!

..."ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ"... !
ΟΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ !!!! Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ !!!! ΠΑΡΟΧΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

Αναγνώστες

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

«Τροπολογία» της ΚΕΔΕ στην κυβέρνηση για μεταφορά στους δήμους των εργαζομένων των δημοτικών επιχειρήσεων


_AR_3022

Μία εξαιρετικά σημαντική απόφαση για το θέμα των εργαζομένων της έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).
Η απόφαση αυτή είναι αποτέλεσμα μεθοδικών και συντονισμένων κινήσεων του Δήμου Έδεσσας. Η αρχή είχε γίνει με τη συνάντηση του Δημάρχου Έδεσσας, κ. Δημήτρη Γιάννου και του Γενικού Γραμματέα της ΚΕΔΕ και Αντιδημάρχου Έδεσσας, κ. Γιάννη Μουράτογλου με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, κ. Κώστα Πουλάκη, όπου διαπιστώθηκε σύγκλιση απόψεων για το θέμα της Τουριστικής Α.Ε. Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Έδεσσας, παρουσία και εκπροσώπων των εργαζομένων της επιχείρησης, είχε συνάντηση με τον νομικό σύμβουλο της ΚΕΔΕ, κ. Πάνο Ζυγούρη, προκειμένου να βρεθεί το νομικό πλαίσιο για την λύση του προβλήματος. Αυτό το νομικό πλαίσιο είναι  επί της ουσίας η εισήγηση της επιτροπής θεσμών και ισότητας της ΚΕΔΕ προς το Δ.Σ. ΚΕΔΕ  που πήρε την απόφαση.
Σύμφωνα την ομόφωνη απόφαση της ΚΕΔΕ προτείνεται τροποποίηση της διάταξης για το μέλλον των εργαζομένων σε νομικά πρόσωπα των οποίων οι Δήμοι κατέχουν πάνω από το 90% του μετοχικού κεφαλαίου και λύονται για οποιονδήποτε λόγο. Οι εργαζόμενοι αυτοί, προτείνεται από την ΚΕΔΕ, να μεταφέρονται στον οικείο φορέα με την ίδια σχέση εργασίας, μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Με την απόφαση αυτή, σηματοδοτείται η  έναρξη της επίλυσης του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε στην Τουριστική Έδεσσας Α.Ε.
Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, που έγινε από την πλευρά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όμως είναι σαφές ότι δεν επαρκεί για την επίλυση του προβλήματος. Από εδώ και πέρα είναι ευθύνη της Κυβέρνησης και των Κυβερνητικών Βουλευτών να υιοθετηθεί η πρόταση της ΚΕΔΕ και να υπάρξει η ανάλογη νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε να επιλυθεί το ζήτημα.
Ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτρης Γιάννου τόνισε «Η απόφαση αυτή είναι αποτέλεσμα συντονισμένων προσπαθειών, που έγιναν στο πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η ΚΕΔΕ, αφού παρουσιάσαμε τις απόψεις μας και προχωρήσαμε σε διαβούλευση με πολλούς αυτοδιοικητικούς παράγοντες, στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και με την πρότασή της δίνει λύση στο πρόβλημα των εργαζομένων της Τουριστικής Έδεσσας Α.Ε.
Η Κυβέρνηση, που μας υποσχέθηκε ότι θα εργαστεί μαζί μας για την επίλυση του θέματος, έχει έτοιμη την νομική επεξεργασία και την ομόφωνη απόφαση της ΚΕΔΕ. Το μόνο που πρέπει να κάνει είναι να την υιοθετήσει και να δώσει λύση λαμβάνοντας νομοθετική πρωτοβουλία
Από την πλευρά μας δείξαμε το κοινωνικό μας πρόσωπο άλλα και μεθοδικότητα στις κινήσεις μας. Η επιχείρηση με τη σημερινή της μορφή δεν είναι βιώσιμη. Αυτοί που παριστάνουν τους εργατοπατέρες θα πρέπει να σκεφτούν και το σύνολο των δημοτών μας και τις επιπτώσεις που έχουν μερικές αυθαίρετες πράξεις στο σύνολο των οικονομικών του Δήμου μας».




 http://newsta.gr

Το υπουργείο Εσωτερικών προτίθεται να στηρίξει τα προγράμματα για ευπαθείς ομάδες, μέχρι να ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ


 
 
Σε απάντηση πολλών ερωτημάτων που έχουν υποβληθεί προς το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για τις δομές που παρέχουν τις υπηρεσίες των «Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων» (ΚΗΦΗ), των «Κέντρων Διημέρευσης-Ημερήσιας Φροντίδας ατόμων με αναπηρίες» (ΚΕΔΗΦ) και των «Κέντρων Στήριξης Ρομά και Ευπαθών Ομάδων» το υπουργείο απαντάει με ανακοίνωσή ότι εξετάζει θετικά και προς άμεση επίλυση το ζήτημα της συνέχισης λειτουργίας τους, για το μεσοδιάστημα από τη λήξη της χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ 2007-2013 και μέχρι τη μετεξέλιξη αυτών και ένταξή τους στο ΕΣΠΑ 2014-2020.
Αντίστοιχα, το ίδιο ισχύει και για την παράταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου του προσωπικού που εξυπηρετεί τις ανάγκες των Κέντρων αυτών.
Η σχετική ρύθμιση σχεδιάζεται να συμπεριληφθεί στο Νομοσχέδιο για τον «Εκδημοκρατισμό της Διοίκησης, την Καταπολέμηση της Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονικής διακυβέρνησης κα την αποκατάσταση αδικιών»



 http://www.aftodioikisi.gr

Επιστολή του Προέδρου της ΚΕΔΕ με θέμα: Συμμετοχή των Ο.Τ.Α. Α’ Βαθμού, στην υλοποίηση των προγραμμάτων Αντιμετώπισης της Φτώχειας.












Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος πληροφορήθηκε ότι πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27 Μαρτίου , στις 12 το μεσημέρι, συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης , μεταξύ της Αναπληρώτριας Υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης κας Θ. Φωτίου και των Περιφερειαρχών, με ατζέντα :

την Ενεργοποίηση του ΤΕΒΑ (αναπτυξιακές συμπράξεις, προμήθειες, καταγραφή τυπικών και άτυπων δομών) 
την Εξειδίκευση της Περιφερειακής Στρατηγικής για την Κοινωνική Ένταξη


Καταρχήν θεωρούμε πολύ θετικό το γεγονός ότι η Κυβέρνηση αναλαμβάνει δράση πάνω στα συγκεκριμένα ζητήματα. Η ενεργοποίηση του ΤΕΒΑ και η αξιοποίηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού , αποτελούν ζητήματα προτεραιότητας.

Θεωρούμε όμως ότι σε αυτή την εθνική προσπάθεια για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης που δοκιμάζει μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, πρέπει να συμμετέχουν όλοι και κυρίως, να συμμετέχουν οι Δήμοι. 

Άλλωστε σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία , η αρμοδιότητα της κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης έχει απονεμηθεί στους Δήμους, σύμφωνα με τις αρχές της εγγύτητας και της επικουρικότητας.  

Στην πρόσφατη συνάντηση της 16ης Φεβρουαρίου 2015  που είχαμε μαζί σας ως Προεδρείο της Κ.Ε.Δ.Ε., είχαμε επισημάνει ως Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού μια σειρά από θέματα που αφορούν τη λειτουργία των κοινωνικών δομών των Δήμων,  καθώς και τη σημαντική τους προσφορά όλα αυτά τα χρόνια στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης. 

Στο πλαίσιο αυτό είχαμε τονίσει πως σε ότι αφορά το πρόγραμμα που χρηματοδοτεί το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο «Επισιτιστική και Βασική Υλική Συνδρομή για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Άπορους» 2014-2020, την αποφασιστικότητά μας οι Δήμοι να έχουν το πρώτο ρόλο ως «επικεφαλής εταίροι». Τόσο διότι διαθέτουμε τις απαραίτητες κοινωνικές δομές, όσο και γιατί έχουμε χαρτογραφήσει τις ανάγκες και διαθέτουμε το κατάλληλο προσωπικό και την εμπειρία, που θα διασφαλίσει την άμεση και ομαλή υλοποίηση του προγράμματος , προς όφελος των ωφελουμένων.  

Στην ίδια συνάντηση είχαμε ζητήσει η κατανομή του προϋπολογισμού του προγράμματος να είναι οριζόντια βάσει των επίσημων δεικτών ανεργίας, του ποσοστού φτώχειας, αλλά και των γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων των ΟΤΑ.

Από τη συνάντηση του Φεβρουαρίου είχε προκύψει το θετικό γεγονός ότι ως νέα  πολιτική ηγεσία του Υπουργείου αναγνωρίσατε τη σημαντική μέχρι σήμερα συμβολή και αξία των κοινωνικών δομών των Δήμων στην αντιμετώπιση της κρίσης, καθώς και το σημαντικό ρόλο των ΟΤΑ στην επίτευξη ευρύτερων συναινέσεων που απαιτούνται για να κάνει η χώρα μας ένα νέο ξεκίνημα.

Το πνεύμα συνεργασίας και συναίνεσης που καλλιεργήθηκε στη συνάντησή μας, έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση της κας Φωτίου να συζητήσει μόνον με τους Περιφερειάρχες το πρόγραμμα του ΤΕΒΑ, αποκλείοντας τους καθ’ ύλην αρμόδιους, δηλ. τους εκπρόσωπους της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η μη πρόσκληση στη συζήτηση για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα των εκπροσώπων των Δήμων, οφείλεται σε ελλιπή γνώση της υφιστάμενης νομοθεσίας περί αρμοδιοτήτων της Αυτοδιοίκησης. Και δεν υποκρύπτει πολιτική σκοπιμότητα. Θα έχουμε την ευκαιρία σύντομα να διαπιστώσουμε τις πραγματικές προθέσεις της κας Φωτίου, εφόσον πραγματοποιηθεί μαζί της η συνάντηση που έχουμε ζητήσει ως Κ.Ε.Δ.Ε. εδώ και ένα μήνα περίπου, αλλά ακόμη δεν έχει πραγματοποιηθεί, πιθανόν λόγω φόρτου εργασίας της κας Υπουργού. 

Σε κάθε όμως περίπτωση, το ζήτημα της αποτελεσματικής αντιμετώπισης της φτώχειας δεν προσφέρεται για πολιτική εκμετάλλευση, είναι ένα ζήτημα που απαιτεί συνεργασίες και συναίνεση , αφού μας ενώνει όλους.

Θεωρούμε λοιπόν σκόπιμο με βάση τα παραπάνω, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να συμπεριλάβει στο πρόγραμμα για το σχεδιασμό των δράσεων για την υλοποίηση των κοινωνικών προγραμμάτων και την Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού.  Χωρίς την ουσιαστική συμμετοχή των Δήμων, δεν μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα.

Η Κ.Ε.Δ.Ε. επαναλαμβάνει για μια ακόμη φορά την αποφασιστικότητά της να ασκήσει τις αρμοδιότητες της, να συνεργαστεί σε ισότιμη βάση με την Κεντρική Εξουσία και την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, ώστε να συμβάλλει δημιουργικά στην ομαλή εκτέλεση των κοινωνικών προγραμμάτων που πρόκειται να υλοποιηθούν στο μέλλον. 


Φιλικά




Γιώργος Πατούλης
Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος

Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

ΠΑ.Σ.Ε.Κ.Δ.Α.Π. - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Την Δευτέρα 23/03/2015 και την Τρίτη 24/03/2015 τα μέλη του Δ.Σ. του ΠΑ.Σ.Ε.Κ.Δ.Α.Π.,
Ι. Παπαχατζής - Πρόεδρος, Ι. Ανεστοπουλος – Γ. Γραμματέας,  Β. Τριάντος – μέλος ΔΣ και τα  μέλη της συντονιστικής ομάδας  Α. Διαμαντής,  Χ. Βαθιαννάκη και Χ. Σαββατιανού, πραγματοποίησαν σειρά συναντήσεων στην Αθήνα. Στις περισσότερες συναντήσεις ήταν παρών και ο δικηγόρος του συλλόγου κ. Δ. Αγανίδης. Τα βασικά θέματα συζήτησης και προτάσεις του  ΠΑΣΕΚΔΑΠ είναι:
1)         Οι εργασιακές σχέσεις προσωπικού των Κ.Δ.Α.Π. & Κ.Δ.Α.Π. Μ.Ε.Α.. Οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών απασχολούνται για
πολλά χρόνια με διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου και συμβάσεις έργου. Η κυβέρνηση (μέσω των βουλευτών της) είχε δεσμευτεί προεκλογικά για την
αναγκαιότητα σύστασης  μόνιμων  κοινωνικών  δομών  με μόνιμο προσωπικό στους δήμους.
2)         Χρηματοδότηση. Η θέση του ΠΑ.Σ.Ε.Κ.Δ.Α.Π. είναι να υπάρξει ένα νέο σύστημα χρηματοδότησης σύμφωνα με τις ανάγκες της κάθε δομής το οποίο θα είναι από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους όπως είναι μέχρι και σήμερα και την χρηματοδότηση των δομών σε βάθος πενταετίας με στόχο την εξάλειψη φαινομένων κακοδιαχείρισης και την εξοικονόμηση πόρων.
3)         Κριτήρια επιλογής παιδιών. Τα εισοδηματικά κριτήρια για τους γονείς κάθε χρόνο γίνονται όλο και πιο αυστηρά με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να μένουν εκτός δομών καθώς και τον αποκλεισμό των Δημοσίων υπαλλήλων και των εργαζομένων των Ο.Τ.Α.
  
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΔΙΗΜΕΡΟΥ
1 - Στο Υπουργείο Οικονομικών μιλήσαμε με τη σύμβουλο του Υπουργού Οικονομικών κ. Βαρουφάκη, κ. Πρόκου. Έγινε μια αναλυτική περιγραφή για το πρόγραμμα και την χρηματοδότηση. Η κ. Πρόκου δεσμεύτηκε πως όταν χρειαστεί η εισήγηση του ΥΠ.ΟΙΚ. για την χρηματοδότηση του προγράμματος και την εξεύρεση πόρων θα είναι θετική.
2 - Στην Κ.Ε.Δ.Ε. Μιλήσαμε με τον Πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Ε. κ. Πατούλη ο οποίος δήλωσε ότι στην Κ.Ε.Δ.Ε. επιθυμούν οι αποσαφηνίσεις να είναι εν ισχύ. Εφόσον, δηλαδή, υπάρχει νόμος που λέει ότι κάποιος εργαζόμενος καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες και αυτές είναι επί της ουσίας υπαρκτές δεν μπορούμε να μιλάμε με μισόλογα.  Άρα, λοιπόν, όπως βάσει νόμου ευεργετήθηκαν κάποιοι εργαζόμενοι διοικητικών και άλλων υπηρεσιών δεν μπορεί οι εργαζόμενοι που ασχολούνται στα κοινωνικά προγράμματα να είναι εκτός τέτοιων νομοθετικών ρυθμίσεων. Πρέπει να νομοθετηθεί, όπως δήλωσε ο κύριος Πατούλης. Αυτό, όπως είπε, ήταν και ένα από τα θέματα που έθεσε η Κ.Ε.Δ.Ε. σε συνάντηση με τον κ. Κατρούγκαλο.  Ακόμη μας δήλωσε ότι η ΚΕΔΕ επιθυμεί οι δομές αυτές να
εξαπλωθούν σε όλη την Ελλάδα ώστε να έχουν όλοι οι πολίτες, με ισότιμο τρόπο,  τη δυνατότητα πρόσβασης στις κοινωνικές δομές. Τέλος, τόνισε πως σε ένα «τραπέζι» για τα κοινωνικά θέματα ο ΠΑ.Σ.Ε.Κ.Δ.Α.Π. πρέπει να έχει και αυτός ένα βήμα για να καταθέτει τις θέσεις και τις προτάσεις του.
3 - Στο Υπουργείο Εσωτερικών είχαμε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα κ.Πουλάκη ο οποίος άκουσε τα αιτήματά και τις προτάσεις μας και δεσμεύθηκε να τις μελετήσει με τη συνδρομή της νομικής υπηρεσίας του υπουργείου.
4 - Στο γραφείο της Αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας, κας Αντωνοπούλου, συναντηθήκαμε με τον διευθυντή του γραφείου της  κ. Μαλάμη  ο οποίος μας ενημέρωσε ότι εξασφαλίστηκε ήδη η χρηματοδότηση των Κοινωνικών Δομών για την επόμενη περίοδο και πως το πρόγραμμα για φέτος θα «τρέξει» με την σημερινή του μορφή (voucher, Υπουργείο Εργασίας, ΕΕΤΑΑ, ΟΤΑ) και όχι μέσω των Περιφερειών όπως διέρρεε από πέρσι.
5 - Στο γραφείο του κ. Στρατούλη συναντηθήκαμε με την κ. Σοφιανοπούλου με την οποία είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση για την αναγκαιότητα της συνέχισης και της ενδυνάμωσης των Δομών ΚΔΑΠ.
6 - Στο Υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης είχαμε μια ενδιαφέρουσα συνάντηση με τη Γενική Γραμματέα κ. Κουτσούρη η οποία έδειξε να γνωρίζει καλά τα θέματα των ΚΔΑΠ – ΚΔΑΠ ΜΕΑ  και συμφωνεί με τα αιτήματα μας καθώς είναι της υπέρ της μεταφοράς των κοινωνικών δομών στους Δήμους.
7 - Στην Βουλή των Ελλήνων επισκεφτήκαμε τα γραφεία της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σύριζα και καταθέσαμε το υπόμνημα μας για να ενημερωθούν συνολικά όλοι οι Βουλευτές. Στην συνέχεια καταθέσαμε το κείμενο με τις θέσεις και προτάσεις μας στα γραφεία της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κ.Κ.Ε., όπου  πραγματοποιήσαμε και σύντομη ενημέρωση στον κ Παφίλη.
8 -Στην Περιφέρεια Αττικής συναντηθήκαμε με την Αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Πολιτικής κ.Θανοπούλου και αναλύσαμε εκτενώς όλα τα θέματα σχετικά με την λειτουργία των Δομών μας. Εργασιακές σχέσεις, χρηματοδότηση, λειτουργία κλπ. Δεν υπήρξε κάποια νέα πληροφορία για την μεταφορά του προγράμματος στις Περιφέρειες αλλά έγινε σαφές πως σε κάθε περίπτωση η Π. Αττικής θα στηρίξει με κάθε μέσο την εύρυθμη λειτουργία των Κ.Δ.Α.Π. & Κ.Δ.Α.Π. Μ.Ε.Α. πολύ δε περισσότερο αν όντως περάσει η χρηματοδότησή τους στις Περιφέρειες κάτι το οποίο δεν είναι γνωστό ακόμα.
Οι παραπάνω συναντήσεις είχαν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα από μέρους του ΠΑΣΕΚΔΑΠ και θα ακολουθήσουν νέες συναντήσεις αφού ενημερωθούν αρμοδίως όλοι οι εμπλεκόμενοι αρμόδιοι κυβερνητικοί φορείς.


Με  εκτίμηση 
Για το Δ.Σ

Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ  ΠΑΠΑΧΑΤΖΗΣ  ΙΩΑΝΝΗΣ


Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ   ΑΝΕΣΤΟΠΟΥΛΟΣ  ΙΩΑΝΝΗΣ

Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Στις Περιφέρειες τα Κοινωνικά Προγράμματα - ΑΠΕΙΛΕΙ η ΚΕΔΕ



Στις Περιφέρειες τα Κοινωνικά Προγράμματα - ΑΠΕΙΛΕΙ η ΚΕΔΕ
Έντονη η αντίδραση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, στο περιεχόμενο του άρθρου 45, σύμφωνα με το οποίο, παρέχεται η δυνατότητα στις Περιφέρειες να καταρτίζουν και να υλοποιούν Προγράμματα και Δράσεις Κοινωνικής Πολιτικής για την ανακούφιση ευπαθών κοινωνικών ομάδων, ενώ παράλληλα τους δίνεται η δυνατότητα να συνάπτουν για την υλοποίηση των Δράσεων αυτών, προγραμματικές συμβάσεις με Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς Κοινωνικής Ωφέλειας.
Η Κ.Ε.Δ.Ε. κάνει λόγο για Τροπολογία που πέρασε «νύχτα» από τη Βουλή και καλεί την Κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα, όσα προβλέπονται στο άρθρο 45 του νόμου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ειδάλλως «θα αντιδράσουμε άμεσα προς την ακύρωση της διάταξης αυτής με κάθε νόμιμο τρόπο» όπως χαρακτηριστικά τονίζει στην ανακοίνωσή της.
Η Ένωση, στην ίδια ανακοίνωση, επιτίθεται στην Περιφέρεια Αττικής και προσωπικά στην Περιφερειάρχη Ρένα Δούρου και τον Αντιπεριφερειάρχη Β.Τ. Αθηνών Γιώργο Καραμέρο, θεωρώντας τους "υπαίτιους" για την Τροπολογία αυτή, λέγοντας:
«Η Κυβέρνηση αποφάσισε να περάσει τη συγκεκριμένη τροπολογία, για να δώσει επίφαση νομιμότητας στην συντονισμένη προσπάθεια της Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής το προηγούμενο διάστημα, να "καπελώσει" το Πρόγραμμα της Επισιτιστικής Βοήθειας, που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. 
Με "τροπολογίες της νύχτας", η Κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις δημόσιες καταγγελίες της Κ.Ε.Δ.Ε. και Δημάρχων του Βόρειου Τομέα Αττικής για την αντιθεσμική συμπεριφορά του αντιπεριφερειάρχη Βόρειου Τομέα, αλλά και τα δημόσια ψηφίσματα καταγγελίας των παράνομων πρακτικών του από διάφορες Π.Ε.Δ. της Χώρας.
Είναι ένα "άρθρο - δώρο" στην κομματικά προσκείμενη στο κυβερνητικό κόμμα κα. Δούρου και την ομάδα που ασκεί σήμερα Διοίκηση στην Περιφέρεια Αττικής.
Η Κυβέρνηση λοιπόν αποφάσισε "να κάνει το χατίρι" της κας Δούρου και των συνεργατών της, ευελπιστώντας, παράλληλα, να προξενήσει πρόβλημα στη συνεργασία δύο οργάνων (Κ.Ε.Δ.Ε. και ΕΝ.Π.Ε.), που δεν ελέγχει πολιτικά».

Σύμφωνα με την Κ.Ε.Δ.Ε., με την ψήφιση του συγκεκριμένου άρθρου, η Κυβέρνηση επιχειρεί να αφαιρέσει από την Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού αρμοδιότητες και ευθύνες που της ανήκουν, χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος με την Κ.Ε.Δ.Ε. και τις Π.Ε.Δ. «Πέρασαν μόλις λίγες εβδομάδες από την επίσκεψη του κύριου Πουλάκη, Γ.Γ. του Υπουργείου Εσωτερικών, στην Κ.Ε.Δ.Ε., όπου ενώπιον όλου του Δ.Σ. είχε δεσμευθεί ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή, χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος με τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης. Δέσμευση που όπως αποδεικνύεται, ξεχάστηκε αμέσως, προκειμένου να εξυπηρετηθούν μικροκομματικές σκοπιμότητες» όπως επισημαίνει, για να συμπληρώσει:

«Η Κυβέρνηση επιχειρεί να προκαλέσει ρήξη στις σχέσεις μεταξύ Κ.Ε.Δ.Ε. κι ΕΝ.Π.Ε. με αφορμή τα προγράμματα κοινωνικής αλληλεγγύης. Μέχρι σήμερα είχαμε πετύχει σε όλη τη χώρα να υπάρχει συνεργασία μεταξύ Δήμων και Περιφερειών, σε ισότιμη βάση, στη διαχείριση των κοινωνικών προγραμμάτων».
 
 
 
http://www.epoli.gr

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ 19/3/2015


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΚΟ ΟΡΓΑΝΟ                                                           19/3/2015                                                          
ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνάδελφοι, επειδή τα γεγονότα σε σχέση με όσα προέκυψαν στις συναντήσεις των Σωματείων με Υπουργούς ήταν αποκαλυπτικά και «έτρεξαν» γρήγορα,  αναγκάζοντας το Πανελλήνιο Συντονιστικό να αναλάβει άμεσες δράσεις με πρώτη το προηγούμενο  δελτίο τύπου καταγγελίας, σας ενημερώνουμε ότι:
1.      Στη συνάντηση που έγινε με την ΕΕΤΑΑ έγινε μια ενημέρωση σε σχέση με την ροή χρηματοδότησης και άλλα επιμέρους θέματα διαδικαστικού χαρακτήρα που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία μας. Η ΕΕΤΑΑ μας έδωσε εικόνα για την χρηματοδότηση και σε ποιο σημείο βρίσκεται ώστε στη συνάντησή μας με τους Υπουργούς να θέσουμε τα θέματα όπως και  έγινε.
2.      Πράγματι, σε σχέση με αυτό, στη συνάντησή μας με την κ. Φωτίου και τον κ. Στρατούλη, οι Υπουργοί ανταποκρίθηκαν άμεσα ξεμπλοκάροντας τη ροή χρηματοδότησης που είχε προκύψει λόγω των εκλογών και των αρμοδιοτήτων.
3.      Την Πέμπτη, 12/3/2015 έγινε η συνάντηση του πανελλήνιου Συντονιστικού όπου συζητήθηκαν όλα τα θέματα που προέκυψαν  σε σχέση με την επικείμενη συνάντηση με την Υπουργό  Εργασίας (την ιδία ημέρα 17:30).
Στην πορεία τέθηκε το ζήτημα συμμετοχής εκπροσώπων του Πανελλήνιου Συντονιστικού  στην ΟΔΕ (Ομάδα Δικοίκησης Έργου) στο Υπουργείο Εργασίας όπως προβλέπεται στο άρθρο 14 του ν.4312 αρ.φύλ 260 12/12/2014, η οποία ομάδα θα αποτελείται από 9 τουλάχιστον μέλη εκπρόσωποι του υπουργείου εσωτερικών και της ΚΕΔΕ, στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πρόνοιας, της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Ασφάλισης, του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, της ΕΕΤΑΑ και εκπρόσωποι εργαζομένων.
 Ακολούθησε  μυστική ψηφοφορία όπου είχαμε τα εξής:

Υποψηφιότητες:

Αθανασίου Γιάννης (Σωματείου Λευκάδος)
Γεωργέλης Στράτος (Σωματείου Λεσβου)
Κολιζέρα Σοφία (Σωματείου ν. Αττικής )
Μαντέλου Αγγελική (Διαπερ/κου Συλλόγου Δ.Ελλάδας και Πελ/νήσου)
Πανούση Αναστασία (Σωματείου Κρήτης)
Παπαϊωάνου Λουκία (Σωματείο Βοιωτίας)
Κατόπιν ψηφοφορίας εκλέχθηκαν κατά πλειοψηφία οι τρείς (3) συνάδελφοι που θα εκπροσωπήσουν το ΒΣΣ στην Ομάδα Διοίκησης Έργου, Μονάδα Προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι»   του Υπ. Εργασίας με σκοπό την συντονισμό και την παρακολούθηση όλων των θεμάτων που απασχολούν το ΒΣΣ.

Οι εκλεγέντες είναι:

Α. Γεωργέλης Στράτος (Σωματείου Λέσβου)
Β. Κολιζέρα Σοφία (Σωματείου Αττικής)
Γ. Αθανασίου Ιωάννης (Σωματείου Λευκάδας)
 Οι υπόλοιποι τρείς (3) αποφασίστηκε να είναι αναπληρωματικοί και  είναι :

Α. Μαντέλου Αγγελική (Σωματείου Διαπεριφερειακού Δ. Ελλάδας και Πελοποννήσου)
Β. Παπαϊωάννου Λουκία (Σωματείου Βοιωτίας)
Γ. Πανούση Αναστασία (Σωματείου Κρήτης)

Συνάδελφοι, τα Σωματεία μετά και τις εξελίξεις που άφησαν ανοιχτό το θέμα της διασφάλισης των εργαζομένων μετά το 2015, θα ενημερώσουν με Γενικές Συνελεύσεις και θα προετοιμάσουν το έδαφος ώστε να μην αφήσουμε τίποτα στη τύχη. Τα Σωματεία μέσω του  Συντονιστικού τους οργάνου  θα αναλάβουν δράσεις  στο επόμενο διάστημα για τις οποίες θα  ενημερωθείτε. 

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Πώς θα γίνουν μόνιμοι πάνω από 40.000 ΙΔΑΧ του Δημοσίου – Ποιοι εξαιρούνται



Την μετατροπή των πάνω από 40.000 ΙΔΑΧ του Δημοσίου σε μόνιμους προβλέπει το άρθρο 15 του νομοσχεδίου «Εκδημοκρατισμός της διοίκησης – Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση – Αποκατάσταση Αδικιών και άλλες διατάξεις» που κατέθεσε χθες σε διαβούλευση του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.  Όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο «οι διοριζόμενοι κατατάσσονται στο βαθμό και το μισθολογικό που κατέχουν κατά την ημερομηνία διορισμού και εφόσον δεν έχουν συμπληρώσει διετή συνεχή υπηρεσία, διανύουν δοκιμαστική υπηρεσία κατά το άρθρο 40 του Υπαλληλικού Κώδικα», ενώ διατηρούν το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς που κατείχαν προ του διορισμού τους σε θέσεις μονίμων υπαλλήλων.
Εξαιρούνται:
α. το ειδικό επιστημονικό προσωπικό των Ανεξάρτητων Αρχών
β. οι νομικοί συνεργάτες και οι δικηγόροι που απασχολούνται στο δημόσιο και εκείνοι των οποίων η σχέση εργασίας προσομοιάζει με αυτή της εντολής
γ. οι δημοσιογράφοι
Ενώ με κοινή απόφαση του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης  και του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης δύνανται να εξαιρούνται από τη μετατροπή και άλλες ειδικότητες προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου ή να μετατρέπονται εξαιρεθείσες κατηγορίες  και να ρυθμίζονται λεπτομέρειες εφαρμογής του άρθρου αυτού.

Το πλήρες κείμενο του άρθρου
Άρθρο 15: Μετατροπή θέσεων προσωπικού ΙΔΑΧ σε θέσεις μονίμων υπαλλήλων
  1. Οι θέσεις προσωπικού πλήρους απασχόλησης με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στο Δημόσιο, στα ν.π.δ.δ. και στους ο.τ.α. α’ και β’ βαθμού, μετατρέπονται σε οργανικές θέσεις μόνιμων υπαλλήλων.
  1. Οι θέσεις που μετατρέπονται, εντάσσονται σε υφιστάμενους κλάδους αντίστοιχης ή παρεμφερούς ειδικότητας ή, αν δεν υπάρχουν, σε συνιστώμενους κλάδους αντίστοιχης ειδικότητας.
  1. Η μετατροπή των οργανικών θέσεων, η ένταξή τους σε κλάδους ή η σύσταση κλάδων γίνεται με την πράξη διορισμού του προσωπικού που υπηρετεί στις μετατρεπόμενες θέσεις. Η πράξη διορισμού μπορεί να είναι ενιαία για όλο το διοριζόμενο προσωπικό κάθε φορέα ή ενιαία κατά κλάδο ή κλάδους προσωπικού και εκδίδεται εντός τριών μηνών από τη δημοσίευση του νόμου αυτού.
  1. Οι διοριζόμενοι κατά τα ανωτέρω, κατατάσσονται στο βαθμό και το μισθολογικό που κατέχουν κατά την ημερομηνία διορισμού και εφόσον δεν έχουν συμπληρώσει διετή συνεχή υπηρεσία, διανύουν δοκιμαστική υπηρεσία κατά το άρθρο 40 του Υπαλληλικού Κώδικα. Για τη συμπλήρωση του χρόνου δοκιμαστικής υπηρεσίας στη μόνιμη θέση υπολογίζεται και ο χρόνος υπηρεσίας τους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στην υπηρεσία που διορίζονται.
  1. Οι διοριζόμενοι κατά τα ανωτέρω συνεχίζουν να διατηρούν το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς που κατείχαν προ του διορισμού τους σε θέσεις μονίμων υπαλλήλων
  1. Δεν υπάγεται στις διατάξεις του προηγούμενου άρθρου το παρακάτω προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου:
α. το ειδικό επιστημονικό προσωπικό των Ανεξάρτητων Αρχών
β. οι νομικοί συνεργάτες και οι δικηγόροι που απασχολούνται στο δημόσιο και εκείνοι των οποίων η σχέση εργασίας προσομοιάζει με αυτή της εντολής
γ. οι δημοσιογράφοι
  1. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και του αρμόδιου Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης δύνανται να εξαιρούνται από τη μετατροπή και άλλες ειδικότητες προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου ή να μετατρέπονται εξαιρεθείσες κατηγορίες και να ρυθμίζονται λεπτομέρειες εφαρμογής του άρθρου αυτού.


 http://www.aftodioikisi.gr

Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Η Αγγελική Μαντέλου, Πρ. Εργαζομένων "Βοήθεια στο Σπίτι", στην ΟΡΤ

ΕΕΤΑΑ Β' ΔΟΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2014 - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2015

ΚΥΡΙΕ ΤΣΙΠΡΑ.. ΘΑ ΔΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ;;;

ΣΩΜΑΤΕΙΟ "ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ" ΗΠΕΙΡΟΥ

ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΠΙΤΡΈΨΤΕ ΜΑΣ ΝΑ ΣΑΣ ΘΥΜΊΣΟΥΜΕ………

Στις 3/10/2012 έξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με εισηγητή τον κ. Δ. Στρατούλη (τότε υπεύθυνο της Επιτροπής Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου Εργασίας) κατέθεσαν στην Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων (η οποία την ημέρα εκείνη συνεδρίαζε με θέμα την κύρωση της ΠΝΠ Παράταση του Βοήθεια στο Σπίτι) τροπολογία σχετική με το «Βοήθεια στο Σπίτι».
Σύμφωνα με τα όσα ο κ. Στρατούλης είπε η τροπολογία είχε στόχο να παραμείνει, να αναβαθμιστεί και να επεκταθεί το ΒΣΣ μέσα από Δημόσιες Δομές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και να υπάρξει τακτοποίηση των εργαζομένων του ΒΣΣ (σε προσωποπαγείς θέσεις αορίστου χρόνου).
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ μέλη και υποστηρικτές της τροπολογίας ήταν και οι Π. Κουρουμπλής και Δ. Χαραλαμπίδου.
Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες ο Π. Χαϊκάλης μέλος κι εκείνος της Επιτροπής υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι το ΒΣΣ θα απέδιδε περισσότερο αν καθιερωνόταν ως αναπόσπαστη λειτουργία των Δήμων και ότι η πρότασή του είναι να δημιουργηθούν Διευθύνσεις Κοινωνικής Πολιτικής στους Οργανισμούς των Δήμων και να ενταχθούν όλοι οι έμπειροι εργαζόμενοι σε αυτή την Υπηρεσία οι οποίοι έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. (αποσπάσματα από τα πρακτικά της Συνεδρίασης της 3/10/2012 της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων).
Στις 10/10/2012 συζητήθηκε στη Βουλή η παράταση του ΒΣΣ και η ανωτέρω τροπολογία.
Εισηγητής ο Δ. Στρατούλης, αντί του Π. Κουρουμπλή ο Α. Μητρόπουλος (αντιπρόεδρος της Βουλής σήμερα) και ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ ο Π. Χαϊκάλης.
Ο Π. Χαϊκάλης επανέλαβε όσα υποστήριξε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και δήλωσε την στήριξη των ΑΝΕΛ στην τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Α. Μητρόπουλος είπε: δεν μπορεί πρόσωπα, εργαζόμενοι αορίστου χρόνου για 5, 6, 10 χρόνια με πάγιες και διαρκείς ανάγκες να μην έχουν μια ρύθμιση για να διευθετηθεί το εργασιακό τους καθεστώς. (από τα Πρακτικά της Βουλής)
Σήμερα η χώρα κυβερνάται από τον ΣΎΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ!!!
Σήμερα στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων η οποία ορίστηκε αρμόδια επί θεμάτων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Υπουργός Π. Κουρουμπλής, αναπληρωτής Υπουργός Δ. Στρατούλης) μέλη είναι μεταξύ άλλων από τον ΣΥΡΙΖΑ οι τρεις από τους έξι βουλευτές που το 2012 κατέθεσαν την τροπολογία για το ΒΣΣ (Η ΟΠΟΊΑ ΥΠΆΡΧΕΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ!!!!!), οι Γιάννης Σταθάς, Μπάρκας Κώστας και Χαραλαμπίδου Δέσποινα αλλά και ο Αλέξης Μητρόπουλος και από τους ΑΝΕΛ ο Παύλος Χαϊκάλης!
Κύριοι της συγκυβέρνησης έχετε τη διάθεση, την πολιτική βούληση ΤΏΡΑ ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ ΚΥΒΈΡΝΗΣΉ και που η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ αρκεί για να υπερψηφιστεί, να καταθέσετε αντίστοιχη τροπολογία η οποία θα θεσμοθετήσει επιτέλους το Βοήθεια στο Σπίτι σε μόνιμη βάση και θα δώσει οριστικό τέλος στην εργασιακή ομηρεία των εργαζομένων σε αυτό;;;;
Κ. Στρατούλη, κ. Σταθά , κ. Μπάρκα, κ. Μητρόπουλε, κ. Κουρουμπλή, κ. Γεροβασίλη, κ. Κριτσιωτάκη, κ. Χαϊκάλη και τόσοι άλλοι που με δηλώσεις, ερωτήσεις, δεσμεύσεις, παρουσία στις κινητοποιήσεις μας, στο συνέδριό μας……. επιμένατε στη δημιουργία μόνιμων Δομών ΒΣΣ με μόνιμο προσωπικό,
και ασφαλώς ΚΎΡΙΕ ΤΣΙΠΡΑ που ακόμη και επερώτηση ως Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή έχετε καταθέσει για το ΒΣΣ......

ΘΑ ΔΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΉ ΛΥΣΗ;;;;

Άδεια για Η/Υ (!) , μονιμοποιήσεις και μειωμένο ωράριο στους Παιδικούς Σταθμούς ζήτησε τον Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής από την ΚΕΔΕ


 IMG_20150305_123324_1-1 
Συνάντηση με αντιπροσωπεία της Διοίκησης Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, αποτελούμενη από τους Β. Πετρόπουλο, Γ. Δασκαλάκη και Σ. Λιβέρη, είχε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου,Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης ,με αντικείμενο τα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους και τις υπηρεσίες των δήμων.
Οι εκπρόσωποι του Συνδικάτου κατέθεσαν στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη αιτήματα που αφορούν στις εργασιακές σχέσεις και τη λειτουργία των δήμων. Ειδικότερα ζήτησαν:
-Να καταργηθούν όλες οι μορφές των ελαστικών σχέσεων εργασίας και να μονιμοποιηθούν, χωρίς προϋποθέσεις όλοι οι συμβασιούχοι.
-Να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση δημοτικών υπηρεσιών.
-Να καταργηθεί συγκεκριμένο άρθρο του Καλλικράτη, που επιτάσσει τις διοικήσεις των δήμων να προβαίνουν σε εφετειακές δίκες κατά των εργαζομένων.
-Να επανέλθει το μειωμένο ωράριο στο παιδαγωγικό προσωπικό των παιδικών σταθμών.
-Να επανέλθει η άδεια για χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Επίσης οι εκπρόσωποι του Συνδικάτου τάχθηκαν υπέρ της εξασφάλισης της αναγκαίας κρατικής επιχορήγησης των δήμων, προκειμένου να καλυφθούν οι λειτουργικές τους ανάγκες και να εξασφαλιστεί η μισθοδοσία όλων των εργαζομένων.
Ο κ. Πατούλης, δεσμεύτηκε να εξεταστούν  τα αιτήματα των εργαζομένων.
Παράλληλα τόνισε ότι η ΚΕΔΕ έχει θέσει το αίτημα, οι προσλήψεις από επιτυχόντες του ΑΣΕΠ να γίνουν με προτεραιότητα στους δήμους. Σε ότι αφορά στην ιδιωτικοποίηση δημοτικών υπηρεσιών ο κ. Πατούλης τόνισε πως πάγια θέση της Αυτοδιοίκησης είναι να διασφαλιστεί μόνιμη και σταθερή εργασία για το προσωπικό που απασχολεί στις υπηρεσίες της, όταν όμως αυτό δεν διασφαλίζεται από την ίδια την Πολιτεία, οι δήμοι είναι αναγκασμένοι να βρουν λύσεις ανάγκης, προκειμένου να προσφέρουν καθημερινές υπηρεσίες στους δημότες τους.


 http://newsta.gr

Τον εμπαιγμό της κυβέρνησης καταγγέλλει το Πανελλήνιο Συντονιστικό Εργαζομένων στο Βοήθεια στο Σπίτι




Για εμπαιγμό από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κάνει λόγο το Πανελλήνιο Συντονιστικό Εργαζομένων στο Βοήθεια στο Σπίτι, μετά την άκαρπη συνάντηση με σειρά υπουργών.
Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν:
«Πώς αλλιώς να ερμηνεύσουμε το γεγονός ότι εδώ και τρεις μέρες δεκαεπτά πρωτοβάθμια σωματεία απ' όλη την Ελλάδα έγιναν μπαλάκι από υπουργό σε υπουργό, οι οποίοι αποποιήθηκαν τις ευθύνες τους, τις αρμοδιότητές τους και τις πολιτικές τους δεσμεύσεις;
Και εξηγούμαστε:
Ενώ ήταν προγραμματισμένη συνάντηση στις 11/3/2015 και ώρα 11.30 μ.μ. με την αρμόδια αναπληρώτρια υπουργό κοινωνικής αλληλεγγύης κ. Φωτίου και τον αναπληρωτή υπουργό κοινωνικής ασφάλισης κ. Στρατούλη δεν έγινε, γιατί η υπουργός όπως μας πληροφόρησαν βρισκόταν στη Βουλή και μας μετέφεραν το ραντεβού για τις 15.00 μ.μ. όπου θα επέστρεφε.
Όντως η υπουργός βρισκόταν αυτή την ώρα στο υπουργείο, η συνάντηση ωστόσο δεν πραγματοποιήθηκε, παραπέμποντας τα σωματεία στο Γενικό Γραμματέα, κ. Ρωμανιά.
Μετά από έντονες διαμαρτυρίες μας, ορίστηκε εκ νέου συνάντηση για την επόμενη μέρα στις 17.30μ.μ., αναγκάζοντας απλήρωτους εργαζόμενους να επιβαρυνθούν οικονομικά για άλλη μια μέρα.
Στη συνάντηση δε που ακολούθησε, με έκπληξη μας ακούσαμε την υπουργό να δηλώνει αναρμόδια για την οριστική λύση του ΒΣΣ που είναι η παγίωση των δομών και των εργαζομένων.
Ο κ. Στρατούλης που ήταν παρών, αναγνώρισε το δίκαιο αίτημά μας για το οποίο εξάλλου είχε δεσμευτεί εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο μας παρέπεμψε στον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κατρούγκαλο, όπου και εκεί διαπιστώθηκε ότι η Κυβέρνηση δεν διατίθεται να δώσει οριστική λύση, όπως είχε δεσμευτεί.
Οι εργαζόμενοι για άλλη μια φορά εκφράζουν την αγανάκτησή τους για τον εμπαιγμό και την εκμετάλλευση, δεδομένου ότι περιμέναμε από μία αριστερή Κυβέρνηση να έχει ως προτεραιότητα τη στήριξη των αδύναμων πολιτών, παγιώνοντας υπηρεσίες όπως το ΒΣΣ, οι εργαζόμενοι του οποίου στην δωδεκαετή πορεία τους έχουν βάλλει πλάτη, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην κοινωνική πολιτική του κράτους!
Οι εργαζόμενοι δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε σε αυτό το τόπο έως ότου το ΒΣΣ να αποτελέσει το θεμέλιο για τον σεβασμό στον άνθρωπο!».



 http://www.902.gr

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Υπουργείο Εσωτερικών - "Κατ'επείγον - προθεσμία"


«Αποστολή αιτημάτων για κάλυψη άμεσων λειτουργικών αναγκών σε προσωπικό»
ΠΙΕΣΤΕ ΕΔΩ

Κοινοβουλευτική Ομάδα - ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Κοινοβουλευτική Ομάδα

Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ,
τηλ.: 2102592213, 2102592105, 2102592258, fax: 2102592155
e-mail: ko@vouli.kke.gr, http://www.kke.gr
Γραφεία Βουλής: 2103708168, 2103708169, fax: 2103707410




ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
Θέμα: Για την κάλυψη των οξυμένων αναγκών σε μόνιμο προσωπικό στους Δήμους.
Εξ’ αιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής, κεφαλαίου. Ε.Ε., Καλλικράτη, σε τοπική διοίκηση και Δήμους έχουν συσσωρευτεί τεράστιες ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό. Από το 2008 με βάση τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ στην δημόσια διοίκηση και των νόμων του μνημονίου έως σήμερα έχουμε, την ώθηση χιλιάδων υπαλλήλων σε συνταξιοδότηση, την άρνηση πράξεων διορισμού χιλιάδων επιτυχόντων στον ΑΣΕΠ με βάση τον νόμο 3833/10, την επιβολή του μέτρου 1:5 στις προσλήψεις, την απαγόρευση προσλήψεων στους κλάδους ΥΕ, ΔΕ μέχρι το 2016, την μείωση σε προσλήψεις εκτάκτου προσωπικού 10% κλιμακωτά κάθε χρόνο και σωρευτικά 50% για τα έτη 2012-2016, τις εκατοντάδες απολύσεις μέσω της λεγόμενης αξιολόγησης και κινητικότητας, το οριζόντιο κούρεμα των οργανικών θέσεων για όλες τις υπηρεσίες και λειτουργίες Δήμων και Περιφερειών. Την ίδια περίοδο σε Δήμους και Περιφέρειες το κεντρικό κράτος συνεχίζει να μεταφέρει δεκάδες αρμοδιότητες, πετσοκόβοντας πόρους και προσωπικό.
Σήμερα με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιλέγεται η ίδια καταστροφική πορεία. Πρόσφατο παράδειγμα η εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών που καλεί τους Δήμους να υποβάλουν τα αιτήματά τους για προσλήψεις συμβασιούχων για το 2015 μειωμένες κατά 10% σε σχέση με το 2014. Η εγκύκλιος του Υπουργείου έχει ως αναφορά το νόμο 3833/2010 «Προστασία της Εθνικής Οικονομίας και επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης» (πρώτο μνημόνιο) της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και το νόμο 4093/2012 «Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016» της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ. Το αρμόδιο υπουργείο δηλαδή ζητά την συμμόρφωση των Δήμων στην παραπέρα μείωση και αυτού του ελάχιστου προσωπικού με βάση τους μνημονικούς νόμους.
Το αρμόδιο υπουργείο κάνοντας λόγο για «έκτακτο προσωπικό», ψεύδεται αφού γνωρίζει ότι οι ελλείψεις στο προσωπικό των Δήμων αφορά σε μόνιμες ανάγκες και λειτουργίες τους. Το όλο και πιο περιορισμένο σε αριθμό προσωπικό (με σύμβαση ορισμένου χρόνου και έργου) που δείχνει ως λύση το αρμόδιο υπουργείο αδυνατεί να καλύψει μόνιμες και οξυμένες ανάγκες σε υπηρεσίες. Υπηρεσίες που υποβαθμίζονται και οδηγούνται είτε σε συρρίκνωση και κλείσιμο είτε σε κάθε μορφής ιδιωτικοποίηση. Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε επιστημονικό και άλλο προσωπικό κρίσιμες λειτουργίες όπως καθαριότητα, πράσινο, παιδικοί σταθμοί, ΚΑΠΗ, ΚΔΑΠ, προγράμματα Άθλησης, Πολιτισμού, υπηρεσίες ύδρευσης, συντήρηση σχολείων, παραδίνονται σε εργολάβους, ΜΚΟ, Κοινσεπ.
Από τον περιορισμό της εγκυκλίου η κυβέρνηση εξαιρεί το έκτακτο προσωπικό σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα. Στις υπηρεσίες δηλαδή όπου επιβάλλονται τέλη και αντίτιμο για δημότες και κατοίκους. Η «απελευθέρωση» προσλήψεων συμβασιούχων υπαλλήλων σε αυτές τις υπηρεσίες άνοιξε από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Η επιλογή και της σημερινή κυβέρνησης να το συνεχίσει επιβεβαιώνει ότι η ανταποδοτική και επιχειρηματική λειτουργία των Δήμων είναι ενιαία στρατηγική αντίληψη κάθε αστικής διαχείρισης. Η συνεχής επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων, η διαιώνιση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων είναι ο δρόμος της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Εν προκειμένω Δήμοι και Περιφέρειες μέσω Καλλικράτη και μνημονικών νόμων δίνουν διέξοδο κερδοφορίας σε παρκαρισμένα ιδιωτικά κεφάλαια σε βάρος των λαϊκών αναγκών.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός αν :
·        Θα αποσυρθεί η εγκύκλιος του Υπ. Εσωτερικών που διαιωνίζει το πρόβλημα των συμβασιούχων και αν θα προβούν και πότε σε πρόσληψη μόνιμου προσωπικού ώστε να καλυφτούν οι μεγάλες ελλείψεις για όλες τις υπηρεσίες των δήμων.
·        Θα αρθεί η απαγόρευση προσλήψεων στους κλάδους ΥΕ-ΔΕ, η αναλόγια 1:5 και αν θα εκδοθούν πράξεις διορισμού των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ/2009 για τους Δήμους.
·        Θα παύσουν το θεσμικό πλαίσιο που επιτάσσει τις δημοτικές αρχές να προσφεύγουν στα δικαστήρια ενάντια σε θετικές δικαστικές αποφάσεις για εκατοντάδες εργαζομέ­νους που σήμερα στηρίζουν κρίσιμες υπηρεσίες σε σειρά από Δήμους όπως είναι η καθαριότητα, οι παιδικοί σταθμοί, τα ΚΕΠ.
·        Σχεδιάζουν να επαναφέρουν τις οργανικές θέσεις που οι προηγούμενες κυβερνήσεις κούρεψαν οριζόντια και για όλες τις υπηρεσίες.
·        Με ποιες ενέργειες ακόμη η κυβέρνηση σκέπτεται να διασφαλίσει τη συνέχεια προγραμμάτων που λήγουν στο 2015 όπως το «Βοήθεια στο σπίτι» και τις εκατοντάδες καθαρίστριες των σχολείων, που για χρόνια οι εργαζόμενοι τους παραμένουν σε ομηρία και τα προγράμματα βρίσκονται διαρκώς υπό αίρεση.
Οι βουλευτές
Θανάσης Παφίλης
Σάκης Βαρδαλής
Γιάννης Γκιόκας
Λιάνα Κανέλλη
Χρήστος Κατσώτης
Νίκος Καραθανασόπουλος
Γιώργος Λαμπρούλης
Διαμάντω Μανωλάκου
Νίκος Μωραΐτης
Μανώλης Συντυχάκης
Σταύρος Τάσσος

Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Διαπεριφερειακός Σύλλογος Εργαζομένων ΒΣΣ Περ/ών Δ.Ελλάδος & Πελοποννήσου


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αξιότιμοι συνάδελφοι,
Σας ενημερώνουμε ότι την Τετάρτη 11-3-2015 και την Πέμπτη 12-3-2015 εκπρόσωποι του Σωματείου μας – η Πρόεδρος Αγγελική Μαντέλου ,η Αντιπρόεδρος Ελευθερία Ζησιμοπούλου ( μετά από την υπ΄αριθμ. 2/2015 απόφαση του Δ.Σ.) και η Πρόεδρος της Ελεγκτικής Επιτροπής και εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Νομό Ηλείας Διονυσία Παπαγιαννακοπούλου – ταξίδεψαν στην Αθήνα για να παραβρεθούν σε προγραμματισμένες συναντήσεις :
1. με την κ.Φωτίου ,αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ.Δημήτρη Στρατούλη
2. με τους εκπροσώπους της ΕΕΤΑΑ, κ.κ. Γούπιο και Χρυσοστομίδη και την κ.Διαμαντάρα
3. Συμμετοχή στο Πανελλήνιο Συντονιστικό

Τα αποτελέσματα από τις συναντήσεις είναι τα παρακάτω:

1. Όσον αφορά την συνάντηση με τους εκπροσώπους της ΕΕΤΑΑ πραγματοποιήθηκε με παρόντες εκπροσώπους εργαζομένους από 17 σωματεία . Ενημερώθηκαν ότι σχετικά με την χρηματοδότηση των Φορέων η διαδικασία καταβολής της Α΄ Δόσης έχει σχεδόν ολοκληρωθεί προς όλους τους φορείς . Εντός των ημερών θα αναρτηθούν τα δικαιολογητικά που πρέπει να αποσταλούν για την καταβολή της Β΄ Δόσης που είναι το 40% του έργου και προβλέπεται να έχει καταβληθεί ως τις αρχές Απριλίου. Σε όσους φορείς δεν έχει καταβληθεί η αποπληρωμή του προηγούμενου έργου θα υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση λόγο του ότι δεν έχουν ακόμη τα χρήματα από το Υπουργείο Ακόμη συζητήθηκαν θέματα διαδικαστικά και σοβαρά για τα οποία θα ενημερωθείτε από τις συνελεύσεις

2. Συνάδελφοι όσον αφορά τις συναντήσεις με την νέα κυβέρνηση που ήταν και ο κύριος λόγος που εκπρόσωποι των εργαζομένων ταξίδεψαν από όλοι την Ελλάδα στην Αθήνα ΔΥΣΤΥΧΩΣ ο εμπαιγμός , η κοροϊδία και η απαξίωση που βίωσαν ήταν άνευ προηγουμένου. Οι συνάδελφοί μας έγιναν μπαλάκι από υπουργό σε υπουργό, από τον έναν αρμόδιο στον άλλον και όλοι μαζί να αποποιούνται τις ευθύνες τους και να δηλώνουν αναρμόδιοι για το ΒΟΗΘΕΙΑ. Πολιτικοί που μέχρι πρότινος δήλωναν υπερασπιστές των εργαζομένων στο Βοήθεια τώρα από την θέση των κυβερνώντων δεν μας αναγνωρίζουν. Τα προγραμματισμένα ραντεβού με τους Υπουργούς έγιναν παραπομπή από Γραμματέα σε Γραμματέα άλλου Υπουργείου. ΕΙΚΟΣΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΜΑΣ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΝΑ ΤΡΕΧΟΥΝ ΕΠΙ ΔΥΟ ΕΙΚΟΣΙΤΕΤΡΑΩΡΑ από το ένα υπουργείο. στο άλλο και να διεκδικούν για να δουν κάποιον αρμόδιο υπουργό. . Το αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών ήταν καταπέλτης. Οι συνάδελφοί μας διά στόματος τριών υπουργών ( ΣΤΡΑΤΟΥΛΗ, ΦΩΤΙΟΥ, ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟ ) που μέχρι χθες δεσμεύονταν πολιτικά για την θεσμοθέτηση του ΒΟΗΘΕΙΑ και την μονιμοποίηση του προσωπικού ,άκουσαν ότι:<< είναι αντισυνταγματικό το να γίνουμε αορίστου αλλά είναι και αντισυνταγματικό να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ως ορισμένου χρόνου...>>.......Δηλαδή απολυόμαστε......... Ίσως μια λύση για τους μέχρι χθες Σωτήρες Πολιτικούς μας είναι να προκηρύξουν τις θέσεις μας και να έρθουν άλλοι να εργαστούν εφόσον δεν διασφαλιζόμαστε με μια τέτοια λύση εμείς.
Η αντίδραση του Πανελλήνιου Συντονιστικού ήταν άμεση και δυναμική και κατά την συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε την Πέμπτη το βράδυ στις 11..00 αποφασίστηκε να συνεχιστούν οι επαφές και με άλλους Υπουργούς την Παρασκευή 13/3 και κατόπιν η έκδοση καταγγελτικου Δελτίου Τύπου.
Ως εκ τούτου ,το Σωματείο μας θα προχωρήσει την επόμενη εβδομάδα σε Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου παρουσία και των εκπροσώπων των Νομών ώστε να έχουν πλήρη ενημέρωση και να σας την μεταφέρουν.
Συνάδελφοι , όπως αντιλαμβάνεστε , δυστυχώς για άλλη μια φορά βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν και μόνο με μαζικούς αγώνες και διεκδίκηση θα καταφέρουμε να παραμείνουμε στις εργασίες μας.
Θα ενημερωθείτε λεπτομερώς από τους κατά τόπους εκπροσώπους μετά το Διοικητικό Συμβούλιο .


Εκ του Δ.Σ.

Διασφάλιση κοινωνικών προγραμμάτων των δήμων μέχρι την ένταξή τους στο νέο ΕΣΠΑ


Διασφάλιση κοινωνικών προγραμμάτων των δήμων μέχρι την ένταξή τους στο νέο ΕΣΠΑ Παράταση της λειτουργίας όλων των κοινωνικών προγραμμάτων και δράσεων των δήμων μέχρι την ένταξή τους στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η παροχή κοινωνικών υπηρεσιών στους πολίτες και ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες ζητά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης με επιστολή του στους συναρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών Νίκο Βούτση, Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πάνο Σκουρλέτη, την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.

 Ο κ. Πατούλης στην επιστολή του σημειώνει ότι σήμερα στους δήμους και στις επιχειρήσεις τους λειτουργούν κατ΄ εκτίμηση 4.449 κοινωνικές δομές που προσφέρουν υπηρεσίες σε 171.390 ωφελούμενους, ενώ απασχολούνται 19.297 εργαζόμενοι. Η πλειονότητα των προγραμμάτων αυτών (Βοήθεια στο Σπίτι, Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, ΚΗΦΗ, Κέντρα Στήριξης Ρομά και Ευπαθών Ομάδων κ.α.), τονίζει ο κ. Πατούλης, υλοποιούνται μέσα από το ΕΠ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013. Μάλιστα πολλά από αυτά εξακολουθούν κα υλοποιούνται έως και σήμερα με χρηματοδότηση από ίδιους πόρους των δήμων, παρά τις τεράστιες μειώσεις των εσόδων τους. «Μέχρι όμως την ένταξή των προγραμμάτων αυτών στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 κρίνουμε επιβεβλημένη την παράταση λειτουργίας τους, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η παροχή των κοινωνικών υπηρεσιών στους πολίτες και ιδιαίτερα στις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού», τονίζει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ. Ειδική αναφορά γίνεται στη διασφάλιση της χρηματοδότησης των Κέντρων Στήριξης Ρομά και Ευπαθών Ομάδων. «Ένα σοβαρό πρόβλημα που έχει ανακύψει, αναφέρει ο κ. Πατούλης, αφορά την ημερομηνία λήξης της χρηματοδότησης των Κέντρων Στήριξης Ρομά και Ευπαθών Ομάδων, στις 31 Μαρτίου 2015, η οποία πρέπει να παραταθεί προκειμένου τα Κέντρα να συνεχίσουν αδιάκοπα τη λειτουργία τους». «Σε κάθε περίπτωση, καταλήγει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, και ιδιαίτερα σήμερα, στη δύσκολη οικονομική και κοινωνική κρίση που διέρχεται η χώρα, ευελπιστούμε στην άμεση ανταπόκρισή σας, προκειμένου να συνεχιστούν και να ενισχυθούν όλα τα κοινωνικά προγράμματα και οι δράσεις της Αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού».  



www.dikaiologitika.gr

Συνάντηση Πανελλαδικού Συντονιστικού του ΒΣΣ με το γραμματέα του ΜΕΤΑ Γ. Χαρίση


Το Σάββατο 14 Μαρτίου 2015, πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας του Πανελλήνιου Συντονιστικού Συλλόγων του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» (ΒΣΣ) με το γραμματέα του ΜΕΤΑ Γιώργο Χαρίση, για να του εκθέσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο Πρόγραμμα και να ζητήσουν τη στήριξη της παράταξης και του συνδικαλιστικού κινήματος για την επίλυσή τους.
Οι εκπρόσωποι του Συντονιστικού εξέφρασαν την πικρία τους για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκαν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου εργασίας και την αρμόδια αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Θεανώ Φωτίου, καθώς και από το γεγονός ότι ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Γιώργος Κατρούγκαλος ουσιαστικά δήλωσε αναρμόδιος.
Ο γραμματέας του ΜΕΤΑ, που προέρχεται από το χώρο των ΟΤΑ και πλειστάκις έχει σταθεί δίπλα στον αγώνα των εργαζομένων στο ΒΣΣ και στα δίκαια αιτήματά τους, εξέφρασε την πλήρη στήριξη της παράταξης στα αιτήματα των εργαζομένων. Τόνισε ότι «η κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει τις προεκλογικές και προγραμματικές της δεσμεύσεις και να κινηθεί έξω από τις μνημονιακές επιταγές, που απαγορεύουν τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, προωθούν τις ιδιωτικοποιήσεις και τη συρρίκνωση βασικών κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών».
Επισήμανε, επίσης, ότι όλες οι κοινωνικές δομές των ΟΤΑ, όπως το ΒΣΣ, τα ΚΗΦΗ, τα ΚΔΑΠ κ.λπ., επιτελούν βασικό κοινωνικό έργο σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, υψηλής ανεργίας και γενικευμένης υποαπασχόλησης -πολλές φορές και οι ίδιοι απλήρωτοι επί μήνες και σε εργασιακή αβεβαιότητα-, και κάλεσε την κυβέρνηση να μη συνεχίσει την ίδια πρακτική με τις προηγούμενες, αλλά να δώσει πραγματική και οριστική λύση στα προβλήματά τους.
Ο γραμματέας του ΜΕΤΑ επανέλαβε ότι η οριστική λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτές οι κατηγορίες των εργαζομένων, και που είναι σε όφελος των ίδιων και πρωτίστως της κοινωνίας, «είναι η μονιμοποίησή τους και η ένταξή τους στις κοινωνικές υπηρεσίας των ΟΤΑ, όπως επανειλημμένα έχουν δεσμευτεί τα κόμματα που στηρίζουν τη σημερινή κυβέρνηση, όταν ήταν ακόμα στην αντιπολίτευση».
«Δεν μπορεί», τόνισε «να συνεχίζεται η ίδια κατάσταση όταν γνωρίζουν όλοι ότι αυτοί οι εργαζόμενοι δουλεύουν ανελλιπώς, με ετήσιες ανανεούμενες συμβάσεις μέχρι και 13 χρόνια, έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ, και δεν μπορεί η Πολιτεία να συνεχίσει να σφυρίζει αδιάφορα κρατώντας 4.000 περίπου εργαζομένους σ' όλες τις κοινωνικές δομές των ΟΤΑ, σε καθεστώς εργασιακής ομηρίας και ανασφάλειας, όταν μάλιστα όλοι αναγνωρίζουν την κρισιμότητα του κοινωνικού έργου που επιτελούν».
Αποτελούν, συμπλήρωσε, «δικαιολογίες τα περί δήθεν συνταγματικών κωλυμάτων για την μονιμοποίηση τους, όταν το Σύνταγμα κατακουρελιάστηκε στη μνημονιακή περίοδο, για να ισοπεδωθεί η κοινωνία και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Μεγαλώνει ο θυμός και η αδικία των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, όταν η αυστηρότητα στην τήρηση του Συντάγματος και των νόμων έχει ταξική μονομέρεια».
«Εμείς, πάντως», κατέληξε, «θα αγωνιστούμε και καλώ το ίδιο να κάνουν και οι συνδικαλιστικές τους οργανώσεις, έτσι ώστε μέχρι τη λήξη της παράτασης -Δεκέμβρης του 2015- που έχει δοθεί σ' αυτά τα προγράμματα, να λυθεί οριστικά το θέμα και να λήξει και η εργασιακή τους αβεβαιότητα».


Από το γραφείο Τύπου του ΜΕΤΑ

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

ΚΟΡΟΙΔΙΑ- ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΊΤΙ ΑΠΟ ΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΣΎΡΙΖΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΒΣΣ


Πως αλλιώς να ερμηνεύσουμε το γεγονός ότι εδώ και τρεις μέρες δεκαεπτά πρωτοβάθμια σωματεία απ' όλη την Ελλάδα έγιναν μπαλάκι από υπουργό σε υπουργό οι οποίοι αποποιήθηκαν τις ευθύνες τους , τις αρμοδιότητες τους και τις πολιτικές τους δεσμεύσεις?
Και εξηγούμαστε:
Ενώ ήταν προγραμματισμένη συνάντηση στις 11/3/2015 και ώρα 11:30' μ.μ με την αρμόδια αναπληρώτρια υπουργό κοινωνικής αλληλεγγύης  κ. Φωτίου και τον αναπληρωτή υπουργό κοινωνικής ασφάλισης
κ. Στρατούλη   δεν έγινε γιατί η υπουργός όπως μας πληροφόρησαν βρισκόταν στη Βουλή και μας μετέφεραν το ραντεβού για τις 15:00' μ.μ όπου θα επέστρεφε. 
Όντως η υπουργός βρισκόταν αυτή την ώρα στο υπουργείο, η συνάντηση ωστόσο δεν πραγματοποιήθηκε παραπέμποντας  τα σωματεία στο Γενικό Γραμματέα κ. Ρωμανιά.
Μετά από έντονες διαμαρτυρίες μας , ορίστηκε εκ νέου συνάντηση για την επόμενη μέρα στις 17:30μ.μ αναγκάζοντας απλήρωτους εργαζόμενους να επιβαρυνθούν οικονομικά για άλλη μια μέρα.
Στη συνάντηση δε που ακολούθησε, με έκπληξη μας ακούσαμε την υπουργό να δηλώνει αναρμόδια για την οριστική λύση του ΒΣΣ  που είναι η παγίωση των δομών και των εργαζομένων.
 Ο κ. Στρατούλης που ήταν παρών, αναγνώρισε το δίκαιο αίτημα μας για το οποίο εξάλλου είχε δεσμευτεί εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο μας παρέπεμψε στον αναπληρωτή υπουργό  Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κατρούγκαλο, όπου και εκεί διαπιστώθηκε ότι η Κυβέρνηση δεν διατίθεται να δώσει οριστική λύση όπως είχε δεσμευτεί.
Οι εργαζόμενοι για άλλη μια φορά εκφράζουν την αγανάκτηση τους για τον εμπαιγμό και την εκμετάλλευση δεδομένου ότι περιμέναμε από μία αριστερή Κυβέρνηση να έχει ως προτεραιότητα τη στήριξη των αδύναμων πολιτών παγιώνοντας υπηρεσίες όπως το ΒΣΣ , οι εργαζόμενοι του οποίου στην δωδεκαετή πορεία τους έχουν βάλλει πλάτη συμβάλλοντας ουσιαστικά στην κοινωνική πολιτική του κράτους!
Οι εργαζόμενοι δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε σε αυτό το τόπο έως ότου το ΒΣΣ  να αποτελέσει το θεμέλιο για τον σεβασμό στον άνθρωπο!

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις για 32.433 συμβάσεις στους δήμους από τον ΟΑΕΔ


Τις επόμενες ημέρες θα ανοίξει το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 32.433 ανέργους σε δήμους όλης της χώρας. Στο πρόγραμμα θα υπάρξουν μικρές βελτιωτικές αλλαγές, ενώ δε θα αλλάξουν ο μισθός και η χρονική διάρκεια απασχόλησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας έχει ζητήσει από την ΚΕΔΕ αναλυτική πληροφόρηση για τις ειδικότητες αλλά και στενή συνεργασία, έτσι ώστε να γίνεται έλεγχος και να υπάρχει αντιστοιχία της ειδικότητας που κατέχει ο άνεργος με το έργο που υλοποιείται. Παράλληλα, συμφωνήθηκε ότι με την πρόσληψή τους, οι ωφελούμενοι θα λάβουν και ένα ενημερωτικό φυλλάδιο – οδηγό, προκειμένου να γνωρίζουν τα εργασιακά τους δικαιώματα.

Πάντως, κύκλοι του υπουργείου Εργασίας αναφέρουν ότι τα επόμενα προγράμματα θα έχουν άλλη φιλοσοφία, καθώς, όπως υπογραμμίζουν, «οποιοδήποτε πρόγραμμα που προβλέπει απασχόληση για λιγότερο από οκτώ μήνες δεν συμβάλλει στην επίλυση του προβλήματος».

Υποβολή αιτήσεων

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία συμμετοχής των ανέργων στο πρόγραμμα, δεν προβλέπονται αλλαγές. Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν το δικαίωμα να δηλώσουν προτίμηση σε έως τρεις θέσεις της Περιφέρειας στην οποία ανήκουν.

Παράλληλα οι άνεργοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία για την κατάρτιση του Πίνακα Κατάταξης Ανέργων πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλλουν αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο την ειδική αίτηση συμμετοχής.

• Οι υποψήφιοι θα κληθούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους στον δικτυακό τόπο του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr), ενώ μετά τη συμπλήρωσή τους, οι δυνητικοί ωφελούμενοι θα πρέπει να τις αποστείλουν στον Οργανισμό μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών αιτήσεων, http://ait.oaed.gr/.

• Η αίτηση των υποψηφίων πρέπει να είναι πλήρως συμπληρωμένη και θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων τα ακριβή προσωπικά στοιχεία τους, στον ΑΦΜ τους, τους τίτλους σπουδών που απαιτούνται για κάθε θέση, τη γνώση ξένων γλωσσών, τη γνώση χειρισμού Η/Υ και όποια άλλα τυπικά προσόντα τυχόν ζητούνται.

Στο πρώτο στάδιο, οι ενδιαφερόμενοι θα συμπληρώσουν τα προσωπικά τους στοιχεία (ονοματεπώνυμο, ΑΜΚΑ και ΑΦΜ), ενώ, στη συνέχεια, επιλέγουν τα κριτήρια κατάταξης που τους αντιστοιχούν (ανήλικα τέκνα, άνεργο /-η σύζυγο, αριθμό των ανήλικων τέκνων, τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ του συζύγου) στα αντίστοιχα πεδία.

• Μετά την ολοκλήρωση της υποβολής αιτήσεων, ο ΟΑΕΔ θα επεξεργαστεί ηλεκτρονικά τις αιτήσεις των υποψηφίων και θα προχωρήσει στην έκδοση του Προσωρινού Πίνακα Κατάταξης Ανέργων κατά αλφαβητική σειρά, ο οποίος αναρτάται στον διαδικτυακό τόπο του ΟΑΕΔ.

• Αφού καταρτιστεί ο Οριστικός Πίνακας Κατάταξης, ακολουθεί η κατάρτιση των πινάκων κατάταξης επιτυχόντων και επιλαχόντων ανά φορέα, ειδικότητα και επιλογή με βάση τις προτιμήσεις των υποψηφίων.

• Στη συνέχεια, τα αρμόδια ΚΠΑ2 του Οργανισμού καλούν άμεσα, εντός πέντε ημερών, τους ωφελούμενους που έχουν επιλεγεί, ώστε να υποδειχθούν στους φορείς υλοποίησης (δήμους, υπουργεία, οργανισμούς).

• Οι επιτυχόντες θα πρέπει να υποβάλλουν αυτοπροσώπως στον φορέα υλοποίησης συστατική επιστολή ή παραπεμπτικό σημείωμα των ΚΠΑ2 όπου υπάγονται, συνοδευόμενα από όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά – πρωτότυπα ή φωτοαντίγραφα τα οποία αποδεικνύουν όσα δήλωσαν στην αίτηση. Εάν τα δικαιολογητικά είναι πλήρη και αληθή, ακολουθεί η πρόσληψη κάθε ανέργου μέσα σε προθεσμία 15 ημερών.


 http://www.paratiritis-news.gr

Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Οι ΙΔΑΧ του Δημοσίου γίνονται μόνιμοι – Ποιοι εξαιρούνται




Στην μετατροπή των υπαλλήλων Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ) σε μόνιμους προχωράει ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος. Όπως τόνισε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης με τους δημοσιογράφους σχετική ρύθμιση θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου το οποίο επρόκειτο να δοθεί σε διαβούλευση στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας αλλά ίσως λόγω του κυβερνητικού προγραμματισμού αυτό να γίνει λίγες ημέρες αργότερα.
Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο στους υπαλλήλους ΙΔΑΧ που θα μονιμοποιηθούν συμπεριλαμβάνονται όσοι υπηρετούν στο στενό δημόσιο τομέα, τους ΟΤΑ, τα ΝΠΔΔ αλλά και οι δικαστικοί υπάλληλοι. Θα εξαιρεθούν το επιστημονικό προσωπικό των Ανεξάρτητων Αρχών, οι δικηγόροι του Δημοσίου αλλά και όσοι υπηρετούν σε ΝΠΙΔ.
Όπως είπε ο υπουργός, ήδη οι ΙΔΑΧ έχουν ίδια δικαιώματα με τους μόνιμους ωστόσο η ρύθμιση θα βοηθήσει στην ομογενοποίηση των εργασιακών σχέσεων στο Δημόσιο αλλά και στην κινητικότητα, καθώς όπως τόνισε μέχρι σήμερα δεν ήταν δυνατόν να μετακινηθούν ΙΔΑΧ σε θέσεις μονίμων υπαλλήλων.


 http://www.aftodioikisi.gr

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

ΝΕΕΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Σαρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο: Συγχωνεύσεις υπηρεσιών και χιλιάδες μετακινήσεις υπαλλήλων

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Σαρωτικό κύμα μετακινήσεων υπαλλήλων στο Δημόσιο φέρνουν οι αναδιαρθρώσεις δημοσίων υπηρεσιών που σχεδιάζει το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
 Ο χάρτης των αλλαγών στον κρατικό μηχανισμό που αναμένεται να θεσμοθετηθεί το επόμενο εξάμηνο περιλαμβάνει τη διαμόρφωση νέων οργανογραμμάτων για τα υπουργεία και τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στην τοπική αυτοδιοίκηση, που θα δώσει το πράσινο φως για τις μετακινήσεις του αντίστοιχου προσωπικού από το κράτος σε δήμους και περιφέρειες.

Υπενθυμίζεται ότι στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε ζητήσει τη συνεργασία των υπουργών με το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την αναδιοργάνωση του κρατικού μηχανισμού, που αποτελεί ένα από τα «όπλα» της ελληνικής κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Όλες οι υπηρεσίες της κεντρικής διοίκησης που έχουν να κάνουν με την εξυπηρέτηση των πολιτών μετακινούνται πλέον, μαζί με το προσωπικό τους στις Περιφέρειες και τους Δήμους. Οπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας, ταυτόχρονα θα προκύψουν νέες υπηρεσίες λόγω της συγχώνευσης των υπουργείων. Από τα νέα οργανογράμματα θα υπάρξει πλεονάζον προσωπικό και οι υπάλληλοι αυτοί θα μετακινηθούν στην αποκεντρωμένη διοίκηση.

Στελέχη του κρατικού μηχανισμού θα μετακινηθούν επίσης στις επτά ενδιάμεσες δομές που θα δημιουργηθούν και θα έχουν το ρόλο συνδετικού κρίκου μεταξύ κεντρικής και αποκεντρωμένης διοίκησης. Οργανισμοί που έχουν παρόμοιες αρμοδιότητες μεταξύ των υπουργείων θα συγχωνευθούν και το προσωπικό θα μετακινηθεί όπου υπάρξουν ανάγκες.

Από όλα τα παραπάνω προκύπτουν εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες μετακινήσεις προσωπικού ανά υπουργείο.

Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ωστόσο ότι αν και οι μετακινήσεις θα έχουν υποχρεωτικό χαρακτήρα δεν θα είναι συνδεδεμένες με απόλυση και θα γίνει προσπάθεια να μην θιγούν οι εργαζόμενοι.

Ωστόσο θα υπάρξουν μετακινήσεις στα όρια των νομών. Εάν υπάρξουν μετακινήσεις εκτός νομών τότε αυτές θα καλυφθούν μέσω συμμετοχής σε εθελοντική διαδικασία.

Αλλάζει ξανά η αξιολόγηση

Επιπλέον, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Εθνος», αλλάζει, ξανά, το μοντέλο, αξιολόγησης των υπαλλήλων. Μέχρι το τέλος καλοκαιριού το υπουργείο σχεδιάζει να έχει έτοιμη τη διαδικασία που θα ισχύσει με βάση το γαλλικό μοντέλο.

Το νέο σύστημα θα περιλαμβάνει σταθερά στοιχεία, όπως τα μόρια, τα πτυχία κλπ, αλλά και γραπτές εξετάσεις για την αξιολόγηση του προσωπικού.

Μάλιστα για την επιλογή προϊσταμένων θα υπάρχει επιλογή τριών υπαλλήλων από τον προϊστάμενο της υπηρεσίας και παράλληλα θα γίνεται ψηφοφορία μεταξύ των υπαλλήλων της υπηρεσίας για την επιλογή των καλύτερων εργαζόμενων. Με τον τρόπο αυτό θα γίνεται επιλογή ατόμων που θα χαίρουν υπηρεσιακής και συναδελφικής αναγνώρισης.
 
 
iefimerida.gr

Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Σε καθεστώς μονιμότητας περνούν 40.000 δημόσιοι υπάλληλοι – Σχέδιο Κατρούγκαλου για κατάργηση σχέσεων ΙΔΑΧ




Σχέδιο για την κατάργηση της σχέσης εργασίας αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου (ΙΔΑΧ) στο Δημόσιο και τη μετατροπή της σε συμβάσεις τακτικού (μόνιμου) προσωπικού επεξεργάζεται το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους».
Η πρόταση που αφορά τουλάχιστον 40.000 υπαλλήλους έχει κατατεθεί από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργο Κατρούγκαλο στην ΑΔΕΔΥ κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχαν στο υπουργείο και βρίσκει σύμφωνους τους συνδικαλιστές, καθώς ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα της Συνομοσπονδίας των δημοσίων υπαλλήλων. Σύμφωνα με πληροφορίες, νομοθετική πρόβλεψη θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που αναμένεται να κατατεθεί μέχρι τα τέλη του μήνα.
Σύμφωνα με το «Έθνος», η μετατροπή των συμβάσεων αορίστου χρόνου σε σχέση εργασίας μόνιμου προσωπικού σχεδιάζεται προκειμένου να απελευθερωθεί το καθεστώς της κινητικότητας και να συμμετέχουν όλοι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο. Μέχρι σήμερα υπήρχαν αγκυλώσεις και εμπόδια για τη μετακίνηση του προσωπικού με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, καθώς το νομικό πλαίσιο που διέπει την εργασία τους διαφέρει από αυτό του μόνιμου προσωπικού. Παράλληλα, η καθιέρωση μιας ενιαίας σχέσης εργασίας σε όλο το Δημόσιο σε συνδυασμό με τη δημιουργία οργανικών θέσεων μόνιμου προσωπικού θωρακίζει τους εργαζόμενους από απολύσεις, ενώ τους εντάσσει ισότιμα στο καθεστώς κινητικότητας. Οι υπάλληλοι με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου που θα αποκτήσουν εργασιακή σχέση μόνιμου προσωπικού θα μπορούν να διατηρήσουν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα και να παραμείνουν στον ασφαλιστικό φορέα που κατέβαλλαν εισφορές , όπου στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν το ΙΚΑ.


 http://www.aftodioikisi.gr