!

..."ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ"... !
ΟΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ !!!! Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ !!!! ΠΑΡΟΧΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

Αναγνώστες

Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

140 εκατομμύρια ευρώ εξασφάλισε η Αυτοδιοίκηση για δωρεάν κοινωνικές δομές

■ Σ.Δανιηλίδης: «Απαιτούνται άλλα 60 εκατ. ευρώ για την κάλυψη του 100% των αιτήσεων»

(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ): Την εξασφάλιση και για την επόμενη σχολική χρονιά 2014-2015 της χρηματοδότησης για τη δωρεάν συμμετοχή περίπου 100.000 βρεφών, παιδιών και νέων με αναπηρία στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠ-μεΑ), πέτυχε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.
Χάρη στις έγκαιρα κατατεθειμένες και εμπεριστατωμένες προτάσεις της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και Απασχόλησης της ΚΕΔΕ, η πολιτεία συνηγόρησε και αποφάσισε τη διάθεση 140 εκατομμυρίων ευρώ, με τα οποία διασφαλίζεται σε ικανοποιητικό βαθμό η απρόσκοπτη συνέχιση του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.
Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχες του προγράμματος είναι μητέρες άνεργες ή εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα, ενώ οι σχετικές αιτήσεις για τη δωρεάν συμμετοχή των παιδιών τους σε δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-μεΑ θα ξεκινήσουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, με τις σχετικές λεπτομερείς ανακοινώσεις να αναμένονται.

Δέσμευση Κεγκέρογλου
Το θέμα εξετάστηκε αναλυτικά σε χθεσινή σύσκεψη αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ, αποτελούμενη από τον πρόεδρό της, δήμαρχο Καλλιθέας, Κώστα Ασκούνη, τον πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και Απασχόλησης της ΚΕΔΕ, πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) και δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών, Σίμο Δανιηλίδη, και τον αντιπρόεδρο της ΠΕΔ-ΚΜ, δήμαρχο Θέρμης, Θόδωρο Παπαδόπουλο, με τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Βασίλη Κεγκέρογλου και τη γενική γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων Άννα Δαλλαπόρτα.
Ο υφυπουργός Εργασίας Β.Κεγκέρογλου δεσμεύτηκε ότι θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες, κάνοντας ωστόσο λόγο για δυσκολίες στην εξοικονόμηση του συνόλου του απαιτούμενου ποσού χρηματοδότησης δεδομένου, όπως ανέφερε, ότι δεν έχουν ακόμη εγκριθεί τα Επιχειρησιακά Προγράμματα των περιφερειών. 

Στόχος τα 200 εκατ. ευρώ
Η δέσμευση της κυβέρνησης να διαθέσει τα 140 εκατ. ευρώ πρόκειται να δώσει ουσιαστική ανάσα σε δεκάδες χιλιάδες οικογένειες σε όλη την Ελλάδα, οι οποίες δεν θα χρειαστεί να επιβαρυνθούν οικονομικά για την ετήσια συμμετοχή των παιδιών τους στις δημοτικές δομές κοινωνικής φροντίδας, δημιουργικής απασχόλησης, εκπαίδευσης, πολιτισμού και αθλητισμού, αλλά και σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.
Πρόκειται αναμφισβήτητα για μια νέα επιτυχία της Αυτοδιοίκησης η οποία, όπως επισημαίνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, Σίμος Δανιηλίδης, «οφείλεται στις αδιάλειπτες και συστηματικές προσπάθειές μας, τις οποίες δεν διακόψαμε ούτε καν στη διάρκεια της πρόσφατης προεκλογικής περιόδου. Αντιθέτως, μάλιστα, ειδικά την περίοδο αυτή εντείναμε τις επαφές μας στην Αθήνα με τους συναρμόδιους υπουργούς, αλλά και με τα αρμόδια στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, όπως και τις πιέσεις μας για την υιοθέτηση των ολοκληρωμένων και άμεσα εφαρμόσιμων προτάσεών μας. Η επιμονή μας, μάλιστα, θεωρήθηκε από κάποιους σαν πείσμα ή εμμονή, αλλά το αποτέλεσμα μας δικαιώνει απόλυτα, αφού η σταθερότητα των θέσεών μας και η ορθότητα των προτάσεών μας επιβεβαιώθηκαν για μια ακόμη φορά. Το πρόγραμμα στηρίζει δεκάδες χιλιάδες οικογένειες σε όλη την Ελλάδα, καθώς και 15.000 εργαζόμενους στους κοινωνικές αυτές δομές».
Παράλληλα, ο Σ.Δανιηλίδης τονίζει ότι «το σημείο στο οποίο πρέπει να εστιάσουμε είναι ότι στη χθεσινή συνάντηση με τον υφυπουργό Εργασίας εξασφαλίσαμε τη δέσμευση ότι θα δοθούν τουλάχιστον 140 εκατομμύρια ευρώ ως εμπροσθοβαρής δαπάνη από το νέο ΕΣΠΑ. Δηλαδή, τα χρήματα αυτά θα εκταμιευθούν από το πρόγραμμα που θα ξεκινήσει την επόμενη χρονιά».
Ωστόσο, καθιστά σαφές ότι «για να καλυφθούν όλες οι αιτήσεις που θα γίνουν από τις ενδιαφερόμενες μητέρες, που αναμένεται να ξεπεράσουν τις 100.000 λόγω και των αυξημένων αναγκών που εξακολουθεί να προκαλεί η συνεχιζόμενη οικονομική και κοινωνική κρίση, είναι απαραίτητα άλλα 60 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία έχουμε προτείνει να απορροφηθούν από το κοινωνικό μέρισμα. Το ποσό που υπάρχει στα κρατικά ταμεία ανέρχεται σε 250 εκατ. ευρώ από τα οποία η κυβέρνηση μπορεί να διαθέσει ένα μέρος για τις ανάγκες των κρίσιμων κοινωνικών δομών, όπως είναι οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, τα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠ-μεΑ».
»Είναι προτιμότερο αντί να μοιράζεται ανά 300 ευρώ με αμφίβολα κριτήρια επιλογής, να δοθούν 60 εκατ. ευρώ σε παιδικούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-μεΑ καλύπτοντας τις ανάγκες 110.000 οικογενειών που διαπιστωμένα ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως χαμηλόμισθοι, άνεργοι, μονογονεϊκές οικογένειες, οικογένειες με μέλη άτομα με αναπηρία», σημειώνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, και προσθέτει: «Οι προτάσεις μας αποδείχθηκαν σωτήριες για δεκάδες χιλιάδες οικογένειες. Ο αγώνας δεν σταματά εδώ, αλλά συνεχίζουμε μέχρι να πετύχουμε την πλήρη ικανοποίηση του αιτήματός μας για την κάλυψη του 100% των αναγκών. Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση θα διδαχθεί από τα μαθήματα που πήρε τις προηγούμενες χρονιές και θα υιοθετήσει πλήρως τις αποδεδειγμένα σωστές και εφαρμόσιμες προτάσεις μας, ώστε κανένα παιδί και κανένα άτομο με αναπηρία να μην στερηθεί τη δωρεάν συμμετοχή του στις σημαντικές αυτές κοινωνικές δομές».
Το θέμα, ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Σ.Δανιηλίδης, δεν περιορίζεται στην επαρκή εξασφάλιση χρηματοδότησης μόνο για την επικείμενη περίοδο, αλλά πρέπει να βρεθεί σταθερή λύση για τα επόμενα χρόνια. «Δεν είναι δυνατόν κάθε χρόνο να ζούμε την ίδια αγωνία για το εάν θα μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες των χιλιάδων οικογενειών. Πρέπει επιτέλους να εξασφαλιστεί ολοκληρωμένη και σταθερή χρηματοδότηση για τα επόμενα χρόνια, αξιοποιώντας πλήρως την εμπειρία και τη γνώση όλων αυτών των ετών. Μετά την υπογραφή του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης, κι ενόψει της διαμόρφωσης του νέου ΕΣΠΑ-2, που φθάνει στα 26 δισ. ευρώ, η πολιτεία οφείλει να φροντίσει για την εξασφάλιση ολοκλήρου του απαιτούμενου ποσού για την περίοδο 2014-2020», τονίζει.

ΑΠΟ ΣΙΜΟΣ ΔΑΝΙΗΛΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.