ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ
Πληθώρα εργαζομένων στα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής που εκτελούνται από τους δήμους είναι απλήρωτοι εδώ και μήνες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι 38 εργαζόμενοι σε παιδικούς σταθμούς, Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) και Βοήθεια στο Σπίτι του Δήμου Αγ. Βαρβάρας, που είναι απλήρωτοι τρεις μήνες.
Τα προγράμματα υπάγονται στη δημοτική κοινωφελή επιχείρηση (ΔΚΕΑΒ), αλλά οι πόροι για την μισθοδοσία, κατά το μεγαλύτερο ποσοστό κοινοτικοί, εκταμιεύονται με καθυστέρηση από το υπουργείο Εργασίας. Στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος Γ. Καπλάνης δεσμεύτηκε για αναμόρφωση του προϋπολογισμού, ώστε να υπάρξει ρευστότητα στα ταμεία της ΔΚΕΑΒ, αλλά, όπως εξήγησε στην "Α", το ποσόν που θα διατεθεί "δεν καλύπτει απόλυτα το πρόβλημα της μισθοδοσίας", ενώ ο ίδιος δεν δεσμεύτηκε για άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους. Η αντιπολίτευση στο δημοτικό συμβούλιο πίεσε τη δημοτική αρχή να καταβάλει μισθοδοσία έως τις 10 Νοεμβρίου. Ενώ οι εργαζόμενοι τηρούν στάση αναμονής μέχρι τότε.
"Ξέρουμε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στις πληρωμές. Αλλά τρεις μήνες είναι πολλοί. Εμείς ζητάμε όχι μόνον την καταβολή των δεδουλευμένων μας, αλλά και τη σταθερή μηνιαία καταβολή του μισθού μας" τονίζει στην "Α" η Π. Ανδρέου, εργαζόμενη στα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής του δήμου, σημειώνοντας ότι "με την εφαρμογή της ενιαίας αρχής πληρωμών δεν μπορεί να μας καταβληθεί ούτε έναντι!".
"Δυστυχώς δεν υπάρχουν λεφτά για να πληρωθούν όλοι οι εργαζόμενοι άμεσα. Το κράτος καθυστερεί να καταβάλει τα οφειλόμενα και υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία της ενιαίας αρχής πληρωμών, γιατί με την παραμικρή καθυστέρηση το κράτος μάς καταλογίζει πρόστιμα για την καθυστέρηση καταβολής εισφορών στο ΙΚΑ. Οπότε και δεν πληρώνουμε έγκαιρα τους εργαζόμενους και μας καταλογίζονται τσουχτερά πρόστιμα" σχολίασε ο Γ. Καπλάνης εκφράζοντας την πρόθεση τα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής να ενταχθούν στον βασικό κορμό του δήμου και να αποδεσμευτούν από τη ΔΚΕΑΒ.
Σε κάθε περίπτωση το συνολικό οφειλόμενο ποσόν προς τους 38 εργαζόμενους ξεπερνά τα 150.000 ευρώ. "Η καθυστέρηση καταβολής της πρώτης και της τέταρτης δόσης του πακέτου μισθοδοσίας είναι συνήθης λόγω καθυστέρησης εκταμίευσης των κοινοτικών πόρων" σχολιάζουν στην ΕΕΤΑΑ, φορέα που εισπράττει τα κοινοτικά κονδύλια από το υπουργείο Εργασίας, στην δικαιοδοσία του οποίου ανήκουν εν λόγω προγράμματα κοινωνικής πολιτικής, για να τα διαβιβάσει στους δήμους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μισθοδοσία αναμένεται να καταβληθεί στα τέλη Νοεμβρίου.



http://www.avgi.gr