!

..."ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ"... !
ΟΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ !!!! Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ !!!! ΠΑΡΟΧΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

Αναγνώστες

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ - Δελτίο Επικαίρων Ερωτήσεων



ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
 
ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
της Πέμπτης 1ης Αυγούστου 2013 ώρα 09.30 π.μ.
 
ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ (Άρθρα 29 παρ.1 και 130 παρ.8 του Καν. Βουλής
 
1.- Η με αριθμό 14/29-7-2013 Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτού Λακωνίας της Νέας Δημοκρατίας κυρίας Φεβρωνίας Πατριανάκου προς τoν Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με τη λήψη μέτρων συμψηφισμού αμοιβαίων ληξιπρόθεσμων οφειλών μεταξύ του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των ιδιωτών.
 
2.- Η με αριθμό 18/29-7-2013 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς – Ενωτικού Κοινωνικού Μετώπου κ. Γεωργίου Βαρεμένου προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σχετικά με την ανάγκη επιβολής της νομιμότητας στο έργο κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου Αμβρακίας - Ακτίου, επανεκκίνησης των εργασιών και προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
 
3.- Η με αριθμό 15/29-7-2013 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Χίου του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Κωνσταντίνου Τριαντάφυλλου προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, σχετικά με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».
 
4.- Η με αριθμό 17/29-7-2013 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Ηρακλείου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Επαμεινώνδα Μαριά προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με τη νομιμότητα και διαχείριση των κινδύνων των στεγαστικών δανείων συνδεδεμένων με την ισοτιμία ευρώ\ελβετικού φράγκου (EURO/CHF) εν όψει της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
 
 5.- Η με αριθμό 16/29-7-2013 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Εύβοιας της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Δημητρίου Αναγνωστάκη προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σχετικά με τη βιωσιμότητα της βιομηχανίας «ΛΑΡΚΟ».
 
6.-Η με αριθμό 19/29-7-2013 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Λάρισας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, κ. Γεωργίου Λαμπρούλη προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, σχετικά με τις περικοπές σε έκτακτους και συμβασιούχους διδάσκοντες στα AEI και ΤΕΙ.
 
 
 
** Οι Επίκαιρες Ερωτήσεις που θα απαντηθούν από τον ίδιο Υπουργό ή Υφυπουργό θα συζητηθούν η μία μετά την άλλη.

Η ΠΡΩΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΩΝΕΙ ΣΧΟΛΙΚΟΥΣ ΦΥΛΑΚΕΣ


Εκδόθηκε σήμερα η απόφαση για τα προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει οι σχολικοί φύλακες του Χαϊδαρίου με δικηγόρο τον κ. Μαλεβίτη και διατάσσει την επιστροφή στην εργασία τους καθώς και πληρωμή με το 100% των αποδοχών τους.
 eparousia.gr

Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Οικογενειακό επίδομα 2013: Το δικαιούσαι; Οδηγίες

Στα αζήτητα έχει μείνει σχεδόν το 30% των κονδυλίων για το οικογενειακό επίδομα. Παρότι έχουν ήδη εκκαθαριστεί σχεδόν 2,1 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις Ε1, παραμένει αναντίστοιχα χαμηλή η υποβολή δηλώσεων Α21, με βάση τις οποίες τα νοικοκυριά θα μοιραστούν τα επιδόματα στήριξης τέκνων.

Μετά από δειγματοληπτικούς ελέγχους των αρμόδιων υπηρεσιών των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, διαπιστώθηκε ότι μεγάλος αριθμός φορολογούμενων, παρότι δικαιούνται τα νέα οικογενειακά επιδόματα στήριξης τέκνων, δεν έχουν υποβάλλει ακόμη το...
έντυπο Α21 προκειμένου να τους καταβληθεί.

Το θέμα συζήτησαν σε σύσκεψη που είχαν την Τρίτη οι υπουργοί κ.Γιάννης Βρούτσης και Γιάννης Στουρνάρας. Από την πορεία εκκαθάρισης των αιτημάτων για την καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων, προκύπτει ότι μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί μόλις 142.543 αιτήματα, συνολικού ποσού 234 εκατ. ευρώ, όπως τονίζει το υπουργείο Εργασίας.

Από φέτος το επίδομα δικαιούνται και οικογένειες με μόλις 1 παιδί, εφόσον το φορολογητέο εισόδημά τους το 2012 δεν ξεπερνούσε τα 30.000 ευρώ το χρόνο. Υπό τις συνθήκες κρίσης και υψηλής ανεργίας που βιώνει η χώρα, θα έπρεπε να έχουν ζητήσει να λάβουν το επίδομα εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχοι. Είτε όμως από άγνοια, είτε από αμέλεια (;) εκτιμάται ότι σχεδόν ένας στους τρεις δικαιούχους δεν έχει ακόμα σπεύσει να μπει στη διαδικασία.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, οι δικαιούχοι, αφού υποβάλουν ηλεκτρονικά την φορολογική τους δήλωση (Ε1), πρέπει αμέσως μετά να υποβάλουν και το αντίστοιχο έντυπο λήψης του επιδόματος (έντυπο Α21), το οποίο και θα λαμβάνεται κατόπιν ολοκλήρωσης του ελέγχου των φορολογικών στοιχείων.

Συνεπώς, όσο πιο αργά κατατεθεί η φορολογική δήλωση και εκκαθαριστεί, με βάση και τις νέες προθεσμίες, τόσο αργότερα θα διατεθεί στους δικαιούχους το επίδομα τέκνων.

Με βάση τα νέα εισοδηματικά κριτήρια:

- το επίδομα χορηγείται στο σύνολό του (480 ευρώ) για οικογένειες με ένα παιδί αν το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 9.000 ευρώ για οικογένεια με δύο γονείς και τα 7.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια.

- τα 2/3 του επιδόματος (320 ευρώ) χορηγούνται για οικογενειακό εισόδημα έως 18.000 ευρώ (δύο γονείς) και έως 14.000 ευρώ (μονογονεϊκή),

- το 1/3 του επιδόματος (160 ευρώ) χορηγείται για οικογενειακό εισόδημα έως 27.000 ευρώ και έως 21.000 ευρώ, αντίστοιχα.

Mε δύο παιδιά:

- το επίδομα χορηγείται στο σύνολό του (960 ευρώ) όταν το οικογενειακό εισόδημα είναι έως 10.000 ευρώ (δύο γονείς) και έως 8.000 ευρώ (μονογονεϊκή)

- τα 2/3 του επιδόματος (640 ευρώ) χορηγούνται για ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ (δύο γονείς) και έως 16.000 ευρώ (μονογονεϊκή),

- το 1/3 του επιδόματος (320 ευρώ) το οικογενειακό εισόδημα ορίζεται έως 30.000 ευρώ (δύο γονείς) και έως 24.000 ευρώ (μονογονεϊκή).

Πολύτεκνοι

Το ειδικό επίδομα στήριξης τρίτεκνων και πολύτεκνων ανέρχεται στα 500 ευρώ για κάθε παιδί.

Βασική προϋπόθεση είναι το οικογενειακό εισόδημα να μην είναι μεγαλύτερο από τα 45.000 ευρώ εάν πρόκειται για τρίτεκνη οικογένεια.

Το όριο αυτό αυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για το τέταρτο παιδί, δηλαδή φτάνει στα 48.000 ευρώ και 4.000 ευρώ για οικογένειες άνω των τεσσάρων τέκνων, δηλαδή ανεβαίνει στα 49.000 ευρώ για οικογένεια με πέντε παιδιά.

www.euro2day.gr

Οι Σχολικοί Φύλακες και η «σωτήρια» λύση των… Κοιν.Σ.Επ..


Με ανακοίνωση της ε/ε της ΠΟΕ-ΟΤΑ αποδοκιμάζει τη στάση των αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης και τη «σωτήρια» λύση των ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ που προτείνουν στους σχολικούς φύλακες τη στιγμή που θα έπρεπε να συμπαραταχθούν με τους εργαζόμενους στον αγώνα για την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας και τη διασφάλιση των υπηρεσιών και του αυτοδιοίκητου της τοπικής αυτοδιοίκησης.

 Ανακοίνωση της ε/ε της ΠΟΕ-ΟΤΑ

Την περίοδο που η Τοπική Αυτοδιοίκηση στραγγαλίζεται οικονομικά και θεσμικά και οδηγείται μαζί με χιλιάδες εργαζόμενους στον «ξαφνικό» θάνατο, καθώς με την ψήφιση του Ν. 4172/2013 6.000 εργαζόμενοι (Σχολικοί Φύλακες και Δημοτικοί Αστυνομικοί) οδηγούνται στην απόλυση, η πλειοψηφία των αιρετών μετά τους φραστικούς λεονταρισμούς, το αγωνιστικό κρεσέντο και την «μονοήμερη» παραίτησή τους, συνεχίζουν ακάθεκτη την διάλυση με κάθε τρόπο του κοινωνικού ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Αντί να παλέψουν μαζί με τους εργαζόμενους και τους πολίτες για την αποτροπή με κάθε τρόπο της διάλυσης των Ο.Τ.Α. και της απόλυσης χιλιάδων εργαζομένων, επιλέγουν για άλλη μια φορά την στήριξη και εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών των περικοπών, των απολύσεων και των απαγορεύσεων.
Εκεί που οι φραστικοί λεονταρισμοί τους έδειχναν τη συνέχιση του αγώνα τους για την υπεράσπιση του αυτοδιοίκητου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (άρθρο 102 του Συντάγματος) τα ξέχασαν όλα και για την αντιμετώπιση του προβλήματος από την κατάργηση των Σχολικών Φυλάκων και της Δημοτικής Αστυνομίας βρήκαν αμέσως τη λύση. Την ίδρυση και λειτουργία Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.). Θέλουν δε όλη αυτή την απαράδεκτη διαδικασία να την παρουσιάσουν ως «αναγκαστική».
Τα διλήμματά τους είναι γνωστά, «πως θα φυλαχτούν τα Σχολικά Συγκροτήματα και οι υπηρεσίες των Δήμων». Με αυτή την εκβιαστική πολιτική θέλουν να αναγκάσουν τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας, να συμμετέχουν στην ίδρυση των «Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων». Αποκρύβοντας τόσο από τους εργαζόμενους όσο και από τους πολίτες ότι σε μια περίοδο που οι περικοπές των πόρων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν ξεπεράσει το 60%, η λειτουργία αυτών των επιχειρήσεων θα είναι ανταποδοτική.
Οι εργαζόμενοι θα λειτουργούν υπό συνθήκες ενός σύγχρονου δουλεμπορίου, χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με επισφαλή και περιορισμένο χρόνο εργασίας, καθώς μπροστά στον τρόμο της ανεργίας θα συνεχίσουν να δέχονται τον ένα εκβιασμό μετά τον άλλο. Με εκβιαστικούς όρους της άθλιας πολιτικής των μνημονίων και της δικομματικής κυβέρνησης θα είναι μόνιμα θύματα της λογικής των «συνεταιριστικών μετόχων» και του μερίσματος, ενώ οι αιρετοί θα είναι διπλά κερδισμένοι καθώς ξεφορτώνονται βασικές υπηρεσίες των Ο.Τ.Α. και θα επιδοθούν ενόψει των Δημοτικών εκλογών στην ανάπτυξη των πελατειακών σχέσεων που τόσο απλόχερα προσφέρουν οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις.
Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης που πάει να δημιουργηθεί και για τη συνέχιση των παρεμβάσεων μας για την αποτροπή των απολύσεων:
1.Παρεμβαίνουμε στις Δημοτικές Αρχές και τα Δημοτικά Συμβούλια για την λήψη αποφάσεων που να αρνούνται την έκδοση των διαπιστωτικών πράξεων για τους Σχολικούς Φύλακες καθώς είναι αντισυνταγματικές (άρθρο 102 του Συντάγματος).
2.Απαιτούμε από την κυβέρνηση την ΑΜΕΣΗ ψήφιση της διάταξης για την αναγνώριση ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά της προϋπηρεσίας των Σχολικών Φυλάκων, που είχαν πριν μετατραπεί η σύμβασή τους σε Αορίστου Χρόνου με το Π.Δ. 164/2004.
3.Αντιδρούμε σε κάθε προσπάθεια μεταφοράς της αρμοδιότητας από τους αιρετούς σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.) και την ιδιωτικοποίηση βασικών υπηρεσιών των Ο.Τ.Α.
4.Οργανώνουμε τις Νομικές παρεμβάσεις για την παραμονή των συναδέλφων μέσω της διαδικασίας των ασφαλιστικών μέτρων σύμφωνα και με τις οδηγίες για τη Νομική Προστασία των Σχολικών Φυλάκων.
5.Γινόμαστε ο καθημερινός «εφιάλτης» τους (κυβέρνηση, αιρετοί, τρόικα κ.λπ.) με συγκεντρώσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας και κάθε άλλη αγωνιστική δράση σε κάθε μεριά της χώρας ώστε να μην απολυθεί κανένας συνάδελφος (αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες σε συνδυασμό με την έκβαση των νομικών παρεμβάσεων).
Συνάδελφοι,
Το επόμενο χρονικό διάστημα που θα ενταθεί η επίθεση όχι μόνο στους εργαζόμενους αλλά συνολικά στην κοινωνία, είναι απαραίτητη η παρουσία ΟΛΩΝ μας, κάθε εργαζόμενου, κοινωνικής ομάδας και συνδικαλιστικού στελέχους.


Η ανακοίνωση της ε/ε της ΠΟΕ-ΟΤΑ σε μορφή Word ΕΔΩ

Το έγγραφο της ε/ε της ΠΟΕ-ΟΤΑ προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας για την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης προκειμένου να αναγνωριστεί η προϋπηρεσία των σχολικών φυλάκων που είχαν πριν μετατραπεί η σύμβαση τους σε αορίστου χρόνου με το Π.Δ. 164/2004ΕΔΩ

 http://askota.gr

ΠΟΕ – ΟΤΑ: Κατέθεσε σχέδιο για την προϋπηρεσία των Σχολικών Φυλάκων



Σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης για την αναγνώριση της προϋπηρεσίας των Σχολικών Φυλάκων, πριν μετατραπεί η σύμβασή τους σε Αορίστου Χρόνου με το Π.Δ. 164/2004, απέστειλε η ΠΟΕ-ΟΤΑ, προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη και Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.
Σύμφωνα με έγγραφο του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας (αριθμ. πρωτ.: Φ.80000/20877/281/17-9-2009), η ασφαλιστική κάλυψη των απασχολουμένων σε προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, απαιτεί ειδική νομοθετική ρύθμιση από τα συναρμόδια Υπουργεία (Εσωτερικών και Εργασίας).
Η ΠΟΕ-ΟΤΑ ζητά την άμεση προώθηση και ψήφιση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, τονίζοντας  θα ικανοποιήσει ένα χρόνιο και δίκαιο αίτημα των Σχολικών Φυλάκων, ενώ όπως τονίζουν  με την αναγνώριση αυτή θα θεμελιώσουν δικαίωμα σύνταξης και δεν θα οδηγηθούν στην απόλυση και την ανεργία.

 aftodioikisi.gr

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Οδηγίες της ΠΟΕ-ΟΤΑ για τη νομική προστασία των σχολικών φυλάκων

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Μετά τη νέα φασιστική, αντισυνταγματική και πραξικοπηματική απόφαση της δικομματικής κυβέρνησης που οδηγεί στη διαθεσιμότητα-απόλυση περίπου 6.000 εργαζόμενους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Σχολικοί Φύλακες και Δημοτικοί Αστυνομικοί), σας ενημερώνουμε για τις ενέργειες στις οποίες, σύμφωνα με τις οδηγίες της Δικηγόρου Αθηνών κα Μαρίας-Μαγδαληνή Τσίπρα, θα πρέπει να προβείτε κατ΄ αρχήν για τους Σχολικούς Φύλακες (στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οδηγίες για τους Δημοτικούς Αστυνομικούς) καθώς οι διατάξεις που έχουν ψηφιστεί έχουν καταστεί νομικά διάτρητες και από προηγούμενες νομικές παρεμβάσεις μας στη διαδικασία εφαρμογής του Ν.4093/2012.
 
Στις 23-7-2013 δημοσιεύτηκε στο Φ.Ε.Κ.-ΤΕΥΧΟΣ Α΄-ΑΡΙΘΜ. ΦΥΛΛΟΥ 167/23-7-2013 ο Ν.4172/2013, «Φορολογία εισοδήματος, επείγοντα μέτρα εφαρμογής του Ν.4046/2012, του Ν.4093/2012 και του Ν.4127/2013 και άλλες διατάξεις», με τον οποίο τίθενται σε διαθεσιμότητα μεταξύ άλλων και οι Σχολικοί Φύλακες.

Στη συνέχεια ακολούθησε η με αριθμ. πρωτ.: ΔΙΠΙΔΔ/Β.2/1/20845/24-7-2013 εγκύκλιος του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, με την οποία δόθηκαν οδηγίες στις υπηρεσίες για την εφαρμογή των διατάξεων, που αφορούν στους Σχολικούς Φύλακες και στο τεχνικό προσωπικό της Διεύθυνσης Κρατικών Οχημάτων. Σύμφωνα με την πιο πάνω εγκύκλιο μέχρι τις 31 Ιουλίου 2013 οι οικείες Διευθύνσεις καλούνται:

1.Να διασταυρώσουν τις περιπτώσεις των υπαλλήλων, που εξαιρούνται από την διαθεσιμότητα, δηλαδή:

α. Υπάλληλοι που είναι ανάπηροι σε ποσοστό τουλάχιστον 67% ή πολύτεκνοι κατά την έννοια των παραγράφων 1 έως 3 του άρθρου πρώτου του Ν.1910/1944 (Α΄ 229), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 6 του Ν.3454/2006 (Α΄ 75), εφόσον τα τέκνα, που ορίζονται στις προαναφερόμενες διατάξεις του Ν.1910/1944, συνοικούν με αυτόν και ανήκουν στην κατηγορία των εξαρτώμενων μελών σύμφωνα με τον Κ.Φ.Ε., όπως ισχύει.
β. Υπάλληλοι των οποίων οι σύζυγοι ή τέκνο που ανήκει στην κατηγορία των εξαρτώμενων μελών σύμφωνα με τον Κ.Φ.Ε. και έχει ετήσια εισοδήματα χαμηλότερα των 12.000 ευρώ, και συνοικεί με αυτόν, έχει αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον 67%.
γ. Υπάλληλοι οι οποίοι, δυνάμει Νόμου ή δικαστικής αποφάσεως ασκούν κατ’ αποκλειστικότητα τη γονική μέριμνα τέκνου, που συνοικεί με αυτόν και ανήκει στην κατηγορία των εξαρτώμενων μελών σύμφωνα με τον Κ.Φ.Ε., όπως ισχύει, και έχει ετήσια εισοδήματα χαμηλότερα των 12.000 ευρώ.
δ. Υπάλληλοι των οποίων ο σύζυγος ή η σύζυγος τίθεται σε διαθεσιμότητα δυνάμει του παρόντος Νόμου.
ε. Υπάλληλοι οι οποίοι έχουν ορισθεί δικαστικοί συμπαραστάτες δυνάμει δικαστικής αποφάσεως και συνοικούν με τον συμπαραστατούμενο ο οποίος έχει ετήσια εισοδήματα χαμηλότερα των 12.000 ευρώ.

2.Να εκδώσουν τις διαπιστωτικές πράξεις για θέση σε διαθεσιμότητα των υπολοίπων και να επικαιροποιήσουν τη βάση του Μητρώου Μισθοδοτούμενων Ελληνικού Δημοσίου (Απογραφή) με τα στοιχεία εκείνα των υπαλλήλων, που τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

Μετά από την ανωτέρω εγκύκλιο, αυτό που θα πρέπει να περιμένουν οι Σχολικοί Φύλακες είναι να τους κοινοποιηθεί μια διαπιστωτική πράξη διαθεσιμότητας και βεβαίως με το ίδιο ή διαφορετικό έγγραφο να κληθούν να παραδώσουν τα κλειδιά των Σχολείων, καθώς και οποιοδήποτε άλλο υλικό διαθέτουν στην κατοχή τους.

Είναι προφανές, ότι οι υπάλληλοι πρέπει να αρνηθούν να παραλάβουν τις διαπιστωτικές πράξεις. Αν δεν τις παραλάβουν δεν υπάρχει καμία δυσμενής συνέπεια εις βάρος του υπαλλήλου. Απλώς θα αναγκαστούν να την στείλουν στο σπίτι με Δικαστικό Επιμελητή. Όσοι «αναγκαστούν» να τις παραλάβουν θα υπογράψουν «με επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος» και στη συνέχεια να παραδώσουν όποιο υλικό έχουν στα χέρια τους μόνο με την υπογραφή πρωτοκόλλου παράδοσης- παραλαβής, στο οποίο και πρέπει να ζητηθεί να καταγράφεται ακριβώς, ότι παραδίδεται και ότι ελέγχθηκαν οι χώροι του σχολείου, στους οποίους δεν υπάρχει καμία ασυνήθης φθορά. Οι Σύλλογοι-Μέλη της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. καλούνται να παρέμβουν στις Δημοτικές  Αρχές αλλά και στα Δημοτικά Συμβούλια ώστε με αποφάσεις τους να αρνηθούν την έκδοση των διαπιστωτικών πράξεων, καθώς έρχονται σε αντίθεση με το άρθρο 102 του Συντάγματος.

Σε πολλούς Δήμους έχει προταθεί εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, να συσταθούν Κοινωφελείς Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.) από τους «διαθέσιμους Σχολικούς Φύλακες», προκειμένου να αναληφθεί το έργο της φύλαξης των σχολείων. Στο σημείο αυτό, αναφέρουμε την αντίθεσή μας, καθώς αποτελούν την πιο ακραία μορφή νεοφιλελεύθερης πολιτικής με μοναδικό στόχο τη διάλυση των κοινωνικών υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη μεταφορά τους στον Ιδιωτικό Τομέα. Θύματα αυτής της ιδιωτικοποίησης δεν θα είναι μόνο οι πολίτες αλλά και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι που θα λειτουργούν υπό συνθήκες ενός σύγχρονου δουλεμπορίου, χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με επισφαλή και περιορισμένο χρόνο εργασίας, καθώς μπροστά στον τρόμο της ανεργίας θα συνεχίσουν να δέχονται τον έναν εκβιασμό μετά τον άλλο.

Εφιστούμε την προσοχή στο ότι, η συμμετοχή σε εταιρία αυτού του είδους ενδέχεται να οδηγήσει στην διαγραφή από την κατάσταση της διαθεσιμότητας, με αποτέλεσμα την άμεση απόλυση, συνιστά δε σε κάθε περίπτωση, ιδιωτική επιχείρηση, με όλες τις διαχειριστικές και οικονομικές ιδιαιτερότητες, που αυτή έχει και τελικώς είναι εξαιρετικά αβέβαιο, ότι ακόμα και με αυτόν τον τρόπο η συσταθείσα εταιρία θα συνεχίσει να αναλαμβάνει το έργο της φύλαξης και στο μέλλον. Και αλήθεια στο τέλος ποιος θα πληρώνει το κόστος λειτουργίας των ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. οι υπερχρεωμένοι Δήμοι ή οι εξαθλιωμένοι πολίτες;

Μετά την παραλαβή της σχετικής πράξης, οι υπάλληλοι πρέπει να αποφασίσουν εάν και κατά πόσο επιθυμούν να κινηθούν νομικά με την άσκηση αγωγής, ασφαλιστικών μέτρων και με την υποβολή αιτήματος για την χορήγηση προσωρινής διαταγής, προκειμένου να καταστεί εφικτή η επάνοδος στην υπηρεσία στην οποία υπηρετούσαν πριν την θέση τους σε διαθεσιμότητα και βεβαίως με την καταβολή του συνόλου των αποδοχών τους (και όχι του 75% της διαθεσιμότητας).

Σημειώνεται ότι, λόγω του γεγονότος ότι οι Σχολικοί Φύλακες είναι Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου εργαζόμενοι υπάγονται αποκλειστικά στην αρμοδιότητα των Πολιτικών Δικαστηρίων και δη σε αυτήν του Μονομελούς Πρωτοδικείου και όχι στα Διοικητικά Δικαστήρια.

Η αγωγή πρέπει να ασκηθεί εντός τριών (3) μηνών από την έναρξη της διαθεσιμότητας και τα ασφαλιστικά μέτρα, πρέπει να ασκηθούν το ταχύτερο δυνατόν, καθώς ο υπάλληλος επικαλείται ότι υφίσταται επείγουσα περίπτωση, που σχετίζεται με την ανάγκη βιοπορισμού του ιδίου και της οικογενείας του.

Προς την κατεύθυνση αυτή, κρίσιμο είναι να ζητηθούν ήδη από τώρα, πιστοποιητικό υπηρεσιακών μεταβολών, στο οποίο θα φαίνεται η υπηρεσιακή διαδρομή του υπαλλήλου και να συλλεγούν όσα έγγραφα αποδεικνύουν την οικονομική και εν γένει οικογενειακή και κοινωνική κατάσταση του υπαλλήλου, καθώς και κάθε έγγραφο ή αίτημα του Δήμου αλλά και απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την αναγκαιότητα της υπηρεσίας και του υφιστάμενου προσωπικού, όπως επίσης για τις ανάγκες ή ελλείψεις σε προσωπικό. Επίσης, όπου είναι δυνατόν η προσκόμιση επιστολών ή βεβαιώσεων από του Διευθυντές των Σχολείων για την αναγκαιότητα της ύπαρξης των Σχολικών Φυλάκων καθώς και τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την κατάργησή τους, θα βοηθήσει σημαντικά.

Σημειώνεται ότι διαθεσιμότητα σημαίνει, ότι ο υπάλληλος μπορεί να μεταταχθεί, να τοποθετηθεί προσωρινά ή να μετεκπαιδευτεί κατά το διάστημα αυτών των οκτώ (8) μηνών, μετά την λήξη του οποίου εάν δεν έχει τακτοποιηθεί εργασιακά απολύεται. Η κινητικότητα, με την οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να εμπλέξει την διαθεσιμότητα, χρυσώνοντας το χάπι των επικείμενων απολύσεων, δεν αναιρεί το γεγονός ότι η επιλογή για την τοποθέτηση του υπαλλήλου σε οποιαδήποτε άλλη θέση ανήκει αποκλειστικά και μόνο στην κυβέρνηση, η οποία μπορεί να ξεκινήσει διαδικασία για την μετάταξη του προσωπικού αυτού, μπορεί ωστόσο και απλώς να επιλέξει να αφήσει να παρέλθει άπρακτο το διάστημα των οκτώ (8) μηνών της διαθεσιμότητας.

Τέλος, τονίζεται ότι, όσοι εκ των υπαλλήλων τίθενται σε διαθεσιμότητα, μπορούν εφόσον συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησής τους, να υποβάλουν την παραίτησή τους, εν μέσω διαθεσιμότητας και να συνταξιοδοτηθούν. Μια τέτοια προσέγγιση παρά το γεγονός ότι δεν προβλέπεται ρητώς στον Νόμο, φαίνεται να είναι σύμφωνη με την μέχρι σήμερα τηρηθείσα πρακτική στα θέματα της εφεδρείας και της διαθεσιμότητας.

Όπως και στο πρώτο κύμα διαθεσιμότητας, έτσι και τώρα η δικαστική διεκδίκηση θέλει ιδιαίτερη προσοχή και ψυχραιμία, καθώς πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική υπόθεση για τον καθένα εκ των συναδέλφων. Απέναντι στον αυταρχισμό, τη σωρεία αντισυνταγματικών Πράξεων Νομοθετικού περιεχομένου και διατάξεων και στην άθλια προπαγάνδα τους που μόνο στόχο έχει να βάλουν τον ένα εργαζόμενο απέναντι στον άλλο τη μια κοινωνική ομάδα απέναντι στην άλλη, εμείς αντιτείνουμε τη συλλογικότητα, την αλληλεγγύη και το ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΕΝΤΙΜΟ ΑΓΩΝΑ μας.

 
Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς
Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.
        
                 
                 Ο Πρόεδρος                                                                     Ο Γεν. Γραμματέας    
  Θέμης Μπαλασόπουλος                                Γιάννης Τσούνης



Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

'Αλμα οπισθοδρόμησης τα νέα μέτρα...

(ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ" - 28.7.2013)

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο θεσμός που καταξιώθηκε ως το πιο φιλόξενο καταφύγιο των πολιτών, χωρίς διακρίσεις ή εξαιρέσεις και ως ο πιο αξιόπιστος κοινωνικός εταίρος δεν αποτελεί πλέον απλώς το στόχο μιας πολιτικής. Εξελίχτηκε σε εξιλαστήριο θύμα. Εχει μετατραπεί σε «κολυμβήθρα του Σιλωάμ», στην οπρία κάποιοι πιστεύουν ότι θα εξαγνίσουν ή θα ξορκίσουν το φαύλο παρελθόν και τις αδυναμίες -ή και ατολμία- ενός συγκεντρωτικού συστήματος κεντρικής διοίκησης να συγκρουστεί με συμφέροντα και συντεχνίες προκειμένου να εξαλείψει παθογένειες και στρεβλώσεις ώστε να επαναφέρει στις ράγες το... εκτροχιασμένο τρένο.
Η επίθεση ξεκίνησε με τη στραγγαλιστική μείωση των πόρων που ξεπέρασε το 60% και φτάσαμε στην κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας και των σχολικών φυλάκων. Το σημαντικότερο πλήγμα έρχεται από την καθιέρωση του Παρατηρητηρίου, που καταργεί κάθε έννοια αυτοτέλειας και αυτονομίας των δήμων, αγνοώντας προκλητικά τη συνταγματική νομιμότητα. Απέναντι σ' αυτά, και σε πολλά άλλα που ενδεχομένως σχεδιάζονται στο όνομα της δημοσιονομικής εξυγίανσης οι αιρετοί δεν μπορούν να μείνουν παθητικοί δέκτες πολύ περισσότερο χειροκροτητές πολιτικών που οδηγούν στην πλήρη απαξίωση των δήμων. Μέχρι σήμερα στείλαμε ηχηρά μηνύματα στην κεντρική διοίκηση, που δυστυχώς αγνοήθηκαν. Αλλη επιλογή δεν υπήρχε πλέον από το να προχωρήσουμε σε δυναμικότερες αντιδράσεις όπως η υπογραφή κειμένου για ομαδική παραίτηση δημάρχων.
Δεν πρόκειται για επικοινωνιακή «φούσκα», όπως επιχειρούν κάποιοι να την παρουσιάσουν. Είναι μια κίνηση που πρέπει και θα αποκτήσει πανελλήνια δυναμική, για το συμβολισμό και την ουσία της. Είναι μια ύστατη έκφραση διαφύλαξης της αξιοπρέπειας της Τ.Α. η οποία με τις αντισυνταγματικές, αντιαυτοδιοικητικές και αντιευρωπαϊκές ρυθμίσεις αλλεπάλληλων νομοθετημάτων δέχεται εξουθενωτικά και ταπεινωτικά πλήγματα μέχρις αφανισμού.Είναι μια πολιτική και κοινωνική πράξη ευθύνης, που διατρανώνει την αποφασιστικότητά μας να διεκδικήσουμε μέχρι τέλους την αποκατάσταση της νομιμότητας και τη διαφύλαξη της αποστολής της Τ.Α. στην κοινωνία. Οχι γιατί θίγονται εγωισμοί και εξουσιομανείς φιλοδοξίες δημάρχων, αλλά γιατί αρνούμαστε να υπηρετήσουμε έναν αποδεκατισμένο, απονευρωμένο και αποψιλωμένο από αρμοδιότητες θεσμό. Είναι θέμα αξιοπρέπειας και ευθύνης απέναντι στους συνδημότες μας, τους οποίους αρνούμαστε να προδώσουμε ή να εμπαίξουμε.
Για να ανατραπεί o δικός μας μονόδρομος η λύση είναι μια: η Πολιτεία να μπει στο μονόδρομο της άμεσης απόσυρσης των διατάξεων του πολυνόμου και κάθε μέτρου που συνιστούν τραγικό άλμα οπισθοδρόμησης.
 
 ΤΟΥ ΣΙΜΟΥ ΔΑΝΙΗΛΙΔΗ δημάρχου Νεάπολης-Συκεών, προέδρου της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας μέλους του δ.σ. της ΚΕΔΕ

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Παράκαμψη της Βουλής με την υπογραφή του προέδρου οι καταργήσεις και οι απολύσεις στους οργανισμούς


Με προεδρικό διάταγμα κατόπιν γνωμοδότησης του Συμβουλίου της Επικρατείας θα γίνονται στο εξής οι όποιες αλλαγές σε φορείς του Δημοσίου αλλά και απολύσεις ή μετακινήσεις δημοσίων υπαλλήλων. Ουσιαστικά έτσι παρακάμπτεται η Βουλή όμως το ΣτΕ θα πρέπει να κρίνει τη συνταγματικότητα των όποιων αποφάσεων προτού αυτές υιοθετηθούν.
Αυτά προβλέπει η τροπολογία που κατέθεσαν την Παρασκευή ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, και η οποία εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα.

Σύμφωνα με την τροπολογία, με προεδρικά διατάγματα θα είναι δυνατό να αντικαθίστανται ή να τροποποιούνται οι Οργανισμοί των υπουργείων, των αυτοτελών δημοσίων υπηρεσιών, των αποκεντρωμένων διοικήσεων αλλά και των ΝΠΔΔ, αλλά και να καταρτίζονται ενιαίοι οργανισμοί για κατηγορίες νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου.
Ανάμεσα στα όσα θα προβλέπουν οι Οργανισμοί μπορεί να είναι και η σύσταση νέων θέσεων προσωπικού, καθώς και η κατάργηση, κατά κατηγορία και κλάδο, υφιστάμενων θέσεων που πλεονάζουν ή και η μεταφορά θέσεων προσωπικού σε άλλους κλάδους.
Η κατάρτιση των Οργανισμών θα βασίζεται σε εκθέσεις αξιολόγησης των οργανικών μονάδων τους που συνοδεύονται από περιγράμματα αποστολής και θέσεων καθώς και από σχέδια στελέχωσης, τα οποία έχουν εγκριθεί από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης.
Προβλέπεται, επίσης, ότι είναι δυνατόν με τα ίδια προεδρικά διατάγματα να αντικαθίσταται, να καταργείται ή να τροποποιείται κάθε ισχύουσα διάταξη νόμου ή κανονιστικής πράξης, σχετική με την οργάνωση και λειτουργία των προαναφερόμενων φορέων.
Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση “η επιλογή του νομικού εργαλείου του προεδρικού διατάγματος για τη θέση σε ισχύ των νέων οργανισμών υπαγορεύεται από την ανάγκη της ευελιξίας και της ύπαρξης διακριτικής ευχέρειας της διοίκησης ως προς την οργάνωσή της αλλά και από τη δικαιοκρατική εγγύηση προηγούμενου ελέγχου των Προεδρικών Διαταγμάτων από το Συμβούλιο της Επικρατείας”.


Newsroom Enet, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Αντισυνταγματική η διαθεσιμότητα, κρίνουν τέσσερα δικαστήρια


Αντισυνταγματική η διαθεσιμότητα, κρίνουν τέσσερα δικαστήρια

Η διαθεσιμότητα παραβιάζει το Σύνταγμα και τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, αποφάνθηκαν τέσσερα πρωτοδικεία   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
 
Αθήνα
Η διαθεσιμότητα που προβλέπει ο Νόμος 4092/2012 παραβιάζει τόσο το Σύνταγμα όσο και τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, αποφάνθηκαν με επτά αποφάσεις τους τέσσερα μονομελή πρωτοδικεία από διαφορετικές περιοχές της χώρας -Χίος, Ρέθυμνο, Ξάνθη και Μεσολόγγι.

Η διαθεσιμότητα, έκριναν οι δικαστές, προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια η οποία προστατεύεται από το άρθρο 2 του Συντάγματος, και αυτό γιατί, ανεξάρτητα της αποτελεσματικότητας του μέτρου, οι θιγόμενοι εργαζόμενοι θυσιάζονται χάριν των οικονομικών στόχων της κυβέρνησης και της περιστολής των κρατικών δαπανών, ενώ προσβάλλεται βάναυσα και η προσωπικότητά τους, καθώς τους στερείται το δικαίωμα να εργαστούν.

Ακόμα, παρόλο που οι εργαζόμενοι που τίθενται σε διαθεσιμότητα θα αμείβονται με το 75% των αποδοχών τους, οι δικαστές κρίνουν ότι το μέτρο θέτει σε κίνδυνο την αξιοπρεπή διαβίωση των εργαζόμενων και των οικογενειών τους, δεδομένου ότι έχουν ήδη υποστεί δραματικές μειώσεις

Η διαθεσιμότητα κρίθηκε επίσης ότι παραβιάζει το άρθρο 4 του Συντάγματος, καθώς το μέτρο επιβαρύνει δυσανάλογα ορισμένες κατηγορίες πολιτών, οι οποίοι έχουν ήδη πληγεί από προηγούμενα μέτρα, με μοναδικό κριτήριο την ειδικότητα και το αντικείμενο εργασίας τους.

Οι δικαστές επισημαίνουν επίσης ότι το μέτρο της διαθεσιμότητας του Ν. 4093/2012 «πιθανολογείται σφόδρα» ότι θα οδηγήσει τελικά σε απόλυση των εργαζομένων που θίγονται.

Επιπλέον η διαθεσιμότητα -σύμφωνα πάντα με τις δικαστικές αποφάσεις- παραβιάζει το δικαίωμα για δίκαιη αμοιβή που καθιερώνει το άρθρο 4 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, αφού οι αποδοχές όσων τίθενται σε διαθεσιμότητα υπολείπονται του ορίου της φτώχειας.

Για τον ίδιο λόγο παραβιάζεται και το άρθρο 22 του Συντάγματος, όπως επίσης και η αρχή της μη διάκρισης, καθώς οι εργαζόμενοι τίθενται σε διαθεσιμότητα με μοναδικό κριτήριο την κατηγορία και τον κλάδο, χωρίς επαρκή αιτιολογία, ενώ το κριτήριο που χρησιμοποιείται, δηλαδή η μη τήρηση της διαδικασίας του ΑΣΕΠ, είναι εντελώς προσχηματικό.

Επιπλέον, οι διατάξεις του Ν. 4093/2012 για τη διαθεσιμότητα αντιστρατεύονται ευθέως και τις συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας (άρθρο 25 του Συντάγματος), της αξιοκρατίας (άρθρο 103 του Συντάγματος) και της ορθολογικής διάρθρωσης των υπηρεσιών του Δημοσίου. Και αυτό, γιατί η επιλογή των εργαζομένων που τίθενται σε τέτοια κατάσταση δεν γίνεται βάσει αντικειμενικών κριτηρίων (υπηρεσιακών και κοινωνικών, προσόντων, βάσει των ικανοτήτων, της απόδοσης, της αρχαιότητας, της ηλικίας, της οικογενειακής και της οικονομικής κατάστασης των εργαζομένων), ούτε όμως λαμβάνονται υπ' όψη κριτήρια που συνάπτονται με την προσωπική αξία και την ικανότητα των ενδιαφερομένων.

Επιπλέον, σημειώνεται στις δικαστικές αποφάσεις, η κατάργηση των οργανικών θέσεων δεν πραγματοποιείται στη βάση ολοκληρωμένης μελέτης αναδιάρθρωσης των δημοσίων υπηρεσιών, αλλά στηρίζεται στο τυχαίο κριτήριο της κατάληψης θέσεων συγκεκριμένων ειδικοτήτων και κατηγοριών, χωρίς να λαμβάνονται υπ' όψη οι συγκεκριμένες ανάγκες της καθεμιάς υπηρεσίας ή φορέα. Θεωρείται δηλαδή «εκ προοιμίου βέβαιο» ότι οι υπηρεσίες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των διατάξεων του Ν. 4093/2012 δεν χρειάζονται τις υπηρεσίες αυτών των ειδικοτήτων, μολονότι δεν έχει συνταχθεί σχετικό οργανόγραμμα στη βάση των πραγματικών αναγκών τους.

news.in.gr

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

ΕΠΕΙΓΟΝ: Μέχρι τη Δευτέρα, 29 Ιουλίου, οι δήμοι καλούνται να δηλώσουν στην ΚΕΔΕ συμμετοχή στο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας


Ξεκινά το αμέσως επόμενο διάστημα το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας στους Δήμους, το οποίο έχει πεντάμηνη διάρκεια. Στόχος του προγράμματος η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες με ενίσχυση των κοινωνικών δομών σε ανθρώπινο δυναμικό κα η αναβάθμιση των διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών των ΟΤΑ, καθώς και των πληροφοριακών συστημάτων και προγραμματισμού.
Ο συνολικός αριθμός των προβλεπόμενων θέσεων απασχόλησης ανέρχεται σε 40.000.
Η κατανομή ανά Περιφέρεια και Δήμο έγινε με κριτήρια πληθυσμιακά και ανεργίας, με ταυτόχρονη ενίσχυση των μικρότερων σε πληθυσμό Δήμων.
Οι προβλεπόμενες ειδικότητες του προγράμματος είναι οι εξής:
Π.Ε., Τ.Ε., Δ.Ε. και ΙΕΚ κατεύθυνσης πληροφορικής,
ΠΕ, ΤΕ Διοικητικοί, Οικονομολόγοι, Λογιστές, Διοίκηση Επιχειρήσεων, ΔΕ Διοικητικοί καθώς και Υ.Ε. γενικών καθηκόντων.
Π.Ε., Τ.Ε., Κοινωνικοί λειτουργοί, κοινωνιολόγοι, Βρεφοκόμοι Ειδικής Αγωγής, Ψυχολόγοι, Φυσιοθεραπευτές, ΔΕ Βοηθοί  Βρεφοκόμοι, Νοσηλευτές καθώς και ΥΕ γενικών καθηκόντων.

Προκειμένου να εκδοθούν από το αρμόδιο Υπουργείο οι σχετικές αποφάσεις κατανομής ειδικοτήτων προσωπικού ανά Δήμο, η ΚΕΔΕ καλεί τους δήμους να αποστείλουν μέχρι τη Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2013, (στο mail: info@kedke.gr  η στο Fax: 210 3820807) τις ανάγκες τους, στις οποίες υποχρεωτικά θα συμπεριλαμβάνεται η ειδικότητα της πληροφορικής σε ποσοστό τουλάχιστον 10%.

Σημειώνεται ότι η κατανομή στα Νομικά Πρόσωπα θα γίνει από τον ίδιο το Δήμο, η δε κατανομή στους Συνδέσμους θα γίνει αναλογικά από τους συμμετέχοντες σε αυτούς Δήμους.


Ενεργοποιείται και επίσημα η διαθεσιμότητα


dimosio

Μέχρι τις 31 Ιουλίου έχουν προθεσμία οι υπηρεσίες της δημόσιας διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης προκειμένου να ολοκληρώσουν τις αναγκαίες διαδικασίες ένταξης στο καθεστώς διαθεσιμότητας των εργαζομένων τους.
Με εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης κάνει γνωστό ότι στις 23 Ιουλίου 2013 δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Α΄ 167) ο νόμος 4172/13 με θέμα «Φορολογία εισοδήματος, επείγοντα μέτρα εφαρμογής του ν. 4046/2012, του ν. 4093/2012 και του ν.4127/2013 και άλλες διατάξεις», με τις διατάξεις του οποίου ρυθμίζονται, μεταξύ άλλων, ζητήματα διαθεσιμότητας-κινητικότητας προσωπικού του Δημοσίου Τομέα.
Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο νόμο καταργείται η ειδικότητα σχολικών φυλάκων και μπαίνουν σε διαθεσιμότητα. Αντίστοιχα καταργούνται και συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων των υπουργείων Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Σχολικοί φύλακες 
Ειδικότερα σε σχέση με τους σχολικούς Φύλακες στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 80 του ν. 4172/2013, από την έναρξη της ισχύος του παρόντος νόμου, καταργούνται στους δήμους οι θέσεις της ειδικότητας Σχολικών Φυλάκων ανεξαρτήτως κατηγορίας εκπαίδευσης με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Οι υπάλληλοι, των οποίων οι θέσεις καταργούνται και εφόσον κατείχαν τις θέσεις αυτές την 9η Ιουλίου 2013, τίθενται σε διαθεσιμότητα σύμφωνα με την υποπαράγραφο Ζ.2 του ν. 4093/2012 (Α΄ 222), όπως ισχύει. Οποιαδήποτε μετάταξη των ανωτέρω υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα έλαβε χώρα ( δημοσίευση της ατομικής πράξης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως) μετά την 9η Ιουλίου 2013 είναι αυτοδικαίως άκυρη.
Τι πρέπει να κάνουν οι υπηρεσίες μέχρι τέλος Ιουλίου
Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης καλεί τις  αρμόδιες Διευθύνσεις Διοικητικού  Προσωπικού το αργότερο έως τις 31/7/2013, να προβούν στις παρακάτω ενέργειες:
α) τον έλεγχο των απαραίτητων δικαιολογητικών προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάλληλοί τους ανήκουν στις εκ του νόμου εξαιρούμενες ομάδες .
Σημειώνεται ότι η όλη διαδικασία θα ελεγχθεί ως προς τη νομιμότητά της από το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.
β) την έκδοση των σχετικών διαπιστωτικών πράξεων θέσης σε διαθεσιμότητα και την ταυτόχρονη επικαιροποίηση της βάσης του Μητρώου Μισθοδοτούμενων Ελληνικού Δημοσίου (Απογραφή) με τα στοιχεία εκείνα των υπαλλήλων που τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας (αποδέσμευση των υπαλλήλων με την αιτιολογία «Θέση σε καθεστώς διαθεσιμότητας»)
γ) την κατάρτιση των επόμενων μισθολογικών καταστάσεων με βάση τημεταβολή της υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα και την αποστολή τους στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών (ΕΑΠ).
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται για τη Διεύθυνση Οργάνωσης και Λειτουργίας ΟΤΑ του Υπουργείου Εσωτερικών η οποία καλείται να κοινοποιήσει αυθημερόν την εγκύκλιο σε όλους τους ΟΤΑ.
Στην εγκύκλιο αναφέρονται και οι περιπτώσεις όσων εξαιρούνται από το καθεστώς διαθεσιμότητας.
Αναλυτικά η Εγκύκλιος

localit.gr

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Ούτε παραιτήσεις, ούτε "λουκέτα"... από την ΚΕΔΕ

Ούτε παραιτήσεις, ούτε λουκέτα... από την ΚΕΔΕ
Με προσφυγές στο Συμβούλιο Επικρατείας και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια και με "μπλόκο" στην αποστολή των προσχεδίων των Προϋπολογισμών των δήμων στο Οικονομικό Παρατηρητήριο των Ο.Τ.Α. απαντά το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ στην κυβέρνηση, μετά την ψήφιση του νόμου 4172/2013, αποφεύγοντας την "κατά μέτωπο" σύγκρουση με την Κυβέρνηση, όπως είχε επισημάνει το epoli.gr.Παράλληλα, εκφράζει την πλήρη αντίθεσή τους στις απολύσεις εργαζομένων στους δήμους και στα οριζόντια μέτρα, δηλώνοντας, ταυτόχρονα, ότι θα υπερασπιστεί μέχρι "τέλους" τη θέση αυτή της Αυτοδιοίκησης.
Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, που συνήλθε σήμερα, προκειμένου να επανεκτιμήσει την κατάσταση που διαμορφώνεται στους δήμους, μετά την ψήφιση του νόμου 4172/2013, υπογραμμίζει ότι, με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και την κατάργηση βασικών αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η Κυβέρνηση έπληξε καίρια τον ίδιο τον θεσμό, τον συνταγματικά κατοχυρωμένο ρόλο της Αυτοδιοίκησης στην κοινωνία αλλά και την έννοια της αποκέντρωσης - γεγονός που επισημαίνεται και στη σχετική Έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής.
Επίσης,
- Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στις απολύσεις εργαζομένων στους δήμους και στα οριζόντια μέτρα.
- Δηλώνει ότι είναι υπέρ της κινητικότητας και αξιολόγησης των εργαζομένων σε ολόκληρο το δημόσιο τομέα, χωρίς εξαιρέσεις.
- Καλεί την Κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναδιάρθρωσης και μεταρρύθμισης του δημόσιου τομέα.
- Ζητά από την Κυβέρνηση να καταθέσει άμεσα στη Βουλή θεσμικό πλαίσιο για την αξιολόγηση, προειδοποιώντας ότι, αν δε συμβεί αυτό, τότε οι δήμοι θα προχωρήσουν μόνοι τους τη διαδικασία αξιολόγησης, με βάση τα κριτήρια που υπάρχουν, έτσι ώστε μέχρι τέλος Οκτωβρίου, να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ Ο.Τ.Α. - ΕΛΕΓΧΟΙ
Σε ότι αφορά  στη σύνταξη των Προϋπολογισμών των Δήμων, το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ αποφάσισε οι δήμοι να μη στείλουν στοιχεία με τα προσχέδια των Προϋπολογισμών στο Οικονομικό Παρατηρητήριο Ο.Τ.Α. και τα Δημοτικά Συμβούλια να προχωρήσουν στην ψήφιση των Προϋπολογισμών τους και να τους αποστείλουν στην Εποπτεύουσα Αρχή, δηλαδή στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας.
Εξάλλου, όπως τονίστηκε, το Οικονομικό Παρατηρητήριο Ο.Τ.Α., μπορεί να αντλήσει στοιχεία από τον Διαλειτουργικό Κόμβο (Βάση δεδομένων του Υπουργείου Εσωτερικών).
Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ τονίζει, επίσης για το θέμα των ελέγχων ότι «η Αυτοδιοίκηση επιδίωξε και επιδιώκει ελέγχους ουσιαστικούς και αυστηρούς, ελέγχους νομιμότητας και όχι σκοπιμότητας».
ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Πέραν των παραπάνω, το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ αποφάσισε να προσφύγει, τόσο στο Συμβούλιο της Επικρατείας όσο και τα αρμόδια Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, κατά της αφαίρεσης αρμοδιοτήτων του Οικονομικού Παρατηρητηρίου Ο.Τ.Α., για αντισυνταγματικότητα, κάτι που επιβεβαιώνεται και από την Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής.
Τέλος, η ΚΕΔΕ καλεί τους δήμους και τους αιρετούς να αναλάβουν πρωτοβουλίες ενημέρωσης της κοινής γνώμης με κάθε πρόσφορο τρόπο.
Παράλληλα, θα παρέμβει και θα ενημερώσει τα Ευρωπαϊκά Φόρουμ και Όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ θα αναλάβει πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της ουσιαστικής αποκέντρωσης, της πραγματικής μεταρρύθμισης, με στόχο τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς, της ακινησίας, με τελικό ζητούμενο ένα ευέλικτο και αποτελεσματικό κράτος, που θα είναι στην υπηρεσία των πολιτών και της ανάπτυξης.

 epoli.gr

Ραγδαίες εξελίξεις. Παραιτούνται Ουσουλτζόγλου, Καραμπατζός, Δημητριάδης με άλλους δημάρχους της ΠΕΔ-ΚΜ. Εστάλη επιστολή στον πρωθυπουργό

Αναρτήθηκε από τον 

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, αφού πριν από λίγο υπέβαλαν κοινή επιστολή παραίτησης, που εστάλη στον πρωθυπουργό κ. Σαμαρά, πάρα πολλοί δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας ( η πρώτη αναφορά κάνει λόγο για 25, αλλά σύμφωνα με νεώτερες εξελίξεις έχουν φθάσει στις 30). Μεταξύ τους και οι τρεις δήμαρχοι της Ημαθίας, η κ. Χαρούλα Ουσουλτζόγλου, ο κ. Τάσος Καραμπατζός και ο κ. Φώτης Δημητριάδης.
Η επιστολή απευθύνεται επίσης στον κ. Βενιζέλο, στους αρμόδιους Υπουργούς και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ),Νεάπολης-Συκεών.

Tην παραίτηση τους υπέβαλαν οι δήμαρχοι Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, Κασσάνδρας, Βασίλης Παπαγιάννης, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, Βόλβης, Δημήτρης Γαλαμάτης, Νάουσας, Αναστάσιος Καραμπατζός, Ηράκλειας, Κλεάνθης Κοτσακιαχίδης, Κορδελιού-Ευόσμου, Ευστάθιος Λαφαζανίδης, Καλαμαριάς, Θεοδόσης Μπακογλίδης, Κιλκίς, Ευάγγελος Μπαλάσκας, Παύλου-Μελά, Διαμαντής Παπαδόπουλος,Αλμωπίας, Δημήτρης Πασόης, Πέλλας, Γρηγόρης Στάμκος, Σερρών, Πέτρος Αγγελίδης, Δέλτα, Γεώργιος Γλώσσης, Χαλκηδόνας, Ιωάννης Μπίκος, Αλεξάνδρειας, Φώτης Δημητριάδης, Νέας Προποντίδας, Δαμιανός Ιορδανίδης, Βισαλτίας, Δημήτρης Καλαϊτζής, Σιντικής, Απόστολος Καρύδας, Παιονίας, Αθανάσιος Λαπόρδας, Βέροιας, Χαρίλεια Ουσουλτζόγλου-Γεωργιάδη, Δίου-Ολύμπου, Γιώργος Παπαθανασίου, Πύδνας-Κολινδρού, Ευάγγελος Πολύζος και Ωραιοκάστρου, Δημήτρης Σαραμάντος.


Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξης

«Ένας θεσμός συνιστά την σπονδυλική στήλη του Γένους, από τις απαρχές της ύπαρξής του μέχρι σήμερα:  η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ένας θεσμός διατρέχει την ιστορία των Ελλήνων και διαποτίζει τις παραδόσεις τους (ανεξάρτητα από την μορφή, το είδος ή ακόμη και την παρουσία της εκάστοτε κρατικής οντότητας):  η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ένας θεσμός αποτελεί την μήτρα του δημοσίου βίου των Ελλήνων:  η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ένας θεσμός συγκροτεί το ακλόνητο θεμέλιο της παιδείας και του πολιτισμού μας:  η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ένας θεσμός ενσαρκώνει, με αδιάλειπτη συνέχεια, την λαϊκή συμμετοχή και το δημοκρατικό ήθος, με τους εκπροσώπους του να βρίσκονται διαρκώς στο μικροσκόπιο των Τοπικών Κοινωνιών:  η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Σε μια Πολιτεία, που έχει προσδιορίσει σαφώς τα όρια και την έκταση της Κεντρικής Εξουσίας (: «Η διοίκηση του Κράτους οργανώνεται σύμφωνα με το αποκεντρωτικό σύστημα», άρθρο 101 § 1 του Συντάγματος), η αυτόφωτη, αυτοτελής και αυθύπαρκτη θέση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναγνωρίζεται στο συνταγματικό στερέωμα («Η διοίκηση των τοπικών υποθέσεων ανήκει στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού», άρθρο 102 § 1 εδ. α΄ του Συντάγματος· «Οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια.  Οι αρχές τους εκλέγονται με καθολική και μυστική ψηφοφορία, όπως νόμος ορίζει», άρθρο 102 § 2 του Συντάγματος·  «Το Κράτος ασκεί στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης εποπτεία που συνίσταται αποκλειστικά σε έλεγχο νομιμότητας και δεν επιτρέπεται να εμποδίζει την πρωτοβουλία και την ελεύθερη δράση τους», άρθρο 102 § 3 του Συντάγματος·  «Κάθε μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από κεντρικά ή περιφερειακά όργανα του Κράτους προς την τοπική αυτοδιοίκηση συνεπάγεται και τη μεταφορά των αντίστοιχων πόρων.  Νόμος ορίζει τα σχετικά με τον καθορισμό και την είσπραξη τοπικών εσόδων απευθείας από τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης», άρθρο 102 § 5 εδ. γ΄-δ΄ του Συντάγματος), και περιβάλλεται με την αυξημένη ισχύ του Ευρωπαϊκού Χάρτη της Τοπικής Αυτονομίας (Ν. 1850/1989).



Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην παρούσα δυσμενή συγκυρία, της παρατεταμένης, πολύπλευρης και πολυπλόκαμης κρίσης, που μαστίζει τη Χώρα μας, είναι το πιο οικείο, το πιο προσιτό και το πιο φιλόξενο καταφύγιο όλων των κατοίκων, χωρίς διακρίσεις, εξαιρέσεις ή περιορισμούς. 

Έχοντας τεθεί, ουσιαστικά, υπό επιτροπεία, και έχοντας υποστεί δεινότατη οικονομική αποψίλωση και οδυνηρό υπηρεσιακό ακρωτηριασμό, η Τοπική Αυτοδιοίκηση (παρ’ όλ’ αυτά) εφαρμόζει καθημερινά, στην πρώτη γραμμή του μετώπου, τις αρχές της κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης, όπως επιτάσσει η ιστορία και η παράδοσή της. 

Μέχρι τώρα, η καταρράκωση αυτής της παράδοσης, οι αλλεπάλληλες προσβολές της πολιτικής αυθυπαρξίας της, και οι επαναλαμβανόμενες τραγικές περικοπές των λιγοστών εσόδων της, εκλήφθηκαν, καλόπιστα, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως το αναγκαίο τίμημα της συνεισφοράς της για την αντιμετώπιση της κρίσης. 

Όμως, ο «μολώχ» της Κεντρικής Εξουσίας δεν αρκείται σ’ αυτές τις θυσίες των Δήμων και των Δημοτών. 

Απαιτεί, και μεθοδικά εφαρμόζει, την πολιτική εξουθένωση, την ηθική εξόντωση, την θεσμική εξαφάνιση, τον διοικητικό εκμηδενισμό, τον οικονομικό όλεθρο, τον κοινωνικό ευνουχισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

Οι αλυσιδωτές αντιαυτοδιοικητικές, αντισυνταγματικές και αντιευρωπαϊκές νομοθετικές εμπνεύσεις της Κεντρικής Εξουσίας, [με τις ισοπεδωτικές πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και τους δαιδαλώδεις πολυ-νόμους (που εμφανίζονται αιφνιδιαστικά και ψηφίζονται με συνοπτικές διαδικασίες)], διαμορφώνουν ένα εφιαλτικό περιβάλλον, θανατηφόρο για τους Δήμους, αποσαθρωτικό για τη Λαϊκή Κυριαρχία, διαλυτικό για τις Τοπικές Κοινωνίες. 

Αυτό το εφιαλτικό περιβάλλον μπορεί, σταδιακά, να αλλάξει, αν θελήσει, έστω και τώρα, η Κεντρική Εξουσία να ακούσει την φωνή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να αποδεχτεί τα δίκαια αιτήματά μας (όπως διατυπώνονται στο από 11-7-2013 Ψήφισμα και την από 19-7-2013 Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, που επισυνάπτονται).

Αν όμως η Κεντρική Εξουσία αγνοήσει, για μια ακόμη φορά, αυτή την ύστατη έκκληση, ας γνωρίζει πως

εμείς, οι άμεσα εκλεγμένοι απ’ το Λαό Εκπρόσωποι της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Κεντρικής Μακεδονίας, τιμώντας την εντολή και την εμπιστοσύνη των συνδημοτών μας, σεβόμενοι την ιστορία του θεσμού που υπηρετούμε, και έχοντας εξαντλήσει κάθε περιθώριο υπομονής, κάθε ικμάδα αντοχής και κάθε ελπίδα αναμονής απέναντι σε μια αδηφάγα, ανάλγητη και αναίσθητη Κεντρική Εξουσία,

ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΜΕ τις παραιτήσεις μας από τα δημοτικά αξιώματά μας, και ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ότι συνεχίζουμε, μαζί με τους συμπολίτες μας, τον αγώνα για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση, αντάξια του ονόματος και των παραδόσεών της.»

 laos-epea.gr

Παραιτούνται 25 δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας



Κοινή επιστολή παραίτησης από τα δημοτικά αξιώματά τους συνυπογράφουν οι 25 από τους 38 δημάρχουςτης Κεντρικής Μακεδονίας, ανταποκρινόμενοι σε σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της οικείας Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ).
Την επιστολή, που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό, τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, τους αρμόδιους Υπουργούς και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), κατέθεσε σήμερα, στην έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας κ. Σίμος Δανιηλίδης, δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών.
Ο κ. Σ. Δανιηλίδης τόνισε πως αναμένεται η συνυπογραφή και άλλων Δημάρχων της Κεντρικής Μακεδονίας, και κάλεσε και τις άλλες ΠΕΔ της Χώρας να προβούν στην υποβολή παρόμοιων επιστολών, ως ύστατη έκφραση διαφύλαξης της αξιοπρέπειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία, με τις αντισυνταγματικές, αντιαυτοδιοικητικές και αντιευρωπαϊκές ρυθμίσεις αλλεπάλληλων νομοθετημάτων, δέχεται επαναλαμβανόμενα, εξουθενωτικά και ταπεινωτικά πλήγματα, που την οδηγούν στον πλήρη αφανισμό.
Tην παραίτηση τους υπέβαλαν οι δήμαρχοι Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, Κασσάνδρας, Βασίλης Παπαγιάννης, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, Βόλβης, Δημήτρης Γαλαμάτης, Νάουσας, Αναστάσιος Καραμπατζός, Ηράκλειας, Κλεάνθης Κοτσακιαχίδης, Κορδελιού-Ευόσμου, Ευστάθιος Λαφαζανίδης, Καλαμαριάς, Θεοδόσης Μπακογλίδης, Κιλκίς, Ευάγγελος Μπαλάσκας, Παύλου-Μελά, Διαμαντής Παπαδόπουλος,Αλμωπίας, Δημήτρης Πασόης, Πέλλας, Γρηγόρης Στάμκος, Σερρών, Πέτρος Αγγελίδης, Δέλτα, Γεώργιος Γλώσσης, Χαλκηδόνας, Ιωάννης Μπίκος, Αλεξάνδρειας, Φώτης Δημητριάδης, Νέας Προποντίδας, Δαμιανός Ιορδανίδης, Βισαλτίας, Δημήτρης Καλαϊτζής, Σιντικής, Απόστολος Καρύδας, Παιονίας, Αθανάσιος Λαπόρδας, Βέροιας, Χαρίλεια Ουσουλτζόγλου-Γεωργιάδη, Δίου-Ολύμπου, Γιώργος Παπαθανασίου, Πύδνας-Κολινδρού, Ευάγγελος Πολύζος και Ωραιοκάστρου, Δημήτρης Σαραμάντος.

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξης
«Ένας θεσμός συνιστά την σπονδυλική στήλη του Γένους, από τις απαρχές της ύπαρξής του μέχρι σήμερα:  η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ένας θεσμός διατρέχει την ιστορία των Ελλήνων και διαποτίζει τις παραδόσεις τους (ανεξάρτητα από την μορφή, το είδος ή ακόμη και την παρουσία της εκάστοτε κρατικής οντότητας):  η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ένας θεσμός αποτελεί την μήτρα του δημοσίου βίου των Ελλήνων:  η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ένας θεσμός συγκροτεί το ακλόνητο θεμέλιο της παιδείας και του πολιτισμού μας:  η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ένας θεσμός ενσαρκώνει, με αδιάλειπτη συνέχεια, την λαϊκή συμμετοχή και το δημοκρατικό ήθος, με τους εκπροσώπους του να βρίσκονται διαρκώς στο μικροσκόπιο των Τοπικών Κοινωνιών:  η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Σε μια Πολιτεία, που έχει προσδιορίσει σαφώς τα όρια και την έκταση της Κεντρικής Εξουσίας (: «Η διοίκηση του Κράτους οργανώνεται σύμφωνα με το αποκεντρωτικό σύστημα», άρθρο 101 § 1 του Συντάγματος), η αυτόφωτη, αυτοτελής και αυθύπαρκτη θέση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναγνωρίζεται στο συνταγματικό στερέωμα («Η διοίκηση των τοπικών υποθέσεων ανήκει στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού», άρθρο 102 § 1 εδ. α΄ του Συντάγματος· «Οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια.  Οι αρχές τους εκλέγονται με καθολική και μυστική ψηφοφορία, όπως νόμος ορίζει», άρθρο 102 § 2 του Συντάγματος·  «Το Κράτος ασκεί στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης εποπτεία που συνίσταται αποκλειστικά σε έλεγχο νομιμότητας και δεν επιτρέπεται να εμποδίζει την πρωτοβουλία και την ελεύθερη δράση τους», άρθρο 102 § 3 του Συντάγματος·  «Κάθε μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από κεντρικά ή περιφερειακά όργανα του Κράτους προς την τοπική αυτοδιοίκηση συνεπάγεται και τη μεταφορά των αντίστοιχων πόρων.  Νόμος ορίζει τα σχετικά με τον καθορισμό και την είσπραξη τοπικών εσόδων απευθείας από τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης», άρθρο 102 § 5 εδ. γ΄-δ΄ του Συντάγματος), και περιβάλλεται με την αυξημένη ισχύ του Ευρωπαϊκού Χάρτη της Τοπικής Αυτονομίας (Ν. 1850/1989).

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην παρούσα δυσμενή συγκυρία, της παρατεταμένης, πολύπλευρης και πολυπλόκαμης κρίσης, που μαστίζει τη Χώρα μας, είναι το πιο οικείο, το πιο προσιτό και το πιο φιλόξενο καταφύγιο όλων των κατοίκων, χωρίς διακρίσεις, εξαιρέσεις ή περιορισμούς. 
Έχοντας τεθεί, ουσιαστικά, υπό επιτροπεία, και έχοντας υποστεί δεινότατη οικονομική αποψίλωση και οδυνηρό υπηρεσιακό ακρωτηριασμό, η Τοπική Αυτοδιοίκηση (παρ’ όλ’ αυτά) εφαρμόζει καθημερινά, στην πρώτη γραμμή του μετώπου, τις αρχές της κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης, όπως επιτάσσει η ιστορία και η παράδοσή της. 
Μέχρι τώρα, η καταρράκωση αυτής της παράδοσης, οι αλλεπάλληλες προσβολές της πολιτικής αυθυπαρξίας της, και οι επαναλαμβανόμενες τραγικές περικοπές των λιγοστών εσόδων της, εκλήφθηκαν, καλόπιστα, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως το αναγκαίο τίμημα της συνεισφοράς της για την αντιμετώπιση της κρίσης. 
Όμως, ο «μολώχ» της Κεντρικής Εξουσίας δεν αρκείται σ’ αυτές τις θυσίες των Δήμων και των Δημοτών. 
Απαιτεί, και μεθοδικά εφαρμόζει, την πολιτική εξουθένωση, την ηθική εξόντωση, την θεσμική εξαφάνιση, τον διοικητικό εκμηδενισμό, τον οικονομικό όλεθρο, τον κοινωνικό ευνουχισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 
Οι αλυσιδωτές αντιαυτοδιοικητικές, αντισυνταγματικές και αντιευρωπαϊκές νομοθετικές εμπνεύσεις της Κεντρικής Εξουσίας, [με τις ισοπεδωτικές πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και τους δαιδαλώδεις πολυ-νόμους (που εμφανίζονται αιφνιδιαστικά και ψηφίζονται με συνοπτικές διαδικασίες)], διαμορφώνουν ένα εφιαλτικό περιβάλλον, θανατηφόρο για τους Δήμους, αποσαθρωτικό για τη Λαϊκή Κυριαρχία, διαλυτικό για τις Τοπικές Κοινωνίες. 
Αυτό το εφιαλτικό περιβάλλον μπορεί, σταδιακά, να αλλάξει, αν θελήσει, έστω και τώρα, η Κεντρική Εξουσία να ακούσει την φωνή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να αποδεχτεί τα δίκαια αιτήματά μας (όπως διατυπώνονται στο από 11-7-2013 Ψήφισμα και την από 19-7-2013 Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, που επισυνάπτονται).
Αν όμως η Κεντρική Εξουσία αγνοήσει, για μια ακόμη φορά, αυτή την ύστατη έκκληση, ας γνωρίζει πως
εμείς, οι άμεσα εκλεγμένοι απ’ το Λαό Εκπρόσωποι της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Κεντρικής Μακεδονίας, τιμώντας την εντολή και την εμπιστοσύνη των συνδημοτών μας, σεβόμενοι την ιστορία του θεσμού που υπηρετούμε, και έχοντας εξαντλήσει κάθε περιθώριο υπομονής, κάθε ικμάδα αντοχής και κάθε ελπίδα αναμονής απέναντι σε μια αδηφάγα, ανάλγητη και αναίσθητη Κεντρική Εξουσία,
ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΜΕ τις παραιτήσεις μας από τα δημοτικά αξιώματά μας, και ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ότι συνεχίζουμε, μαζί με τους συμπολίτες μας, τον αγώνα για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση, αντάξια του ονόματος και των παραδόσεών της.»

 aftodioikisi.gr

Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 50.000 ανέργους από τον ΟΑΕΔ

 

alt 















Πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 50.000 ανέργους αναμένεται να προκηρυχθεί, μέσα στις επόμενες ημέρες, από τον ΟΑΕΔ. Η διαδικασία κατάρτισης του προγράμματος βρίσκεται σε τελικό στάδιο και αναμένεται να ανακοινωθεί και να υλοποιηθεί εντός Αυγούστου.
Μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας θα διατεθούν έως το τέλος του έτους 170 εκατομμύρια ευρώ για 50.000 δικαιούχους, μέλη οικογενειών που δεν έχουν κανένα εισόδημα. Ενδεικτικά, σύμφωνα με την αρχική πρόταση του ΟΑΕΔ, τα προγράμματα αυτά μπορεί θα περιλαμβάνουν:
  • έργα συντήρησης ή μικρά κατασκευαστικά έργα δημοσίων υποδομών – αθλητικών υποδομών,
  • έργα αποκατάστασης οικοσυστημάτων και προστασίας, διαχείρισης και ανάδειξης της βιοποικιλότητας (π.χ. καθαρισμός παραλιών), καθαριότητα παράλιων περιοχών, καθαρισμοί και μικρές αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις σε ρέματα
  • ανάδειξη πολιτιστικής κληρονομιάς και δράσεις διατήρησης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς
  • αποκατάσταση και βελτίωση αστικού και περιαστικού περιβάλλοντος (π.χ. φυτεύσεις σε γειτονίες),
  • αποκατάσταση Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων,
  • διαχείριση και προστασία υδάτινων πόρων και δασών,
  • προσωπικές κοινωνικές υπηρεσίες όπως κατ' οίκον φροντίδα ηλικιωμένων, ΑμεΑ κλπ.
  • κοινωνικές δράσεις όπως κοινωνικά παντοπωλεία, συλλογή και διάθεση χρησιμοποιημένου ρουχισμού
  • εξωσχολικά προγράμματα για μαθητές
  • οδική ασφάλεια μαθητών,
  • σίτιση σε ολοήμερα σχολεία φτωχών περιοχών,
  • αναδάσωση, δασοπροστασία και φύλαξη περιοχών υψηλού φυσικού κάλλους.
Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί όχι μόνο από τους δήμους, αλλά και από άλλους δημόσιους φορείς, παρότι αρχικώς το αντικείμενο της δράσης θα ήταν η δημιουργία απασχόλησης σε θέσεις εργασίας γενικών καθηκόντων στους δικαιούχους (δήμους), μέσω της πρόσληψης προσωπικού για χρονικό διάστημα 5 μηνών και περίπου 500 ευρώ το μήνα.
Ωφελούμενοι θα είναι:
  1. Εγγεγραμμένοι άνεργοι, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.
  2. Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς.
Το χρονικό διάστημα της συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας, για το μέλος της οικογένειας–στόχου που υποβάλλει αίτηση για συμμετοχή στο πρόγραμμα, όπως αποτυπώνεται στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, με ανώτατο όριο αυτό των 36 μηνών, θα μοριοδοτείται ως εξής:
  • Για τους πρώτους δώδεκα μήνες: 1 μονάδα ανά πλήρη μήνα.
  • Για τους επόμενους δώδεκα μήνες: 1,5 μονάδα ανά πλήρη μήνα.
  • Για τους επόμενους δώδεκα μήνες: 2 μονάδες ανά πλήρη μήνα. Επιπλέον μόρια θα προσθέτουν ο αριθμός των παιδιών και το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος.
imerisia.gr

Διαθεσιμότητα: Καμπανάκι για τους συμβασιούχους του Παυλόπουλου


Μέσω των υπουργείων Υγείας, Παιδείας αλλά και των ΟΤΑ στους οποίους υπηρετέι ένα μεγάλο μέρος των περίπου 35.240 συμβασιούχων που είχαν γίνει αορίστου χρόνου με το ΠΔ Παυλόπουλου(164/2004), θα επιχειρήσει να γεμίσει τη «δεξαμενή» των περίπου 17.300 «διαθέσιμων» μέχρι το τέλος του χρόνου, η κυβέρνηση.
Το παραπάνω σενάριο, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Αν και πρόκειται για ένα ακόμη οριζόντιο μέτρο η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να το «σερβίρει» μέσω αξιολόγησης, καθώς ένα μεγάλο τμήμα των συγκεκριμένων υπαλλήλων (οι πληροφορίες λένε ότι είναι άνω των 20.000) είτε είναι χαμηλών προσόντων (ΔΕ και ΥΕ) είτε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, υπάρχουν και παρατυπίες κατά τη μονιμοποίηση τους (πλαστά πτυχία γλωσσομάθειας κλπ).

 aftodioikisi.gr

ΝΣΚ: Το τεκμήριο της νομιμότητας και οι υπάλληλοι δημοτικών επιχειρήσεων


criminal-law-policy

Το πράσινο φως για την κατάταξη του προσωπικού που εργαζόταν σε δημοτικές επιχειρήσεις να μετακινηθεί σε προσωποπαγείς θέσεις δίνει με Γνωμοδότηση του το ΣΤ’  Τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (194/2013).  Με αφορμή συγκεκριμένη υπόθεση το ΣΤ’ τμήμα του Νομικού Συμβουλίου αποφαίνεται ότι ο Δήμαρχος και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του «δεν νομιμοποιούνται να αρνηθούν την έκδοση και δημοσίευση των πράξεων κατάταξης σε συσταθείσες προσωποπαγείς θέσεις του Δήμου και του Ν.Π.Δ.Δ. του προσωπικού που, με τις 61 και 62/2011 αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, μεταφέρθηκαν σε αυτά από τις λυθείσες Δ.Ε.Υ.Α. και τις επιχειρήσεις ΔΗΚΕΜΕ και ΔΕΚΕΔΙ». Η σχετική απόφαση ελήφθη μετά από σχετικό ερώτημα που κατατέθηκε και σχετιζόταν με εργαζόμενους σε δημοτική επιχείρηση του δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων. Το ΝΣΚ αφού μελέτησε την υπόθεση κατέληξε μεταξύ άλλων ότι οι εργαζόμενοι που απασχολούνταν σε δημοτικές επιχειρήσεις και καταργήθηκαν η συγχωνεύθηκαν μπορούν, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο να μετακινηθούν σε προσωποπαγείς θέσεις.
Ακολουθεί η γνωμοδότηση του ΣΤ’ του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους

 localit.gr

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

ΠΕΔ - ΚΜ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στα συνταγματικά κι ευρωπαϊκά δικαστήρια η ΠΕΔ-ΚΜ


(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ):
Στα αρμόδια συνταγματικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια για την ακύρωση των διατάξεων του πολυνόμου, που αφορούν την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας και των Σχολικών Φυλάκων, όπως επίσης και την οικονομική αυτοτέλεια των δήμων, αποφάσισε σήμερα η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας κατά την έκτακτη συνεδρίαση που συγκάλεσε ο πρόεδρής της, και δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης.
Η απόφαση, η οποία ελήφθη σχεδόν ομόφωνα (μειοψήφισε ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης), αναλυτικά έχει ως εξής:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, σε  Έκτακτη Συνεδρίασή του την Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013, μετά από την ψήφιση του πρόσφατου Νόμου «φορολογία εισοδήματος επείγοντα μέτρα εφαρμογής του Ν.4046/2012, του Ν.4093/2012 και του Ν.4127/2013 και άλλες διατάξεις», με τον οποίο, παρά τις ακλόνητα τεκμηριωμένες αντιρρήσεις και τις έντονες διαμαρτυρίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφενός μεν διευρύνεται η έκταση και η ένταση της επιτροπείας του «παρατηρητηρίου» επί των ΟΤΑ, και αφετέρου καταργούνται συλλήβδην Δημοτικές Υπηρεσίες, με ανεκτίμητη προσφορά στις Τοπικές Κοινωνίες, οι οποίες δεν επιβαρύνουν ούτε κατ’ ελάχιστον τον Κρατικό Προϋπολογισμό, ύστερα από αναλυτική ενημέρωση του από τον Πρόεδρο της ΠΕΔΚΜ κ. Σίμο Δανιηλίδη, και από τις τοποθετήσεις των μελών του και των παρισταμένων Δημάρχων καθώς και εκπροσώπων των εργαζομένων αποφασίζει (σχεδόν ομόφωνα, μειοψηφούντος του εκπροσώπου της Λαϊκής Συσπείρωσης):

1. Καταγγέλλει την επαναλαμβανομένη , πολλαπλή, ευθεία παραβίαση των Συνταγματικών Διατάξεων (άρθρα 101 και 102) που καθιερώνουν το αποκεντρωτικό σύστημα και κατοχυρώνουν την διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ. Παραβίαση που συντελείται με πρόσχημα την εκπλήρωση μνημονικών υποχρεώσεων, και οδηγεί τους ΟΤΑ στην απόλυτη οικονομική εξαθλίωση και ανυπαρξία.
2. Εμμένει στο ακέραιο στις διαπιστώσεις και τα αιτήματα που διατυπώθηκαν με το από 11 Ιουλίου 2013 Ψήφισμα της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας.
3. Απαιτεί την άμεση κατάργηση των διατάξεων του πιο πάνω νόμου (άρθρα 76 έως 81) με τις οποίες πλήττεται βάναυσα η Τοπική Αυτοδιοίκηση και καταλύεται κάθε ίχνος αυτοτέλειας των Δήμων
4. Εξουσιοδοτεί το Προεδρείο της ΠΕΔ για την άσκηση όλων των ενδεδειγμένων νομικών και πολιτικών ενεργειών ενώπιων Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Δικαστικών, Αυτοδιοικητικών και Κοινοβουλευτικών αρχών , ώστε να ακυρωθούν οι αντισυνταγματικές, αντιαυτοδιοικητικές και αντιευρωπαϊκές ρυθμίσεις του πρόσφατου πολυνόμου αλλά και ανάλογες ρυθμίσεις προηγούμενων παρόμοιων νομοθετημάτων. Εξουσιοδοτεί επίσης το Προεδρείο της ΠΕΔΚΜ να καταθέσει την παρούσα απόφαση στην Συνεδρίαση της ΚΕΔΕ της προσεχούς Τετάρτης 24 Ιουλίου 2013
5. Ως υστάτη ένδειξη διαφύλαξης της αξιοπρεπείας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σεβασμού του θεσμού και των συμπολιτών που υπηρετούμε, οι Αιρετοί της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Κεντρικής Μακεδονίας με κοινή επιστολή μας που θα απευθύνουμε στον Πρωθυπουργό τους Πολιτικούς Αρχηγούς, τους Αρμόδιους Υπουργούς και την ΚΕΔΕ, θα θέσουμε σε περίπτωση μη αποδοχής των αιτημάτων μας στην διάθεση τους τις παραιτήσεις μας από τα Αυτοδιοικητικά Αξιώματά μας».

ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας: Θα κινηθεί νομικά για τις καταργήσεις των θεσμών



Σε δύο ο έγκριτους πανεπιστημιακούς νομικούς θα απευθυνθεί η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να προσβάλλουν τη νομιμότητα και τη συνταγματικότητα του νόμου που προβλέπει τις καταργήσεις των θεσμών των δημοτικών αστυνομικών και των σχολικών φυλάκων.
Παράλληλα, οι δήμαρχοι αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες ώστε να προσφύγουν ως ΠΕΔ στα αρμόδια συνταγματικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια, αλλά και τα ευρωπαϊκά όργανα και τα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης, τονίζοντας ότι οι παραπάνω αποφάσεις αποκλίνουν από τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Τέλος, στην επικείμενη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, που θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη, θα εκφράσουν και πάλι τη διάθεσή τους να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους, με στόχο να ληφθεί απόφαση για τις παραιτήσεις των δημάρχων από όλη την Ελλάδα.
Τα παραπάνω αποφάσισε σήμερα το Δ.Σ. της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας σε έκτακτη συνεδρίασή του που πραγματοποιήθηκε ώστε να προσδιοριστούν οι περαιτέρω κινήσεις του μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. «Μπορεί να επιτεύχθηκε η αφαίρεση της τραγικά αυθαίρετης και προκλητικής αναφοράς στο παρατηρητήριο και τη διαδικασία ελέγχου, έγκρισης και τροποποιήσεων των προϋπολογισμών των δήμων, που είναι μια σχετική επιτυχία, αλλά είναι τραγικό ότι παρέμεινε μέσα στο νομοσχέδιο η κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας και του θεσμού των σχολικών φυλάκων» σχολίασε ο πρόεδρος της ΠΕΔ, Σίμος Δανιηλίδης.

 aftodioikisi.gr

Από το πεζοδρόμιο οι μικρές πορείες με τη βούλα του νόμου


criminal-law-policy

Κλείνει οριστικά των θέμα της κατάληψης οδών από μικρές ομάδες διαδηλωτών. Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδόθηκε στα μεγάλα αστικά κέντρα δε θα επιτρέπονται πλέον οι καταλήψεις δρόμων. Οι πορείες διαμαρτυρίας θα πρέπει να περιορίζονται σε μία λωρίδα.  Το  Συμβούλιο της Επικρατείας έδωσε το πράσινο φως και το Π/Δ δημοσιεύθηκε ήδη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (αρ.φύλλου 164/15-7-2013).
Μεταξύ άλλων στο Διάταγμα προβλέπεται ότι «οι συναθροίσεις διεξάγονται κατά τρόπο που δεν διαταράσσεται παρά στο μέτρο του απολύτως αναγκαίου η οδική κυκλοφορία και η κοινωνικοοικονομική ζωή της πόλης. Σε πόλεις με πληθυσμό άνω των εκατό χιλιάδων κατοίκων δεν επιτρέπεται η κατάληψη ολόκληρου του οδοστρώματος και η πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων από ιδιαίτερα μικρές, σε σχέση με τη σημασία της συγκεκριμένης οδού για την εξυπηρέτηση της οδικής κυκλοφορίας και της κοινωνικοοικονομικής ζωής της πόλης, συναθροίσεις. Η εκτίμηση περί του ιδιαίτερα μικρού μεγέθους της συνάθροισης και η δυνατότητα περιορισμού της σε μέρος του οδοστρώματος ανήκει στον αρμόδιο Αστυνομικό Διευθυντή, ο οποίος εκδίδει σχετική απόφαση την οποία γνωστοποιεί άμεσα στους ενδιαφερομένους». Η σχετική απόφαση μπορεί να είναι αρχικά προφορική και ακολουθεί η έγγραφη διατύπωση και επίδοσή της εντός 24 ωρών. Οι παραπάνω περιορισμοί δεν ισχύουν για συναθροίσεις και πορείες που εξαγγέλλονται και διοργανώνονται από πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή και από τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές ενώσεις ή για συναθροίσεις ιστορικού εορτασμού ή επετειακού χαρακτήρα.

 localit.gr

Τελικό κείμενο του «Πολυνομοσχεδίου», όπως ψηφίστηκε στη Βουλή τις 17/7/ 2013

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Κοινωνικό κραχ: Το κράτος πρόνοιας καταρρέει και Κοινωνικοί Λειτουργοί σε διαθεσιμότητα



Ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας (ΣΚΛΕ) με αφορμή το πρόσφατο κακούργημα στην Πάτρα προέβη στην έκδοση διακήρυξης – τοποθέτησης με την οποία καταδεικνύει ως σημαντικό παράγοντα στην εμφάνιση τέτοιων φαινομένων εγκληματικών δράσεων, την κατάρρευση του Κράτους Πρόνοιας στην Ελλάδα. Ο ΣΚΛΕ προειδοποιεί για την έκρηξη εγκληματικών δράσεων, την αύξηση των κοινωνικών προβλημάτων και την απειλή στην κοινωνική συνοχή από την περεταίρω συρρίκνωση των παρεχομένων προς τους πολίτες υπηρεσιών με τα εφαρμοζόμενα προγράμματα «κινητικότητας» και «διαθεσιμότητας».Για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής μέσα στην Κρίση, πρέπει να ενισχυθούν οι Κοινωνικές Υπηρεσίες, με τον ίδιο τρόπο που ενισχυθήκαν οι Τράπεζες για να διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το πρόσφατο περιστατικό της δολοφονίας του βρέφους στην Πάτρα από την μητέρα του, ήρθε για να επιβεβαιώσει με το πιο επώδυνο τρόπο την πλήρη κατάρρευση του Κράτους – Πρόνοιας στην Ελλάδα. Ο Δήμος στον οποίο συνέβη το τραγικό περιστατικό είναι ένας από τους Δήμους της Χώρας που δεν διαθέτει οργανωμένη Κοινωνική Υπηρεσία. Η τραγωδία θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν υπήρχε προληπτική παρέμβαση από επαρκείς κοινωνικές υπηρεσίες ή εναλλακτικά έστω και την τελευταία στιγμή, από επαρκείς εξειδικευμένες Κοινωνικές Υπηρεσίες στις οποίες θα μπορούσε να απευθυνθεί ο Εισαγγελέας.

Τα στοιχεία από Κοινωνικές Υπηρεσίες σε όλη την Ελλάδα αποδεικνύουν τη επώδυνη αύξηση του αριθμού ατόμων και οικογενειών που πλήττονται από ακραία φτώχεια, ζουν σε συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού και στερούνται ακόμα και θεμελιωδών αγαθών με αποτέλεσμα η ζωή και η υγεία τους να τίθεται καθημερινά σε κίνδυνο.

Ο υποσιτισμός, οι κακές συνθήκες στέγασης και διαβίωσης, η κατάθλιψη, οι απόπειρες αυτοκτονίας, τα προβλήματα υγείας στα παιδιά και τους εφήβους, η βία, η παραβατικότητα, τα περιβαλλοντικά προβλήματα, οι κοινωνικές ανισότητες, οι παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων, η οικονομική μετανάστευση, η αδυναμία ιατροφαρμακευτικής κάλυψης και πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, η αστεγία, είναι μερικοί από τους κοινωνικούς δείκτες που παρουσιάζουν άνοδο και διαρκή επιδείνωση.

Την ίδια στιγμή οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας καταρρέουν και συρρικνώνονται επώδυνα από τις διαρκείς μειώσεις σε ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους, αδυνατώντας να ανταπεξέλθουν στις συνθήκες κοινωνικού κράχ που ζούμε. Όχι μόνο πρόληψη δεν μπορούν να κάνουν αλλά ούτε καν να αντιμετωπίσουν επείγουσες καταστάσεις.

Η προστασία της οικογένειας και του παιδιού, η γιατριά των εξαρτημένων, η κοινωνική φροντίδα ηλικιωμένων και ΑμεΑ, η υποστήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων δεν επαρκούν ούτε για τη στοιχειώδη κάλυψη των πιο θεμελιωδών αναγκών.

Οι Κοινωνικοί Λειτουργοί που στεκόμαστε στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης των δυσμενών συνεπειών της οικονομικής κρίσης, όσο και αν προσπαθούμε ΔΕΝ ΦΘΑΝΟΥΜΕ.

Στην Περιφέρεια της χώρας υπάρχουν περιπτώσεις Δήμων, ακόμα και σε νησιωτικές περιοχές, χωρίς ούτε καν μία Κοινωνική Υπηρεσία ή Μονάδα Κοινωνικής Φροντίδας και χωρίς ούτε καν ένα Κοινωνικό Λειτουργό, ενώ στα μεγάλα αστικά κέντρα ένας ή δύο Κοινωνικοί Λειτουργοί αντιστοιχούν σε πληθυσμό 60.000 ή και μεγαλύτερο.

Την ίδια στιγμή η Πολιτεία προχωράει κατάργηση του Τομέα – Υγείας Πρόνοιας στην Τεχνική Εκπαίδευση και την ένταξη στο πρόγραμμα κινητικότητας των 39 Κοινωνικών Λειτουργών που υπηρετούν εκεί ως εκπαιδευτικοί.

Αληθινά διερωτώμαστε, όμως, τι είδους μεταρρύθμιση είναι, αν στη χώρα που το 30% του πληθυσμού της ζεί κάτω από τα όρια της φτώχειας ή πλήττεται από την ανεργία, με ένα διαρκώς συρρικνούμενο Κράτος - Πρόνοιας, με πόλεις και νησιά χωρίς καν έναν Κοινωνικό Λειτουργό, η Πολιτεία χρειαστεί 8 μήνες για να ανακαλύψει ότι 39 Κοινωνικοί Λειτουργοί είναι αναγκαίοι στις Δημόσιες Υπηρεσίες Πρόνοιας της Κεντρικής Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

• Άμεση πρόσληψη Κοινωνικών Λειτουργών για τη δημιουργία και την επαρκή στελέχωση Κοινωνικών Υπηρεσιών σε όλους τους Δήμους της χώρας, κατά παρέκκλιση όλων των ισχυόντων περιορισμών όπως έγινε με την πρόσληψη Εφοριακών

• Ενίσχυση των δομών παροχής κοινωνικής φροντίδας με προσωπικό και πόρους για να ανταπεξέλθουν στις σημερινές πιεστικές κοινωνικές ανάγκες και στον αυξημένο σημερινό τους ρόλο. Όπως ενισχυθήκαν οι Τράπεζες με σκοπό τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τώρα πρέπει να ενισχυθούν οι Κοινωνικές Υπηρεσίες με σκοπό τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

Το κακούργημα στην Πάτρα είναι η πιο ακραία επίπτωση της ανεπάρκειας του Κράτους Πρόνοιας. Καλούμε τους Πολίτες και τη Κυβέρνηση να αναρωτηθούν πόσων συμπολιτών μας οι ζωές θα είχαν προστατευθεί, εάν λειτουργούσε ένα ισχυρό σύστημα υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας

skle.gr