!

..."ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ"... !
ΟΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ !!!! Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ !!!! ΠΑΡΟΧΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

Αναγνώστες

Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Έρχονται χειροπέδες για 15 τοπικούς άρχοντες

Έρχονται χειροπέδες για 15 τοπικούς άρχοντες
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΝΕΑΣ ΜΠΙΖΝΑΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΩΝ   ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΠΑΤΑΛΗΣΗΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ
Και σωρεία παράνομων προσλήψεων μέσω προγραμμάτων από δημάρχους
Αυτό το «πάρτι» με τους πακτωλούς των εκατομμυρίων ευρώ, που είχε στηθεί στους Δήμους και τις Νομαρχίες της χώρας (όχι μόνο εκεί, για να είμαστε ειλικρινείς) φαίνεται πως δεν είχε κανένα τέλος και κανένα όριο. Οι ελεγκτικές αρχές της χώρας, βρίσκονται για μια ακόμα φορά, μπροστά σε μια σειρά σκανδάλων «αλά ΜΚΟ», όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά, με πρωταγωνιστές, τοπικούς άρχοντες, επιχειρηματίες και τα τσιράκια τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες της “PRESS”, οι έλεγχοι που γίνονται από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρο Ρακιντζή, αλλά και τους άνδρες του ΣΔΟΕ σε Δήμους όλης της Ελλάδας, έχουν βγάλει «λαυράκια» σε ό,τι αφορά πανάκριβα και μη συγχρηματοδοτούμενα (συνήθως μέσα ΕΣΠΑ) έργα.
 
Το σκάνδαλο
Όλως τυχαίως, τα έργα (ή τα «έργα») δίνονταν με απευθείας αναθέσεις σε συγκεκριμένες εταιρίες. Και εδώ, αρχίζουν τα… ωραία: Σε πολλές περιπτώσεις, οι προϋπολογισμοί των έργων έχουν ξεφύγει εκτός ορίων, τα έργα έχουν «σπάσει» (τα γνωστά 45άρια σε… νέα εκδοχή) για να μην υποχρεωθούν οι Δήμοι να κάνουν διαγωνισμούς, οι εταιρίες στις οποίες ανατέθηκαν δεν… υπάρχουν, ή φαίνεται να είναι «σκιές». Δηλαδή εμφανίζονται παρένθετα πρόσωπα ως «ιδιοκτήτες» ή αλλιώς πρόσωπα “μαϊμού” που φαίνονται ότι ασκούν τη διοίκηση και διαχείρισή τους. Υπάρχει παράδειγμα εταιρίας που ανέλαβε έργο Δήμου (για εκπαίδευση ανέργων) και στην οποία εταιρία εμφανιζόταν ως ιδιοκτήτρια, υπεύθυνη, εργαζόμενη (μοναδική) μία… κομμώτρια. Η έδρα της εταιρίας, ήταν το… σπίτι της κομμώτριας. Σε άλλη περίπτωση «καρμπόν», η έδρα της εταιρίας που ανέλαβε το έργο, ήταν το… Δημαρχείο του Δήμου που πλήρωνε το έργο!
Προς το παρόν, εξετάζονται και καταγγελίες για έργα τα οποία χρηματοδοτήθηκαν και δεν έγιναν ποτέ, ή έγιναν με… υποτυπώδεις διαδικασίες.
Ας γίνουμε όμως πιο συγκεκριμένοι. Σε κάποιες περιπτώσεις τα έργα αυτά αφορούσαν κοινωνικούς σκοπούς. Δηλαδή κατάρτιση και προώθηση ανέργων, ή δημιουργία «Κοινωνικών Παντοπωλείων» για την καταπολέμηση της φτώχειας.
Σε ό,τι αφορά τα προγράμματα κατάρτισης ανέργων και καταπολέμησης της ανεργίας με φορείς υλοποίησης Δήμους (που γίνονται πάντα με απευθείας αναθέσεις), οι Αρχές εξετάζουν καταγγελίες για συγκεκριμένο Δήμο, ο οποίος «έτρεξε» τέτοιου είδους προγράμματα, μέσω επιχείρησης. Οι καταγγελίες σε αυτή την περίπτωση αναφέρουν ότι τα σεμινάρια, τα οποία περιείχαν κατάρτιση ανέργων με πληρωμή σε αυτά όσων συμμετείχαν, έγιναν μεν, όμως οι… άτυχοι που συμμετείχαν δεν πληρώθηκαν ούτε ευρώ. Με δεδομένο ότι τα χρήματα του προγράμματος καλύφθηκαν κατά ένα 75% από το ΕΣΠΑ και το υπόλοιπο 25% από κονδύλια του Δήμου, αποτελεί ένα ερώτημα για τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ το σε ποιες τσέπες κατέληξαν αυτά τα χρήματα.
Σε άλλη περίπτωση που αφορά Κοινωνικό Παντοπωλείο, οι δημοτικές αρχές είχαν άλλη… ιδέα. Σε υπόθεση που διερευνάται μετά από καταγγελίες, φαίνεται πως σε υφιστάμενο Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου της Αττικής και το οποίο «έτρεχαν» εθελοντές, όταν ήρθε το κονδύλι του ΕΣΠΑ, οι εθελοντές απομακρύνθηκαν.
Αυτοί, αντικαταστάθηκαν από υπαλλήλους που προσελήφθησαν μέσω του ΕΠΕΚΑ και του ΕΣΠΑ και, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι συγγενείς των στελεχών της δημοτικής παράταξης της πλειοψηφίας, ή συνεργάτες τους. Το σκανδαλώδες είναι ότι αμέσως μετά την πρόσληψή τους, οι περισσότεροι από αυτούς αποσπάστηκαν (χωρίς φυσικά να προβλέπεται κάτι τέτοιο από οποιονδήποτε νόμο) στα γραφεία των αντιδημάρχων! Υπάρχουν δε και καταγγελίες ότι εν τέλει, από όσους προσελήφθησαν για το Κοινωνικό Παντοπωλείο, απασχολούνται μόνο οι… δύο και όχι καθημερινά, ενώ οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους… αγνοούνται!!!
 
Χειροπέδες
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως έχουν μέχρι στιγμής εντοπιστεί ατασθαλίες σε 15 Δήμους. Σε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις, προκύπτουν κατηγορίες για κακουργήματα καθώς φαίνονται να έχουν γίνει παράνομες προσλήψεις και να έχουν κατασπαταληθεί δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ.
Πρόκειται, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, για δύο δήμους της κεντρικής Ελλάδας, οκτώ της ευρύτερης περιφέρειας της Αττικής, τρεις της Βόρειας Ελλάδας και άλλους δύο νησιωτικούς.
Σε κάποιες από αυτές τις υποθέσεις η διερεύνηση βρίσκεται στην τελική της φάση, ενώ ήδη υπάρχει υπόθεση δήμου, την οποία έχει αναλάβει εισαγγελέας και ασκεί διώξεις σε δήμαρχο, αντιδημάρχους, δημοτικούς συμβούλους, επιχειρηματίες και άλλους φορείς….
 
ΣΤΗ «ΦΑΜΠΡΙΚΑ» ΤΩΝ ΚΟΙΝΣΕΠ
Δεκάδες συμβάσεις στο μικροσκόπιο
Στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών αρχών έχουν μπει και εκατοντάδες προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ Δήμων, δημοτικών επιχειρήσεων και Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων. Πρόκειται για συμβάσεις που ο κ. Ρακιντζής λέει ότι πολλές φορές «κινούνται στα όρια της νομιμότητας» ενώ για τις ΚΟΙΝΣΕΠ προειδοποιεί πως «κινδυνεύουν να μετεξελιχθούν στις νέες ΜΚΟ».
Το αντικείμενο των προγραμματικών συμβάσεων, συνήθως αξίας αρκετών δεκάδων χιλιάδων ευρώ, μεταξύ των Δήμων και των ΚΟΙΝΣΕΠ, αφορά τις περισσότερες φορές προγράμματα λειτουργίας υπηρεσιών φιλοξενίας και απασχόλησης παιδιών, υπηρεσίες καθαριότητας, ανάδειξη ιστορικών και αρχαιολογικών χώρων, κτηνιατρικές δραστηριότητες και άλλα.
Υπό το πρόσχημα και την κάλυψη μιας προγραμματικής συμφωνίας και του κοινωνικού σκοπού που οι επιχειρήσεις αυτές επιδιώκουν, δεν επιτρέπεται να υποκρύπτεται απευθείας ανάθεση», αναφέρει ρητά απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η συγκεκριμένη απόφαση (πράξη 250-2013) εκδόθηκε επί προγραμματικής συμβάσεως μεταξύ Δήμου και ΚΟΙΝΣΕΠ για την πρόσληψη προσωπικού προκειμένου να λειτουργούν βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί του δήμου. Το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 673.406 ευρώ και εν προκειμένω το Ελεγκτικό Συνέδριο απέρριψε την υπογραφή της σύμβασης, καθώς διαπίστωσε μη τήρηση των διατάξεων περί προμηθειών του Δημοσίου και του ελεύθερου ανταγωνισμού λόγω απευθείας ανάθεσης του έργου.
 
ΣΥΝΤΑΧΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ. ΓΙΑ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΙ, ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
Τι δείχνει η έρευνα Ρακιντζή- ΣΔΟΕ
Στοιχεία σοκ για εταιρίες «μαϊμού» που πληρώνονταν για «κοινωνικό έργο» που δεν έκαναν ποτέ από Δήμους
ΔΗΜΟΣ ΠΛΗΡΩΣΕ 430.000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ» ΤΟΥΣ
«Έφαγαν» μέχρι και από τα αδέσποτα
Μια από τις υποθέσεις που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και την οποία ερευνούν οι συνεργάτες του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, αφορά κεντρικό Δήμο στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά. Γιατί, για τον συγκεκριμένο Δήμο, έχουν ήδη στα συρτάρια τους μια… πλειάδα καταγγελιών τις οποίες ερευνούν, δίχως μέχρι στιγμής να έχουν λάβει πειστικές απαντήσεις.
Εκεί, ο Δήμος «χρέωσε» τη φροντίδα αδέσποτων σκυλιών 430.000 ευρώ, χωρίς όμως να υπάρχουν τα παραστατικά ακόμα και για την… αγορά μιας σκυλοτροφής. Οι επιθεωρητές υποψιάζονται ότι με τη «φροντίδα» των αδέσποτων από τους Δήμους έχει στηθεί μια μεγάλη φάμπρικα κατασπατάλησης εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.
Βέβαια, δεν λείπουν και τα… συνηθισμένα περίεργα περιστατικά. Όπως για παράδειγμα η περίπτωση Δήμου μεγάλης πόλης της Πελοποννήσου, ο οποίος πλήρωσε 28.000 ευρώ, ώστε να καταγραφεί η ηλικία όσων γυμνάζονταν σε ένα συγκεκριμένο γήπεδο της πόλης. Το τι χρησιμότητα είχε το αποτέλεσμα της έρευνας (ή «έρευνας», καλύτερα) κανείς δεν μπορεί να το απαντήσει μέχρι σήμερα… 
Σε Δήμο της κεντρικής Ελλάδας, οι ελεγκτές- επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης, εξετάζουν μια σωρεία προγραμματικών συμβάσεων: Τη φιλοξενία και απασχόληση 225 παιδιών, έναντι 149,4 χιλιάδων ευρώ, την ανάδειξη προγράμματος ανάδειξης του… κέντρου ενημέρωσης ενός ιστορικού- αρχαιολογικού τόπου (που παραμένει σκουπιδότοπος ωστόσο) έναντι 75,5 χιλιάδων ευρώ και την καθαριότητα της πόλης, κόστους επίσης 75 χιλιάδων ευρώ.
 
ΠΗΡΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
6 υποθέσεις κατάχρησης άνω του 1 εκατ.
Σκάνδαλα που « βγάζουν μάτι» αποτελούν και πολλές ακόμα υποθέσεις που ερευνά το ΣΔΟΕ και οι εισαγγελικές αρχές. Οι πιο τρανταχτές υποθέσεις, με ζημιά για το δημόσιο εκατομμυρίων ευρώ αποκαλύφθηκαν σε Δήμους της Αττικής και ήδη έχουν πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης.
Ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής, έχει αποστείλει στις εισαγγελικές αρχές έξι ακόμα φακέλους- φωτιά με στοιχεία που καίνε υψηλόβαθμους παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι συγκεκριμένες υποθέσεις, έχουν το «ιδίωμα», ότι αφορούν κατάχρηση σε δήμους, ποσού που ξεπερνά  το 1 εκατομμύριο ευρώ. Ο ίδιος ο κ. Ρακιντζής έχει στοιχεία για υποθέσεις Δήμων (και μάλιστα πολλών, όπως επισημαίνει) με καταχρήσεις μικρότερων ποσών.
Εδώ, το κατηγορητήριο είναι βαρύ, για παραβάσεις καθήκοντος, για παρανομίες στην ανάθεση δημοτικών έργων, για κατάχρηση δημοσίου χρήματος και για κακοδιαχείριση, συνθέτουν το σκηνικό που περιγράφεται στον τομέα- πρωταθλητή της διαφθοράς στη χώρα μας.
Ενδεικτικό του πάρτι διαφθοράς που γινόταν  στους δήμους είναι ότι βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης των φορέων που εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς και ότι τους τελευταίους μήνες τα δικαστήρια έχουν ασχοληθεί με πλήθος υποθέσεων που αφορούν δράσεις στελεχών των ΟΤΑ.
Σε μια υπόθεση, μεγάλος Δήμος των Βορείων Προαστίων, έδωσε με συνοπτικές διαδικασίες έργο ύψους 2,7 εκατ. ευρώ σε κατασκευαστική εταιρία. Η… λεπτομέρεια είναι ότι το έργο προκηρύχθηκε, «δημοπρατήθηκε» και ανατέθηκε μέσα σε μία μόλις ημέρα με το χαρακτηρισμό του «κατεπείγοντος» που οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αμφισβητούν. Δήμος των Νοτίων Προαστίων, αγόρασε ακίνητο που του ανήκε, πληρώνοντας τους… καταπατητές του 9 εκατομμύρια ευρώ!
Σε άλλο μεγάλο Δήμο, αυτή τη φορά της Κεντρικής Ελλάδας, ο πρώην δήμαρχος και ο πρώην αντιδήμαρχος, έβαλαν «χέρι» στο αποθεματικό του Δήμου, με σκοπό να… πληρώσουν τους ψηφοφόρους τους! Σύμφωνα με το βούλευμα, οι δύο τοπικοί άρχοντες, λίγο πριν από τη διεξαγωγή δημοτικών εκλογών, αφαίρεσαν ποσό ύψους 700.000 ευρώ από το αποθεματικό του Δήμου για «έργα αποκατάστασης, επισκευών και συντήρησης» στο δημαρχείο. Οι δικαστές συμπεραίνουν ότι οι δύο κατηύθυναν τα χρήματα στη «διενέργεια δεκάδων ρουσφετολογικών προσλήψεων προκειμένου να ικανοποιήσουν ψηφοφόρους και να έχουν εκλογικά οφέλη στο Δήμο».



 http://www.presstime.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.