Μίκα Ιατρίδη: «Να καταβάλλετε άμεσα τα δεδουλευμένα των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς»

Παρέμβαση στους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών


Με παρέμβαση της στη Βουλή η Μίκα Ιατρίδη ζήτησε από τους Υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών να προχωρήσουν άμεσα στην καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζόμενων, μέσω ΕΣΠΑ, στους παιδικούς σταθμούς.

Σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς τους δύο Υπουργούς, η βουλευτής Δωδεκανήσου σημειώνει ότι υπάρχει αντικειμενική δυσκολία στο Δήμο Ρόδου, αλλά και σε άλλους Δήμους, να τηρούν τις προθεσμίες στη δημοσίευση των αποφάσεων για την ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων που απασχολούνται στις κοινωνικές δομές, μέσω ΕΣΠΑ, όπως οι παιδικοί σταθμοί, με αποτέλεσμα να προκύπτει η άρνηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου να θεωρεί τα εντάλματα πληρωμής.

Η Μίκα Ιατρίδη ζητά να δοθεί λύση και να καταβληθεί η μισθοδοσία των εργαζομένων, οι οποίοι δεν φέρουν καμία ευθύνη για την κατάσταση αυτή και, ταυτόχρονα, να μελετηθεί η περίπτωση οι εν λόγω εργαζόμενοι να αποκτήσουν σταθερή σχέση εργασίας, αφού καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των δημοτικών παιδικών σταθμών.

Ακολουθεί το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών

ΘΕΜΑ: «Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς στη Ρόδο».

Εδώ και σχεδόν τρεις μήνες δεν καταβάλλονται τα δεδουλευμένα των εργαζομένων που απασχολούνται σε Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς, μέσω των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.

Αυτό συμβαίνει για δυο λόγους. Πρώτον, είτε γιατί δεν έχουν δημοσιευτεί οι συμβάσεις τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) και, δεύτερον, γιατί το Ελεγκτικό Συνέδριο επιστρέφει αθεώρητα τα χρηματικά εντάλματα στους Δήμους, ακριβώς γιατί η ανανέωση των συμβάσεων τους έχει γίνει πριν τη δημοσίευση τους στο ΦΕΚ. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να μην αναγνωρίζονται στους εργαζόμενους αρκετές ημέρες εργασίας και οι αντίστοιχες αποδοχές και να κινδυνεύουν να χάσουν οριστικά τα δεδουλευμένα τους.

Επειδή εκ των πραγμάτων δεν μπορούν οι Δήμοι να εκδώσουν έγκαιρα και να δημοσιεύσουν τις αποφάσεις για την ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων στις κοινωνικές δομές, αφού η εργασία τους ξεκινά από 1η Σεπτεμβρίου εκάστου έτους και οι Δήμοι είναι αναγκασμένοι να περιμένουν την απόφαση της αρμόδιας τετραμελούς Επιτροπής, η οποία για φέτος εκδόθηκε στις 21-8-2014.

Επειδή στο Δήμο Ρόδου το ζήτημα αφορά 37 εργαζόμενους και πολύ περισσότερους στους άλλους δήμους που αντιμετωπίζουν αντίστοιχο πρόβλημα.

Επειδή είναι απαραίτητο να υπάρχουν κοινωνικές δομές και, μάλιστα, σε ακριτικές νησιωτικές περιοχές.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

1. Με ποιο τρόπο θα προχωρήσουν στη νομιμοποίηση – πιθανώς με το να μην είναι απαραίτητη η δημοσίευση σε ΦΕΚ των συμβάσεων των εργαζομένων στο ΕΣΠΑ – των σχετικών ενταλμάτων μισθοδοσίας, ώστε να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι και δεν φέρουν ευθύνη για την κατάσταση αυτή;

2. Μελετάται η περίπτωση οι εν λόγω υπάλληλοι να αποκτήσουν σταθερή σχέση εργασίας, από τη στιγμή που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στους παιδικούς σταθμούς

Η Ερωτώσα Βουλευτής
Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη