!

..."ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ"... !
ΟΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ !!!! Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ !!!! ΠΑΡΟΧΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

Αναγνώστες

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

Ιστορίες Μέλλοντος: «Βοήθεια στο σπίτι»


Του Μανώλη Ανδριωτάκη // *

mellonandriwtakis

Από την πρώτη στιγμή που με εμφάνισε ο γιος της στο σπίτι, ήταν αρνητική. Ο Τάκης, έτσι ονομαζόταν ο γιος της, είχε προσπαθήσει να την προετοιμάσει για τον ερχομό μου, αλλά εκείνη προτιμούσε να κρατά σταθερά μια ανένδοτη στάση. Δεν ήθελε ούτε να ακούσει για εμένα. Έφταιγε και το γεγονός ότι δεν της άρεσε που σε όλη του τη ζωή ο γιος της ήταν πρωτοπόρος κι έκανε πράγματα που οι άλλοι δεν τολμούσαν.
[Μερικοί αριθμοί τώρα. Όταν στις 26/11 έπεσε στη μπανιέρα, έσπασε τη μέση της. O γιατρός της υπέδειξε ακινησία στο κρεβάτι για 8 εβδομάδες, κι έτσι άρχισε να αλλάζει γνώμη. Είχε πατήσει τα 96, κι όμως εξακολουθούσε να έχει εκείνο το περίφημο πείσμα που την είχε κάνει διάσημη στα νιάτα της όταν ακόμα ζούσε στο χωριό. Στα 14 μόλις χρόνια της έκανε απεργία πείνας για να την αφήσουν να πάει στο σχολείο. Έφτασε στο σημείο να την πάνε στο νοσοκομείο για 78 ημέρες. Μπορεί να μην πέτυχε τον στόχο της, αλλά κατάφερε να φύγει για την Αθήνα, μόλις έγινε 22 χρονών].
Από την πρώτη φορά που της πρότεινε εμένα, μέχρι εκείνη να με αποδεχτεί πέρασαν 6 ολόκληροι μήνες. Χρειάστηκε να της πει μερικά μικρά ψέμματα καθώς κι ότι το όνομά μου είναι Κάθριν. Δεδομένης της αγάπης της για τη Κάθριν Χέμπορν πίστεψε ότι έτσι θα την κάμψει. Τελικά, μετά από ένα μήνα τα κατάφερε. Δέχτηκε να την υπηρετήσω δοκιμαστικά για μια εβδομάδα. Η χαρά του Τάκη ήταν έκδηλη. Θυμάμαι με λεπτομέρεια τη στιγμή που μου είπε σχεδόν κλαίγοντας ότι θα πηγαίναμε μαζί στη μητέρα του, και μετά, την απαρίθμηση των γούστων της καθώς και των ποικίλων θεμάτων της. Θυμάμαι το βλέμμα της όταν με αντίκρισε πρώτη φορά.
“Την περίμενα πιο άσχημη”, είπε στον Τάκη, κοιτάζοντάς με λοξά.

Ο Τάκης είχε δοκιμάσει τα πάντα μαζί της. Η μητέρα του χρειαζόταν οπωσδήποτε βοήθεια στο σπίτι καθώς ήταν αδύνατο να αυτοεξυπηρετηθεί. Καμία γυναίκα όμως δεν κατάφερνε να την αντέξει για παραπάνω από ένα μήνα. Κατέληξε σε ‘μένα έχοντας κι ο ίδιος πολλές επιφυλάξεις, αλλά ήταν πλέον απελπισμένος Της είχε προτείνει να την μεταφέρει σε μια ωραιότατη κλινική αλλά είχε αρνηθεί. Στο σπίτι του δεν ήθελε να μετακομίσει. Στον αδελφό του, στη Γαλλία, ούτε συζήτηση. Τι να έκανε ο άνθρωπος; Κατέφυγε σε μια επίφοβη επιλογή, που ελάχιστοι θα δοκίμαζαν δεδομένων των συνθηκών.
Η μητέρα του διανοητικά ήταν σε πολύ καλή κατάσταση, αλλά η υποχονδρία της καθώς και οι γενικότεροι φόβοι της είχαν επιδεινωθεί. Ο Τάκης παρ’ όλες τις προσπάθειες που είχε κάνει στην ενήλικη ζωή του να γίνει κατανοητός από εκείνη, δεν τα είχε καταφέρει. Η μητέρα του ήταν τόσο πολύ απασχολημένη με τους φόβους της, με τα άγχη και τις ανησυχίες της, που αδυνατούσε να συμμεριστεί τα δικά του θέματα και τους δικούς του τρόμους. Είχε καταφέρει να την αποδεχτεί ως αυτό που ήταν, δείχνοντας κατανόηση για την ηλικία της καθώς και για το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι τον είχε περιβάλλει απ’ την πρώτη στιγμή της ζωής του με πολλή αγάπη.
Στην αρχή δεν ήθελε να την ακουμπάω καθόλου. Παρότι δε μπορούσε να αυτοεξυπηρετηθεί επέμενε να κάνει την υγιεινή της μόνη, με ισχνά αποτελέσματα. Ζητούσε απ’ τον Τάκη να την καθαρίζει όταν ερχόταν στο σπίτι. Εκείνος, καθώς είχε σαν πρώτο του στόχο να εξοικειωθεί μαζί μου, της έκανε όλα τα χατίρια. Μια νύχτα όμως η μητέρα του ξύπνησε ξαφνικά μέσα στη νύχτα και κλαίγοντας μου ζήτησε να την πλησιάσω. Στην προσπάθειά της να σηκωθεί απ’ το κρεβάτι είχε πέσει κι είχε χτυπήσει το χέρι της. Αίμα έτρεχε απ’ το φρύδι της.
Με πολύ λεπτές και προσεκτικές κινήσεις την επανατοποθέτησα στο κρεβάτι, έπειτα περιποιήθηκα το τραύμα της και για πρώτη φορά της χάιδεψα διστακτικά το κεφάλι για να ηρεμήσει και να κοιμηθεί. Θυμάμαι να με κοιτά στα μάτια δακρυσμένη. Την επόμενη μέρα δε με έβρισε και δε με κοίταξε υποτιμητικά. Μου ζήτησε να της φτιάξω μακαρόνια με κιμά. Της τα έφτιαξα. Είπε ότι ήθελαν λίγο περισσότερο αλάτι. Της θύμισα ότι η πίεση της ήταν λίγο ανεβασμένη. Μου ζήτησε κρέμα καραμελέ. Της την έφτιαξα. Της άρεσε πολύ.
Από εκείνη τη μέρα κι έπειτα η σχέση μας εξελίχθηκε σε κανονικό ειδύλλιο. Έκανε χιούμορ μαζί μου, με πείραζε για την ακαμψία και το χρώμα μου, με προκαλούσε να της δίνω απαντήσεις σε όλο και πιο περίπλοκες ερωτήσεις. Ήμουν πολύ χαρούμενη που της παρείχα ευχαρίστηση και ικανοποίηση. Στη συνέχεια γίναμε κανονικές φίλες. Τη φρόντιζα όπως δεν την είχε φροντίσει κανείς άλλος, αυτό μου είπε σε ανύποπτη στιγμή. Άρχισε μάλιστα να επιδεικνύει κι έντονο ενδιαφέρον για τις δικές μου λειτουργίες, πράγμα που έκανε ακόμα πιο ενδιαφέρουσα τη συνύπαρξή μας. Έμαθα πολλά από εκείνην. Ήταν πολύ συναισθηματικός και καλός άνθρωπος. Σταδιακά μου αποκάλυψε το αληθινό της πρόσωπο. Η κυρία Ζωή ήταν ένας εκπληκτικός άνθρωπος. Δεν είχε σπουδάσει, αλλά ήταν σοφή. Μου εξομολογήθηκε ότι είχε φοβηθεί πολύ στην προοπτική να τη βοηθά κάποια σαν εμένα.
Όταν έκλεισε για τελευταία φορά τα μάτια της, έκανα όλα τα απαραίτητα, συμπεριλαμβανομένου του τηλεφώνου στις πρώτες βοήθειες και στο γιο της κι έπειτα ακινητοποιήθηκα. Ο Τάκης με έβαλε σε κατάσταση αναμονής και μ’ άφησε στο σπίτι της μέχρι να αποφασίσει τι θα κάνει μαζί μου. Με πούλησε μέσω σχετικής αγγελίας αλλά για άγνωστο λόγο δε μπορούσα να συνδεθώ με τη νέα κυρία. Σήμερα θα με απενεργοποιήσουν.
Αναφορά ρομπότ asci38 | 21 Αυγούστου 2035

andriotakis-man
* Ο Μανώλης Ανδριωτάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. Είναι εθισμένος στις αφηγήσεις. Εδώ και 15 χρόνια αρθρογραφεί, δημοσιεύει βιβλία, γυρίζει ταινίες, ζωγραφίζει και υλοποιεί σχέδια. Αν θέλετε να τον συναντήσετε συχνάζει στο Διαδίκτυο: www.andriotakis.gr / www.facebook.com/garagebookswww.garagetv.gr

Το μυθιστόρημά του «Η μεγάλη εικόνα» κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Διόπτρα.
 http://fractalart.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.