συντρέχουν στο ίδιο πρόσωπο περισσότερες
από μία από τις παραπάνω ρυθμίσεις, εφαρμόζεται η ευνοϊκότερη ρύθμιση, καθώς και η μισή χρονική
ρύθμιση της επόμενης ευνοϊκότερης ρύθμισης», που σημαίνει ότι οι υπάλληλοι ΙΔΟΧ που διαθέτουν
και μεταπτυχιακό και διδακτορικό τίτλο κατατάσσονται μισθολογικά σύμφωνα με τα προβλεπόμενα
για τον Δ΄ βαθμό της ΠΕ κατηγορίας (εφαρμογή ευνοϊκότερης ρύθμισης), αλλά συνάμα κερδίζουν και 1,
επιπλέον, χρόνο λόγω της κατοχής και μεταπτυχιακού τίτλου (εφαρμογή της μισής χρονικής ρύθμισης
της επόμενης ευνοϊκότερης ρύθμισης).
Επισημαίνεται ότι, οποιοσδήποτε μεταπτυχιακός και διδακτορικός τίτλος κατατίθεται από το εν
λόγω προσωπικό, εκτός από το ότι πρέπει να είναι επίσημα αναγνωρισμένος, πρέπει να διαθέτει
συνάφεια με τα αντικείμενα στα οποία το προσωπικό αυτό απασχολείται.
Σε περίπτωση που το ανωτέρω προσωπικό δεν απασχολείται με πλήρες ωράριο, τότε θα
λαμβάνει μέρος των προβλεπόμενων, για το πλήρες ωράριο, αποδοχών, ανάλογα με τις ώρες εργασίας
του.
3. Με αφορμή την παρούσα κοινοποίηση, και κατόπιν πλήθους αιτημάτων διαφόρων
φορέων, σας ενημερώνουμε και για το ακόλουθο ζήτημα: μετά την ένταξη του προσωπικού των
Ν.Π.Ι.Δ. και των Δ.Ε.Κ.Ο. του Α΄ Μέρους του ν. 3429/2005 στις βαθμολογικές και μισθολογικές
ρυθμίσεις του Δεύτερου Κεφαλαίου του ν. 4024/2011, από 1-1-2013 έως και 30-6-2013 είναι ενεργή η
εξουσιοδότηση για την έκδοση απόφασης καθορισμού επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής
εργασίας σε κατηγορίες προσωπικού των παραπάνω φορέων, σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου 15
παρ. 1 του ν. 4024/2011. Η εν λόγω διάταξη προβλέπει την έκδοση κοινών υπουργικών αποφάσεων
των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Οικονομικών και του
κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού. Προκειμένου να καταστεί δυνατή η έκδοση των αποφάσεων
αυτών, εντός της αποκλειστικής προθεσμίας που προβλέπει ο νόμος, πρέπει οι φορείς να υποβάλλουν
στο εποπτεύον υπουργείο τα αιτήματά τους. Κατόπιν, το αρμόδιο υπουργείο πρέπει να καταρτίσει
σχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης, κατά προτίμηση για το σύνολο των φορέων που εποπτεύει, και
στη συνέχεια να το υποβάλλει στους Υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής
Διακυβέρνησης και Οικονομικών για συνυπογραφή.
Από 1-1-2013, και μέχρι την έκδοση των παραπάνω αποφάσεων, δεν είναι δυνατή η χορήγηση
επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε οποιαδήποτε κατηγορία προσωπικού των
παραπάνω φορέων.
Ο ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Χ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ
ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ
Α. Αποδέκτες προς ενέργεια :
1. Όλα τα Υπουργεία
α. Γραφεία κ.κ. Υπουργών, Αν. Υπουργών και Υφυπουργών
β. Γραφεία κ.κ. Γενικών και Ειδικών Γραμματέων
ΑΔΑ: ΒΕΤΟΗ-35Ν
3
γ. Δ/νσεις Διοικητικού
δ. Δ/νσεις Οικονομικού
με την παράκληση να κοινοποιήσουν την παρούσα σε όλα τα Ν.Π.Ι.Δ. και Δ.Ε.Κ.Ο.
του Α΄ Μέρους του ν. 3429/2005 που εποπτεύουν.
Ιδίως οι αρμόδιες διευθύνσεις του Υπουργείου Εσωτερικών παρακαλούνται να
κοινοποιήσουν την παρούσα σε όλους τους Δήμους, προκειμένου αυτοί να
ενημερώσουν τα Ν.Π.Ι.Δ. και τις Α.Ε. που εποπτεύουν.
2. Αρχηγεία Σωμάτων Ασφαλείας, ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ.
3. Ελεγκτικό Συνέδριο
4. Όλες τις Περιφέρειες
α. Γραφεία κ.κ. Γενικών Γραμματέων
β. Δ/νσεις Οικονομικού
γ. Δ/νσεις Διοικητικού
με την παράκληση να κοινοποιήσουν την παρούσα σε όλα τα Ν.Π.Ι.Δ. και Δ.Ε.Κ.Ο.
του Α΄ Μέρους του ν. 3429/2005 που εποπτεύουν.
5. Όλες τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις
α. Γραφεία κ.κ. Γενικών Γραμματέων
β. Δ/νσεις Οικονομικού
γ. Δ/νσεις Διοικητικού
6. Βουλή των Ελλήνων
Λογιστήριο
7. Συμβούλιο της Επικρατείας
8. Άρειο Πάγο
9. Νομικό Συμβούλιο του Κράτους
10. Όλες τις Υ.Δ.Ε.
11. Όλες τις Δ.Ο.Υ. και
Δ/νσεις Επιθεωρήσεως Δ.Ο.Υ.
12. Όλες τις Ανεξάρτητες Διοικητικές Αρχές (Α.Δ.Α.)
13.
Γ.Λ.Κ.
Δ/νση 50η
Κάνιγγος 29 , 101 10 Αθήνα
14.
Γ.Λ.Κ.
Ενιαία Αρχή Πληρωμής
Κάνιγγος 29, 101 10 Αθήνα
15.
Η.ΔΙ.Κ.Α. ΑΕ
Λ. Συγγρού 101 και Λαγουμιτζή 40
117 45 Αθήνα.
Β. Εσωτερική διανομή :
1. Γραφείο κ. Υπουργού
2. Γραφείο κ. Γενικού Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής
3. Γραφεία κ. Γεν. Δ/ντών Γ.Λ.Κ.
4. Δ.22 – Α΄,Β΄,Γ΄,Δ΄ (10 αντίγραφα)
5. Δ.47
6. Δ/νση Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης
7. Δ.26

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ..

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ:
 
 ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΣΕ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ (ΦΘΙΩΤΙΔΑ, ΦΩΚΙΔΑ, ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΟΝ ΚΑΙ ΒΟΙΩΤΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΠΟΙΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ). 
ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΕΜΕΙΣ ΩΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ, ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΑΛΥΘΕΙ ΤΟ ΒΣΣ, ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ, ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ....ΠΕΙΣΟΥΝ ΔΗΜΟΥΣ, ΠΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΠΕΙΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ, ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΑΥΤΟΙ, ΩΣ ΕΤΑΙΡΙΑ, ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ. ΑΚΟΥΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝ:

1) ΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ, ΑΥΤΟΑΚΥΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ. ΜΕΛΕΤΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΛΑΒΕΙ Ο ΛΑΜΠΡΟΣ ΓΚΟΥΛΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΩΚΙΔΑ, ΔΕΙΧΝΕΙ ΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΛΟ ΤΡΟΠΟ, ΠΟΣΟ ΑΙΛΟΛΟ ΚΑΙ ΑΝΕΦΑΡΜΟΣΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΩΝ ΚΟΙΝΣΕΠ. ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΜΜΕ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ.

2) ΕΠΙΣΗΣ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΟ ΘΕΜΑ, ΑΦΟΥ, ΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ, ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΛΟΓΙΣΤΟΥΝ ΩΣ ΕΜΜΕΣΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ.

3) ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ....ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΙ ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ!

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: ΘΑ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑΜΕ, ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ, ΟΤΑΝ ΚΑΝΕΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ, ΠΡΩΤΑ, ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ: ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΑΤΩΣΕΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ. ΚΑΙ, ΝΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΤΑΙ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥΣ.

ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ, ΟΛΑ ΓΥΡΩ ΜΑΣ, ΑΚΥΡΩΝΟΥΝ ΠΡΟΣ ΩΡΑΣ ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ.

ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΛΥΣΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ Ή Η ΚΕΔΕ;;;; ΘΑ ΔΕΙΞΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ. ΑΝ ΔΕΝ ΔΕΙΞΕΙ, Η ΟΠΟΙΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΑΡΟΥΜΕ, ΑΝ...ΠΑΡΟΥΜΕ, ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΜΑΣ. ΑΡΑ, ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΟΛΑ, ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΟΛΑ.

ΥΠΕΣ: Παράταση του «Βοήθεια» για την προετοιμασία των ΚοινΣΕπ



Σε μικρή… παράταση του προγράμματος του «Βοήθεια στο Σπίτι» (λήγει στις 31 Μαρτίου, και αντικαθιστάται από το «Φροντίδα κατ” Οίκον») προσανατολίζεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες το υπουργείο Εσωτερικών, καθώς οι δήμοι δεν έχουν προλάβει ακόμα να συστήσουν Κοινωνικές Επιχειρήσεις, είτε με απολυμένους εργαζόμενους είτε με ιδιώτες, που θα αναλάβουν τέτοια προγράμματα.
Το θέμα αυτό συζητήθηκε, σύμφωνα με τις πληροφορίες της aftodioikisi.gr, στη σημερινή συνάντηση ΚΕΔΕ – Στυλιανίδη, από τον οποίο και ζητήθηκε να δοθεί ολόκληρο το ποσό που προβλέπεται για τις Κοινωνικές Επιχειρήσεις που θα συσταθούν από δήμους, εργαζομένους, πρώην εργαζομένους και ιδιώτες. Όπως αναφέρθηκε από τους εκπροσώπους της ΚΕΔΕ, σε επικοινωνία τους με το γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη από τα 90 εκατ. ευρώ – ευρωπαϊκό «κουμπαρά» για τη χρηματοδότηση των κοινωνικών επιχειρήσεων, τους είπε πως τελικά θα φτάσουν στην… κοινωνική οικονομία μόλις τα 67 εκατ. ευρώ, καθώς λόγω του χαρακτηρισμού τους ως «επιχειρήσεις» υπόκεινται σε ΦΠΑ 23%. Στο ζήτημα αυτό, ζητήθηκε η παρέμβαση του υπουργού προκειμένου τα χρήματα να πάνε όλα στην κοινωνική επιχειρηματικότητα – οικονομία.
Πέραν αυτό, αποφασίστηκε να συσταθεί μια τριμελής επιτροπή, ΚΕΔΕ, ΥΠΕ, υπ. Οικονομικών / ΓΛΚ, προκειμένου να εξετάσει ένα προς ένα θεσμικά και οικονομικά προβλήματα, όπως η κατάργηση της θέσεως γραμματέως δημάρχου, η μείωση των ειδικών συμβούλων κτλ.

 aftodioikisi.gr

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΣΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με το πέρας της ημερίδας που έγινε στην  Αθήνα στις 26/2/2013, μέλη του πανελλήνιου συντονιστικού του ΒΣΣ, πραγματοποίησαν συνάντηση στη βουλή με: ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΞΆΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ στα πλαίσια εξεύρεσης λύσης για το ΒΣΣ . Στη συνέχεια έγινε συνάντηση με αρμόδιο του Υπουργείου εσωτερικών όπου απαιτήθηκε άμεση εξεύρεση λύσης .
 Συνάδελφοι, όπως έχετε καταλάβει μετά και την ολοκλήρωση ενημέρωσης από το υπουργείο εργασίας με τις ημερίδες, το μοντέλο των συνεταιριστικών επιχειρήσεων φαίνεται προς ώρας, ότι μπλοκαρίστηκε, μετά από όλα όσα δρομολογήθηκαν από τα Σωματεία.
Συνεπώς διαφαίνεται ότι θα οδηγηθούμε σε νέα παράταση.
 Την ίδια στιγμή, περιμένουμε τη συνεδρίαση της επιτροπής κοινωνικών υποθέσεων της βουλής για το ΒΣΣ(πιθανότατα την Τρίτη  5/3/2013) , και τα  αποτελέσματα  των κινήσεων της ΚΕΔΕ για συγχρηματοδότηση. Εκτιμούμε  ότι τα πάντα θα ξεκαθαριστούν τις επόμενες μέρες.
Αν λοιπόν προσεχώς,δεν υπάρξει λύση με βάση όσα έχουν  τεθεί από τα σωματεία  και αποκλειστεί και η συγχρηματοδότηση, τότε θα πρέπει να αντιδράσουμε άμεσα καθώς η όποια παράταση που πιθανόν θα  δοθεί, μοιραία θα οδηγήσει στο μοντέλο των συνεταιριστικών επιχειρήσεων.

"ΟΧΙ" ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ










Την αντίθεσή τους στους σχεδιασμούς της πολιτείας να μετατρέψει το «Βοήθεια στο Σπίτι» σε επιχειρηματική δραστηριότητα εξέφρασαν εργαζόμενοι του Βοήθεια στο Σπίτι  και εκπρόσωποι φορέων  στην ημερίδα που διοργάνωσε το υπουργείο Εργασίας στην Αθήνα  προκειμένου να προωθήσει το "μοντέλο" των αποκαλούμενων «Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων».
Στην ημερίδα οι εκπρόσωποι του υπουργείου προσπάθησαν να πείσουν τους εργαζόμενους ότι ο μόνος τρόπος για να έχουν την πιθανότητα να συνεχίσουν να έχουν δουλειά, είναι να δημιουργήσουν κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση και έτσι να διεκδικήσουν την ανάληψη μέρους του έργου από το ΙΚΑ!

Ωστόσο οι έντονοι προβληματισμοί, οι πιεστικές ερωτήσεις και τα επιχειρήματα  των εργαζομένων και εκπροσώπων φορέων προς τους αρμόδιους  του Υπ. Εργασίας,  αποκάλυψε την ανυπαρξία μιας μακροπρόθεσμης και βιώσιμης λύσης για την υλοποίηση του «Βοήθεια στο Σπίτι», την απουσία συνολικής στρατηγικής για την παροχή υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας και προστασίας σε ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ που έχουν ανάγκη για κατ οίκον φροντίδα,  ενώ έγινε αντιληπτό ότι, σκοπός τους είναι οι  κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις να αποτελέσουν  το   όχημα για την ανώδυνη ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της  Πρόνοιας.
 Όσον αφορά τους εργαζόμενους που θα συμμετέχουν σε αυτές τίποτα δεν τους εξασφαλίζει όπως προκύπτει από την ανάλυση  του σχεδιασμού τους!
Ουσιαστική ήταν η παρέμβαση του προέδρου της ΠΕΔΑ κ. Σαράντη ο οποίος στήριξε τις θέσεις των εργαζομένων εκθέτοντας τη σημαντική προσφορά τους προς την κοινωνία όλα αυτά τα χρόνια και απαίτησε τη συνέχιση του ΒΣΣ ως έχει, επισημαίνοντας ότι οι  εργαζόμενοι δεν πρέπει να είναι τα εξιλαστήρια θύματα λανθασμένων πολιτικών επιλογών, καθώς και την κοινωνική διάσταση του θέματος για  την συνοχή της κοινωνίας  και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια στο βωμό δεσμεύσεων και συμβάσεων!

Στην ημερίδα συμμετείχαν εκπρόσωποι και από άλλες κοινωνικές δομές όπως ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ όπου εξέφρασαν και αυτοί  την άρνηση τους προς τους εκπροσώπους του υπουργείου. Στην πορεία αποχώρησαν όλοι οι συμμετέχοντες στην ημερίδα, εργαζόμενοι και φορείς, δίνοντας το μήνυμα ότι   η υγεία και η πρόνοια δεν μπορεί να είναι αντικείμενο επιχειρηματικής δραστηριότητας!


Σωματείο Αττικής

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ Β’ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑΝΝΗ ΔΗΜΑΡΑ ΚΑΙ Α’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΑΒΡΙΗΛ ΑΒΡΑΜΙΔΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Κίνδυνος διακοπής των προνοιακών προγραμμάτων των Δήμων





Θέμα: «Κίνδυνος διακοπής των προνοιακών προγραμμάτων των Δήμων»
Κύριε Υπουργέ,

σύμφωνα με δημοσιευμένη έρευνα της εφημερίδας «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», σε απόγνωση βρίσκονται ένα εκατομμύριο πολίτες πανελλαδικά, οικογένειες χαμηλών κοινωνικά στρωμάτων και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, που ωφελούνται από τα προγράμματα των προνοιακών δομών των Δήμων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των κατά τόπους δήμων, σήμερα στον «αέρα» βρίσκονται 68 Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), τα οποία εξυπηρετούν 1.521 ηλικιωμένους και απασχολούν 276 εργαζόμενους, καθώς και 43 Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ), που εξυπηρετούν 1.176 άτομα με αναπηρίες και απασχολούν 460 εργαζόμενους.
Τόσο τα ΚΗΦΗ όσο και τα ΚΔΗΦ εντάσσονται σε πρόγραμμα συγχρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το οποίο έληξε στις 31/12/2013, όπως έληξαν και οι συμβάσεις των εργαζομένων. Η κυβέρνηση ωστόσο δεν έχει προχωρήσει στη σχετική πρόσκληση για τη συνέχιση του προγράμματος, που σημαίνει ότι θα μεσολαβήσει ένα διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών, στη διάρκεια του οποίου οι δομές δεν θα λειτουργούν. Τόσο το «Βοήθεια στο Σπίτι» όσο και τα ΚΗΦΗ και ΚΔΗΦ είναι προγράμματα φροντίδας της τρίτης ηλικίας, από τα οποία ωφελούνται άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα.
Στον «αέρα» είναι και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», το οποίο πήρε παράταση ως τον Μάρτιο και αναμένεται το διάδοχο πρόγραμμα «Κατ’ οίκον Φροντίδα».
Ωστόσο, αυτό αναμένεται να καλύψει μόλις 10.000 από τους 80.000 ηλικιωμένους που απολαμβάνουν σήμερα τις υπηρεσίες του, λόγω των νέων, αυστηρών κριτηρίων που μπαίνουν πλέον από το ΙΚΑ στα όρια ηλικίας, τα ποσοστά αναπηρίας και το εισόδημα των εξυπηρετούμενων  πολιτών.
Απλήρωτοι είναι όμως από τον Σεπτέμβριο 2012 περίπου 6.000 εργαζόμενοι στα 323 Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) της χώρας. Οι συμβάσεις των εργαζομένων, που έληξαν στις 31 Αυγούστου του 2012, δεν έχουν ανανεωθεί. Τα ΚΔΑΠ εξυπηρετούν σημαντικά την εργαζόμενη μητέρα αλλά και τα παιδιά, καθώς αυτά παραμένουν για ορισμένο χρονικό διάστημα της ημέρας πέραν του σχολικού ωραρίου, προκειμένου να ασχοληθούν με διάφορες δραστηριότητες.
Ερωτάστε:
 
Εγγυάται το υπουργείο σας την εξεύρεση πόρων και την συνέχεια των προνοιακών προγραμμάτων των Δήμων; 
Έχετε δρομολογήσει την άμεση εξόφληση των οφειλόμενων αποδοχών στους εργαζόμενους των 323 Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών της χώρας;     
Πρόκειται να ανανεωθούν οι συμβάσεις των 6.000 εργαζόμενων στα  ΚΔΑΠ ώστε να συνεχιστεί το σημαντικό έργο που προσφέρουν;

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

 ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ
ΓΑΒΡΙΗΛ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ


 lesvospost.com

Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ: ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΟ ΒΣΣ ΤΩΝ Δ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ - ΝΑΟΥΣΑΣ, ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ & ΤΟΥ Δ. ΒΕΡΟΙΑΣ

Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ

Χθες το απόγευμα τα Δ.Σ. των Δήμων Αλεξάνδρειας και Νάουσας έκδοσαν ψήφισμα στήριξης και συμπαράστασης στους εργαζόμενους του ΒσΣ και στους ωφελούμενους που εξυπηρετούνται πάνω από δέκα χρόνια από το πρόγραμμα. Δήλωσαν την πλήρη αντίθεσή τους στα σχέδια της πολιτείας για το κλείσιμο των Δομών και απέρριψαν την δημιουργία κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων.
Αναμένουμε και το ψήφισμα στήριξης από το Δ.Σ. του Δήμου Βέροιας καθώς και των άλλων Δήμων ανά την Ελλάδα.   

 ΨΗΦΙΣΜΑ

Από 01/04/2013, η πρόθεση της πολιτείας, είναι να αντικαταστήσει το Βοήθεια στο Σπίτι, μια από τις πιο πετυχημένες δομές πρόνοιας της χώρας που εξυπηρετεί 130.000 ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ καθημερινά, με το νέο πρόγραμμα «κατ οίκον φροντίδα ηλικιωμένων».
Το πρόγραμμα αυτό, έχει εξασφαλισμένα χρήματα με Νόμο(58 εκ. ευρώ) τα οποία θα τα διαθέτει στους δικαιούχους.
Ωστόσο, το γεγονός ότι 31/03/2013 λήγουν οι συμβάσεις των εργαζομένων, καθώς και ο τρόπος που το πρόγραμμα αυτό προβλέπεται να υλοποιηθεί, δείχνει τη πόρτα της ανεργίας στους εργαζόμενους, διαλύει τις υπάρχουσες Δομές,  ενώ  διαστρεβλώνει το πρόσωπο της πολιτείας αφού:

1.      Δεν προβλέπει τίποτα για το υπάρχον προσωπικό. Χρειάζεται Νομοθετική ρύθμιση για να συνεχίσει ακόμα και ως προσωπικό στους Δήμους-παρόχους.
2.      Χρηματοδοτεί δικαιούχους και όχι σταθερές Δομές και εργαζόμενους και καθιερώνει το σύστημα των παρόχων, ακυρώνοντας το μοντέλο των σταθερών Δομών, που μια χώρα οφείλει να έχει.
3.      Βάζει στο ίδιο τσουβάλι ιδιώτες με Δημοτικές Δομές χωρίς να μπορεί να τους εξασφαλίζει
4.      Χρήματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την βιωσιμότητα σταθερών Δομών και εργαζόμενων που έχουν προσληφθεί από ΑΣΕΠ, πάνε και σε ιδιώτες
5.      Τα κριτήρια  που βάζει το κατ οίκον φροντίδα,  συρρικνώνουν την παροχή βοήθειας στους ανήμπορους πολίτες και από 130000 που είναι τώρα, δικαίωμα για φροντίδα θα έχουν 48.330, καθιστώντας αδύνατο να βρεθούν τόσοι δικαιούχοι  ισοκατανεμημένοι σε όλη τη χώρα αντιστοίχως των Δημοτικών Δομών που λειτουργούν. Αυτό, επιπλέον έχει ως αποτέλεσμα την υποχρηματοδότηση των περισσότερων Δομών και άρα το κλείσιμο τους και την απόλυση των εργαζομένων.
6.      Ρίχνει στον κανιβαλισμό του ιδιωτικού επιχειρείν, Δημοτικές Δομές και εργαζόμενους, με ιδιώτες. Πως, με ποια κριτήρια θα γίνει η επιλογή του ενός ή άλλου; Πως διασφαλίζονται εκεί οι Δ. Δομές και οι εργαζόμενοι που υπηρετούν στο ΒσΣ; Πως διασφαλίζετε η υποχρέωση της πολιτείας, να παρέχει φροντίδα;

Και σαν να μην έφτανε αυτό,  η πολιτεία πάει ένα βήμα παραπέρα, αφού δηλώνει και με ημερίδες την πρόθεσή της, να επιβάλλει τις Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, ως μοντέλο μέσα από το οποίο θα  λειτουργεί το κατ οίκον φροντίδα.
Δηλαδή, πλήρης αποδόμηση του κοινωνικού κράτους. Η τοπική αυτοδιοίκηση, ευνουχίζεται, αφού της στερείτε κάθε δυνατότητα να ασκήσει κοινωνική πολιτική, κρατώντας το υπάρχον προσωπικό. Ως εκ τούτου:

λέμε όχι στις Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις ως μοντέλο λειτουργίας του ΒσΣ και των προνοιακών Δομών. Το μοντέλο των Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, από μόνο του είναι άκυρο και ως εκ τούτου το απορρίπτουμε.

Θεωρούμε ότι:


  •   Το γεγονός ότι η χώρα μας δεν έχει θεσμοθετημένες δομές πρωτοβάθμιας Κοινωνικής φροντίδας  όπως το Βοήθεια στο σπίτι

  •   Ότι ο Καλλικράτης ( άρθρο 96 & 97 ) , προβλέπει  δημιουργία Διευθύνσεων Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικών Ισοτήτων των Φύλων

  •   Το γεγονός ότι υπάρχουν χρήματα εξασφαλισμένα: α)ΦΕΚ Α' 135/14-06-2012 ΑΚΑΓΕ και β) 0,2%, Ν4052/12 ασφαλιστικές εισφορές, ενώ προβλέπεται στα πλαίσια συμβατικής υποχρέωσης του Υπ. Εσωτερικών, η μέριμνα να καλυφθούν χρηματικά τόσο οι ανασφάλιστοι της χώρας, όσο και οι ορεινές, δυσπρόσιτες και νησιωτικές περιοχές.

  •   Ότι η ΚΕΔΕ επιβεβαιώνει ότι  μέσω του «Βοήθεια στο Σπίτι» υπάρχει τεράστια εξοικονόμηση πόρων λόγω της μείωσης του κόστους λειτουργίας των ασφαλιστικών οργανισμών με την παροχή υπηρεσιών υγείας και πρωτοβάθμιας φροντίδας, από ένα δίκτυο χιλιάδων εξειδικευμένων στελεχών και της εισροής ασφαλιστικών εισφορών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, ενώ  έρευνα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Καθηγητή κ. Ξ. Κοντιάδη: Αξιολόγηση των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας από την Τοπική Αυτοδιοίκηση: δράσεις, ελλείμματα και επικαλύψεις) δείχνει το «Βοήθεια στο Σπίτι» ως την υπηρεσία με την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και ως την πλέον καινοτόμα σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης.

  •  Το ότι οι  εργαζόμενοι των ΒΣΣ έχουν προσληφθεί αξιοκρατικά  μέσω ΑΣΕΠ (Ν.2190/94) με πλήρες ωράριο και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη χωρίς ούτε μια ημέρα διακοπή όλα αυτά τα χρόνια, (δεκαετία) καλύπτοντας  πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

  •   Το γεγονός ότι έχουν προηγηθεί τρείς(3) Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου για την απρόσκοπτη συνέχιση του ΒσΣ και όλων των εργαζομένων σε αυτό:

α)Από 1/1/2012 έως 30/6/2012 του Ν4024/2011,  β)Από 1/7/2012 έως 30/9/2012,  άρθρο πρώτο Ν4087/2012 και  γ) Από 1/10/2012 έως 31/3/2013  άρθρο δεύτερο   Ν4087/2012.

  •   Το γεγονός ότι ακριβώς λόγω της αυξανόμενης φτώχειας και ανέχειας, θα πρέπει να υπάρξει εξαίρεση των κοινωνικών δομών και των εργαζομένων σε αυτές από τους περιορισμούς της δημοσιονομικής πολιτικής ώστε να μπορέσει να διαμορφωθεί ένα εθνικό δίχτυ προστασίας σε επίπεδο Δήμων και πολιτείας  που θα αποτελεί εγγύηση για τον ανήμπορο πολίτη. Κάτι που δε μπορεί να εξασφαλιστεί από καμία Συνεταιριστική Επιχείρηση(που προτάσσει η πολιτεία ως μοντέλο λειτουργίας) δεδομένου ότι τότε, αν για οποιοδήποτε λόγο το κράτος μειώσει τα χρήματα αυτά, καμία Συνεταιριστική δεν δικαιούται να τα απαιτήσει,

ζητάμε με βάση τα παραπάνω να:

κάνετε Νομοθετική ρύθμιση που θα εξασφαλίζει την απρόσκοπτη συνέχιση της εργασίας του υπάρχοντος προσωπικού, την δημιουργία κοινωνικών υπηρεσιών στους Δήμους, και την ένταξη των εργαζομένων  σε αυτές. 
Υπάρχει επιτακτική ανάγκη, σήμερα παρά ποτέ, η πολιτεία και όχι ο ιδιώτης, να σταθεί αρωγός στον δοκιμαζόμενο ανήμπορο πολίτη και άρα να του εξασφαλίσει ένα ανθρώπινο και σταθερό όσο και εγγυημένο δίχτυ κοινωνικής προστασίας, κάτι, που μόνο με τις υπάρχουσες Δομές που λειτουργούν μέσα από τους Δήμους και με το υπάρχον προσωπικό μπορεί να γίνει και για αυτό θα πρέπει να γίνει με Νομοθετική ρύθμιση που θα εξασφαλίζει την απρόσκοπτη συνέχιση της εργασίας του υπάρχοντος προσωπικού, την δημιουργία κοινωνικών υπηρεσιών στους Δήμους και την ένταξη των εργαζομένων σε αυτές.
Έχουμε χρέος ως πολιτεία.
«Ας γίνει το  Βοήθεια στο Σπίτι, το θεμέλιο για τον σεβασμό στον άνθρωπο, στη χώρα μας»



Σας ευχαριστούμε
Με τιμή







Το παρών Ψήφισμα να διαβιβαστεί:

1)    Στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Στυλιανίδη
2)    Στον Υφυπουργό Εργασίας, κ. Παναγιωτόπουλο
3)    Στο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
4)    Στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, κ. Ασκούνη και κ. Δανιηλίδη
5)    Στο Διευθυντή Προσωπικού ΟΤΑ του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης



Και να κοινοποιηθεί:

Στην Ένωση Προσωπικού Υπηρεσιών «Βοήθεια στο Σπίτι» Κεντρικής Μακεδονίας (Ε.Π.Υ.Β. – Κ.Μ.)

Εργαζόμενοι Ο.Τ.Α.: Επίθεση από τα Τρίκαλα του Προέδρου της ΠΟΕ-ΟΤΑ κα...

Εργαζόμενοι Ο.Τ.Α.: Επίθεση από τα Τρίκαλα του Προέδρου της ΠΟΕ-ΟΤΑ κα...:   Αρθρογράφος: Ελισάβετ Παπανικολάου  Πηγή www.trikalanews.gr/



  Image Hosted by ImageShack.usΣτην Γενική Συνέλευση των Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Τρικάλων, συμμετείχε σήμερα ο Πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος, όπου παρουσία περίπου 200 εργαζομένων του Δήμου Τρικκαίων, εξαπέλυσε όπως κατέγραψε το trikalanews.gr επίθεση κατά του …Φούχτελ, της ΚΕΔΕ αλλά και του …Αλαφούζου.
«Ένας επικοινωνιακός συρφετός μας συκοφαντεί, όπως έγινε και με τους εργαζόμενους του Δήμου Τρικκαίων από τον κρατικοδίαιτο επιχειρηματία που με άρθρο του στην ΄΄Καθημερινή ΄΄ με τίτλο ΄΄Στα Τρίκαλα στα δύο στενά χάθηκε η …λογική΄΄ , επιχειρεί να απαξιώσει όπως και άλλοι στα κανάλια και να επιδιώκει την κατάργηση του δημοσίου τομέα. Ένας μηχανισμός, στο πλευρό της Κυβέρνησης για την προετοιμασία των 12.000 απολύσεων μέχρι το Πάσχα και των 25.000 απολύσεων μέχρι το τέλος του έτους», ανέφερε ο κ. Μπαλασόπουλος.
Ο Πρόεδρος της ΠΟΕ –ΟΤΑ, αφού ανέφερε πως «την αξιολόγηση των Δήμων, θα την κάνει το Γερμανικό Υπουργείο Εσωτερικών», επιτέθηκε στην ΚΕΔΕ για την παθητική της στάση στην μη καταγγελία των Μνημονίων αλλά και στην …διπροσωπία που από την μια δεν έδινε στοιχεία στο Υπουργείο για το θέμα της διαθεσιμότητας των εργαζομένων, αλλά μετά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, έσπευσε να το κάνει…
«Μέχρι 31 Μαρτίου, θα ολοκληρώσουν την αξιολόγηση των Μονάδων των Δήμων και μέχρι τέλους του χρόνου ή αρχές του 2014, θα ολοκληρώσουν και τις απολύσεις προσωπικού. Θα μείνουν στους Δήμους μόνο Μονάδες που δεν ενδιαφέρουν τους επιχειρηματίες και οι Δήμοι θα συνάπτουν σύμβαση έργου με επιστήμονες για την παροχή υπηρεσιών που δεν θα μπορούν να πληρώσουν και θα τις πληρώνουν οι Δημότες. Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί θα λέγεται αυτό και άρχισε να υλοποιείται σιγά-σιγά», ανέφερε ο κ. Μπαλασόπουλος και πρόσθεσε « Ο Δήμος Τρικκαίων δεν είναι στο ΄΄κόκκινο΄΄ αλλά στο … ΄΄κατακόκκινο΄΄ που σημαίνει , άμεση είσπραξη των οφειλών δημοτών, υποχρεωτικές μετατάξεις προσωπικού, κατάργηση Υπηρεσιών και νέοι δημοτικοί φόροι. Μόνο 35 από τους 325 Δήμους της χώρας, δεν θα έχουν πρόβλημα, γιατί έχουν εγκεκριμένους και ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Δεν είναι τυχαίο πως στους 12 Δήμους μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Καρδίτσας που ανακοινώθηκαν χθες από την Κυβέρνηση για ‘’πιλοτική΄΄ εφαρμογή, είναι αυτοί που συζητάνε με τον …Φούχτελ.  Μην ακούτε τα …επικοινωνιακά τους κόλπα περί ΄΄λάθους΄΄ Μνημονίου, δεν θα διαπραγματευτεί η κυβέρνηση, είναι έτοιμη να ξεπουλήσει τα πάντα για να εξυπηρετήσει τα σχέδια των αφεντικών της».
Ο κ. Μπαλασόπουλος, αναφερόμενος στην λεηλασία των Ασφαλιστικών Ταμείων, ανέφερε πως «Θέλουν να πάρουν και τα τελευταία 300 εκ. ευρώ από τα αποθεματικά του ΤΥΔΚΥ για να τα δώσουν στον ΕΟΠΥΥ , και τους λέμε θα τους κόψουμε το χέρι από την …ρίζα αν απλώσουν πάλι χέρι στα λεφτά του ταμείου μας».
Καλώντας τους εργαζόμενους για καθολική συμμετοχή στην αυριανή απεργία, ο κ. Μπαλασόπουλος ανέφερε πως «δυστυχώς στην Ελλάδα, το δικαίωμα για δουλειά, κατάντησε προνόμιο» και πρόσθεσε «με την απεργία δεν χάνεται μεροκάματο, αλλά με την μη συμμετοχή …μηνιάτικα, όπως έγινε με το 1ο Μνημόνιο. Στον δρόμο για να τους σταματήσουμε»…
Η παρουσία του Προέδρου της ΠΟΕ-ΟΤΑ, στα Τρίκαλα, ολοκληρώθηκε με γεύμα που του παρέθεσαν σε ταβέρνα στα «Μανάβικα», τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων ΠΟΕ-ΟΤΑ Ν. Τρικάλων.

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Ο ΡΕΜΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

ΣΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ο κ. ΡΕΜΜΟΣ (ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ) ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ
ΠΑΡΕΥΡΕΘΗΣΑΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΒΣΣ , ΚΗΦΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΗΜ. ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΦΕΛΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ.
 
Αξίζει να αναφέρουμε ότι ΟΛΟΙ δήλωσαν την συμπαράστασή τους.
Ιδιαίτερα υποστηρικτική ήταν η τοποθέτηση του Δημάρχου Αρχανών κ Ρούσου Κυπριωτάκη, αλλά και του κ.Δρακάκη που ήταν απόλυτοι ως προς το ανεφάρμοστο σχέδιο της πολιτείας αλλά και ξεκάθαροι προς εμάς προτρέποντας μας , να μην μετέχουμε στις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις (Κ.Σ.Ε.) που μόνο ταφόπλακα για το ΒΣΣ μπορεί να χαρακτηριστεί και βέβαια οδηγεί στην κατάρρευση του κοινωνικού κράτους αλλά και του κοινωνικού ρόλου των δήμων.....
Επίσης τοποθετήθηκαν και άλλοι εκπρόσωποι κοινωφελών επιχειρήσεων, ΟΛΟΙ καταλήγοντας στα ίδια συμπεράσματα.
Αν και είχαν ειδοποιηθεί ΟΛΟΙ οι Δήμαρχοι παρόντες ήταν ελάχιστοι. (αν ξεχνώ να αναφέρω τα ονόματά τους μπορείτε να τα συμπληρώσετε) Το ίδιο και οι πρόεδροι των κοινωφελών....
Ο κ. Αυγενάκης, δήλωσε και τόνισε την συμπαράσταση της κυβέρνησης στο πλευρό των εργαζόμενων...... αλλά τόνισε ότι η λύση που προτείνεται είναι η μόνη δυνατή........
Φυσικά του είπαμε πως η μόνη λύση για εμάς , που εξασφαλίζει ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους, είναι η ανανέωση των συμβάσεων μέσω νομοθετικής ρύθμισης και συγχρηματοδότησης. Απάντησε ότι νομικά δεν γίνεται και είναι ανοικτός σε διερεύνηση για εξεύρεση λύσης.
Εκεί του πρότεινα να κάνουν μια 5ετή σύμβαση όπως έκαναν με τους πυροσβέστες....... Δήλωσε ότι θα ενημερωθεί γιατί δεν ξέρει ότι έχει γίνει κάτι τέτοιο........ και επειδή έπρεπε να φύγει είπε ότι μπορούμε να τον επισκεφτούμε στο γραφείο του για να συζητήσουμε....
Στην συνέχεια ο κ Ρέμος προσπάθησε να μας πείσει ..... για να δημιουργήσουμε κοινωνικές  συνεταιριστικές επιχειρήσεις με τις κοινωφελείς των δήμων. Του ανάλυσα τα εξής:
Πόσες ΚΣΕ θα δημιουργηθούν; Θα είναι όλες βιώσιμες; Σαν παράδειγμα έφερα τον δήμο Ηρακλείου που απασχολεί 47 εργαζόμενους στο ΒΣΣ και αν γίνει ΚΣΕ μπορούν να ενταχθούν όλοι; Πως μπορεί να είναι βιώσιμη μια τέτοια επιχείρηση, ακόμα και αν ανοίξουν τα κριτήρια σε βάθος χρόνου; ΔΕΝ απάντησε για τους εργαζόμενους και επέμεινε ότι θα ανοίξουν τα κριτήρια.... εκεί του είπα ότι ακόμη και αν στην αρχή είναι βιώσιμη, όταν ανοίξουν και ιδιωτικές εταιρείες, θα μοιραστεί “η πίτα”και δεν θα φτάνει για όλους..... Επίσης του ανέφερα ότι το κράτος είναι αναξιόπιστο και δεν μπορούμε να το εμπιστευθούμε αφού μπορεί στην πορεία να μην θέλει ή να μην μπορεί ή να περικόψει την χρηματοδότηση ή και να την κατευθύνει σε “δικούς του “ με αδιαφανείς τρόπους.... παράδειγμα : μέχρι πρόσφατα οι ΚΣΕ δεν φορολογούνταν και με τον νέο φορολογικό νόμο (παράγραφος 10 άρθρου 2) φορολογούνται ....
Επειδή αναφέρθηκε επανειλημμένα στην επιτυχία των ΚΣΕ σε άλλες χώρες ,του απάντησα ότι οι συνθήκες στην Ελλάδα δεν είναι οι ίδιες π.χ. οι χρηματοδοτήσεις αλλά και οι μισθοί των εργαζομένων εκεί είναι πολύ μεγαλύτεροι με αποτέλεσμα να υπάρχουν κίνητρα για κάτι τέτοιο σε αντίθεση με εμάς που για να είναι βιώσιμη μια ΚΣΕ που βέβαια δεν έχει σκοπό το κέρδος, οι μισθοί των εργαζομένων θα είναι οι κατώτεροι βασικοί .
ΑΡΑ γιατί να επιχειρήσουμε και να ρισκάρουμε, όταν μπορούμε να εγγραφούμε στο ταμείο ανεργίας (φανταστείτε πόσο θα αυξηθεί η ανεργία) για ένα χρόνο ,εξασφαλίζοντας τα ελάχιστα για την επιβίωσή μας, αλλά προσδοκώντας σε πιθανές καλύτερες ευκαιρίες εύρεσης εργασίας π.χ. Οι νοσηλευτές μπορούν να βρούν δουλειά σε νοσοκομεία., ιατρεία κλπ. Συγχρόνως μπορούμε να διεκδικήσουμε ομαδικά τα δικαιώματα που απορρέουν από την 10ετή εργασία μας, εκμεταλλευόμενοι κάθε εθνική αλλά και κοινοτική νομοθεσία και δικαστήρια.
Εξάλλου στο σύνταγμά μας αλλά και με νόμο αναφέρεται ότι η κοινωνική πολιτική πρόνοιας είναι υποχρέωση του κράτους και όχι ιδιωτών.... Για να θεωρηθεί δε το καινούργιο σύστημα αποτελεσματικό και αντάξιο του ΒΣΣ θα πρέπει να εξασφαλίζει την ένταξη όλων των μέχρι τώρα ωφελούμενων και να επεκτείνει τις υπηρεσίες του και σε άλλες ευπαθείς ομάδες που μέχρι τώρα αποκλείονταν αδικαιολόγητα.
Να σας διευκρινίσω ότι εάν μια τέτοια ΚΣΕ καταστεί μη βιώσιμη, δηλαδή έχει ζημιές ή χρέη, καλύπτονται από τα μέλη - εργαζόμενους και μέχρι του ποσού της συνεταιριστικής τους μερίδας !!!!! δηλαδή χάνουν το κεφάλαιο που έχουν επενδύσει στην ΚΣΕ.!!!! Στη συνέχεια κηρύσσει πτώχευση και γίνεται εκκαθάρισή της βάση της εμπορικής νομοθεσίας. ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΚΕΡΔΗ .
Τέλος εάν μια ΚΣΕ παραβει τις διατάξεις του νόμου, θα επιβάλλεται πρόστιμο 5.000 - 50.000 ευρώ. Ποιος μπορεί να εγγυηθεί για την αρτιότητα και την ηθική των μελών της, που εάν κάποιο παρανομήσει πχ. κλέψει ή χρηματιστεί, θα πληρώσουν το πρόστιμο όλοι.
Τονίστηκε ότι το σχέδιό τους περιλαμβάνει και τα ΚΗΦΗ προσεχώς και τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς και την “νοσηλεία κατ'οίκον” όπως και πολλές άλλες δράσεις που αφορούν υπηρεσίες προς ηλικιωμένους, παιδιά, ΑΜΕΑ, ευπαθείς κοιν.ομάδες κλπ
Συμπερασματικά, 
ΤΟΥ ΤΟΝΙΣΑΜΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΙΠΑΜΕ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΤΙ :
 
ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΠΟΧΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΣΕ, ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥΣ, ΝΑ ΞΕΦΟΡΤΩΘΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ, ΜΕ ΤΟΝ ΠΙΟ ΑΝΩΔΥΝΟ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΤΡΟΠΟ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΥΞΗΣΟΥΝ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΕΜΠΛΟΚΕΣ ,
ΘΑ ΑΠΟΤΥΧΕΙ........
ΕΥΕΛΠΙΣΤΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΛΥΣΗ ΚΑΙ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΕΝΩΜΕΝΟΙ....


Υ.Γ: εάν μπούμε σε ΚΣΕ χάνουμε το δικαίωμα του ταμείου ανεργίας.......
Κατερίνα Παπαδάκη