!

..."ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ"... !
ΟΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ !!!! Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ !!!! ΠΑΡΟΧΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

Αναγνώστες

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 31/10/2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

ΣΗΜΕΡΑ ΤΕΛΙΚΑ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ -ΓΙΑ ΤΗ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ ΒΣΣ (ΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΙΧΕ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ) ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ.

ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΦΕΚ, ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΟΠΩΣ ΕΙΠΑΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΑΧIΣΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΠΑΝΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΕΤΑΑ. ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ  ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ.

ΜΕΤΑ ΑΠΟ 10 ΜΗΝΕΣ ΑΠΛΗΡΩΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΤΙΑΣ, ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΜΕ ΜΕΤΑΞΥ 10 ΚΑΙ 15 ΝΟΕΜΒΡΗ.

ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ, ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΑ ΓΙΑ ΠΕΡΑ ΑΝΗΘΙΚΟ.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ.

ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ. ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΑΜΕ, ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΑΙΧΜΗ ΤΟΥ ΔΟΡΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ.

ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ, ΚΔΑΠ, ΒΣΣ Κ.ΛΠ, ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΠΟΥ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΚΑΝΟΥΝ. .
.ΑΡΑ ΛΟΙΠΟΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ, ΟΠΟΙΟΣ ΔΗΜΟΣ ΣΑΣ ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ ΣΕ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ, ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΑΣ.

ΚΑΜΙΑ ΑΞΙΛΟΓΗΣΗ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ . ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ.

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

Απόφαση - σταθμός για τους μισθούς στις δημοτικές επιχειρήσεις


Απόφαση - σταθμός για τους μισθούς στις δημοτικές επιχειρήσεις
Απόφαση - σταθμός που ανοίγει το δρόμο για διεκδικήσεις κι από άλλες ομάδες εργαζομένων, αποτελεί η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείο Ηρακλείου που, προ ημερών, δικαίωσε τους περίπου 200 εργαζόμενους στη ΔΕΥΑ Ηρακλείου και τους περίπου 100 εργαζόμενους της ΔΕΥΑ Χερσονήσου που κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα διεκδικώντας να μη μειωθούν οι μισθοί τους, με την εφαρμογή σχετικού νόμου για τους δημόσιους υπαλλήλους.

Οι εργαζόμενοι, μέσω της γνωστής και έμπειρης σε εργασιακά ζητήματα δικηγόρου Βιβής Δερμιτζάκη είχαν καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα και ζητούσαν, με βάση ένα νόμο για τους δημοσίους υπαλλήλους να ισχύσει και για εκείνους το πάγωμα της εφαρμογής μειώσεων στους μισθούς τους ως το 2016. Ο νόμος αυτός, ως τώρα, δεν είχε εφαρμοστεί στις ΔΕΚΟ και τους δήμους, ωστόσο εκτιμάται ότι μετά από αυτή την απόφαση, θα ακολουθήσουν οι διεκδικήσεις κι άλλων εργαζόμενων.

Οι εργαζόμενοι των ΔΕΥΑ αντέδρασαν με ασφαλιστικά μέτρα όταν η επιχείρηση θέλησε να προχωρήσει σε περαιτέρω μειώσεις των μισθών τους και τελικά, μέσω της δικαστικής οδού, δικαιώθηκαν, με την απόφαση να έχει, μάλιστα, αναδρομική ισχύ από τις 31 Οκτωβρίου 2012. Έτσι οι περίπου 300 εργαζόμενοι εξασφαλίζουν το μισθό τους ... ακέραιο ως το 2016!
πηγη: cretalive.gr

...ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΜΟΝΑΧΟΙ..


ΟΧΙ 
ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ 
ΤΟΥ 
"ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ"
ΟΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΕΣ
ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ 
ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
Η 
"ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ"
ΠΡΕΠΕΙ 
ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΡΑΤΙΚΗ
ΚΑΙ
ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ
ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ

Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν μονάχοι
σαν το ξεχασμένο στάχυ
ο κόσμος γύρω άδειος κάμπος
κι αυτοί στης μοναξιάς το θάμπος
σαν το ξεχασμένο στάχυ
άνθρωποι μονάχοι

Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν μονάχοι
όπως του πελάγου οι βράχοι
ο κόσμος θάλασσα που απλώνει
κι αυτοί βουβοί σκυφτοί και μόνοι
ανεμοδαρμένοι βράχοι
άνθρωποι μονάχοι

Άνθρωποι μονάχοι σαν ξερόκλαδα σπασμένα
σαν ξωκλήσια ερημωμένα, ξεχασμένα
άνθρωποι μονάχοι σαν ξερόκλαδα σπασμένα
σαν ξωκλήσια ερημωμένα, σαν εσένα, σαν εμένα...

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΒΣΣ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ



(ΕΠΥΒ-ΚΜ)
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
«ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»
ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Καλούνται τα μέλη της (ΕΠΥΒ-ΚΜ) Ένωσης Προσωπικού Υπηρεσιών «Βοήθεια στο Σπίτι» Κεντρικής Μακεδονίας του Νομού Ημαθίας σε Συνέλευση, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 17.00μμ στο Φουαγιέ της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών στη Βέροια.

Θα συζητηθούν:
1.       οι μέχρι τώρα εξελίξεις του ΒσΣ,
2.       η μετεξέλιξη του Προγράμματος,
3.       η χρηματοδότησή του
4.       διάφορα άλλα θέματα που έχουν προκύψει.
5.       Θα γίνει κλήρωση των λαχείων για το Νομό Ημαθίας.

Παρακαλούνται τα μέλη της ΕΠΥΒ-ΚΜ όπως προσέλθουν στη Συνέλευση και όπως τακτοποιήσουν και την ετήσια συνδρομή τους στο Σωματείο.


Για το Δ.Σ.

Η Πρόεδρος                           Η Γ. Γραμματέας
          
             Ιωακειμίδου Ζωή                                     Φανάρα Θεοπίστη

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΑΣ Ε.Κ.Α ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΒΣΣ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Ε.Κ.Α.
18/10/2013
Προς το Σωματείο των εργαζομένων ΒΟΗΘΕΙΑ στο ΣΠΙΤΙ
Αγαπητοί συνάδελφοι
Ερχόμενοι σήμερα το πρωί 18 Οκτωβρίου  στο ΕΚΑ για την πραγματοποίηση της Γενικής σας Συνέλευσης βρήκατε τις πόρτες κλειστές. 
Εκπρόσωπό σας πιθανόν ενημερωμένος από κάποιους  εργαζόμενους του ΕΚΑ ότι είμαστε  υπεύθυνοι γι’ αυτό,  επικοινώνησε με τον επικεφαλής της ΔΑΣ  για να διαμαρτυρηθεί για το γεγονός ότι δεν ήταν κάποιος εκεί για να  ανοίξει  τις πόρτες και ότι έχουμε ευθύνη γι’ αυτό και για το ότι δεν σας είχαμε ειδοποιήσει για  το ότι το ΕΚΑ θα ήταν κλειστό.
Οφείλουμε να τονίσουμε ότι:
1.    Η Παράταξη της ΔΑΣ  δεν γνώριζε ότι είχατε κλείσει την αίθουσα για να πραγματοποιήσετε Γενική Συνέλευση
2.    Σε ότι αφορά τους εργαζόμενους του ΕΚΑ, οι οποίοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας και  κατέδειξαν ως υπεύθυνους την ΔΑΣ για την μη λειτουργία του κτηρίου δεν ευσταθεί.  Σας ενημερώνουμε ότι η ΔΑΣ δεν ευθύνεται για την μη πληρωμή των εργαζομένων. Οι όποιες   πρωτοβουλίες  έχουν παρθεί μέχρι σήμερα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της καταβολής των δεδουλευμένων τους  πάρθηκαν από τον συνδυασμό της ΔΑΣ. Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε  την στάση των συγκεκριμένων εργαζομένων του ΕΚΑ και την θεωρούμε το λιγότερο σκόπιμη,  δόλια .  
3.    Τονίζουμε επίσης ότι είναι εργαζόμενοι σε συνδικαλιστική οργάνωση και οφείλουν να διευκολύνουν τα σωματεία και κάθε άλλο  φορέα των εργαζομένων ώστε να οργανώνουν την δράση τους για  την αντιμετώπιση των προβλημάτων των εργαζομένων και όχι να χρησιμοποιούν αυτή την αναγκαία λειτουργία των οργανώσεων για να προβάλλουν το όντως υπαρκτό πρόβλημά τους, σε βάρος άλλων χιλιάδων εργαζομένων.
Η ΔΑΣ σας επισημαίνει ότι έχει στηρίξει και  στηρίζει τον αγώνα σας.   Όσες δυνάμεις διαθέτουμε στην σημαντική υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι» που απευθύνεται σε μοναχικούς ανήμπορους συνανθρώπους μας   είναι μαζί και μπροστά στον αγώνα που δίνεται.
Για την ΔΑΣ
       1.    Κατσώτης Χρήστος              4.Χαλιού Έφη                     7.Βάσσης Ηλίας
       2.    Περάκης Αλέκος                  5.Μπουλούγαρης Γιώργος     8.Λίτσας  Σταύρος

 3.    Μυτηλινού Κώστας              6.Βήττος Βασίλης                9.Τάκας  Νίκος

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΩΝ ΒΣΣ - ΦΩΤΟ

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ ΤΩΝ ΒΣΣ 20/10/2013 ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ







ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΒΣΣ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 20/10/2013

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ

ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

"ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ"

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ολοκληρώθηκε χθες (19/10/2013 ) η διήμερη συνεδρίαση  του πανελλήνιου συντονιστικού των ΒΣΣ όπως είχε προγραμματιστεί. Τα θέματα με  τα  οποία ασχολήθηκε το ΠΣΒΣΣ ήταν:
Η συγκέντρωση της καταγραφής των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν πανελλαδικά οι δομές και η ομαδοποίηση τους ανά περιφέρεια, προκειμένου στη συνέχεια να παραδοθούν στο υπουργείο εργασίας με χρονοδιάγραμμα περίπου ενός μήνα.
Ανάλυση και επεξεργασία της τροπολογίας που αφορά τη μετεξέλιξη του ΒΣΣ .
Τέθηκαν οι προβληματισμοί απ' όλα τα Σωματεία και καταγράφηκαν για περαιτέρω διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς.
Έγινε επικοινωνία με το υπουργείο εσωτερικών για την καθυστέρηση των πληρωμών.
Προτάθηκε απ' όλα τα σωματεία να τεθεί για άλλη μια φορά στους αρμόδιους φορείς, ως πρώτο θέμα, η επίλυση του οικονομικού ζητήματος προκειμένου να δοθεί  επιτέλους λύση κεντρικά, ώστε στο άμεσο μέλλον να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στις πληρωμές των εργαζομένων.
Το ΠΣΒΣΣ ευχαριστεί την ΑΔΕΔΥ και συγκεκριμένα τον κ.Γιώργο Χαρίση μέλος της εκτελεστικής επιτροπής , για τη μεσολάβηση του ώστε να μας παραχωρηθεί αίθουσα για την συνεδρίαση μας!
Αντίθετα καταγγέλλουμε την υπό σύσταση  διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας  όπου ενώ είχαμε κλείσει αίθουσα ως Σωματείο του ΕΚΑ  που είμαστε, για την συνεδρίαση του συντονιστικού βρήκαμε κλειστές πόρτες ενώ σε επικοινωνία που είχαμε με κάποιους δεν μας δόθηκε λύση.
Καταγγέλλουμε επίσης τη ΓΣΕΕ όπου απευθυνθήκαμε στη πορεία, και επίσης δεν μας παραχώρησε αίθουσα γιατί δεν είχε  όπως μας είπαν,  παρότι εξηγήσαμε ότι είναι αναγκαίο γιατί έχουν έρθει εκπρόσωποι  απ' όλη την Ελλάδα και δεν μπορεί να αναβληθεί η συνεδρίαση.
 
Στη συνεδρίαση του ΠΣΒΣΣ  μετείχαν τα Σωματεία:     Αττικής,  Κεντρικής Μακεδονίας, Διαπεριφερειακός Σύλλογος Πελ/σου και Δυτ. Ελλάδος, Κρήτης, Λευκάδας, Σάμος, Ευβοίας, Βοιωτίας, Σερρών , Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χίος, Μαγνησίας, Καρδίτσας, Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, Φωκίδας,Καρδίτσας, Ηπείρου και Λάρισας.
Την πρώτη μέρα απουσίαζαν τα Σωματεία: Ηπείρου, Φθιώτιδας και Ευρυτανίας.
Τη δεύτερη μέρα απουσίαζαν τα Σωματεία: Καρδίτσας, Λάρισας και Μαγνησίας.

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ

 
 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
"Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο που είμαστε σε καθεστώς διαθεσιμότητας (καθηγητές, σχολικοί φύλακες, δημοτικοί αστυνομικοί, διοικητικοί Πανεπιστημίων, υπάλληλοι της κεντρικής διοίκησης) που πραγματοποιήσαμε ευρεία σύσκεψη την Πέμπτη 17/10/2013 και ώρα 6.30 μ.μ. στην αίθουσα Δρακόπουλου του Πανεπιστημίου Αθηνών, αποφασίσαμε τα παρακάτω: 
 α) Συμμετέχουμε και καλούμε όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 19/10/2013 και ώρα 2.00 μ.μ. στα προπύλαια του Πανεπιστημίου. 
β) Συμμετέχουμε και καλούμε όλους τους εργαζόμενους να λάβουν μέρος στην πορεία των σχολικών φυλάκων από τον τύμβο του Μαραθώνα τη Δευτέρα 21/10/2013 στις 8.00 π.μ. προς την ΕΡΤ (Αγία Παρασκευή), καθώς και στην πορεία της Τρίτης 22/10/2013 και ώρα 10 π.μ. από την Αγία Παρασκευή και στη συγκέντρωση για την υποδοχή της στο Σύνταγμα στις 12.30". 
Το συντονιστικό των εργαζομένων σε διαθεσιμότητα περιλαμβάνει τους εξής: 
 Βασιλάκη Άννα, Κάραλη Αγγελική, Δραμασιώτη Ασπασία, Ζαχαριουδάκη Ελευθερία, Κατσούλη Δήμητρα, Κικάκης Νίκος, Κρασάκη Ζωή, Κωστοπούλου Δέσποινα, Μπακογιάννης Λεωνίδας, Μορφούλα Σοφία, Οικονόμου Γεωργία, Ποντίκας Στέργιος, Σπανού Δέσποινα, Σταθοπούλου Βασιλική, Τσιρώνη Γεωργία.

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

ΕΠΕΙΓΟΝ ΕΕΤΑΑ - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ Β' ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2012

ΠΙΕΣΤΕ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ

http://www.eetaa.gr/enarmonisi/voithia_sto_spiti_2012/18102013_teleutaia_apopliromi_2012.pdf

ΕΕΤΑΑ - ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ Α΄ ΤΡΙΜΗΝΟΥ 2013



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ Α΄  ΤΡΙΜΗΝΟ 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ του Α΄ ΤΡΙΜΗΝΟΥ 2013
Εν όψει της χρηματοδότησης του 1ου Τριμήνου του 2013 από το Υπουργείο Εσωτερικών, καλούνται όλοι οι φορείς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα να αποστείλουν  συμπληρωμένα τα ΕΝΤΥΠΑ 112, 113, 114, 115 ΚΑΙ 116 (που έχουν αναρτηθεί στον ιστότοπο μας), προκειμένου να αποσταλούν στο Υπουργείο.
  • ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ στη διεύθυνση alkis@eetaa.gr με την ένδειξη (ΘΕΜΑ) ΒΣΣ Α΄  ΤΡΙΜΗΝ 2013 και την Επωνυμία του φορέα σας
  • ΣΕ ΦΥΣΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ στη διεύθυνση (ΕΕΤΑΑ, Μυλλέρου 73-77, 104 36 ΑΘΗΝΑ υπόψιν κου Α.ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗ – με την ένδειξη ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΒΣΣ Α΄  ΤΡΙΜΗΝ 2013.

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΕΝΤΥΠΩΝ
 (ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ σε αρχείο ΕΧCEL- ΚΑΙ ΣΕ ΦΥΣΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ)

  1. ΕΝΤΥΠΑ, 112, 113 και 114 – ΤΟ ΑΡΓΟΤΕΡΟ έως  και την Παρασκευή 25η Οκτωβρίου 2013 (φυσικό και ηλεκτρονικό αρχείο)
  2. ΕΝΤΥΠΟ 115 – θα ανακοινωθεί η ημερομηνία υποβολής
  3. ΕΝΤΥΠΟ 116 – θα ανακοινωθεί η ημερομηνία υποβολής

ΓΙΑ ΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΣΤΕ ΣΤΟΝ ΚΟ Α.ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗ ΣΤΑ ΤΗΛΕΦ. 210-52.14.600 ΚΑΙ 210-52.14.616 .

Ημερομηνία ανάρτησης:    Παρασκευή  18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013


 ΤΑ ΕΝΤΥΠΑ ΠΟΥ ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΟΝΤΑΙ ΑΦΟΡΟΥΝ:

1. ΕΝΤΥΠΟ 112: ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΜΗΝΙΑΙΑ ΜΙΣΘΟΔΟΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΦΟΡΕΑ
2. ΕΝΤΥΠΟ 113: ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΟΜΩΝ
3. ΕΝΤΥΠΟ 114: ΛΟΙΠΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΟΜΩΝ
4. ΕΝΤΥΠΟ 115: ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΚΟΣΤΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ
5. ΕΝΤΥΠΟ 116: ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΑ ΠΛΗΡΩΜΗΣ Α' ΤΡΙΜΗΝΟ 2013

       

Η ΦΩΤΟ ΤΟΥ ΒΣΣ ΧΙΟΥ ΠΡΩΤΗ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ



Η φωτογραφία του "βοήθεια στο Σπίτι" Δ. Χίου, της κ. Ουρανίας Τώρα, βγήκε πρώτη σε Ευρωπαϊκό διαγωνισμό και βραβεύτηκε στις Βρυξέλλες. 
Ευχαριστούμε την κ. Τώρα για την επιλογή της. Στηρίζουμε τους ανθρώπους που εκτιμούν την προσφορά μας και τη δουλειά μας. 
Με το τρόπο αυτό δεν αναδείχθηκε μόνο η Ελλάδα, και η Χίος αλλά και το "Βοήθεια στο Σπίτι" !
 

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Οι Γιαγιάδες....


Κοιτάζω τις γιαγιάδες που κάθονται δίπλα μου ή στέκονται απέναντί μου στο τρόλεϊ, στο λεωφορείο στο μετρό. Άλλες έχουν μαλλιά βαμμένα, άλλες κατάλευκα, κάποιες έχουν μαλλιά μοβ ή γαλάζια, γιατί δεν τους πέτυχε η βαφή. Άλλες φοράνε γυαλιά, άλλες όχι. Κάποιες είναι βαμμένες έντονα, κάποιες καθόλου. Μερικές είναι ντυμένες δυσανάλογα με τα χρόνια τους, άλλες είναι πιο διακριτικές. Ορισμένες είναι νευρικές, άλλες χαμογελούν μειλίχια, κάποιες είναι αγενείς και κάποιες άλλες γλυκομίλητες και ευγενικές.
Ξεκινώ να τις παρατηρώ από τα χέρια πάντα. Όπως κι αν είναι,  τα χέρια τους πάντα μοιάζουν, έτσι αφημένα όπως είναι πάνω στην ποδιά τους. Έχουν μια παραίτηση αυτά τα χέρια και μια αποδοχή. Του καιρού που πέρασε και του καιρού που μένει; Ίσως…
Ύστερα παρατηρώ τα πρόσωπά τους και πάντα στέκομαι στα μάτια τους. Γερνάνε άραγε τα μάτια; Κάπου διάβασα πως γερνάνε, αλλά δεν ξέρω να το πω με σιγουριά. Δεν εννοώ, βέβαια, τις ρυτίδες. Τα βλέμματα εννοώ, τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο. Ας πούμε, με τα μάτια των παππούδων, είναι πιο ευκρινές. Έχω παρατηρήσει ότι ορισμένοι παππούδες όσο μεγαλώνουν αποκτούν μιαν αχλή στα μάτια, κάπως σαν να ξεθωριάζουν με τον καιρό. Σαν ν’ αρχίζουν πια προς τα μέσα να κοιτάνε και όχι γύρω τους. Κι αυτό πάλι, όχι πάντα.
Με τις γιαγιάδες, όμως μπερδεύομαι. Ορισμένες έχουν μια σπίθα στα μάτια, νεαρού κοριτσιού. Τις κοιτώ και δεν αντέχω να μην φανταστώ πώς θα ’τανε στα νιάτα τους, στην ακμή της ζωής τους, όταν δροσερά κορίτσια με τα φουστάνια τους θα τσαλάκωναν τις καρδιές των αγοριών της γειτονιάς τους. Προσπαθώ να φανταστώ τα γάργαρα γέλια τους, τα συνωμοτικά πηγαδάκια με τις φιλενάδες τους, τα όνειρά τους. Κι ύστερα σκέφτομαι πώς άραγε να νιώθουν τώρα εκείνα τα κορίτσια, τώρα που η περισσότερη ζωή είναι πίσω τους κι όχι μπροστά. Άραγε να μετράνε απώλειες; Να ’χουν όνειρα; Να ‘ναι ευτυχισμένες; Να’ ναι μόνες; Να’ χουν παιδιά, εγγόνια, σύντροφο;
Να, αυτά σκέφτομαι και νιώθω μια τρυφερότητα και μια αγάπη γι’ αυτές τις γιαγιάδες. Και θέλω έτσι που ’χουν αφημένα τα χεράκια τους  ν’ απλώσω το δικό μου, να τα χαϊδέψω και να τους χαμογελάσω.

Ευριδίκη Παλμου

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Διαθεσιμότητα: Καμπανάκι για τους συμβασιούχους του Παυλόπουλου



Μέσω των υπουργείων Υγείας, Παιδείας αλλά και των ΟΤΑ στους οποίους υπηρετεί ένα μεγάλο μέρος των περίπου 35.240 συμβασιούχων που είχαν γίνει αορίστου χρόνου με το ΠΔ Παυλόπουλου(164/2004), θα επιχειρήσει να γεμίσει τη «δεξαμενή» των περίπου 17.300 «διαθέσιμων» μέχρι το τέλος του χρόνου, η κυβέρνηση.

Το παραπάνω σενάριο, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Αν και πρόκειται για ένα ακόμη οριζόντιο μέτρο η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να το «σερβίρει» μέσω αξιολόγησης, καθώς ένα μεγάλο τμήμα των συγκεκριμένων υπαλλήλων (οι πληροφορίες λένε ότι είναι άνω των 20.000) είτε είναι χαμηλών προσόντων (ΔΕ και ΥΕ) είτε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, υπάρχουν και παρατυπίες κατά τη μονιμοποίηση τους (πλαστά πτυχία γλωσσομάθειας κλπ).

Παράλληλα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, στη σημερινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης συζητήθηκε και το θέμα των συμβασιούχων που παραμένουν στο Δημόσιο με προσωρινές διαταγές. Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι με το νέο νομοθετικό πλαίσιο που ψηφίστηκε με το πολυνομοσχέδιο θα έχουν δει την έξοδο από το Δημόσιο μέχρι τα τέλη του χρόνου ή στις αρχές του 2014, ώστε να προστεθούν στον αριθμό των 13.000 απολύσεων για τις οποίες έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση μέχρι το τέλος του 2014.

Επιπλέον θα επιχειρηθεί στις «δεξαμενές» της κινητικότητας να μπουν μετά από αξιολόγηση δομών και προσωπικού:

-Διοικητικοί υπάλληλοι ΑΕΙ και ΤΕΙ

-Υπάλληλοι ΟΤΑ στο πλαίσιο της διαδημοτικής κινητικότητας

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκε και το θέμα των αμυντικών βιομηχανιών (ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ) που μπαίνουν σε καθεστώς αναδιάρθρωσης ώστε τουλάχιστον οι δύο τελευταίες να οδηγηθούν σε ιδιωτικοποίηση.

Να σημειωθεί ότι στο τραπέζι της συζήτησης έπεσε και το θέμα της διαθεσιμότητας των δασοπυροσβεστών, ωστόσο απορρίφθηκε αμέσως λόγω και της θερινής περιόδου.

aftodioikisi.gr

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

ΤΟ ΦΕΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥ ΒΣΣ

Άρθρο 127 Τεύχος πρώτο Αριθμός Φύλλου 216 Ν.4199 - (11 Οκτωβρίου 2013).


1.Α. Η διάρκεια του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι»
και των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου των
απασχολουμένων για την παροχή των σχετικών υπη−
ρεσιών, όπως ορίζεται στις περιπτώσεις α΄ και β΄ της
παραγράφου 6 του άρθρου 2 της από 31 Δεκεμβρίου
2011 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 268), η οποία
κυρώθηκε με το άρθρο δεύτερο του ν. 4047/2012 (Α΄
31) και είχε παραταθεί μέχρι τις 30.9.2012 με την Πρά−
ξη Νομοθετικού Περιεχομένου που κυρώθηκε με το ν.
4087/ 2012 (Α΄ 196), και στη συνέχεια παρατάθηκε μέχρι
τις 30.9.2013 με την από 31.12.2012 Πράξη Νομοθετικού
ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ) 3725
Περιεχομένου που κυρώθηκε με την παρ. 2 του άρθρου
20 του ν. 4147/2013 (Α΄ 98), παρατείνεται από τη λήξη της
μέχρι τις 30.9.2014. Οι συμβάσεις των απασχολουμένων
στο Πρόγραμμα σε καμιά περίπτωση δεν μετατρέπονται
σε αορίστου χρόνου, κατά την έννοια της διάταξης της
παρ. 3 του άρθρου 21 του ν. 2190/1994.
Β. Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» παρέχει υπη−
ρεσίες:
α) σε δικαιούχους του «Κατ’ Οίκον Φροντίδα Συνταξι−
ούχων» συνταξιούχους όλων των ταμείων κύριας ασφά−
λισης αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνι−
κής Ασφάλισης και Πρόνοιας και των συνταξιούχων του
Δημοσίου (ν. 4052/2012 όπως αυτό ισχύει), οι οποίοι δεν
εξυπηρετούνται από άλλους παρόχους και
β) σε άλλες κατηγορίες του πληθυσμού που αντι−
μετωπίζουν κοινωνικά προβλήματα, ηλικιωμένους ανα−
σφάλιστους και ΑμεΑ, οικονομικά αδύνατους πολίτες
που εντάσσονται στο πρόγραμμα «Κατ’ οίκον Κοινωνι−
κή Φροντίδα», όπως αυτό θεσμοθετείται στην επόμενη
παράγραφο.
Γ. Θεσμοθετείται ολοκληρωμένο Πρόγραμμα με τίτ−
λο «Κατ’ οίκον Κοινωνική φροντίδα» που εποπτεύεται
από τα Υπουργεία Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και
Πρόνοιας και Εσωτερικών και συντονίζεται από τις υπη−
ρεσίες της Γενικής Γραμματείας Πρόνοιας του Υπουρ−
γείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.
Σκοπός του Προγράμματος είναι η κατοχύρωση συν−
θηκών αυτόνομης διαβίωσης των ηλικιωμένων και των
αναπήρων στην κατοικία τους, ώστε να εξασφαλισθεί
η παραμονή τους στο οικείο φυσικό και κοινωνικό περι−
βάλλον, να αποφευχθεί η παραπομπή σε δομές κλειστής
φροντίδας και να προληφθούν καταστάσεις κοινωνικού
αποκλεισμού, καθώς και η στήριξη των ανασφάλιστων
και οικονομικά αδύνατων πολιτών που το έχουν ανάγκη
και πληρούν τα κριτήρια.
α. Το Πρόγραμμα έχει ιδίως ως περιεχόμενο:
αα) την καταπολέμηση της εξάρτησης ηλικιωμένων
και αναπήρων με την οργάνωση και συστηματική πα−
ροχή υπηρεσιών κοινωνικής εργασίας, ψυχοκοινωνικής
στήριξης, νοσηλευτικής φροντίδας, φυσικοθεραπείας,
εργοθεραπείας και οικιακής βοήθειας,
ββ) την ενημέρωση των εξυπηρετουμένων για τα δι−
καιώματά τους και την υποστήριξη κατά τις επαφές
τους με τις αρμόδιες υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας,
γγ) τη διευκόλυνση των εξυπηρετουμένων για τη συμ−
μετοχή τους σε πολιτιστικές, ψυχαγωγικές, κοινωνικές
και θρησκευτικές δραστηριότητες.
β. αα) Ωφελούμενοι του Προγράμματος είναι συγκε−
κριμένες κατηγορίες ανασφάλιστων ηλικιωμένων και
αναπήρων, που χρήζουν υπηρεσίες κατ’ οίκον βοήθειας,
ήτοι υποστηρικτικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών.
ββ) Κριτήρια επιλογής των ωφελουμένων αποτελούν
ιδίως:
− η ηλικία
− το εισόδημα
− η οικογενειακή κατάσταση
− η κατάσταση της υγείας
− η πρόσκαιρη ή μόνιμη εξάρτηση.
γγ) Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής
Ασφάλισης και Πρόνοιας εξειδικεύονται τα προαναφερ−
θέντα κριτήρια, το περιεχόμενο υλοποίησης του Προ−
γράμματος, η διαδικασία επιλογής των ωφελουμένων
και κάθε άλλο αναγκαίο σχετικό θέμα.
δδ) Δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Προ−
γράμματος πρόσωπα που διαβιούν σε μονάδες κλειστής
φροντίδας κάθε νομικής μορφής ή σε νοσηλευτικές μο−
νάδες του Εθνικού Συστήματος Υγείας ή του ιδιωτικού
τομέα για όσο διάστημα παραμένουν στις παραπάνω
μονάδες.
Δ. α) Στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης
και Πρόνοιας συνιστάται Εθνική Επιτροπή Πρωτοβάθμι−
ας Κοινωνικής Φροντίδας. Η Επιτροπή συγκροτείται με
απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφά−
λισης και Πρόνοιας που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα
της Κυβερνήσεως και αποτελείται από:
− τον Γενικό Γραμματέα Πρόνοιας ως πρόεδρο
− τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας
− τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών
− έναν εκπρόσωπο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων
Ελλάδας με τον αναπληρωτή του που υποδεικνύονται
από το Διοικητικό της Συμβούλιο
− έναν εκπρόσωπο του Συνδέσμου Κοινωνικών Λει−
τουργών Ελλάδας με τον αναπληρωτή του που υποδει−
κνύονται από το Διοικητικό του Συμβούλιο
− έναν εκπρόσωπο της ΕΣΑμεΑ με τον αναπληρωτή
του που υποδεικνύονται από το Διοικητικό της Συμ−
βούλιο
− ένα μέλος ΔΕΠ Πανεπιστημίου ή ΕΠ ΤΕΙ με εξειδί−
κευση στο πεδίο της κοινωνικής φροντίδας με τον ανα−
πληρωτή του που ορίζονται από τον Υπουργό Εργασίας,
Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.
β) Η Εθνική Επιτροπή είναι άμισθη και αναλύει, παρα−
κολουθεί και αξιολογεί τις δράσεις πρωτοβάθμιας κοι−
νωνικής φροντίδας, παρέχοντας συμβουλευτική υποστή−
ριξη στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης
και Πρόνοιας κατά το σχεδιασμό και την υλοποίηση του
Προγράμματος «Κατ’ οίκον Κοινωνική Φροντίδα» και σε
άλλα Υπουργεία κατά το σχεδιασμό και την υλοποίηση
συναφών παρεμβάσεων.
γ) Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής
Ασφάλισης και Πρόνοιας ρυθμίζεται κάθε ζήτημα ορ−
γάνωσης και λειτουργίας της Επιτροπής.
Ε. Η λειτουργία του Προγράμματος «Κατ’ οίκον Κοινω−
νική Φροντίδα» δύναται να καλυφθεί από τις ακόλουθες
πηγές:
α) Πόροι του Τακτικού Προϋπολογισμού.
β) Πόροι του Κρατικού Λαχείου Κοινωνικής Αντίληψης.
γ) Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Οργανισμών Το−
πικής Αυτοδιοίκησης Α΄ Βαθμού.
δ) Πόροι του ΕΣΠΑ 2007−2013 και του ΣΕΣ 2014−2020.
ε) Πόροι από Προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
στ) Ιδιωτικοί πόροι στο πλαίσιο ανάπτυξης δράσεων
Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης προνοιακού χαρακτήρα.
ζ) Ιδιωτικοί πόροι στο πλαίσιο ανάπτυξης δράσεων
οργανωμένης κοινωνικής προσφοράς από Ιδρύματα και
Σωματεία.
ΣΤ. Για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της υλοποίη−
σης του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» για το χρο−
νικό διάστημα από 1.10.2013 έως 30.9.2014 μεταφέρονται
πόροι: α) από το λογαριασμό της Εισφοράς Αλληλεγ−
γύης Συνταξιούχων που τηρείται στο Ασφαλιστικό Κε−
φάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) μέχρι του ύψους
των 35 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως και εφόσον υπάρχει
διαθέσιμο υπόλοιπο από τη μηνιαία εξόφληση των δο−
μών του ν. 4019/2011, όπως αυτός ισχύει, σε εφαρμογή
του προγράμματος «Κατ’ οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων» 
3726 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ)
(ν. 4052/2012 όπως αυτός ισχύει) και β) από πόρους του
τακτικού προϋπολογισμού του Υπουργείου Εργασίας,
Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και ειδικότερα
του Ειδικού Φορέα 33−220, γ) από πόρους του άρθρου
259 του ν. 3852/2010 του Υπουργείου Εσωτερικών και
δ) από πόρους της ειδικής εισφοράς ασφαλισμένων
που θεσμοθετήθηκε με το άρθρο 138 του ν. 4052/2012
για τη χρηματοδότηση του προγράμματος «Κατ’ οίκον
Φροντίδα Συνταξιούχων», ύψους έως 5 εκατομμυρίων
ευρώ, εφόσον υπάρχει διαθέσιμο υπόλοιπο από τη χρη−
ματοδότηση των δικαιούχων του προγράμματος «Κατ’
οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων» που εξυπηρετούνται από
άλλους παρόχους.
Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εργα−
σίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Εσωτε−
ρικών προσδιορίζονται το ύψος των μεταβιβαζόμενων
πόρων, η διαδικασία μεταφοράς τους και κάθε άλλη
αναγκαία λεπτομέρεια. Η διαχείριση των πόρων αυτών,
η δημιουργία ενιαίου ηλεκτρονικού μητρώου ωφελου−
μένων και οι διαδικασίες αποτελεσματικής υλοποίησης
του Προγράμματος καθορίζονται σε προγραμματική
σύμβαση που υπογράφεται μεταξύ των Υπουργών Ερ−
γασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Εσωτερι−
κών, του ΙΚΑ−ΕΤΑΜ και της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής
Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης Α.Ε. (ΕΕΤΑΑ), περιλαμβά−
νοντας ρήτρες αξιολόγησης της εφαρμογής του Προ−
γράμματος.
Ζ. Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» δύναται να πα−
ρέχει υπηρεσίες «Κατ’ οίκον Νοσηλείας» με σκοπό τη
νοσηλεία και ανάρρωση του ασθενούς στο δικό του
χώρο, εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις (προσωπικό,
εξοπλισμός κ.λπ.) που καθορίζονται με κοινή απόφαση
των Υπουργών Υγείας και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφά−
λισης και Πρόνοιας. Με όμοιες αποφάσεις καθορίζονται
όλα τα θέματα που αφορούν τις διαδικασίες υλοποί−
ησης της «Κατ’ οίκον Νοσηλείας», καθώς και περιοχές
πιλοτικής εφαρμογής.
Η. Οι δήμοι ή τα νομικά τους πρόσωπα που θα απο−
φασίσουν να συνεχίσουν να προσφέρουν υπηρεσίες και
πέραν της 30ής Σεπτεμβρίου 2014 με το πρόγραμμα
«Βοήθεια στο Σπίτι», δύνανται από 1ης Ιουνίου 2014 να
συνάπτουν προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο
Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, το
Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Υγείας, το ΙΚΑ−
ΕΤΑΜ και την ΕΕΤΑΑ για την εξυπηρέτηση:
α) ωφελουμένων του προγράμματος «Κατ’ οίκον Φρο−
ντίδα Συνταξιούχων»,
β) δικαιούχων του προγράμματος «Κατ’ οίκον Κοινωνι−
κή Φροντίδα» ηλικιωμένων ανασφάλιστων και ΑμεΑ και
γ) δικαιούχων του προγράμματος «Κατ’ οίκον Νοση−
λεία».
Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ερ−
γασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Υγείας
και Εσωτερικών που εκδίδεται μέχρι 30 Απριλίου 2014
προσδιορίζονται οι διαδικασίες συντονισμού, πιστο−
ποίησης των φορέων παροχής υπηρεσιών, ο έλεγχός
τους, οι διαδικασίες οικονομικής διαχείρισης, οι πόροι
χρηματοδότησης, το ύψος, τα κριτήρια και η διαδικα−
σία καταβολής της αποζημίωσης των δήμων ανάλογα
με τον αριθμό των ωφελουμένων και τον απαιτούμενο
αριθμό εργαζομένων, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία
διαδικασία και λεπτομέρεια για την απρόσκοπτη υλο−
ποίηση του προγράμματος.

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΒΣΣ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ
ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
                                                                                                            7/10/2013                                



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι εργαζόμενοι στο Βοήθεια στο Σπίτι, με αφορμή την συνέχιση που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή με την τροπολογία 828/6 κατά την οποία οι εργαζόμενοι και το ΒΣΣ συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ως έχει για άλλον ένα χρόνο, δηλώνουν τα εξής:
Αποτελεί δικαίωση των εργαζομένων το γεγονός ότι, το ΒΣΣ παραμένει και συνεχίζει να λειτουργεί μέσα από την τοπική αυτοδιοίκηση. Αποτελεί δικαίωση αφού πολλές φορές λοιδορήθηκαν από πολλούς για αυτή τους τη στάση με σκοπό να αποθαρρυνθούν και να ενδώσουν στην παρότρυνση της πολιτείας όλο το προηγούμενο διάστημα, για σύσταση Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων. Κάτι που τελικά δεν έγινε.
Στη χώρα μας, οι μόνες δομές  που «κρατάνε» ακόμα απλωμένο το χέρι της πολιτείας στον ανήμπορο και οι μόνες που συνεχίζουν τη ΔΩΡΕΑΝ παροχή κοινωνικής φροντίδας είναι τα κοινωνικά προγράμματα των Δήμων. ΚΔΑΠ, ΚΗΦΗ, ΒΣΣ κ.λπ. Με εργαζόμενους που απλήρωτοι τις περισσότερες φορές για 6,7,και 8 Μήνες, δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό.
Έτσι λοιπόν, θεωρούμε πολύ βασικό όσο και σημαντικό το γεγονός ότι, τελικά, το ΒΣΣ συνεχίζει ως έχει.
Ευχαριστούμε το Υπ. Εργασίας και τον υφυπουργό κ. Β. Κεγκέρογλου καθώς και τη ΚΕΔΕ όπως και τον πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ κ. Σ. Δανιηλίδη για την συνεργασία τους και την συμβολή τους. 
Ο χρόνος όμως που ακολουθεί, αποτελεί  περίοδο κατά την οποία η συνέχιση, η μετεξέλιξη καθώς και η παγίωση του ΒΣΣ και των εργαζομένων μέσα από την τοπική αυτοδιοίκηση, πρέπει να εξασφαλιστεί αφού τίποτα ακόμα δεν έχει τελειώσει.                Ο κίνδυνος των ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. παραμένει και έχουμε ακόμα δρόμο.
Περιμένουμε  ότι οι δεσμεύσεις των εμπλεκομένων που συμβάλανε έως τώρα στη συνέχιση του ΒΣΣ, θα γίνουν πράξη  και θα συμβάλουν ώστε ο κίνδυνος των  ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. να εξαλειφτεί τελείως για να εξασφαλίσουμε ότι τα κοινωνικά προγράμματα των Δήμων, θα συνεχίσουν να λειτουργούν μέσα από την τοπική αυτοδιοίκηση της οποίας η φερεγγυότητα και η ομπρέλα νομιμότητας που έχει, μπορεί και πρέπει να στηρίξει το δημόσιο χαρακτήρα τους. Για την προαγωγή της δημόσιας υγείας, τη στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και την κοινωνική συμμετοχή των πολιτών σε κάθε απομακρυσμένη γωνιά της χώρας μας. Σε κάθε ανήμπορο συνάνθρωπό μας.