!

..."ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ"... !
ΟΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ !!!! Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ !!!! ΠΑΡΟΧΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

Αναγνώστες

Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015

Μέχρι πότε παρατείνονται οι υπηρεσίες των ΚΗΦΗ, Κέντρων Στήριξης Ρομά και συμβάσεις εργασίας (ΦΕΚ)


Η διάρκεια παροχής των υπηρεσιών των «Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων» (ΚΗΦΗ) και των «Κέντρων Στήριξης Ρομά και Ευπαθών Ομάδων» των φορέων των ΟΤΑ, καθώς και των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου του απασχολούμενου προσωπικού, παρατείνεται από τη λήξη της έως την ένταξη των σχετικών Πράξεων ή την υπογραφή των Συμβάσεων για τις Πράξεις αυτές ή για τη μετεξέλιξη αυτών στο πλαίσιο των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων της Προγραμματικής Περιόδου 2014−2020 του ΕΣΠΑ και πάντως όχι πέραν της 30ης Ιουνίου 2016, σύμωνα με τα όσα προβλέπει άρθρο που συμπεριλαμβάνεται σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που εξέδοσε η κυβέρνηση πριν τα Χριστούγεννα.
Όπως συμπληρώνεται στην απόφαση: «Η χρηματοδότηση για την καταβολή της μισθοδοσίας του απασχολούμενου προσωπικού της παρ. 1 μπορεί να καλυφθεί από πόρους:
1) του άρθρου 259 του ν. 3852/2010, οι οποίοι, με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, θα αποδίδονται απευθείας στους Δήμους όπου εφαρμόζονται τα σχετικά προγράμματα ή μέσω των οικείων ΟΤΑ σε φορείς αρμοδιότητάς τους βάσει απολογιστικών στοιχείων και παραστατικών,
2) από εθνικούς πόρους ή από κάθε άλλη πηγή. Το συνολικό διατιθέμενο ποσό δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία εκατομμύρια εξακόσιες εβδομήντα χιλιάδες (3.670.000) ευρώ έως την 30η Ιουνίου 2016».
Ο τρόπος καταβολής της χρηματοδότησης θα οριστεί, εφόσον προκύπτει η ανάγκη, με Προγραμματική Συμφωνία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, σύμφωνα πάντα με τοάρθρο 5 της ΠΝΠ.
Δείτε ολόκληρο το ΦΕΚ με την ΠΝΠ ΕΔΩ




http://www.aftodioikisi.gr

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

***** ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ * ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ *****

**********************
Σας ευχόμαστε να περάσετε 
κοντά στους ανθρώπους που αγαπάτε 
όμορφες, χαρούμενες γιορτές, 
με υγεία και αισιοδοξία!!!

*****************************



**************************
Καλά Χριστούγεννα ευχόμαστε στην οικογένειά σας 
και των αγγέλων οι ψαλμοί * τραγούδια στην καρδιά σας

**************************



*********************
* Η μαγεία των Χριστουγέννων να μας αγγίξει 
και να μας δώσει αυτό το "κάτι" που χρειαζόμαστε 
για να είμαστε ευτυχισμένοι!! *
**************************


*******************
* Οι άνθρωποι να προσπαθήσουμε αυτές τις γιορτές
να ξαναβρούμε την ανθρωπιά μέσα μας
και να αλλάξουμε πορεία,
οδεύοντας προς μια καλύτερη προοπτική του εαυτού μας *
***************


************************
* Μακάρι το Πνεύμα των Χριστουγέννων
να μας δώσει ως δώρο
χαρά και όμορφες αναμνήσεις 
από αυτές τις γιορτές *

************************
ο Αη Βασίλης χιόνι κι αγάπη...

******

**********************

Και η Μοίρα να μας επιφυλάσσει
κάτι όμορφο και ξεχωριστό

**********************






ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ *** ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ
ΥΓΕΙΑ * ΑΓΑΠΗ 
ΕΙΡΗΝΗ * ΕΥΤΥΧΙΑ 
ΣΕ ΌΛΟ ΤΟΝ ΚΌΣΜΟ


***  ****  ***

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

ΚΕΔΕ: Σε κίνδυνο το αυτοδιοίκητο των Δήμων – Παρατηρήσεις Πατούλη για διατάξεις του ν/σ – Τι ζήτησε για κοινωφελή & ποινές αιρετών


Τις παρατηρήσεις της ΚΕΔΕ επί του σχεδίου νόμου «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις» παρουσίασε σήμερα ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης ενώπιον της  Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.
Ο  Πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε ότι στις προβλεπόμενες διατάξεις του νομοσχεδίου  υπάρχουν θετικές ρυθμίσεις που είχε προτείνει η ΚΕΔΕ. Όμως υπάρχουν κι άλλες που επιδέχονται τροποποίησης καθώς είτε αντιμετωπίζουν μερικώς ζητήματα, είτε με την ψήφισή τους ως έχουν, δημιουργούν αφενός δυσλειτουργίες, αφετέρου «φορτώνουν» το κόστος εφαρμογής τους στα ήδη προβληματικά οικονομικά δεδομένα των δήμων.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει η Αυτοδιοίκηση να αντιμετωπιστεί από την Πολιτεία με τρόπο που δεν θα θίγει το αυτοδιοίκητο των Δήμων
Ειδικότερα μεταξύ των άλλων :
Για τα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ χαρακτήρισε θετικές τις διατάξεις που εισάγονται και αφορούν την θεσμοθέτηση του καθεστώτος των βαρέων και ανθυγιεινών, την πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη των εργαζομένων, τις διευκρινίσεις σχετικά με τις άδειες των ωφελουμένων, την μη μεταβολή των αμοιβών και τον καθορισμό της αμοιβής της βραδινής εργασίας . Ωστόσο εξέφρασε την ένσταση της ΚΕΔΕ για τη  δυνατότητα που δίνεται στους συναρμόδιους Υπουργούς, να επιβάλλουν κυρώσεις στους επιβλέποντες φορείς πλην των προβλεπόμενων κυρώσεων.  Πρότεινε τις εξής συμπληρώσεις:
  • Να συμπεριληφθεί στην επόμενη ΚΥΑ διάταξη για την αύξηση του χρονικού διαστήματος υλοποίησης των προγραμμάτων της Κοινωφελούς εργασίας σε 12 μήνες.
  • Να δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους να προσλαμβάνουν το προσωπικό διαδοχικά, εντός του χρονικού πλαισίου υλοποίησης του προγράμματος.
  • Να ισχύσει το κριτήριο της εντοπιότητας κατά προτεραιότητα.
  • Να αυξηθούν ανάλογα οι αμοιβές των ωφελουμένων που θα ενταχθούν στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών προκειμένου να καλυφθούν οι αντίστοιχες εισφορές τους.
  • Η Συγκρότηση Επιτροπής Παρακολούθησης των προγραμμάτων, με τη συμμετοχή εκπροσώπου της ΚΕΔΕ
Για τα Κέντρα Κοινότητας, που συστήνονται και λειτουργούν σε κάθε ΟΤΑ ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επεσήμανε ότι η ΚΕΔΕ είχε ζητήσει με επιστολή της προς το Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης, διευκρινίσεις σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο, τη λειτουργία και τη χρηματοδότηση των Κέντρων Κοινότητας, χωρίς να έχουμε λάβει απάντηση έως σήμερα.
Για τη θέση των αιρετών σε αργία ο κ. Πατούλης κατέθεσε πρόταση –  τροποποίηση του άρθρου 11 ως εξής:
Εάν εκδοθεί τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση του ποινικού δικαστηρίου για τα πλημμελήματα της προηγούμενης παραγράφου ή καταδικαστική απόφαση σε πρώτο βαθμό για κακουργήματα, ο ελεγκτής νομιμότητας οφείλει να θέσει τον καταδικασθέντα σε κατάσταση αργίας. Η αυτοδίκαιη θέση σε αργία επιβάλλεται με την ίδια διαδικασία και σε περίπτωση αμετάκλητης παραπομπής για κακούργημα εάν έχει επιβληθεί προσωρινή κράτηση. Εάν εκδοθεί πρωτόδικη αθωωτική απόφαση, αίρεται αυτοδικαίως, η αργία και το διοικητικό μέτρο θεωρείται ως ουδέποτε επιβληθέν. Το αυτό ισχύει και στην περίπτωση τελεσίδικης αθωωτικής απόφασης. Στην περίπτωση αυτή καταβάλλεται αναδρομικά η αντιμισθία του αποκατασταθέντος από του χρόνου εκδόσεως της διαπιστωτικής σε βάρους του πράξης».
Για το ωράριο Βρεφονηπιοκόμων (άρθρο 14) υπογράμμισε τη διαφωνία της ΚΕΔΕ με τη μείωση του ωραρίου των βρεφονηπιοκόμων και συναφών κλάδων, δεδομένου ότι θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών των Δήμων, λόγω αυξημένων κοινωνικών αναγκών και μεγάλης έλλειψης προσωπικού.
Για το προσωπικό ΑΜεΑ πρότεινε να αντικατασταθεί το συγκεκριμένο άρθρο ως εξής: Σε περίπτωση λύσης Δημοτικούς Κοινωφελούς Επιχείρησης, ΔΕΥΑ ή Ανώνυμης Εταιρείας ή Αστικής Εταιρείας μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, των οποίων ποσοστό τουλάχιστον ίσο με 90% του μετοχικού κεφαλαίου ανήκει στον οικείο Δήμο, το προσωπικό τους, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου ή ορισμένου χρόνου, μεταφέρεται στον οικείο Δήμο, με την ίδια σχέση εργασίας ύστερα από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ανεξαρτήτως ανάληψης ή μη από τον Δήμο των δραστηριοτήτων της επιχείρησης.
Το μεταφερόμενο προσωπικό των ανωνύμων εταιρειών κατατάσσεται σε προσωποπαγείς θέσεις της ίδιας εκπαιδευτικής βαθμίδας ανάλογα με τις ανάγκες του Δήμου ή του ΝΠΔΔ, λαμβανομένου υπόψη των τυπικών προσόντων με απόφαση του αρμόδιου προς διορισμό οργάνου.
Για τη μετάταξη των πρώην δημοτικών αστυνομικών που υπηρετούν σήμερα στα Σωφρονιστικά Καταστήματα, στους δήμους, ο κ. Πατούλης τόνισε ότι η ΚΕΔΕ διαφωνεί με την πρόβλεψη ότι στην περίπτωση που οι Δήμοι δεν επιθυμούν τη σύσταση Δημοτικής Αστυνομίας οι πρώην δημοτικοί αστυνομικοί να μετατάσσονται στο Υπουργείο Εσωτερικών.
«Πιστεύουμε, υπογράμμισε, ότι πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους δήμους να τους μετατάξουν σε προσωποπαγείς θέσεις των διοικητικών τους υπηρεσιών».
Ενώ για την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας, ο κ. Πατούλης υπογράμμισε  πρέπει να μεταφερθούν στους Δήμους οι αντίστοιχοι πόροι οι οποίοι αφαιρέθηκαν κατά την κατάργησή της.
Για τον καθορισμό χρήσεων γης και όρων δόμησης εντός Χερσαίας Ζώνης Λιμένα ( άρθρο 52) ο κ. Πατούλης πρότεινε να συμπληρωθεί η διάταξη έτσι ώστε τμήματα των χερσαίων ζωνών, που αποδεδειγμένα η χρήση τους δεν εξυπηρετεί ανάγκες των λιμένων, να περιέλθουν  κατά χρήση στους οικείους δήμους.
Τέλος, αναφορικά με την υγειονομική κάλυψη ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ σημείωσε ότι με τις ρυθμίσεις του άρθρου 56 περιέρχονται στα Δημοτικά Ιατρεία οι ίδιες αρμοδιότητες με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις, νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που ασκούνται από τους Δημόσιους Φορείς Υγείας. Κατά συνέπεια θα πρέπει να ικανοποιηθεί το πάγιο αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη θεσμοθέτηση των Δημοτικών Ιατρείων.


http://www.aftodioikisi.gr

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Οι νέοι βασικοί μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων που θα ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2016

Απελευθερώνονται οι προσλήψεις στους δήμους - Ευεργετικές ρυθμίσεις για τους υπαλλήλους ΟΤΑ


 Απελευθερώνονται οι προσλήψεις στους δήμους - Ευεργετικές ρυθμίσεις για τους υπαλλήλους ΟΤΑ

Σημαντικές ρυθμίσεις για τους ΟΤΑ τους υπαλλήλους τους αλλά και αυτών των δημοτικών επιχειρήσεων καθώς και ευεργετικές διατάξεις για δημότες προβλέπει το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τα μέτρα από το παράλληλο πρόγραμμα της κυβέρνησης. 

Συγκεκριμένα συστήνεται στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Επιτροπή για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και προσδιορίζεται το έργο αυτής (καταγραφή υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, προτάσεις αναμόρφωσης κ.λπ.). 

Ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τη συγκρότηση, τη γραμματειακή υποστήριξη και τον τρόπο λειτουργίας της εν λόγω Επιτροπής, προσδιορίζονται δε οι αρμοδιότητες και υποχρεώσεις των μελών της. 

Παρέχεται η δυνατότητα συγκρότησης έως και τεσσάρων (4) Ομάδων Εργασίας για επιμέρους ζητήματα της Επιτροπής. 

Στα μέλη της Επιτροπής και των Ομάδων Εργασίας, στους εισηγητές και τους γραμματείς καταβάλλεται αποζημίωση για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις αυτών, η οποία καθορίζεται με κ.υ.α.   

Ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τη θέση σε αργία των αιρετών οργάνων των ο.τ.α. 

Επιτρέπεται, κατ' εξαίρεση, η παραίτηση των ο.τ.α. από την άσκηση ενδίκων μέσων για μισθολογικές απαιτήσεις κατά πρωτόδικων αποφάσεων που διατάσουν την παραμονή ή την επάνοδο εργαζομένων στην υπηρεσία τους, σύμφωνα με τις οριζόμενες προϋποθέσεις. 

Αίρεται το αξιόποινο των πράξεων, που έλαβαν χώρα μέχρι τη δημοσίευση του υπό ψήφιση νόμου και παύουν οριστικά οι ποινικές, πειθαρχικές διώξεις, καθώς και κάθε διαδικασία καταλογισμού σε βάρος αιρετών εκπροσώπων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και υπαλλήλων των Ο.Τ.Α. και των υπαλλήλων των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου, επί υποθέσεων σχετικών: ί) με μη άσκηση ένδικων μέσων επί υποθέσεων εργατικών διαφορών του προσωπικού των Ο.Τ.Α. και του προσωπικού δημοτικών νομικών προσώπων (Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ.) και ii) με την παράταση ισχύος συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου και συμβάσεων μίσθωσης έργου του εν λόγω προσωπικού. 

Εξαιρούνται της αναστολής προσλήψεων και διορισμών και επιτρέπονται οι διορισμοί τακτικού προσωπικού των κατηγοριών ΥΕ και ΔΕ όλων των κλάδων καθώς και των κλάδων ΔΕ Χειριστών Μηχανημάτων Έργου, σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα των ο.τ.α. α' και β' βαθμού καθώς και των ν.π.ι.δ. αυτών. 

Επίσης, εξαιρείται από την αναστολή και τους περιορισμούς προσλήψεων και διορισμών, το προσωπικό όλων των κλάδων και ειδικοτήτων των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ και ΥΕ σε νησιωτικούς ο.τ.α. α' βαθμού, για το οποίο δεν απαιτείται η απόφαση κατανομής 

Επιτρέπεται η τροποποίηση, με αύξηση του ωραρίου εργασίας μέχρι το ανώτατο όριο πλήρους απασχόλησης, συμβάσεων εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ι.δ.α.χ.) μειωμένου ωραρίου, που προέκυψαν κατ' εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 11 του π.δ 164/2004. Αντίστοιχα, αυξάνονται και οι πάσης φύσεως αποδοχές των εν λόγω συμβασιούχων. 

Μειώνεται στις 30 ώρες την εβδομάδα (αντί 40 που ισχύει), το ωράριο εργασίας του προσωπικού του κλάδου Νηπιαγωγών, Βρεφονηπιοκόμων και συναφών κλάδων των δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών. 

Ρυθμίζονται εκ νέου θέματα μετάταξης υπαλλήλων ο.τ.α. για την κάλυψη κενών θέσεων Δημοσίων Υπηρεσιών, ν.π.δ.δ. και ο.τ.α. α' και β' βαθμού. 

Προβλέπεται η μεταφορά σε προσωποπαγείς θέσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των οικείων Δήμων Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ), που υπηρετούν σε ν.π.ι.δ. των Δήμων, τα οποία λύονται ή τίθενται σε εκκαθάριση, λαμβανομένου υπόψη του χρόνου που διανύθηκε σ' αυτά για όλες τις μισθολογικές, βαθμολογικές και ασφαλιστικές συνέπειες αυτών. 

Επεκτείνεται και για το προσωπικό ι.δ.α.χ. και ι.δ.ο.χ. των ανωνύμων εταιρειών ο.τ.α., των οποίων ποσοστό τουλάχιστον 90% του μετοχικού τους κεφαλαίου ανήκει στον οικείο ο.τ.α., η δυνατότητα μεταφοράς του σε ο.τ.α. ή ν.π.δ.δ. με την ίδια σχέση εργασίας, σε περίπτωση λύσης των εν λόγω εταιριών. 

Ρυθμίζονται θέματα αναφορικά με την υπογραφή αποφάσεων μετάταξης προσωπικού στο πλαίσιο του Προγράμματος Εθελοντικής Ενδοαυτοδιοικητικής Κινητικότητας. 

Τίθεται νέα προθεσμία για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων όσων αναγνωρίσθηκαν δικαιούχοι δημοτικών ή κοινοτικών οικοπέδων  

Διευρύνονται οι κατηγορίες δικαιούχων μειωμένων δημοτικών τελών και φόρων ή απαλλαγής από αυτούς, με την προσθήκη των τρίτεκνων, των μονογονεϊκών οικογενειών, των μακροχρονίων ανέργων, των δικαιούχων του ν.4325/2015 κ.λπ. 

Ρυθμίζονται εκ νέου τα θέματα αναφορικά με τη θέσπιση από τις ΔΕ Υ Α ειδικών μειωμένων τιμολογίων, τελών ή και απαλλαγή από αυτά, για συγκεκριμένες κατηγορίες δικαιούχων, στις οποίες περιλαμβάνονται μεταξύ  ;aλλων συνταξιούχοι, νέοι επαγγελματίες κ.λπ.  

Επανακαθορίζεται το νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με : τη δημιουργία και λειτουργία Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών (ΚΑΝ) και παρέχεται η δυνατότητα στον Ενιαίο Διαβαθμισμένο Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) να κατασκευάζει και να λειτουργεί ΚΑΝ, σε εκτάσεις ιδιοκτησίας του ή που τους έχουν παραχωρηθεί κατά χρήση, σύμφωνα με τις οριζόμενες προϋποθέσεις, την επιλογή του τόπου ενταφιασμού 

Θεσπίζεται η υποχρέωση πλήρους συμμόρφωσης των ο.τ.α. α' και β' βαθμού, με πράξεις ή αποφάσεις οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Ελληνικής Δημοκρατίας για παράνομη πράξη ή παράλειψη, που οφείλεται σε ενέργειες των ο.τ.α. α' και β' βαθμού. 

Προβλέπεται η παρακράτηση από τους ΚΑΠ που εγγράφονται κατ' έτος στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για τους ο.τ.α., ποσού ίσου προς το πρόστιμο που επιβάλλεται, σε περίπτωση καταδίκης λόγω παράβασης του ενωσιακού δικαίου, εξαιτίας παράνομης πράξης ή παράλειψης ο.τ.α. Το εν λόγω ποσό παρακρατείται από τον οικείο ο.τ.α.    

Δημιουργείται στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Πληροφοριακό Σύστημα Διασύνδεσης Ληξιαρχείων - Δημοτολογίων, για τις εγγραφές, διαγραφές και μεταβολές των στοιχείων οικογενειακών μερίδων στα δημοτολόγια των δήμων, εξαιτίας ληξιαρχικών γεγονότων που έχουν καταχωρηθεί στο ισχύον Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Ληξιαρχικών Πράξεων. 

Παρέχεται η δυνατότητα στην ΔΕΘ - HELEXPO ΑΕ, να συμβάλλεται με νομικά πρόσωπα στο πλαίσιο προγραμματικών συμβάσεων για τη μελέτη και εκτέλεση έργων και προγραμμάτων και να απασχολεί εθελοντές για την πραγματοποίηση των σκοπών της με την κάλυψη των εξόδων σίτισης και μετακινήσεων αυτών.   

Παρέχεται το δικαίωμα στους υπαλλήλους πρώην δημοτικούς αστυνομικούς, οι οποίοι υπηρετούν σε Σωφρονιστικά Καταστήματα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, να ζητήσουν τη μετάταξή τους στις θέσεις που κατείχαν πριν τη θέση τους σε διαθεσιμότητα με τον ίδιο βαθμό και μισθολογικό κλιμάκιο, στις επανασυσταθείσες Υπηρεσίες της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου που υπηρετούσαν. Σε περίπτωση μη επανασύστασης των θέσεων αυτών, οι εν λόγω υπάλληλοι μπορούν να επιλέξουν τη μετάταξή τους σε συνιστώμενες στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης προσωποπαγείς θέσεις. 

Χορηγείται το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους υπαλλήλους του Δημοσίου, των ο.τ.α. α' και β' βαθμού και ν.π.δ.δ. που έχουν ως σκοπό την εν γένει αξιοποίηση και διάθεση στερεών αποβλήτων, εφόσον πληρούνται οι οριζόμενες προϋποθέσεις. Το ποσό του επιδόματος για τις ανωτέρω κατηγορίες υπαλλήλων ορίζεται σε 150 Ευρώ μηνιαίως, ενώ καταβολές του εν λόγω επιδόματος που έχουν πραγματοποιηθεί, στο ως άνω 

Καταργούνται οι ρυθμίσεις σχετικά με την ανάθεση άσκησης αρμοδιοτήτων των ΦΟΔΣΑ σε άλλα νομικά πρόσωπα και ιδίως του καθορισμού και της είσπραξης εισφορών και τελών των οικείων δήμων, όπως αυτά ορίζονται στην κείμενη νομοθεσία. 

Επαναπροσδιορίζονται οι αρμοδιότητες του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης και ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τον τρόπο άσκησης της πειθαρχικής εξουσίας στον Συντονιστή και τους υπαλλήλους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. 

Απονέμεται βαθμός Α' στους Συντονιστές Αποκεντρωμένης Διοίκησης και τυχόν πλεονάζον χρόνος αναγνωρίζεται για τη μισθολογική και βαθμολογική του κατάταξη, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.    

Συστήνεται, στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Συμβούλιο Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, με την οριζόμενη συγκρότηση, για το συντονισμό της δράσης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, την επίλυση θεμάτων που προκύπτουν από την άσκηση των αρμοδιοτήτων αυτών κ.λπ. 

Ρυθμίζονται θέματα λειτουργίας του Συμβουλίου και παρέχεται η δυνατότητα σύστασης με υπουργική απόφαση, θεματικών Ομάδων Εργασίας.

www.dikaiologitika.gr

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

ΠΑΡΑΤΑΣΗ 31/12/2015 έως 31/12/2016 φεκ



ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΒΣΣ 31/12/2015  έως 31/12/2016

NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 4351
ΦΕΚ Α 164/4-12-2015



Άρθρο 49

Στο τέλος του εδαφίου β΄ της παρ. 1 του άρθρου 64 του ν.4277/2014 (Α΄ 156), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 14 παρ. 1 του ν.4312/2014 (Α΄ 260), προστίθεται νέο εδάφιο ως ακολούθως:
«Η επιπλέον απαιτούμενη δαπάνη ύψους πέντε εκατομμυρίων (5.000.000) ευρώ για την ολοκλήρωση του Προγράμματος μέχρι 31.12.2015 θα καλυφθεί ως εξής:
α) από το λογαριασμό της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων που τηρείται στο Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), δύο εκατομμύρια επτακόσιες χιλιάδες (2.700.000) ευρώ,
β) από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και ειδικότερα του Ειδικού Φορέα 33−220, τριακόσιες χιλιάδες (300.000) ευρώ,
γ) από πόρους του Υπουργείου Εσωτερικών, ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες (1.200.000) ευρώ και
δ) από το ΙΚΑ − ΕΤΑΜ, οκτακόσιες χιλιάδες (800.000) ευρώ.»
    2. α) Η διάρκεια του Προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» που παρατάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 64 του ν.4277/2014 (Α΄ 156) μέχρι 31.12.2015, καθώς και οι συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου των απασχολούμενων για την παροχή των σχετικών υπηρεσιών, που παρατάθηκαν για το ίδιο διάστημα, παρατείνονται από τη λήξη τους μέχρι 31.12.2016. Οι συμβάσεις των απασχολούμενων στο πρόγραμμα σε καμία περίπτωση δεν μετατρέπονται σε αορίστου χρόνου, κατά την έννοια της διάταξης της παρ. 3 του άρθρου 21 του ν.2190/1994 (Α΄ 28).
    β) Για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της υλοποίησης του Προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» για το χρονικό διάστημα από 1.1.2016 έως και 31.12.2016 μεταφέρονται πόροι από:
    α) το λογαριασμό της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, που τηρείται στο Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), μέχρι του ύψους των σαράντα εκατομμυρίων (40.000.000) ευρώ,
    β) τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και ειδικότερα τον Ειδικό Φορέα 33 − 220 μέχρι του ύψους των πέντε εκατομμυρίων (5.000.000) ευρώ,
    γ) την ειδική εισφορά ασφαλισμένων, που θεσμοθετήθηκε με το άρθρο 138 του ν.4052/2012 (Α΄ 41) για τη χρηματοδότηση του Προγράμματος «Κατ’ οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων» (ΙΚΑ−ΕΤΑΜ), μέχρι του ύψους των δεκατεσσάρων εκατομμυρίων (14.000.000) ευρώ και
    δ) τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών, μέχρι του ύψους του ενός εκατομμυρίου (1.000.000) ευρώ.
    γ) Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, προσδιορίζονται το ύψος των μεταβιβαζόμενων πόρων, η διαδικασία μεταφοράς τους και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. Η διαχείριση των πόρων αυτών, η επικαιροποίηση του ηλεκτρονικού μητρώου ωφελουμένων με δήλωση όλων των απαιτούμενων στοιχείων από τους ωφελούμενους και οι διαδικασίες υλοποίησης του Προγράμματος καθορίζονται σε προγραμματική σύμβαση που υπογράφεται μεταξύ των Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, του ΙΚΑ−ΕΤΑΜ και της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης Α.Ε. (ΕΕΤΑΑ Α.Ε.), περιλαμβάνοντας ρήτρες αξιολόγησης της εφαρμογής του Προγράμματος.

    Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

    ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΒΣΣ - ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ - ΠΡΟΣΘΗΚΗ

    Παρατείνεται το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» μέχρι 31.12.2016 και το έργο των Κοινωνικών Δομών Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας μέχρι 30.6.2016
    [01.12.2015]
    
    ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΟΣ
    ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ -ΠΡΟΣΘΗΚΗ
    Στο Σχέδιο Νόμου "Βοσκήσιμες Γαίες Ελλάδας και άλλες διατάξεις" του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
    
    ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ-ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
    
    1. Επιδιωκόμενος σκοπός της παρούσας ρύθμισης είναι η διασφάλιση της χρηματοδότησης του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», η πλήρης κάλυψη των απαιτούμενων δαπανών, που προέκυψαν από νομοτεχνικές παραλείψεις της τροποποιηθείσας διάταξης, και η απρόσκοπτη και ουσιαστική υλοποίηση του ως άνω προγράμματος έως 31.12.2015. Η παροχή φροντίδας σε ηλικιωμένους, άτομα με αναπηρία και κοινωνικώς ευάλωτες ομάδες αποτελεί πρωταρχικό στόχο του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε μία περίοδο ιδιαιτέρως δυσχερούς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Η εξασφάλιση της παροχής αυτής συνιστά συνταγματική υποχρέωση του Κράτους.
    
    2. Υλοποιούμενο σήμερα από φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, το πρόγραμμα «Βοήθεια σιο Σπίτι» αποτελεί ένα από τα πλέον αξιοσημείωτα προγράμματα κοινωνικού χαρακτήρα. Παρέχει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας και, ειδικότερα, συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη, νοσηλευτική φροντίδα και οικογενειακή αρωγή. Ωφελούμενοι του ως άνω προγράμματος είναι συγκεκριμένες κατηγορίες ανασφάλιστων ηλικιωμένων και αναπήρων. Παρέχονται υπηρεσίες α) σε δικαιούχους του «Κατ' οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων» συνταξιούχους όλων των ταμείων κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και των συνταξιούχων του Δημοσίου, οι οποίοι δεν εξυπηρετούνται από άλλους παρόχους και β) σε άλλες κατηγορίες του πληθυσμού που αντιμετωπίζουν κοινωνικά προβλήματα, ηλικιωμένους ανασφάλιστους και ΑμεΑ, οικονομικώς αδύνατους πολίτες, που εντάσσονται στο πρόγραμμα «Κατ' οίκον Κοινωνική Φροντίδα».
    
    Επιδιωκόμενοι σκοποί της προτεινόμενης ρύθμισης, υπό το πρίσμα της διάταξης του 21 του Συντάγματος περί κρατικής υποχρέωσης λήψης θετικών μέτρων για την προστασία του γήρατος και της αναπηρίας, είναι η αναγκαία χρονική παράταση αφενός του ως άνω προγράμματος για ένα ακόμη έτος και αφετέρου των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου του απασχολούμενου εξειδικευμένου προσωπικού έως 31-12-2016 για την παροχή των συναφών υπηρεσιών, καθώς και η εξασφάλιση της απρόσκοπτης και ακώλυτης χρηματοδότησης των υφιστάμενων δομών κοινωνικού και προνοιακού χαρακτήρα.
    
    3. Οι Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας (εφεξής Δομές Φτώχειας) επιτελούν έργο κοινωφελούς χαρακτήρα συμβάλλοντας ενεργά και ουσιαστικά στην καταπολέμηση της φτώχειας και στην ανακούφιση των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Ως έργο, οι Δομές Φτώχειας είχαν ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του ΕΣΠΑ 2007-2013 με σκοπό τη χρηματοδότηση λειτουργίας πλέγματος κοινωνικών δομών σε επίπεδο Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α' βαθμού.
    
    Οι επιδιωκόμενοι στόχοι της παρούσας ρύθμισης συνίστανται στη διατήρηση της οικονομικής βιωσιμότητας των Δομών Φτώχειας και στην απρόσκοπτη συνέχιση της παροχής υπηρεσιών προς τους ωφελούμενους. Η προτεινόμενη ρύθμιση κρίνεται απαραίτητη για την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού, καθώς και την απρόσκοπτη συνέχιση των υπηρεσιών που παρέχονται σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες του πληθυσμού - ιδιαίτερα σε άστεγους και άτομα που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας - η οποία κρίνεται εξαιρετικά επείγουσα κατά την τρέχουσα περίοδο όξυνσης των κοινωνικών αναγκών λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης στην οποία βρίσκεται η χώρα. Προτείνεται με την παρούσα η χρηματοδότηση των Κοινωνικών Δομών Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας από εθνικούς πόρους, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία τους έως τις 30-06-2016.
    
    4. Με την προτεινόμενη ρύθμιση διασαφηνίζεται το ζήτημα της μισθοδοσίας υπαλλήλων και λειτουργών του δημοσίου τομέα, που αναλαμβάνουν καθήκοντα Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου ενός εκ των δώδεκα Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας (εφεξής ΚΚΠ). Παρέχεται στον οριζόμενο από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης το δικαίωμα επιλογής μεταξύ του συνόλου των αποδοχών της οργανικής του θέσης και του συνόλου των αποδοχών των Προέδρων των ΚΚΠ, όπως διαλαμβάνονται στην υπ' αριθμ. 2/94871/ΔΕΠ Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Β' 829/24.12.2014).
    
    5. Επιδιωκόμενος σκοπός της προτεινόμενης ρύθμισης είναι η διασαφήνιση και εξασφάλιση των πόρων, που θα χρηματοδοτήσουν τις λειτουργικές ανάγκες των Ξενώνων φιλοξενίας για γυναίκες θύματα βίας του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα τριών μηνών έως την ένταξη τους στο πλαίσιο της Προγραμματικής Περιόδου 2014- 2020 του ΕΣΠΑ.
    
    6. Με την προτεινόμενη νομοθετική διάταξη ρυθμίζεται το ζήτημα της χρηματοδότησης των Δήμων για την κάλυψη των δαπανών οργάνωσης και λειτουργίας των κατασκηνώσεων του Κρατικού Προγράμματος, το οποίο εμπίπτει στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Λόγω διαφόρων οφειλών των Δήμων προς το Δημόσιο, τα Ασφαλιστικά Ταμεία, Πιστωτικά Ιδρύματα ή τρίτους πιστωτές, οι σχετικές με το κατασκηνωτικό πρόγραμμα πιστώσεις παρακρατούνται και καθιστούν ανέφικτη την εφαρμογή του ως άνω προγράμματος.
    
    Επιδιωκόμενος σκοπός της παρούσας ρύθμισης είναι η διασφάλιση των εγγεγραμμένων στον Προϋπολογισμό του ως άνω Υπουργείου πιστώσεων, οι οποίες μεταφέρονται μέσω των οικείων Περιφερειών στους Δήμους για την ακώλυτη και απρόσκοπτη υλοποίηση συγκεκριμένης αρμοδιότητας, ήτοι της λειτουργίας Παιδικών Εξοχών - Κατασκηνώσεων. Η αναδρομική ισχύς της παρούσας διάταξης και ειδικότερα η ημερομηνία επαγωγής των συνεπειών αυτής συμπίπτει χρονικώς με την ημερομηνία δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της υπ' αριθ. Δ22/οικ. 17464/550 Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Β' 784/05.05.2015) περί ανάθεσης οργάνωσης και λειτουργίας Παιδικών Εξοχών - Κατασκηνώσεων του Κρατικού Προγράμματος σε Δήμους. Επιδιωκόμενος σκοπός είναι η χρηματοδοτική κάλυψη των αναγκών, που προκύπτουν από το κατασκηνωτικό πρόγραμμα του έτους 2015.
    
    7. Το ρυθμιστικό πλαίσιο του ν. 5101/1931 παρουσιάζεται εννοιολογικώς παρωχημένο, εξαιρετικά αυστηρό και δυσκίνητο και δεν ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες που έχουν ανακύψει τα τελευταία έτη στη χώρα μας. Η παρατεταμένη οικονομική κρίση, από την οποία δοκιμάζεται σκληρά η χώρα και η κοινωνία, επιβάλλουν την ανάπτυξη ενός πιο ευέλικτου νομοθετικού πλαισίου για την άμεση ικανοποίηση των αυξημένων αναγκών ιδιαιτέρως ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Παράλληλα πρέπει να αξιοποιηθεί και η αυξημένη ευαισθητοποίηση του Ελληνισμού της διασποράς και των απανταχού Φιλελλήνων.
    Η ευέλικτη ειδικότερη ρύθμιση είναι εφικτή μόνον εφόσον αξιοποιηθεί η θεσμική θέση, λειτουργία και αποστολή των Πιστωτικών Ιδρυμάτων. Τα τελευταία διαθέτουν την τεχνογνωσία χρηστής, διαφανούς και αποτελεσματικής διαχείρισης χρηματικών ροών και μπορούν -και επιβάλλεται- να αναλάβουν την δημόσια αυτή αποστολή. 
    
    Άρθρο ...
    "Διατάξεις Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης"
    
    1. Στο τέλος του εδαφίου β' της παραγράφου 1 του άρθρου 64 του ν. 4277/2014 (Α' 156), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 14 παράγραφος 1 του ν. 4312/2014 (Α' 260), προστίθεται νέο εδάφιο ως ακολούθως:
    «Η επιπλέον απαιτούμενη δαπάνη ύφους πέντε εκατομμυρίων (5.000.000) ευρώ για την ολοκλήρωση του Προγράμματος μέχρι 31.12.2015 θα καλυφθεί ως εξής : α) από το λογαριασμό της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων που τηρείται στο Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), δύο εκατομμύρια επτακόσιες χιλιάδες (2.700.000) ευρώ, β) από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και ειδικότερα του Ειδικού Φορέα 33-220, τριακόσιες χιλιάδες (300.000) ευρώ, γ) από πόρους του Υπουργείου Εσωτερικών, ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες (1.200.000) ευρώ και δ) από το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, οκτακόσιες χιλιάδες (800.000) ευρώ».
    
    2. α) Η διάρκεια του προγράμματος "Βοήθεια στο σπίτι", που παρατάθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 64 του ν. 4277/2014 (Α' 156) μέχρι 31-12-2015, καθώς και οι συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου των απασχολούμενων για την παροχή των σχετικών υπηρεσιών, που παρατάθηκαν για το ίδιο διάστημα, παρατείνονται από τη λήξη τους μέχρι 31-12-2016. Οι συμβάσεις των απασχολούμενων στο πρόγραμμα σε καμία περίπτωση δεν μετατρέπονται σε αορίστου χρόνου, κατά την έννοια της διάταξης της παραγράφου 3 του άρθρου 21 του ν. 2190/1994 (Α' 28).
    β) Για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της υλοποίησης του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» για το χρονικό διάστημα από 1-1-2016 έως και 31-12-2016 μεταφέρονται πόροι από: α) το λογαριασμό της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, που τηρείται στο Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), μέχρι του ύφους των σαράντα (40) εκατομμυρίων ευρώ, β) τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και ειδικότερα τον Ειδικό Φορέα 33 - 220 μέχρι του ύψους των πέντε (5) εκατομμυρίων ευρώ, γ) την ειδική εισφορά ασφαλισμένων, που θεσμοθετήθηκε με το άρθρο 138 του ν. 4052/2012 (Α' 41) για τη χρηματοδότηση του προγράμματος «Κατ' οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων» (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ), μέχρι του ύψους των δεκατεσσάρων (14) εκατομμυρίων ευρώ και δ) τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών, μέχρι του ύψους του ενός εκατομμυρίου (1.000.000) ευρώ. 
    γ) Με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, προσδιορίζονται το ύφος των μεταβιβαζόμενων πόρων, η διαδικασία μεταφοράς τους και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. Η διαχείριση των πόρων αυτών, η επικαιροποίηση του ηλεκτρονικού μητρώου ωφελουμένων με δήλωση όλων των απαιτούμενων στοιχείων από τους ωφελούμενους και οι διαδικασίες υλοποίησης του Προγράμματος καθορίζονται σε προγραμματική σύμβαση που υπογράφεται μεταξύ των Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης Α.Ε. (ΕΕΤΑΑ Α.Ε.), περιλαμβάνοντας ρήτρες αξιολόγησης της εφαρμογής του Προγράμματος».
    
    3. Οι "Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας" μετά την ολοκλήρωση και λήξη των πράξεων στο πλαίσιο του ΕΠ "Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού" του ΕΣΠΑ 2007-2013 και μετά τη λήξη της παράτασης (31.12.2015), που χορηγήθηκε με την από 07.10.2015 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Α' 127/08.10.2015), παρατείνονται για έξι (6) μήνες ακόμη, ήτοι από 01.01.2016 έως 30.06.2016. Το ως άνω έργο θα χρηματοδοτηθεί από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
    Η χρηματοδότηση αφορά σε υπηρεσίες, που παρέχονται από 01.01.2016 έως 30.06.2016 και υλοποιούνται μέσω προγραμματικών συμβάσεων χωρίς υποχρέωση υποβολής εγγυητικής επιστολής καλής εκτέλεσης. Για τις δαπάνες θα γίνει αναλογική εφαρμογή των όρων, που προέβλεπαν οι σχετικές προσκλήσεις και αποφάσεις ένταξης στο πλαίσιο του ΕΠΑΝΑΔ 2007-2013. Φορέας υλοποίησης και παρακολούθησης των ως άνω συμβάσεων ορίζεται η Γενική Γραμματεία Πρόνοιας - Διεύθυνση Κοινωνικής Αντίληψης και Αλληλεγγύης. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης δύναται να καθορίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την υλοποίηση της παρούσας διάταξης. Η παρούσα διάταξη ισχύει από 1η Ιανουαρίου 2016».
    
    4. Στη διάταξη της παραγράφου 4 του άρθρου 9 του ν. 4109/2013 (Α' 16), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 18 παρ. 6 του ν. 4302/2014 (Α' 225), προστίθενται δύο εδάφια ως ακολούθως:
    «Υπάλληλοι και λειτουργοί του κατά το άρθρο 1 του ν. 1256/1982 (Α' 65) δημοσίου τομέα, που διορίζονται σε θέσεις Προέδρων των Διοικητικών Συμβουλίων των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας, μπορούν να λαμβάνουν κατ' επιλογή τους είτε το σύνολο των αποδοχών της θέσης, στην οποία διορίζονται, είτε το σύνολο των αποδοχών της θέσης, που κατείχαν πριν το διορισμό τους. Η επιλογή γίνεται με αμετάκλητη δήλωση του διοριζόμενου προς το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που εποπτεύει τα ως άνω Ν.Π.Δ.Δ., εντός δύο μηνών από την επομένη της κοινοποίησης του διορισμού. Εάν το διάστημα αυτό παρέλθει άπρακτο, ο διοριζόμενος τεκμαίρεται ότι επιλέγει τις αποδοχές της θέσης, στην οποία ορίζεται. Σε περίπτωση επιλογής του συνόλου των αποδοχών της θέσης, που κατείχε ο υπάλληλος ή λειτουργός πριν το διορισμό του σε θέση προέδρου ΔΣ Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας, η μισθοδοσία του επιβαρύνει τις πιστώσεις του προϋπολογισμού της οικείας υπηρεσίας, από την οποία προέρχεται.
    Μετά τη λήξη ή τη διακοπή της θητείας τους ως Πρόεδροι, οι υπάλληλοι και λειτουργοί του προηγούμενου εδαφίου επιστρέφουν αυτοδικαίως στη θέση, που κατείχαν πριν το διορισμό τους, εφόσον είναι κενή. Εάν η θέση αυτή έχει πληρωθεί ή προκηρυχθεί, επαναδιορίζονται σε ομοιόβαθμη προσωποπαγή θέση με την ίδια εργασιακή σχέση που είχαν».
    
    5. Η διάταξη του εδαφίου β' της παραγράφου 3 του άρθρου 72 του ν. 4342/2015 (Α' 143) αντικαθίσταται ως ακολούθως:
    «Για τους Ξενώνες Φιλοξενίας για γυναίκες θύματα βίας του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) η χρηματοδότηση για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών και ιδίως της μισθοδοσίας του ως άνω προσωπικού θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, συμπεριλαμβανομένου και του χρονικού διαστήματος από 01.12.2015 έως 29.02.2016, και ειδικότερα τον Εφ 33 220 με μεταφορά των αναγκαίων πιστώσεων στον προϋπολογισμό του ΕΚΚΑ μέσω επιτροπικών ενταλμάτων».
    
    6. Οι πιστώσεις, που εγγράφονται στον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Φ. 33 Φ. 220 Κ.Α.Ε. 2292) για την κάλυψη δαπανών οργάνωσης και λειτουργίας Παιδικών Εξοχών - Κατασκηνώσεων του Κρατικού Προγράμματος από Δήμους, όπως διαλαμβάνονται στις διατάξεις των παραγράφων 4 και 6 του άρθρου 19 του ν. 2646/1998 (Α' 236) και του άρθρου 14 του ν. 3106/2003 (Α' 30), δεν κατάσχονται και δεν συμψηφίζονται με οφειλές των ως άνω Δήμων προς το Δημόσιο, Ασφαλιστικούς Οργανισμούς, Πιστωτικά Ιδρύματα ή τρίτους πιστωτές.
    Η ισχύς της παρούσας διάταξης αρχίζει από την 5η Μαΐου 2015.
    
    7. Στη διάταξη του άρθρου 6 του ν. 5101/1931 (Α' 238) προστίθενται οι παράγραφοι 3 έως 6, ως ακολούθως:
    «3. Ειδικώς όταν ο έρανος διενεργείται από Πιστωτικό Ίδρυμα στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του και των δράσεων της Κοινωνικής Οικονομίας και Επιχειρηματικότητας (ν. 4019/2011, Α' 216), η διάρκειά του μπορεί να είναι μέχρι τρία (3) έτη. Ο έρανος μπορεί να αφορά σε χρηματική ενίσχυση μιας ή περισσοτέρων δράσεων, φορέων ή προσώπων και να διενεργείται μέσω φυσικών ή ηλεκτρονικών καταθέσεων σε λογαριασμό ή λογαριασμούς τηρούμενους στο Πιστωτικό Ίδρυμα.
    4. Επιτροπή που ορίζεται από το Πιστωτικό Ίδρυμα διαχειρίζεται τους ανωτέρω λογαριασμούς. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Πιστωτικού Ιδρύματος ορίζεται ο αριθμός των μελών και ο τρόπος επιλογής τους.
    5. Η διαχείριση των λογαριασμών γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις Κανονισμού, ο οποίος εγκρίνεται με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Ο Κανονισμός περιέχει τις κατευθυντήριες ρυθμίσεις για τη διαχείριση του προϊόντος του εράνου, τις ειδικές αρμοδιότητες των υποεπιτροπών, καθώς και ρύθμιση για την περιέλευση τυχόν υπολειπόμενου ποσού μετά την λήξη του σκοπού του εράνου στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Το Πιστωτικό Ίδρυμα αναρτά τον Κανονισμό του Εράνου στην ιστοσελίδα του.
    6. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης εγκρίνεται η διενέργεια εράνων, που διενεργούνται από Πιστωτικό Ίδρυμα, οι οποίοι έχουν παρεμφερές αντικείμενο με έργα που προωθούνται από δημόσιο φορέα. Οι πόροι, που συλλέγονται, διατίθενται για τις ακόλουθες θεματικές δράσεις: Πρόνοια, Υγεία, Πολιτισμός και Πολιτιστική Επιχειρηματικότητα, Περιβάλλον, Εκπαίδευση, Αθλητισμός, Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα, Κοινωνική Επιχειρηματικότητα. Ειδικά εξουσιοδοτείται ο Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να διευρύνει τον κατάλογο των προαναφερθεισών θεματικών δράσεων, όποτε αυτό καθίσταται αναγκαίο.
    7. Η Επιτροπή διαχείρισης του Εράνου υποβάλλει έως 31.12 εκάστου έτους λογοδοσία του εράνου στο Πιστωτικό Ίδρυμα και στον ως άνω Υπουργό. Μετά την λήξη της αρχικής περιόδου διάρκειας του εράνου, η περίοδος αυτή μπορεί να παραταθεί με υπουργική απόφαση.
    8. Σε εράνους που διενεργούνται από Πιστωτικά Ιδρύματα κατά τις προηγούμενες παραγράφους δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις των εδ. β και γ του άρθρου 7 Ν. 6409/1934. Επίσης δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 3, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 25 και 26 Ν. 5101/1931». 
    
    
    Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
    ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ
    
    Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
    ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ
    
    Η ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ 
    ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ


    Πηγή: http://www.taxheaven.gr 

    Οι δήμαρχοι κρατούν το όπλο παρά πόδα – Βάζουν συμβολικό “λουκέτο” στους δήμους και απειλούν με “πόλεμο” κυβέρνηση & Δημόσιο

    Σε 24 αιτήματα προς την κυβέρνηση κατέληξε η Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ απειλώντας με κινητοποίησεις σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν. Μέχρι τότε οι δήμαρχοι αποφάσισαν να κρατήσουν το όπλα παρά πόδα και γι’ αυτό το λόγο προχωρούν μεταξύ άλλων  σε συμβολικό κλείσιμο όλων των Δήμων την ημέρα ψήφισης του προϋπολογισμού και πραγματοποίηση πορείας διαμαρτυρίας, αιρετών κι εργαζομένων στους Δήμους, προς το Υπουργείο Εσωτερικών και τη Βουλή των Ελλήνων. Παράλληλα τονίζουν ότι θα κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους στην περίπτωση που η κυβέρνηση πει “όχι” στα αιτήματά τους με σταδιακή διακοπή διευκόλυνσης άσκησης κρατικών αρμοδιοτήτων, διακοπή όλων των επιδόσεων προς τους δημότες, διακοπή παροχών δικτύων κοινής ωφέλειας κι αποκομιδή από όλες τις κρατικές υπηρεσίες (ύδρευση – αποχέτευση), άρνηση μας να αυξήσουν τα ανταποδοτικά τέλη καθ’ υπόδειξη, το συμψηφισμό των φόρων που πρέπει να αποδοθούν για τα χρέη του Δημοσίου προς τους Δήμου, αλλά και τη διακοπή παροχής στοιχείων και πληροφοριών σε κρατικούς φορείς.
    Παράλληλα πλην του συμβολικού κλεισίματος των δήμων θα προχωρήσουν τις επόμενες ημέρες στις παρακάτω δράσεις
    1. Στην αποστολή επιστολής σε όλους τους Βουλευτές, όλων των κομμάτων, από τους οποίους θα ζητήσουμε να μην δώσουν ψήφο σε κανένα νομοθέτημα που θα θίγει τα συμφέροντα της Αυτοδιοίκησης
    2. Στην ανάληψη πρωτοβουλιών ενημέρωσης της Κοινής Γνώμης (με έντυπο υλικό και μηνύματα – σποτ στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο) σε τοπικό και εθνικό επίπεδο για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Αυτοδιοίκηση , καθώς και τις επιπτώσεις που θα έχει στην καθημερινότητα των πολιτών η υλοποίηση των σχεδιαζόμενων πολιτικών.
    3. Στην ενημέρωση όλων των πολιτικών αρχηγών για τις θέσεις της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, κατά την ημέρα ψήφισης του προϋπολογισμού του 2016.
    4. Στην ανάληψη ενεργειών ενημέρωσης των αρμόδιων υπηρεσιών και οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης .

    Ψήφισμα της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΔΕ για τα οικονομικά των Δήμων
    8,5% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση διεκδικούν  οι δήμοι
     Δυναμικές κινητοποιήσεις αν δεν ικανοποιηθούν τα 24  αιτήματα της Αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού

    Η έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα κατάληξε στο εξής ψήφισμα:
     Ψήφισμα Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης Κ.Ε.Δ.Ε.
    Οι πολιτικές που δημιούργησαν την κρίση και η εφαρμογή των μνημονίων τα τελευταία χρόνια , έχουν οδηγήσει  σε μια συστηματική επίθεση σε βάρος της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού , σε όλα τα επίπεδα.
    Στόχος της επίθεσης αυτής είναι η θεσμική, οικονομική και λειτουργική απαξίωση του θεσμού καθώς και των αιρετών εκπροσώπων του.
    Το σχέδιο απαξίωσης και οικονομικού στραγγαλισμού των Δήμων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων :
    • Την μείωση της κρατικής χρηματοδότησης μέσω των Κ.Α.Π. σε ποσοστό άνω του 60%.
    • Την ανάθεση από το 2011 στους Δήμους δεκάδων νέων αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεων, χωρίς παράλληλα  να τους δοθούν ούτε οι αντίστοιχοι πόροι, ούτε το απαραίτητο προσωπικό.
    • Τη μείωση της ΣΑΤΑ σε ποσοστό άνω του 85%, μέσω της οποίας χρηματοδοτούνταν έργα τοπικής εμβέλειας.
    • Τη μη απόδοση των ήδη θεσμοθετημένων πόρων προς τους Δήμους, όπως αυτοί περιγράφονται στο Ν. 3852/2010. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνον το 2016 θα αποδοθούν στους; Δήμους κατά 50% λιγότερα χρήματα από αυτά που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία. Αυτό θα προκαλέσει απώλεια εσόδων άνω των 2,5 δις ευρώ μόνον για την επόμενη χρονιά που έρχονται να προστεθούν στα περισσότερα από 10 δις των προηγούμενων ετών.
    • Την κατάργηση χωρίς να ερωτηθούμε μια σειρά από κρίσιμες για τα έσοδα και  την ομαλή λειτουργία των Δήμων μας υπηρεσιών, όπως η Δημοτική Αστυνομία, στο όνομα μιας κατ’ επίφαση εξυγίανσης της δημόσιας διοίκησης.
    • Τον οικονομικό μας στραγγαλισμό. Οι ανελαστικές δαπάνες των Δήμων το 2016 θα ανέλθουν στα 3,5 δις ευρώ, ενώ η Κεντρική Κυβέρνηση έχει δεσμευθεί μέσω του προϋπολογισμού του 2016 να μας αποδώσει μόλις τα 2,5. Από πού θα καλυφθεί το υπόλοιπο 1 δις ευρώ κανείς δεν γνωρίζει, ενώ είναι δεδομένη και  απώλεια εσόδων από τα ανταποδοτικά τέλη για όλους τους Δήμους, λόγω της αδυναμίας νοικοκυριών κι επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους
    • Τη σημαντική υστέρηση στη χρηματοδότηση μας για την τρέχουσα χρονιά. Σε σχέση με τα όσα έχουν προβλεφθεί να μας αποδοθούν στον προϋπολογισμό του 2015, ως το μήνα Νοέμβριο μας είχε αποδοθεί μόλις το 70%.
    • Την συστηματική αφαίρεση πόρων από τα ταμεία μας. Με νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθούνται τους τελευταίους μήνες, αφαιρούνται με σχέδιο θεσμοθετημένοι πόροι των Δήμων (π.χ. απαλλαγή των παραχωρησιούχων του Δημοσίου από την καταβολή ανταποδοτικών τελών, αφαίρεση του τέλους χρήσης βοσκότοπων από τους Δήμους και παραχώρησή του στις Περιφέρειες, κατάργηση του φόρου ζύθου και των τελών διαφήμισης , κλπ)
    • Οι πόροι του Πράσινου Ταμείου ενώ έπρεπε να διατίθενται στους Δήμους, για τη χρηματοδότηση έργων αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ισορροπίας, διατίθενται για την αποπληρωμή του χρέους και δεν επιστρέφουν στις τοπικές κοινωνίες.
    • Μας υποχρεώνουν να δανειζόμαστε με υψηλά επιτόκια από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, την ώρα που τα χρήματα του Ταμείου αυτού προέρχονται κυρίως από την Αυτοδιοίκηση.
    • Επιχειρήθηκε η δέσμευση των ταμειακών διαθέσιμων των Δήμων με την κατ΄ αρχήν αντιθεσμική μεθόδευση της έκδοσης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.
    • Μειώνονται διαρκώς οι πόροι για την Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Το 2015 θα δοθούν στους Δήμους 555 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα και το 2016 590 εκατομμύρια, γεγονός που αποκλείει κάθε δυνατότητα για χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων και δράσεων.
    • Το 2016 μόνον οι Δήμοι υποχρεώνονται από όλους τους φορείς της Κεντρικής Κυβέρνησης να δημιουργήσουν πλεονάσματα, την ώρα που οι υπόλοιποι φορείς του Κράτους θα εξακολουθήσουν να δημιουργούν ελλείμματα.
    • Αναγκάζονται Δήμοι που βρίσκονται σε καθεστώς χρεοκοπίας να αυξάνουν τα ανταποδοτικά τέλη , σε βάρος των τοπικών κοινωνιών, χωρίς η Κυβέρνηση να αναλαμβάνει μια συνολική πρωτοβουλία επίλυσης των χρεών των Δήμων, στο πλαίσιο της συνολικής διευθέτησης του εθνικού χρέους, από τη στιγμή μάλιστα που τα χρέη των Δήμων δεν υπερβαίνουν το 1% του συνολικού δημόσιου χρέους.
    • Δεκάδες Δήμοι αδυνατούν να κλείσουν τους προϋπολογισμούς του 2015 , εξαιτίας της καθυστέρησης του Κράτους να ανταποκριθεί στις οικονομικές του υποχρεώσεις.
    • Δεκάδες έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2007-2013 κινδυνεύουν με ματαίωση και οι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης με την καταβολή ποινικών ρητρών κι αποζημιώσεων προς τους εργολάβους.
    • Σε μια περίοδο που η Αυτοδιοίκηση αποτελεί τον μόνο θεσμό του Κράτους που στηρίζει τους πολίτες με τις δεκάδες κοινωνικές δομές και υπηρεσίες, καθώς και το έμπειρο προσωπικό που διαθέτει , επιχειρείται από την Κεντρική Εξουσία η υπονόμευση της προσπάθειας μας με την υποχρηματοδότηση καθώς και την απαγόρευση μας να προχωρήσουμε σε προσλήψεις προσωπικού για να στηρίξουμε τη λειτουργία τους.
    Μπροστά σε αυτή την κατάσταση που διαμορφώνεται, η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού ενώνει τις δυνάμεις της και στέλνει στην Κεντρική Εξουσία το ξεκάθαρο μήνυμα  ΩΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΗ ΠΑΡΕΚΕΙ.
    • Δεν ανεχόμαστε άλλον οικονομικό στραγγαλισμό των Δήμων μας.
    • Δεν ανεχόμαστε να αποφασίζουν άλλοι για μας, χωρίς εμάς.
    • Δεν θα δεχθούμε πλέον καμία περαιτέρω υποβάθμιση της λειτουργικής και οικονομικής μας αυτοτέλειας.
    • Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να βάλει λουκέτο στους Δήμους μας.
    Απαιτούμε από την Κυβέρνηση να σεβαστεί τη θεσμική, λειτουργική και οικονομική μας ανεξαρτησία. Στο πλαίσιο αυτό :
    Διεκδικούμε
    1. Να μπει τέλος στη μείωση της χρηματοδότησης των Δήμων και να μας αποδοθούν οι πόροι που προβλέπονται από την υφιστάμενη νομοθεσία.
    2. Να υπάρξει σαφής νομοθετική πρόβλεψη για απόδοση σε ετήσια βάση ποσοστού 8,5% του ΑΕΠ, για την Αυτοδιοίκηση. Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη στη χώρα χωρίς ικανή και αποτελεσματική Αυτοδιοίκηση. Το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας απαιτεί ενεργό συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης  και αυτή μπορεί να επιτευχθεί μόνον με σταθερή χρηματοδότηση.
    3. Την άμεση κατάργηση του άρθρου 13 του Ν.4337/2015.
    4. Την ένταξη όλων των ληξιπροθέσμων υποχρεώσεων των δήμων στο πρόγραμμα αποπληρωμής τους μέσω των εσόδων της δανειακής σύμβασης.
    5. Την κατάργηση της απαράδεκτης ΠΝΠ που αφορά τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων. Τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων να παραμείνουν στην αποκλειστική διαχείρισή τους από τους ίδιους τους δήμους.
    6. Μετά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ καταρρέει το σύστημα παραχώρησης των παραλιών στους δήμους με οικονομικές συνέπειες για τους ίδιους και το Κράτος, που αδυνατεί να τη διαχειριστεί (ναυαγοσωστικό, καθαριότητα κ.λπ). Απαιτείται άμεση νομοθετική ρύθμιση.
    7. Την αντιμετώπιση του χρέους των Δήμων της χώρας με την προώθηση μιας μόνιμης και βιώσιμης λύσης, με πρωτοβουλία και ευθύνη της Κεντρικής Κυβέρνησης, με ενιαίο τρόπο αντιμετώπισης με το υπόλοιπο δημόσιο χρέος και όχι με επιπλέον επιβάρυνση των τοπικών κοινωνιών.
    8. Την απελευθέρωση των προσλήψεων στους Δήμους, που αφορά προσωπικό που απασχολείται στις κοινωνικές δομές και τις ανταποδοτικές υπηρεσίες.
    9. Την άμεση ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ 2014-2020, με ειδικό κονδύλι για έργα Δήμων 2 δις ευρώ, όπως έχουμε αναφέρει και στο ψήφισμα του Συνεδρίου της Χαλκιδικής
    10. Την ενίσχυση της εξωστρέφειας της Αυτοδιοίκησης μέσα από τη συμμετοχή των ελληνικών Δήμων στο σχέδιο Γιούνκερ, σε ποσοστό τουλάχιστον κατά 10% , καθώς και με τη διευκόλυνση της πρόσβασης τους στην ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική αγορά.
    11. Τη δημιουργία ενός νέου ΘΗΣΕΑ, τοπικού αναπτυξιακού προγράμματος που θα αφορά μόνον τους Δήμους. Η απαξίωση των τεχνικών, πολεοδομικών, σχολικών και κοινωνικών υποδομών των Δήμων είναι πολύ μεγάλη με άμεσες επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των πολιτών. Βασικές προτεραιότητες του προγράμματος αυτού θα είναι: α) η υποστήριξη των μικρών ορεινών και νησιώτικων δήμων που κινδυνεύουν να αποκλειστούν από το ΕΣΠΑ β) η χρηματοδότηση δράσεων που δεν είναι επιλέξιμες στο ΕΣΠΑ όπως οι συντηρήσεις και οι επισκευές των υποδομών μας γ) η ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού των δήμων δ) η τόνωση της τοπικής απασχόλησης μέσω προγραμμάτων αυτεπιστασίας, τηρώντας πάντα τους κανόνες διαφάνειας και αντικειμενικότητάς. Ο νέος ΘΗΣΕΑΣ θα χρηματοδοτηθεί από τη νέα γενιά παρακρατηθέντων. Επειδή η ανάγκη της χώρας και των δήμων απαιτεί εμπροσθοβαρείς παρεμβάσεις, προτείνουμε να αξιοποιηθούν και οι πόροι του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
    12. Σε ότι αφορά το νέο ΕΣΠΑ, διεκδικούμε την ενεργητική συμμετοχή των Δήμων στην υλοποίηση όλων των συγχρηματοδοτούμενων Επιχειρησιακών Προγραμμάτων.
    13. Για τα έργα του ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013 διεκδικούμε την μεταφορά των έργων που έχουν συμβασιοποιηθεί στο νέο ΕΣΠΑ και την κάλυψη όσων δεν μεταφερθούν από το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Παράλληλα, θεωρούμε αναγκαίο να καλύψει η Κυβέρνηση τους Δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια από τυχόν αναζήτηση πειθαρχικών και ποινικών ευθυνών για την μη ολοκλήρωση των έργων και τους αναδόχους των έργων από τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν.
    14. Τη χρηματοδότηση από την Τεχνική Βοήθεια ενός Προγράμματος Υποστήριξης των Δήμων με σκοπό τη διασφάλιση της διαχειριστικής επάρκειας των Δήμων, την υποστήριξη τους στην ωρίμανση και την υλοποίηση των έργων τους, καθώς και την παροχή τεχνικής βοήθειας και ωρίμανσης μελετών ιδιαίτερα στους μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους.
    15. Την άμεση υλοποίηση του Προγράμματος Οργάνωσης και Λειτουργικού Εκσυγχρονισμού των 325 Δήμων, που έχει ενταχθεί μετά από πιέσεις της ΚΕΔΕ στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα» 2014–2020.
    16. Την ενίσχυση των Δήμων με το απαραίτητο προσωπικό για την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών τους. Στο πλαίσιο αυτό διεκδικούμε α) τη δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού σε ευαίσθητους τομείς ( ανταποδοτικές υπηρεσίες, Καθαριότητα και Κοινωνικές Υπηρεσίες) β) Να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία της εθελοντικής κινητικότητας από τον στενό Δημόσιο τομέα και τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης προς του δήμους, με έμφαση στους ορεινούς και νησιωτικούς δήμους με τη θέσπιση ειδικών κινήτρων γ) ειδικά για τους ορεινούς και νησιωτικούς δήμους να θεσπιστεί αύξηση της μοριοδότησης της εντοπιότητας δ) ως θέμα αιχμής θεωρούμε την οριστική επίλυση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από την δήθεν ανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας. Προτείνουμε την εξαίρεση προσλήψεων για την κάλυψη αναγκών της Δημοτικής Αστυνομίας, για όσους Δήμους το επιθυμούν.
    17. Την άμεση ανάκληση όλων των απαράδεκτων ρυθμίσεων με τις οποίες μας αφαιρούνται οι εδώ και δεκαετίες θεσμοθετημένοι πόροι (φόρος ζύθου, ανταποδοτικά τέλη για παραχωρησιούχους Δημοσίου και ΤΑΙΠΕΔ, κ.λπ.)
    18. Την ακύρωση του Νόμου που προωθεί η Κυβέρνηση με την οποία περνά η αρμοδιότητα για τη χρήση των βοσκοτόπων από τους Δήμους στις Περιφέρειες.
    19. Την αλλαγή των κριτηρίων κατανομής των ΚΑΠ στους δήμους σύμφωνα με πρόταση της Επιτροπής Οικονομικών της ΚΕΔΕ.
    20. Την παραχώρηση των τμημάτων των χερσαίων ζωνών που δεν χρησιμοποιούνται για λιμενικές δραστηριότητες των Οργανισμών Λιμένων στους κατά τόπους Δήμους.
    21. Την άμεση ψήφιση του νομοσχεδίου «σκούπα» του υπουργείου Εσωτερικών με ενσωματωμένες τις παρατηρήσεις που έχει διατυπώσει η ΚΕΔΕ.
    22. Την οικονομική ενίσχυση των Δήμων της χώρας που σηκώνουν το κύριο βάρος φιλοξενίας χιλιάδων προσφύγων.
    23. Τη θέσπιση θέσης γενικού γραμματέα και στους δήμους με πληθυσμό κάτω από 10.000 κατοίκους.
    24. Ζητάμε από την κυβέρνηση να οριστεί η επόμενη Βουλή ως αναθεωρητική, έτσι ώστε από τη Συνταγματική Αναθεώρηση:
    • Να προκύψει ο διττός χαρακτήρας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης: α) ως θεμελιώδης πολιτικός θεσμός έκφρασης της «τοπικής δημοκρατίας» και της «τοπικής αυτονομίας», όπως ορίζεται στον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας (ΕΧΤΑ) και β) ως διοικητικός θεσμός που συναποτελεί με την κεντρική και αποκεντρωμένη διοίκηση το ενιαίο διοικητικό σύστημα της χώρας.
    • Να κατοχυρωθούν συνταγματικά οι αρχές της εγγύτητας και της επικουρικότητας.
    • Να προβλεφθεί η φορολογική αποκέντρωση χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση για τους πολίτες
     Για την υλοποίηση των διεκδικήσεων μας, θα προχωρήσουμε τις επόμενες ημέρες στις παρακάτω δράσεις
    1. Στην αποστολή επιστολής σε όλους τους Βουλευτές, όλων των κομμάτων, από τους οποίους θα ζητήσουμε να μην δώσουν ψήφο σε κανένα νομοθέτημα που θα θίγει τα συμφέροντα της Αυτοδιοίκησης
    2. Στην ανάληψη πρωτοβουλιών ενημέρωσης της Κοινής Γνώμης (με έντυπο υλικό και μηνύματα – σποτ στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο) σε τοπικό και εθνικό επίπεδο για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Αυτοδιοίκηση , καθώς και τις επιπτώσεις που θα έχει στην καθημερινότητα των πολιτών η υλοποίηση των σχεδιαζόμενων πολιτικών.
    3. Στην ενημέρωση όλων των πολιτικών αρχηγών για τις θέσεις της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, κατά την ημέρα ψήφισης του προϋπολογισμού του 2016.
    4. Στο συμβολικό κλείσιμο όλων των Δήμων την ημέρα ψήφισης του προϋπολογισμού και πραγματοποίηση πορείας διαμαρτυρίας, αιρετών κι εργαζομένων στους Δήμους, προς το Υπουργείο Εσωτερικών και τη Βουλή των Ελλήνων.
    5. Στην ανάληψη ενεργειών ενημέρωσης των αρμόδιων υπηρεσιών και οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης .
    Σε περίπτωση που τα αιτήματά μας δεν γίνουν δεκτά, εξουσιοδοτείται το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ για να  προχωρήσουμε σε περαιτέρω κλιμάκωση των ενεργειών μας που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων :
    • τη σταδιακή διακοπή διευκόλυνσης άσκησης κρατικών αρμοδιοτήτων (Εξειδίκευση από την ΚΕΔΕ)
    • τη διακοπή όλων των επιδόσεων προς τους δημότες
    • τη διακοπή παροχών δικτύων κοινής ωφέλειας κι αποκομιδή από όλες τις κρατικές υπηρεσίες (ύδρευση – αποχέτευση)
    • τη μη παραλαβή απορριμμάτων από παραχωρησιούχους
    • την άρνηση μας να αυξήσουμε τα ανταποδοτικά τέλη καθ’ υπόδειξη. Οι δημοτικές πολιτικές καθορίζονται μόνο από το κυρίαρχο Δημοτικό Συμβούλιο κι από κανέναν άλλον.
    • Τον συμψηφισμό των φόρων που πρέπει να αποδοθούν για τα χρέη του Δημοσίου προς τους Δήμους
    • Τη διακοπή παροχής στοιχείων και πληροφοριών σε κρατικούς φορείς.
    • Στη διενέργεια Συνεδρίου στο άμεσο χρονικό διάστημα με θέμα: Νέο κράτος – αποκέντρωση με Αυτοδιοίκηση- φορολογική αποκέντρωση- εγγύτητα – επικουρικότητα- συνταγματική αναθεώρηση.
    • Εξουσιοδοτείται το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ να εξειδικεύσει περαιτέρω τις μορφές αντίδρασης.




    http://www.aftodioikisi.gr