!

..."ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ"... !
ΟΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ !!!! Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ !!!! ΠΑΡΟΧΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

Αναγνώστες

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Πιλοτικά σε 4 πόλεις θα λειτουργήσει το νέο σχέδιο Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης


protovatmia_perithalpsi_ygeia.jpg

Πρωτοβάθμια περίθαλψηΣημεία-κλειδιά στο πιλοτικό σύστημα είναι το ιατρείο της γειτονιάς, ο οικογενειακός γιατρός και το κέντρο εκπαίδευσης του προσωπικού

Η νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, βασική μεταρρυθμιστική τομή στο σύστημα υγείας για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ., ετοιμάζεται.
Η πρώτη φάση περιλαμβάνει πιλοτική εφαρμογή με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ σε τέσσερις μεγάλες αστικές περιοχές: Πάτρα, Ηράκλειο και δύο περιοχές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Το πιλοτικό κομμάτι θα ξεκινήσει το 2016, μόλις εγκριθεί η χρηματοδότηση ΕΣΠΑ, ενώ συνολικά το εγχείρημα θα έχει έναν ορίζοντα τουλάχιστον τετραετίας.
Τα παραπάνω επισήμανε στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Εφ.Συν.» ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.
Ποια θα είναι όμως η νέα πραγματικότητα στον χώρο της Υγείας για τον πολίτη, αλλά και τι προβλέπεται μέχρι να ξεκινήσει η νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας;

Αποκεντρωμένη δομή

NοσοκομείαΗ νέα ΠΦΥ θα περιλαμβάνει πρόληψη, εμβολιασμό, προσυμπτωματικούς ελέγχους, παρακολούθηση χρόνιων νοσημάτων, παραπομπή σε άλλα επίπεδα του συστήματος υγείας, ενώ θα δημιουργηθεί και ο ηλεκτρονικός φάκελος υγείας | 
Στη νέα ΠΦΥ θα υπάρχει μια αποκεντρωμένη δομή, το ιατρείο γειτονιάς, που θα στηρίζεται στις βασικές ειδικότητες του οικογενειακού γιατρού, του παθολόγου και του παιδιάτρου.
Επιπλέον, θα διαθέτει ομάδα υγείας αποτελούμενη από νοσηλευτή, κοινωνικό λειτουργό κ.λπ., ενώ θα συνεργάζεται με άλλες κοινωνικές δομές, όπως της αυτοδιοίκησης (π.χ. «Βοήθεια στο Σπίτι»), ώστε «να υπάρχει μια συνέχεια στη φροντίδα και εξοικονόμηση του ανθρώπινου δυναμικού», ανέφερε ο Α. Ξανθός.
Για κάθε περιοχή θα καθοριστούν δύο πράγματα: ο πληθυσμός αναφοράς και οι δομές που θα τον εξυπηρετούν. Η νέα ΠΦΥ «θα έχει τη μορφή της τομεοποιημένης ανάπτυξης και θα δούμε με βάση το υπάρχον δυναμικό των ΠΕΔΥ ποιες είναι οι συμπληρωματικές ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό που θα στελεχώσουν τις δομές αυτές», διευκρίνισε.
Στην πιλοτική φάση κάθε περιοχή θα διαθέτει κέντρο εκπαίδευσης του προσωπικού ΠΦΥ. «Είναι σημαντικό να επανεκπαιδευτεί το σημερινό προσωπικό ΠΦΥ σε μια διαφορετική αντίληψη ολιστικής φροντίδας, όχι μόνο συνταγογραφίας και διακίνησης των πολιτών μέσα στο σύστημα», τονίζει ο υπουργός.
Η νέα ΠΦΥ θα περιλαμβάνει πρόληψη, εμβολιασμό, προσυμπτωματικούς ελέγχους, παρακολούθηση χρόνιων νοσημάτων, παραπομπή σε άλλα επίπεδα του συστήματος υγείας, ενώ θα δημιουργηθεί και ο ηλεκτρονικός φάκελος υγείας.
Το όλο εγχείρημα είναι «μια αλλαγή παραδείγματος στη μέχρι τώρα υπάρχουσα λογική αγοράς», στην οποία «ο πολίτης είτε με το βιβλιάριό του παλιά είτε τώρα μέσα από το σύστημα αγόραζε υπηρεσίες από το σύστημα τις οποίες χρέωνε στα ασφαλιστικά ταμεία», σημείωσε.
Η νέα λογική είναι να γίνονται όλα μέσα από τον οικογενειακό γιατρό που θα έχει πληθυσμό ευθύνης και τη φροντίδα όλων των προβλημάτων υγείας των χρεωμένων σε αυτόν πολιτών.
Η σύμβαση του οικογενειακού γιατρού με το σύστημα θα προβλέπει την τήρηση ορισμένων υποχρεώσεων, ενώ θα αξιολογείται και με βάση την απόδοσή του και από αυτά θα κρίνεται η παραμονή του ή όχι στο σύστημα.
«Δεν θα είναι δηλαδή η κλασικού τύπου πρόσληψη, όπως γινόταν μέχρι τώρα», επισήμανε ο Α. Ξανθός. Και τόνισε ότι η πρόθεση είναι οι γιατροί στις ομάδες γειτονιάς να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, «αφοσιωμένοι στη φροντίδα των ασθενών».
Στον βαθμό που το πιλοτικό κομμάτι εδραιωθεί στην πράξη, η νέα ΠΦΥ θα αναπτυχθεί σε βάθος τουλάχιστον τετραετίας «όσο διευρύνεται και ο δημοσιονομικός χώρος και όσο η χώρα σιγά σιγά μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης», μας είπε ο κ. Ξανθός.

Εξυπηρέτηση του πολίτη

Μέχρι την πλήρη ανάπτυξη της νέας ΠΦΥ, ο υπουργός Υγείας επιθυμεί μέσα από ένα σύστημα κεντρικοποιημένης διαχείρισης να μπορεί να εξυπηρετείται άμεσα ο πολίτης για τις μικροβιολογικές και άλλες εξετάσεις για τις οποίες αναγκάζεται σήμερα, λόγω των μεγάλων αναμονών, να καταφεύγει στον ιδιωτικό τομέα και να πληρώνει 15% συμμετοχή.
Με την καταγραφή των δομών, των εργαστηρίων, του προσωπικού, των ασφαλισμένων που εξυπηρετούνται και τον όγκο των εξετάσεων από κάθε υγειονομική περιφέρεια, θα καθοριστούν σε κάθε περιοχή οι δομές αναφοράς ΠΕΔΥ στις οποίες θα μπορεί ο πολίτης να εξυπηρετηθεί.
Ο στόχος είναι οικονομία σε κάθε επίπεδο και η αξιοποίηση του συστήματος, όπως είπε.
Οσον αφορά το ιατρικό προσωπικό, «δεν θα γίνονται από εδώ και πέρα προκηρύξεις συμβάσεων για γιατρούς, άλλα ίση κατανομή του καταγεγραμμένου όγκου επισκέψεων κάθε περιοχής σε όσους γιατρούς δηλώνουν ενδιαφέρον, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών και το άνοιγμα του συστήματος στους νέους γιατρούς», διευκρίνισε.
Οσον αφορά την αποζημίωση για κάθε επίσκεψη, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι θα κρατηθεί στο επίπεδο των 10 ευρώ.





http://www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.