!

..."ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ"... !
ΟΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ !!!! Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ !!!! ΠΑΡΟΧΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

Αναγνώστες

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Απολύσεις: Στο στόχαστρο 29 δημοτικές επιχειρήσεις με 2.000 υπαλλήλους (λίστα)











Συνολικά 29 δημοτικές επιχειρήσεις που απασχολούν περί τους 2000 εργαζόμενους έχουν μπει στό στόχαστρο της κυβέρνησης προκειμένου να οδηγηθούν σε κατάργηση. Στόχος, να γεμίσει η δεξαμενή των 11.000 απολύσεων του 2014 αλλά και των 1.300 που απομένουν για το 2013.

Πρόκειται για τις:

-          Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ): Ρόδου, Ιωαννίνων, Ηρακλείου, Κομοτηνής, Δράμας, Ζακύνθου, Αγρινίου, Αιγίου, Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, Ορεστιάδας και Εορδαίας
-          Δημοτική Εταιρεία Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας (ΔΕΠΘΕ)
-          Δήμος Αθηναίων, Επιχείρηση Ραδιοφωνίας – Αθήνα 9,84
-          Δήμος Αθηναίων, Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρεία Μηχανογράφησης και Επιχειρησιακών Μονάδων ΟΤΑ
-          Κοινωφελής Επιχείρηση Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης
-          Δημοτικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΠΚΑ – ΔΙΕΚ)
-          Κοινωφελής Επιχείρηση Υπηρεσιών Νεάπολης-Συκεών
-          Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Αθλητισμού Θέρμης
-           Δημοτική Επιχείρηση Συγκοινωνιών «Ρόδα»
-          Δημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης Πτολεμαίδας
-          Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Καλαμαριάς
-        Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Περιβάλλοντος Νεολαίας και Άθλησης Δήμου Ιωαννιτών
-          Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Καλαμάτας «ΦΑΡΙΣ»
-          Περιβαλλοντική Αναπτυξιακή Δυτικής Θεσσαλίας Α.Ε.
-          Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Έδεσσας
-          Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου
-          Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Κασσάνδρας
-          Δημοτική Επιχείρηση Ραδιοφωνίας Ηρακλείου Αττικής – Επικοινωνία FM
-          Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Θερμαϊκού


Με πληροφορίες από την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία
aftodioikisi.gr

ΠΛΗΡΩΜΗ Α' ΤΡΙΜΗΝΟΥ 2013

ΠΙΕΣΤΕ ΣΤΟΝ  ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ

http://static.diavgeia.gov.gr/doc/%CE%92%CE%9B12%CE%9D-%CE%A6%CE%94%CE%91

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΒΣΣ 29/11/2013



Κατά τη συνεδρίαση του πανελλήνιου συντονιστικού ΒΣΣ στις 28 και 29 Νοέμβρη 2013 μετείχαν τα Σωματεία: 

 
1.             Σωματείο Εργαζομένων ΒΣΣ Ν. Αττικής
2.   Διαπεριφερειακός Σύλλογος Εργαζομένων ΒΣΣ Περιφερειών Δυτικής Ελλάδος και Πελοποννήσου
3.             Σωματείο Εργαζομένων ΒΣΣ Ν. Ευβοίας
4.             Σωματείο Εργαζομένων ΒΣΣ Ν. Φωκίδος
5.             Σωματείο Εργαζομένων ΒΣΣ Ν. Χίου
6.             Σωματείο Εργαζομένων ΒΣΣ Ν. Καρδίτσας
7.             Σωματείο Εργαζομένων ΒΣΣ Ν. Βοιωτίας
8.             Σωματείο Εργαζομένων ΒΣΣ Ν. Λέσβου
9.             Σωματείο Εργαζομένων ΒΣΣ Ν. Λευκάδος
10.         Σωματείο Εργαζομένων ΒΣΣ Κεντρικής Μακεδονίας
11.         Σωματείο Εργαζομένων ΒΣΣ Ν. Φθιώτιδας και Ευρυτανίας 
12.         Σωματείο Εργαζομένων ΒΣΣ Κρήτης

Έγιναν οι εξής ενέργειες:
- Ανάλυση, κατηγοριοποίηση-ομαδοποίηση  των  στοιχείων της έρευνας,  που πραγματοποιήθηκε πανελλαδικά, και παράλληλα με την ανάδειξη των προβλημάτων, προτάσεις για την επίλυσή τους όπου στην πορεία κατατέθηκαν στο υπουργείο εργασίας. Σε πρώτη φάση στην έρευνα συμμετείχαν τα Σωματεία :
  
1.   Σωματείο Εργαζομένων ΒΣΣ Ν. Αττικής, 2.    Διαπεριφερειακός Σύλλογος Εργαζομένων ΒΣΣ Περιφερειών Δυτικής Ελλάδος και Πελοποννήσου,3.    Σωματείο εργαζομένων ΒΣΣ Ν. Ευβοίας,4.    Σωματείο Εργαζομένων ΒΣΣ Ν. Φωκίδος, 5.   Σωματείο Εργαζομένων ΒΣΣ Ν. Χίου, 6. Σωματείο Εργαζομένων ΒΣΣ Ν. Καρδίτσας, 7.   Σωματείο Εργαζομένων ΒΣΣ Ν. Βοιωτίας, 8.   Σωματείο Εργαζομένων ΒΣΣ Ν. Λέσβου, 9.  Σωματείο Εργαζομένων ΒΣΣ Ν. Λευκάδος
Προσεχώς αναμένεται να κατατεθούν και τα αποτελέσματα της έρευνας και από τα υπόλοιπα Σωματεία .  Για ευνόητους λόγους θα γίνει πλήρη ενημέρωση στις γενικές συνελεύσεις των Σωματείων για τα συμπεράσματα - αποτελέσματα και προτάσεις που κατατέθηκαν στο υπουργείο με βάση τα στοιχεία της έρευνας. 
- Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη δυσκολία συνάντηση με τους αρμόδιους του υπουργείου εσωτερικών, και κάτω από πολλή πίεση επιτεύχθηκε να ξεμπλοκαριστεί το θέμα της χρηματοδότησης του α' τριμήνου 2013 αφού επιτέλους υπογράφηκε από τον υπουργό. Από΄σήμερα τα χρήματα έχουν κατατεθεί στους Δήμους(ωστόσο θα φανεί σε τρεις μέρες) και αναρτήθηκε στη διαύγεια με αρ. ΒΛ12Ν-ΦΔΑ.  Η νομοθετική διάταξη που αφορά τη χρηματοδότηση του τριμήνου είναι:φεκ 193 Α, νόμος 4186/2013. Επειδή όμως θα υπάρχουν προβλήματα με την απόδοση των χρημάτων από τους Δήμους δεδομένου ότι δεν υπάρχουν κωδικοί για το ΒΣΣ θα σταλεί email από το υπουργείο προς τους φορείς όπου θα διευκρινίζεται ο τρόπος καταβολής των χρημάτων.
Επίσης έγινε η προγραμματισμένη συνάντηση με αρμόδιους του υπουργείου εργασίας, όπου είχαμε και ολιγόλεπτη συνάντηση με τον υφυπουργό κ. Κεγκέρογλου ο οποίος δεσμεύτηκε για εκ νέου άμεση συνάντηση μέσα στον Δεκέμβριο, προς διαβούλευση για επίλυση τρεχόντων   θεμάτων του ΒΣΣ όπως το τρίμηνο που απομένει μέχρι το τέλος του 2013 και για την πορεία του ΒΣΣ. 
Ωστόσο από τη σημερινή συνάντηση αφού έγινε μία συνοπτική αναφορά των προβλημάτων και  προτάσεων από τα Σωματεία όπως έχουν προκύψει μέσα από την έρευνα διαπιστώσαμε για άλλη μια φορά το εξής: Το μόνο σίγουρο είναι η ετήσια σύμβαση που έχουμε μέχρι το Σεπτέμβριο όσον αφορά τη συνέχιση της εργασίας μας. Ο νόμος για την μετεξέλιξη του ΒΣΣ σε καμιά περίπτωση δεν κατοχυρώνει το εργασιακό μας μέλλον. Αν δεν υπάρξει χρηματοδότηση θα έχουμε πρόβλημα και τέλος οι ΚΟΙΝΣΕΠ παραμονεύουν !
Όπως γίνεται αντιληπτό συνάδελφοι,υπάρχουν τεράστια εμπόδια μπροστά μας. Το εργασιακό μας μέλλον αβέβαιο! Απαιτείται μαζική συμμετοχή από όλους τους εργαζόμενους. Το πανελλήνιο συντονιστικό καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες αλλά η δυναμική του είναι οι εργαζόμενοι. Η συσπείρωση των Σωματείων μας στη συγκυρία που διανύουμε θεωρείται αναγκαία και επιτακτική. Όποιος θεωρεί ότι δια μαγείας θα λυθούν τα εμπόδια αυταπατάται. 
Συνάδελφοι έχουμε πολύ δρόμο ακόμα !!!!!    

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Αντιρρήσεις της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας για την επιστροφή χιλιάδων ευρώ από τη “Βοήθεια στο σπίτι”



Αντιρρήσεις για την επιστροφή χιλιάδων ευρώ από δημοτικά νομικά πρόσωπα στο πλαίσιο του έργου «Βοήθεια στο Σπίτι», του έτους 2011, εκφράζει, με ομόφωνη απόφασή της, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας.
Συγκεκριμένα επισημαίνει ότι για το 2011 το εν λόγω πρόγραμμα υλοποιήθηκε με εθνική χρηματοδότηση για το πρώτο εξάμηνο, ενώ με σύμβαση που υπεγράφη το Σεπτέμβριο του 2011 έως το τέλος του έτους, με συγχρηματοδότηση. Ωστόσο με έγγραφο που έστειλε προ ημερών η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 52 δημοτικά νομικά πρόσωπα ενημερώθηκαν για τη διαδικασία επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών από χρηματοδότηση δαπανών λειτουργίας δομών «Βοήθειας στο Σπίτι» και ΙΑΚ (Ιατροκοινωνικά Κέντρα), σύμφωνα με έγγραφα των αρμόδιων υπουργείων και της Ειδικής Γραμματείας του ΕΣΠΑ.
«Πρόκειται για μία διαδικασία συμψηφισμού που είναι όλως αυθαίρετη και καταχρηστική, αφού αφορά δύο διαφορετικά προγράμματα, τα οποία χρηματοδοτούνται το μεν από εθνικούς, το δε από ευρωπαϊκούς πόρους, με διακριτές διαδικασίες διαχείρισης και κυρίως διακριτές καλυπτόμενες δαπάνες» αναφέρει η ΠΕΔ και ζητά την ανάκληση των σχετικών εγγράφων και τη διασφάλιση λειτουργίας των δημοτικών κοινωνικών δομών.
«Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» έχει καταξιωθεί στην ελληνική κοινωνία ως μία από τις βασικές δράσεις κοινωνικής πολιτικής της τοπικής αυτοδιοίκησης. Με την ευθύνη της ΤΑ, πάνω από 900 δομές, προσφέρουν υπηρεσίες σε 100.000 ηλικιωμένους και ΑμεΑ» αναφέρει το κείμενο της εν λόγω απόφασης ενώ ο Πρόεδρος της ΠΕΔ, Σίμος Δανιηλίδης, γνωστοποιεί στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι θα θέσει το ζήτημα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την κυβέρνηση και τα υπουργεία.
Στο μεταξύ, ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Γιάντσης, επισημαίνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι το σχετικό αίτημα προήλθε από τα αρμόδια υπουργεία, ενώ το σύστημα επιστροφών καθορίστηκε στις 25 Οκτωβρίου του 2013. «Το ποσό δεν είναι ακόμη γνωστό για όλους τους δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας καθώς δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί όλοι οι έλεγχοι. Μέχρι στιγμής, πάντως, απεστάλησαν οι πρώτες ειδοποιήσεις επιστροφών στους δήμους Αλεξάνδρειας Ημαθίας (για το ποσό των 25.000 ευρώ) και Λαγκαδά Θεσσαλονίκης για το ποσό των 48.000 ευρώ)» σχολιάζει η Κατερίνα Μποζαρδένη, από την πλευρά των υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού.

aftodioikisi.gr

Ένταση στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ

Ένταση στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ


Σε ένα ιδιαίτερα οξυμένο κλίμα διεξάγεται αυτήν την ώρα η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ, με δεκάδες δημοτικούς υπαλλήλους σε "διαθεσιμότητα", τόσο εντός, όσο και εκτός της αίθουσας, που διεξάγεται η Γενική Συνέλευση, να διαμαρτύρονται, για τη νέα κατάσταση που διαμορφώθηκε στην επαγγελματική τους καθημερινότητα. 

Οι αντεγκλήσεις ξεκίνησαν με το "καλημέρα", όταν στο "βήμα" ανέβηκε ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., Θέμης Μπαλασόπουλος, ο οποίος κατηγόρησε πως, η ευθύνη για τη "διαθεσιμότητα" των Σχολικών Φυλάκων, βαραίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τους Δημάρχους.

Οι Δήμαρχοι αντέδρασαν, άμεσα, με έντονες φωνές και αποδοκιμασίες, με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Κώστα Ασκούνη, να ζητά να ηρεμήσουν τα πνεύματα, ζητώντας, ταυτόχρονα, από τον κ. Θ. Μπαλασόπουλο να ανακαλέσει την τοποθέτησή του, λέγοντας του πως, όποια δικαστική διαμάχη των Σχολικών Φυλάκων έχει κερδηθεί μέχρι σήμερα, οφείλεται σε ενέργειες Δημάρχων.

Ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. όχι μόνο δεν ανακάλεσε, αλλά συνέχισε την καταγγελία του, "ρίχνοντας" τις ευθύνες στη συνέχεια και στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλ. Διακυβέρνησης, κάνοντας λόγο για "επιλεκτική" συμπεριφορά εκ μέρους του Υπουργείου Δ.Μ.&Η.Δ., αφού οδηγοί που ανήκαν στο Υπουργείο και τέθηκαν σε καθεστώς "διαθεσιμότητας", με ειδική ρύθμιση, θα τοποθετηθούν σε νέες Υπηρεσίες, σύμφωνα με τον κ. Μπαλασόπουλο.

Ο δριμύς, εκ νέου λόγος, του κ. Θέμη Μπαλασόπουλου, εξόργισε ξανά του μετέχοντες στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση αιρετούς, που κάλεσαν τον Πρόεδρο της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. να κατέβει από το "βήμα"!

Ο κ. Κώστας Ασκούνης, σε μία νέα προσπάθειά του, να κατευνάσει τα ήδη οξυμένα "πνεύματα", είπε: «Αφήστε τον Θέμη να ολοκληρώσει»..., τοποθέτηση, όμως, που προκάλεσε την αντίδραση του ίδιου του Προέδρου της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., ο οποίος απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Κώστα Ασκούνη του είπε: «Δεν είμαι ο Θέμης. Είμαι ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.!».

Kώστας Ασκούνης: «Επιτέλους σεβαστείτε την αυτοτέλεια της Τ.Α.»
Στην ομιλία του, κατά την  Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κώστας Ασκούνης, αφού ανακοίνωσε πως, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας δεν προσανατολίζεται στην πραγματοποίηση νέων κινητοποιήσεων, στάθηκε στο πλευρό των Σχολικών Φυλάκων, ζητώντας να διασφαλιστεί η εργασία τους, αποσπώντας το χειροκρότημα των παρευρισκομένων Σχολικών Φυλάκων.
Ο κ. Ασκούνης στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «διαθεσιμότητας - κινητικότητας», λέγοντας πως, για το μεν πρόγραμμα «διαθεσιμότητας», οι Δήμοι έχουν προσφέρει τα μέγιστα, αρνούμενος να προσφέρουν κι άλλο οι Δήμοι στο εν λόγω πρόγραμμα και για το δε πρόγραμμα «κινητικότητας», ζήτησε η «ενδοδημοτική / διαδημοτική κινητικότητα» να πραγματοποιηθεί, τάχιστα, χωρίς διαδικασίες ΑΣΕΠ, που θα καθυστερήσουν τις όλες διαδικασίες.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, μιλώντας για τα οικονομικά της Τ.Α. και αφού αναφέρθηκε απολογιστικά, τόσο στις περικοπές των πόρων της Τ.Α., όσο και στις οικονομικές προσπάθειες των ίδιων των Δημάρχων, είπε, σχολιάζοντας το προς επίτευξη πρωτογενές πλεόνασμα:
«Σημαντικό μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος που παρουσιάζει η Κυβέρνηση, οφείλεται στο πρωτογενές πλεόνασμα που παρουσιάζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση».
Νίκος Σαράντης: «Ήρθε η ώρα επιτέλους της περίφημης “κόκκινης γραμμής”…»
Στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ τοποθετήθηκε ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Αττικής και Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων - Καματερού, Νίκος Σαράντης, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στις μειώσεις των πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αμφισβήτησε τη συλλογική αντίδραση των Δημάρχων, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Έχουν κουραστεί οι ίδιοι οι αιρετοί από τα συνεχή Συνέδρια, που κάνουμε λόγο συνεχώς για “κόκκινες γραμμές”. Η προσωπική μου επιθυμία θα ήταν να βρούμε συνολικά ως Αυτοδιοίκηση τη δύναμη να "τραβήξουμε", έστω και αυτή την ύστατη ώρα, αυτή την περίφημη “κόκκινη γραμμή”» και συνέχισε:
«Όταν η Κυβέρνηση κόβει χρήματα από τους Δήμους, κόβει χρήματα από τους άπορους, τους άνεργους, τους πολύτεκνους, τους άστεγους, τα ΑμεΑ.  Αυτό πρέπει να είναι το μήνυμα που θα στείλει η σημερινή μας Συνέλευση στην κοινωνία» και ανακοίνωσε, αφού πρώτα δήλωσε την αντίθεσή του στην περαιτέρω «διαθεσιμότητα» δημοτικών υπαλλήλων και τη στήριξή του στους Σχολικούς Φύλακες:
«Εγώ προσωπικά αλλά πιστεύω και πολλοί συνάδελφοι από την Π.Ε.Δ. Αττικής θα στηρίξουμε σήμερα κάθε απόφαση, κάθε κινητοποίηση, κάθε διεκδίκηση, προσπαθώντας χωρίς φοβίες και δεσμεύσεις “να σώσουμε οτιδήποτε κι αν σώζεται”».
Οι προτάσεις του Προέδρου της ΚΕΔΕ για το τελικό κείμενο της Πρότασης
- Καμία επιπλέον παρακράτηση πόρων από τους ΚΑΠ.
- Στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ, να δημιουργηθεί ειδικό επιχειρησιακό πρόγραμμα, ύψους 2,5 δις €, με δικαιούχους τους Δήμους, για αστικές αναπλάσεις και για μικρά δημοτικά έργα υποδομής.
- Την αύξηση των πόρων του «Πράσινου Ταμείου» από το 2,5% στο 10%, αφού πρόκειται για ανταποδοτικό τέλος, που αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος. 
- Τη συνέχιση ένταξης έργων στο ΕΦΔ – ΕΕΤΑΑ, μέχρι της συνολικής απορρόφησης του εγκεκριμένου ποσού από το ΕΣΠΑ.
- Να μην υπάρξει άλλη παρέμβαση στην οργάνωση και στις δομές των Δήμων, παρά μόνο η «εθελοντική κινητικότητα».
- Να απορροφηθούν οι εργαζόμενοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που βρίσκονται σε «διαθεσιμότητα» (Σχολικοί Φύλακες και Δημοτικοί Αστυνομικοί).
- Να ενσωματωθούν οι έντεκα αναποτελεσματικοί και αλληλεπικαλυπτόμενοι έλεγχοι, σε έναν αποτελεσματικό, σύγχρονο και εντός των συνταγματικών πλαισίων έλεγχο.
- «Όχι» στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος των αιρετών και τη διάσπαση των μεγάλων Νησιωτικών Δήμων σε περισσότερους Δήμους.
Πολλές οι απουσίες Δημάρχων - Σε άδεια αίθουσα συνεχίζονται οι τοποθετήσεις
Η απουσία πολλών Δημάρχων - κυρίως από μεγάλους Δήμους - όπως των Δημάρχων Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, Γιώργου Καμίνη και Γιάννη Μπουτάρη, αντίστοιχα, σχολιάστηκε με παράπονο και δυσαρέσκεια από πολλούς αιρετούς, που συμμετέχουν στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση, με χαρακτηριστική την τοποθέτηση του Δημάρχου Μινώα Πεδιάδας, Ζαχαρία Καλογεράκη, που από "βήματος", αναρωτήθηκε:
«Πώς είναι δυνατό να ακουστούμε εμείς οι "μικροί" Δήμοι, όταν λείπουν οι Δήμαρχοι μεγάλων πόλεων...;».


 epoli.gr

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και καθιέρωση της Πρωτοβάθμιας Υγείας στους δήμους*


 ΑΠΟ ΣΙΜΟΣ ΔΑΝΙΗΛΙΔΗΣ


*Εισήγηση για τις «Δομέςκαι τα Προγράμματα της Τ.Α. για την υποστήριξη της Τρίτης Ηλικίας», στοσυνέδριο της ΚΕΔΕ με θέμα: «Κοινωνία σε κρίση, Αυτοδιοίκηση σε δράση» - Θεσσαλονίκη,Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013
___________________________________________________

Κυρίες και κύριοι,Αγαπητοί συνάδελφοι,
Όπως είναι γνωστό, η TοπικήAυτοδιοίκηση έχει αναπτύξει με επιτυχία ένα ισχυρόδίχτυ δομών και προγραμμάτων για την υποστήριξη της Τρίτης Ηλικίας. Μεταξύαυτών, κορυφαία είναι το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», τα Κέντρα Ανοιχτής ΠροστασίαςΗλικιωμένων και οι δομές των ΚΗΦΗ.
Ειδικότερα, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», πουεδώ και πλέον μία δεκαετία έχει καταξιωθεί στην ελληνική κοινωνίαως μία δράση τοπικής αυτοδιοίκησης, συμβάλλει ουσιαστικά:
· Στην παροχή χρήσιμωνκαι ουσιαστικών υπηρεσιών προς τους ηλικιωμένους και τα άτομα με αναπηρίες.
· Στη μείωση τωνεγκλεισμών σε ιδρύματα αμφίβολης ποιότητας χιλιάδων ηλικιωμένων και ΑΜΕΑ καιστην ενίσχυση της παραμονής τους στον κοινωνικό ιστό.
· Στην αύξηση τηςαπασχόλησης με τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων απασχόλησης.
· Στον απεγκλωβισμό απότο βάρος της φροντίδας μελών της οικογένειάς τους χιλιάδων γυναικών, στηνένταξη τους στην αγορά εργασίας και στην αύξηση του αριθμού όσων συνεισφέρουνστο ασφαλιστικό σύστημα.
· Στη μείωση του κόστουςλειτουργίας του Ε.Σ.Υ. και των ασφαλιστικών οργανισμών με την παροχή υπηρεσιώνυγείας, πρόνοιας, νοσηλευτικής και κοινωνικής φροντίδας από ένα δίκτυο χιλιάδωνγιατρών, κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων, φυσιοθεραπευτών, νοσηλευτών καιοικογενειακών βοηθών.
· Στη βελτίωση εντέλειτων δεικτών βιωσιμότητας του ασφαλιστικού μας συστήματος με την εισροήασφαλιστικών εισφορών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και την εξοικονόμησησημαντικών ποσών από τις συμπληρωματικές υπηρεσίες που παρέχουμε δωρεάν.Ενδεικτικά αναφέρω, πως μόνο στο Δήμο Νεάπολης-Συκεών, από τα 954 υπερηχοκαρδιογραφήματαπου παρέχονται δωρεάν σε άτομα τρίτης ηλικίας, καταγράφεται ετήσια εξοικονόμησηύψους 8.000€,  και για τα 565ραδιοηλεκτροκαρδιογραφήματα ετήσια εξοικονόμηση ύψους 16.000€. Αφήνω σε εσάςτην αναγωγή σε εθνικό επίπεδο, που η εξοικονόμηση πόρων για το εθνικό μαςασφαλιστικό σύστημα θα αγγίζει αρκετά εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Για πολλούς, που δεν βλέπουν με καλό μάτι τοπρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», αυτό -όπως διατείνονται- έχει εξελιχθεί σε υπηρεσίαντελίβερι φαρμάκων και τροφίμων, κάτι που δεν ισχύει σε καμιά περίπτωση. Τοπρόγραμμα αυτό, εάν δεν υπήρχε έπρεπε να το ανακαλύψουμε γιατί έχει αποδειχθείπόσο χρήσιμο και κρίσιμο είναι για τους ανήμπορους συνανθρώπους μας της ΤρίτηςΗλικίας.
Κι ενώ όλοι οι ειδήμονες έσπευδαν να προδικάσουντο τέλος του ισχυριζόμενοι ότι το πρόγραμμα τελείωσε, αυτό συνεχίζει να παρέχειτις υπηρεσίες τους στις δεκάδες χιλιάδες ωφελούμενους μετά την παράταση πουδόθηκε μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2014. Αν για κάτι χρειάζεται να μιλούμε,δεν είναι η υποκατάστασή του με Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς ή με οποιαδήποτεάλλη μορφή και δομή, αλλά το πώς θα το εξελίξουμε και θα το ενισχύσουμεεπανατοποθετώντας το  σε νέα βελτιωμέναπλαίσια ώστε να πολλαπλασιασθούν τόσο οι ωφελούμενοι όσο και οι υπηρεσίες πουπαρέχονται σε αυτούς, πολλαπλασιάζοντας ταυτόχρονα και τις θέσειςεργασίας.   
Σε κάθε περίπτωση, σήμερα κομβικό σημείο για την Αυτοδιοίκησηείναι η βιωσιμότητα του «Βοήθεια στο Σπίτι» με χαρακτηριστικά δημοτικής δομήςκαι με παράλληλη διασφάλιση της εργασίας των ήδη υπηρετούντων εργαζομένων.
Οι εργαζόμενοι των 879 δημοτικών δομών «Βοήθεια στο Σπίτι»ανέρχονται σε 3.673 και έχουν προσληφθεί με διαδικασίες ΑΣΕΠ. Σήμερα υπηρετούνμε σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου, με συμβάσεις πουανανεώνονται για τους περισσότερους και τις περισσότερες από το 2002.
Πρότασή μας είναι, μετά την30/9/2014 να υπάρξει εξέλιξη-αναβάθμιση του προγράμματος, με τους παρακάτωβασικούς άξονες. Ειδικότερα:

1) Θα πρέπει να διασφαλισθεί η συνέχιση της εργασίαςτου ήδη υπηρετούντος προσωπικού στις δομές του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι»των δήμων. Το αντίθετο θα αποτελούσε τραγική εξέλιξη, αφού τόσο η κατάρτιση καιη εμπειρία του υπάρχοντος προσωπικού είναι αναγκαία για την επιτυχή συνέχιση τουπρογράμματος, αλλά και μία ενδεχόμενη νέα προκήρυξη θα σήμανε ένα κενό μέχριτην ολοκλήρωση των διαδικασιών και την επιλογή του προσωπικού. Ένα κενό πουφυσικά θα ήταν ολέθριο για τη λειτουργία των δομών αυτών.
Σεαυτό το θέμα επαναφέρουμε τις προτάσεις που η έχει ήδη καταθέσει η ΚΕΔΕ. Θεωρούμε,δηλαδή, επιβεβλημένη τη με κάθε τρόπο διατήρηση των θέσεων του προσωπικού πουυπηρετεί στο πρόγραμμα. Για να γίνει αυτό δυνατό πρέπει να υπάρχεισυγχρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους, έτσι ώστε να ξεπεραστεί το κώλυμα τουΝ. 2190/1994.  Επίσης προτείνουμε πως ησυγχρηματοδότηση μπορεί να προέλθει από πόρους του ΣΕΣ.
Θαπρέπει το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» να περιλαμβάνει και την υλοποίηση δράσεων πουσήμερα κρίνονται απαραίτητες για την ποιοτική του αναβάθμιση, όπως δράσειςκατάρτισης και επανακατάρτισης του υπηρετούντος προσωπικού, και δράσεις πουαφορούν στην ανάπτυξη συστήματος παρακολούθησης και  αξιολόγησης της  υλοποίησης των παρεχόμενων από τις δομέςΒοήθεια στο Σπίτι, υπηρεσιών.
Σεμία τέτοια περίπτωση,  υπάρχει  η δυνατότητα να προβλεφθεί σειρά δράσεωναναφορικά με την εκπαίδευση και ενημέρωση του προσωπικού και την κατάρτισή τουστη χρήση εξοπλισμού για την υλοποίηση του προγράμματος, την παρακολούθηση καιαξιολόγηση, καθώς και δράσεων ανάπτυξης του εθελοντισμού και κοινωνικήςευαισθητοποίησης.

2) Η χρηματοδότηση των υπηρεσιών και από πόρους τουασφαλιστικού συστήματος είναι μία θετική εξέλιξη και σηματοδοτεί το πέρασμα απότα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα σε ένα νέο εθνικό πρόγραμμα. Θα πρέπει όμωςνα πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις, δηλαδή:
· Κάθε ένας που έχειμόνιμη ή πρόσκαιρη ανάγκη για παροχή υπηρεσιών να μπορεί να τις λαμβάνει. Οιαιτήσεις να γίνονται στους Δήμους και να αξιολογούνται με αντικειμενικάκριτήρια
· Να χρηματοδοτείταισυμπληρωματικά
· Στη χρηματοδότησημπορούν να συνεισφέρει το κράτος, η Αυτοδιοίκηση (ΚΑΠ), το ασφαλιστικό σύστημα(ΑΚΑΓΕ) και ίσως από όσους δήμους επιθυμούν μία πιο διευρυμένη εφαρμογή στηνπεριοχή τους  με δημοτικούς πόρους.
· Ενέργειες χρηματοδότησηςτης εργασίας για δημιουργία νέων θέσεων ή για διατήρηση των υφιστάμενων,υπηρεσίες κατάρτισης και υπηρεσίες τεχνικής βοήθειας μπορούν να είναισυγχρηματοδοτούμενες από το διάδοχο ΕΠ του ΕΠΑΝΑΔ κατά τη νέα προγραμματικήπερίοδο.
· Να παρέχεται δωρεάν
· Να έχει ουσιαστικόσύστημα ελέγχου από κρατικά και δημοτικά όργανα ελέγχου.
· Να επιχορηγείται μέσωΟΑΕΔ για τη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων ορισμένου και αορίστου χρόνου. Ηεπιχορήγηση ως συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα μπορεί να τεκμηριώσει συνεχιζόμενοπρόγραμμα με αποτέλεσμα τη συνέχιση της απασχόλησης των εργαζομένων.

Παρόλα αυτά υπάρχουν ζητήματα που χρήζουν τροποποίησης, προκειμένου ναδιαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό πλαίσιο και κυρίως ναδιασφαλισθεί η χρηματοδότηση του προγράμματος και η εξυπηρέτηση όσο το δυνατόνπερισσότερων ωφελουμένων. Με τα κριτήρια που ισχύουν στο πρόγραμμα κατ’ οίκονφροντίδας συνταξιούχων, μόνο 1.600 μπορούν να είναι ωφελούμενοι, από τις 76.085που εξυπηρετούνταν μέχρι σήμερα.
Σύμφωνα με αλλεπάλληλες ομόφωνες αποφάσεις της Επιτροπής ΚοινωνικήςΠολιτικής και της ΚΕΔΕ και την πολίτιμη συμβολή και συνεργασία του υφυπουργούΕργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου, ακυρώσαμε την προοπτική της λειτουργίας του προγράμματοςμέσω κοινωνικών συνεταιρισμών  καικρατήσαμε ανοιχτές τις 879 δημοτικές δομές «Βοήθεια στο Σπίτι». Παράλληλα, συνεχίζοντας τησυνεργασία μας με το υπουργείο Εργασίας, επεξεργαζόμαστε την τροποποίηση του προγράμματος«Κατ’οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων» προκειμένου να διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένοκαι αποτελεσματικό πλαίσιο και να διασφαλισθεί η εξυπηρέτηση 100.000ωφελούμενων.
Βασικό μας μέλημα αποτελεί η διασφάλιση της συνέχισης της εργασίας τουέμπειρου και καλά καταρτισμένου προσωπικού που ήδη υπηρετεί στις δομές. Αυτόμπορεί να γίνει μόνο με την σύνθετη χρηματοδότηση του προγράμματος απόεθνικούς, ευρωπαϊκούς πόρους και από πόρους των ασφαλιστικών οργανισμών, όπωςέχουμε περιγράψει σε προηγούμενα συνέδριά μας.
Με τη διασφάλιση κονδυλίων ύψους 100 εκατ. ευρώ ετησίως, η Τοπική Αυτοδιοίκηση,με την εμπειρία που διαθέτει στην υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων,μπορεί να εγγυηθεί τη συνέχιση του προγράμματος, την παροχή υπηρεσιών υψηλούεπιπέδου προς τους ωφελούμενους και την ταυτόχρονη εξοικονόμηση πόρων από ταασφαλιστικά ταμεία. Κυρίως όμως μπορεί να εγγυηθεί την αναβάθμιση τωνυπηρεσιών, με την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών υψηλού επιπέδου και τέτοιαςσυχνότητας που να ανταποκρίνεται πλήρως και ουσιαστικά στις ανάγκες των ατόμωντρίτης ηλικίας.
Κι εδώ πρέπει να δούμετο πώς θα προχωρήσουμε στην οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Υγείας στο πλαίσιο τωνδήμων. Εάν αναλογιστούμε τις καταστροφικές συνέπειες ενός φαύλου συστήματοςδιαχείρισης με υπερσυνταγογράφηση, πολυφαρμακία κι εξώθηση των εξετάσεων σειδιωτικά κέντρα, τότε δεν μπορούμε να αφήσουμε άλλα περιθώρια στην  καθυστέρηση θεσμοθέτησης και υλοποίησης ενόςτέτοιου μέτρου. Όταν μόνο για τα βασικά οι υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας στις100.000 ωφελούμενους του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» κοστίζουν πάνω απόένα δισ. στα ασφαλιστικά ταμεία και στον κρατικό προϋπολογισμό, δενκαταλαβαίνουμε για ποιους λόγους η πρόταση αυτή δεν εξετάζεται με ενδιαφέροναπό την Πολιτεία.
Η Πολιτεία, λοιπόν,πρέπει να ανοίξει τα μάτια και τα αυτιά της στις προτάσεις της ΤοπικήςΑυτοδιοίκησης και να ανοίξει άμεσα το διάλογο προς αυτήν την κατεύθυνση. Με τηθέσπιση αυστηρών κριτηρίων για την πιστοποίηση δημοτικών μονάδων πρωτοβάθμιαςυγείας, που θα μπορούν να συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ και άλλα Ταμεία, το κόστοςτων υπηρεσιών μπορεί να συρρικνωθεί σε αφάνταστα χαμηλά επίπεδα ελάχιστων εκατομμυρίωνευρώ. Και τα οφέλη δεν θα είναι μόνο οικονομικά ή λογιστικά, αλλά κυρίωςποιοτικά καθώς οι ωφελούμενοι θα μπορούν να λαμβάνουν υπηρεσίες στον χρόνο πουπραγματικά χρειάζονται, και όχι όταν θα τους το επιτρέψει το σύστημα…
Ένα τέτοιο πρόγραμμα μπορείνα είναι και βατό και λειτουργικό, αλλά και αυτοχρηματοδοτούμενο.
Είναι ένα όραμα για τοοποίο αγωνιζόμαστε με πίστη, γνωρίζοντας τον πόλεμο που δέχεται και θα δεχθεί ηπρότασή μας αυτή από κύκλους υψηλών συμφερόντων. Είναι ένα μεγάλο άλμα πουπρέπει επιτέλους να το τολμήσουμε… 

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΒσΣ

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ 
ΒΣΣ 26/11/2013

Συνεδρίαση του Πανελλήνιου Συντονιστικού των ΒΣΣ θα γίνει στις 28 και 29 Νοεμβρίου 2013 στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας. (Γ΄Σεπτεμβρίου 48 β'). ΄Ωρα προσέλευσης 9:30 π.μ Θα πραγματοποιηθούν αντίστοιχα συναντήσεις με αρμόδιους του Υπουργείου Εσωτερικών και Εργασίας.

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Απλήρωτοι και χωρίς κάρτες ΟΑΣΘ οι εργαζόμενοι στην ΚΕΔΗΘ

Eδώ και δύο μήνες περίπου απλήρωτοι είναι οι εργαζόμενοι στην Κ.Ε.ΔΗ.Θ. -αν και πρόσφατα εισπράχθηκε η  επιχορήγηση από τον Δήμο Θεσσαλονίκης ύψους 250.000,00€- σύμφωνα με την 1355/2013 Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου.
Η πρόεδρος  δεν  εγκρίνει πλέον, την μέχρι  και τον Σεπτέμβριο χορηγούμενη κάρτα πολλαπλών διαδρομών για μετακίνηση των εργαζομένων με λεωφορεία του Ο.Α.Σ.Θ.
Δηλαδή οι εργαζόμενοι του προγράμματος ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ όχι μόνο δεν πληρώνονται αλλά προκειμένου να εξυπηρετούν τους ωφελούμενους θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους  και την μετάβαση τους σε αυτούς!                                 
Άραγε είναι εις γνώση του Διοικητικού Συμβουλίου η υπάρχουσα κατάσταση  και αν ναι  συμφωνεί;
Ποια η θέση του εκπροσώπου εργαζομένων άραγε;
ΔΙΑΥΓΕΙΑ

Έκτακτη Γενική Συνέλευση ΚΕΔΕ



ΚΕΝΤΡΙΚΗ                                                                           Αθήνα 25/11/13
ΕΝΩΣΗ
ΔΗΜΩΝ
ΕΛΛΑΔΑΣ
                                                                                                Υπόψη:
                                                                                                Συντακτών Τ.Α.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: Σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης ΚΕΔΕ, την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου

Έκτακτη Γενική Συνέλευση συγκαλεί η ΚΕΔΕ την Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου και ώρα 9.30 το πρωί στην Αθήνα (ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ).
Θέματα αιχμής στην ατζέντα της Συνέλευσης:
·        οι προβλέψεις του υπό ψήφιση Κρατικού Προϋπολογισμού έτους 2014 για την Αυτοδιοίκηση,
·        η εθελοντική διαδημοτική κινητικότητα,
·        η αιφνίδια και αδικαιολόγητη κατάργηση υπηρεσιών και δομών των δήμων
·        ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης την περίοδο της κρίσης.
«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει συνεισφέρει όσο κανένας φορέας του Δημοσίου στην δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας σε αυτή τη κρίσιμη περίοδο. Οι τεράστιες περικοπές στους πόρους της από το 2009 μέχρι σήμερα, εάν συνεχιστούν και το 2014, θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια τους Δήμους σε κατάρρευση», προειδοποιεί ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης με την πρόσκληση συμμετοχής στη Γενική Συνέλευση, που απευθύνει στους αιρετούς και τονίζει ότι «η Γενική Συνέλευση καλείται να αποφασίσει την περαιτέρω στάση μας, πριν την ψήφιση του Κρατικού Προϋπολογισμού.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα είναι, επίσης θέματα που αφορούν στο ανθρώπινο δυναμικό που υπηρετεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ειδικότερα  το ζήτημα της εθελοντικής διαδημοτικής κινητικότητας.
Ακόμη θα συζητηθεί - μετά τις σχετικές πληροφορίες που φτάνουν στη δημοσιότητα – και το κρίσιμο θέμα της κατάργησης Νομικών Προσώπων, αλλά και η ξαφνική και αδικαιολόγητη κατάργηση δομών και υπηρεσιών των δήμων και το μέλλον του ανθρώπινου δυναμικού που υπηρετούν σε αυτές».
Οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης θα ξεκινήσουν στις 10 το πρωί με την κεντρική εισήγηση, εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, του Κ. Ασκούνη. Στη συνέχεια αναμένεται να μιλήσει ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης και θα ακολουθήσει συζήτηση μεταξύ των αιρετών.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΔΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΕ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΕ ΚΡΙΣΗ, ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΕ ΔΡΑΣΗ: Συνεχής ενημέρωση από τις εργασίες

askounis

Εν μέσω διαμαρτυριών σχολικών φυλάκων που βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας ξεκίνησαν οι εργασίες του διήμερου συνεδρίου της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη με θέμα «Κοινωνία σε κρίση, Αυτοδιοίκηση σε δράση.
Οι σχολικοί φύλακες που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα και κινδυνεύουν να απολυθούν το Μάρτιο, ζητούν την επαναφορά στις θέσεις τους. Απαντώντας ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης, υπογράμμισε ότι τόσο οι Σχολικοί Φύλακες όσο και η Δημοτική Αστυνομία είναι εξαιρετικά χρήσιμοι για τους δήμους, τη λειτουργία των σχολείων και των πόλεων.
Το συνέδριο της ΚΕΔΕ πραγματοποιείται  μετά τα τρία χρόνια της δεινής κρίσης που βιώνει η χώρα μας, τις τεράστιες κοινωνικές  συνέπειες που απέφερε αλλά και τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλει η Τοπική Αυτοδιοίκηση για να τις αντιμετωπίσει.
Στόχος του συνεδρίου είναι  η παρουσίαση της συμβολής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σ΄αυτήν την προσπάθεια αλλά και η ενημέρωση των δήμων για τις νέες μορφές και μεθόδους παρέμβασης, καθώς και για τις προβλέψεις και τις προτάσεις της  νέας προγραμματικής περιόδου.
Με  την έναρξη των εργασιών και το καλωσόρισμα των συνέδρων από τον γενικό γραμματέα της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας και δήμαρχο Κασσάνδρας Β. Παπαγιάννη  ξεκίνησε και η διαμαρτυρία των σχολικών φυλάκων,  οι οποίοι κάλεσαν τους αιρετούς σε παραίτηση, ενώ τους εγκαλούσαν ότι όχι μόνο γιατί «δεν  υπερασπίστηκαν  αυτήν την αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και τις θέσεις εργασίας τους», αλλά και ότι «είχαν συμφωνήσει εξαρχής στην κατάργησή και την απόλυση των σχολικών φυλάκων».
«Η αντίδραση των δημάρχων είναι  κατώτερη των περιστάσεων» τόνισε  ο εκπρόσωπος της ΠΟΕ-ΟΤΑ ει μετατραπεί σε Τοπική Διοίκηση. Ενώ σε ότι αφορά στους σχολικούς φύλακες, υπογράμμισε πως «έχει δημιουργηθεί  ένα καθεστώς που αγγίζει τα όρια της τρέλας, αφού απολύουν 2.200 εργαζόμενους και ταυτόχρονα προκηρύσσουν κ. Μοναστηρίδης, σχολιάζοντας παράλληλα ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχ μέσω ΕΣΠΑ τις ίδιες θέσεις». Ο εκπρόσωπος της ΠΟΕ- ΟΤΑ  ζήτησε να γίνει επαναφορά όλων  των σχολικών φυλάκων  στις θέσεις τους, μάλιστα προέτρεψε τους ίδιους τους αιρετούς να προχωρήσουν μόνοι τους στην επαναπρόσληψή τους και σε περίπτωση αντίδρασης της κυβέρνησης να παραιτηθούν. Ενώ ο πρόεδρος του Συντονιστικού Σχολικών Φυλάκων κ. Μπάστας ζήτησε να διασφαλιστεί το μέλλον των σχολικών φυλάκων, όπως ακριβώς συνέβη με τη Δημοτική Αστυνομία.
askounis1 

Κώστας Ασκούνης: Για μας είναι ξεκάθαρο Σχολικοί Φύλακες και Δημοτική Αστυνομία είναι αρμοδιότητες άκρως απαραίτητες για τη λειτουργία των σχολείων και των ίδιων των πόλεων

Απαντώντας στις αιτιάσεις των εκπροσώπων των σχολικών φυλάκων ότι η ΚΕΔΕ «έδωσε τους σχολικούς φύλακες»  ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης  υπογράμμισε ότι    η Κυβέρνηση ουδέποτε ρώτησε την ΚΕΔΕ για το αν θέλει και συμφωνεί να καταργηθούν αρμοδιότητες.
«Ουδέποτε ο πρωθυπουργός της χώρας ή οποιοσδήποτε υπουργός ρώτησε την ΚΕΔΕ για την κατάργηση της αρμοδιότητας της δημοτικής αστυνομίας ή των σχολικών φυλάκων» απάντησε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης και διευκρίνισε ότι μόλις η Ένωση πληροφορήθηκε τις αποφάσεις αυτές, δρομολόγησε σειρά κινητοποιήσεων με αποκορύφωμα το τριήμερο κλείσιμο των δήμων.  «Εμείς πρώτοι καταγγείλαμε τον «ξαφνικό θάνατο» αρμοδιοτήτων που ήταν ωφέλιμες και χρήσιμες στην αυτοδιοίκηση. Στην ερώτηση αν θέλουμε νοσηλευτές ή σχολικούς φύλακες η απάντηση είναι και τους δύο» πρόσθεσε ο κ. Ασκούνης.
Αναφερόμενος ο κ. Ασκούνης στην πρόσφατη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία των υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης σημείωσε ότι «η ΚΕΔΕ έθεσε το θέμα των Σχολικών Φυλάκων και της Δημοτικής Αστυνομίας καθιστώντας σαφές και ξεκάθαρο ότι για είναι χρήσιμοι και ότι πρόκειται για αρμοδιότητες άκρως απαραίτητες για τη λειτουργία των σχολείων και των ίδιων των πόλεων.
«Τρανταχτό παράδειγμα είναι οι καταστροφές που έχουν υποστεί τα σχολεία μας με πρόσφατα περιστατικά τους βανδαλισμούς στους Δήμους Νεάπολης – Συκεών και Καλλιθέας» είπε ο κ. Ασκούνης.
Στο ερώτημα δε τι θα γίνει με τους σχολικούς φύλακες η απάντηση της κυβέρνησης , όπως ενημέρωσε ο κ. Ασκούνης, είναι ότι, πρώτον, εξετάζεται  το ενδεχόμενο απασχόλησης των σχολικών φυλάκων σε συγκεκριμένη υπηρεσία των νοσοκομείων και δεύτερον, ότι υπάρχει η πρόταση για αναγνώριση πλασματικών χρόνων συνταξιοδότησης για έναν σημαντικό αριθμό σχολικών φυλάκων.
Για την εθελοντική διαδημοτική κινητικότητα είπε ότι είναι μια πρόταση που έχει καταθέσει η ΚΕΔΕ και θα μπορούσε να επεκταθεί και στις περιφέρειες και στις αποκεντρωμένες διοικήσεις και σε όλο το φάσμα του Υπουργείου Εσωτερικών. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας Σίμος Δανιηλίδης τόνισε ότι τα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στο πλευρό των εργαζομένων τόσο με τις αποφάσεις τους όσο και με την παρουσία τους στους δικαστικούς τους αγώνες.


unnamed 

Γ. Μπουτάρης : Έμπρακτη η συμπαράστασή μας στους σχολικούς φύλακες

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης  αναφερόμενος σχολιάζοντας την αντίδραση των σχολικών φυλάκων είπε ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει αποδείξει έμπρακτα με τη στάση του συμπαραστεκόμενος στα Δικαστήρια. Σημείωσε ακόμη ότι τα Μνημόνια έχουν ξεπεράσει κάθε όριο αντοχής των πολιτών και ότι απορεί πως ακόμη ο κόσμος δεν έχει βγει στους δρόμους.   «Με όλα όσα συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια, είπε, σκέφτηκα και εγώ την παραίτηση αλλά με σταμάτησε το γεγονός ότι μια εκλεχτήκαμε για να παλέψουμε για τη βελτίωση της καθημερινότητας στο δήμο». «Το συμφέρον του δήμου είναι το συμφέρον των εργαζομένων» ανέφερε.
 Αναλυτικά η εισήγηση Γιάννης Μπουτάρης
tzokas 

Σ. Τζόκας: Να υποστηρίξουμε εδώ και τώρα τους εργαζόμενους – απολυμένους
Ο Σπύρος Τζόκας, μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ αναφερόμενος στο θέμα των Σχολικών Φυλάκων υπενθύμισε τη θέση του ότι για την Αυτοδιοίκηση η πλέον κατακόκκινη γραμμή ήταν αυτή για τους εργαζόμενους. «Να μην απολυθεί ούτε ένας εργαζόμενος από την Αυτοδιοίκηση, αλλιώς να συγκληθούν Ανοικτά Δημοτικά Συμβούλια και να γίνουν συνολικές παραιτήσεις. Δεν εισακουστήκαμε», τόνισε.
«Δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ, είπε, δια στόματος του προέδρου Α. Τσίπρα, είναι ότι θα αποκατασταθούν οι αδικίες, όταν γίνει κυβέρνηση. Ωστόσο, άμεσα θα πρέπει να υποστηρίξουμε εδώ και τώρα τους εργαζόμενους απολυμένους σχολικούς φύλακες στα δικαστήρια και σε όλες τις ενέργειές τους.
daniilidis 

Σ. Δανιηλίδης: Η Κοινωνική πολιτική και Αυτοδιοίκηση στη Νέα προγραμματική Περίοδο

Ο Σίμος Δανιηλίδης παρουσίασε τις  προτάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την κοινωνική πολιτική και την απασχόληση, η οποία συνοψίζεται σε πέντε άξονες:
Εθνική αποκεντρωμένη κοινωνική πολιτική, με ευθύνη της τοπικής αυτοδιοίκησης
Συνέχιση χρηματοδότησης κατά τη νέα προγραμματική περίοδο, του δικτύου  κοινωνικών δομών της αυτοδιοίκησης
Κατασκευή, Εκσυγχρονισμός, Επέκταση και Αναβάθμιση κτιρίων κοινωνικών υποδομών
Δράσεις και Προγράμματα  για την εργασία
Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και Κέντρα Πρόληψης της Εξάρτησης από Ναρκωτικά και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας
Αναλυτικά η εισήγηση Σίμος Δανιηλίδης
delaporta 

Α. Δαλλαπόρτα: Λιγότεροι οι πόροι για κοινωνικά προγράμματα στο νέο ΕΣΠΑ

Η Γενική Γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Άννα Δαλαπόρτα, είπε ότι οι πόροι που αντιστοιχούν στο νέο ΕΣΠΑ για τα κοινωνικά προγράμματα είναι λιγότεροι από εκείνους της περιόδου 2007-2013.  Χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το ρόλο της Αυτοδιοίκησης στην τρέχουσα περίοδο, ιδιαίτερα σε ότι αφορά στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας για ανέργους. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι από το πρώτο πρόγραμμα απορροφήθηκαν 57.000 άνεργοι και από το δεύτερο, το 2013, 55.000. Σημείωσε μάλιστα ότι ο προϋπολογισμός του δεύτερου προγράμματος για την απασχόληση ανέρχεται σε 220 εκατομμύρια ευρώ.
Τέλος η κ. Δαλλαπόρτα απηύθυνε ανοικτή πρόσκληση συμμετοχής την ερχόμενη Δευτέρα σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα με θέμα την ενημέρωση για τις προσλήψεις στο πλαίσιο του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας.

oraiopoulou 

Α. Ωραιοπούλου: Η φτώχεια και η ανεργία  αυξάνει συνεχώς
Την υφιστάμενη κατάσταση στην Κεντρική Μακεδονία, σε ό,τι αφορά τα θέματα της απασχόλησης, της καταπολέμησης της φτώχειας και της κοινωνικής ένταξης παρουσίασε η προϊσταμένη της ενδιάμεσης διαχειριστικής αρχής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Αγγελική Ωραιοπούλου. Η κ. Ωραιοπούλου έκανε λόγο  για συνεχή πτώση του αριθμού των απασχολούμενων, με παράλληλη αύξηση της ανεργίας και ιδιαίτερα αυξημένα ποσοστά ανεργίας στους νέους, τις γυναίκες και τους ανειδίκευτους ηλικιωμένους. Είπε ακόμη ότι η αύξηση της απασχόλησης στις υπηρεσίες δεν είναι αρκετή για να αντισταθμίσει τις συνολικές απώλειες απασχόλησης. Την ίδια στιγμή, αυξάνονται τα ποσοστά της φτώχειας σε νέους, ηλικιωμένους, ανέργους και ειδικές ομάδες πληθυσμού.
Αναλυτικά η εισήγηση  Λ.Ωραιοπούλου

ralis 

Ρ. Γκέκας: Ανάγκη για εφαρμογή καινοτόμων  και αποτελεσματικών μεθόδων
Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ ΑΕ Ράλλης Γκέκας τόνισε ότι η αυξανόμενη ζήτηση για κοινωνικές υπηρεσίες και οι χρηματοδοτικοί περιορισμοί οδηγούν στην αναγκαιότητα εφαρμογής καινοτόμων μεθόδων που θα αυξάνουν την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών και θα καλύπτουν τις ανάγκες των πολιτών.

_ARD1976 

«ΑΝΕΡΓΙΑ & ΨΥΧΙΚΗ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ»: Ενισχύοντας την ικανότητα ανάκαμψης σε κρίσιμους καιρούς
Της Μάρως Βασσάρα, ψυχολόγου, επιστημονικής υπεύθυνης γραφείου κοινωνικής πολιτικής δήμου Νεάπολης-Συκεών & Κέντρου Πρόληψης ΠΥΞΙΔΑ

kaminis 

Γ. Καμίνης: Όσο η κοινωνία θα βρίσκεται σε κρίση, η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα αναλαμβάνει αποτελεσματική δράση

Στη μεγάλη πρωτοβουλία αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας του Δήμου Αθηναίων αναφέρθηκε στην παρέμβασή του στο συνέδριο ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, ο οποίος τόνισε ότι η Αυτοδιοίκηση συνολικά παρά τις δραματικές περικοπές στις κρατικές επιδοτήσεις και τις κατερρέουσες κρατικές  κατάφερε, στις περισσότερες περιπτώσεις, να βρει τον τρόπο και τα μέσα να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες ενός διογκούμενου τμήματος της κοινωνίας που δεν μπορούσε να βγάλει πέρα την καθημερινότητά του.
Αναφερόμενος ειδικότερα στο δήμο της Αθήνας ο κ. Καμίνης είπε πως σήμερα περισσότεροι από 38.000 κάτοικοι της πόλης στηρίζονται με υπηρεσίες σίτισης, στέγασης, υγείας και κοινωνικής πρόνοιας από τη δημοτική αρχή. Χάρη στην πολιτική των διευρυμένων συνεργασιών με την Κοινωνία των Πολιτών, τους εθελοντές, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, φορείς του δημόσιοι και ιδιωτικού τομέα και με 60% λιγότερους πόρους η δημοτική αρχή κατάφερε και την κοινωνική συνοχή να διατηρήσει και τα κοινωνικά προγράμματα να ενισχύσει.
Ο κ. Καμίνης απαρίθμησε τις δομές στήριξης των πολιτών όπως τον Κόμβο Αλληλοβοήθειας των Πολιτών, που μέχρι τον Αύγουστο είχε προσφέρει στήριξη και βοήθεια σε περισσότερους από 13.000 πολίτες εκ των οποίων περίπου 3.000 παιδιά.
Το Κοινωνικό Παντοπωλείο με το οποίο στηρίζονται 400 νοικοκυριά τα χρόνο, το πρόγραμμα «Αλληλεγγύη στην Οικογένεια που προσφέρει υλική και ψυχοκοινωνική στήριξη σε 200 οικογένειες.
Το Υπνωτήριο Αστέγων στον Ξενώνα Φιλοξενίας στην Ομόνοια, όπου φιλοξενούνται οι πρώτοι άστεγοι, ένα ποσοστό 22%, όσων εξέφρασαν τη διάθεση  να στεγαστούν και να εγκαταλείψουν τους δρόμους, κ.λπ.
«Όσο η κοινωνία θα βρίσκεται σε κρίση, η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα αναλαμβάνει – όπως έχει αποδείξει – αποτελεσματική δράση. Θα βρίσκεται δίπλα στους δημότες και τα προβλήματά τους, με μια νέα διαφορετική αντίληψη συλλογικής ευθύνης και αλληλοβοήθειας που θα παραμείνει σημαντική  και κρίσιμη στη μεταμνημονιακή εποχή» ανέφερε ο Γ. Καμίνης.
_ARD2011 

Λ. Κυρίζογλου: ΑΝΕΡΓΙΑ SOS !! Λ. Κυρίζογλου Ανεργία SOS
 Α. Ευθυμίου, δήμαρχος Μοσχάτου Ανδρέας Ευθυμίου
Χ. Ουσουτζόγλου, δήμαρχος Βέροιας : Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ως «Ομπρέλα» Κοινωνικής Προστασίας: Εθελοντισμός η Απάντηση στην Οικονομική Κρίση. Η Περίπτωση της Βέροιας Ousoutzoglou Parousiasi KEDE-POLIS 21 11 13
Καλυψώ Γούλα – Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δήμου Θεσσαλονίκης: Νέες δράσεις για την αντιμετώπιση των Κοινωνικών Αναγκών goula kede noemv 2013
Ελένη Πορτάλιου: Οι ακραίες νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές διαλύουν το κοινωνικό κράτος και την Αυτοδιοίκηση σήμερα. Αντιστάσεις και εναλλακτικά σχέδια. Η περίπτωση της Αθήνας Συνέδριο Κ.Ε.Δ.Ε. – ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΕΛΕΝΗ ΠΟΡΤΑΛΙΟΥ
Δήμητρα Κογκίδου, Καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης στο ΑΠΘ: «Και παλιά ζούσαμε με λίγα ως μονογονεϊκή οικογένεια, αλλά τώρα η κρίση μας έχει τσακίσει….. Τι να ονειρευτώ και σε τι να ελπίσω;» ΚΟΓΚΙΔΟΥ για ΚΕΔΕ

Γιώργος Πατούλης: Γιατί Ενημερωμένοι Πολίτες σημαίνει Υγιείς Πολίτες eisigisi patoulis
Κ. Γιαννοπούλου,  Αθηναίων Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και Υγείας: Πρόληψη και προαγωγή της υγείας
Μαρία Κυριακίδου, σχολική ψυχολόγος, αναπληρώτρια επιστημονική υπεύθυνη ΠΥΞΙΔΑΣ: Προάγοντας την ψυχοκοινωνική υγεία στην τοπική κοινότητα μέσα από τις δράσεις του Κέντρου Πρόληψης εισήγηση Κυριακίδου Διημερίδα ΚΕΔΕ
Δημήτρης Απατσίδης, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Νεάπολης Συκεών: «Δημοτικές υπηρεσίες για την ένταξη των μεταναστών»ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ-ΣΥΚΕΩΝ
Κούρτης Σπύρος- Κοινωνιολόγος, Διεύθυνση Αστικής Κατάστασης και Κοινωνικών Υποθέσεων Κ. Μακεδονίας – Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης: Ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης στην υποστήριξη και κοινωνική των μεταναστών και των προσφύγων eisigisi gia KEDE-kourtis spiros
Πόπη Σουρμαϊδου, πολιτική επιστήμων, νομικός, αντιπρόεδρος κέντρου ΕΡΓΑΝΗ


 localit.gr

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΒΣΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΔΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ - ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΖΩΗ ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΟΥ - ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΔΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ