!

..."ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ"... !
ΟΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ !!!! Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ !!!! ΠΑΡΟΧΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

Αναγνώστες

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ, ή όπως λέμε “πίσω έχει η αχλάδα την ουρά”


Αρθρο της Ελένης Αυλωνίτου στο περιοδικό "G-magazine", Νοέμβριος 2013
Κλείστε τα μάτια, βάλτε γλυκιά μουσική υπόκρουση και σιγοψυθιρίστε Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση. Δεν ακούγεται όμορφο; Δεν σας πιάνει ένα ζεστό συναίσθημα, που ανεβαίνοντας από τα βάθη της ψυχής, σας φουσκώνει το στέρνο και μετά ξεχειλίζει με δυό ζωηρούς πίδακες από τα αυτιά; Μα λες, αυτό χρειαζόμαστε στις δύσκολες μέρες που περνάμε. Επιχειρηματικότητα ναι, αλλά όχι οποιαδήποτε επιχειρηματικότητα. Θέλουμε επιχειρηματικότητα κοινωνική και συνεταιριστική, προσαρμοσμένη στον άνθρωπο και στις ανάγκες της κοινωνίας. Μπράβο! Μόλις κερδίσατε μισό μέτρο φύκια γιά να στολίσετε τις ψευδαισθήσεις σας.

Τι είναι όμως στη πραγματικότητα οι περίφημες Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, ή ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ με την ορολογία της επίσημης κρατικής γραφειοκρατίας; Ενα απλό παράδειγμα θα μας διαφωτίσει. Η Αγγελική, η Κούλα και η Σούλα δούλευαν σε παιδικό σταθμό του δήμου με σύμβαση, αλλά με την κατάργηση των συμβασιούχων παίρνουν πόδι. Ποιός όμως θα κρατάει τα παιδάκια τώρα και το κυριώτερο,
αν δεν βρεθεί κάποιος να κρατάει τα παιδάκια, ποιός κρατάει τους γονείς που θα περιλάβουν τον δήμαρχο με τομάτες, γιαούρτια και άλλα βαρέα όπλα (με την τρέχουσα τηλεοπτική ορολογία); Γιά να μην αντιμετωπιστεί το δεύτερο ερώτημα εφευρέθηκαν οι ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Η συνταγή είναι απλή, παίρνεις την Αγγελική, την Κούλα και την Σούλα και από συμβασιούχες που ήσαν τις βαφτίζεις επιχειρηματίες. Οι τρείς τους, μαζί με άλλους ταλαίπωρους, συγκροτούν μιά Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση με αντικείμενο τη φύλαξη παιδιών. Μετά υπογράφουν ως επιχείρηση πιά μιά σύμβαση με τον δήμο και αναλαμβάνουν να κάνουν την ίδια δουλειά που έκαναν ως ατομικά συμβασιούχες, αλλά με τα μισά λεφτά και χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα. Τι αξία έχει όμως το χρήμα μπροστά στη δόξα της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας; Τι να τα κάνεις τα πέντε κατοστάρικα το μήνα, όταν μπορείς να δουλεύεις με 300 ευρώ και να ανήκεις στην ίδια συνωμοταξία με τον Μπίλ Γκέϊτς; Διότι άλλο το να είσαι ένας ταπεινός συμβασιούχος και άλλο να είσαι κοτζάμ ιδιώτης (αγγλισί: idiot). Ασε που θα έχεις και την ανείπωτη χαρά να αποδίδεις ΦΠΑ στην εφορία.

Βέβαια ένα τέτοιο σκανδαλώδες προνόμιο δεν θα μπορούσε να διαρκεί αιώνια, οπότε βάσει νόμου μετά από 15-μηνη σύμβαση το πολύ η συνεργασία των Κοινωνικών Συνεταιριστών με τον δήμο διακόπτεται αναγκαστικά χωρίς δυνατότητα ανανέωσης. Οπως λένε στη πιάτσα δηλαδή, απολύονται. Απόλυση διά της προαγωγής σε επιχειρηματία! Ποιός θα φροντίζει όμως μετά τα παιδάκια; Πιθανώς μία άλλη ομάδα Κοινωνικών Συνεταιριστών που θα δεχτεί να αναλάβει το έργο με λιγότερα. Δεν ξέρω αν οι διεστραμμένοι εγκέφαλοι που σχεδίασαν το σύστημα αυτό φιλοδοξούν ότι κάποτε θα βρεθούν κάποιοι που θα πληρώνουν από πάνω τον δήμο γιά να δουλεύουν, με τη φόρα που έχουν πάρει δεν μπορώ να το αποκλείσω.

Στους πονηρούς καιρούς που ζούμε όμως η ιστορία αυτή έχει να μας δώσει ένα ηθικό δίδαγμα, όταν μιλάνε οι τροϊκανοί και οι εγχώριοι εκπρόσωποί τους, όσο καλύτερο ακούγεται κάτι με την πρώτη, τόσο χειρότερο καταλήγει να είναι στο τέλος...

Καταγγελία κατά της ίδρυσης νέων Κοινωνικών Δομών μέσω των Κοιν.Σ.Επ.





Καταγγελία κατά της ίδρυσης νέων Κοινωνικών Δομών μέσω των Κοιν.Σ.Επ.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών καταγγέλλει τις αποφάσεις των  Δημοτικών  Συμβουλίων αρκετών δήμων της χώρας (Λαμίας, Μεταμόρφωσης, Χίου ) για την ίδρυση  νέων δομών Κ.Δ.Α.Π., Κ.Δ.Α.Π. Μ.Ε.Α.,  Β.Σ.Σ., Παιδικών και βρεφικών σταθμών μέσω του μοντέλου των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων.
Μέσω του αγώνα που έδωσε πέρσι το Πανελλήνιο Συντονιστικό του Βοήθεια στο Σπίτι, πείστηκε και ο πλέον ένθερμος υποστηρικτής των Κοιν.Σ.Επ., πως αν οι Κοινωνικές Δομές των Δήμων λειτουργήσουν στα πλαίσια Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, τότε μιλάμε για καθαρή ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ όλων αυτών των υπηρεσιών.
Καταργείται στην ουσία ο ρόλος όλων αυτών των Κοινωνικών Δομών, αλλά και ο κοινωνικός ρόλος της ίδιας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο οποίος είναι να προσφέρει στήριξη και βοήθεια στις κατηγορίες πολιτών που το έχουν ανάγκη.
Αφενός, λοιπόν, θα κληθούν οι ωφελούμενοι να καταβάλουν αντίτιμα για τις υπηρεσίες αυτές (που προφανώς και δεν έχουν την δυνατότητα να καταβάλουν) και αφετέρου οι εργαζόμενοι θα έρθουν αντιμέτωποι με ελαστικότερες σχέσεις εργασίας, χωρίς συνδικαλιστικά δικαιώματα, με επισφαλή και περιορισμένου χρόνου εργασία.
Όλα αυτά τα επέδειξε ο περσινός αγώνας του Βοήθεια στο Σπίτι αλλά και του ΠΑΣΕΚΔΑΠ, με αποτέλεσμα το Υπουργείο Εργασίας και η ΚΕΔΕ να ανασκουμπωθούν και να "αφήσουν στην άκρη" την ιδέα για τις Κοιν.Σ.Επ.. Διά στόματος μάλιστα του ίδιου του προέδρου της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης της ΚΕΔΕ του κ. Σ. Δανιηλίδη στο Συνέδριο των Ιωαννίνων τον Μάιο του 2013 η ΚΕΔΕ είχε την εξής θέση για το Βοήθεια στο Σπίτι (και κατ' επέκταση για το σύνολο των Κοινωνικών Δομών των ΟΤΑ): Σύμφωνα με αλλεπάλληλες ομόφωνες Αποφάσεις της Επιτροπής Κοινωνικής Επιτροπής και της ΚΕΔΕ και την πολύτιμη συμβολή και συνεργασία του Υφυπουργού Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου, ακυρώσαμε την προοπτική της λειτουργεί ας του προγράμματος μέσω κοινωνικών συνεταιρισμών και κρατήσαμε ανοιχτές τις 879 δημοτικές δομές Βοήθεια στο Σπίτι. Το Δεκέμβρη του ίδιου έτους, βέβαια, διαβάζουμε στον τύπο πως ο ίδιος ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ περιοδεύει στους Δήμους της Αττικής ρητορεύοντας υπέρ της λειτουργίας ΚΔΑΠ και Παιδικών Σταθμών, μέσω των (πριν λίγους μήνες απορριφθέντων) Κοιν.Σ.Επ. ! Έχουμε μάλιστα και την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου σύμφωνα με την οποία απέρριψε την προγραμματική σύμβαση που σκόπευε να συνάψει ο Δήμος Μεταμόρφωσης με την Κοιν.Σ.Επ. για τη λειτουργία των Παιδικών Σταθμών επειδή, όπως ξεκάθαρα ανέφερε, "υπέκρυβε την ύπαρξη κέρδους για την αντισυμβαλλόμενη επιχείρηση και απ' ευθείας ανάθεση". ΚΕΡΔΟΣ λοιπόν! Έτσι βλέπει μερίδα των αυτοδιοικητικών πλέον τις Κοινωνικές Δομές. Στη λίστα των καταγγελλόμενων αυτοδιοικητικών, μετά το Δήμαρχο Λαμίας και τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, έρχεται να προστεθεί και ο Δήμαρχος Ηρακλείου Κρήτης, ο οποίος, σύμφωνα με άρθρο στην ιστοσελίδα της ΚΕΔΕ, παρουσιάζεται ως "πρωτοπόρος" στη στήριξη των Κοιν.Σ.Επ. οι οποίες μεταξύ άλλων θα αφορούν και σε τομείς όπως οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Φροντίδας προς Ηλικιωμένα Άτομα και οι Υπηρεσίες Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης, χωρίς να δίνεται καμία διαβεβαίωση πως η λειτουργία των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου θα παραμείνει ως έχει και δε θα παραδοθεί και αυτή στον ιδιωτικό τομέα μέσω των Κοιν.Σ.Επ.
Από την άλλη μεριά έχουμε τον Υφυπουργό Εργασίας κ. Βασίλη Κεγκέρογλου ο οποίος μιλώντας στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη το Φθινόπωρο του 2013 είπε μεταξύ άλλων πως: "το Υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται νομοσχέδιο που θα προβλέπει τη σύναψη κοινωνικών συμπράξεων με επικεφαλής τους Δήμους και σε συνεργασία με όλα τα νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου που δραστηριοποιούνται στον τομέα της κοινωνικής φροντίδας και αλληλεγγύης".
Όταν ερωτήθηκε σε συνάντηση που είχαμε το Γενάρη του 2014, από το ΔΣ του συλλόγου μας, αν οι συμπράξεις αυτές αφορούν στα ΚΔΑΠ και τους Παιδικούς Σταθμούς, η απάντησή του ήταν κατηγορηματικά "όχι".
Γινόμαστε πλέον μάρτυρες ενός πολύ επικίνδυνου και σε καμία περίπτωση τίμιου "παιχνιδιού" με άμεσα θύματα τους ωφελούμενους (γονείς, παιδιά, γέροντες) και τους εργαζόμενους των κοινωνικών δομών. Ορισμένοι Δήμαρχοι εκμεταλλευόμενοι τις άκρως δυσμενείς συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω της κυβερνητικής πολιτικής, την οικονομική ασφυξία, το πάγωμα των προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ, τις διαθεσιμότητες προσωπικού κλπ επιχειρούν να υποκαταστήσουν, μέσω των Κοιν.Σ.Επ., τη λειτουργία όλων των Κοινωνικών Δομών των Δήμων: την καθαριότητα, τους παιδικούς σταθμούς, τις κοινωνικές και πολιτιστικές δομές κλπ. Παράλληλα οι Κοιν.Σ.Επ. παρουσιάζονται ως μονόδρομος για τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα ή εργάζονται σε Δημοτικές Επιχειρήσεις που κινδυνεύουν να καταργηθούν και παροτρύνονται από τους Δημάρχους στη δημιουργία Κοι.Σ.Επ. κάτω από την απειλή της απόλυσης.
Κλείνοντας θα θέλαμε να τονίσουμε πως πέρα από τη δική μας ανησυχία, μεταφέρουμε και την αγωνία χιλιάδων γονέων που καθημερινά απευθύνονται σε μας για να ενημερωθούν για το μέλλον που τους επιφυλάσσει αυτή η επικίνδυνη πολιτική της ιδιωτικοποίησης των Κοινωνικών Δομών και να ξέρουν όσοι ευθύνονται γι αυτήν πως θα μας βρουν ενωμένους απέναντί τους.


καμία Κοινωνική Δομή σε ιδιώτες
Δημόσιες και δωρεάν Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων για όλους τους πολίτες
επαρκής χρηματοδότηση για τη σωστή λειτουργία όλων των Δομών
μόνιμες θέσεις εργασίας με αξιοκρατικές διαδικασίες (ΑΣΕΠ)



με εκτίμηση για το ΔΣ

ο Πρόεδρος  ΠΑΠΑΧΑΤΖΉΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ο Γ. Γραμματέας  ΑΝΕΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Δήμος Χίου: Μεσάνυχτα επαναφέρουν τις Κοιν.Σ.Επ.

Ανακοίνωση – καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων στους Ο.Τ.Α νομού Χίου για την εμμονή της Δημοτικής Αρχής να επαναφέρει στο δημοτικό συμβούλιο την ίδρυση Κοιν.Σ.Επ. στις Δημοτικές Επιχειρήσεις και στα Νομικά Πρόσωπα παρά την αντίθετη απόφαση που ήδη έχει παρθεί.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
 Παρά την καθολική κατακραυγή  και την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για πάγωμα των αμαρτωλών προγραμματικών συμβάσεων του Δήμου Χίου, των Επιχειρήσεων και των Νομικών του Προσώπων με ΚΟΙΝΣΕΠ, η Δημοτική Αρχή επαναφέρει το θέμα των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων  στο Δημοτικό Συμβούλιο με τον εξόχως παραπλανητικό τίτλο «Έγκριση Αποφάσεων Ν.Π».
Στην προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και συγκεκριμένα στο 71ο θέμα συζητιέται-περίπου μεσάνυκτα- για λήψη έγκρισης, η απόφαση πρόκληση του Νομικού Προσώπου για συνέχιση και διεύρυνση προγραμματικής σύμβασης με ΚΟΙΝΣΕΠ.
Ο τρόπος που μετέρχεται η Δημοτική Αρχή για την επαναφορά του θέματος των ΚΟΙΝΣΕΠ και την προσπάθεια υποκατάστασης των κοινωνικών δομών του Δήμου από επιχειρηματικά συμφέροντα, εντείνει την ανησυχία μας για σχέδιο διάλυσης των αντίστοιχων Δημοτικών Υπηρεσιών και τη συνεπακόλουθη ιδιωτικοποίηση τους.
 
Ο Σύλλογος Εργαζομένων στους Ο.Τ.Α Ν.Χίου καλεί τη Δημοτική Αρχή σεβόμενη την ειλημμένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να αποσύρει άμεσα το θέμα από την προσεχή συνεδρίαση.
 
Για το Δ.Σ
Ο Πρόεδρος            Ο Γραμματέας
Αλέκος Γαϊτάνος    Παναγιώτης Πεντάκης


 http://askota.gr

«Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση»: Η κερκόπορτα της Ιδιωτικοποίησης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση (βίντεο)



«Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση»: Η κερκόπορτα της Ιδιωτικοποίησης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση (βίντεο)


 Ο
δρόμος  για την Κοινωνική  Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚΟΙΝΣΕΠ)  άνοιξε
με το  ν. 4019/2011 (ΦΕΚ Α” 216), όπου θεσπίστηκε η νέα  αυτή νομική
μορφή,  η οποία περιγράφεται ως ένας αστικός συνεταιρισμός κοινωνικού
σκοπού με περιορισμένη ευθύνη των μελών του, ο οποίος διαθέτει εκ του
νόμου εμπορική ιδιότητα. Συμπράττουν για τη δημιουργία της τουλάχιστον 7
άτομα και  αυτοί μπορούν να συνάπτουν προγραμματικές συμβάσεις με το
Δημόσιο, τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τους ΟΤΑ α” και β” βαθμού. Η
ΚΟΙΝΣΕΠ  λόγω του συνεταιριστικού, δημοκρατικού και μη κερδοσκοπικού
χαρακτήρα της,  υποτίθεται ότι  θα μπορούσε να προωθήσει τον  λεγόμενο
κοινωνικό τομέα της Οικονομίας ο οποίος υστερούσε στη χώρα μας 
λειτουργώντας πάντα συμπληρωματικά  σε υπάρχουσες  ισχυρές δημόσιες
κοινωνικές δομές .
Η ΚΟΙΝΣΕΠ παρουσιάζεται ως ένα κοινωνικό  συνεταιριστικό εγχείρημα, ενώ
στην πραγματικότητα  όπως επιχειρείται να εφαρμοσθεί είναι ένα σχέδιο
νεοφιλελεύθερης έμπνευσης που έχει ως προφανή στόχο τη διάλυση των
κοινωνικών υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης και τη μεταβίβαση αυτών στον
ιδιωτικό τομέα.
 Μέσα
στη μνημονιακή λαίλαπα που σαρώνει την αυτοδιοίκηση με την οικονομική
ασφυξία, το πάγωμα των προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ , τις διαθεσιμότητες
προσωπικού  μέσω των  ΚΟΙΝΣΕΠ  επιχειρείται  να υποκατασταθεί    η
 λειτουργία  όλων των κοινωνικών  υπηρεσιών του Δήμου από την
καθαριότητα, τους παιδικούς σταθμούς, τις κοινωνικές και πολιτιστικές
δομές κλπ..  Επι πλέον οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις παρουσιάζονται ως
μονόδρομος για τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα  ή
εργάζονται σε  δημοτικές επιχειρήσεις που κινδυνεύουν  να καταργηθούν οι
οποίοι ωθούνται στη δημιουργία ΚΟΙΝΣΕΠ  κάτω από την απειλή της
απόλυσης . 
Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ πιστεύει ότι παρά την ελκυστικότητα του όρου,  οι ΚΟΙΝΣΕΠ δεν είναι τίποτα άλλο παρά  η κερκόπορτα της ιδιωτικοποίησης των κοινωνικών υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης. Με
αυτή  τη διαδικασία  διαλύεται ο κοινωνικός ρόλος της Αυτοδιοίκησης και
βασικές υπηρεσίες  που παρείχε δωρεάν στους δημότες γίνονται πλήρως 
ανταποδοτικές και  θα  τις απολαμβάνουν όσοι μπορούν να πληρώσουν.
Παράλληλα μόνιμο προσωπικό  που θα κάλυπτε απαραίτητες  θέσεις εργασίας 
και θα προσλαμβάνονταν με αξιοκρατικές διαδικασίες ΑΣΕΠ  αντικαθίσταται
με εργαζόμενους    σε «προεκλογική ομηρεία»  με επισφαλείς,
κακοπληρωμένες  θέσεις  εργασίας «συμβάσεων έργου».
 Για
τους λόγους αυτούς καταθέσαμε τις  ενστάσεις μας και καταψηφίσαμε  στο
Δημοτικό Συμβούλιο που έγινε τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου,  την
προγραμματική σύμβαση για τη λειτουργία ΚΟΙΝΣΕΠ στο Δήμο Λαμίας.

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

«Δήμος-πρότυπο σε όλη την Ελλάδα» - Δήμος Νεάπολης - Συκεών

● Επίσκεψη της βουλευτού της ΔΗ.ΜΑΡ. Κατερίνας Μάρκου σε κοινωνικές δομές του δήμου Νεάπολης-Συκεών


 (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ):
Την ευκαιρία να διαπιστώσει από κοντά τη σπουδαία δουλειά που γίνεται σε πρότυπες, πανελλαδικά καινοτόμες και κρίσιμες κοινωνικές δομές του δήμου Νεάπολης-Συκεών είχε η βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Δημοκρατικής Αριστεράς Κατερίνα Μάρκου, η οποία επισκέφθηκε σήμερα (21.2) το πρωί δημοτικές υπηρεσίες φροντίδας και φιλοξενίας παιδιών, ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία.
Μια από τις στάσεις της ήταν οι εγκαταστάσεις του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠ-μεΑ) στην οδό Ν.Παρασκευά 43 στις Συκιές, όπου βρέθηκε συνοδευόμενη από το δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών Σίμο Δανιηλίδη, τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Δημήτρη Απατσίδη, την υπεύθυνη του Γραφείου Κοινωνικής Πολιτικής Μάρω Βασσάρα και τη συντονίστρια του ΚΔΑΠμεΑ Κατερίνα Ζαρίφη.
Η κυρία Μάρκου παρακολούθησε τους ωφελούμενους νέους στις καθημερινές τους ασχολίες, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, επαγγελματική κατάρτιση και ενασχόληση στις μονάδες του Πλυντηρίου-Σιδερωτηρίου και των Εργαστηρίων Ανακύκλωσης Χαρτιού και Χειροτεχνικών Κατασκευών. Επίσης, μίλησε μαζί τους για τις εμπειρίες που αποκομίζουν, ενώ ενημερώθηκε λεπτομερώς για την έμφαση που δίνεται στην εξατομικευμένη προσέγγιση κάθε νέου ανάλογα με τις ανάγκες και ιδιαιτερότητές του.
Υπενθυμίζεται ότι στο δήμο Νεάπολης-Συκεών λειτουργούν ήδη δύο ΚΔΑΠμεΑ στις Δημοτικές Ενότητες Συκεών και Νεάπολης (Ανδ. Δημητρίου 6-8), ενώ σύντομα δημιουργείται ένα τρίτο στα Πεύκα. Στα δύο υπάρχοντα φιλοξενούνται περίπου 150 παιδιά, νέοι και ενήλικες με αναπηρία, από τους οποίους οι 124 δωρεάν στο πλαίσιο του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» του ΕΣΠΑ. Παρέχονται υπηρεσίες επαγγελματικής κατάρτισης, δημιουργικής απασχόλησης, παιδοψυχιατρικής φροντίδας, ψυχολογικής στήριξης, ψυχοεκπαιδευτικής υποστήριξης των οικογενειών, ειδικής αγωγής, φυσιοθεραπείας, λογοθεραπείας, μουσικοθεραπείας, γυμναστικής και ψυχαγωγίας. Επίσης, λειτουργούν δύο διαμερίσματα Υποστηριζόμενης Αυτόνομης Διαβίωσης για ενήλικα άτομα με αναπηρία στις Συκιές.
«Αν σταματήσουμε να λειτουργούμε αυτές τις δομές δεν θα υπάρχει καμία άλλη αντίστοιχη σε όλη τη Θεσσαλονίκη, όπου να μπορούν να ενταχθούν άτομα με αναπηρία, και οι οικογένειές τους θα βρεθούν αντιμέτωπες με τεράστιες δυσκολίες και κυρίως με την ανασφάλεια για το μέλλον των παιδιών τους όταν εκείνοι “φύγουν” από τη ζωή», τόνισε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σ.Δανιηλίδης, δεδομένης της απουσίας ολοκληρωμένης εθνικής πολιτικής για την πολυεπίπεδη φροντίδα, την εκπαίδευση και την κοινωνική ένταξη και ενεργοποίηση χιλιάδων ατόμων με αναπηρία σε όλη την Ελλάδα.

Θερμά συγχαρητήρια
Σχολιάζοντας τις δράσεις του δήμου Νεάπολης-Συκεών τόσο στον τομέα της προστασίας των ατόμων με αναπηρία, όσο και στους τομείς της προσχολικής αγωγής με τους πρότυπους παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς και τα παιδικά κοινωνικά 

κέντρα με το 100% των αιτήσεων των γονιών για φιλοξενία των παιδιών τους να γίνεται δεκτό, καθώς και της τρίτης ηλικίας με τα ΚΗΦΗ, τα ΚΑΠΗ, το Δημοτικό Ιατρείο και τους πάνω από 2.500 ωφελούμενους του “Βοήθεια στο Σπίτι”, η κυρία Μάρκου έκανε λόγο για δήμο-πρότυπο στα κοινωνικά προγράμματα σε όλη την Ελλάδα. Τόνισε ότι ο δήμαρχος Σ.Δανιηλιδης έχει ανοίξει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν κι άλλοι στη χώρα μας, κι ότι οι πρωτοβουλίες, ο αγώνας, οι σωστές επιλογές και προτάσεις του για εξεύρεση κονδυλίων, έχει προ πολλού δικαιωθεί απόλυτα.
«Θέλω να δώσω συγχαρητήρια και στο δήμαρχο, αλλά και στο προσωπικό της συγκεκριμένης δομής. Είναι πραγματικά πολύ καλή η δουλειά που γίνεται, όπως εξάλλου φαίνεται από τα πρόσωπα των παιδιών, που είναι ιδιαίτερα χαρούμενα, αναπτύσσουν ιδιαίτερες δεξιότητες, έχουν απασχόληση και νιώθουν ότι είναι χρήσιμοι. Πολλά συγχαρητήρια και εύχομαι να υπάρχει συνέχεια. Ο δήμαρχος ξέρει πολύ καλά τι κάνει. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο που είναι 19 χρόνια δήμαρχος και είμαι σίγουρη ότι θα συνεχίσει ακόμη πιο δυναμικά», δήλωσε η κυρία Μάρκου αμέσως μετά το τέλος της επίσκεψής της στο ΚΔΑΠμεΑ.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίσκεψη της κυρίας Μάρκου, την οποία και ευχαρίστησε για τη γενικότερη υποστήριξή της στις κοινωνικές δράσεις του δήμου. «Ενημερώσαμε την κυρία Μάρκου για τις δραστηριότητες της Υπηρεσίας Ατόμων με Αναπηρία του δήμου μας, αν και ήταν ήδη ενήμερη παρακολουθώντας από κοντά όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα την προσπάθειά μας για τη συνέχιση των δραστηριοτήτων. Ευκαιρίας δοθείσης θέλουμε να της πούμε ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ γιατί σε κρίσιμες περιόδους τα προηγούμενα δύο χρόνια στάθηκε δίπλα μας με πολύ καίριες παρεμβάσεις της στη Βουλή και τα συναρμόδια υπουργεία, και με τη συνδρομή της πετύχαμε τη συνέχιση αυτών των κρίσιμων και άκρως αναγκαίων δομών», επισήμανε, και πρόσθεσε: «Πιστοί στα οράματα, στο σχεδιασμό και τον προγραμματισμό μας, όχι μόνο συνεχίζουμε αυτές τις δραστηριότητες, αλλά τις διευρύνουμε και τις βελτιώνουμε. Πιστεύουμε ότι όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη έτσι και στην πατρίδα μας, τα θέματα της κοινωνικής ένταξης, της απασχόλησης και της υποστήριξης των ατόμων με αναπηρία, των ηλικιωμένων που έχουν προβλήματα και όλων των υπόλοιπων συμπολιτών μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, είναι αποκλειστικά ευθύνη και αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που απέδειξε ότι και ξέρει και μπορεί να κάνει καλά τη δουλειά της».
Προς την κατεύθυνση αυτή ο Σ.Δανιηλίδης ζήτησε τη συμβολή της κυρίας Μάρκου στην υποστήριξη του αιτήματος για τη μεταβίβαση της αρμοδιότητας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στους δήμους, καθώς και τη διασφάλιση της χρηματοδότησης των κοινωνικών δομών ενόψει και της νέας προγραμματικής περιόδου και του ΕΣΠΑ 2 (ΣΕΣ).
Τέλος, ως ενθύμιο της επίσκεψης και εκ μέρους όλων των στελεχών και επωφελούμενων του ΚΔΑΠμεΑ, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δ.Απατσίδης πρόσφερε στην κυρία Μάρκου αναμνηστικά δώρα φτιαγμένα από τα ίδια τα παιδιά, όπως μία κάρτα από ανακυκλώσιμο χαρτί, δύο σαπούνια, ένα διακοσμητικό χώρου κι έναν…Μάρτη για το χέρι,τα οποία διατίθενται και στην τοπική αγορά.





Βοήθεια στο Σπίτι: Θερμά συγχαρητήρια στο Δήμαρχο Νεάπολης Συκεών κ. Σ. Δανιηλιδη ο οποίος έχει ανοίξει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν όλοι οι  Δήμαρχοι στη χώρα μας κι όχι να στηρίζουν τις ΚΟΙΝΣΕΠ και ΜΚΟ οι οποίες αποδεδειγμένα οδηγούν στην διάλυση όλων. 

Δήμος Ηρακλείου Κρήτης: Πρωτοπόρος στη στήριξη των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων

 

  
Ενημερωτική συνάντηση με 30 εκπροσώπους Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων είχε σήμερα ο Δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης. Πρόκειται για την πρώτη πανελλαδικά συνάντηση μελών νεοϊδρυθεισών ή υπό σύσταση Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και αναμένεται ν’ αποτελέσει παράδειγμα και για άλλους δήμους της χώρας.
Ο κ.Κουράκης, η αντιδήμαρχος Δέσποινα Συγγελάκη και ο διευθυντής του ΚΕΚ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΡΗΤΗΣ Γιώργος Ζερβός συναντήθηκαν με τους φορείς της Κοινωνικής Οικονομίας, άκουσαν με προσοχή τους στόχους και τις ενέργειες που έχουν κάνει μέχρι σήμερα και σημείωσαν τα αιτήματά τους. Ειδικά ως προς το τελευταίο πρέπει να σημειωθεί ότι ζητήθηκαν χώροι από τη δημοτική περιουσία για στέγαση, καθώς και συνεργασία ως προς την προβολή των δράσεών τους, αλλά και αγορά υπηρεσιών.
Ο Δήμαρχος Ηρακλείου και ως πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων σημείωσε: «Σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο προτεραιότητά μας είναι ο άνθρωπος. Μέσω των Πράξεων ΤοπΕΚΟ και ΤΟΠΣΑ έχουμε ξεκινήσει την προσπάθεια στήριξης των ανέργων, όμως δε θέλουμε να μείνουμε στα χαρτιά, αλλά να τους βοηθήσουμε ουσιαστικά. Δεν θέλουμε να μείνουμε στο εκπαιδευτικό επίδομα που λαμβάνουν οι άνεργοι από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, αλλά να τους παρέχουμε μόνιμη υποστήριξη. Γι’ αυτό είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε με κάθε τρόπο τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις». Μάλιστα, έδωσε τη διαβεβαίωση ότι τα μέλη τους θα βρουν το Δήμο Ηρακλείου σύμμαχο στην προσπάθειά τους.
Σ’ αυτή την κατεύθυνση και η αντιδήμαρχος Δέσποινα Συγγελάκη υπογράμμισε «Ήρθε η ώρα να δούμε πώς θα ξανασυναντηθούν οι δρόμοι μας και μετά την κατάρτιση. Πρέπει όλοι μαζί ν’ ανοίξουμε νέους δρόμους για την απασχόληση. Η Δημοτική Αρχή θα στηρίξει τους ωφελούμενους προγραμμάτων ν’ ανοίξουν  τα φτερά τους όχι με επιχορηγήσεις, αλλά με ουσιαστικές ενέργειες».
Η δραστηριότητα των φορέων Κοινωνικής Οικονομίας που συναντήθηκαν με τον κ.Κουράκη έχει να κάνει με Χειροποίητα Υφαντά, Υπηρεσίες Κοινωνικής Φροντίδας προς Ηλικιωμένα Άτομα, Υπηρεσίες Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης, Παροχή Υπηρεσιών Υγιεινής και Θεραπείας Άκρων-Προσώπου-Μαλλιών, Catering και Security.
Το επόμενο διάστημα και αφού θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες για τη σύστασή τους, θα υπάρξουν νέες συναντήσεις.
 localit.gr

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ



ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ
ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
"ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ"


ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Και ενώ τα Βοήθεια στο Σπίτι επί ένα χρόνο έδωσαν μάχη  σε όλη την Ελλάδα για την αποφυγή ιδιωτικοποιήσεων των  κοινωνικών δομών στους Δήμους, κάποιοι εργαζόμενοι που παραμυθιάζονται από τους τοπικούς τους "άρχοντες" και πιστεύουν ότι θα γίνουν πετυχημένοι επιχειρηματίες μέσα σ' αυτήν την οικονομική εξαθλίωση που βιώνει η χώρα, πολύ εύκολα και αφελέστατα προχωρούν στην δημιουργία ΚΟΙΝΣΕΠ αντί να αγωνιστούν για τα αυτονόητα ,για τη θεσμοθέτηση επιτέλους όλων των κοινωνικών δομών για δωρεάν κοινωνικές παροχές  προς όλους τους πολίτες !
 Το πανελλήνιο συντονιστικό ΒΣΣ καταγγέλλει την απόφαση του Δημάρχου Λαμίας και του δημοτικού συμβουλίου για τη λειτουργία 11 ΚΟΙΝΣΕΠ, (9 δομές Κέντρων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών , μία για την καθαριότητα, και μία άλλη με αντικείμενο την λειτουργία του Μουσείου Θερμοπυλών), παρά τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης ότι μέσω των ΚΟΙΝΣΕΠ ανοίγει η κερκόπορτα για ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών δομών του Δήμου και επιχειρείται η παραπέρα ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας.
Το πανελλήνιο συντονιστικό ΒΣΣ καταδικάζει οποιαδήποτε ενέργεια αυτοδιοικητικών οι οποίοι για πρόσκαιρες ανάγκες πολιτικής επιβίωσης μετατρέπουν τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων σε επιχειρήσεις ειδικού σκοπού και τα κοινωνικά αγαθά σε υπηρεσίες – εμπορεύματα , που θα μπορούν να τα απολαμβάνουν μόνο όσοι μπορούν να τα πληρώσουν!
Όσο για τους εργαζόμενους,   ακόμα και αν  υποθέσουμε ότι για την παρούσα περίοδο θα απορροφήσει τους ήδη  υπάρχοντες,  θα λειτουργούν στις συνθήκες ενός σύγχρονου δουλεμπορίου, χωρίς συνδικαλιστικά δικαιώματα με επισφαλή και περιορισμένου χρόνου εργασία, αφού είναι βέβαιο ότι στην επόμενη φάση θα συμβληθoύν με ιδιώτες. Και αυτό θα το έχουν επιτρέψει οι αυτοδιοικητικοί, οι οποίοι αντί να παλεύουν με τους εργαζόμενους για δωρεάν κοινωνικές  παροχές προς όλους τους πολίτες, μας θυσιάζουν όλους στο μικρόκοσμο της πολιτικής τους επιβίωσης !

Έργα 40 εκ. ευρώ υπέγραψαν ο Γιάννης Σγουρός και έξι δήμαρχοι

Υπεγράφησαν σήμερα από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό, παρουσία έξι Δημάρχων, οι συμβάσεις για επτά σημαντικά έργα σε Δήμους του λεκανοπεδίου. Ο συνολικός Προϋπολογισμός των έργων ανέρχεται περίπου στα 40 εκ. Ευρώ και καλύπτονται από το ΕΣΠΑ, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και από ιδίους πόρους της Περιφέρειας Αττικής.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης, ο Δήμαρχος Μαραθώνα Ιορδάνης Λουίζος, ο Δήμαρχος Κρωπίας Δημήτρης Κιούσης, ο Δήμαρχος Λυκόβρυσης-Πεύκης Δημήτρης Φωκιανός, ο Δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος και o Δήμαρχος Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμάτης.
Όλοι οι Δήμαρχοι ευχαρίστησαν τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό για τη συμβολή του στην υλοποίηση πολύ σημαντικών έργων στους Δήμους τους, ενώ παράλληλα ευχήθηκαν και του χρόνου να είναι πάλι μαζί να υπογράφουν συμβάσεις.
Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, σε δηλώσεις του τόνισε:
«Η Περιφέρεια Αττικής και οι Δήμοι της Αττικής συνεργάζονται εξαιρετικά. Σχεδιάσαμε τα έργα, έγιναν μελέτες και εμείς τα υποστηρίξαμε και τα προχωρήσαμε. Κρατήσαμε το λόγο μας και σήμερα υπογράψαμε από κοινού σημαντικά έργα υποδομής, αντιπλημμυρικά, έργα οδοποιίας και κοινωνικής πρόνοιας που είναι αναγκαία για τις τοπικές κοινωνίες. Τα έργα αυτά συμβάλλουν στη βελτίωση της ζωής των 5 εκ. πολιτών της Αττικής. Οι πολίτες βλέπουν τα έργα στις γειτονιές τους. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους Δημάρχους για την άριστη συνεργασία την οποία έχουμε και να τους ευχηθώ καλή επιτυχία».
Οι συμβάσεις κατασκευής αφορούν στα παρακάτω έργα:
1. Βελτίωση κατά τμήματα του οδικού άξονα Κηφισιά – Άνοιξη – Άγιος Στέφανος – Καλέτζι – Μαραθώνας», προϋπολογισμού 1.000.000 €, με χρηματοδότηση από το Εθνικό Σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων: πρόκειται για απολύτως απαραίτητες εργασίες συντήρησης ασφαλτικών σε ένα δρόμο, ο οποίος εξυπηρετεί τους Δήμους Κηφισιάς, Διονύσου και Μαραθώνα, είναι χαρακτηρισμένος ως «Εθνική Οδός», αποτελεί επέκταση της Λ. Κηφισίας και δέχεται σημαντική κυκλοφοριακή επιβάρυνση. Σκοπός του έργου είναι η άμεση βελτίωση του οδοστρώματος και η άρση επικινδυνότητας στα τμήματα που υπάρχουν φθορές και που εγκυμονούν κινδύνους για οχήματα και ιδιαίτερα για τα δίκυκλα
2. Κατασκευή Έργων αντιπλημμυρικής προστασίας τμήματος του Ρέματος «ΞΕΡΕΑΣ» Δήμου Κρωπίας Αττικής, προϋπολογισμού 6.100.000 € με χρηματοδότηση από κοινοτικούς πόρους μέσω του ΕΠΠΕΡΑΑ (ΕΣΠΑ): με το συγκεκριμένο έργο η περιοχή της Αγ. Μαρίνας του Δήμου Κρωπίας Αττικής, πρόκειται να αποκτήσει σύγχρονο, ασφαλές και αξιόπιστο σύστημα διαχείρισης ομβρίων υδάτων δεδομένου ότι το ρέμα “Ξερέα” συχνά υπερχειλίζει με κίνδυνο για κατοικημένες περιοχές και γεωργικές εκτάσεις στην παράλια ζώνη
3. Αναπλάσεις – δημιουργία δρόμων ήπιας κυκλοφορίας στην Άνω και Κάτω Πεύκη, προϋπολογισμού 3.400.000 € με χρηματοδότη από κοινοτικούς πόρους μέσω της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Αττικής (ΕΣΠΑ): πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα του Δήμου από την εποχή της Νομαρχίας Αθηνών. Το έργο αφορά σε μια σύγχρονη αστική ανάπλαση για τους δημότες η οποία περιλαμβάνει:
 δημιουργία δρόμων ήπιας κυκλοφορίας
 διαπλάτυνση πεζοδρομίων, μέτρα για την ομαλή κίνηση των ΑμΕΑ
 μέτρα για την άνετη και ασφαλή μετακίνηση των μαθητών
 φωτισμό των δρόμων
 αστικό εξοπλισμό δημιουργία νέων χώρων φύτευσης και άρδευση αυτών
Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2014.
Επίσης, υπεγράφησαν τέσσερις Προγραμματικές Συμβάσεις που αφορούν:
1. Στην κατασκευή πολυδύναμου Βιοκλιματικού Κέντρου για την ανάπτυξη δομών κοινωνικής φροντίδας στο Δήμο Ιλίου, ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 9.950.000 €, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί κυρίως από το ΠΕΠ Αττικής 2007 -2013. Η Περιφέρεια Αττικής θα συνδράμει από δικούς της πόρους με το συνολικό ποσό των 2.000.000 ευρώ. Το συγκεκριμένο έργο έρχεται να καλύψει μία σημαντικότατη υστέρηση που υπάρχει στην παροχή στήριξης και φροντίδας στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, λόγω της ανυπαρξίας δημόσιων υποδομών
2. Στη βελτίωση χάραξης μέρους της οδού Ποταμού και στη συντήρηση τμήματος των οδών Ποταμού – Δερβενακίων στο Δήμο Κορυδαλλού, προϋπολογισμού 1.100.000 €, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από πόρους της Περιφέρειας Αττικής: Ένα πολύ σημαντικό έργο οδοποιίας, ώστε να μην χαθούν άλλες ζωές σε ένα δρόμο καρμανιόλα, στον οποίο πολύ συχνά συμβαίνουν πολύ σοβαρά ατυχήματα. Με την ολοκλήρωσή του θα υπάρξει σταθερό πλάτος οδοστρώματος και νησίδα καθ’ όλο το μήκος του δρόμου, ώστε να ανταποκρίνεται στον αναμενόμενο κυκλοφοριακό φόρτο και ιδιαίτερα στο φόρτο βαρέων οχημάτων που συχνά διέρχονται από αυτή
3. Στην ολοκλήρωση του κτηρίου της παιδοχειρουργικής κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, με χρηματοδότηση από πόρους της Περιφέρειας Αττικής με το ποσό των 500.000 ευρώ. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο κατά το παρελθόν χρηματοδοτήθηκε από κοινοτικούς πόρους μέσω του Γ’ ΚΠΣ, έμεινε όμως ημιτελές και δεν λειτούργησε ποτέ. Σήμερα θα καλυφθεί αυτό το κενό, ώστε επιτέλους το έργο να λειτουργήσει και να επιτελέσει το σημαντικότατο σκοπό για τον οποίο προορίζεται.
4. Στην αποκατάσταση και εκσυγχρονισμό της Λειτουργίας του Κεντρικού Κτηρίου του Ορφανοτροφείου Θηλέων του Χατζηκυριάκειου Ιδρύματος στον Πειραιά, συνολικού προϋπολογισμού 17,3 εκ. ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί αποκλειστικά από κοινοτικούς πόρους μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2007-2013 (ΕΣΠΑ).
Ένα έργο ιδιαίτερα σημαντικό σε ένα χώρο σημείο αναφοράς για ολόκληρο τον Πειραιά, το οποίο αποτελεί μια σοβαρή κοινωνική δράση.

 aftodioikisi.gr

Στηρίζει τις ΚΟΙΝΟΣΕΠ ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ. Κώστας Ασκούνης

  Την απόφαση να παραμείνουν ανοικτοί οι παιδικοί σταθμοί και παράλληλα ο δήμος να εξαντλήσει όλα τα νομικά μέσα που υπάρχουν προκειμένου να το πετύχει αυτό πήρε, κατά πλειοψηφία, το δημοτικό συμβούλιο της Μεταμόρφωσης στην δεύτερη έκτακτη συνεδρίασή του, στην οποία παραβρέθηκε και ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), κ. Κώστας Ασκούνης.

Για να κάνουμε μία σύνδεση με τα… προηγούμενα. Το δημοτικό συμβούλιο στην πρώτη έκτακτη συνεδρίαση του αποφάσισε να προχωρήσει σε κλείσιμο του δήμου στην περίπτωση που το Ελεγκτικό Συνέδριο απορρίψει την προγραμματική σύμβαση που θέλει να συνάψει με μία Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚΟΙΝΣΕΠ), η οποία θα του πρόσφερε το απαραίτητο προσωπικό για να μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν οι παιδικοί σταθμοί.
Τελικά, το ελεγκτικό Συνέδριο απέρριψε αυτήν την προγραμματική σύμβαση του Δήμου με την ΚΟΙΝΣΕΠ επειδή όπως ανέφερε στο σκεπτικό του «υπέκρυβε την ύπαρξη κέρδους για την αντισυμβαλλόμενη επιχείρηση και απευθείας ανάθεση». Πάνω σε αυτό ο Δήμαρχος Μεταμόρφωσης, κ. Μιλτιάδης Καρπέτας, είπε χαρακτηριστικά ότι «όταν κάνεις μία τέτοια σύμβαση π.χ. με ένα Πανεπιστήμιο πάλι υποκρύπτεται το ίδιο πράγμα. Πλέον δεν θα μπορεί κανένας δήμος να συνάψει σύμβαση με ΚΟΙΝΣΕΠ».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. καρπέτας στο γεγονός ότι ειδοποίησε μία ώρα πριν την έναρξη της συνεδρίασης τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ και δήμαρχο Καλλιθέας και αυτός κατάφερε και παραβρέθηκε.

Στο πλευρό του Δήμου η ΚΕΔΕ
Μετά τον δήμαρχο τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ. Κώστας Ασκούνης, ο οποίος αρχικά στάθηκε στην χρησιμότητα που έχουν οι ΚΟΙΝΣΕΠ, προκειμένου να συνεχίσουν οι δήμοι να προσφέρουν το κοινωνικό τους έργο. Ο Δήμαρχος Καλλιθέας υπογράμμισε ότι αυτήν την περίοδο της κρίσης μόνο οι δήμοι προσφέρουν κοινωνικές δομές στους πολίτες.
Επίσης, ο κ. Ασκούνης σχολιάζοντας την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου τόνισε ότι δεν μπορεί να καταλάβει τους λόγους που απορρίφθηκε η σύμβαση του Δήμου μεταμόρφωσης με την ΚΟΙΝΣΕΠ, καθώς υπάρχει συγκεκριμένος νόμος ο 4019/11 που το καλύπτει.
Τέλος, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης ενημέρωσε ότι στο προσεχές διάστημα το κεντρικό συνδικαλιστικό όργανο της αυτοδιοίκησης θα πιέσει ώστε να βρεθεί λύση και δήλωσε ότι όποια απόφαση πάρει το δημοτικό συμβούλιο θα είναι δίπλα του η ΚΕΔΕ.

Τα «έψαλαν» στη διοίκηση
Ο κ. Ασκούνης αποχώρησε περίπου στα μισά της συνεδρίασης η οποία κράτησε κοντά στις 4 ώρες και η αλήθεια είναι ότι μετά την αποχώρηση του προέδρου της ΚΕΔΕ η πλευρά της αντιπολίτευσης επέκρινε με ένταση την τακτική που ακολούθησε η δημοτική αρχή, καθώς τις χρέωσε προεκλογικές σκοπιμότητες.

  pronoiakesdomes.blogspot.gr

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Καινοτόμο πρόγραμμα στήριξης ατόμων με ανάγκες από το Δήμο Σερρών

11-2-2014  kinoniko olokliromeno programma
Ευρωπαικό πρόγραμμα στήριξη πολιτών και ιδιαίτερα ευπαθών ομάδων(ασθενείς, ηλικιωμένοι, μοναχικά άτομα,  ΑΜΕΑ) που χρήζουν κοινωνικής πρόνοιας και υποστήριξης  υλοποιεί ο Δήμος Σερρών. Οι περισσότεροι ωφελούμενοι-Δημότες θα είναι αυτοί που ήδη κάνουν χρήση των υπηρεσιών του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».
Ο προυπολογισμός του , είναι 207.600€ και  μέσω του προγράμματος αυτού θα έχουν τη δυνατότητα οι αρμόδιοι υπάλληλοι του Δήμου να έχουν άμεση πληροφόρηση τόσο ατομικά όσο και συγκεντρωτικά για θέματα που αφορούν όλους τους εξυπηρετούμενους πολίτες του προγράμματος  «Βοήθεια στο Σπίτι»  και όχι μόνο.
Αυτό θα επιτευχθεί με φορητούς υπολογιστές που θα προμηθευτεί ο Δήμος στο πλαίσιο του προγράμματος (έργου) και θα έχουν άμεση σύνδεση με τα κεντρικά συστήματα του Δήμου.
I. Σε ασθενείς, ηλικιωμένους, μοναχικά άτομα, ΑΜΕΑ θα δοθούν:
α. 50 συσκευές ανίχνευσης πτώσης και κουμπί πανικού.
Συγκεκριμένα ο χρήστης θα έχει τη δυνατότητα να καλεί βοήθεια με το πάτημα ενός κουμπιού (κουμπί πανικού) όταν χρειαστεί άμεση βοήθεια όπως πχ. σε περίπτωση πτώσης λόγω αδιαθεσίας, εμφράγματος κλπ. ή σε περίπτωση έκτακτου γεγονότος.
Η υπηρεσία αυτή θα παρέχεται σε 24ωρη βάση θα ειδοποιείται το ΕΚΑΒ και ένας άμεσος ενδιαφερόμενος, έτσι ώστε να παρασχεθούν αυτά που απαιτούνται στους χρήστες.
β. 35 συσκευές μέτρησης πίεσης και 35 συσκευές μέτρησης βάρους
Με τις συσκευές αυτές δίνεται η δυνατότητα όταν ολοκληρωθεί η μέτρηση της πίεσης και του βάρους να καταχωρείται το αποτέλεσμα στο μηχανογραφικό σύστημα και σε περίπτωση που υπάρχει υπέρβαση των ορίων της πίεσης και βάρους, να ενημερώνεται ο υπάλληλος του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι»  αλλά και η Υπηρεσία, έτσι ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για τον πολίτη.
II.    Σε δημότες που πάσχουν από άνοια – Αλτσχάϊμερ  θα δοθούν 10 συσκευές εντοπισμού θέσης:
Σε κάθε  έναν σύμφωνο με τη διεύθυνση κατοικίας θα οροθετηθεί ένας κύκλος, μέσα στον οποίο επιτρέπεται να κινείται ο ηλικιωμένος. Στην περίπτωση που ο ηλικιωμένος θα απομακρυνθεί από τα όρια που του έχουν οροθετηθεί, θα εντοπισθεί αυτόματα και θα ενεργοποιηθεί ο συναγερμός. Πράγμα που θα έχει ως αποτέλεσμα να ειδοποιηθεί άμεσα ο συγγενείς ή η υπηρεσία για να βρεθεί και να επανέλθει στην οικία του.
Με τη χρήση GPS θα είναι δυνατή η προβολή του ατόμου σε γεωγραφικό χάρτη μέσω διαδικτύου και η αποστολή ειδοποίησης σε περίπτωση απομάκρυνσης από συγκεκριμένα όρια.
Υπηρεσία 24ωρης τηλεφωνικής υποστήριξης
Για την υποστήριξη της αδιάλειπτης 24ώρης λειτουργίας της υπηρεσίας τηλεβοήθειας – τηλεϋποστήριξης με τη χρήση των εφαρμογών του πληροφοριακού συστήματος, ο Δήμος Σερρών υπέγραψε σύμβαση με τη «ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ», τον Εθελοντικό Οργανισμό (ΜΚΟ) «Κοινωφελές Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο Τηλεειδοποίησης και Βοήθειας στο Σπίτι» στις 30 Δεκεμβρίου 2013.
Συγκεκριμένα, ο ανάδοχος, το προσωπικό του οποίου αποτελείται από εξειδικευμένο προσωπικό (κοινωνικούς λειτουργούς & ψυχολόγους) αναλαμβάνει την 24ωρη υπηρεσία τηλεφωνικής υποστήριξης που αποτελεί έναν από τους βασικούς συντελεστές για την υλοποίηση του έργου «Κοινωνικό Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του Δήμου Σερρών» και των υπηρεσιών που προσφέρονται μέσα από αυτό.
Στο τέλος της συνέντευξης έγινε επίδειξη των υπηρεσιών του προγράμματος σε πραγματικό χρόνο.
Δημότες που αφορά:
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε δημότες οι οποίοι ανήκουν στις  ευπαθείς ομάδες  (ασθενείς, ηλικιωμένοι, μοναχικά άτομα, ΑΜΕΑ). Οι περισσότεροι ωφελούμενοι – Δημότες θα είναι αυτοί που ήδη κάνουν χρήση των υπηρεσιών του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» Οι χρήστες – ωφελούμενοι  στο πλαίσιο του συγκεκριμένου έργου θα επιλεγούν βάσει κριτηρίων από επιτροπή που έχει συγκροτηθεί με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου.
newsta.gr

Δημοτικό Συμβούλιο Λαμίας: Ναι στις ΚΟΙΝΣΕΠ από την πλειοψηφία παρά τις ενστάσεις της Αντιπολίτευσης

dhmotiko 016


Τη λειτουργία 11 ΚΟΙΝΣΕΠ αποφάσισε η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου παρά τις ενστάσεις  όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης  με το επιχείρημα ότι μέσω των ΚΟΙΝΣΕΠ «ανοίγει η κερκόπορτα  για  ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών δομών του  Δήμου και  επιχειρείται η παραπέρα ελαστικοποίηση  των σχέσεων εργασίας.  
Ειδικότερα με  την προγραμματική σύμβαση που ψηφίστηκε στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο Λαμίας θα λειτουργήσουν στη Λαμία  11 Κοινωνικές Συνεταιριστικές  επιχειρήσεις: 9 δομές  Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης  Παιδιών  στις γειτονιές  της πόλης, μία ΚΟΙΝΣΕΠ για τη λειτουργία του Μουσείου Θερμοπυλών και  μια άλλη με αντικείμενο την καθαριότητα. Πρόκειται για αστικές  συνεταιριστικές εταιρείες  που όπως εξήγησε ο Δήμαρχος έχουν συστήσει εργαζόμενοι  με εξειδικευμένες γνώσεις που έχουν παρακολουθήσει  σχετικά προγράμματα  οι οποίες θα έχουν πρόσκαιρη  διάρκεια μέχρι  την 31 Αυγούστου 2014 με σκοπό να καλυφθούν ανάγκες του Δήμου  λόγω παγώματος των προσλήψεων  μόνιμου προσωπικού  μέσω ΑΣΕΠ. Οι   εργαζόμενοι  όπως ορίζει  ο νόμος  θα πρέπει να έχουν αυτασφάλιση  και η αμοιβή τους θα γίνεται ανάλογα με τα έσοδα των συνεταιριστικών εταιρειών  ενώ  ένα αρχικό κεφάλαιο  για τη λειτουργία των ΚΟΙΝΣΕΠ θα διαθέσει ο Δήμος  το οποίο  φιλοδοξεί να εισπράξει από Κοινοτικά προγράμματα.
Συμπερασματικά με την προγραμματική αυτή σύμβαση μέσω των ΚΟΙΝΣΕΠ ο Δήμος Λαμίας γίνεται ο πιλότος για την ιδιωτικοποίηση και πλήρη ανταποδοτικότητα βασικών κοινωνικών υπηρεσιών που υποτίθεται ότι θα παρείχε δωρεάν στους δημότες   κρατώντας σε προεκλογική ομηρεία  εργαζόμενους  σε κακοπληρωμένες και επισφαλείς θέσεις «συμβάσεων έργου».


 http://altpressfthiotida.com

Εκτός επιδόματος επικίνδυνης & ανθυγιεινής εργασίας εργαζόμενοι στην Τ.Α.

 

Εκτός επιδόματος επικίνδυνης & ανθυγιεινής εργασίας εργαζόμενοι στην Τ.Α.
Τον αποκλεισμό κατηγοριών εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας - ενώ σε άλλες Υπηρεσίες του Δημοσίου σε αντίστοιχες κατηγορίες εργαζομένων χορηγείται - καταγγέλλει η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., και συνεχίζει «η οποία δημιουργεί άνιση και άδικη μεταχείριση των εργαζομένων στους Ο.Τ.Α. Α’ Βαθμού που ανήκουν κατά κύριο λόγο στις κατηγορίες Υ.Ε. και Δ.Ε. και οι οποίοι είδαν με το Ν.4024/2011 τις αποδοχές τους να περικόπτονται κατά 50% και να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις καθημερινές τους ανάγκες».Η σχετική ανακοίνωση της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. κοινοποιήθηκε με επιστολή της προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλ. Διακυβέρνησης, Γιάννη Μιχελάκη και Κυριάκο Μητσοτάκη, αντίστοιχα, και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, η οποία και συμπληρώνει:
«Η αποδοχή της πρότασής μας για την τροποποίηση της κοινής Υπουργικής Απόφασης θα αποτρέψει ένταση και κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα».
Ακολουθούν, αναλυτικά οι κατηγορίες:
  1. Εργατοτεχνίτες εν γένει: Σιδηρουργοί, Υδραυλικοί, Αλουμινάδες, Ηλεκτρολόγοι, Φανοποιοί, Τεχνίτες Συντηρητές, Πρακτικοί Μηχανικοί, Εργάτες Κήπων, Τεχνίτες Κηπουροί-Δενδροκόμοι-Ανθοκηπουροί, οι απασχολούμενοι στην τοποθέτηση Υαλοπινάκων, Εργάτες και Τεχνίτες στη σήμανση των Οδών, Εργάτες και Τεχνίτες Σωληνώσεων και Σιδηροκατασκευών και οι Ηλεκτροσυγκολλητές.
  2. Οικοδομικές εργασίες: Οικοδόμοι, Τεχνίτες Οικοδόμοι, Κτίστες Πέτρας, Καλουπατζήδες, Σοβατζήδες, Κτίστες, Ξυλουργοί, Ελαιοχρωματιστές, Εργάτες οδοποιίας, Εργάτες και Τεχνίτες Ύδρευσης.
  3. Υγειονομικό προσωπικό: Τραπεζοκόμοι, Βοηθοί Μάγειροι, Μάγειροι, Οικογενειακοί Βοηθοί, Νοσηλευτές, Νοσοκόμοι, Φυσικοθεραπευτές κ.λπ.
  4. Νυχτοφύλακες, Φύλακες-Εργάτες, Εργάτες Γενικών καθηκόντων και το Εποπτικό προσωπικό της καθαριότητας.
  5. Καθαρίστριες-στές Εσωτερικών χώρων, Δημοτικών Γηροκομείων, Σχολικών Κτιρίων, Παιδικών Σταθμών, Δημοτικών Γυμναστηρίων, Κολυμβητηρίων και Γηπέδων.
  6. Εργάτες και Τεχνίτες που απασχολούνται στους Βιολογικούς καθαρισμούς, τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, τους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων και Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων.
  7. Οι Μουσικοί Πνευστών Οργάνων.
  8. Οι Εργάτες των Δημοτικών Σφαγείων.
  9. Οι Εργάτες Καθαριότητας των Δημοτικών Νεκροταφείων.
  10. Οι Καμαρώτοι-Καμαριέρες και οι Τρίφτες στα Δημοτικά Λουτρά.
  11. Οι Εργάτες και Τεχνίτες Ψεκασμού.
  12. Οι απασχολούμενοι ως Θερμαστές και Λεβητοκαθαριστές.


epoli.gr

Καταγεγραμμένο το 60% των ΝΠΙΔ των ΟΤΑ, σύμφωνα με τον Γ. Μιχελάκη

ÂÏÕËÇ  ÐÑÏÛÐÏËÏÃÉÓÌÏÓ 2014  ÌÉ×ÅËÁÊÇÓ Ã

  
Σε ποσοστό 60% έχουν καταγραφεί τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου των Δήμων, όπως αναφέρεται σε έγγραφο του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, μετά από ερώτηση των βουλευτών Γαβριήλ Αβραμίδη και Γιάννη Δημαρά,
των Ανεξάρτητων Ελλήνων, για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι. Επισημαίνεται ότι υπάρχουν 751 νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και το υπουργείο εκτιμά ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα υπάρχει σαφής εικόνα για αυτά. Όπως σημειώνει ο υπουργός στις δομές των ΟΤΑ συνεχίζεται η εθελοντική διαδημοτική κινητικότητα ενώ στα ΝΠΙΔ συνεχίζεται η καταγραφή και όταν υπάρχουν τα αποτελέσματα, αυτά θα γνωστοποιηθούν στη Βουλή.
Αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο θα εξορθολογιστεί η λειτουργία των δήμων και των δομών τους, ο κ. Μιχελάκης επισημαίνει ότι «το σημαντικό έργο της αξιολόγησης των δομών των Δήμων, το έχει αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Πειραιά και την Task Force» και έχουν καταλήξει ότι το μοντέλο που θα πρέπει να ακολουθηθεί δεν είναι άλλο από αυτό της εθελοντικής διαδημοτικής κινητικότητας. «Μετά από συντονισμένη προσπάθεια έχουμε καταφέρει να καταγράψουμε πόσοι εργαζόμενοι υπάρχουν στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πόσο κοστίζουν, τι σχέση εργασίας έχουν, τι αντικείμενο, τι κενά και τι πλεονάσματα παρατηρούνται» αναφέρει ο υπουργός Εσωτερικών.
Στο ερώτημα πώς θα ενισχυθούν οικονομικά οι Δήμοι και πώς θα καλυφθούν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους, ο κ. Μιχελάκης επισημαίνει ότι τα έσοδα της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης ανέρχονται σε ύψος που ορίζεται από το νόμο για τον Καλλικράτη, ως συγκεκριμένα ποσοστά από δυναμικούς φόρους του κράτους, ώστε οι πόροι της να τελούν σε συνάρτηση με την πορεία εσόδων του κράτους.
Αναφέρεται, επίσης, ότι η χρηματοδότηση των Πρωτοβάθμιων ΟΤΑ της χώρας από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους γίνεται βάσει πιστώσεων που εγγράφονται κάθε έτος στον Κρατικό Προϋπολογισμό και κατανέμονται ύστερα από πρόταση της ΚΕΔΕ. Πέραν αυτών η διαχείριση των σχετικών πιστώσεων και οι επιχορηγήσεις προς τους ΟΤΑ πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις αποδόσεις από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Ως προς τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των δήμων, ο κ. Μιχελάκης ενημερώνει ότι στο υπουργείο Εσωτερικών μεταφέρθηκαν έως 31.12.2013 πιστώσεις συνολικού ύψους 948,1 εκατομμύρια ευρώ περίπου, για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του υπουργείου καθώς και των εποπτευόμενων φορέων του. Από το ποσό αυτό πραγματοποιήθηκαν πληρωμές 835,1 εκατομμυρίων ευρώ περίπου. Τέλος, ο υπουργός Εσωτερικών θυμίζει ότι από το υπουργείο Οικονομικών έχει δοθεί παράταση στις πληρωμές ληξιπρόθεσμων έως το ύψος της επιχορήγησης του κάθε Δήμου, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2014.

 localit.gr

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

ΚΟΙΝΣΕΠ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΣΕΠ – ΔΗΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ
( 13/02/2014 )

Ο Δήμαρχος Καβάλας καλεί τις ενδιαφερόμενες Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚοινΣΕπ) του Ν. 4019/2011 και τους Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς Περιορισμένης Ευθύνης (ΚοιΣΠΕ) του Ν. 2716/1999, να υποβάλλουν προτάσεις σχεδίων δράσης, με σκοπό την υποστήριξη της τοπικής κοινωνικής, πολιτιστικής, περιβαλλοντικής και οικονομικής ανάπτυξης του Δήμου Καβάλας και την ενίσχυση της απασχόλησης των ευπαθών ομάδων πληθυσμού, έως τις 18.2.2014.



Σε συνέχεια της από 13/02/1014 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΣΕΠ – ΔΗΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ, του Δήμου Καβάλας, ανακοινώνεται η παράταση της διάρκειας υποβολής σχεδίων δράσης με σκοπό την υποστήριξη της τοπικής κοινωνικής, πολιτιστικής, περιβαλλοντικής και οικονομικής ανάπτυξης του Δήμου Καβάλας, καθώς και την ενίσχυση της απασχόλησης των ευπαθών ομάδων πληθυσμού, έως την Παρασκευή 21.2.2014.

3.000 υπάλληλοι ΟΤΑ σε διαθεσιμότητα μέχρι το τέλος Μαρτίου


Μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα τεθούν σε διαθεσιμότητα ακόμα 3.000 υπάλληλοι από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών το οποίο αποκαλύπτει η εφημερίδα «Εθνος».
Η διεύθυνση προϋπολογισμού του υπουργείου Οικονομικών σε επιστολή που απέστειλε στο υπουργείο Εσωτερικών με ημερομηνία 14 Φεβρουαρίου 2014, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για την περικοπή περίπου 100 εκατ. ευρώ από την επιχορήγηση των ΟΤΑ, επικαλείται τη μείωση της μισθοδοσίας λόγω των υπαλλήλων που θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας.
Ετσι, προκύπτει ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει προεξοφλήσει 3.000 διαθεσιμότητες μέχρι το τέλος Μαρτίου, πέρα αυτές που έχουν γίνει ήδη, και αν δεν γίνουν οι ΟΤΑ θα βρεθούν σε οικονομικό αδιέξοδο. 

 aftodioikisi.gr

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

ΒσΣ - 2,7 εκατ. για το πρώτο τρίμηνο 2013

 
Υπογράφηκε η απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι και την κατανομή των απαραίτητων κονδυλίων στους Δήμους για το πρώτο τρίμηνο του 2013.
Αποδίδονται, από το λογαριασμό του Υπουργείου Εσωτερικών που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με τον τίτλο "Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Δήμων για κάλυψη λειτουργικών και λοιπών γενικών δαπανών" συνολικό ποσό 2.772 120,14 Ευρώ, το οποίο διατίθεται σε Δήμους της χώρας αποκλειστικά και μόνο για την υλοποίηση του 20% του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι για την περίοδο από 1. 1. 13 έως 31. 3. 13. σύμφωνα με τον επισυναπτόμενο πίνακα ο οποίος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της απόφασης.
Το ανωτέρω ποσό θα διατεθεί στους Δήμους με χρηματική εντολή του Υπουργείου Εσωτερικών προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Οι χρηματοδοτούμενοι Δήμοι παρακαλούνται να αποστείλουν στην Υπηρεσία μας έως εκπρόσωπό του, από την οποία να προκύπτει το συνολικό ποσό που απαιτήθηκε για την υλοποίηση του προγράμματος την περίοδο 1. 1. 13. έως 31. 1. 13 καθώς και η αποπληρωμή αυτού.
Τυχόν διαφορές που θα προκύψουν από την πληρωμή του προγράμματος θα συμψηφιστούν με την αποδιδόμενη στους Δήμους τακτική επιχορήγηση από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους.

ΠΙΕΣΤΕ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ
http://static.diavgeia.gov.gr/doc/%CE%92%CE%99%CE%95%CE%9F%CE%9D-%CE%A059 


dikaiologitika.gr

Απίστευτες καταγγελίες της ΚΕΔΕ: Επιλεκτική η χρηματοδότηση των Δήμων


Απίστευτες καταγγελίες της ΚΕΔΕ: Επιλεκτική η χρηματοδότηση των Δήμων

«Αντιφατικές» πρακτικές ακολουθεί το Υπουργείο Οικονομικών σε ότι αφορά στα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς, όπως επισημάνθηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, αφενός, προωθεί νέα μείωση της τακτικής επιχορήγησης των ΟΤΑ κατά 94 εκ. ευρώ, αφετέρου, με Υπουργικές Αποφάσεις μοιράζει επιλεκτικά «εκτός οποιασδήποτε πολιτικής και ηθικής δεοντολογίας» έκτακτες επιχορηγήσεις προς διάφορους δήμους!
Συγκεκριμένα - όπως καταγγέλλει η ΚΕΔΕ - με Υπουργική Απόφαση που έχει υπογραφεί ήδη από τους Υπουργούς Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης - εκκρεμεί η υπογραφή του Υπουργού Εσωτερικών - προχωρούν σε μείωση των προβλεπόμενων από τον Προϋπολογισμό 2014 Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, για το 2014, κατά 94 εκ. ευρώ, με την αιτιολογία ότι, το ποσό αυτό προοριζόταν για τη μισθοδοσία των 5.500 Δημοτικών Αστυνομικών και Σχολικών Φυλάκων, που είναι σε διαθεσιμότητα και που δεν ανήκουν πλέον στο δυναμικό των δήμων, αλλά και μελλοντικών «διαθέσιμων» στους δήμους.
Να σημειωθεί όμως ότι, οι δήμοι της χώρας, εκτός του γεγονότος ότι, έχουν στερηθεί τις πολύ χρήσιμες για τη λειτουργία των πόλεων υπηρεσίες αυτών των δύο κατηγοριών εργαζομένων, με την αιφνίδια θέση τους σε "διαθεσιμότητα" πληρώνουν από τις αρχές του έτους και μέχρι 31 Μαΐου, το κόστος μισθοδοσίας τους, στο πλαίσιο του προγράμματος της "κινητικότητας". 
Επιπλέον, η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας έχει οδηγήσει σε μεγάλες απώλειες εσόδων για τους ίδιους τους δήμους (μόνο στο Δήμο Αθηναίων η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας έχει στοιχίσει 16 εκ. ευρώ). Έσοδα που όχι μόνο κάλυπταν τις ανάγκες λειτουργίας της Δημοτικής Αστυνομίας, αλλά συνέβαλαν και στα συνολικότερα έσοδα των δήμων.
«Το τελευταίο όμως διάστημα διαπιστώνουμε από το ΔΙΑΥΓΕΙΑ ότι, υπογράφονται επιχορηγήσεις προς διάφορους δήμους της χώρας, κατά παράβαση κάθε πολιτικής και ηθικής δεοντολογίας.
Το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο σοβαρό αφού σε αυτό το παιχνίδι μπήκε τελευταία και το υπουργείο Οικονομικών. Δηλαδή από τη μία πλευρά περικόπτουν κρίσιμες και χρήσιμες κοινωνικές δαπάνες από την άλλη σπαταλούν πολύτιμους δημόσιους πόρους εφαρμόζοντας καταδικασμένες πολιτικές πρακτικές άλλων εποχών» αναφέρει στη δεύτερη καταγγελία της η ΚΕΔΕ και συνεχίζει:
«Καταδικάζουμε απερίφραστα και ομόφωνα αυτές τις πρακτικές και ζητάμε άμεσα τη διακοπή και την ανάκληση όλων αυτών των αδικαιολόγητων επιχορηγήσεων.
Η Αυτοδιοίκηση έχει ανάγκη από πραγματική ενίσχυση για να μπορέσει να αντιμετωπίσει και να στηρίξει έμπρακτα και καθημερινά τις ανάγκες της.
Αν η κυβέρνηση επιμείνει σε αυτές τις νέες περικοπές, εκτός του ότι θα τιναχθούν στον αέρα οι ήδη ασφυκτικοί προϋπολογισμοί των δήμων της χώρας, πολλοί από αυτούς θα  οδηγηθούν στη μέγγενη του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ». 
 
epoli.gr

Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ Ν. ΛΕΣΒΟΥ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ<<ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ>> Ν. ΛΕΣΒΟΥ

ΕΠΙ ΣΥΝΟΛΟΥ 73 ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΩΝ ΨΗΦΙΣΑΝ 49 (ΤΑΜΕΙΑΚΩΣ ΕΝΤΑΞΕΙ)
48 ΕΓΚΥΡΑ , 1 ΑΚΥΡΟ ,0 ΛΕΥΚΑ.
1. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΤΑΞΙΑΡΧΟΥΛΑ 21
2. ΓΕΩΡΓΕΛΛΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ 43
3. ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗ ΑΣΗΜΙΝΑ 30
4. ΜΩΥΣΟΓΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ 7
5. ΣΑΧΝΟΥ ΦΙΛΙΤΣΑ 15
6. ΣΙΜΙΝΗ ΣΤΥΛΙΑΝΗ 31
7. ΣΤΑΥΡΑΚΗ ΣΟΦΙΑ 21
8. ΤΗΝΙΑΚΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ 30
9. ΧΑΤΖΗΣΕΒΑΣΤΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ 18

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

1. ΓΕΩΡΓΕΛΛΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ 43
2. ΣΙΜΙΝΗ ΣΤΥΛΙΑΝΗ 31
3. ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗ ΑΣΗΜΙΝΑ 30
4. ΤΗΝΙΑΚΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ 30
5. ΣΤΑΥΡΑΚΗ ΣΟΦΙΑ 21
(ΚΑΤΟΠΙΝ ΚΛΗΡΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΤΑΞΙΑΡΧΟΥΛΑ ΛΟΓΩ ΙΣΟΨΗΦΙΑΣ)

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΤΗΣ ΕΠΥΒ-ΚΜ ΣΤΟ Ν. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ


Σήμερα Πέμπτη 13/02/2014 έγινε η κοπή βασιλόπιτας του Σωματείου της ΕΠΥΒ-Κεντρικής Μακεδονίας στο Νομό Χαλκιδικής,  παρουσία των εργαζομένων του "Βοήθεια στο Σπίτι" από τις Δομές των Νομού. Η τυχερή Δομή που κέρδισε το φλουρί και το δωράκι ήταν η Δομή των Ν. Μουδανιών. Και του χρόνου Βοήθεια γεροί και δυνατοί όπως πάντα...!